PDA

Arată versiune întreagă : Hidroizolatie cos fummoise
15.07.2005, 17:12
Invelitoarea acoperisului este din placi ondulate bituwell pe astereala de lemn.Cosul de fum este construit din caramizi prefabricate pentru hornuri cu latura patrata imbinate cu adeziv Ceresit CM11. La imbinarea intre cos si invelitoare am folosit folie Wakaflex de la Lindab. Problema este ca folia Wakaflex care este o folie din aluminiu cu cauciuc crud nu se lipeste bine pe cos si pe o portiune de aprox. 1 m in interiorul mansardei cosul este umed cand ploua. Pe bituwell s-a lipit bine. Mansarda o izolez cu vata minerala si rigips deci nu trebuie sa existe infiltratii. Ce solutie imi recomandati ?

Specialistul MC
18.07.2005, 08:22
Stimate d-le Moise,
Cum temperatura cosului la acea inaltime nu cred ca depaseste 50-60 de grade cred ca puteti incerca o etansare cu silicon.

Garlic_dogg
13.11.2005, 11:56
Salut!

Am schimbat cosul unei centrale pe lemne fara gazeificare, facut initial cu caramida rectangulara plina si foarte grea :evil: , cu sistemul EFFE2.Singura problema este cum hidroizolez cosul la zona de trecere prin acoperis avand in vedere ca este unul vechi din azbociment cu distanta dintre onduleuri de 18cm si inaltime a onduleului d 8cm.Cosul trece la o distanta de 2m de coama si vreau sa il dezvolt pe 2m deasupra.Dar pana acolo vreau o solutie stiind ca panta acoperisului este de 35 grade latura cosului este de 23cm iar latura de strapungere laterala este de aprox.30cm.
Idei?

Garlic_dog... :wink:

kevinbc
06.02.2007, 18:15
O problema asemanatoare am si eu. mi-am cumparat tabla tip tigla, insa nu am apucat sa o montez atat datorita resurselor financiare dar mai ales vremii.
Am intrebat meseriasii cu ce sa izolez hornul in zona intersectiei cun asteriala. Am cumparat in final rigips flame intrucat asa mi s-a recomandat insa nu stiu daca este cea mai buna solutie .
As mai avea o intrebare. In zona cosului, avand in vede ca voi folosi tabla ondulata tip tigla ce anume sa folosesc pentru hidroizolatie. Sunt in dilema intrucat cei de la care am cumparat tablas mi-au dat niste bucati de tabla de acelasi tip, insa nu imi pot inchipui cum vin montate dat fiind ca tabla este ondulata.
Rog daca puteti sa-mi dati un raspuns.
Multumesc.

Specialistul MC
06.02.2007, 18:37
Precizati, va rog, ce denumire are tigla metalica ?

Hornul din ce material este construit si ce grosime au peretii hornului ?

johnw
06.02.2007, 21:27
Materialul numit wakaflex se gaseste la Bramac, de la Lindab ai cumparat s-band. Din cate stiu cei care au ambele variante recomanda wakaflexul pentru ca este mai bun. Dar ca sa se lipeasca bine trebuie sa nu ai praf pe suprafata lipita si sa nu fie uda. La wakaflex pe langa lipirea sa de cos se mai adauga si o fixare mecanica cu un profil metalic, cu dibluri, iar la partea superioara a lui se pune si silicon.
Incerc sa trimit poze. Nu stiu daca reusesc, pentru ca nu stiu cum.
Ma ajuta cineva?

johnw
06.02.2007, 21:29
Cam asa arata racordarea la cos a unei invelitori.

johnw
06.02.2007, 21:32
Uite ca am reusit.
Deci aici este racordarea cu wakaflex.
La s-band este cam acelasi lucru. Numai ca trebuie sa-l vopsesti la culoarea invelitorii si sa comanzi separat profilul metalic (ca in poza).

kevinbc
07.02.2007, 20:33
Hornul este din caramida, avand dimensiunile pe laturi de 42x52 cm iar portiunea in care se intersecteaza cu tabla este de 56 cm(sper ca am gasit explicatia buna - cea mai de inteles).

kevinbc
07.02.2007, 20:50
Am revenit :Tabla este ondulata - "Miriada". Initial nu am intentionat sa spun exact despre ce este vorba pentru a nu se intelege ca as face reclama. In orice caz se poate gasi pe site.
Multumesc anticipat specialistului Misiunea Casa si d-lui "johnw".
Pana una alta ma voi interesa si ce este cu Wakaflex-ul intrucat cam asa ceva parca am vazut in alte cazuri ca s-a montat pentru hidroizolatia din jurul unui horn si nu numai tabla - care nu cred ca este solutia cea mai eficienta (si in totalitate - asa cum mi s-a spus de la furnizor) avand in vedere ca aceasta este dreapta iar cea care vine montata pe acoperis este ondulata.

kevinbc
07.02.2007, 20:55
Pentru d-l Moise. Si mie mi s-a recomandat de catre firma de la care am cumparat tabla ca in jurul hornului(pentru etansarea celor 0.5 -1 cm dintre acesta si "braul" de tabla) sa folosesc silicon si cred ca este solutia cea mai buna dat fiind ca si cei ce vor executa manopera mi-au spus ca au mai procedat in acelasi mod in alte cazuri si nu a intervenit nici o problema.

Specialistul MC
08.02.2007, 00:59
Structura de lemn a acoperisului trebuie sa fie ignifugata si sa nu vina in contac direct cu cosurile de fum. (se lasa in jurul cosului de fum o distanta de cel putin 5 cm).
Cosul de fum trebuie sa fie foart bine rostuit si tencuit.
Nu se monteaza astereala in cazul invelitorilor din tigla de tabla.


Pentru racordul cosului de fum la invelitoare se poate utiliza sorturile metalice speciale imbinate intre ele prin faltuire sau folia mulabila Wakaflex (folie din Aluplus cu cauciuc crud).

Sorturile de tabla cat si folia Wakaflex trebuie sa fie ridicate pe cos 30 cm (atat in fata/spate cat pe laterale).

Inainte de montarea sorturilor, de jur imprejur, se face o hidroizolare cu folie anticondens.
Prima data se monteza sortul din partea din fata , peste invelitoarea de tabla, in asa fel incat sortul sa nu depaseasca liniile de ambutisare ale invelitorii, si se etanseaza cu un profil de etansare special.
Lateralele se aseaza sub invelitoare, in asa fel incat faltul de apa sa se sprijine pe o coama.
Partea din spate inchide ansamblul si se aseaza sub invelitoare. Dupa fixare la marginea de sus se executa un falt de apa.

Fixarea de cos se poate realiza cu ajutorul profilului metalic inchidere cos + dibluri fixare profil cos.
Intre cos si sorturile de tabla se poate monta suplimentar o banda autoadeziva Ceresit CL52.

In foto postat de domnul johnw aveti detalii pentru montarea foliei Wakaflex, iar in schita alturata un detaliu pentru montarea sorturilor metalice

kevinbc
08.02.2007, 21:27
Multumesc, am inteles despre ce este vorba.
Observ ca as mai putea avea o problema. Initial intentionam sa montey tabla obisnuita sens in care am montat asteriala.
Inteleg ca luand acum tabla ondulata trebuie sa dau jos astetiala sau e doar o problema de risipa de materiale si evident bani ?
Daca e valabil primul caz, ce consecinte negative poate avea mentinerea asterialei in conditiile montarii tablei ondulate, sigur, respectand tehnologia de montaj recomandata de producator( folosirea de rigle de min. 32x52 mm dispuse transversal peste asteriala deja existenta (pe lungimea acoperisului) la o distanta de 32 cm ?

johnw
08.02.2007, 22:11
Cel mai grav este sa montezi un singur rand de rigle (cel transversal). Se monteaza doua randuri. Primul, peste folie, se monteaza vertical (pe fiecare caprior), dupa acesta se monteaza cel transversal (orizontal).
Daca deja ai montat astereala trebuie sa faci un mic artificiu tehnic.
In primul rand trebuie sa lasi spatiu de ventilatie pentru termoizolatie. Adica termoizolatia trebuie sa fie mai mica cu aproximativ 2 cm decat inaltimea capriorului. Dupa aceea trebuie ca in preajma coamei (cam 20-25 cm) sa nu montezi astereala (o dai jos). Tot la acelasi nivel te opresti si cu folia. Dupa ce se monteaza sipca verticala vi cu un "capac" din folie pe fiecare coama, care sa fie atat de lat cat este necesar, in asa fel icat sa se petreaca de o parte si de alta a coamei si sa se suprapuna peste folia deja exitenta cam cu 15 cm, in fiecare parte.
Sper ca nu e prea complicat fiindca nu cred ca am o schita. Dar daca ai nevoie poti sa ceri detalii.

Specialistul MC
09.02.2007, 02:02
-ignifugati foarte bine astereala existenta si riglele de lemn.
-montati o folie anticondens de calitate paralel cu streasina, fisiile de folie se suprapun cel putin 150 mm si se lipesc cu banda dublu adeziva.
-pentru primul rand de rigle, care vin perpendicular pe directia coamei, as folosi rigle mai groase (de 50/50) pentru a marii spatiul de ventilatie de sub tabla.
-contrasipcile (de 30/50) se monteaza orizontal paralel cu streasina.

kevinbc
09.02.2007, 18:24
Cand ati amintit de ventilatia pentru termoizolatie, v-ati referit la cea care vine intre capriori(din vata minerala). In acest caz, daca am inteles bine, distanta de 2 cm este cea dintre asteriala si termoizolatie.
Rog sa-mi dati lamuriri daca nu sunt prea plictisitor.
Cea de-a doua problema am inteles-o, insa la casa care am construit-o o portiune de cca 1,5 metri(de la peretele extrerio la grinzi) este pe camera iar diferenta pana la 6,4 metri ramane pod - cred ca nu se mai impune sa o izolez. In acest caz, considerati ca mai este necesara varianta de care ati spus(capacul de folie...) ?
Multumesc !

johnw
09.02.2007, 19:03
Sa raspund de la sfarsit. Nu o izolezi. Folie trebuie sa montezi sub toata invelitoarea. Daca ai o altfel de ventilatie (ferestre, goluri in zid) in pod (partea nemansardata) nu mai este nevoie de acel artificiu tehnic.
In privinta spatiului de subventilatie pentru termoizolatie (vata de sticla) ai inteles bine.
Oricand ai nevoie si sunt langa PC te ajut cu placere

Specialistul MC
09.02.2007, 22:38
La coama nu uitati sa montati piesele de aerisire coama (la distanta de 5-6 m) pentru inbunatarie ventilatiei

Detaliu fixare fisie folie anticondens in schita:

johnw
09.02.2007, 22:59
Asa cum vezi din schita nu este foarte greu de realizat si nici nu necesita materiale in plus, poate putina folie.
Iti recomand sa o faci.

kevinbc
11.02.2007, 10:44
Va multumesc mult !

taz21
16.02.2007, 14:54
OT
Pana la urma trebuie astereala pt. invelitoare din tabla sau nu?
Multumesc

Specialistul MC
16.02.2007, 14:56
Nu se monteaza astereala in cazul invelitorilor din tigla de tabla.

CristianBesliu
04.03.2007, 06:24
Eu am o casa cu un acoperis din tigla veche de 80 ani si un cos reconditionat de cineva pierdut in negura timpului.
Oare pot pune spuma la imbinarea intre cosul de caraminda si tigla ? Exista riscul unui incendiu ?

Multumesc

Specialistul MC
04.03.2007, 13:29
Spuma poliuretanica nu este hidroizolatoare. In mesajele anterioare gasiti modalitatea de racord a cosului de fum cu acoperisul.

johnw
04.03.2007, 20:03
Nu cred ca ar fi pericol de incendiu. In schimb spuma neprotejata nu va rezista la exterior. Pasari, umezeala, inghet-dezghet toate astea duc la "macinarea" spumei. Poti sa dai cu spuma dupa care sa o acoperi cu "ceva", dar deja te complici prea mult, pentru ca asa cum spunea si SpecialistulMC spuma nu se foloseste la sa ceva.
Daca nu folosesti varianta de mai sus incearca vechea metoda, cea cu tabla zincata.

marius_141084
20.04.2012, 22:14
daca cunoasteti , va rog sa ma ajutati la urmatoarea problema: urmeaza sa inlocuiesc tabla pe casa cu tabla de la dedeman. am un cos de teava ce trebuie sa iese prin tabla. are 22cm pe interior, vine de la centrala, casa are 1 etaj. cum fac izolatia intre cosul de teava si tabla, tinand cont si de o eventuala incalzire a cosului?

Specialistul MC
21.04.2012, 08:20
Ce structura are acoperisul incepand de la invelitoare in jos ?

marius_141084
25.04.2012, 18:33
Acoperisul este in 2 ape, si pe o parte am 2 cosuri: un cos de la o soba , cos zidit din caramida si altul de la centrala , zidit pana la nivelul podului casii si se continua cu teava de 22 care o sa treaca prin tabla , am recurs la teava pt centrala intrucat cosul zidit este prea lat si ar oprii astfel prea multa zapada in spatele lui.

Specialistul MC
25.04.2012, 21:33
Incercati sa gasiti in comert elemente de trecere cos fum prin invelitoare. Am vazut astfel de elemente la trecerile pentru cosuri de fum Schiedel. Daca nu gasiti luati legatura cu un tinichigiu pentru a va confectiona o astfel de piesa din tabla zincata.