PDA

Arată versiune întreagă : Construire gratar - schite, sfaturi, poze si multe altele



Pagini : 1 2 3 4 [5] 6 7

MARALDYC
09.04.2012, 01:49
2) Da, este fezabila aceasta varianta. Voi atasa niste schite. Constructia este compusa din gratar, cuptor si plita. La gratar va trebui sa montati o usa si de asemenea o trapa de inchidere a cosului in momentul folosirii cuptorului. Cosul este compus din 2 fumuri, unul comun gratar-cuptor si unul pentru plita. Idea acestui hibrid ii apartine Dl. Helerea, eu doar am desenat.

Am vazut asa ceva in Grecia, gratar, cuptor si rotisor in aceiasi incinta. La vremea aceea nu m-a interesat cum este facuta constructia, desi am facut cateva poze de ansamblu, dar nu de detaliu. (Nu stiu sa le postez., poate ma ajuta cineva) Optimizarea spatiului destinat unei constructii cat mai complete (combinatia dintre gratar, cuptor, rotisor, eventual plita in aceiasi incinta - hibrid) este o idee foarte buna, doar ca eu nu am putut sa vad nici o schita facuta de AutoCorect sau dl. Helerea. Sau nu au fost postate? Daca da, mai pot fi date odata? Va multumesc.

ionuttrif
09.04.2012, 13:03
Se poate construi un gratar lipit de casa daca se iau toate masurile pentru a preveni posibilitatea de izbucnire a unui incendiu. Pentru acest lucru se poate amplasa intre zidaria gratarului si termosistemul de pe fatada placi nonazbest, cosul de fum sa fie construit separat fata de cosul existent iar ar fi bine ca focarul sa fie prevazut cu o usa.

Am sa tin cont de idea cu placa de nonazbest. Cosul de fum are doua canale, unul pentru un semineu in casa si unul pentru gratarul de afara.

Specialistul MC
09.04.2012, 15:43
Este bine ca ati prevazut un canal de fum si pentru gratar.

sorinake
10.04.2012, 11:01
Berea se pune si in mancare si in bucatar, dupa gust insa cu atentie la bucatar.
Am decis sa modific si sa includ totusi si plita in schema, si daca tot a iesit soarele ma duc acum sa prestez acolo.

MARALDYC
11.04.2012, 06:07
eu am de gand sa-l finalizez cat de curand...

Buna ziua dl. Seni.*
V-am rugat sa-mi dati mai multe detalii despre dimensiuni si modul de construire al acestui ansamblu (o schita cu dimensiuni si modul cum a-ti dirijat fumurile in cosuri ar fi suficient, daca nu sunt secrete bineinteles). Dupa exact acelasi aranjament intentionez sa lucrez si eu, am o fundatie turnata, am cumparat toate materialele, s-a incalzit vremea si vreau sa ma apuc de lucru. Va multumesc anticipat.

MARALDYC
11.04.2012, 06:51
6477964780647816478264783
da. deocamdata am turnat fundatia pentru gratar. dar o sa lucrez alternativ cu alta lucrare, asa ca o sa dureze probabil pina prin iunie. dar promit sa postez poze, incepind chiar de acum. cuptorul este unul 'atasat' plitei dar de data asta o sa-l numim altfel. rer se cheama intr-o anumita zona din Sibiu si Alba, de unde e Popa, si l-am numit asa fiind vorba de gratarul lui.
in localitatea mea de origine se cheama brotarie, si o sa-i spun asa.

Buna ziua domnule Helerea. Putei sa ma orientati cu niste dimensiuni, de principiu si modul cum veti orienta fumurile in cos? Eu am intr-un spatiu redus , o fundatie turnata, si mi-am procurat dejat cam toate materialele pentru a incepe lucrarea, dar nu ma pot hotara. Daca vorbim de spatiu restrans, ce parere aveti despre construirea in cadrul aceleiasi incinte a gratarului, cuptorului si a rotisorului. Am vazut acest lucru undeva in Grecia, dar pe vremea aceea nu ma interesa acest lucru.

bulba grig
16.04.2012, 10:12
http://www.capisci.ro/articole/Cuptor_de_gr%C%83din%C4%83 -ce spuneti , destul de explicit nu ?

GEORGE T
18.04.2012, 14:22
Oare cum reuseste domnul Helerea rosturile din zidarie atat de perfecte ?

Helerea Nicolae
19.04.2012, 06:58
Oare cum reuseste domnul Helerea rosturile din zidarie atat de perfecte ?
!!! nu sint nicidecum perfecte rosturile, dar daca e lucrat cu grija, curat, se observa mai putin.
niste rosturi putin adincite, vor arata bine fata de unele unde mortarul e la nivel cu caramida.

Helerea Nicolae
19.04.2012, 07:05
Buna ziua domnule Helerea. Putei sa ma orientati cu niste dimensiuni, de principiu si modul cum veti orienta fumurile in cos? Eu am intr-un spatiu redus , o fundatie turnata, si mi-am procurat dejat cam toate materialele pentru a incepe lucrarea, dar nu ma pot hotara. Daca vorbim de spatiu restrans, ce parere aveti despre construirea in cadrul aceleiasi incinte a gratarului, cuptorului si a rotisorului. Am vazut acest lucru undeva in Grecia, dar pe vremea aceea nu ma interesa acest lucru.
la gratarul meu o sa fac doua fumuri. unul pentru gratar si unul pentru plita.
construirea unui cuptor si gratar dupa modelul din poze mi se pare o solutie buna, in acest caz cuptorul nu are nevoie de un horn separat [fumul va merge prin cel de la gratar]

Specialistul MC
19.04.2012, 08:50
Oare cum reuseste domnul Helerea rosturile din zidarie atat de perfecte ?
Pentru ca sa obtineti rosturi perfecte utilizati tije metalice cu diametrul egal cu latimea rostului.

GEORGE T
20.04.2012, 06:25
Am reusit incet cu rabdare cu multa apa pe caramizi si sunt multumit de rosturile iesite. Azi o sa incep la bolta sau arcada cum a mai fost denumita.
O interebare ca rog
Cu ce mortar sau adeziv captusesc pe laterale in focar peste zidarie samota ?

lucian01
20.04.2012, 10:47
Cu ce pot tencui pe interior focarul unui cuptor de gradina? A fost tencuit cu pamant rosu iar acum a inceput sa crape si sa se macine.

Specialistul MC
20.04.2012, 11:53
Optim puteti sa tencuiti cu un mortar refractar insa merge si cu pamant galben+nisip+sare.

lucian01
20.04.2012, 12:03
De ce se pune sare?

Specialistul MC
21.04.2012, 08:18
Sincer nu cunosc ce reactie produce in amestec insa din experienta proprie va pot spune ca mareste rezistenta la caldura a mortarului din pamant galben.

Catalin1968
21.04.2012, 15:02
L-am intrebat pe bunicu' (are putin peste 90 de ani) si mi-a spus ca sarea trage apa... umiditatea atmosferica, si nu lasa sa se intareasca "mortarul" decat atunci cand se face focul, dupa care si-o recupereaza.
Nu stie, sau cred ca nu vrea sa spuna cata sare se pune in amestec (facea oale arse in tinerete, in timpul liber mai "carpea" cate o soba).

barbuN
22.04.2012, 16:49
EXPLICATIE:
In industria ceramicii si sticlei, sarea de bucatarie (NaCl) este utilizata destul de fracvent facand parte din asa numita categorie a fondantilor= substante care care au rolul de a cobora temp. de ardere respectiv de topire a acestora.
1.Introdusa in mortarul de pamant/nisip ( cca.2 linguri=70-80 grame la o galeata de 10 l pasta) dupa uscare lui, in timpul arderii lemnelor in focar, NaCl se descompune formandu-se silicati complexi de sodiu care la cca.700-800 grade C. se topesc aparand o faza lichida (sticla usor fuzibila) care dupa oprirea focului se intareste dand o oarecare rezistenta suplimentara mecanica mortarului argila/nisip.
2. Unii sobari in varsta adauga si acum la constructia sobelor de teracota,in mortarul pamant galben/nisip sare de bucatarie obtinandu-se efectul explicat. Nenorocirea in acest caz este clorul rezultat din descompunerea sarii. El se infiltreaza prin porii ciobului ceramic al teracotei producand distrugerea glazurii acesteia. Astfel s-au distrus irecuperabil sobe vechi Meissen-Germania sau Hartmut-Austria care erau cu adevarat opere de arta.
3. Sarea de bucatarie este f.des utilizata de olari. Obiectele de olarie imersate intr-o solutie de sare de bucatarie, ulterior prin ardere, se obtinea o glazura unicomponenta cu efect numai estetic fara durabilitate si rezisatenta in timp. Glazura era plina de microfisuri( harise in limbajul tehnic ceramic).
CONCLUZIE: efectul sarii de bucatarie introdus in mortarul de pamant/nisip poate fi benefic la constructia unui cuptor de paine. Personal am utilizat aceasta "solutie babeasca" la cuptorul din locatia personala si deocamdata nu am probleme.Cam asa se explica si adaugarea silicatului de sodiu( apei de sticla) in "praful de samota" recomandat la constructia din caramizi tip samota a focarului cuptoarelor sau a gratarelor de curte.Eu l-am utilizat numai la constructia vetrelor si atat.-
Cu respect:
Ing.B.D.Nitu

barbuN
22.04.2012, 18:46
COMPLETARE:
Asupra unor mortare asa zis refractare uscate care se gasesc pe piata ambalate in saci de hartie de 25 kg, am oarece dubii tehnice. Pe sac sunt scrise "instructiuni de folosire" care prevad ca la prepararea umeda a mortarului respectiv la o anumita cant. din el se adauga o anumita cant. de ciment obisnuit( Portland), nu ciment refractar. La o examinare vizuala atenta continutul pare a fi numai "praf de samota", o argila galbena arsa la cca. 800-850 grade C. si apoi macinata intr-o anumita granulatie. La aceasta temp. argila isi pierde proprietatile liante si din acest motiv trebuie adaugat unul: cimentul. La fel de bine se poate adauga silicat de sodiu ( apa de sticla), o suspensie transparenta vascoasa, care nu se gaseste insa in comertul cu amanuntul.
Repet este numai un dubiu tehnic personal.-
Ing.B.D.Nitu

Specialistul MC
22.04.2012, 21:14
@barbuN: Va multumim pentru explicatia oferita.

straoane
24.04.2012, 20:41
65052domnule Helerea,pot folosi boltari de zidarie,goi pe interior,pt gratarul Popa,or rezista la greutatea ansamblului?multumesc!

lucian01
26.04.2012, 09:10
De ce se crapa pamantul galben dupa uscare? Am adaugat pamant+sare+nisip,iar dupa uscare se cojeste si la o atingere usoara cade.

Helerea Nicolae
26.04.2012, 11:42
65052domnule Helerea,pot folosi boltari de zidarie,goi pe interior,pt gratarul Popa,or rezista la greutatea ansamblului?multumesc!
da. puteti folosi ca o sa reziste.

GEORGE T
28.04.2012, 18:32
Buna ziua
Aproape am terminat constructia gratarului si as avea o intrebare pentru cei avizati
In urma spalarii caramizilor de urme de mortar dupa zidire au ramas patate ca si cum ar avea urme de var . Am folosit o caramida plina cu model pe margini iar acele pete albe se vad foarte urat
O solutie o metoda sa aduc caramizile in starea initiala va rog ?

Helerea Nicolae
28.04.2012, 18:39
faceti o proba cu otet. daca nu se curata suficient, atunci, acid clorhidric.

Specialistul MC
29.04.2012, 09:40
Puteti utiliza si "Detartran". Dupa indepartarea petelor spalati intens cu apa.

Atentie la manuirea substantelor acide.

marius_mc
29.04.2012, 11:34
dupa 1 an de la constructia unui gratar(barbeque) de catre mester + 800lei manopera facut cu pamant cu caramida de semisamot sa daramat.
Asa ca m-am apucat eu sa-l refac. Amfolosit aceleasi caramizi le-am montat in Y sa-i arat ca sta si asa si am facut cu ciment+nisip cantitate de 1 la 1 din pacate nu stiu ce caramida este fiindca are culoare rosie, asa ca arata bine si mi-au mai cerut si alti sa le fac. Am mai facut 1 din pietre de rau tot cu ciment, iar acum in vara mai trebuie sa fac 1 din caramida din demolari ma gandesc sa-l dau cu lac sa para invechit daca tot is rele caramizile.
In concluzie tencuiti in interior cu ciment daca vreti sa tina(al meu e din 2001).
Din pacate nu am poze.

scuty
02.05.2012, 17:55
Salutare tuturor bine v`am gasit.Sunt nou pe site`ul acesta si sper sa ma puteti ajuta si pe mine.
Am o casa undeva la tara si am turnat o placa de 12 m lungime si 5 m latime.As vrea pe acei 5 metri latime sa fac un gratar in care sa cuprinda:gratar,cuptor de paine,ghiuveta(1 placa goala gen masa pentru a taia etc,sau chiar 2 una in dreapta una in stanga),si plata din aceea de era pe vremuri de se pune lemne sub si sus vin ochiuri.Si in cealalta parte as vrea sa pun un foisor de cativa metri in asa fel incat sa las gol intre foisor si gratar.
Daca ma puteti ajuta cu un model ceva eu saptamana asta vreau sa ma apuc ca dureaza ceva.am pus o poza cu placa aceea asta este singura ca nu am facut nici una cu placa intreaga aici este una mai veche sper sa intelegeti cat de cat si sa va fie de folos.
Va multumes mult si sper sa ma putti ajuta 65290

da_n
02.05.2012, 18:15
intra pe http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php?10436-Construire-gratar , vei gasi mai multe despre subiect

de asemenea intra pe piatrasilemn, colegul forumist Nicolae Helerea are publicate cateva proiecte cu toate amanuntele acolo

barladi
02.05.2012, 22:29
Dupa cum spuneam in posturile anterioare, anul trecut am construit un gratar, iar anul acesta am tras o conducta de apa langa el. Intentionez sa fac sau sa cumpar o chiuveta, dar vreau neaparat sa fie ceva de gradina, si sa se asorteze cu spatiul unde va fi pusa. Nu caut sa iau o chiuveta cum se foloseste in interior.....caut ceva sa se incadreze in natura. Daca are cineva vreo idee, sau vreo poza pentru inspiratie, v-as fi foarte recunoscator. O sa atasez si o poza cu locul unde va fi amplasata.

scuty
03.05.2012, 07:54
Dupa cum spuneam in posturile anterioare, anul trecut am construit un gratar, iar anul acesta am tras o conducta de apa langa el. Intentionez sa fac sau sa cumpar o chiuveta, dar vreau neaparat sa fie ceva de gradina, si sa se asorteze cu spatiul unde va fi pusa. Nu caut sa iau o chiuveta cum se foloseste in interior.....caut ceva sa se incadreze in natura. Daca are cineva vreo idee, sau vreo poza pentru inspiratie, v-as fi foarte recunoscator. O sa atasez si o poza cu locul unde va fi amplasata.

dc nu iti construiesti una?am vazut o chiuveta chiar frumoasa din ciment construita iar bateria dupa ce a montat`o a luat o piatra mare a taiat`o pe din 2-a si a incastrat bateria.acum nu stiu daca a cumparat`o sau a fsacut`o.o sa revin cu un post daca gasesc pozele si cum a construit`o

edit: am gasit :D 6529665297
57) Vom masca ţeava de la chiuvetă cu o piatră. Se taie piatra în două, cioplind apoi un sanţ pentru ţeavă. Piatra va fi prinsă cu adeziv.

scuty
03.05.2012, 08:01
intra pe http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php?10436-Construire-gratar , vei gasi mai multe despre subiect

de asemenea intra pe piatrasilemn, colegul forumist Nicolae Helerea are publicate cateva proiecte cu toate amanuntele acolo

iti multumesc gasisem mai de mult gretarul vecerdea si acum cand vroiam sa ma apuc nu`l mai gaseam si trebuia sa caut altul.mie acela mi`a placut dar cu gratarul sus nu asa jos cum e acela

Ranettius
03.05.2012, 09:14
Gratarul bricolat... An terminat faza I, adica dat o mana de CM 17 peste tot si extins blatul... Va urma (cand se termina criza :)) placarea cu piatra sau vopsit cu decorativa... vom vedea...

A trecut criza :)
Am terminat de placat si extins gratarul. Cum adancimea nu ma multumea, tinand cont si ca am captusit cu samota focarul, iar faptul ca deschiderea hotei era inclinata, fapt ce facea ca fumul sa iasa mai usor pe la focar si nu pe cos, am turnat beton si am marit focarul.

Mai greu a fost cu turnatul betonului pe rotund, dar am reusit :)

Exteriorul a fost placat cu caramida aparenta Parmur (cea de exterior, normal), lipita cu cm17, chituita cu chitul normal, iar peste tot am aplicat apoi din belsug un strat de solutie de impermeabilizare.

Munca destul de multa, insa a fost placut :) 65298652996530065301
LE: Stiu, mai am de gasit o solutie pentru fumul de la cos care innegreste gardul, mai ales ca urmeaza sa il vopsesc. M-am gandit la o bucata de tabla galvanizata..

corina02
03.05.2012, 10:27
Ti-a iesit foarte bine. Eu am facut unul asemanator care mi-a mancat mai multa caramida decat ma asteptam. Initial adusesem un transpalet (http://www.lampero.ro/transpalet) cu caramida si ulterior am fost nevoit sa mai aduc unul, dar a meritat.

Ranettius
03.05.2012, 12:45
Multumesc de aprecieri. E doar caramida aparenta. Au intrat fix 4 mp. Initial am vrut sa plachez doar focarul, fara horn, pe care voiam sa-l dau cu decorativa, insa apoi am schimbat proiectul la ordinul "sefului".. :)

Ca si costuri, nu imi dau seama daca e mai ieftin sau nu decat unul facut de un meserias, dar am avut asa:
- gratarul initial: 500 lei
- samota pentru focar vreo 30 buc: cam 80 lei
- caramida aparenta 4mp: cam 350 lei
- chit rosturi 1 cutie: ~ 60 lei
- bca 8 buc: ?
- cm 17 1 sac: ~55 lei
- scandura lemn: ~80 lei
- ciment 1 sac: ~40 lei
- nisip ~4 saci: ~16 lei

Specialistul MC
03.05.2012, 20:49
..... mai am de gasit o solutie pentru fumul de la cos care innegreste gardul, mai ales ca urmeaza sa il vopsesc. M-am gandit la o bucata de tabla galvanizata..
De ce nu obturati cu o zidarie gura de evacuare pe partea dinspre gard ? E mai simplu asa.

barladi
03.05.2012, 21:47
dc nu iti construiesti una?am vazut o chiuveta chiar frumoasa din ciment construita iar bateria dupa ce a montat`o a luat o piatra mare a taiat`o pe din 2-a si a incastrat bateria.acum nu stiu daca a cumparat`o sau a fsacut`o.o sa revin cu un post daca gasesc pozele si cum a construit`o

edit: am gasit :D 6529665297
57) Vom masca ţeava de la chiuvetă cu o piatră. Se taie piatra în două, cioplind apoi un sanţ pentru ţeavă. Piatra va fi prinsă cu adeziv.

Merci de raspuns. In cazul de fata, si gratarul si restul ansamblului sunt placate cu piatra, si se potriveste chiuveta. In cazul meu, probabil ar trebui sa fac chiuveta din caramida. Mai adun pareri si pe urma voi vedea ce voi face:)

Ranettius
04.05.2012, 11:52
De ce nu obturati cu o zidarie gura de evacuare pe partea dinspre gard ? E mai simplu asa.

Nu e mai bina sa fie gura de evacuare si acolo? Nu e lipita de gard, e un spatiu de circa 10 cm si ma gandesc ca poate ajuta..

Specialistul MC
05.05.2012, 07:51
Prea mult nu ajuta asa ca puteti obtura gura dinspre gard. Faceti o proba, obturati temporar partea dinspre gard si observati daca se modifica semnificativ tirajul cosului.

scuty
06.05.2012, 13:26
am si eu o problema la gratarul vecerdea 65422 scrie acolo ca la uptorul de paine in fata lui este ca un fel de cos pentru a pune jarul dupa ce se incinge cuptorul pentru a face ca o usa de aer cald...



9) Ne întoarcem la cuptor până se întăreşte placa turnată la plită.
Dintr-un rest de placă de polistiren de 10 cm am confecţionat un cofraj pentru arcada uşi. Am tăiat un profil "U" dintr-o placă de piatră pe care am aşezat-o 10 cm în afara ansamblului. Golul profilului "U" va fi folosit pentru tragerea jarului după arderea lemnelor în vatră. Acest lucru are rolul de a creea o perdea de aer cald, păstrând astfel căldura în interiorul vetrei.
65423
intrebarea mea este:cum a construit acea gaura?a facut cofrag si a turnat?si dupa ce fac painea etc...cun scot jaru din gaura aia?

vicogeo
15.05.2012, 10:28
Buna ziua,

am si eu doua intrebari:

1. daca vrei sa folosesti un singur cos atat pentru gratar cat si pentru o plita cum se construieste cosul?

cu sectiunea mai mare si doua canale de fum (cate una pentru fiecare sursa) sau merge cu o sectiune mai mica iar fumul de la plita se construieste pana trece un pic de bolta gratarului?


2. ca sa maresti sectiunea cosului este ok sa tai caramida (sa o ingustezi la 240x60x63) ?

multumesc anticipat.

GEORGE T
23.05.2012, 06:40
Buna ziua
As avea o intrebare. Am terminat constructia gratarului dupa ce am studiat acest subiect si sunt multumit de ce am realizat . Acum as dori sa montez un protap in gratat .Am studiat putin pe net am gasit cred eu motorul si accesoriile cu pricina dar nu gasesc nicaeri la ce distanta (inaltime) fata de jar sa montez ansamblu . Va rog daca cineva are sau a construit asa ceva cateva sfaturi as primi bucuros

bulba grig
23.05.2012, 12:52
Cu ce material sa zidesc si eu un gratar? Pt rotisor eu pun un motoras de stergator dacie de 12v

Specialistul MC
24.05.2012, 07:23
Atasati o imagine cu locul unde doriti sa amplasati gratarul.

gmtiby
24.05.2012, 09:57
Va salut,
Aici este locul viitorului gratar, care v-a avea si o mini chiuveta in partea dreapta. Exista o scurge pt acesta cat si o alimentare cu apa. Cam ce model de gratar imi recomandati ?

Multumesc

bulba grig
24.05.2012, 19:17
inca nu am stabilit locatia , deci cu ce material se zideste de obicei

Specialistul MC
25.05.2012, 08:00
Aici este locul viitorului gratar, care v-a avea si o mini chiuveta in partea dreapta. Cam ce model de gratar imi recomandati ?
Personal as opta pentru un model de gratar zidit din caramida, lasand caramida netencuita adica aparenta.

gmtiby
25.05.2012, 08:21
Personal as opta pentru un model de gratar zidit din caramida, lasand caramida netencuita adica aparenta.

Am inteles, multumesc frumos !

Specialistul MC
25.05.2012, 08:40
Cu placere.

barladi
26.05.2012, 23:21
Intr-un post anterior ceream sfaturi despre modele de chiuvete de gradina. Pana la urma am ales sa construiesc chiuveta in acelasi stil ca gratarul. Inclin sa cred ca se integreaza cel mai bine asa in peisaj

paul_78
27.05.2012, 12:35
e frumos ce ne arati, dar sa schimbi modelul robinetului cu apa ca arata ca o .........!

barladi
27.05.2012, 13:22
Momentan ramane ala pentru ca il mai folosesc si la udat in zona gratarului si pot cupla furtunul foarte simplu.

Helerea Nicolae
27.05.2012, 15:13
faza in care am ajuns cu gratarul meu.

jidanu
27.05.2012, 15:22
Nea Nicule, ne-ai imbolnavit cu ce ti-a iesit din maini,jos palaria,esti meserias

massy
28.05.2012, 11:00
Sper ca ati facut poze pt un ghid complet.Il vom vedea in curand aici sau pe site ?
Lavoarul de chiuveta arata super, nici nu vreau sa ma gandesc cat ati lucrat la el.

Spor la treaba !

gmtiby
28.05.2012, 14:31
Superb!!! Asteptam si restul lucrari cat si fotografii !!! :)

massy
30.05.2012, 08:25
Am mai avansat si eu ...

massy
30.05.2012, 08:30
Alte poze din aceasta etapa de lucru...

massy
30.05.2012, 08:39
Pozele vorbesc cel mai bineeee...,nu..?

massy
30.05.2012, 08:43
Mai am mult de lucru....dar incet, incet trebuie sa le fac. Totul este functional si se foloseste deja.
Acum sunt in etapa de lacuire/baituire daca va uitati atent la pozele cu policarbonat veti vedea diferenta de nuante.

Specialistul MC
30.05.2012, 10:42
Ar fi trebuit sa fixati mai des policarbonatul pe grilajele din lemn. La un vant mai puternic exista riscul ca sa se desprinda.

gmtiby
01.06.2012, 07:25
Salutare,

Cum era de asteptat, am inceput si eu constructia gratarului, am turnat placa si am lasat loc si pt o chiuveta. O sa revin si cu restul fotografiilor! Nu va imaginati ca a ramas asa :) , dar a trebuit sa plec mai repede si nu am reusit sa fac poze cu placa terminata. Dupa uscarea ei, o sa continui cu partea de sus... Sper sa iasa ok. Ceva sfaturi ?
Ce parere aveti ?

scuty
01.06.2012, 07:49
gmtiby arata bine am turnat si eu placa si am lasat gaura pentru chiuveta dar vezi ca fierul nu se sudeaza niciodata.pe mine ma ajutat unchimiu sa construiesc gratarul.lucreaza de la 13 ani in constructii,are 63,el a facut blocurile din ploiesti.sper ca nu te`a deranjat sfatul meu.mi`a zis ca nu se sudeaza ca sa poata sa lucreze fierul in interior sau ceva de genu.

uitati cum mi`a iesit mie placa

66167661686616966170

ce parere aveti?

Specialistul MC
01.06.2012, 07:57
Cum sa nu se poata suda fierul ?

gmtiby
01.06.2012, 08:10
Salutare scuty, binenteles ca nu ma deranjeaza sfatul tau sau a nimanui... :) Multumesc oricum, gratarul este facut cu socrul meu care lucreaza cu ap de sudure, flex, etc de mic copil si asa am facut totul cu el. Pana acum nici o problema. Asa am considerat ca e ok....!

Multumesc, orice sfat e bine venit !

bulba grig
01.06.2012, 19:40
nui bai ca e sudata plasa la suprafata aceea , dar la constructii marriii nu se sudeaza , se leaga cu sarma

paul_78
01.06.2012, 20:21
cum prepar praful de samota pentru zidirea caramidei de samota in interiorul focarului

happy_feet
06.06.2012, 07:56
Salutare,

Primul meu post pe misiuneacasa. Anul trecut am cumparat o casa la gri, cu o mica curte, si chiar daca nu am postat deloc, am citit cu interes majoritatea threadurilor despre finisaje si instalatii.

A venit momentul sa imi doresc si un gratar.
In atasament o sa vedeti locul unde as vrea sa il amplasez si va rog sa imi spuneti daca credeti ca e ok sa il amplasez acolo (nu as vrea sa il pun in alt loc din curte pentru ca am doar vreo 80 mp unde deja am gazon, flori si un copacel). 6633066331

Locul de amplasament este un fel de miniterasa construita intre casa si gard. Distanta toatala intre cele doua puncte este de 2.7 m. Acel postament de beton acopera caminul unde este forat putul (am uitat sa masor grosimea betonului).

Nu imi doresc ceva foarte complicat, mi-as dori sa fie gratar si eventual un cuptor de pizza/paine (sunt mare amator de pizza) sau poate ceva in genul celui de aici (http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php?10436-Construire-gratar&p=511417&viewfull=1#post511417)

Inca nu am facut gard in spatele casei deci vreau sa tin cont de faptul ca o sa fac acel gard la un moment dat si gratarul sa fie lipit de gard. de asemenea nu as vrea sa aiba mai mult de 1m-1.3m lungime. Nu stiu daca e vreo problema cu acel acoperis al terasei (de genul sa nu fie un pericol apropierea de lemn).

Deci recomandari? cumpar unul facut (nu prea as vrea asta) sau iau pe cineva sa imi construiasca (recomandari?)

Multam

gmtiby
06.06.2012, 08:18
nui bai ca e sudata plasa la suprafata aceea , dar la constructii marriii nu se sudeaza , se leaga cu sarma

Salutare,asa este, suprafata este relativ mica, 2 m lungime si 70 cm latime... asa ca nu vor fi probleme. Grosimea placii este cam de 9 cm, credeti ca de ajuns ? S-a folosit plasa de buzau de 4 , de jur imprejur cornier gros ( nu stiu exact grosimea ) cat si alte bucatii de fier beton pentru intarirea si rezistenta placii.

Multumesc !

gmtiby
07.06.2012, 07:29
Salut,
Foarte interesant si placut la vedere, dar de ce sunt doua focare ? Sunt putin in ceata...... Un pret se poate ?

Multumesc

ionelifrim
07.06.2012, 07:55
salut,focarul din dreapta este grill iar cel din stg cuptor pizza .Pretul este negociabil si se calculeza in functie de model,marime si material aprox 2000 eur

gmtiby
07.06.2012, 12:35
Am inteles, multumesc frumos !

scuty
11.06.2012, 10:41
salutare tuturor.mai am si eu un pic si termin gratarul.ce parere aveti?

66503665046650566506

am si eu o intrebare,dupa cum vedeti am facut rama ca sa pot face arcada.intrebarea este cu ce pot tencui in interiorul gratarului?am zis ca daca il tencuiesc cu ciment si nisip cu timpu o sa crape de la caldura.si daca las asa se poate vedea fierul acela.astept sugestii.va multumesc

mihai bonda
11.06.2012, 20:58
faza in care am ajuns cu gratarul meu.


Buna Seara dl Helerea....va deranjez din nou de la cluj...Mihai Bonda sunt....v-am mai cerut sfatul si in trecut si mi-a prins foarte bine ...acum am o nelamurire leat de un cuptor ...am vazut la o cunostinta un cuptor multifunctional pe etaje...vatra pt copt paine , la etaj gratar din fonta pt mici, gratare,etc , iar la al treilea etaj un fel de politza pt diverse oale cu tocanita , sarmale , etc....ceea ce era interesant e ca nu e construit dupa modeluyl clasic de cuptor de paine si coace foarte bine ...e un fel de barbecue cu geam termorezistent (ca si la focarele de semineu de fonta)...ei bine m-am apucat si eu sa fac o copie dupa acel proiect , pe care o voi posta cu toate etapele dupa ce il voi finaliza.Ceea ce nu stiu si v-as ruga frumos sa imi spuneti e : 1...intre placa de beton si caramida de samota se pune ceva strat de sticla , nisip sau ajunge sa pun doar mortar refractar?

2...intre caramizile de samota care folosesc drept vatra se lasa ceva rost de dilatatie? se lipesc intre ele cu mortar sau se pun ca si pavelele una langa alta?


va multumesc anticipat si scuze pt deranj respect de la Cluj cu stima Mihai Bonda

mitica68
11.06.2012, 21:00
salut,focarul din dreapta este grill iar cel din stg cuptor pizza .Pretul este negociabil si se calculeza in functie de model,marime si material aprox 2000 eurUau, 2000 euro ?

Specialistul MC
11.06.2012, 21:55
....cu ce pot tencui in interiorul gratarului?
In mod normal ar trebui sa tencuiti cu un mortar realizat din praf de samota insa merge bine si cu pamant galben+nisip+sare.

scuty
11.06.2012, 22:34
In mod normal ar trebui sa tencuiti cu un mortar realizat din praf de samota insa merge bine si cu pamant galben+nisip+sare.

am pus caramizile de samota de la cuptorul de paine cu praf de samota si am incercat sa le si tencuiesc dar dupa ce sa uscat era deja crapat....nu se lipea...o sa incerc cu ce mi`ati spus va multumesc.

am uitat sa va intreb.ce cantitate trebuie sa folosesc?cata sare?

Specialistul MC
12.06.2012, 12:27
Sincer nu am masurat cantitatile utilizate de mine :) Poate ne ajuta cineva care a masurat cantitatile.

massy
13.06.2012, 13:42
ce parere aveti?
astept sugestii.va multumesc
Din cate am vazut inaltimea arcadei trebuie sa fie maxim de 50 cm, din cate se vede la tine cred ca ai deja 75-80 cm acum iar cand vei finaliza arcada cred ca va fi de 1 m si nu cred ca va avea tiraj cosul va iesi tot fumul pe langa. Eu m-am inspirat din lucrarile dnului.Helerea si am optat pt sablonul din polistiren pe care vin asezate caramizile in cant la arcada.
Ti-am pus cateva poze poate te edifica.
Spor la treaba !

Helerea Nicolae
14.06.2012, 06:21
1...intre placa de beton si caramida de samota se pune ceva strat de sticla , nisip sau ajunge sa pun doar mortar refractar?

2...intre caramizile de samota care folosesc drept vatra se lasa ceva rost de dilatatie? se lipesc intre ele cu mortar sau se pun ca si pavelele una langa alta?

eu am pus strat din cioburi de sticla, pentru ca am vazut asta la cuptoarele vechi din zona noastra. dar [de exemplu] in italia, unde am facut un cuptor, am respectat metodele de acolo, si nu am pus.
la vatra eu am folosit caramizi ceramice lipite cu pamint galben [metoda de la noi]. sau caramizi de samota lipite cu mortar refractar.

Specialistul MC
14.06.2012, 07:42
.... lipite cu pamint galben [metoda de la noi].....
Presupun ca ati facut mortarul din pamant galben asa cum procedeaza un meserias bun adica dupa simt si nu dupa o reteta fixa. Daca mai aveti ocazia sa lucrati cu un mortar din pamant galben am rugamintea ca sa masurati macar volumetric "ingrediente" pentru a avea o reteta. Sunt mai multi doritori care vor sa stie reteta de preparare.

mihai bonda
15.06.2012, 17:48
eu am pus strat din cioburi de sticla, pentru ca am vazut asta la cuptoarele vechi din zona noastra. dar [de exemplu] in italia, unde am facut un cuptor, am respectat metodele de acolo, si nu am pus.
la vatra eu am folosit caramizi ceramice lipite cu pamint galben [metoda de la noi]. sau caramizi de samota lipite cu mortar refractar.

multumesc frumos pt raspuns eu am pus intre placa de beton si caramizile de samota o placa de azbest lipita cu mortar refractar (rosu)....revin cu poze dupa ce termin lucrarea , ca altfel daca le pun pe rand se pierd prin posturi...multumesc inca o data

Helerea Nicolae
15.06.2012, 20:51
Presupun ca ati facut mortarul din pamant galben asa cum procedeaza un meserias bun adica dupa simt si nu dupa o reteta fixa. Daca mai aveti ocazia sa lucrati cu un mortar din pamant galben am rugamintea ca sa masurati macar volumetric "ingrediente" pentru a avea o reteta. Sunt mai multi doritori care vor sa stie reteta de preparare.
din pacate nu am o reteta. in zona noastra se gaseste pamint galben [care era folosit in trecut la orice zidarie] in apropierea fiecarui sat. dar nu peste tot este la fel, in unele locuri e mai lipicios si este nevoie de un adaos de nisip. in alt loc este prea permeabil si nu prea are aderenta, iar intarit este pre sfarimicios. probind din diferite locuri am gasit pe cel care i-mi pare cel mai bun, si nu are nevoie de nici un alt ingredient. la ocna sibiului foarte aproape de lacurile sarate.
chiar astazi am lucrat cu asa ceva si am facut o poza, poate ajuta si asta putin.

paul_78
16.06.2012, 09:16
am intrebat si mai intreb inca o data specialistii, ptr ca nu am primit inca un rasp clar :
Cum se prepara reteta cu praf de samota ptr zidaria interioara a gratarului, pe interiorul gratarului unde arte focul vreau sa zidesc caramida de samota de aceea subtire !

Specialistul MC
16.06.2012, 10:16
Pe fiecare sac de mortar de samota scrie modul de preparare. fiecare producator are un mod diferit de preparare.

GEORGE T
17.06.2012, 11:29
Cu multibat am zidit eu samota in interior pentru ca mortar refractar e o mizerie nu are aderenta dai cu incredere cu multibat dar lasa caramida la imuiat in apa

Seni
17.06.2012, 19:36
eu am folosit mortar refractar in amestec cu un adeziv, a iesit foarte bine, rezista destul de bine la temperaturi inalte

paul_78
18.06.2012, 09:49
nu scrie nimic pe sac , este ambalat in saci de rafie fara nici o inscrptie

scuty
18.06.2012, 10:17
salutare tuturor si bine v`am gasit.am terminat si eu gratarul mai am sa`l plachez cu piatra si sa fac acoperisul.In primul rand ce parere aveti?

66678

As avea si eu 2 intrebari:

1)M`am gandit sa dau pe interiorul gratarului cu apa de sticla am inteles ca protejeaza la temperatura.Ce parere aveti este o idee buna si daca da cum se procedeaza?

2)Ce intaltime sa aibe acoperisul in fata si ce lungime?

Va multumesc anticipat si sper sa ma puteti ajuta

Specialistul MC
18.06.2012, 10:23
1. Pe interior gratarul se tencuieste cu un mortar refractar ori cu pamant galben+sare.
2. La care acoperis va referiti ?

scuty
18.06.2012, 11:48
1. Pe interior gratarul se tencuieste cu un mortar refractar ori cu pamant galben+sare.
2. La care acoperis va referiti ?

la acoperisul intregii constructii.
66679

Specialistul MC
20.06.2012, 07:23
In fata lasati o inaltime libera de circa 2.30 m iar pe laterale, daca nu inchideti si pe laterale constructia, lasati cate 1 m.

scuty
20.06.2012, 15:11
va multumesc pentru ajutor

RaduCA
02.07.2012, 21:08
Model pentru un grătar... discret. :)

bulba grig
08.07.2012, 13:23
si opera mea personala , avand in vedere ca sunt un incepator la constructii http://img811.imageshack.us/img811/25/20120708140338.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/811/20120708140338.jpg/)
. mai avem de lucru , dar usurel progresam

bulba grig
08.07.2012, 13:25
ar mai urma usi jos ( 2 cu 1 )de lipit ceva gresie pe masa si pe brau , de lipit focarul ( aici astept sfaturi cu ce material sa lipesc caramizile refractare ) , gratarul din fier si rotisorul . astept si notele hihihihi
a si am turnat si placa pt capac la horn care va fii pusa pe picioruse de cate 2 jumatati de caramizi , pese in colturi

bulba grig
08.07.2012, 19:09
sfat : cam la ce distanta de jar trebuie montat rotisorul ? multumesc .

Specialistul MC
08.07.2012, 20:59
Nu este o distanta fixa, depinde ce anume doriti sa gatiti la rotisor. As zice ca distanta minima ar trebui sa fie de circa 6 cm mergand undeva pana la circa 15 cm inaltime.

bulba grig
08.07.2012, 21:47
6-15 cm de la jar presupun , da ?

Specialistul MC
08.07.2012, 22:12
6-15 cm de la jar presupun , da ?
De la nivelul jarului.

paca
10.07.2012, 13:30
ce dimensiuni ar trebui sa aiba cosul de fum la interior (in sectiune)? al meu este 35 x 40 cm si o parte din fum tot mai iese prin fata din cand in cand.
Cineva mi-a recomandat sa il ingustez pentru a trage mai bine ( de exemplu sa montez un tub cu diametrul 20 in interior).
Credeti ca are sens.

Inaltimea cosului e de aproape 3 m si nu as vrea sa-l mai inalt

paca
12.07.2012, 08:43
nu are nimeni nici o parere despre idea de a ingusta diametrul interior al cosului pentru a imbunatarii tirajul?

tanasie
12.07.2012, 09:35
Model pentru un grătar... discret. :)
Discret si interesant.

Specialistul MC
13.07.2012, 08:03
nu are nimeni nici o parere despre idea de a ingusta diametrul interior al cosului pentru a imbunatarii tirajul?
Obtineti marirea tirajului doar daca mariti sectiunea cosului de fum ori suprainaltati cosul de fum existent.

bulba grig
23.07.2012, 21:54
http://img441.imageshack.us/img441/1161/20120722124534.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/441/20120722124534.jpg/)


Inaugurarea !

Specialistul MC
24.07.2012, 06:33
Faceti un test tip Pavlov ? Da rezultate. :)

bulba grig
24.07.2012, 20:34
FFFF bune .NU!!!! departe de mine chestia , dar am vrut sa am dovada . :wink:

massy
31.07.2012, 14:51
As dori sa va intreb cu ce trebuie tencuita partea din fata a plitei ?
Trebuie facut un mortar special ca sa nu crape ? Se gaseste deja facut (gen Tenco,Multibat...) ?
Ma puteti ajuta cu reteta ?

Specialistul MC
31.07.2012, 21:03
Se poate tencui cu un mortar M25T predozat ori preparat la fata locului. Personal as aplica o tencuiala decorativa deoarece are o rezistenta mai buna in timp.

Helerea Nicolae
05.08.2012, 19:22
mi-am vazut si eu gratarul construit. a durat ceva, dar a meritat !
sigur mai este de lucru, vreau sa fac in toamna un pavaj foarte fain, cu piatra, de 15-20 mp.
apoi anul viitor s-ar cadea sa fac un acoperis la acest spatiu. poate si o banca si o masa fixa.

da_n
05.08.2012, 19:45
mi-am vazut si eu gratarul construit. a durat ceva, dar a meritat !
frumos, utilizare placuta!
pacat ca nu ai mai multe poze din fazele de executie
imi place in mod deosebit piatra

costinell_mc
05.08.2012, 21:00
Deosebit!
Cred ca am mai intrebat, dar ma repet: nu sunteti interesat sa construiti unul contra cost (Craiova). Cel putin citeba poze din timpul executiei sau ceva planuri ne puteti dezvalui? Este exact ceea ce mi-asi dori...
Fara manopera cit costa materialele aproximativ?

Helerea Nicolae
06.08.2012, 21:07
Deosebit!
Cred ca am mai intrebat, dar ma repet: nu sunteti interesat sa construiti unul contra cost (Craiova). Cel putin citeba poze din timpul executiei sau ceva planuri ne puteti dezvalui? Este exact ceea ce mi-asi dori...
Fara manopera cit costa materialele aproximativ?
am poze destule poze cu etapele constructiei, si pot sa le postez daca va ajuta.

pentru materiale n-am facut un calcul, dar nici nu se poate face usor. piatra, materialul principal, nu se gaseste de cumparat, eu am adus-o cu timpul, cite putina, de la 60 km. apoi am folosit multa caramida refractara care e destul de scumpa. ciment vre-o 8 saci, ceva armatura, usi, plita, gratar. nisip si sort, si multa manopera.

cit priveste lucrul meu in deplasare. apar multe costuri in plus si mult timp pierdut, si imposibilitatea de a pregati, organiza lucrul. e bine ca meseriasul sa fie unul care locuieste in apropiere.

costinell_mc
07.08.2012, 10:22
Atunci asteptam evenatual schite, poze. Multumesc

doua_maini_stangi
15.08.2012, 13:32
o astfel de hota poate fi construita reducind rindurile de caramida pentru a forma acele trepte, asa procedez si eu. se va sustine singura fara probleme. ar trebui masurate dimensiunile exterioare, inainte de a incepe sa se faca reducerea, calculat dimensiunea exterioara a hornului, iar diferenta dintre aceste masuri, impartita pentru a afla cu cit trebuie redus fiecare rind. treptele ar fi bine sa aiba cam 4 cm.
uite unul facut de mine in acest fel. inca nu e chiar gata.

Stimate domnule Nicolae Herelea,

In primul rand felicitari pentru activitatea si lucrarile executate de dumneavoastra. Tot pe aceeasi linie va felicit pentru contributia adusa aici, pe forum, impartasind novicilor ceva din tainele meseriei pe care o stapaniti, la perfectie as zice eu.

Vin acuma cu o rugaminte, in speta, as dori, daca se poate, ca la gratarul (barbecue) prezentat de dumneavoastra in postul #813 sa puneti o schita cu dimensiunile de executie.
Ceva similar mi-as dori sa-mi fac si eu, simplu (eh, un fel a spune), frumos, elegant, perfect functional (din punctul meu de vedere indeplineste toate functiunile necesare mie unei astfel de aplicatii), nimic ostentativ.
Intrebare suplimentara: sub zona vetrei (caramida refractara, evidenta in poza) exista strat de cioburi de sticla? Dar banuiesc, ca acest detaliu ar rezulta din schita cu dimensiuni solicitata anterior.
Va multumesc anticipat.

P.S.: Atasez poza gratarului, pusa de dumneavoastra in postul #813.

RaduCA
26.08.2012, 22:27
Grătar sau pomenire? :-D

valenttin
02.09.2012, 12:39
barbeque (plita,afumatoare,cuptor,gratar)

florincraiova
02.09.2012, 17:13
Buna ziua! Dupa multe , multe ore de documentare in realizarea unui gratar , mii de multumiri celor care ne arata si ne indruma cu schite si sfaturi foarte utile , fara de care nu cred ca as fi putut realiza gratarul care doresc sa vi-l prezint in urmatoarele poze . Gratarul este alcatuit din gratar , plita , cuptor , chiuveta si blat de lucru , pentru dimensiuni cred ca deja sunt o multime de schite pt realizarea unui gratar , cel prezentat are o lungime totala de 3,5m. Materiale folosite: caramida recuperata 400buc , caramida refractara 100 buc , saci ciment 10buc , saci multibat 8buc, pamant pt soba 4-5 galeti , chiuveta fonta , plita + cuptor de la o soba veche ,usa plita , ca protectie pt cosul de fum am folosti un disc .Acestea fiind spuse sa trecem la prezentare gratarului construit in apropierea orasului Craiova. Astept cu nerabdare comentariile voastre si pareri despre realizare mea.

florincraiova
02.09.2012, 17:22
continuare ...

florincraiova
02.09.2012, 17:26
continuare..

Specialistul MC
03.09.2012, 09:28
Felicitari. Nu imi place fundatia facuta si acoperisul in consola. In rest, la prima vedere este OK.

valenttin
03.09.2012, 18:13
etape ale executiei

daca este pentru tine e ok...sa nu-ti smulga acoperisul...vremea este in schimbare ,sunt vanturi puternice (nu stiu zona)

florincraiova
04.09.2012, 08:02
va asigur ca nu sunt probleme nici la fundatie care cred ca este putin supradimensionata , am avut multe pietre pe care le-am folosit , care ar fi nemultumirile pe care le aveti , si nici la acoperis unde capriorul are o lungime de 2 m din care 1 m este in consola , sectiunea este de 8x8cm , lungimea intre capriori 55-60cm , cat despre vant nu cred sa fie probleme in partea din dreapta este ancorat intr-o fundatie de beton iar in stanga este ancorat in placa de beton , acolo au fost ceva probleme dar pe spate o sa rigidizez cu placute metalice prinse de placa si stalpu din lemn

Specialistul MC
04.09.2012, 10:20
Fundatia este prea putin adanca iar la acoperisul in consola exista pericolul ca la un vant puternic acoperisul sa se intoarca peste cap.

lucian01
09.09.2012, 10:51
Buna ziua!As vrea sa stiu si eu cum pot face iluminarea intr-un cuptor de Gradina?Ce fel de bec si dulie am nevoie?Va rezista becul la foc?La ce distanta de vatra cuptorului se poate monta?Astept raspuns!Va multumesc!

florincraiova
09.09.2012, 12:28
Referitor la dimensionare fundatiei , fratilor daca nu vedeam cu ochii mei gratar care s-a inclinat , din cauza ca nu avea fundatie era facut pe o placa de beton de 10 cm , cu siguranta ca nu faceam ceea ce am facut , referitor la faptul ca este mica sa va dau si niste dimensiuni fundatia are o adancime de 40-50cm iar placa daca va uitati dupa fundatia gardului este undeva la 15 - 20 cm deci la o fundatie de 60-70 cm pentru un gratar eu zic ca este suficient , cat despre acoperis o sa am in observatie ceea ce spuneti despre vanturi desi am ceva dubii

pt colegul nostru care spune despre iluminat in interiorul gratarului ... la temperatura care este in interior nu cred ca este la un pret acceptabil ceea ce cauti tu , o solutie ar fi o lampa de birou flexibila pe care poti sa o directionezi spre carnea din interior , atasez o poza sa fiu mai explicit

Specialistul MC
09.09.2012, 14:52
Adancimea fundatiei se masoara de la nivelul terenului, in cazul dumneavoastra aveti doar o adancime de circa 40-50 cm. Trebuia ca macar pe la colturi sa coborati pana sub limita de inghet, cel putin 100 cm.

cristi_an2000
10.09.2012, 13:17
Buna ziua!As vrea sa stiu si eu cum pot face iluminarea intr-un cuptor de Gradina?Ce fel de bec si dulie am nevoie?Va rezista becul la foc?La ce distanta de vatra cuptorului se poate monta?Astept raspuns!Va multumesc!

Nu zic ca parerea mea e buna dar cred ca merita sa reflectezi asupra ei... Eu as incerca cu un bec de la un cuptor electric. E doar o idee.... Buna, rea.... ramane sa vezi.

iojitm
10.09.2012, 16:55
Buna Ziua Dl Helerea,

Am urmarit mai de mult timp lucrarile dumneavoastra (vreo 2 ani :) pina ce mam pornit sa ridic un gratar dupa un model al dv

Constructia e finalizata raminind doar etapa de finisare

Intrebarea mea este daca se poate placa gratarul cu gresie de exterior ( ps placile au si un sistem de intre-patrundere care nu prea lasa loc de distantzoare )

O zi buna
Iosif

paul_78
16.09.2012, 12:45
Daca nu am caramida se samota, pot zidi in interiorul gratarului, caramida de soba de aceea normala( tiganeasca ), daca da, i-mi puteti spune cum sa prepar praful de samota petru zidirea acesteia ?
O alta intrebare ar fi, daca nu pun nici caramida tiganeasca cum e mai bine sa las la interior zidaria aparenta asa cum ramane din zidirea caramizilor, sau sa tencui si interiorul ( mentionez ca exteriorul gratarului vreau sa-l tencui ptr ca, caramida din care i-l confectionez provine din recuperari si indiferent cat as dori sa o curat tot urat vine )
Eventual un altfel de mortar ptr interior acolo unde arde focul, tinand cont ca am si praf de samota ( o reteta de mortar eventual )
Va multumesc ptr sfaturi inca de pe acum !

valenttin
16.09.2012, 18:59
lasati-l asa ptr ca si asa se innegreste .partea de jos a gratarului ,peste placa puneti praful de samota dupa care asezati caramizile la rece (fara nici un fel de mortar)...cind faceti focul ,folositi un gratar de fier ,asa aveti o ardere optima ...nu stiu daca m-am facut inteles (nr meu 0748816033)

Mircea G
22.09.2012, 19:13
Poate nici nu merita numit gratar , dar caut un model fara hota , ceva ca in poza pusa , unde am sters hota lui .
Din motive de spatiu nu se poate face unul mare , cu hota , deci este nevoie de ceva minimal . Chiar si pt asa ceva , daca aveti o poza , o idee , conteaza .

spik1
22.09.2012, 20:34
Poate nici nu merita numit gratar , dar caut un model fara hota , ceva ca in poza pusa , unde am sters hota lui .
Din motive de spatiu nu se poate face unul mare , cu hota , deci este nevoie de ceva minimal . Chiar si pt asa ceva , daca aveti o poza , o idee , conteaza . Salut ! La asa ceva, daca nu ai hota iti trebuie masca si ochelari cu ceva tehnologie pentru a vedea micu" ! Macar o tubulatura cu un ventilator. Numai de bine !

RaduCA
22.09.2012, 21:10
[...] caut un model fara hota [...]
Încercaţi pe site-uri din s.u.a., ei sînt cu grătarele fără hotă.

Specialistul MC
22.09.2012, 23:16
....caut un model fara hota ....
Ar merge daca ati utiliza gaz ori gratar electric. Ar mai fi ideea de a asigura o evacuare fortata a fumului printr-un exhaustor de fum si tubulatura aferenta urmat de eventuala filtrarea a fumului.

denisdely
23.09.2012, 08:56
Gratar facut de 3 ani din caramida refractara reconditionata si mortar refractar homemade

paul_78
23.09.2012, 09:28
la gratar pot zidi primele 3 randuri cu caramida de samota, iar dupa sa continui cu caramida normala , spun in primele 3 randuri ptr ca atata am si in pus acolo sta mai mult caldura jarul etc.
Si alta intrebare daca pot zidi caramida refractara cu multibat in care sa adaug si praf de samota ?

Specialistul MC
23.09.2012, 20:11
Gratar facut de 3 ani din caramida refractara reconditionata si mortar refractar homemade
Din pacate acel horn are doar un rol de decor. Observ ca tot fumul va iese in partea din fata.

Specialistul MC
23.09.2012, 20:12
...daca pot zidi caramida refractara cu multibat in care sa adaug si praf de samota ?
Nu, caramida refractara se zideste cu un mortar preparat din praf de samota si apa de sticla.

denisdely
11.10.2012, 18:32
imi iese fum prin fata doar cand bate vantul.Am incercat sa pun o tabla sa reduc partea din fata dar nu se modifica nimik cand bate vantul.Daca avea efect inchideam cu caramida.Aceiasi problema o au si cei care cumpara gratarele din beton de la metro selgros etc.

orzgam
12.10.2012, 08:16
Am asistal la contructia unui cuptor din caramida de un mosulica din Maramures, acesta a facut un lucru foarte interesant pe care nu l-am mai vazut: sub vatra a pus mai mult de o galeata de cioburi (geam, sticle) pentru a tine cat mai mult caldura. Peste sticla a venit cu un rand de caramida plina (normala, nu caramida de samota) lipita cu pamant, iar in zona unde se scoate jarul dupa ce se incinge cuptorul a pus caramida de samota. Cuptorul functioneaza perfect, se coace paine zilnic.
Asa arata final, din pacate telefonul cu care am facut poze pe parcursul lucrarii a "murit".
69454

Sa auzim de bine,
Razvan

tanasie
12.10.2012, 09:10
La cuptoarele pentru paine, la tara, se foloseste pentru vatra in mod frecvent sticla sparta.

zorrack
19.10.2012, 14:58
Niste caramida din demolari cam 2-3 mc de unde iau si eu mai ieftin?

Delll
22.10.2012, 21:42
Buna seara ! Am construit si eu un gratar din caramida refractara cu mortar refractar insa mortarul mi-a cam crapat dupa o zi ,mai ales intre caramizile din arcada de sus ,ca jos am folosit ciment .Am citit toate paginile dumneavoastra inainte de a ma lua de treaba insa cred ca mi-a dat o eroare :) .M-a invatat cineva ca la un sac de mortar de 25 de kg sa pun 2 l de apa de sticla plus apa normala pana la omogenitatea de care este nevoie pentru a se lucra bine .La voi nu am vazut scris nimic de apa de sticla si nici pe sacul de mortar nu scria de apa de sticla,aceasta o fi greseala ? Tin sa precizez ca nici focul nu l-am facut in el pentru uscarea mortarului pentru ca nu am ajuns pana acum decat la hota .Ce pareri aveti ? Ce sa fac ? Chiar nu stiu !?

Delll
22.10.2012, 21:47
In poza de mai sus nu se vad crapaturile ca este facuta chiar seara dupa ce am terminat de zidit .Aceste crapaturi nu sunt exagerat de mari insa nu stiu ce sa fac .Ma bate gandul sa zidesc din nou arcada sa nu ma trezesc dupa un an ca se darama .

69771

Delll
26.10.2012, 18:19
Nu vrea nimeni sa vorbeasca cu mine !? :-(

spik1
26.10.2012, 19:40
. Salut ! Nu vi se pare ca placa de beton are "picioarele" cam firave ? Musai sa folositi ,macar, la arcada apa de sticla cu praf de samota ! Decat ciment, la zideala de fata mai bine folositi nisip cu pamant galben si balega de cal ! In rest e destul de OK, seamana (parerea mea) mai mult cu un cuptor, in rest, sa-l stapaniti sanatos !

costinell_mc
26.10.2012, 19:45
In poza de mai sus nu se vad crapaturile ca este facuta chiar seara dupa ce am terminat de zidit .Aceste crapaturi nu sunt exagerat de mari insa nu stiu ce sa fac .Ma bate gandul sa zidesc din nou arcada sa nu ma trezesc dupa un an ca se darama .

69771

Nu s-ar darima nici daca nu ai avea nimic intre caramizi (sta in cheie de bolta ca la catedrale) ... daca nu ma crezi baga un google
Stai linistit
Foarte frumos lucrat!

spik1
26.10.2012, 20:17
Nu s-ar darima nici daca nu ai avea nimic intre caramizi (sta in cheie de bolta ca la catedrale) ... daca nu ma crezi baga un google
Stai linistit
Foarte frumos lucrat! Cu respect, dar unde vedeti ,d-tra cheia de bolta ? Si lucreaza in conditii de temperatura !

Delll
28.10.2012, 18:26
Va multumesc frumos pentru raspunsuri .

costinell_mc
29.10.2012, 10:27
Cheie de bolta se numeste sistemul acesta de aranjare (eu asa stiu ... poate gresesc)
caramida de sus nu lasa sa cada arcul, mai ales ca sunt prinse si cu mortar
vezi imaginea atasata

inca nu este foarte frig, iar daca vrei sa fii sigur, pune niste aditiv de la sika (cere info pe situl lor), eu am turnat beton asta iarna la 2 grade cu aditiv

spik1
29.10.2012, 16:07
Cheie de bolta se numeste sistemul acesta de aranjare (eu asa stiu ... poate gresesc)
caramida de sus nu lasa sa cada arcul, mai ales ca sunt prinse si cu mortar
vezi imaginea atasata

inca nu este foarte frig, iar daca vrei sa fii sigur, pune niste aditiv de la sika (cere info pe situl lor), eu am turnat beton asta iarna la 2 grade cu aditiv Salut ! Cum va arata si in desen, cheia este acea caramida cu sectiunea trapezoidala ce se aseaza in "varful" boltei. La gratar, sa zicem ca este un fel de cheie, a carei forma este obtinuta din caramida si mortar, dar ce se intampla atunci cand mortarul (pus cu generozitate) se crapa, mai ales ca cimentul nu rezista la temperatura. Numai de bine !

rtty
29.10.2012, 23:27
In poza de mai sus nu se vad crapaturile ca este facuta chiar seara dupa ce am terminat de zidit .Aceste crapaturi nu sunt exagerat de mari insa nu stiu ce sa fac .Ma bate gandul sa zidesc din nou arcada sa nu ma trezesc dupa un an ca se darama .

69771
Pamant de sobe in crapaturi si gata, nu se darama oricum din cauza de bolta, vad scris de atatea complicatii, praf de samota, apa de sticla, fundatie de 1 metru (desi sunt blocuri de 6 etaje cu fundatie de 80 cm) in loc sa intrebati oamenii batrani, sa studiati un cuptor de paine care se lipea cu lut si era facut din caramizi presate manual, si era si folosit de 2-3 ori pe zi nu ca un gratar, de 1-2 ori pe luna. Bani bagati in ciment si materiale in loc sa-i bagati in mici si pastrama. Cea mai buna solutie, date gauri de 8 in caramizi si bagat un fier beton de 5 (caramizile sa fie insirate ca margelele pe ata) data forma dorita si nu se mai duce nicaieri. Spor la treaba si mici cat mai gustosi.

Delll
02.11.2012, 10:57
Arcada este facuta cu mortar refractar,nu cu ciment .Apropo,hornul cu ce material il ziditi ? Am mai avansat putin . :)69954

spik1
02.11.2012, 19:06
Dupa parerea mea, arcada trebuia sa fie mai inalta, sa nu te chinui atunci cand intorci friptura si era loc si de un gratar mai sus , unde poti tine la cald cele fripte ! Numai de bine !

straoane
15.11.2012, 19:52
7043470435704367043770438704397044070441

Cam atat am avut timp sa fac anul acesta,a venit frigul si timpul mu-mi mai permite sa lucrez in continuare. Sunt primele mele caramizi zidite,la bolta am fost ajutat ,dar nu a iesit cum imi doream. Urmeaza sa pun usa la cuptor anul acesta, restul gratarului si soba in 2013 .Multumesc tuturor celor care posteaza, in special d-lui Herelea cu tot respectul si sper cat mai curand sa finalizez constructia. Nu credeam ca este asa de migalos,dar satisfactia a meritat.

Delll
17.11.2012, 09:22
Am ajuns cat de cat spre final,nu imi mai permite timpul sa fac si partea dinspre blat si sa imbrac placa de beton. Sanatosi sa fim sa muncim si la anul :)
.70501

petcu.adrian
18.11.2012, 11:41
Salut,

In vara acestui an am constuit si eu un gratar de caramida. Avand in vedere ca e prima data cand zidesc ceva, a iesit chiar bine.
Ziua 1.
Placa de beton armat.

Ziua 2.
Achizitia de caramizi si zidirea a 3 randuri de caramida.
70553 70554

Ziua 3.
Zidirea a inca 5 randuri de caramida + turnarea placii 2 de beton.
70555 70556

Ziua 4.
Continuarea zidirii, de data aceasta cu un singur rand de caramida.
70557

Ziua 5.
Constructia boltei si a cosului.
7055870559

Ziua 6.
Continuarea constructiei cosului cu inca 2 randuri (atata caramida mai aveam) si instalarea caramizii de samota (inca nelipita cu mortar refractat). Bonus primul foc ca sa vad daca are tiraj. Concluzia: mai trebuie inaltat cosul. :)
70560

Fiind prima zidire am cam murdarit gratarul, dar acum este curat.
Pe viitor urmeaza sa ridic cosul cu vreo cateva randuri de caramida si sa chituiesc rosturile.
Astept pareri, impresii.

Multumesc,

doru_marciuc
18.11.2012, 11:51
Cosul este bine sa fie mai inalt pentru tiraj mai bun . Nu pare a fi o lucrare facuta de un amator. Am remarcat caramida deosebita .
Spor la treaba si vrem imaginea de mare final , aia cu cardunii incinsi ...

Delll
19.11.2012, 09:26
Si la mine tot primele zidiri din viata mea au fost :)) . ,,Picioarele " gratarului de ce le-ai facut din zid dublu ? cred ca tinea si dintr-un singur rand .Frumos ! Sa-l stapanesti sanatos !

petcu.adrian
19.11.2012, 12:31
Si la mine tot primele zidiri din viata mea au fost :)) . ,,Picioarele " gratarului de ce le-ai facut din zid dublu ? cred ca tinea si dintr-un singur rand .Frumos ! Sa-l stapanesti sanatos !

Am facut zid dublu:
1.Sa fiu sigur ca placa de beton sta asezata pe o suprafata mai mare.
2.Ca sa pot face bordura si sa nu se vada placa de beton. Am si eu "piticii mei" :lol:

Multumesc la fel.

O zi buna,

RaduCA
19.11.2012, 16:41
[...] sa pot face bordura si sa nu se vada placa de beton. [...]
Grătar cu "bordură": http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php?10436-Construire-gratar&p=363269&viewfull=1#post363269
Placa de beton nu se vede, dintr-un motiv foarte simplu: nu există! ;)

straoane
21.11.2012, 13:36
706507065170652 costuri si materialele folosite :caramizi de samota mari 60 buc x 3,2 ron=192 ron,caramizi de samota tip pana 40 buc x5,5 ron=220 ron,caramizi mari rosii 20buc x 2ron =40 ron,caramizi subtiri rosii 56 buc x 1,8 ron= 100,8 ron,nisip 0 ron ,pamant galben o ron,adeziv samota 30 ron,un total de 582 ron.Acum din experienta acumulata (sic!) puteam foarte bine sa inlocuiesc caramizile de samota tip pana cu caramida de samota normala....cuptorul este facut dupa BrickWood Ovens,unde sunt date schitele in amanunt...Sunt multumit ca-n proportie de 80% a fost facut de mine,vroiam sa-i daram bolta ,care este prost facuta,caramida de samota nu se sprijina una de alta,dar m-am razgandit si cand vor fi probleme voi face si acest pas...70653 am facut si o usa din tabla neagra cu manere de lemn de drisca (50 ron).Dupa ce am terminat cuptorul am gasit usa speciala la 450 Ron simpla sau 550 ron cu geam,dar ar trebui sa fac ceva modificari asa,ca mai astept...sper sa va ajute cele de mai sus,nu am sa uit de un miel pt D-l Helerea,pe care l-am botezat in postul de mai sus .....acus ramane de facut ,la anul,restul ansamblului...de 1 decembrie o sa incerc sa fac o pizza...o zi placuta!

Helerea Nicolae
09.12.2012, 14:32
gratarul meu, inzapezit!

spik1
09.12.2012, 17:33
Betonul? ce e ala? :lol:

Stau indeajuns de bine ca sa tina un om (a se vedea poza 090). :wink:Nu au cum sa stea fara sprijin din ceva otel !;-)

RaduCA
09.12.2012, 18:21
Corect! :wink:

Specialistul MC
09.12.2012, 19:38
gratarul meu, inzapezit!
Vedeti ce ati patit daca nu ati apucat sa puneti invelitoarea. :)

Helerea Nicolae
11.12.2012, 17:17
Vedeti ce ati patit daca nu ati apucat sa puneti invelitoarea. :)
am rezolvat!

RaduCA
11.12.2012, 17:20
Te pregăteşti de vreo nuntă? :D

Helerea Nicolae
11.12.2012, 18:24
Te pregăteşti de vreo nuntă? :D
nuuu! in partea dreapta va fi un spatiu inchis, asa ca in schita. iar in fata vine niste vita de vie, suspendata de streasina. si nu mai ramine asa mult!

VYS
11.12.2012, 19:26
am rezolvat!

Nu ti-am zis dincolo ca e timp de odihna? Bravos, nu iti vine sa stai deloc.

Seni
11.12.2012, 19:26
incape o nunta mai mica, asa in famile..... (familia misiunea casa)!

Specialistul MC
11.12.2012, 20:45
am rezolvat!
Alta viata. :)

grgapitic22
12.12.2012, 08:43
M-a prins si pe mine ninsoarea la o terasa neterminata, doar ca eu am apucat sa ii pun folia si am batut si lati si contralatii.
Ce sa fac mai departe: dau zapada jos si ii pun tabla sau o las asa pana la primavara?

gmtiby
12.12.2012, 09:35
nuuu! in partea dreapta va fi un spatiu inchis, asa ca in schita. iar in fata vine niste vita de vie, suspendata de streasina. si nu mai ramine asa mult!
Felicitari, ca de obicei un lucru exceptional !

Specialistul MC
12.12.2012, 11:16
M-a prins si pe mine ninsoarea la o terasa neterminata, doar ca eu am apucat sa ii pun folia si am batut si lati si contralatii.
Ce sa fac mai departe: dau zapada jos si ii pun tabla sau o las asa pana la primavara?
Cel mai bine ar fi sa montati invelitoarea, folia o sa se degradeze pana la primavara.

grgapitic22
12.12.2012, 11:27
multumesc.

Specialistul MC
13.12.2012, 07:08
Cu placere.

rully
13.12.2012, 19:51
Haideti ca pun si eu cateva poze cu ultimul gratar facut de mine. Este facut pe o terasa inconjurata de apa in Oradea. Gratarul are 5 metri lungime, din care 1m este doar gratarul in sine( incap 3 tavi de mititei pe el). Are loc pentru taiat carne, frigider si boiler, blat de lucru si chiuveta langa.
Am reusit cu acest gratar sa castig locul 1 la concursul anual al Designerilor si Sculptorilor in ciment din SUA pentru cel mai bun design si cele mai realistice culori.
Sper sa va placa !




71142711437114471145711467114771148

spik1
13.12.2012, 20:14
Ceva expuneri prin Bucuresti ?

rully
13.12.2012, 20:15
In Bucuresti inca nu am reusit sa ajung...dar este in plan in viitorul apropiat. :D

spik1
13.12.2012, 20:17
Sa ne dati de veste !

RaduCA
13.12.2012, 20:51
[...] Am reusit cu acest gratar sa castig locul 1 la concursul anual al Designerilor si Sculptorilor in ciment din SUA pentru cel mai bun design si cele mai realistice culori. Sper sa va placa!
Foarte interesant! Felicitări! 8)
Dacă nu reprezintă un secret profesional, ne puteţi explica, în cîteva cuvinte, cum se realizează un astfel de finisaj?

Specialistul MC
13.12.2012, 21:40
Haideti ca pun si eu cateva poze cu ultimul gratar facut de mine.
Felicitarile mele pentru talentul si creativitatea de care dati dovada. Bravo !

katalin2007
05.02.2013, 14:53
72482Buna ziua,

Imi poate spune cineva cate caramizi imi trebuie pt un gratar ca acesta?

Cu aproximatie, bineinteles, 250 sau 350 sau 500 ?

Helerea Nicolae
05.02.2013, 19:10
intre 300 si 350

katalin2007
06.02.2013, 08:47
Va multumesc frumos!

Si daca nu este prea mult, ne puteti ajuta si cu o schita?


Stimate domnule Nicolae Herelea,

In primul rand felicitari pentru activitatea si lucrarile executate de dumneavoastra. Tot pe aceeasi linie va felicit pentru contributia adusa aici, pe forum, impartasind novicilor ceva din tainele meseriei pe care o stapaniti, la perfectie as zice eu.

Vin acuma cu o rugaminte, in speta, as dori, daca se poate, ca la gratarul (barbecue) prezentat de dumneavoastra in postul #813 sa puneti o schita cu dimensiunile de executie.
Ceva similar mi-as dori sa-mi fac si eu, simplu (eh, un fel a spune), frumos, elegant, perfect functional (din punctul meu de vedere indeplineste toate functiunile necesare mie unei astfel de aplicatii), nimic ostentativ.
Intrebare suplimentara: sub zona vetrei (caramida refractara, evidenta in poza) exista strat de cioburi de sticla? Dar banuiesc, ca acest detaliu ar rezulta din schita cu dimensiuni solicitata anterior.
Va multumesc anticipat.

P.S.: Atasez poza gratarului, pusa de dumneavoastra in postul #813.

Helerea Nicolae
06.02.2013, 20:54
o sa fac o schita cu dimensiuni pentru un gratar de tipul acela. postez acum o imagine, si apoi o sa continui schita, oprind-o la toate etapele ca sa se inteleaga bine.

katalin2007
07.02.2013, 09:33
Multumesc mult de tot!

Va rog sa-mi spuneti cate ceva si despre fundatie.

Helerea Nicolae
07.02.2013, 19:08
fundatia ar trebui facuta in functie de teren. dar am desenat o fundatie care merge in majoritatea cazurilor.

apoi urmeaza o imagine cu zidaria pina la nivelelul blatului de lucru. ultimul, sau ultimele doua rinduri se taie din latime pentru a face un suport pentru betonul armat ce urmeaza sa fie turnat. va rog sa faceti astfel, sa nu turnati betonul pina la partea exterioara, ca apoi nu avem o solutie de finisare a acestuia!

in imaginea urmatoare e placa turnata, si caramida refractara unde vine vatra gratarului.

valenttin
08.02.2013, 01:52
foarte frumoasa lucrarea ;utilul cu placutul

katalin2007
08.02.2013, 12:13
Mici nelamuriri...

Poza 2 - in partea dreapta, placa se subtiaza la 0.07 de la 0.14? Pentru asta este facut "braul" acela de 0,07h / 0,06l ?
- placa o cofrez pe margine direct cu caramida?

Poza 3 - caramida refractara o pot pune direct in placa sau astept sa se intareasca placa si o pun dupa ?

Multumesc anticipat, cu scuzele de rigoare pt. pisalogeala!

uceniculgica
08.02.2013, 14:20
- placa o cofrez pe margine direct cu caramida?

- caramida refractara o pot pune direct in placa sau astept sa se intareasca placa si o pun dupa ?
tai caramida de 20 - 30 mm o zidesti normal cu mortar si o sprijini cu o scandura cand torni placa

7258772586
7258972588

caramida refractara se monteaza cu mortar refractar, cred ca asta ar fi cel mai indicat daca jarul este in contact direct cu ea

Helerea Nicolae
08.02.2013, 19:18
in partea cu gratarul placa vine cu 7 cm mai jos decit in cealalta parte. eu, de obicei torn acea parte intii, apoi pe betonul proaspat asez caramida pentru vatra, imbibata cu apa. apoi torn cealalta parte, care e cu 7 cm mai sus, impreuna cu spatiul ce mai ramine de turnat in jurul caramizilor de la vatra.

caramida taiata se zideste inainte definitiv. ea va functiona ca si cofraj lateral. exemplificat bine in pozele lui gica ucenicul!

Helerea Nicolae
10.02.2013, 09:44
continuam cu arcul deasupra focarului. pentru acesta taiem capete de caramida de 8 cm pentru a se potrivi cu rindul taiat oblic. zidim hota in trepte de cite 3 cm. din ultimele doua rinduri, taiem din latime cite 3 respectiv 6 cm pentru a pastra dimensiunile interioare. hornul il zidim cu jumatati de caramida, eventual pentru aspect, taiem caramizile pentru colturi, in forma de L. inaltimea hornului ar fi buna de um metru in total. capac pentru horn poate fi o placa de piatra groasa 3 cm, care sa iasa 3 cm in exterior. de asemenea, zona de lucru ar trebui placata cu piatra de 3 cm. la atelierele de prelucrat piatra se gasesc deseuri ieftin, si numai bune pentru asa ceva.

katalin2007
11.02.2013, 10:39
Folosesc caramida refractara doar unde vine vatra gratarului ? In rest caramida plina?

Helerea Nicolae
13.02.2013, 17:59
am trecut cam repede de faza cu vatra! dar remediez acum cu niste poze de anul trecut, unde se vede cum ar trebui facut.

stefan1
13.02.2013, 18:39
La toata aceasta constructie, cramizile s-au zidit numai cu mortar refractar ?

Helerea Nicolae
13.02.2013, 19:44
eu zidesc la exterior cu mortar de ciment. rosturile la vatra gratarului, la focarul plitei sau la cuptor fac cu mortar refractar sau pamint galben.

stefan1
13.02.2013, 21:44
Exista o reteta la acest ,,mortar" de pamant galben, adica se pune si nisip sau altceva, multumesc .

uceniculgica
16.02.2013, 13:03
Exista o reteta la acest ,,mortar" de pamant galben, adica se pune si nisip sau altceva, multumesc .
dupa reteta lui Helerea Nicolae publicata pe piatra si lemn este 4 parti nisip la 6 parti pamant galben

Specialistul MC
17.02.2013, 11:03
Mai adaugati la reteta de mai sus si un pumn de sare. Personal as face reteta cu 4 parti nisip si 8 parti pamant galben.

RaduCA
23.02.2013, 08:26
Cînd două pasiuni interacţionează... :)

dani bota
23.02.2013, 10:08
Cînd două pasiuni interacţionează... :)
:lol: Pe cei care ne pasioneaza soacrele, cum am putea monta un gratar pe ele si eventual sa folosim si reteta domnului Helerea:twisted:.Daca se poate o schita:lol:

FilipT
23.02.2013, 14:01
Buna ziua!
Am vazut ca unele gratare au incorporate si soba(cu plita) in ele. Cum s-a realizat legatura la cosul de fum? Ma poate ajuta cineva cu cateva expliatii, eventual poze cu detalii.

dicdic23
23.02.2013, 17:51
Exista si posibilitatea unui cos de fum incorporat ba chiar bivalent...!

FilipT
23.02.2013, 18:00
Am vazut acest model de gratar de vanzare pe internet, si as vrea sa il fac eu singur, dar nu inteleg cu e legata soba la cosul de fum, daca poate cineva sa imi explice. Multumesc!

Helerea Nicolae
23.02.2013, 18:08
din cite am probat eu, pamintul galben e diferit in fiecare loc. este si mai lipicios, care are nevoie de un adaos de nisip, dar este si mai 'permeabil' care nu are nevoie de nisip. eu am gasit o sursa de calitate la ocna sibiului. poate asta char contine ceva sare!

RaduCA, eu am avut un trabant, si chiar negru! dar n-am fost inspirat sa-l pastrez.

cred ca sint poze cu etapele de constructie a sobei incorporata la gratar, chiar in acest topic.

FilipT
23.02.2013, 18:10
ok, daca e deja aici o sa caut mai atent, multumesc

Specialistul MC
24.02.2013, 19:40
Buna ziua!
Am vazut ca unele gratare au incorporate si soba(cu plita) in ele. Cum s-a realizat legatura la cosul de fum? Ma poate ajuta cineva cu cateva expliatii, eventual poze cu detalii.
Am sa va fac o schita. Exista doua posibilitati: una ar fi ca atat gratarul cat si soba au in acelasi cos cate un canal de fum iar o alta posibilitate este ca la un cos cu un singur canal de fum legatura dintre gratar cat si legatura de la soba sa aibe cate un sibar.

stefan1
25.02.2013, 10:14
Mai adaugati la reteta de mai sus si un pumn de sare. Personal as face reteta cu 4 parti nisip si 8 parti pamant galben. Am inteles dar, un pumn de sare la ce cantitate de material facut, la o galeata e bine ?

Specialistul MC
25.02.2013, 21:10
La o galeata de material am adaugat circa 200 gr. de sare.

RaduCA
26.02.2013, 09:58
Din nou, pasiuni... 8-)

73430 73428 73429

FilipT
27.02.2013, 07:34
Am sa va fac o schita. Exista doua posibilitati: una ar fi ca atat gratarul cat si soba au in acelasi cos cate un canal de fum iar o alta posibilitate este ca la un cos cu un singur canal de fum legatura dintre gratar cat si legatura de la soba sa aibe cate un sibar.

Nu este nevoie, multumesc. Am gasit aici pe forum informatii despre tot ce aveam nevoie.

katalin2007
09.03.2013, 10:15
Buna ziua,

As dori sa fac din tabla o tava in care sa fac focul si sa pun carbunii. Cam cat de groasa trebuie sa fie tabla?

uceniculgica
09.03.2013, 11:18
asta-i din tabla 1mm, este de cumparat, cred ca-i suficient, carbunii nefiind in contact cu tabla decat pe lateral, daca vrei sa ai tabla si la fund ar trebui mai groasa, 2 - 3mm, ideal ar fi de inox

elphax
09.03.2013, 12:33
buna ziua,
de cateva saptamani studiez modele de gratare si cuptoare, recent am intrat aici si am gasit multe "resurse" de idei si ponturi pentru partea de realizare.
termin casa in curand si ma voi apuca de amenajarea curtii. vreau sa construiesc totul de la zero desi nu am mai facut asa ceva niciodata: cuptor de pizza/paine, gratar si masa de lucru. nu am nevoie de plita sau chiuveta acolo. langa va fi un deck din lemn, niste bancute si un mic iaz cu broscute :)
in poze sunt chestii care nu se vad dar care vor fi realizate - cum ar fi usa la cuptor, captusirea cu stica sparta si nisip, acoperisul triunghiular, iluminarea etc. initial am vrut sa am o deschidere sub gratar pentru a scoate cenusa, dar poate e mai simplu fara. finisare partiala alba, in rest caramida naturala pt.aspect rustic

puteti sa ma ajutati cu niste sfaturi/idei ? apelez la voi pt. ca sunteti mai experimentati si mai priceputi
- de ce se face evacuarea fumului la cuptor in fata? asa am vazut la majoritatea dar eu ma gandeam sa o fac mai in spate si sa se uneasca intr-un singur horn
- cuptorul trebuie "tencuit" pe interior sau mai bine sa ramana doar caramida refractara ?
- pot captusi si deasupra cuptorul? gen sticla sparta ...
- e nevoie sa fac hornul mai inalt ?
- unde gasesc elemente metalice pt usa, gratar, rotisor etc ?

737837378473785737867378773788737897379073782

multumesc in avans ...

deacut
02.04.2013, 21:03
-evacuarea fumului prin fata se face din doua considerente: pentru a nu iesi fumul pe usa in momentul cand faci focul, pentru ca se creeaza o perdea de aer la intrarea in cuptor datorita tiajului din horn cu beneficii evidente pentru coacerea propriu zisa
-nu are o importanta relevanta tencuirea pe interior doar estetica, totusi daca ai rosturi mari goale intre caramizi acestea trebuiesc umplute
-cuptorul trebuie neaparat nu captusit ci izolat atat vatra cat si bolta, ( faza cu sticla sparta e o mare aberatie transmisa din timpuri stravechi de catre unul care a fost martor la constructia unui cuptor si nu avea habar ce facea meseriasul)... se izoleaza cu vata minerala in zilele noastre cu rezultate foarte bune
-hornul il faci in functie de curentii si contructiile din zona, e bine sa fie mai inalt pentru a avea un tiraj mai bun daca ai mai multe pe un horn
-usile le gasesti in comert; eu in general folosesc usi din acestea cu sticla sau fara pentru cuptor( alte modele din fonta nici nu am vazut pe piata)
74257
74258

Specialistul MC
03.04.2013, 20:56
de ce se face evacuarea fumului la cuptor in fata? asa am vazut la majoritatea dar eu ma gandeam sa o fac mai in spate si sa se uneasca intr-un singur horn
Iesirea se poate face si in partea din spate, nu este strict necesar sa faceti iesirea la cos in fata. Daca aveti mai multe iesiri care se unesc la un singur cos trebuie sa montati pe fiecare iesire cate un sibar.

cuptorul trebuie "tencuit" pe interior sau mai bine sa ramana doar caramida refractara ?
Nu, lasati caramida refractara.

pot captusi si deasupra cuptorul? gen sticla sparta ...
Mai bine vata de sticla.

vicogeo
02.05.2013, 09:58
Atasez si eu poze din timpul executiei si m-am oprit la fixarea usii de la plita...

nu stiu cum sa fixez usa de la plita? las caramizile intregi si fixez urechile dupa ele sau le decupez(caramizile) un pic?
deasemenea fundul (camera de cenusa) de la cenusar trebuie sa fie din caramida refractara?
poate cineva sa puna niste imagini din acest moment al executiei ca sa ma inspir un pic?

Specialistul MC
02.05.2013, 15:23
Ar trebui sa captusiti cu caramida refractara atat focarul cat si cenusarul. Daca captusiti cu caramida refractara focarul atunci puteti sa fixati urechile de fixare a usii intre caramida normala si caramida refractara.

johnnybegoode
02.05.2013, 20:14
M-am apucat si eu de un "gratarel" conform pozelor. Piciorul este facut din caramida de la D_D_M_N si focarul din caramida "tiganeasca" de la demolari. Am terminat partea de focar cu un rand de samota (pentru o mai buna rezistenta - am zis eu) si l-am curatat pe exterior cu o perie de sarma dar nu am mai facut poze ca m-a prins noaptea. Latimea focarului are 90 cm. Problema mea este acum daca sa-l fac cu arcada (ma gandesc la rezistenta) sau dupa modelul d-lui Herlea (Mattoni) {caruia ii multumesc pe aceasta cale pt tot ce a postat pentru noi nestiutorii} cu un buiandrug de beton armat, adica sa-i fac o forma dreptinghiulara. Ce ma sfatuiti? Cat despre partea de hota, trebuie tencuita cu ceva tinand cont de temperatura mare de acolo (va ajunge sigur flacara)? va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

bulba grig
02.05.2013, 21:50
daca imi este permis : 1-prea multe randuri de caramida v-ati inaltat , trebuiau maxim 6 .
2- pentru arcada , eu am folosit polistiren de 10 cm pe care l-am taiat in forma de arc de cerc ( juma de cerc ) , facut cu jumatati de caramida ,l iar cu restul m-am retras putin cate putin la fiecare rand si apoi sus tot mai sus cu hornul : cu cat mai mare/inalt cu atat trage mai bine . spor .vezi #1095 si 1105

johnnybegoode
03.05.2013, 05:22
Da, am vazut modelul dvs, foarte frumos, insa eu am mers dupa modelul de pe capisci(.ro). Partea de hota ati zidit caramizile una peste alta pur si simplu sau ati mai folosit si alte sustineri pentru ele?

Helerea Nicolae
03.05.2013, 05:43
cred ca ar fi bine sa desfaceti capetele la ultimele doua rinduri, si sa faceti cu arc. deasupra arcului, intre primele 2 rinduri drepte de caramida, in rosturi, se pot pune bare de fier beton, cu cirlig

johnnybegoode
03.05.2013, 05:48
Vi se pare prea inalt? In partea de jos oricum am de gand sa pun un rand de samota groasa, asa ca se mai micsoreaza focarul. Eu ma gandeam sa fac o combinatie intre Mattoni (partea cu buiandrugul) sa-l pun cumva in spatele boltii sa nu se vada.

Specialistul MC
03.05.2013, 07:23
Este mai bine sa faceti bolta in forma de arcada cu o mica panta inspre horn. In partea din fata lasati pe o portiune de circa 6-7 cm nivelul boltei mai jos cu 10 cm pentru ca fumul sa nu iasa in partea din fata.

uceniculgica
03.05.2013, 08:47
de asemenea daca-l faci mai inalt cred ca-i bine sa scoti arcada mai in fata iar arcada sa n-o faci prea inalta ca nu-i frumoasa dupa parerea meac

johnnybegoode
03.05.2013, 09:08
Cam asa ma gandeam si eu, uitati noile poze, cu mentiunea ca partea de gratar metalic va fi pe la jumatatea celei de-a doua caramizi de samota de sus (eventual pun si a treia caramida) iar arcada va fi iesita in afara vreo 5 cm. Ar fi mai bine asa?

johnnybegoode
03.05.2013, 09:10
Sa fac deschiderea arcadei mai mica?

uceniculgica
03.05.2013, 09:23
daca constructia este inalta, cu cat bolta este mai joasa si mai in afara capteaza mai bine fumul, respectand proportiile si linia estetica, dupa parerea mea

cheluakame
03.05.2013, 10:20
Din experienta proprie va spun ca deschiderea este prea mare si mult fum v-a iesi pe langa arcada. Eu am avut deschiderea initiala de ~80 cm. Acum am redus-o la ~60 cm si lucrurile stau mai bine. Totusi as dori sa mai micsorez cu vreo 5 cm.

Cosul meu are 20x30 interior si inaltimea putin peste coama foisorului.

johnnybegoode
03.05.2013, 14:00
"Este mai bine sa faceti bolta in forma de arcada cu o mica panta inspre horn." - asta e clar.
" In partea din fata lasati pe o portiune de circa 6-7 cm nivelul boltei mai jos cu 10 cm pentru ca fumul sa nu iasa in partea din fata." - asta oricat m-am straduit nu am reusit sa o inteleg.
As dori sa fiti un picut mai explicit daca se poate.

johnnybegoode
03.05.2013, 14:02
Din experienta proprie va spun ca deschiderea este prea mare si mult fum v-a iesi pe langa arcada. Eu am avut deschiderea initiala de ~80 cm. Acum am redus-o la ~60 cm si lucrurile stau mai bine. Totusi as dori sa mai micsorez cu vreo 5 cm.

Cosul meu are 20x30 interior si inaltimea putin peste coama foisorului.

la ce va referiti cand spuneti deschidere? Latimea focarului sau lungimea arcului de cerc a boltei?

johnnybegoode
03.05.2013, 15:34
Pana la urma, dupa sfaturile dvs a iesit asa:

Si as dori sa subliniez ca ani de zile an facut gratar pe chestia din ultima poza (excluzand lemnele de pe acolo, intr-o vreme am avut gazon in zona)

Specialistul MC
03.05.2013, 21:29
As dori sa fiti un picut mai explicit daca se poate.
Va arat cu o schita:

74802

johnnybegoode
03.05.2013, 22:05
Am inteles acum, oricum voi face o hota in spatele boltii, caramizile ce formeaza arcada vor fi mai "coborate"

cheluakame
03.05.2013, 23:07
la ce va referiti cand spuneti deschidere? Latimea focarului sau lungimea arcului de cerc a boltei?

Inaltimea focarului. Distanta dintre "blat" si arcada. Ideea este ca hota sa aiba o inaltime cat mai mare care sa nu permita fumului sa coboare si sa iasa pe langa arcada.

johnnybegoode
04.05.2013, 08:33
Da, am inteles (banuiam dar acum m-am convins). Pana dupa sarbatori facem pauza, astefel incat va doresc Paste Fericit!

spik1
04.05.2013, 18:11
Salut ! Va prezint pozele unui gratar executat de mine , la serviciu , dupa proiectul patronelului 74805748067480774808748097481074811748127481374814
La proba s-a "executat" niste fleica de porc, iar in colectoarele laterale ...cartofi pai !
Avantaj major : in timpul "executiei" a iesit doar un fuior de fum, care este nociv dupa ultimele cercetari !
Paste cu sanatate !

cretzone
07.05.2013, 21:56
Buna, as vrea sa imi construiesc si eu un gratar intr-o mica livada si as vrea sa folosesc ca si model (deoarece mi se pare f simplu si rapid de realizat) imaginea atasata cu gratarul din stanga. Constructia ar urma sa fie din caramida si ma gandeam sa nu folosesc beton ci sa pun platbanda pt a sustine caramida. In plus din ce am citit pana acum in aceasta sectiune hornul ar trebui asezat cat mai in fata, si nu inspre spatele gratarului. Focarul ma gandeam sa fie facut din samota.
74862
Orice sfaturi/pareri sunt binevenite.

Multumesc mult

johnnybegoode
08.05.2013, 19:58
Si blatul cum v-ati gandit sa-l faceti?

cretzone
08.05.2013, 20:44
blatul ar fi din caramida ce o sa fie pusa peste platbanda pusa in exces (platbanda s-ar sprijini pe zidul de caramizi ce se inalta pana la nivelul gratarului) ... ma gandam undeva la 3 sau 4 buc de platbanda destul de late la fiecare 2 caramizi.
La fel as proceda si la realizarea acoperisului.

cretzone
08.05.2013, 21:06
m-am mai gandit sa mai fac unele mici modificari cum am incercat sa explic in imaginea atasata, si anume inainte de a porni acoperisul sa pun un rand de caramida (care sa porneasca de pe zidul din stanga pana pe cel din dreapta) asezata normal peste o bucata sau doua de platbanda dupa care sa continui sa umplu golul acela marcat cu rosucu caramida pusa in cant (pt a incerca sa fac un fel de buza care ar trebui sa incerce sa previna in imaginatia mea putin fumul in a iesi nu doar pe horn).
Si hornul ar urma sa fie mai larg undeva la 25-30 cm si inaltat mai mult decat acesta din imagine.

74886

Pro/contra ajustarilor?

johnnybegoode
09.05.2013, 11:26
Dupa parerea mea, ar trebui sa fie OK.

cretzone
09.05.2013, 21:13
Multumesc pt raspuns. Saptamana viitoare as vrea sa il fac, asa ca orice parere/idee e binevenita (cu cat vine mai repede).
Ma gandeam sa iau in prima faza undeva la 150-200 caramizi pline, insa nu pot sa aproximez necesarul pt mortar.
As aprecia daca ma puteti ajuta un necesar de ciment/nisip/var(aprox cati saci din fiecare) sau ce mai e nevoie pt mortar precum si raportul de cantitati pt mortar.(Edit: sau cati saci de mortar praf)
As vrea sa fac si o mica fundatie de aprox 25-30 cm, imi poate spune cineva si reteta pt fundatie pls.

Daca as vrea sa integrez si un suport de ceaun ca si cel din postul domnului Helerea Nicolae
http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/10436-Construire-gratar-schite-sfaturi-poze-si-multe-altele?p=348052&viewfull=1#post348052 ,
credeti ca e suficient ca un simplu suport din acela sa tina un ceaun maricel de 8-10 kg (personal partea din sus de prindere ma ingrijoreaza ca nu ar rezista).
@dl Helerea : imi puteti spune va rog daca l-ati prins pur si simplu in caramida sau l-ati si cimentat sau ...?

PS: credeti ca e ok evacuarea fumului pt modelul ajustat pe care vreau sa il construiesc?

Multumesc mult

Specialistul MC
09.05.2013, 21:38
Inaltimea cosului este prea mica pentru a avea un tiraj bun.

cretzone
09.05.2013, 21:51
Inaltimea cosului este prea mica pentru a avea un tiraj bun.

Multumesc de raspuns, o inaltime aproximativa? ... peste 50-75 cm?

Specialistul MC
09.05.2013, 21:54
Multumesc de raspuns, o inaltime aproximativa? ... peste 50-75 cm?
Peste 1 m.

cretzone
09.05.2013, 22:00
Multumesc de sfaturi. :)
Lista e inca deschisa ...