PDA

Arată versiune întreagă : Totul despre SEMINEEPagini : 1 [2] 3 4 5 6 7

laur_s_69
03.02.2009, 12:11
La mine mirosul venea din grile....

bcezar76
08.02.2009, 21:17
e absolut utilizare unui astfel de accesoriu?
hakrcompany.ro/ro/prislusenstvi-klapka.html

de ce intreb asa ceva ! la mine flacara bate direct in rtacordul de inox si ma gindesc ca in timp...
clapeta existenta in accesoriul de mkai sus ar vajuta temperarea flacarii si doar evacuarea fumului? sau gresesc?
2. colierele trebuie sa fie obligatoriu din inox? ma refere la acele coliere strinmse pe evacuare!

bcezar76
16.02.2009, 18:06
nimeni? nici macar o idee4?>

alexis
16.02.2009, 19:06
nimeni? nici macar o idee4?>
Este bine sa montezi acea clapeta te ajuta la buna functionare a semineului si a tirajului.

roscatraian
17.02.2009, 23:09
este tarziu si trebuie sa va spun multe despre seminee. Eu am unul de 3 ani si zic eu ca am ceva experienta pe propria piele. Sper ca maine sa nimeresc unde trebuie si sa va povestesc. Abia ma racoresc nitel! :D
Sunt nou printre voi si nu prea stiu sa navighez! si mi-e teama ca ma ratacesc!

roscatraian
18.02.2009, 19:59
nimeni? nici macar o idee4?>
Eram aproape adormit cand am scapat "porumbelul" aseara. Multumesc lui bcezar76 pentru mp, pentru ca si uitasem. ( la mine ar trebui sa scrie roscatraian56!)
Deci:
dispozitivul din link este OK si are doua roluri. El are in interior o clapeta care poate fi inchisa sau deschisa cu ajutorul tijei. In functionare clapeta este inchisa(nu etanseaza si nu are nici un rol in reglarea debitului de aer pentru reglarea arderii) si nu permite flacarilor sa iasa pe cos , sa arda racordul flexibil si diminueaza pierderea de caldura la cos. Cand se alimenteaza semineul cu lemne, inainte de a deschide usa se deschide clapeta la maxim. Datorita acestui fapt, in momentul in care se va deschide usa tirajul va deveni foarte puternic si nu va iesi fum si miros in casa. Nu recomand deschiderea usii in timp ce mai sunt flacari pentru ca se risca scaparea de fum cu toata clapeta deschisa. La mine aceasta clapeta se deschide automat cand deschid usa semineului.

roscatraian
18.02.2009, 20:22
am baut un sprit ca mi s-a uscat gatul de atata scris!
Semineul meu are 10Kw si initial l-am utilizat pentru a face ceva caldura in casa pe timpul iernii, perioada in care s-au facut finisaje. Clapeta cu pricina nu avea tija de deschidere legata de usa si statea permenent deschisa. Muncitorii alimentau cu lemne cat incapeau in focar si lasau si cenusarul deschis ca sa arda intens si sa produca mai multa si mai repede caldura. Bineinteles ca racordul flexibil( montat provizoriu) s-a ars rapid si a facut o frumusete de gaura. Aveam si posibilitatea si urgenta, asa ca am realizat un racord fix din teava de inox de 200mm si am rezolvat problema incalzirii santierului.

roscatraian
18.02.2009, 21:03
Sa o luam sistematic.
Semineul este placat in focar cu fonta striata. Arzatorul este dublat de o incinta de tabla care la partea de jos are doua ventilatoare, ce pot functiona automat sau manual si au doua viteze. Ventilatoarele trag aer de sub usa si refuleaza deasupra ei. pe traseu preiau caldura de la focar si o trimit in camera. Cand este foc bun aerul refulat cam frige, chiar daca merg amandoua ventilatoarele. Exista o posibilitate ca aerul cald sa nu fie refulat deasupra usii ci pe doua orificii plasate pe plafonul dublurii de unde ar trebui sa fie preluat cu doua tubulaturi si dirijat spre alte camere. Nu am folosit niciodata aceasta facilitate si din aceasta cauza trebuie sa am grija ca butonul care dirijeaza aerul cald in fata sau spre tubulaturi sa fie tot timpul pe pozitia in fata.

roscatraian
18.02.2009, 22:15
Am pierdut firul la ce trebuie sa va spun. Am scris cel mai lung "articol" si nu stiu ce am facut dar m-am trezit ca nu mai am nimis. Si ce mandru eram de cum organizasem ideile! :? Acum incerc sa refac.
Constatand cata caldura emana racordul, am hotarat sa o recuparez. In suportul focarului am practicat niste gauri iar la partea de sus a "hotei" am amplasat doua grile. Functioneza.
Hota am facut-o din rigips rosu pe structura metalica(de pereti de rigips). Cand fac foc indesat in semineu, si nu numai, hota se incalzeste mai mult sau mai putin si crapa mai mult sau mai putin. Dar da caldura deadevaratelea.
SFAT; IMAGINATI UN SISTEM DE VENTILATIE FORTATA CARE SA PREIA CALDURA. VETI BANEFICIA DE CALDURA IN PLUS SI HOTA VA FI SUPUSA UNUI STRES TERMIC MAI MIC

roscatraian
18.02.2009, 22:32
Nu mi-a mai iesit nici macar la jumatate. Daca chiar este cineva interesat il rog sa ma intrebe.
In tot cazul faceti-va semineu. Este super sa stai cu picioarele pe o masuta si sa te friga la talpi radiatia. Si admosfera este alta. "Miroase" a foc de lemne. Dar nu miroase in casa. E altceva.
Sa va mai spun despre cos.
Cosul este pe exteriorul casei. I-am pus o usa pentru sobele de teracota si i-am facut un focar. PROBAT100%. Daca cosul este rece( nu fac foc in semineu cateva zile-de obicei fac sambata-duminica), cand aprind focul in semineu iese fum in living. Fac un foc mic in focarul cosului, se incalzeste si incepe circulatia aerului. Abia dupa aceea fac focul in semineu. Nici pic de fum sau miros.
Metoda este preluata din industrie, unde cuptoarele cu tiraj natural nu pot fi aprinse pina cand nu se incalzeste cosul.
Succes.

bestmark10
19.02.2009, 07:52
Interesante sfaturi roscatraian,multumim.Poti atasa si ceva foto cu semineul?

bucium
20.02.2009, 16:33
unde as putea gasi banda de aluminiu rezistenta la temperatura autoadeziva.[pentru a lipi vata cu care se izoleaza hota la semineu]va multumesc.

roscatraian
20.02.2009, 18:56
Parerea mea este ca nu trebuie izolata hota daca vrei sa obtii si caldura de la ea.
Daca totusi vrei s-o izolezi foloseate o banda normala, dar lipeste-o cu silicon rezistent la temperatura. Oricum, primele focuri vor produce miros, asa ca le faci zdravene, cu tiraj mare si ce are de ars - arde.

bucium
21.02.2009, 07:30
asa scrie in instructiunile de montaj al semineului[ma refer la al meu].se izoleaza si hota pe interior[banuiesc sa nu ia foc rigipsul sau sa nu deterioreze caldura finisajul hotei]daca se izoleaza nu cred ca se pierde din caldura,deoarece iese prin grile[la al meu recomandat marimea grilei,sau al golului pe unde iese aerul cald sa fie minim de 600 cm patrati]cred ca este important si ce cantitate de are intra pe la grila de jos sau prin golul lasat sub focar[acolo unde altii depoziteaza lemnele]

danutzddd
21.02.2009, 09:02
vreau sa cumpar si eu un focar ptr.semineu.stie cineva un magazin unde gasesc vreo promotie ptr focar raport bun calitate pret.am vazut in practiker focar a1 parca la pretul de 1400 ron.a mai cumparat cineva focar a 1.este bun?astept sa-mi spuneti .multumesc

cj82dmx
21.02.2009, 16:01
salut .eu tocmai am achizitionat un focar de la baumax la pretul de 1690 Ron (c20 se numeste focarul) este mare , diagonala geamului este de aprox 78 cm si are 132 kg .

laur_s_69
23.02.2009, 14:58
Siliconul rezistent la temperatura nu cred ca poate fi folosit pentru a lipi banda cu care se fixeaza vata, pentru ca nu este de loc adeziv, eu l-am folosit pt. a izola racordul flexibil pt cos, si dupa cum arata, nu cred ca poate lipi.

Pe instructiunile de la focare scrie care este suprafata minima a spatiului de admisie aer rece, respectiv evacuare aer cald; parerea mea e ca suprafetele astea sa fie cit mai mari, pt ca schimbul de aer sa se faca mai rapid, in felul asta nu se supraincalzeste aerul din hota, si cred ca si incaperea se va incalzi mai repede asa. La mine aerul cald iese foarte fierbinte din hota, grilele sint extrem de fierbinti (nu poti pune mina pe ele), si asta doar la focuri relativ mici, mi-e si frica sa fac un foc mai mare. In plus si hota, cu toate ca este izolata, se incalzeste, mi-a aparut deja o fisura la o imbinare la rigipsul de la hota (cu toate ca e folosita banda la imbinare).

A mirosit doar la primele focuri, am inteles ca din cauza racordului de inox. Acum e ok.

Alta problema: la mine spatiul dintre focar si grinduta din caramida refractara de deasupra focarului exista, dar este destul de mic (sub 1 cm), si ca urmare grinduta aia este foarte fierbinte, nu poti pune mina pe ea, si in plus se incalzeste si grinda de lemn de deasupra grindutei de caramizi, lucru care nu prea mi se pare ok.

cj82dmx
24.02.2009, 18:00
am si eu o intrebare legata de horn. este vreo problema daca doresc sa-l construiesc pe exteriorul casei? la ce inaltime trebuie sa ies cu cosul semineului ? la mijlocul peretelui? in cel mai sus punct apreoape de tavan? multumesc

alexis
24.02.2009, 20:03
Si eu am o intrebare. Cosul de fum nu trebuie construit de la aceeasi cota cu baza semineului? In pozele din acest topic nu se vede de unde incepe cosul de fum. Stiu ca trebuie sa aibe la baza acea portiune pentru strangerea condensului si usita pentru curatire. in pozele pe care le-ati postat, de unde incepe constructia cosului de fum? De la etajul urmator?

covaciu ioan
01.03.2009, 20:46
Referitor la constructia cosului !
La mine nu are la baza locul pentru colectarea condensului. Cosul este zidit din caramida semisamota in continuarea tubului de inox dublu strat. ORDINEA AR FI CAM ACEASTA: Focar, tub de inox si cos, una in continuarea alteia.
Deci, tubul de inox ajunge pana la planseul de beton (intre parter si etaj) si in continuare este zidit cosul din caramida din semisamota izolata cu polistiren expandat pe portiunea care este in pod (cum ma vor desfiinta unii forumisti!!!). Oricum, dupa 2 luni si jumatate nu am vut probleme cu supraincalzirea cosului!!! Si chiar am verificat asta.
In pod am lasat o gura de vizitare la cos, pentru curatire. Pana acuma totul este foarte multumitor.
In zona etajului am realizat in jurul cosului o constructie de gips-carton pe rol de hota, care chiar da randament. Din hota semineului am lasat un tub de 10 cm., prin care trece aer cald spre hota cosului de la etaj, si mai apoi, printr-o grila in una din camerele alaturate cosului. Camera prin care trece cosul se incalzeste de la aerul cald care trece prin hota cosului!!!

cj82dmx
02.03.2009, 21:56
Pentru semineul de la etaj este bine sa construiesc hornul pe exteriorul casei ,dar de jos de langa fundatie? are ceva daca "leg" ambele seminee (de la parter si etaj) pe acelasi horn exterior?

daniel1976
04.03.2009, 13:40
:D

rapeanu.stefan
10.03.2009, 19:55
la cum trebuie sa arate un semineu modern consultatima pe mine,uite o mica mnstra,si am si rustic.
ca si parere personala,chear de mirosi un pic de fum la inceput:semineul este mult mai frumos fara gem sa u ,usa,pentru ca asa trebuie altfel se numeste soba si gata.

octavian1910
25.03.2009, 18:03
Am si eu nevoie de o confirmare...
Urmeaza sa torn sapele, la parter, sub sape vreau sa pun polistiren extrudat de 2.5cm. Sapa va fi probabil nearmata cu grosime de 5-6 cm (nu autonivelanta).Semineul va veni intr-un colt iar hornul este zidit pe exterior din caramida plina si tencuit pe interior si pe exterior. Postamentul pt semineu banuiesc ca nu il voi turna pe sapa care vine peste polistiren, cred ca ar fi putin cam grea toata povestea (postament,focar,.....) asta. In cazul asta sub semineu nu voi avea extrudat ci va fi sapa neizolata....
E ok asa ???
Multumesc...

alexis
25.03.2009, 19:07
Am si eu nevoie de o confirmare...
Urmeaza sa torn sapele, la parter, sub sape vreau sa pun polistiren extrudat de 2.5cm. Sapa va fi probabil nearmata cu grosime de 5-6 cm (nu autonivelanta).Semineul va veni intr-un colt iar hornul este zidit pe exterior din caramida plina si tencuit pe interior si pe exterior. Postamentul pt semineu banuiesc ca nu il voi turna pe sapa care vine peste polistiren, cred ca ar fi putin cam grea toata povestea (postament,focar,.....) asta. In cazul asta sub semineu nu voi avea extrudat ci va fi sapa neizolata....
E ok asa ???
Multumesc...
Si eu voi proceda la fel. Este bine sa torni un mic postament, direct pe placa, pe suparfata pe care o sa asezi constructia semineului si o torni la inaltimea sapei din camera respectiva. E bine sa si armezi cu o plasa acel postament.

catalinvvvv
06.04.2009, 13:51
Salut!

Cateva chestiuni legate de construirea unui semineu inchis imi sunt neclare. Poate ma ajuta cineva, daca este posibil (...si amabil):

1. Legatura dintre Focar si Racordul flexibil de inox in 2 straturi de la Schiedel se face doar cu Silicon rezistent la temperaturi mari si apoi legatura se intareste cu un Colier pe gura de evacuare a focarului ?
2. Daca Racordul flexibil de inox in 2 straturi este de 20cm, cosul de fum la ce diametru trebuie sa fie ? Ma gandesc la cele de la EFFE2 de 17cm, 19cm, 22cm, 25cm... Precizez ca voi construi cosul de fum pe planseul de deasupra camerei cu semineul.
3. Imbinarea racordului flexibil de inox cu cosul de fum se realizeaza doar prin "sigilarea" cu silicon rezistent la temperaturi mari sau mai sunt si alte metode eficiente ?
4. In cat timp se degradeaza racordul de inox cu 2 straturi, pentru un semineu cu focar inchis ? Se poate gauri daca nu face nici un cot deasupra focarului ?
5. Racordul de inox cu 2 straturi are insemnat pe exterior o sageata neagra. Aceasta indica directia de evacuare a gazelor?


Multumesc.

daniel1976
13.04.2009, 11:00
Semineu si sobe tip semineu

da_n
10.05.2009, 17:40
topicul acesta este o incantare a ochilui, adevarate opere de arta!
ce parere aveti despre sistemul acesta? citez de pe alt site:
În aceste noi modele, secretul succesului este utilizarea unui proces sofisticat secundar de ardere care să asigure o mai completă de ardere a lemnului, astfel crescând eficienta de funcţionare, precum şi de a reduce cantitatea de produse de ardere incompleta pentru care scapa de focar.

două căi de utilizare a aerului de ardere, care sunt preincalzite. O sursa de aer este alimentare directa de ardere a lemnului, în timp ce cea de-a doua are ca scop principal imediat deasupra focului de a capta şi de a aprinde produse de ardere incompleta care altfel ar fi eliberate în horn. Rezultatul este de combustie simultană a două zone şi flacără modele - un efect vizual care este fermecător.

avansata soba are usi cu adevărat etanşe, garnituri la uşi, usa specială de ceramică (pyro-sau neo-) fereastra de sticla, care permite trecerea cea mai mare parte a energiei termice în infraroşu de la flacără care urmează să fie transmise în cameră şi un aer cald , pentru a permite vizionare clara. Deoarece aceste seminee sunt deseori instalate cu spatele lor faţă de un perete exterior, acestea ar trebui să aibă, de asemenea, unele tipuri de izolatie exteriora carcasei care previne pierderea de căldură .

Ce le face mai bune?
În afară de performanţă superioară lor, aceste unităţi de ardere avansata diferă de la convenţionale seminee în care le-au mai bine schimb de căldură proprietăţi. Camera de aer se face printr-o grilă sub focar, de unde ca ventilatorul cusca de veverita il trimite prin intermediul unui schimbător de căldură şi înapoi în cameră, prin grilele din partea de sus a semineului. Cu unele unităţi, căldura poate fi, de asemenea, dusa in camere adiacente sau în subsol, în cazul în care un ventilator auxiliar poate trimite prin conducte şi în alte părţi ale casei.
Cu toate acestea, este o idee bună de a furniza seminee cu priza directă în afara de aer pentru ardere (aceasta este obligatorie în unele provincii).
În plus, au o mare siguranţa şi a eficacitate a furnizarea aerul direct la cămin. Labirintul în care este utilizat pentru a preincalzi acest aer înainte de a fi pus la focar este atât de complex, încât este dificil pentru gazele de ardere pentru a folosi această cale ca o evacuare.
Eficienţa energetică
Sobele/semineele pot oferi un nivel ridicat de eficienţă energetică - aproximativ 50 - 70%, şi chiar mai mare atunci când sunt instalate cu scopul de a incalzi una din părţi ale casei . Într-un astfel de instalare, aceste seminee pot reduce cereriea de energie şi facturile de încălzire într-o casă. "

Reason
10.05.2009, 18:48
cum se calculeaza eficienta unui semineu ?

MrAmStaff
14.05.2009, 11:11
Salutare, am si eu intrebari legate de sistemult asta de semineu, una ar fii daca as face din caramida soba aceasta deci fara focar de ardere din fonta, ce caramida ar trebui sa cumpar si mai ales ce adeziv de zidarie ar putea avea eficienta la temperaturile mari din focar fara a avea de suferit.
In prezent am o soba de teracota mare, insa trebuie sa o mut si mi-as face totusi o soba dar nu din piatra clasica de teracota din ceva caramida eficienta si care sa inmagazineze caldura, aveti idee de vreun material pentru asa ceva ?

valea eugen
20.05.2009, 10:41
cum se calculeaza eficienta unui semineu ?


Fiecare focar de semineu trebuie sa aiba de la producator pe cartea tehnica, instructiuni , cerificate, ce se mai gseste pe acolo puterea, randamentul care trebuie sa fie cam minim 68% si eventual suprafata care o incalzeste in metri patrati sau cubi. Sub 68% nu recomand, bineinteles daca vrei sa te incalzesti. Si inca o recomandare focarul sa aiba clapeta de tiraj.

valea eugen
20.05.2009, 11:36
Parerea mea este ca nu trebuie izolata hota daca vrei sa obtii si caldura de la ea.
Daca totusi vrei s-o izolezi foloseate o banda normala, dar lipeste-o cu silicon rezistent la temperatura. Oricum, primele focuri vor produce miros, asa ca le faci zdravene, cu tiraj mare si ce are de ars - arde.

Hota nu trebuie izolata daca constructia este din caramida sau bca, daca se face din rigips trebuie izolata fff. bine inclusiv la margini cu banda de aluminiu care se lipeste, pt a nu lasa vata minerala desfacuta. Semineul functioneaza prin circulatie de aer si poate antrena particulele din vata minerala si mori de cancer si nu sti de ce.

tanasie
20.05.2009, 11:47
..... mori de cancer si nu sti de ce.
:D stii de ce dar nu stii de la ce l-ai facut :wink:

Reason
27.05.2009, 16:10
Stie cineva unde gasesc un termostat de minim ? ....sa porneasca la minim 40-50 grade si sa se opreasca sub aceasta temperatura.
I se spune altfel decat termostat de minim?..nu-l gasesc deloc pe google

danM
27.05.2009, 19:27
Cauta pe google termostat de contact !

Reason
28.05.2009, 14:11
Cauta pe google termostat de contact !

Sarumana

bucium
01.06.2009, 21:25
stiti va rog unde pot gasi banda de AL. adeziva rezistenta la temperatura pentru izolatia la hota.multumesc.

bcezar76
01.06.2009, 23:28
bucium ai un mesaj privat!

bucium
02.06.2009, 16:00
merci.nu inteleg ce e nada de aluminiu.

erickson2009
03.06.2009, 11:47
va rog o schita ptr montaj semineu deschis, construit un cos exterior (pe un perete exterior), cum se fac fumurile la cos daca exista

va multumesc

Helerea Nicolae
03.06.2009, 18:45
o schita din internet. la aceste tipuri de semineu nu se fac 'fumuri'.

erickson2009
10.06.2009, 07:01
daca s-ar putea sa-mi dati adresa sau adresele de internet va rog ptr seminee deschise si as vrea sa stiu si din ce materiale este facut.

va multumesc

xrogo
20.07.2009, 00:38
Sint la stadiul de inceput cu o casa din lemn masiv.
Problema incalzirii ma tot riciia si am intrat si pe acest topic.
Dupa ceam citit tot mi-a venit o idee sa vedem daca este posibil de realizat.
La partea superiora a hotei se imbina atitea tuburi cite camere ai sus.Se calculeaza suprafata insumata a lor sa dea cit cea de la grilele de jos.
Se merge cu fiecare tub in camera lui si pentru o mai buna circulatie a aerului cald ,in fiecare capat al tubului din camera se pune un ventilator de hota.
Vin musafiri, faci focul in semineu, tragi o horinca neaosa de Maramu' te lauzi cu semineul si pina la urma se incalzeste si poate incepe bairamul.
La sfirsit te duci la grilele de jos,le inchizi si tot aerul cald merge sus in dormitoare.Jos nu mai ramine nimeni eventual tu,ca si gazda mai pui pe foc.[/b]

siven01
22.07.2009, 11:15
Jos nu mai ramine nimeni eventual tu,ca si gazda mai pui pe foc.[/b] ....

Asta inseamna ca va trebui sa stai langa semineu , sa l alimentezi , toata noaptea .
Eu am tot o cabanuta similara cu cea descrisa mai sus. Pot sa va spun ca iarna trecuta am incalzit numai cu semineul , lasand usile deschise la camerele de sus . Se facea cam 18-19 grade in cursul zile ( afara erau -15 ) insa cand venea noaptea aparea problema , ptr ca nu mai avea cine alimenta semineul .
Trebuia alimentat cam la 30min , maxim 40-50 min cand bagam lemn de esenta tare .
Am ajuns la concluzia ca nu este o solutie permanenta ptr incalzire .
Este foarte ok , ptr a incalzi spatiul rapid , cand ajungi la cabanuta , dar in rest ....

xrogo
22.07.2009, 18:20
Daca se studiaza problema,poate se inventeaza o solutie de automatizare a alimentarii cu lemne.
Sau daca musafirii nu obisnuiesc sa stea peste noapte, o camera poate sa fie incalzita cu o mica soba de teracota sau chiar cu un calorifer electric.
Cum este izolata casa,ce grosime de lemn s-a folosit la pereti,acoperisul e bine izolat,cosul de fum din ce este facut si unde este,in casa sau afara si in sfirsit ce model de semineu aveti?
Va multumesc

corvin_5000
23.07.2009, 13:57
salutare m-am apucat si eu de un semineu,l-am cumparat integral adus din franta (focar+finisaj)focarul 15kw 162kg minim 8mm grosime piatra si hota cam 600kg(deci atentie cand va ganditi sa faceti asa ceva sa reziste si placa ..daca e o placa)sunt in faza de finisare a hotei dar totusi vin si cu niste poze..ca sa va faceti o idee..manopera m-ar fi costat vre-o 900e de aceea am preferat sa il montez eu.ma ocup cu finisaje interioare si tocmai renovez apartamentul nostru asa ca a prins numai bine ideea unui semineu(sunt un piroman)am incalzire in pardoseala tot apartamentul,agentul termic de la o centrala pe curent.nu am vrut sa depind doar de ea,asa ca..semineu.spatiul in care este semineul e prea mic pt puterea lui,asa ca va fi incalzit doar de radiatia focarului,iar restul de caldura din hota o captez prin tuburi in alte camere.m-am incapatanat si am pus si o serpentina (de cupru)in focar,aceasta va incalzi un calorifer si va da apa menajera intr-un boiler cu serpentina(nu stiu cum se cheama exact)cosul l-am facut din elemente effe2 italia,perete dublu,cu interiorul rotund,fin de 22(f multumit,f practic)cam asta este..daca mai vreti detalii raspund cu placere...oricum voi mai veni si cu alte poze spre finalizarea lucrarii

corvin_5000
23.07.2009, 14:00
hm..nu pot pune pozele..trebuie sa le fac mai.."mici"..revin

corvin_5000
23.07.2009, 14:18
aiurea cu pozele astea..sa trebuiasca modificate inainte de a le pune aici

corvin_5000
23.07.2009, 14:39
alte poze(scuze de "stampila" aceea dar nu am licenta la programul de conversie

corvin_5000
23.07.2009, 14:49
deocamdata arata asa,lucrez la intreg apartamentul asa ca mai greu progresez cu semineul,si trebuie sa ii termin hornul pt a-l putea testa
probabil va intrebati ce sunt improvizatiile acelea.tubul flexibil va fi sigur incins asa ca am atasat pe el niste bride sa cedeze cat mai multa caldura in hota.serpentina aceea exterioara am montato prima(inaintea celei din focar)mi-am dat seama ca nu ar fi suficient fiind pe exteriorul focarului si am lasat-o acolo..oricum rau nu face..eventual degaja la randul ei caldura in hota..singurul lucru pe care nu il stiu inca,daca sunt destule cele doua tuburi de 12(izolate binenteles)pt a transporta caldura din hota..mi-ar fi greu dupa aceea sa mai pun unul,iar grila acolo nu vreau sa pun pt ca ar fi prea multa caldura in spatiul respectiv

Reason
24.07.2009, 00:00
pot sa-mi zic si eu parerea?...

Cred ca spirala aia in jurul tubului de inox esta egala sau aproape de zero, cu toate ca la focarele din fonta temperatura fumului trece usor peste 350-400 grade, fata de cele din otel la care temp. fumului este undeva pana in 300 grade. Din cate am inteles tubul de inox mai este si cu perete dublu (banuiesc ca este izolat).
Din cate stiu eu izolatia tubului de inox se pune sa nu faca condens si sa mentina temperatura fumului cat mai mare pt. un tiraj mai bun. La focarele din fonta nu este neeaparat necesar tub de inox cu perete dublu izolat, deoarece temp. este f mare.

Spirala din focar nu cred ca o sa reziste mai mult de doua sezoane intreaga....este o flacara deschisa acolo cu multe grade si multe noxe, care, banuiesc ca se subtiaza si se fisureaza. Deasupra focului se pune de regula inox mai calitativ sau chiar un inox refractar.... si cu o grosime mai mare de 2 mm depinde de calitate.....grosimea materialului spiralei din cupru ..... sub 1 mm ?

Cred ca era mai bine sa faceti spirale pe exteriorul semineului, in special la partea superioara, ci nu in jurul tubului de inox sau in focar.

Lucrarea ar fi mai bine sa o luati cu semnul intrebarii.

Cu tot respectul, ma bucur ca ati postat aici , cel putin asa stim daca o mai eficienta ``inventia`` dvs. ....sau nu.

Asteptam si alte pareri ...sper sa fiu contrazis.

corvin_5000
24.07.2009, 11:48
tubul de inox dublu strat nu are izolatie,si am incercat cu o lampa de lipire din interior am incalzito iar suprafata exterioara s-a incins f repede,deci cred ca temperatura gazelor de 3-4 sute va fi suficient sa o incalzeasca(de aceea am pus si serpentina din interiorul focarului ca aveam banuieli ca va fi insuficienta cea externa)si daca la 2-3 ani imi va face probleme cea din focar,o mica usita in zona raterala,o alta serpentina identica si gata..nu mi-e greu sa o inlocuiesc,toata ziua lucrez cu gleturi o mica reparatie in hota e chiar putin.si eu sunt curios cat va tine.pe parcurs daca voi gasi ceva de inox mai de calitate sigur ca voi pregati schimbul cu o serpentina de inox.pt mine chiar nu e incomod,daca nu ma ocupam cu finisaje interioare probabil vedeam dificila interventia,dar asa...
ce-mi pare rau este ca nu am folosit niste olandeze la iesirea din focar,dar..data viitoare.poate conteaza si faptul ca instalatia nu va fi sub presiune mare,avand vas deschis de expansiune,presiune va fi doar atat cat produce pompa.oricum...vreau sa termin cosul,ca sa-i pot face proba,desi sunt 30 grade afara,curiozitatea tot este

teoyoz
29.08.2009, 12:02
Buna ziua. Mi-am construit un semineu la parter. Pana la planseul de la primul nivel am tubulatura de inox, de la planseu pana la urmatorul etaj hornul e confectionat din patrate de semisamota, la fel este si in pod pana la iesirea din acoperis unde la capat am montat pentru protectie o tabla zincata. Dupa 1 an de functionare, hornul a inceput sa faca condens si sa miroasa a fum pana la parter. Intrebarea mea ar fi: care e cea mai buna modalitate de a izola portiunea de horn confectionata din patrate de semisamota ? Va multumesc anticipat.

AutoCorect
29.08.2009, 19:29
Vara este aproape de final si pentru ca omul harnic face vara sanie si iarna car va voi prezenta constructia unui semineu. Dl. Helerea ne prezinta constructia unui semineu.

Sper sa va placa.

EDITAT DE ADMINISTRATOR: Linkul nu mai este activ, prin urmare a fost sters.

Manuela
30.08.2009, 22:03
Dupa 2 ani in care am folosit semineul fara a fi finisat ( imbracat ) , iata si rezultatul final. E vorba de un focar tip centrala de la Ed..., l-am vazut prezentat si in primele pagini de domnul Herelea.

S-a folosit un suport metalic sudat , care s-a fixat intr-o mica placa de beton armat. Focarul a fost si el sudat pe cadrul metalic din otel. S-a izolat peretele din spate cu vata si rigips ignifug , s-a realizat un cadru din profile metalice de sus pana jos , respectand forma prismatica a focarului , apoi s-a placat aceasta structura cu rigips ignifug atat la interior cat si la exterior , in mijloc fiind vata bazaltica cu folie de aluminiu.

S-a montat si o priza de aer din exterior cu lamele reglabile , aceasta avand posibilitatea de a fi inchisa cand nu se foloseste semineul.Piatra folosita este o piatra compozita , s-a fixat cu CM17 iar rosturile au fost umplute cu o pasta speciala , pe galeata scria parca "Por mur" , cumparata de la Prak...

Becurile din imagine sunt provizorii , vor fi montate 2 aplice din fier forjat sub forma de lumanare.

Singura emotie o am in legatura cu grinda din lemn de la mijlocul semineului , care este de fapt grinda aparenta Decosa , cumparata de la Brico. Cred ca este confectionata dintr-un fel de polistiren dur. In mod normal in zona respectiva nu ar trebui sa se degaje caldura prea multa zic eu , geamul focarului fiind la 20 cm in interiorul constructiei , iar caldura radiaza in interiorul camerei si eventual in "glafurile" din piatra.

Voi ce spuneti?

danM
30.08.2009, 22:46
Poti sa ne spui cum mai e cu consumul de lemne? Parca consuma mult si nu urca temperatura apei mai mult de 50 grade.

Manuela
31.08.2009, 02:28
Pai cam la fel. Consuma 4 t/luna , temperatura in casa sare de 25 C constant , desi apa nu urca la mai mult de 50 C. M-am obisnuit cu ideea , pana vor veni gazele la noi in zona.

Cum vi se pare finisajul? L-am vrut mai eclectic , nu stiu ce-a iesit. La inceput mi se parea prea mare , acum parca m-am obisnuit cu el. Livingul are 35 mp , nu pare prea masiv.

AutoCorect
01.09.2009, 21:05
Cei interesati sunt invitati de Dl Helerea sa studieze ghidul a inca unui semineu.

EDITAT DE ADMINISTRATOR: Linkul nu mai este activ, prin urmare a fost sters.

laur_s_69
02.09.2009, 09:37
In iarna mi-am facut un semineu, pe baza informatiilor din acest topic. Insa a aparut o problema: grinda de lemn de deasupra grindutei de caramina aflata la partea superioara a focarului se incalzeste foarte tare, incit mi-e frica ca in timp ea se poate aprinde.
Am o intrebarea adresata domnului Helerea (sau altor specialisti in seminee): se pune o izolatie termica intre grinduta de caramida de deasupra focarului (care se incalzeste extrem de puternic la semineul meu) si grinda de lemn? Daca da, din ce material, avind in vedere ca placile de azbest nu se mai gasesc, fiind interzise? Si daca se foloseste o izolatie, cum se mai fixeaza atunci grinda de lemn?
Ce fel de "placă termorezistentă şi ignifugă" este cea folosita in constructia semineului Bella?

bucium
06.09.2009, 15:47
puteti sa-mi spuneti va rog cu ce fel de vata pot captusi hota la semineu[pe interior].si cum pot prinde vata de rigipsul hotei.rezista folia aceea subtire de AL. care e lipita de vata la temperaturi mari?ce fel de vata bazaltica imi recomandati?nu gasesc banda adeziva de AL. rezistenta la temp.aveti idee unde as putea gasi?va multumesc.P.S.cam ce temp. este in interiorul unei hote?inca odata va multumesc.

bucium
06.09.2009, 15:54
CORVIN_5000.poti sa-mi spui te rog cum ai izolat hota.deoarece se vede in poza ca ai prins prima data vata si dupa aceea ai pus folia de AL.nu ai gasit vata cu folie de al.?[asa se vede pe peretele din spatele tubului]la hota cum ai procedat[ma refer la izolatia pe partea interioara]

Helerea Nicolae
06.09.2009, 17:02
eu nu am izolat niciodata in interiorul hotei partea dinspre incapere. am izolat partea din spate acolo unde peretele ar putea absorbi caldura si ar fi pierderi. nu cred ca partea dinspre incapere are nevoie neaparat de izolatie.

bucium
07.09.2009, 13:07
va multumesc.in instructiunile de montaj scrie ca trebuie sa fie izolata toata hota[nu stiu cum e mai bine].mie frica de la caldura sa nu apara fisuri la hota[ma refer la finisaj -la var-]parca spunea cineva ca iar fi aparut fisuri.stiti cumva exista folie de AL.[rezistenta la temp.]separat de cumparat.apare in poza lui Corvin_5000 ca ar fi pus prima data vata si pe urma folia de AL.

ghe_val_iri
17.09.2009, 11:33
Buna ziua !As avea si eu o curiozitate ,caci nu stiu unde sa intreb!Am o casa cu 3 incaperi,total 60 mp!Sub una din camere se afla pivnita !Tot incerc sa gasesc cea mai ieftina si comoda solutie de incalzire!Una dintre idei care mi-a venit este sa montez calorifere in casa ,iar in pivnita sa pun un boiler !Este posibil sa functioneze dupa principiul acela ca apa calda se ridica si cea rece coboara ?Cred ca ar fi o solutie ieftina pentru incalzire datorita boilerului,caci initial ma gandesc ca o sa lucreze mai mult,pana incalzeste casa ,dar dupa aceea nu prea mai trebuie sa scada prea mult si prea des temperatura apei din tevi!Va multumesc anticipat!

corvin_5000
18.09.2009, 07:49
sigur ca trebuie izolata hota(toata)tot ce este deasupra focarului trebuie izolat,inclusiv tavanul.nu stiu ce ati inteles voi din pozele acelea..am facut intai cadrul din montanti.Am taiat vata la dimensiunile dintre golurile din montanti plus 1-2 cm ca sa intre presata,fix.de exemplu la perete vata a intrat in UD,astfel nu are cum sa cada.cine face hota patrata va folosi mai bine CD pe colturica sa intre si acolo vata in profilul CD-ului.dupa ce am montat vata o parte a hotei,(ce e drept e chinuiala varianta asta)am izolat pe interior peste vata cu folie al.eu nu am gasit folie al la metru rezistenta la temp(majoritatea din depozite sunt un fel de plastic,sau doar aspect de al,dar la foc se fac ca stafida,sau chiar ard)asa ca am folosit folie de bucatarie(cuptor) o varianta mai groasa..daca rezista in cuptor la 200+ grade..va rezista si in hota unde nu cred ca ajunge la astfel de temperaturi.varianta mea e mai grea,pt ca la fiecare coala de aprox 25-30cm trebuie banda adeziva de al...asa ca am pus o gramada de banda la imbinari.dar per ansamblu eu zic ca am facut o treaba buna..sigur e de preferat un aluminiu de calitate,gen folia ce se gaseste intre motor si habitaclu masina,avand acelas rol,de a tine departe caldura radiata de motor.pur si simplu nu am gasit ceva mai bun,eventual testati un colt cu bricheta inainte de a cumpara..daca se aduna(contracta)nu e buna.Nu ma dau un expert nu cumva sa sara lumea pe mine,eu asa am facut si spun ce cred,ce mi se pare relevant.
eu inca nu am facut foc in semineu,desi hornul e gata,dar nu am inca apa in serpentina,pt ca nu e finalizata instalatia la boiler si aeroterma.fara apa se distruge serpentina.Revin cu pareri dupa ce fac cateva focuri in el...abia astept..spor la munca sa aveti!!

bucium
18.09.2009, 21:33
Corvin ai spus ca ai lipit cu banda de al.adeziva.oare rezista la temperatura ?cu timpul nu se deslipeste?

corvin_5000
19.09.2009, 08:43
eu cred ca pentru asta e facuta ..aluminiul nici nu are alta intrebuintare din cate stiu eu,banda aceea se foloseste si la altceva?eu cred ca daca aceea nu tine,nu tine nimic.plus ca in momentul in care o aplici ea face mici cute.cutele nu sunt decat bune,si anume sustin bucata aceea sa nu se deformeze..si daca in timp va aparea ici colo cate o mica gaura,sa fim seriosi,dar vata de ce punem?unii pun doar vata..(desi nu e bine)..stai linistit...pune cu incredere banda adeziva de aluminiu.nu uita vre-o unealta in interiorul hotei din greseala..sau mai ales ceva combustibil.

bucium
23.09.2009, 10:53
merci mult corvin.am vazut pe la Dedeman aceea banda cred ca am sa o cumpar de acolo.sper sa fac treaba buna.

codruli3
25.09.2009, 15:00
Cine imi spune cu ce se poate rostui caramida refractara dintr-un semineu?

AutoCorect
25.09.2009, 15:24
Puteti rostui cu praf de samota in amestec cu apa de sticla (este denumirea populara a SILICATULUI de SODIU) sau cu mortar refractar.

ombun
28.09.2009, 14:54
...silicatul este bun...se faceau reparatii cu el, inclusiv la cuptorele de topit neferoase (se lipeau caramizile refractare desprinse din cuptor...) 8)

AutoCorect
28.09.2009, 15:03
Da, dar se pare ca nu se gaseste in comertul cu amanuntul.

ombun
29.09.2009, 14:47
daca in apropiere...mai sunt firme care fabrica....vechiul TIX (praf de curatat vase de bucatarie), tr facuta o intrebare la ei..se folosea ca"ingrediant alaturi de praful de calcar... :wink:

AutoCorect
01.10.2009, 20:16
Strugurii s-au cules, mustul fierbe deja... in curand vinul va fi gata si odata cu el va veni si zapada.
Iarna vinului ii sta bine fiert si servit in cana de pamant la gura focului.

EDITAT DE ADMINISTRATOR: Linkul nu mai este activ, prin urmare a fost sters.

bucium
12.10.2009, 09:02
am gasit pina la urma folie de AL latime 1000 gr.0.050.era si mai groasa de 0.100 .am gasit si banda de AL.adeziva mai groasa ca la Dedeman.[de la TESA]

gelut
18.10.2009, 12:52
Va salut

Am citit cu interes tot topicul si am descoperit informatii foarte utile. Realizez un semineu pentru casa parintilor si am o nedumerire la care nu am gasit raspuns oricat am cautat.

Mai exact, este neaparat necesar ca hota semineului sa fie inalta pana la tavan? Cosul viitorului semineu porneste de la inaltimea de 1,7 m (la parter) si ma intreb daca trebuie ca acesta sa fie imbracat integral de hota.

Este OK daca doar spatiul din jurul, din spatele si de deasupra focarului pana la inaltimea de unde incepe cosul actioneaza ca o hota?

Stiu ca probabil e mai putin eficient dar din ratiuni estetice as prefera sa fie asa.

Sper sa ma puteti ajuta. Multumesc

Gelu

Helerea Nicolae
18.10.2009, 15:44
nu e nevoie ca hota sa fie inalta pina la tavan. aceasta poate avea si o alta forma. dar e important ca in spatiul inchis, [in jurul focarului si hota] sa existe o ventilatie suficienta.

gelut
19.10.2009, 14:30
Multumesc pentru raspunsuri si mesaje.

Semineul pe care il construiesc are proprietati asemanatoare cu semineul Carmen realizat de Dvs. Doar ca, hornul fiind aparent si chiar pe colt, nu mai e nevoie sa realizez un al doilea cadru care sa mascheze racordul.

Spatiu in jurul semineului va fi o idee mai mare decat in cazul prezentat de domnul Herelea. iar legat de ventilatie voi folosi o zona de admisie generoasa sub focar si 2 grile laterale si una pe plafonul hotei pentru eliminarea aerului cald.

pyton55
21.10.2009, 12:03
Duna ziua.

In primul rand vreau sa va spun ca acest forum contine o gramada de informatii foarte interesante cu ajutorul carora am reusit sa inteleg (fara a avea alte cunostinte in prealabil) cum functioneaza si cum se poate realiza un semineu.
As avea doua intrebari care se pot vedea in schema atasata. Raspunsul la ele mi-ar fi de un real folos intrucat doresc sa ma apuc de constructia unui semineu cu focar inchis (focar ce ma gandesc sa il achizitionez din Praktiker) incepand din weekendul acesta.

Cu stima

just_alinutzaa
21.10.2009, 16:47
si eu vreau sa-mi construiesc un semineu in locul unei sobe (pe lemne), se poate sa pastrez cosul?ce materiale sunt necesare si cam la cat s-ar ridica costul ?ms

AutoCorect
21.10.2009, 16:58
Se poate folosi cosul fara probleme. Legat de costuri este dificil de calculat, costurile sunt in functie de model...

m0a0r0i0a0n
23.10.2009, 20:44
as dorii sa imi montez si eu un semineu, ca singura sursa de incalzire, la 3 camere de 4*3 si inaltime de 2,20 izolate bine, fara probleme, dar ce ma deranjeaza este faptul ca semineul nu emana caldura mai mult timp, ca o soba de teracota...

Ce ma gandeam eu , ca sa emane caldura mai mult timp, chiar dupa ce nu mai bate flacara in focar, in loc de cosul de inox, ce pleaca de la iesirea focarului(semineului)spre cosul principal, sa fac fumuri,3 de exemplu, pentru a recupera o parte buna din temperatura fumului ce iasa spre cos.
intrebarea mea este daca se poate face asa ceva,fara a incurca functionarea corecta a semineului?? va rog frumos sa imi spuneti daca este posibil, ca de zile bune vreau sa ma apuc de constructia semineului, dar tare ma framanta aceasta problema, cum sa fac sa semineul sa se comporte ca osoba, fara a strica aspectul si functionalitatea, da ma puteti ajuta cu niste ideii sau raspunsuri,multumesc anticipat

Helerea Nicolae
24.10.2009, 07:10
pentru a recupera cit mai bine caldura trebuie ca spatiul inchis in interiorul constructiei sa fie cit mai bine ventilat. daca circula cit mai mult aer in interior se va incalzi mai mult si mai repede in casa, hornul racindu-se mai bine si existind pierderi mici. sau se poate monta un focar cu venilatoare care accelereaza incalzirea. daca hornul trece si prin mansarda se mai poate face acolo un recuperator de caldura
daca e casa bine izolata odata incalzit interiorul caldura se va pastra si pe timpul nopti, ca nu cred ca se merita alte improvizatii ca semineul sa pastreze caldura ca o soba de teracota.

Helerea Nicolae
24.10.2009, 07:19
Duna ziua.

In primul rand vreau sa va spun ca acest forum contine o gramada de informatii foarte interesante cu ajutorul carora am reusit sa inteleg (fara a avea alte cunostinte in prealabil) cum functioneaza si cum se poate realiza un semineu.
As avea doua intrebari care se pot vedea in schema atasata. Raspunsul la ele mi-ar fi de un real folos intrucat doresc sa ma apuc de constructia unui semineu cu focar inchis (focar ce ma gandesc sa il achizitionez din Praktiker) incepand din weekendul acesta.

Cu stima
acea incinta realizata in interiorul hotei asigura o mai buna protectie in cazul ca exista un tavan de lemn etc. si functioneaza oarecum ca un recuperator de caldura. adica aerul foarte fierbinte e evacuat prin prima grila exact sub acel separator si nu se mai poate acumula in spatiul ce ramine pina la tavan. acesta va forma acea incinta separata cu un aer mai putin fierbinte.

pyton55
24.10.2009, 08:43
[quote=pyton55]Duna ziua.
acea incinta realizata in interiorul hotei asigura o mai buna protectie in cazul ca exista un tavan de lemn etc. si functioneaza oarecum ca un recuperator de caldura. adica aerul foarte fierbinte e evacuat prin prima grila exact sub acel separator si nu se mai poate acumula in spatiul ce ramine pina la tavan. acesta va forma acea incinta separata cu un aer mai putin fierbinte.
Multumesc da raspuns. Asta era si impresia mea dar nu eram sigur. Cam la ce temperatura ajunge aerul in prima camera a hotei?
As vrea ca din hota sa trag aer cald printr-un tub si sa il evacuez in camera vecina. Stiti cumva de unde as putea lua un ventilator care sa faca acest lucru?

pyton55
24.10.2009, 08:49
acea incinta realizata in interiorul hotei asigura o mai buna protectie in cazul ca exista un tavan de lemn etc. si functioneaza oarecum ca un recuperator de caldura. adica aerul foarte fierbinte e evacuat prin prima grila exact sub acel separator si nu se mai poate acumula in spatiul ce ramine pina la tavan.[/quote]
Credeti ca acel cos de caramida refractara ma poate ajuta sa tin mai mult caldura in camera dupa ce se opreste focul in semineu?
Daca as folosi rumegus presat in loc de lemn s-ar prelungi durata de viata a focului intre doua alimentari?
De fapt, as dori sa intreb urmatoarele:
Exista vreo metoda prin care sa alimentez semineul pe la orele 23 si sa am caldura pana dimineata la 8?

m0a0r0i0a0n
24.10.2009, 11:42
asa este, nu prea isi au rost improvizatiile, multumesc de raspuns,cred ca aveam nevoie de o confirmare ca nu se poate, dar totusi constructia de deasupra semineului, daca s-ar face din caramida, si nu din rigips cu vata si altele,doar caramida, cum se faceau odata semineele , asta nu ar insemna o mai buna pastrare a caldurii, adica dupa ce s-a stins focul, caramida aceea sa emane caldura??? ar fii posibil?

stefan1
24.10.2009, 13:25
Eu cred ca merge hota facuta cel mai bine din caramida, de exemplu samota dar obligatoriu sa fie facuta cu fumuri , altfel caldura va iesi rapid si samota nu ar avea timp sa se ingalzeasca in timp ce fumurile plimba ca sa zic asa caldura prin hota pana la cos , un sobar bun care face si sobe de teracota ar putea sa faca aceste fumuri . Dupa aia, aceasta hota de caramida ar putea fi placata cu piatra de 2 cm , cu hota din rigips nu mi-as face niciodata ptr ca mananca foarte mult in timp ce una de caramida fac un foc bun astazi dupa aia maine mai fac altul .

m0a0r0i0a0n
24.10.2009, 18:39
exact la asta ma gandeam si eu cu fumurile dar nu stiu de unde sa plec si unde sa termin, ca sa zic asa
un punct de reper ceva, o schita daca cineva de pe forum are habar despre ce este vorba....ca eu pur si simplu nu am
cat despre sobar, nu se gasesc de unde sunt eu, varianta cu DIY - Do It Yourself este cea mai buna, dar un ajutor de pe forum este tot ce am...

Helerea Nicolae
24.10.2009, 19:57
se poate constui foarte bine hota di caramida. spre deosebire de rigips aceasta va acumula caldura si o va ceda dupa ce focul sa stins.
dar nu trebuie sa privim lucrurile asa. nu avem nevoie sa incalzim soba sau semineul, ci casa sau aerul din casa.
trebuie sa avem casa bine izolata termic, iar soba/semineul sau ce ii, sa nu functioneze cu pierderi, apoi consumul de lemne va fi in functie de ce spatiu avem de incalzit.

m0a0r0i0a0n
24.10.2009, 20:43
bun, dar stie cineva cum se construieste o hota din caramida ?se fac fumuri la plecarea din semineu?
sau se fac fumuri pe traseul aerului din hota si la iesirea din focar se pleaca cu tub de inox?

pyton55
24.10.2009, 22:17
se poate constui foarte bine hota di caramida. spre deosebire de rigips aceasta va acumula caldura si o va ceda dupa ce focul sa stins.
dar nu trebuie sa privim lucrurile asa. nu avem nevoie sa incalzim soba sau semineul, ci casa sau aerul din casa.
trebuie sa avem casa bine izolata termic, iar soba/semineul sau ce ii, sa nu functioneze cu pierderi, apoi consumul de lemne va fi in functie de ce spatiu avem de incalzit.
Va multumesc de sfaturi. In urma datelor de pe forum si a raspunsurilor la intrebari, am decis urmatoarele:
1) Voi utiliza in interior acel cos de caramida refractara;
2) Voi realiza hota tot din caramida refractara;
3) Voi utiliza acea mica camera care protejaza tavanul de supraincalzire;
4) Voi incerca sa gasesc ventilatorul si tubulatura potrivita pentru a transfera o parte din aerul cald catre camera alaturata;
Maine incerc sa fac postamentul.
Multa sanatate si succes la comenzi D-le Helerea.

pyton55
24.10.2009, 22:22
bun, dar stie cineva cum se construieste o hota din caramida ?se fac fumuri la plecarea din semineu?
sau se fac fumuri pe traseul aerului din hota si la iesirea din focar se pleaca cu tub de inox?

Din ce am citit pana acum nu cred ca este indicat sa faceti fumuri la iesirea din semineu. Cred ca semineul are nevoie de un tiraj bun pentru a functiona la parametrii optimi iar daca veti folosi fumuri tirajul (la nivelul focarului) va fi afectat.
Pe de alta parte experienta mea visavi de seminee este egala cu zero asa ca s-ar putea sa spun o prostie :)

m0a0r0i0a0n
25.10.2009, 11:10
si experienta mea in domeniul semineelor este egala cu zero dar niste pareri nu strica niciodata, mai ales daca sunt argumentate cum trebuie, astept niste raspunsuri in continuare de la cineva care , poate a facut asa ceva sau stie despre ce este vorba, multumesc

roscatraian
25.10.2009, 17:25
Am semineu de 2 ani si il folosesc doar la sfarsit de saptamana.Nu am nici un fel de probleme cu recuperarea caldurii deoarece focarul are un sistem de recuperare a caldurii cu circulatie fortata de aer( cu doua ventilatoare care intra automat in functiune,pe rand, functie de temperatura aerului). L-am folosit la incalzire si in timpul finisajelor, fara a avea hota. Incinta nu se incalzea mai mult decat temperatura aerului refulat, racordul la cos ceva mai tare dar nu exagerat.
Temperatura aerului refulat este cam de 50 grd., dar daca las si un pic de tiraj la focar creste si se incalzeste si hota (~40grd.) care este din rigips si nu are nici un fel de izolatie la interior. Cand se incalzeste hota iese aer cald si pe la grilele montate pe hota, la partea de sus.
M-am gandit sa fac si eu o hota din caramida, pentru a mentine caldura mai mult, dar am unele indoieli in aceasta privinta. Hota se incalzeste doar cand sunt foarte multe lemne in semineu si las deschisa putin fanta de aer pentru tiraj, dintr-un singur motiv-spectacolul flacarii. In rest focarul functioneaza cu flacara foarte mica(doar palpaie), merg amandoua ventilatoarele si aerul refulat este fierbinte. In aceste conditii o incarcatura de lemne tine cam 4 ore. daca dau putin tiraj creste ceva si temperatura, se incalzeste si hota(evident cu o pierdere suplimentara de caldura) si lemnele se termina in doua ore. Pentru noapte cred ca o incarcatura buna si inchis aerul total ajunge.

m0a0r0i0a0n
25.10.2009, 20:10
ceea ce spuneti dv, este ca hota nu este izolata si totusi nu se incinde, datorita celor 2 ventilatoare, asta inseamna, ca se recupereaza foarte bine caldura...as dorii sa stiu si eu unde sunt amplasate ventilatoarele, si evident daca as putea sa gasesc niste ventilatoare asemanatoare.

roscatraian
26.10.2009, 09:09
Ventilatoarele sunt amplasate sub focar, iar refularea este deasupra focarului. Mai exista doua orificii pe acoperisul semineului pe care le-am lasat obturate. Pot fi racordate la tubulatura care sa duca in alta camera. Trecerea grila frontala-tubulatura se face din butonul din stanga-sus.

m0a0r0i0a0n
27.10.2009, 19:33
da ,intradevar dv. aveti un semineu mai modern, as putea spune, dar ma gandea daca as pute sa montez doua ventilatoare micute, alimentate la 220v, in partea de jos a focarului , pentru a impinge aer rece, spre hota,cat ma mult si mai repede, astfel, cred ca s-ar recupera mai multa caldura

roscatraian
27.10.2009, 20:25
m-am gandit si eu la aceasta varianta. (pentru hota). Cred ca ar putea fi folosite ventilatoare PC, desi nu stiu la ce tensiuni sunt alimentate. Dar ar putea fi achizitionate la preturi de nimic.

ghimpe--
28.10.2009, 12:59
Ventilatoarele PC merg la 12v cc.

corvin_5000
28.10.2009, 13:07
si eu ma gandesc la o solutie pt o ventilare cat mai rapida..eficienta,dar silentioasa..intradevar cele de pc sunt ieftine..dar nu rezista la pemperatura..si acolo..chiar este ..

roscatraian
28.10.2009, 16:02
Ventilatoarele sunt in zona de aer rece. Ele introduc aerul in hota undeva la partea inferioara.

m0a0r0i0a0n
28.10.2009, 20:29
da ventilatoarele sa fie introduse undeva , la baza, de unde nu are cum sa se incalzeasca sa se arda,iar eu ma gandeam la ventilatoare de baie(wc),sunt mici silentioase si economice, pentru 220, bineinteles...

pyton55
06.11.2009, 00:54
da ventilatoarele sa fie introduse undeva , la baza, de unde nu are cum sa se incalzeasca sa se arda,iar eu ma gandeam la ventilatoare de baie(wc),sunt mici silentioase si economice, pentru 220, bineinteles...

Se pot monta ventilatoare de rack. Seamana cu cele de PC dar se alimenteaza direct la 220.

m0a0r0i0a0n
08.11.2009, 20:06
da ventilatoarele sa fie introduse undeva , la baza, de unde nu are cum sa se incalzeasca sa se arda,iar eu ma gandeam la ventilatoare de baie(wc),sunt mici silentioase si economice, pentru 220, bineinteles...

Se pot monta ventilatoare de rack. Seamana cu cele de PC dar se alimenteaza direct la 220.
ok, mersi o sa caut unu ventilator de rack, sa vedem pe unde gasesc unul si apoi o sa il montez ,sper sa mearga treaba asta.

pyton55
09.11.2009, 15:02
Am o problema si nu stiu cum sa o rezolv
Pentru conectarea semineului la cosul de caramida al casei am achizitionat cateva burlane metalice (D. 150).
Am avut impresia ca la focarul semineului trebuie sa se conecteze partea groasa a burlanului si tot asa. Din pacate la focarul achizitionat de mine este invers. Adica burlanul intra in semineu cu partea subtire. Intrebarea mea este daca e corect asa. Daca nu, ce solutii exista?

Helerea Nicolae
09.11.2009, 17:53
puteti apela la un tinichigiu sa va confectioneze o reductie.

m0a0r0i0a0n
09.11.2009, 19:35
puteti apela la un tinichigiu sa va confectioneze o reductie.
salut, cam aceeasi problema am intalnit si eu, doar ca diametru cosului de inox cu diametrul semineului este aceelasi, eu am cumparat niste silicon de 1200 grade rezistenta si am dat bine printre ele si peste ele, nu stiu daca este corect, dar siliconul s-a facut tare ca piatra, nu am avut absolut nici o problema pana acum.

pyton55
10.11.2009, 08:01
puteti apela la un tinichigiu sa va confectioneze o reductie.
salut, cam aceeasi problema am intalnit si eu, doar ca diametru cosului de inox cu diametrul semineului este aceelasi, eu am cumparat niste silicon de 1200 grade rezistenta si am dat bine printre ele si peste ele, nu stiu daca este corect, dar siliconul s-a facut tare ca piatra, nu am avut absolut nici o problema pana acum.

Asa ma gandisem si eu la inceput dar trebuie sa dau la toate imbinarile (pentru ca toate segmentele vor veni invers) si ma gandesc ca e riscant tinand cont ca burlanele se vor dilata de fiecare data cand aprind focul. O sa incerc cu o reductie.

floriano
14.11.2009, 14:45
Eu am facut un semineu cu foc deschis si lam colegat la un horn vechi deja existent dar la vreme rea ami scote fum in casa.
O parte din cos este facut din caramida si dupa am folosit un tub flexibil de otel rezistent la temeperaturi de 1000 de grade pt a face colegamentul cu cosul vechi
Cum as putea rezolva problema fumului?

AutoCorect
14.11.2009, 14:50
Daca fumul intra in casa cand sufla vantul montati un paravant la cos.

Basturea
15.11.2009, 11:44
floriano se poate o poza a semineului?

floriano
15.11.2009, 16:13
Cat de curand eu stau in iasi dar casa unde am facut semineul nui in localitate . Am paravan la cos , nui aia solutia

Basturea
15.11.2009, 16:40
poti fii mai explicit te rog , cum paravan la cos...eu daca nu tin geamul inchis imi da fum in casa

floriano
15.11.2009, 17:37
Ai un fel de casuta care vine deasupra. Ai pus tu usa sau ai cunparat un semineu si lai montat?

Basturea
15.11.2009, 17:49
ssemineul este facut nu cumparat, usa este facuta de mine dint T-eu si geamul este securizat de 8mm

floriano
15.11.2009, 18:24
Unde gasesc geam securizat? O poza se pote? a semineului, cum ajung si eu la curte postez si eu cu al meu este facut de mine personal

Basturea
15.11.2009, 19:03
eu l am cumparat de la fabrica de geamuri din bz am dat 60 roni 2 buc

Basturea
15.11.2009, 19:05
nu este cine stie ce rama dar inca mai lucrez la ea...si trebuie si vopsita, daca stie cineva exista bronz de culoare neagra sau altceva sa reziste la temp mare?

floriano
16.11.2009, 16:00
Bronzu rezista la temperaturi mari si cred ca gasesti si de culore negra

roscatraian
16.11.2009, 19:43
sticla securizata nu este rezistenta la temperaturile din semineu. Merge la cuptor, unde temperatura este de max 250 grd. La seminee se utilizeaza sticla ceramica, ce rezista la 1200 grd si la socuri termice. Ea poate prelua fara probleme un lemn aprins ce cade pe usa. O sticla securizata se va sparge.
Cu fumul este mare problema. Daca puneti o poza cu semineul, puneti una si cu cosul. Oricum, sunt multe de analizat. Ce sistem de reglare a debitului de aer evacuat aveti? Cum compensati cantitatea de aer evacuat?

pyton55
17.11.2009, 00:03
Am montat in acest weekend semineul si sunt foarte multumit. Inainte aveam un semineu Caldi neincastrabil. Problema sa majora era ca ardea lemnele foarte repede. In focarul pe care l-am luat (Praktiker, 10 kw, 95 kg, 1099 RON) lemnele ard de 2-3 ori mai greu. In plus, caldura recuperata este mult mai mare. Am lasat in placa de ciment o fanta in care vreau sa montez 2 ventilatoare de rack (100x100). In plus, intre semineu si cosul de caramida existent am folosit un burlan radiant. Vreau sa folosesc samota atat la hota cat si la carcasa in care voi imbraca semineul.

Basturea
17.11.2009, 19:36
hornul este inalt cam de 7 metri semineul fiind la parter, are 28/28 centimetri la interior, iar deasupra acoperisului am bagat in horn o teava de azbociment de 18 cm si in varful ei am o palarie.....nu este bine?Cum ar trebui sa fie sistemul de reglare a debitului de aer evacuat?

roscatraian
17.11.2009, 20:44
Eu am facut un semineu cu foc deschis si lam colegat la un horn vechi deja existent dar la vreme rea ami scote fum in casa.
O parte din cos este facut din caramida si dupa am folosit un tub flexibil de otel rezistent la temeperaturi de 1000 de grade pt a face colegamentul cu cosul vechi
Cum as putea rezolva problema fumului?

Se pare ca m-am grabit! Eu ma gandeam la semineul deschis floriano si cum ii vine fumul inapoi. Se pare ca mai sunt si altii cu aceste belele-Basturea de exemplu.
Sunt multe de spus.
-un semineu are un randament cu atat mai bun cu cat are mai putin aer. Cele cu focar inchis au un oarecare control a cantitatii de aer. Pot atinge si randamente de 80%, corelat cu sisteme de recuperare a caldurii.
Cele cu focar deschis ar trebui sa aiba un sibar pe refulare, care sa regleze cantitatea de aer evacuata. Altfel, cu cat focul se incinge cu atat cantitate de aer evacuata este mai mare. Sunt doua consecinte: daca nu este etansa locuinta trage aer rece de afara si in loc sa se faca cald se face rece. Daca este etansa, la un moment-dat presiunea din casa va fi mai mica decat cea de afara si atunci fumul "se va intoarce", pentru a egaliza presiunea. Acest fapt este mai accentuat cand vremea este mai inchisa si presiunea admosferica este mai mica(aerul umed este mai usor decat aerul uscat)
-ca urmare a celor de mai sus este indicat ca la seminee, si mai tare la cele cu focar deschis aerul pentru ardere sa fie preluat din exterior, cel putin pentru a evita intoarcerea fumului, daca nu pentru a evita sa se faca frig in casa.
-cosul trebuie sa aiba partea superioara macar la nivelul coamei casei, daca nu mai sus. Teoria spune ca la un unghi mai mare de 15 grd(intre coama si cos), acesta nu mai functioneaza. Practica arata ca merge, dar pana se incalzeste bine scoate fum.

floriano
18.11.2009, 09:03
Ai dreptate in privinta aerului rece si cald. locuinta este etansa deci nu sunt probleme legate de asta, tu te referi la un suibar care vine in horn deschis la maxim permite un curent de aer mai mare pe masura cel inchiz sacde . Problema mea este ca nu am cum sa trag aerul de afara, dar cautand pe diverse saituri pt rezolvarea problemei am descoperit ,un ventilator care se monteza in cos pt a facilita evacuarea fumului. cosul este peste coma casei si are un diametru de 30/30. Cum am timp sa ma duc pana la casa o sa fac cateva poze pt a le posta asa veti vedea despre ce este vb.

roscatraian
18.11.2009, 09:22
Un ventilator de cos nu rezolva total problema. Nu m-ar mira s-o agraveze. Incearca sa gasesti o metota de a introduce ceva aer de afara direct in focar pentru a nu evacua aerul cald din casa.

floriano
18.11.2009, 11:44
Nu pre am cum pt ca semineul este facut pe un zid interior si ca sa trag o teva ca sa permit circulati aerului ar trebui sa realizez un traseu de cel potin 10 m cu o multime de coturi. Intelegi problema mea ?

roscatraian
19.11.2009, 22:37
mare problema!

m0a0r0i0a0n
02.12.2009, 20:53
mare problema!

cam aceeasi problema o am si eu, in legatura cu introducerea aerului de afara
ce m-ar interesa sa imi spuneti voi, forumistii, daca e posinil sa aduc aer proaspat de undeva de sus . sa zicem, chiar pe langa cosul de fum,pentru a fii si mai cald aerul, sau trebuie neaparat ca aerul sa vina de afara de la nivelul solului.???

roscatraian
03.12.2009, 10:09
Prin circulatie naturala nu merge, pt. ca aerul cald este mai usor si are tendinta sa urce. Se va obtine un nou cos! Cu circulatie fortata ar merge, cu debit foarte mic si neaparat cu o caneluta pentru reglare debitului, altfel nu exista nici un control ar arderii, caldura degajata devine mai mare decat puterea de recuperare a semineului si pleaca pe cos.
La semineele cu focar deschis probleme nu prea are solutie! Trebuie obturata aproape total evacuarea pentru a nu pierde aerul cald din casa iar aportul de aer de afara trebuie sa fie ceva mai mic decat debitul evacuat pe cos. In caz contrar surplusul introdus intra in casa si iata fumul. Echilibrul este atat de precar incat poate fi modificat si de deschiderea unei usi, nu mai vorbim de pornirea hotei!
Singura solutie care functioneaza este aportul de aer rece de afara direct in focar prin tiraj natural. Deoarece este mai rece decat aerul din casa diferenta de presiune este in favoarea aerului de afara, care va circula cu preferinta.
Mai exita o solutie care rezolva toate neajunsurile: focar inchis. Daca are si recuperator de caldura incorporat este si mai bine.

m0a0r0i0a0n
03.12.2009, 12:25
Prin circulatie naturala nu merge, pt. ca aerul cald este mai usor si are tendinta sa urce. Se va obtine un nou cos! Cu circulatie fortata ar merge, cu debit foarte mic si neaparat cu o caneluta pentru reglare debitului, altfel nu exista nici un control ar arderii, caldura degajata devine mai mare decat puterea de recuperare a semineului si pleaca pe cos.
La semineele cu focar deschis probleme nu prea are solutie! Trebuie obturata aproape total evacuarea pentru a nu pierde aerul cald din casa iar aportul de aer de afara trebuie sa fie ceva mai mic decat debitul evacuat pe cos. In caz contrar surplusul introdus intra in casa si iata fumul. Echilibrul este atat de precar incat poate fi modificat si de deschiderea unei usi, nu mai vorbim de pornirea hotei!
Singura solutie care functioneaza este aportul de aer rece de afara direct in focar prin tiraj natural. Deoarece este mai rece decat aerul din casa diferenta de presiune este in favoarea aerului de afara, care va circula cu preferinta.
Mai exita o solutie care rezolva toate neajunsurile: focar inchis. Daca are si recuperator de caldura incorporat este si mai bine.

imi cer scuze daca nu am fost prea explicit in legatura cu tipul semineului, dar eu am focar de fonta inchis, partea cu recuperarea caldurii nu prea stiu eu cum sa o fac deoarece nu am o idee, ca sa nu fac cine stie ce prostie degeaba, si apoi sa nu functioneze corect, de aceea va rog sa imi dati un sfat , o idee, o schema, orice.Multumesc.

roscatraian
03.12.2009, 12:42
Pe pg. 24 am pus o poza a semineului meu. Are un focar din fonta care este introdus intr-o cutie de tabla. La partea inferioara sunt doua ventilatoare care iau aerul din camera, il circula prin incinta si il refuleaza pe grila de deasupra. Mai vedeti ce am scris inainte si dupa poza

floriano
03.12.2009, 13:07
Am rezolvat problema fumului in casa la semineul deschis. Am montata un ventilator pentru a forta tirajul fumului , forte misto mi la trimis un prieten din italia rezistent la caldura si dotat cu un senzor ceia cel face automat porneste singur si se opreste singur. lam instalat la jonctiunea cosului cu cea a tubului de otel. MERGE ASI FACE TREBA.

Dan_Daniel
03.12.2009, 17:37
Am rezolvat problema fumului in casa la semineul deschis. Am montata un ventilator pentru a forta tirajul fumului , forte misto mi la trimis un prieten din italia rezistent la caldura si dotat cu un senzor ceia cel face automat porneste singur si se opreste singur. lam instalat la jonctiunea cosului cu cea a tubului de otel. MERGE ASI FACE TREBA.Porneste singur si se opreste singur in functie de ce ?

roscatraian
03.12.2009, 18:44
Felicitari pentru ventilator. Daca se poate va rog marca sau ceva elemente de identificare pentru a ma stradui sa fac si eu rost de unul. Poate si cat costa. Eu il vreau pt. gratar.

Atentie la utilizarea lui pentru ca riscati sa se faca frig in casa in timp ca faceti foc. Folositi-l la inceput, pana se incalzeste putin cosul(sa zicem 10 min) si apoi opriti-l! Ba va trebui sa aveti un obturator pe cos care sa micsoreze tirajul. Altfel veti arde lemne cu nemiluita si veti face frig in casa. In paginile anterioare am scris mult despre asta. Si din fapte reale, nu teorii.

RaduCA
22.12.2009, 17:13
Mă poate ajuta cineva cu nişte valori orientative pentru cotele A, B si C din imaginea de mai jos? Mulţumesc anticipat.

Helerea Nicolae
22.12.2009, 17:49
ar putea fi;
A - 160
B - 45
C - 60
masuri minime pentru zidarie soclu.

RaduCA
22.12.2009, 19:43
Va mulţumesc mult!

Bănuiesc că pentru vatra focarului dimensiunile sînt limitate de dimensiunile fizice ale focarului, iar pentru cotele "B" şi "C" de aspectul estetic. Greşesc?

Helerea Nicolae
22.12.2009, 19:48
:) nu gresiti.

RaduCA
22.12.2009, 19:54
Dar în situaţia de mai jos?


P.S. Dacă tot mi-aţi întins un deget, să încerc să vă iau toată mîna. :)

Helerea Nicolae
22.12.2009, 20:04
A -100
B -50
C -60
D -60
masurile se pot ajusta cite putin dupa dorinta, mai ales lungimea bancutelor.
dimensiunea D e pentru zidarie soclu. grinduta din fata focarului va fi mai spre exterior cu 10-15 cm

RaduCA
22.12.2009, 20:18
Vă mulţumesc încă o dată.

Mă apuc să le învîrt, să văd dacă reuşesc să amplasez măcar una dintre variante. :? Dacă nu încape... :evil:

Aaa... era să uit! Care sînt condiţiile pentru a realiza un astfel de şemineu, dacă pereţii casei sînt de tip sandwich, pe structură din lemn?

Helerea Nicolae
22.12.2009, 20:28
intr-o constructie de lemn se poate face o zidarie de 6 cm in spatele semineului la distanta de 2 cm de peretele casei, astfel ca constructia semineului se fie separata de alti pereti.
in locurile unde hornul traverseaza peretele sau tavanul trebuie protejat cu materiale speciale.

AutoCorect
22.12.2009, 20:32
De asemenea puteti pune intre peretele semineului si peretele de lemn o placa termoizolanta si ignifuga.

Va recomand spre studiu semineul Andana.

RaduCA
22.12.2009, 20:35
intr-o constructie de lemn se poate face o zidarie de 6 cm in spatele semineului la distanta de 2 cm de peretele casei, astfel ca constructia semineului se fie separata de alti pereti.
in locurile unde hornul traverseaza peretele sau tavanul trebuie protejat cu materiale speciale.Asta înseamnă că la unele cote de mai sus se mai adaugă 8 cm, sau, mai bine, cu o marjă de siguranţă, 10 cm.


De asemenea puteti pune intre peretele semineului si peretele de lemn o placa termoizolanta si ignifuga.
Va recomand spre studiu semineul Andana.Am revăzut construcţia şemineului "Andana", dar tot nu-mi este foarte clar ce şi cum s-a folosit acolo. :?

Helerea Nicolae
22.12.2009, 20:43
cel mai sigur, atunci cind e cumparat focarul [sau cind sa hotarit asupra modelului de focar] se traseaza jos masurile lui tinind cont de distantele ce trebuie lasate. apoi in fuctie de acestea se traseaza si se ajusteaja restul

RaduCA
22.12.2009, 20:45
Bănuiesc totuşi că diferenţele dimensionale dintre focare nu sînt chiar aşa de mari.

Helerea Nicolae
22.12.2009, 20:52
eu am calculat pentru un focar de 70 latime si 50 adincime. cele mai multe focare au aceasta masura sau apropiat.

nicobalt
10.01.2010, 07:59
revin la o intrebare la care nu s-a raspuns
se poate racorda la un cos un semineu si o centrala pe gaz cu tiraj natural?
mentionez ca cosul are aproximativ 8 metri inaltime iar in partea de jos la demisol este montata centrala iar la parter vreau sa montez semineul

Dan_Daniel
10.01.2010, 14:46
revin la o intrebare la care nu s-a raspuns
se poate racorda la un cos un semineu si o centrala pe gaz cu tiraj natural?
mentionez ca cosul are aproximativ 8 metri inaltime iar in partea de jos la demisol este montata centrala iar la parter vreau sa montez semineulAm intrebat pentru dv. pe cineva care lucreaza in domeniu, si mi-a spus ca nu este indicata deloc aceasta varianta, corect este fiecare cu cosul lui de evacuare a gazelor arse.

roscatraian
11.01.2010, 19:34
revin la o intrebare la care nu s-a raspuns
se poate racorda la un cos un semineu si o centrala pe gaz cu tiraj natural?
mentionez ca cosul are aproximativ 8 metri inaltime iar in partea de jos la demisol este montata centrala iar la parter vreau sa montez semineulAm intrebat pentru dv. pe cineva care lucreaza in domeniu, si mi-a spus ca nu este indicata deloc aceasta varianta, corect este fiecare cu cosul lui de evacuare a gazelor arse.
Eu nu am intrebat pe nimeni. Mama mea are doua sobe (una pe gaz si una pe lemne) racordate la acelasi cos si functioneaza perfect.
Vecinul meu are centrala pe lemne la subsol si semineu la parter, racordate la acelasi cos si functioneaza minunat. Totdeauna i-am banuit pe meseriasi ca" trag spuza pe turta lor" si recomanda ce este mai avantajos pentru ei nu pentru client. Deci racordati ambii consumatori la acelasi cos fara teama. Functionarea este verificata si confirmata de altii!

AutoCorect
11.01.2010, 19:35
Puteti totusi verifica daca nu cumva in acelasi cos au 2 fumuri !

roscatraian
11.01.2010, 19:58
Sigur nu! Cel de la mama este din caramida, iar al vecinului este o teava de inox cu d= 250mm. care la parter are un crac de 200mm. Sincer. ambele functioneaza impecabil!

tanasie
12.01.2010, 08:33
Nu ma pricep la cosuri, dar la mine la tara majoritatea caselor au racordat la acelasi cos doua sobe de incalzire una intr-o camera si una in alta si nu sant cine stie ce cosuri super.

Loghin
21.01.2010, 12:02
revin la o intrebare la care nu s-a raspuns
se poate racorda la un cos un semineu si o centrala pe gaz cu tiraj natural?
mentionez ca cosul are aproximativ 8 metri inaltime iar in partea de jos la demisol este montata centrala iar la parter vreau sa montez semineulAm intrebat pentru dv. pe cineva care lucreaza in domeniu, si mi-a spus ca nu este indicata deloc aceasta varianta, corect este fiecare cu cosul lui de evacuare a gazelor arse.
Eu nu am intrebat pe nimeni. Mama mea are doua sobe (una pe gaz si una pe lemne) racordate la acelasi cos si functioneaza perfect.
Vecinul meu are centrala pe lemne la subsol si semineu la parter, racordate la acelasi cos si functioneaza minunat. Totdeauna i-am banuit pe meseriasi ca" trag spuza pe turta lor" si recomanda ce este mai avantajos pentru ei nu pentru client. Deci racordati ambii consumatori la acelasi cos fara teama. Functionarea este verificata si confirmata de altii!
Solutie aplicata de mine, cine vrea poate imprumuta patentul.
Am dorit sa fac un cos foarte ieftin si eficient. Am turnat o fundatie linga peretele casei, am facut rost de tuburi casate de CO2, sulf, etc la circa 50 lei/ buc. am taiat capetele si fundurile cu faiul si am pus cate unul dupa altul pe fundatie sudand foarte bine imbinarile. Nu au fost necesare mijloace de ridicare intrucat doi oameni harnici rezolva problema rapid si eficient. L-am prins din loc in loc cu cate o brida de peretele casei. Peretii acestor tipuri de tuburi sunt foarte grosi de circa 12 mm, cosul l-am izolat foarte bine cu vata minerala caserata. Acest tip de cos functioneaza foarte bine deservind o centrala termica cu gazeificare 46 kw, care este montata la demisol iar la parter un semineu de 12 kw. Functioneaza atat independent cat si impreuna fara sa se perturbe unul pe altul. Ba chiar cand porneste ventilatorul centralei trage mai tare si semineul.
ATENTIE, LA TIATUL TUBURILOR, DEPINDE LA CE AU FOST FOLOSITE, UNELE GAZE POT PRODUCE EXPLOZIE DE LA SCANTEIELE PRODUSE DE FLEX. DE ACEEA ESTE NECESARA O AERISIRE FOARTE MINUTIOASA CU AER PNEUMATIC INTRODUS IN TUB SAU CHIAR SPALATE.
Accept si critici.

roscatraian
21.01.2010, 16:25
Felicitari pentru idee! Ieftin si eficient. Un singur dezavantaj care este minor avand in vedere pretul: in timp se va coroda deoarece apa din condensul rezultat pe pereti formeaza acid carbonic cu CO2 provenit din ardere. Izolatia foarte buna diminueaza mult acest efect, efect care este cu atat mai mic si cu cat cosul este racit de mai putine ori.

termoadi
21.01.2010, 20:35
Felicitari pentru idee! Ieftin si eficient. Un singur dezavantaj care este minor avand in vedere pretul: in timp se va coroda deoarece apa din condensul rezultat pe pereti formeaza acid carbonic cu CO2 provenit din ardere. Izolatia foarte buna diminueaza mult acest efect, efect care este cu atat mai mic si cu cat cosul este racit de mai putine ori. la 12mm grosime perete....sa tot se corodeze... buuuna idee ,bravo

corrnel
26.01.2010, 20:25
am gasit pe un site: 'Placa pt izolat - 40mm' cu urmatoarea descriere :
"Placa este foarte usoara si practica avand o dimensiune de 500x1000 mm si o grosime de 40mm! Ideala pentru construcția hotelor de șemineu fara sa mai necesite o alta izolație!"

Oare se poate folosi in locul rigipsului la construcția hotei ? am văzut pe net firme care specificau ca nu folosesc rigips si vata bazaltica la construcția hotei.

Am rinita alergica si nu vreau sa am de a face cu particulele de vata bazaltica, ca sa nu mai zic si de riscul de a face cancer.
De aceea ma interesează dacă știe cineva cum s-ar putea folosi aceste placi.
Mulțumesc,

corvin_5000
27.01.2010, 07:02
eu cred ca se poate folosi linistit vata bazaltica...particule oricum nu se raspandesc,dar...daca vreti o treaba de calitate..pe interior,puneti si folie de aluminiu de calitate,si atunci chiar ca vata nu are contact deirect cu aerul care circula prin hota..numai bine

corvin_5000
27.01.2010, 07:09
nu prea e de joaca cu temperatura din interiorul hotei,la mine cel putin e f mare..nici nu ma pot apropia cu fata de focar sa ma uit pe langa el in hota..trebuie un izolator serios,si vata bazaltica e potrivita pt asa ceva..am gresit si eu,la tuburile care imi transporta caldura din hota in celelalte camere am folosit pentru etansarea imbinarilor ceva nepotrivit...iar acum astept sa se arda materialul respectiv,la fiecare foc imi face fum...dar asta e vina mea...cu fiecare ocazie e tot mai putin fum...odata si odata se va arde materialul respectiv...trebuie lasat cat mai mare spatiu jos..pt circularea aerului prin hota..chiar si pe marginele focarului,la mine deasupra lui,unde se pune grinda de lemn de obicei...este cam 10 cm spatiu intre hota si focar...si asta faciliteaza o f buna alimentare cu aer a hotei....bafta in proiecte

Loghin
27.01.2010, 10:28
Izolatia este absolut necesara la perete din mai multe motive. Cu ce? materiale traditionale (vata caserata) dar daca mai sunt alte variante...important este sa fie rezistente la foc si temperatura.
Partea interioara (spre camera) o puteti face din rigips "rigidur" fara nici un fel de izolatie, fara probleme. Este un tip de rigips mai dens si conform denumirii mult mai dur si rezistent la foc. Se monteaza la fel ca si alte placi de rigips. Garantat. Pretul aproximativ 60-70 lei/ coala. O coala va este suficienta. Succes

AutoCorect
27.01.2010, 12:15
Exista placi termorezistente si ignifuge care rezista pana la 1000 de grade. Focarul unui semineu nu ajunge la o astfel de temperatura.

roscatraian
28.01.2010, 11:57
Pentru a scapa de toate necazurile temperaturii ridicate imbracati focarul cu o carcasa de tabla de 0,7-1mm si cu ajutorul unui ventilator introduceti aer pe la partea de jos si scoateti-l pe sus-fata. Veti avea un curent de aer de 40-50 grd. iar hota nu se va mai incalzi decat simbolic. Eu am pus si la hota un ventilator de rac si recuperez si caldura care fuge pe cos.

nicobalt
29.01.2010, 20:55
focarul se aseaza direct pe placa de beton sau se mai pune ceva sub el?
am auzit o parere cum ca in timp se fisureaza placa de beton din cauza caldurii chiar daca este turnata cu fier

roscatraian
29.01.2010, 21:39
Eu am sub focar "camera ventilatoarelor". Chiar daca nu veti folosi ventilatoare este bine de pus sub semineu gura de aspiratie aer pentru asigurarea tirajului hotei. Recuperati si caldura si feriti si placa de supraincalzire.

jboti
01.02.2010, 18:02
Buna,

As dori sa fac o comparatie intre focarele D70 de la Chazelles (Franta) - cel despre care mai multi au scris ca il folosesc, si modelul Zuzia (http://www.kratki.eu/product_info.php?cPath=86&products_id=1040&language=en&osCsid=18958459796286181661099090880) de la Kratki Polonia.
La ce trebuie sa fiu atent?
Ma poate ajuta cineva?

Mersi
Boti

roscatraian
01.02.2010, 21:59
Despre semineul meu am scris multe. Uita-te la pg. 18. De ea stiam eu dar nu poti sa sari mai multe pagini pentru ca nu stiu eu sau nu se poate. Am pus si o poza, dar nu stiu unde. Cred ca in alt topic. Daca vreti sa scapati de multe necazuri luati-va semineu cu recuperator de caldura din constructie

MirelaLucia
02.02.2010, 13:02
am citit intreg topicul si as avea si eu cateva intrebari pt Dl Herea

Dorim sa construim semineul bella, cel cu ghidul de constructie, doar ca far acele policioare laterale.
Intrebarile sunt:
1. Innafara de admisia de aer din incapere care se face pe jos, ar mai trebui cumva suplimentat cu una din exterior? daca da, cum se face legatura in cazul semineului Bella.

2. Tot in ghidul respectiv de montaj, tavanul era de beton, noi l avem de lemn, in cazul asta ar trebui sa fixam si aceea grila suplimentara in jurul tubului de inox care sa nu permita aerului foarte cald sa ajuga la lemnul tavanului?

3. Aveti ceva poze cu acel recuperator de caldura care se poate folosi in pod pentru a incalzi aerul de acolo. precizam ca semineul este pozitionat undeva central si in pod va trece printr-o extremitate a zonei mansardabile. In pod va fi o singura incapere mare necompartimentata. Unde se monteaza acel recuperator de caldura in conditiile in care trebuie montata si o caseta de vizitare si curatare a cosului
4. daca dorim sa ne folosim de caldura semineului pentru incalzirea aerului in pod ar mai fi necesara achizitionarea focarului cu recuperator de caldura incorporat ( eficient penru zona de parter)?
5. Am inteles ca, pentru a nu cadea cenusa de pe cos innapoi , ar fi bine sa fie instalat un sistem de inchidere a cosului, gen clapa pentru perioada cand nu se face focul in semineu. Clapeta care se actioneaza in sistem de parghii ca la fereastra de mansarda. Aveti cumva poze cu un asemenea sisem montat?

va multumesc.

piancada
02.02.2010, 15:18
daca vreti modele de seminee tip rustic va dau cateva linkuri:

piros.it/it/swf/defaultIT.html

lucatarlazzi.com/immagine.asp?area=1&cat=9&id=699

lfredoneri.com/materiali%20per%20la%20costruzione%20del%20caminet to.htm

buda.it/do/w4u/42344,7,342501/rivestimento-angolare-per-camino-rustico-palazzetti-cordoba-angolo

buda.it/do/w4u/42344,7,342499/rivestimento-per-camino-palazzetti-liverpool-con-trave

lavorincasa.it/architetto/news_print_version.php?id=716

roscatraian
04.02.2010, 21:25
Semineul meu are si doua racorduri situate pe plafon care pot fi racordate cu tubulaturi corespunzatoare unde doresti. In stanga sus se vede un punct negru. Este capatul unei parghii care dirijeaza aerul cald spre in fata sau spre cele doua racorduri. Nu l-am folosit pentru ca nu m-a interesat si puterea semineului ( 10kw) se descurca doar in living. Nu stiu cum ar circula aerul preluat de la parter si trimis la etaj. In mod normal ar trebui sa se realizeze un circuit in casa, care nu poate decat sa fie benefic.

roscatraian
04.02.2010, 21:40
Super unde ne-ai trimis! Sincer am indoieli in functionarea cu utilitate (sa faca si caldura) a unora dintre ele. dar de frumoase sunt fruuuumoaaaase!

bucium
10.02.2010, 20:25
am zidit caramida refractara cu moratar refractar,dar se usuca cam greu.dupa aceea urmeaza sa tencuiesc.trebuie sa-i dau o amorsa buna?as dori sa tencuiesc cu MP 75.e bun? ce mai pot folosi ca trncuiala?multumesc.daca zideam cu adeziv ceresit CM17 era bine?mai am de pus doua rinduri si nu stiu cu ce sa le zidesc.sa merg tot cu mortar refractar sau sa folosesc cm 17?[sunt ultimele rinduri dupa care fac hota de rigips]

corvin_5000
13.02.2010, 16:16
am testat si serpentina facuta de mine din interiorul focarului...nu-mi pare rau deloc.este f eficient,mai mult decat as fi crezut...incalzesc doua boilere de 100l din 2 bai diferite,un calorifer tip scarita dintr-o baie 120*60 si un calorifer de 200*60 si sunt f fierbinti..iar boilerele ajung la temperatura maxima..am montat si o pompa,pt ca felul in care am conceput circuitul nu permitea o circulare a apei singure..m eclar f multumit..deci cu semineul incalzesc un apartament cu 4 camere...aproximativ 110mp..daca vrei detalii va ajut cu placere...dar daca nu aveti cunostinte in instalatii nu faceti singur asa ceva...numai bine...

Loghin
13.02.2010, 17:21
Sincere felicitari. Am urmarit cu interes evolutia operei. Sunt curios cum se comporta partea de serpentina din interiorul focarului si daca nu iese fum pe unde ai gaurit pentru a trece capetele tevii. Parte de pe cos sunt convins ca este foarte eficienta si nu are nici un pericol numai sa fie pompa in functiune atat cat arde focul. Ani multi de functionare fara reparatii.

corvin_5000
14.02.2010, 18:00
etansarea tevilor cu focarul am facut-o cu silicon special pt seminee..arata ca un tub normal de silicon,doar ca rezista la 1250grade si cand se intareste nu e flexibil,eu un fel de ciment si etanseaza f bine (pret aproximativ 30ron tubul)..si eu sunt curios cat va rezista serpentina din focar,dar e f usor de facut,asa ca voi face inca de pe acum una de rezerva la aceleasi dimensiuni,sa o am pt schimb cand va fi nevoie..sincer,as pune un "ups" pt asigurarea curentului pt pompa,nu vreau sa imi imaginez cum va cloncani daca se ia curentul vreodata...cand fac foc serios in semineu,abea ma pot apropia sa mai pun pe foc,desi asptept pana ramane doar jarul..sunt foarte multumit de focar,caldura cedata este f buna,in interiorul hotei temperatura nu am masurat-o,dar temperatura aerului care iese prin tuburi in celelale camere depaseste 100 grade,cand pun degetul umed pe grila sfaraie..eu am invelit tuburile de aer in vata minerala preventiv,si pt ca sa nu se piarda caldura pana la destinatie,dar imi dau seama ca este obligatoriu,fiind o temperatura destul de mare

Loghin
14.02.2010, 19:31
Banuiesc ca aveti vas de expansiune deschis cu o coloana din serpentina care merge direct in vasul de expansiune. Daca pozitia locuinetei va permite sa parcati masina aproape puteti cumpara un invertor care se leaga la bateria masinii si va salveaza (transforma 12 V in 220) pentru o alimentare temporara a pompei in caz de intrerupere a curentului. Invertorul il puteti folosi si in concediu pentru diverse utilizari in aer liber.

Loghin
14.02.2010, 20:16
Si daca toata lumea se mandreste cu semineul eu de ce as fi mai retinut? Incerc sa postez o realizare personala...sper sa-mi reuseasca plasarea.

Cristina Cube
15.02.2010, 19:04
Buna ziua,
Am tot citit ce ati scris, si nu pot decat sa va multumesc. Zic eu ca am stiut ce sa-i cer mesterului sa faca...pentru ca ...era cam smecher zic eu. Sper sa pot atasa o poza. A iesit mult mai mare decat ma steptam, pot intra cu usurinta in el. Vatra e din samota si hota din caramida. Asa am vrut, pentru ca eu sunt o traditionalista. Are o usa enorma si dogoreste caldura din el chiar daca e un foc facut numai cu cateva lemne. Pe vatra pot face paine sau pizza. Am si poze cu el in constructie, daca intereseaza pe cineva. Multumiri din nou la toti mesterii care au dat sfaturi bune.

Cristina Cube
15.02.2010, 19:08
Scuze...acum l-am facut cu zip, sper sa se vada mai bine.

Cristina Cube
15.02.2010, 19:11
Se pare ca nu trebuie arhivat.... eu asa credeam... :lol:

stefan1
15.02.2010, 19:24
Buna ziua,
Am tot citit ce ati scris, si nu pot decat sa va multumesc. Zic eu ca am stiut ce sa-i cer mesterului sa faca...pentru ca ...era cam smecher zic eu. Sper sa pot atasa o poza. A iesit mult mai mare decat ma steptam, pot intra cu usurinta in el. Vatra e din samota si hota din caramida. Asa am vrut, pentru ca eu sunt o traditionalista. Are o usa enorma si dogoreste caldura din el chiar daca e un foc facut numai cu cateva lemne. Pe vatra pot face paine sau pizza. Am si poze cu el in constructie, daca intereseaza pe cineva. Multumiri din nou la toti mesterii care au dat sfaturi bune.Ce suprafata are incaperea unde se afla semineul, de cate ori o alimentezi pe zi ?

Cristina Cube
15.02.2010, 19:33
O sa radeti de mine, de-abia saptamana trecuta l-a terminat mesterul...nu am facut decat vre-o trei focuri in el...ca a zis sa nu exagerez ca e "crud" si sa nu crape. Camera are 5*6m, deci vre-o 30 de metri patrati. Incalzirea casei se face pe gaz, e centrala cu calorifere...dar am avut si eu o dorinta si de vre-o juma de an tot citesc pe aici ca sa vad ce si cum. In locul ala era inainte o soba pe motorina, deci cosul era deja facut.

Cristina Cube
15.02.2010, 20:02
incerc sa fac sa se vada

stefan1
15.02.2010, 20:22
deci sursa de baza ptr caldura e centrala, semineul il folositi mai rar e mai mult pptr decor, e frumos , imi place ca e placat cu piatra.

Loghin
16.02.2010, 07:22
Frumos monumentul dar si stapana. Felicitari pt. imaginatie si desigur pentru realizare.

adrian ceazar
24.02.2010, 21:55
:?:

adrian ceazar
24.02.2010, 22:06
salut sunt nou pe forum dar am o mare stima si respect pt d-nl Helerea Nicolae care nu este ca alti mesteri care nu vor sa dezvaluie secretele pe care le stiu .Chiar sunt in curs de amenajare a apartamentului si pe baza datelor oferite de Helerea Nicolae mam decis sa fac si un semineu mai mult decorativ dar si functional in acelas timp

tanasie
25.02.2010, 09:33
Bafta multa si spor la treaba, sa ne tii la curent, eventual si cu poze.

adrian ceazar
28.02.2010, 19:32
O INTREBARE PT CRISTINA CUBE CARE AU FOST COSTURILE FINALE PT CONSTRUCTIA SEMINEULUI? SI CAT VA LUAT MESTERU PT. MANOPERA

weed43
05.03.2010, 15:15
Salutare tuturor! E posibil sa se mai fi discutat aceasta problema dar sunt in mare criza de timp si cu functia search nu am rezolvat nimic. Deci, un prieten de-al meu isi face un semineu si m-a rugat sa il ajut cu niste informatii si anume:
1) caramida de samota cu ce tip de adeziv/mortar se lipeste (mentionez ca a lucrat un mortar din praf de caramida refractara sau ceva de genul dar nu pare foarte bun deoarece nu face priza buna si daca se umezeste se inmoaie)
2) el are un focar din fonta cumparat si un ventilator care o sa bage aer pe sub focar si imprejurul lui astfel incalzind-se. Intrebarea e ce distanta sa lase intre focar si caramida de samota care il va inconjura? Semineul e pe colt deci ar putea chiar sa lase foarte mult spatiu punand caramida direct pe perete, dar cum ar fi cel mai eficient? Eu ma gandesc ca cu cat e distanta mai mica cu atat aerul va trece mai aproape de focar si astfel se va incalzi mai bine, voi ce spuneti?
Va multumesc anticipat si astept raspunsurile voastre!

adrian ceazar
05.03.2010, 20:38
ca sa nu fi indus in eroare te sfatuiesc sa intri pe piatrasilemn.ro sait ce apartine unui mester din sibiu dl HELEREA NICOLAIE si acolo vei gasi cu ce se ocupa si mai multe tipuri de seminee din faza de proiect pana la final cu descrierea fiecarei etape si suficiente poze casa intelegi necesare de materiale si modul de a le prepara in cantitati.
eu am luat legatura cu el ca aveam aceiasi problema daca ai focar din fonta adica focar inchis poti sa faci zidarie normala cu samota cu mortar de zidit daca e cu focat deschis poti folofi mortar refractant sau pamint galben argilos iar dimeniunea intre pereti focarului trebuie sa fie minim 8 cm iar in jurul ramei unde se zideste in caramida se lasa 1 cm stanga-dreapta si deasupra ramei casa aibe loc de dilatatie la cald ca alfel crapa indiferent cu ce zidesti dar mai pe intelese intra pe sait

nicobalt
15.03.2010, 07:38
realizarea mea

nicobalt
15.03.2010, 07:39
continuare

ombun
16.03.2010, 14:03
pt nicobalt:
aerul pt ardere il tragi din ext...?

nicobalt
17.03.2010, 09:31
nu. gaurile alea din spate duc la un dormitor care sper sa se incalzeasca putin de la semineu.
intrebare? din ce mortar se zidesc peretii laterali si hota semineului. mortar normal sau mortar refractar.

AutoCorect
17.03.2010, 10:10
Peretii ii ziditi cu mortar obisnuit. Gaurile lasate nu vor fi functionale. In partea de jos este doar aer rece. incalzirea aerului se face prin convectie. Studiatii poza atasata. Incercati sa dati gaurile undeva mai sus de partea superioara a focarului si ceva mai mari, cu cat sunt mai sus cu atat este mai bine.

nicobalt
17.03.2010, 20:34
am dat gaurile cu o freza pentru doze si nu mai am cum sa le largesc, dar pot sa zic ca atat cat am facut foc fara a avea hota la semineu se simte caldura care intra im cealalta camera
astazi nu am stat degeaba si am mai lucrat un pic asa cum se poate vedea

came_lia
22.03.2010, 23:27
Sper ca aveti loc si pentru o forumista Very Happy Very Happy
Vrem sa ne facem si noi un semineu cu focar deschis din caramida de samota. Dupa doua experiente nereusite cu un mester popular, ne-am gandit sa studiem putin forumurile si sa-l concepem noi cu ajutorul vostru (bineinteles!) Suntem la a treia incercare, sper sa fie cu noroc!
Semineul nostru va fi unul clasico-rustic, si anume:
1. postament de 20 cm din beton sau zidarie;
2. baza focarului de 12 cm in care va fi incastrat cenusarul; dimensiunea cenusarului ne-am gandit sa fie de 35 cm latime* 45 cm adancime; pe aici ne-am gandit noi ca isi va trage aerul rece de care am tot vazut ca se discuta pe-aici!
3. vatra semineului in care vor fi incastrate doua gratare cu dimensiunea de 20*30 cm fiecare; ne-am gandit sa lasam vreo 15 cm de la fata focarului pana la aceste gratare;
4.peretii laterali tesuti din caramida de samota; vrem sa mai lasam in lateral pe ambele parti doua fante de 10*10 cm prin care sa fie preluat aerul din incapere; nu stim daca e mai bine sa facem asa sau sa facem o fanta prin care sa fie preluat aerul din exterior; semineul va fi construit pe un perete exterior;
5; cosul este exterior prefabricat din samota si izolat; gura de evacuare este direct din focarul semineului, are vreo 30 de cm in diametru si este tot prefabricata, in forma de Y; practic din focarul semineului se iese direct in cosul exterior;
6. partea superioara a focarului va fi inchisa cu o tabla de 1cm care se va sprijini pe zidarie si va avea o panta de vreo 35 de grade din fata semineului inspre spate; astfel o latura a tablei vine pe fata semineului si cealalta chiar deasupra gurii de evacuare spre cos;
7. dimensiunea interioara a semineului va fi de 70 cm lungime, 60 cm inaltime si 65 cm adancime;
8. nu vrem sa incalzim nici un spatiu cu el ci doar sa-l folosim de cateva ori pe an fara sa umplem casa de fum;
9. inaltimea cosului este de vreo 8 m si depaseste coama acoperisului;

Atasez si o poza care seamana cu ce am vrea noi, doar ca nu vom avea partea din gips carton de deasupra semineului, deoarece gura de evacuare este pe partea din spate a semineului, direct din focar!
Editat de Admin.MC: Link inactiv

V-as fi recunoscatoare daca mi-ati spune parerea voastra!
Multumesc

b0gdi
07.04.2010, 13:03
Atasez si eu niste poze cu semineul ce l-am facut anu trecut.

b0gdi
07.04.2010, 13:04
Continuare

corvin_5000
07.04.2010, 13:17
nu vad spatiu intre focar si imbracamintea din piatra sau rigips ce o fi..parerea mea e ca trebuia lasat un spatiu de macar 1 cm in jurul focarului(pentru dilatatii si pentru ventilatia focarului..cu cat trece mai mult aer pe langa peretii focarului cu atat el va fi mai eficient si va ceda caldura mai bine.aerul ce urmeaza sa fie incalzit de focar nu patrunde doar pe golul de sub el,ideal e si pe lateralele focarului)a iesit frumos..caldura in camin sa aveti!

AutoCorect
07.04.2010, 13:19
O alta problema zic eu ca este izolatia de bazalt din interiorul hotei.

b0gdi
07.04.2010, 14:26
N-am avut nici o problema cu dilatarile si a fost folosit toata iarna, iar spatiu pe laterale este in jur de 7 8 cm. Iar despre vata ce sa zic, e rezistenta la foc, am cumparat-o chiar de la un magazin specializat pe seminee. Vata a fost cea mai scumpa dupa focar. L-am realizat din ce am avut pe langa casa, piatra e din resturi care am taiat-o cu o masina de taiat piatra de imprumut. Te descurci cu ce ai. :) L-am realizat dupa ceva standard francez, nu e dupa capu meu. Singura problema e gura de curatare a hormului, nu mai am acces la ea.

adrian ceazar
28.04.2010, 21:45
unde ai gasit tu asa pietre mari si o masina de taia bolovani asa de mari ca sunt interesat

bucium
02.05.2010, 13:06
daca ma poate ajuta cineva va rog.am montat semineul si deasupra focarului am folosit un buiandrug din beton[care se foloseste la geamuri ]acesta de la temperatura a fisurat,si impreuna cu el si o placa de granit.oare trebuia confectionat din caramida refractara?ce as putea folosi?[sa nu mai apara fisura si sa nu mai fisureze granitul?

bucium
02.05.2010, 13:08
daca ma poate ajuta cineva va rog.am montat semineul si deasupra focarului am folosit un buiandrug din beton[care se foloseste la geamuri ]acesta de la temperatura a fisurat,si impreuna cu el si o placa de granit.oare trebuia confectionat din caramida refractara?ce as putea folosi?[sa nu mai apara fisura si sa nu mai fisureze granitul?

nicobalt
03.08.2010, 21:53
se pare ca vara nu face nimeni seminee

bcezar76
03.08.2010, 22:04
ceea ce va scriu este din experienta proprie, ca si constructpor amator de semineu!
boiandrugul se face din caramida refractara (samota) care se intareste cu profil metalic )bara de fier) pe mijloc!
se face cofragul adecvatpentru toate caramizile montate cu distantiere si se toarna betonul !
ca o mica smecherie in partea interioara care vine in contact cu focarul trebuie sa fie o distanta de cel putin 1-1,5 cm fata de focar!
Caramida nu trebuie sa atinga focarul sub nici o forma!.
eventual dupa intarirea betonului se poate finisa cu un lapte de mortar refractar (eu asa am facut)! mortarul refractar se gaseste la punga de 5 kg!
atentie nu il combina cu ciment pt ca se intareste instantaneu!
daca mai ai intrebari iti stau la dispozitie!

dianabutnaru
15.08.2010, 11:26
buna ziua! vrem sa incalzim un living de 30mp cu un semineu bradet, dar hornul inca nu l-am construit asa ca avem nevoie de niste sfaturi
ne-am gandit sa incepem construirea hornului din samota (din elemente prefabricate) de pe planseu, in casa, iar de la semineu pana la tavan sa urcam cu tuburi de tabla ... va rugam fff mult sa ne sfatuiti in aceasta directie si va multumim anticipat

bcezar76
15.08.2010, 13:10
Din cite stiu semineu bradet este ceva de genul?

Eu nu as face racordurile din tabla mai ales ca e in living si nu stziu cum ar arata!
De ce nu incerci ca evacuarea sa o faci fie din caramida (eventual o zdire in exterior) sau sa faci racordul cu evacuari de genul Schiedel?

dianabutnaru
15.08.2010, 15:20
da, acela este semineul
credeti ca ar fi mai bine sa zidim cosul de fum de pe pardoseala? ar fi mai bine sa zidim cosul la exterior?.... noi ne-am gandit ca e mai bine sa-l facem in casa, pt a nu se face condens, nu se raceste cosul, se mai foloseste o parte din caldura, etc ... de la planseu vrem oricum sa facem hornul de genul celui de la schidel, dar nu stim cum sa facem legatura de la semineu la tavan ... asa nu avem nici unhiuri, hornul ar fi drept de la semineu pana deasupra tiglei

bcezar76
15.08.2010, 15:38
nu e un sfat al unui specialist dar totusi nu ca complicati prea mult cu yidirea unuii horn in exterior si asa ceva! mai alesca e vb de un semineu gata facut nu e nevoie sa il construiti de la zero!
adica poti de exmplus sa cumparati cosul direct de la schidel si sa faceti direct racordul in cos!
daca imi aduc eu aminte inaltimea cosul trebuie sa fie maimare deict coama cam cu 40-50 cm!
de ex cred ca se poate folosi asa ceva

stantudor
02.10.2010, 10:52
Dianabutnaru, cum ati facut pana la urma ?

Marina Bogdan
02.10.2010, 17:52
Geamu de la focar dupa doar 3 - 4 utilizari s-a inegrit foarte tare de la fum cu ce s-ar putea curata ? Este normal sa se murdareasca asa de repede sau am eu o problema cu tiraju fumului.

Helerea Nicolae
02.10.2010, 18:17
am observat ca geamul se afuma atunci cind lemnele nu sint prea uscate. de obicei se curata singur cind se face un foc mai 'sanatos'.
dar este si o 'substanta' sub forma de spray, se pulverizeaza pe partile afumate si dizolva fununginea, apoi se sterge cu un burete umed.

bcezar76
02.10.2010, 18:20
da se poate curata! exista niste solutii speciale pe baza de saruri de amoniu! se gasesc priun lmagazinele mari...p....r. d...n.
nenegreala poate apare de la mai multi factoriŞ
lemne ude, tiraj insuficient sau asaeuate prea aproape de usa!incearaca s asaeyi lemnele sprijinite de peretele din spate a focarului!

Marina Bogdan
02.10.2010, 19:30
Am reusit sa curat geamu fara probleme cu Cif si un burete de vase umed. Lemnele pe care le-am folosit sunt verzi (carpen,fag) nu sunt uscate. O sa incerc pe viitor sa fac focu si cu alte lemne uscate sa vedem.
Focaru in partea de jos are o clapeta cu surub pt. aer (probabil toate au) in momentu in care este deschis are tiraj mai mare ? sau care este rolu mai exact a clapetei respective ?
Eu o folosesc in momentu in care focu are tendinta sa se stinga. La inceput o am inchisa iar in momentu in care nu mai este foc, deschid clapeta efectu este de a se aprinde.
Multumesc.

john25
02.10.2010, 19:53
ce parere aveti despre termoseminee,si-a montat careva asa ceva?stim ca functioneaza ca o centrala pe lemne in afara merg exceptional in romania dau randament avand in vedere ca gradele sub zero sunt sunt mai mari.

DANOLT
06.10.2010, 10:48
puteti sa-mi spuneti cu ce se pot lipi elementele acelea prefabricate din comert care formeaza imbracamintea semineului?mortar refractar sau silicon special?

piancada
08.10.2010, 14:36
pt nicobalt:
aerul pt ardere il tragi din ext...?


nu. gaurile alea din spate duc la un dormitor care sper sa se incalzeasca putin de la semineu.

voiam sa te intreb daca iti culci soacra in camera aceea.... :P
dar si asa poti intra la "favorire de omicidiu" :lol: :lol:

sper ca fiecare se referea la alta ..gaura... :lol:

ccx_80
13.10.2010, 22:09
Geamu de la focar dupa doar 3 - 4 utilizari s-a inegrit foarte tare de la fum cu ce s-ar putea curata ? Este normal sa se murdareasca asa de repede sau am eu o problema cu tiraju fumului.

cel mai simplu si mai econom pe timpul acesta de criza pentru curatirea geamului de la semineu este apa cald+cenusa . Se curata perfect si repede ...iar cenusa e gratis:)

piancada
14.10.2010, 10:11
cu cenusa nu se zgarie geamul?
sunt solutii speciale pentru curatat geamul caminelor sobelor cu lemne sau pellet Sunt ceva mai scumpe ,tipo 2-3 € o "sticla" de plastic cu pulverizator dar tine f mult. Pentru curatire, e necesar doar pulverizare o data.
asa cum au spus si altiiiti conferm ca si eu am aceeasi problema cu soba cu pellet cand e presiune atmosferica joasa iar cosul meu(care nu e pre lung) nu trage bine.

cipus
17.10.2010, 21:27
am testat si serpentina facuta de mine din interiorul focarului...nu-mi pare rau deloc.este f eficient,mai mult decat as fi crezut...incalzesc doua boilere de 100l din 2 bai diferite,un calorifer tip scarita dintr-o baie 120*60 si un calorifer de 200*60 si sunt f fierbinti..iar boilerele ajung la temperatura maxima..am montat si o pompa,pt ca felul in care am conceput circuitul nu permitea o circulare a apei singure..m eclar f multumit..deci cu semineul incalzesc un apartament cu 4 camere...aproximativ 110mp..daca vrei detalii va ajut cu placere...dar daca nu aveti cunostinte in instalatii nu faceti singur asa ceva...numai bine...

De ce s-a perforat focarul ?
As vrea sa aplic ci eu aceeasi solutie cu serpentina dar numai pe exteriorul cosului , deasupra focarului

ccx_80
17.10.2010, 22:57
cu cenusa nu se zgarie geamul?
sunt solutii speciale pentru curatat geamul caminelor sobelor cu lemne sau pellet Sunt ceva mai scumpe ,tipo 2-3 € o "sticla" de plastic cu pulverizator dar tine f mult. Pentru curatire, e necesar doar pulverizare o data.
asa cum au spus si altiiiti conferm ca si eu am aceeasi problema cu soba cu pellet cand e presiune atmosferica joasa iar cosul meu(care nu e pre lung) nu trage bine.

nu se zgarie deloc pentru ca se foloseste cenusa fina cu apa pe o carpa moale .

Apropo eu folosesc pentru incalzirea cabanei de 6X8 plus mansarda ( 4 camere de 3.25X2.80) un semineu de la care cu ajutorul unui ventilator duc aer cald in fiecare camera. Deocamdata este bine dar am pierderi mari de caldura datorita izolarii cabanei care nu e cea mai etansa sa zic asa.

ombun
18.10.2010, 12:24
da-ne mai multe detalii...poate ceva poze...zona...

ccx_80
18.10.2010, 12:37
da-ne mai multe detalii...poate ceva poze...zona...

poze nu stiu cand o sa pot sa trimit dar cabana e in jud cluj , suatu. Cabana e doar din lemn e facuta pe piloni si inca nu e terminata Apa calda o am prin boiler electric iar incalzirea prin semineu daca nu ma insel de 10 kw. Pana acum e bine totul dar trebuie avut grija la izolarea in jurul semineului ma refer la partea din spate mai ales in jurul intrarii in cosul de fum Eu am hornul cladit in exterior.

ombun
19.10.2010, 09:09
priza de aer pentru semineu este din exterior...?

ccx_80
19.10.2010, 11:40
priza de aer pentru semineu este din exterior...?

da din exterior

ombun
19.10.2010, 12:15
..ok ..iti multumesc pentru raspunsuri!
-sunt interesat intradevar de cat mai multe detalii (focar, samotare, adezivi, imbrcaminte, dimensiuni, tip cos, dimensiuni cos, materiale, priza de aer_constructie_dimensiuni, ventilatoare_tubulatura pentru dirijarea aerului cald in celelalte camere)
-poate cand ai drum...ne poti pune alaturi si niste foto...si detalii :?
...merci !

cipus
23.10.2010, 17:41
1.Stiti unde pot gasi un ventilator care sa scoata caldura din hota semineului ?
Probabil ar trebui sa fie ceva metalic sau care sa reziste la temperaturi mari

2. As vrea sa alcatuiesc si un sistem de distributie aer cald preluat din hota.
Ce tevi ar trebui sa folosesc ?

Pana una alta am gazit asa un ventilator :

Specificatii :
Material: Otel Galvanizat
Debit: 520m3/h
Presiune:238 Pa
Nivel zgomot 3m: 42 dbA
Turatie: 1280 rpm
Putere: 115 W
Consum : 0.84 A
Tensiune Alimentare: 230 V
Temperatura max.: 200 grd.C
Clasa de Protectie: IP 20

Consultant climatizare
24.10.2010, 09:26
Vreti sa bagati in casa gazele de ardere ce ies pe cosul de fum ?

cipus
24.10.2010, 14:13
Ati inteles gresit. Este vorba de caldura emanata de cos in hota. Ce fel de tevi ar trebui, ce diametre ?

Helerea Nicolae
24.10.2010, 16:03
am pus eu un ventilator foarte asemanator, la distanta de aprox 30 cm in afara hotei semineului. pentru aer am folosit un tip de tub, de aluminiu flexibil izolat, de acelasi diametru cu racordurile ventilatorului. daca nu gasiti unul izolat poate fi si unul simplu sau il puteti izola daca credeti ca situatia o cere.

mcbos
27.10.2010, 09:07
Nu este mai usor/ieftin sa folositi un ventilator obisnuit care sa bage aer in hota semineului ? Aer pe care sa il dirijati prin grile mobile sau tubulatura unde doriti.

mcbos
27.10.2010, 09:18
Am vazut la Bau..x un stand cu elemente de ventilatie specializat. Cred ca un ventilator pe tub de 100mm este suficient .

cipus
28.10.2010, 16:14
Nu este mai usor/ieftin sa folositi un ventilator obisnuit care sa bage aer in hota semineului ? Aer pe care sa il dirijati prin grile mobile sau tubulatura unde doriti.

Din ce material e tubulatura ?

mcbos
28.10.2010, 18:46
Nu stiu .Erau albe dar nu le-am luat in mana .

cipus
29.10.2010, 16:59
Am achizitionat un focar D 70 Volet. Am observat ca are in interior o tabla dreptunghiulara ce se sprijina chiar sub iesirea pentru cos. La ce foloseste acea tabla, opreste cumva flacarile sa patrunda in cos ?
Acelasi focar are prevazut si regulator(clapeta) de tiraj...
2. Pot sa pun caramizi de samota pe acoperisul focarului, pentru o inertie termica mai mare ?
3. De jur-imprejur voi imbraca focarul cu gips-carton rosu. Voi avea probleme deasupra geamului cu temperatura ridicata ? E posibil sa crape gletul ?

Ce ma sfatuiti ?

ccx_80
29.10.2010, 21:19
Am achizitionat un focar D 70 Volet. Am observat ca are in interior o tabla dreptunghiulara ce se sprijina chiar sub iesirea pentru cos. La ce foloseste acea tabla, opreste cumva flacarile sa patrunda in cos ?
Acelasi focar are prevazut si regulator(clapeta) de tiraj...
2. Pot sa pun caramizi de samota pe acoperisul focarului, pentru o inertie termica mai mare ?
3. De jur-imprejur voi imbraca focarul cu gips-carton rosu. Voi avea probleme deasupra geamului cu temperatura ridicata ? E posibil sa crape gletul ?

Ce ma sfatuiti ?

din cate stiu aceea tabla e pentru a sparge flacarile...deci da ca sa nu ajunga in cos... vreti sa puneti gips carton jur imprejurul semineului?

cipus
30.10.2010, 07:19
- In spatele focarului voi lasa 20 cm spatiu pana la peretele de caramida in care voi monta 10 cm de vata cu folie si restul de 10x40 cm las o gura de admisie aer rece.
- Pe laterale voi lasa 45 cm pana la gips carton de fiecare parte
- In fata , geamul va fi aliniat cu gips-ul :(
- Pe tavan si pe primul metru de cos ma gandeam sa pun o cate o serpentina pe teava de cupru de 15. Nu stiu daca sa bag una si in focar....

cipus
31.10.2010, 20:16
cam asta as dori

cipus
01.11.2010, 14:55
Pe cosul de fum voi monta 16 m de serpentina de cupru. Ce parere aveti, are randament ?
Trebuie sa montez si o bucla in focar ?

Helerea Nicolae
02.11.2010, 18:32
cred ca ar fi bine ca acel 'recuperator de caldura' sa fie facut separat pe un segment de horn demontabil. si cred ca ar trebui 2-3 tuburi infasurate legate prin teuri la capete. apoi racordate la instalatie.
nu stiu cum ar trebui fixate tuburile pe horn, si apoi ma gindesc ca hornul va face condens.

cipus
16.11.2010, 19:09
Am achizitionat un focar D 70 Volet. Am observat ca are in interior o tabla dreptunghiulara ce se sprijina chiar sub iesirea pentru cos. La ce foloseste acea tabla, opreste cumva flacarile sa patrunda in cos ?
Acelasi focar are prevazut si regulator(clapeta) de tiraj...
2. Pot sa pun caramizi de samota pe acoperisul focarului, pentru o inertie termica mai mare ?
3. De jur-imprejur voi imbraca focarul cu gips-carton rosu. Voi avea probleme deasupra geamului cu temperatura ridicata ? E posibil sa crape gletul ?

Ce ma sfatuiti ?

din cate stiu aceea tabla e pentru a sparge flacarile...deci da ca sa nu ajunga in cos... vreti sa puneti gips carton jur imprejurul semineului?

Focarul este dotat si cu deflector (tabla care sparge flacarile) si cu regulator de tiraj (clapeta).
Daca am aceasta clapeta are rost sa mai montez si deflectorul ? Care ar fi avantajele/dezavantajele ?

cipus
17.11.2010, 19:03
Daca am aceasta clapeta are rost sa mai montez si deflectorul ?
Care ar fi avantajele/dezavantajele ?

Nicio parere?

AutoCorect
17.11.2010, 19:06
Eu cred ca trebuie montat, astfel flacarile sunt impiedicate sa distruga prea repede racordul flexibil sau burlanul.

Consultant climatizare
17.11.2010, 22:04
Da, trebuiesc montate ambele elemente.

marccu
29.11.2010, 14:36
Referitor la constructia cosului !
La mine nu are la baza locul pentru colectarea condensului. Cosul este zidit din caramida semisamota in continuarea tubului de inox dublu strat. ORDINEA AR FI CAM ACEASTA: Focar, tub de inox si cos, una in continuarea alteia.
Deci, tubul de inox ajunge pana la planseul de beton (intre parter si etaj) si in continuare este zidit cosul din caramida din semisamota izolata cu polistiren expandat pe portiunea care este in pod (cum ma vor desfiinta unii forumisti!!!). Oricum, dupa 2 luni si jumatate nu am vut probleme cu supraincalzirea cosului!!! Si chiar am verificat asta.
In pod am lasat o gura de vizitare la cos, pentru curatire. Pana acuma totul este foarte multumitor.
In zona etajului am realizat in jurul cosului o constructie de gips-carton pe rol de hota, care chiar da randament. Din hota semineului am lasat un tub de 10 cm., prin care trece aer cald spre hota cosului de la etaj, si mai apoi, printr-o grila in una din camerele alaturate cosului. Camera prin care trece cosul se incalzeste de la aerul cald care trece prin hota cosului!!!
...................................

Buna ziua ,
vreau sa-mi construiesc si eu un semineu... si la mine este aceasi situatie ...
cosul pleaca de pe placa de la etaj .... si nu stiu unde sa fac usa de vizitare ..
Intrebare : daca curatarea se face de sus ... funinginea va fi colectata in focar ??

ombun
02.12.2010, 14:36
buna intrebare.... :wink:

alexis
02.12.2010, 16:30
buna intrebare.... :wink:
Coşul trebuie construit de jos, de pe placa de la parter. Tiraj mai bun, curăţire eficientă.