PDA

Arată versiune întreagă : Instalatie electrica facuta de minePagini : 1 [2] 3

raducu_ilie
26.01.2010, 22:05
Poate vrea sa puna la etaj sauna alimentata electric...sau incalzirea va fi electrica..cine stie?

Thorp
27.01.2010, 07:18
FY 10 nu este cam mult?
Eu intre tablouri vreau sa pun FY 6!

Cam mult pentru ce, mai bine zis in comparatie cu ce ?
Nu este nicio problema sa pui FY6 daca acest lucru este consecinta unui calcul. Dimensionarea nu se face in functie de marimea sau culoarea cutiei tabloului.
Daca vrei totusi sa discutam "babeste" atunci pot si eu sa spun ca un tablou care alimenteaza un etaj de 250 mp trebuie conectat cu cabluri mai groase decat tabloul unui etaj de 120 mp. Tot ar fi o abordare gresita.
Proiectantul a calculat corect: a insumat puterile intalate ale celor cateva circuite de priza, ale celor cateva circuite de iluminat si a ajuns astfel la FY 10. A tinut cont de toti consumatorii pentru ca avea toate datele. Proiectul de electrice este parte a unui proiect complet al casei, a costat cateva mii de Euro.

GERULA2007
28.01.2010, 20:42
Asa e cum zici tu ! Nu m-am gindit ca se poate incalzi electric,de exemplu!
La mine etajul este ocupat cu 3 dormitoare si doua bai.Deci un consum normal.Consumatorii mari ii am la parter.

Thorp
29.01.2010, 07:55
Ceea ce am vrut sa spun este faptul ca trebuie sa-ti faci calculele in functie de consumatorii pe care ii ai la casa ta. Daca cineva pune FY10 spre tablou, nu inseamna ca la fel trebuie sa pui si tu. Poate ala are 15 camere pe etajul respectiv.
Sa-ti iei totusi o marja de siguranta. Nu stii niciodata ce consumatori suplimentari pot aparea. Eu sunt abia cu casa la gri si deja au aparut astfel de situatii. Iti dau exemlu etajul, demisolul si parterul fiind in aceeasi situatie.

La fel am si eu: 3 dormitoare, 2 bai si 2 dresinguri. In plus am si 2 terase mari. Total etaj = 180 mp. Nu am incalzire electrica, exista doar consumatori normali, cum ai si tu. Cel mai mare consumator era masina de spalat. Am observat in proiect (valabil pentru toate tablourile) ca daca inginerul respectiv a plecat din tablou cu 3 circuite de priza a 2.5 mmp si 2 circuite de iluminat a 1.5 mmp, a intrat in tablou cu o sectiune egala cu suma sectiunilor care ies, in cazul nostru 10 mmp. Pare oarecum logic. Racirea pe timp de vara sa facea cu ventiloconvectoare alimentate de un chiller aflat in curte si alimentat din tabloul centralei termice aflat la demisol. Din considerente practice si financiare am ales sa folosesc aparate de aer conditionat in locul chillerului. Astea se alimenteaza din tabloul de la etaj. Daca adaug ca pe exteriorul casei vreau sa pun si 4-6 reflectoare a 500 W pentru a ilumina curtea in caz de nevoie, iti dai seama ce bine imi prinde acum acel FY10.

Probabilitatea sa folosesti toti consumatorii simultan este destul de mica. Proiectantul a ales un coeficient de simultaneitate de 0.9. E suficient insa sa se intample o singura data: cele 3 aparate de ac sa functioneze toate (cam 3 kW), masina de spalat (cam 2 kW), reflectoarele (cam 2 kW), iluminatul, 1-3 televizoare, un calculator puternic pe care ruleaza un joc, etc. Ne apropiem vertiginos de cei 12.8 kW putere instalata pe etajul respectiv. Daca faci diferenta de pret dintre FY10 si FY6 pentru cei 30 m de cablu necesari conectarii celor 3 tablouri si daca tii cont ca vei avea candva (peste 5 sau peste 10 ani) cine stie ce consumatori ocazionali, iti dai seama ca acum e momentul sa te gandesti de 2 ori. Instalatia electrica o faci o singura data.

Bafta!

RaspoElectric
29.01.2010, 09:15
........................Daca faci diferenta de pret dintre FY10 si FY6 pentru cei 30 m de cablu necesari conectarii celor 3 tablouri si daca tii cont ca vei avea candva (peste 5 sau peste 10 ani) cine stie ce consumatori ocazionali, iti dai seama ca acum e momentul sa te gandesti de 2 ori. Instalatia electrica o faci o singura data.

Bafta!
Si D-ne multi nu pricep cand le spui,ca instalatia electrica nu-i pt 1 an 2 si nu-i o zugraveala,la care daca nu-ti mai place culoarea o schimbi( n-am spus ca la zugravit nu trebuie meseriasi si ii si acolo manopera),ca viata ii scumpa si poate depinde de o protectie,ca de multe ori
trebuie sa iei in calcul o supradimensionare,un tub in plus in perete(in functie de configuratia locuintei),separatie pe circuite(Ultimul raspuns care l-a am primit zilele asta a fost:-Ce d-le la mine acasa,is 2 sigurante pe toata casa si merge)2 aer conditionat,bucatarie,hidrofor,utilitati interioare/exterioare. :lol:
...Mai baga o lita in plus si ajunge cu nr de lite mai mare decat in conductor. Si uite asa ia foc.
Sa fie o masina mai importanta decat o casa?
Degeaba-i oare un tablou cu zeci de sigurante in bordul unei masini,sau numa ca sa-i creasca pretul de fabricatie?Casa ii mai putin importanta?
Anul trecut am refacut instalatia electrica a unui vecin.S-au modificat peretii,urma sa schimbe usile si alte modificari interioare,si cu planul modificat al casei in mana l-am intrebat:
-Unde-ti pui TV-urile?
-Nu stiu.
-Mobilierul cum vine?
-Nu stiu inca........
-Bucataria cum o configurezi?
-N-am cumparat-o inca.
....Noah fa-i instalatia electrica.Au trecut aproape 2 saptamani pana au cazut sot-sotie de acord care pe unde le aseaza
:lol:
Si multe ar mai fi de spus.
Cu respect ... Ovi

komy
29.01.2010, 09:31
Foarte buna comparatia cu masina! ;) Bravo!

Ranettius
01.02.2010, 10:05
Cer si eu un sfat dupa ce am reusit, dupa consultarea cu un electrician prieten, sa fiu in faza finala a realizarii instalatiei electrice.

Am pornit de la schemele facute in cadrul proiectului de arhitectura, adaptate insa nitel, in ceea ce priveste nr de intrerupatoare si nr. si amplasarea prizelor.

Casa are subsol+parter+etaj+mansarda, si este legata la trifazic. Asa ca, dupa cum a fost stabilit in proiect, am gandit asa:

1. circuit trifazic de la cofret (contor montat afara) la tablou amplasat la parter (pentru parter + subsol). La parter am o bucatarie (cu aragaz normal, hota, frigider), 3 camere si 2 bai (fiecare camera cu circuit separat). Lumina impartita in 2 circuite. La subsol am 3 camere iar intr-una va fi si centrala termica de 24kw. La subsol voi avea si atelierul tehnic si 2 convectoare electrice (folosite doar daca voi lucra la subsol).
Legarura de la cofret la tablou parter va fi cu 5 conductori 4mm. De la subsol voi veni cu circuitele direct in tablou.

2. Circuit trifazic de la cofret la tablou etaj, care deserveste etajul+mansarda (5 conductori 4mm). Din tabloul de la etaj am plecat cu circuit 3 fire 4mm catre un tablou secundar la mansarda.

Deci, la mansarda voi avea o alta centrala termica 24kw, masina de spalat (acelasi circuit), baie si 2 camere. Lumina pe 1 circuit, fiecare camera pe circuit priza separat.

La etaj am bucatarie (cu cuptor electric - circuit separat, masina spalat vase - circuit separat, hota si restul prize bucatarie - circuit separat), baie si 3 camere, fiecare camera cu circuit priza separat. Lumina impartita in 2 circuite.

Singura intrebare este daca legaturile catre cofret sunt ok facute cu conductor 4mm sau este subdimensionat?

Mentioneza ca eu am facut numai "lucrul manual", adica pozarea pe perete si legaturile in doze, intrebarile legate de nr de circuite si sectiunile folosite fiind discutate cu electrician.

GERULA2007
01.02.2010, 18:32
Am facut un calcul al consumatorilor de la etaj.In cazul in care ar functiona toti consumatorii as avea o putere consumata de 11 000 W .
Acum cum calculez dimensiunea conductorilor care vin din tabloul general?
Aplicind formula A = W/V => A =47 ,8 . Am un tabel in care se precizeaza ca un conductor de cupru de 6 mm "duce" 45 A. Tinind cont ca nu vor merge toti consumatorii , cel de 6 eset bun?
Am facut corect calculul?
Va multumesc !
PS: in bucatarie vreau sa folosesc cuptor si plita electrica. M-am gindit asa: duc un circuit trifazic direct intr-o doza , folosind cconductori de 4 mm si de acolo fac doua prize trifazice pt cele doua aparate ( estimez o putere absorbita de 4000 - 4500 W). Este corect sau trebuie sa vin cu doua circuite separate din tablou?

Ranettius
02.02.2010, 15:31
Referitor la mesajul meu anterior si la cele postate de colegii de aici in ultimele mesaje, vin cu cateva intrebari.

Stiu ca nu ar trebui sa am probleme avand in vedere ca am lucrat dupa proiect autorizat si discutat cu electrician (montajul l-am facut insa eu ca sa scutesc costuri) insa am avut ceva probleme cu primul electrician care a incercat sa ma si fure (de aceea am ales varianta sa lucrez eu) iar al doilea cu care m-am consultat a mai schimbat nitel datele proiectului.

Deci, in prima faza, aveam in casa 2 tablouri legate la cofret, astfel: primul care sa deserveasca parter+subsol iar al 2-lea pentru etaj+mansarda.

Legaturile le-am facut cum am specificat anterior, 5 conductori fy4mmp catre tablouri.

Acum, revin si scriu aici lista pe care am prezentat-o celui de-al 2-lea electrician.
Proiectul initial prevedea un consum Pi 17.5kW pe fiecare tablou iar de aici circuitul de forta era dat pe conductor CYY 5*10mmp. Dupa calcule, pentru tabloul de la etaj+mansarda a iesit asa:
- masina spalat vase - 2000W,
- 3 AC (2 la etaj, 1 la mansarda)- 3000W
- semineu electric - 1600W (nu stiu inca daca va fi)
- centrala termica - 100W
- calculator - 500W
- hota - 200W
- cuptor electric - 2300W
- frigider - 150W
- TV (2 la etaj, 1 la mansarda)- 300W
- becuri: maxim 500W la etaj, 300W etaj (voi folosi numai becuri economice)

Deci per total, in medie as avea o putere de 6-7kW, poate chiar 8kW. Aplicand formula stiu ca 8000/220=36.6, deci conductor 4mmp.

Insa daca se poate as mai cere (stiu, e cam tarziu acum) o noua parere.

PS. Cam acelasi rationament se aplica si in cazul tabloului de la parter, acolo fiind chiar mai putini consumatori (1 AC, fara cuptor electric, fara semineu electric)

raducu_ilie
02.02.2010, 15:41
Daca dvs aveti alimentare trifazica de ce va complicati? De ce nu folositi in amble tablouri acest lucru? Este mai usor de echilibrat fazele si apoi in timp se pot face mai multe lucruri cu trifazatul decat cu monofazatul. Astfel, ca un mic exemplu: cele 3 AC-uri de ce sa nu le montati pe fiecare pe cate o faza? Si exemplele ar putea continua. Calculul dvs ar trebui sa fie: P=RAD3UI de unde I=P/RAD3*U. Stima!

Ranettius
02.02.2010, 15:51
Dupa cum am specificat, de la cofretul de afara, dupa contor, vor pleca 2 "circuite" din conductori de 4mmp (L1, L2, L3, N si NP)catre cele 2 tablouri. Impartirea pe faze o va face electricianul autorizat dupa ce se va monta si contorul afara (casa a fost veche, renovata si avea contor inauntru).

Ceea ce am scris aici este un fel de "linistire" a mea, avand in vedere ca un electrician a scos un proiect cu CYY10mmp (fara sa discute insa cu mine in prealabil, am primit schitele la pachet cu proiectul de arhitectura) iar altul a mers pe 4mmp (e adevarat, dupa discutiile cu mine).

bassu
02.02.2010, 17:39
Pai ar trebuie sa ii multumiti primului electrician. Si binenteles si la cel actual. Faptul ca aveti 5x10 este mai mult decat necesar ptr o gospodarie destul de sanatoasa. Ideea cu impartirea pe faze este buna deoarece acuma aveti posibilitatea de a echilibra fazele. In rest, spor la munca!

Ranettius
02.02.2010, 20:21
Bun, intrebarea mea era exact cui sa-i multumesc si cui sa nu. Mi-e teama ca circuiele pana la tablou sa nu fie subdimensionate. Desi la prima vedere nu e asa, insa de aceea am scris si intrebat aici. Stiu ca un raspuns nu se poate da numai pe ceea ce am scris, eu discutand cu electricianul ce aparate am, consultand si proiectul de arhitectura si primul proiect de electrice, insa voiam sa mai aud si alte pareri.

GERULA2007
08.02.2010, 21:46
Am calculat corect urmatoarea problema?
Am 7 conductori ( 5 de 2,5 si 2 de 1,5 din care unul de 2,5 este nulul de protectie) care reprezinta un circuit de prize ,unul de prize protejate cu o diferentiala si unul pt lumina.Estimez puterea consumata la 3400W. Conform normativului I 7 ( tensiune maxima admisa si diametru teava PVC) trebuiesc bagate intr-o teava PVC de fi 25. ESTE CORECT? Impamintarea nu se considera la numar?
Prizele protejate cu diferentiale , trebuie sa aibe nul de protectie nu-i asa?
Fiind un circuit separat acesta trebuie luat din tablou neaparat , sau merge luat din doza cea mai apropiata?
Multumesc!

costel_c
08.02.2010, 22:36
1.Conductorul de protectie nu disipa caldura(in mod normal nu trece curent prin el)iar prin normative se asigura in primul rand eliminarea posibilelor supraincalziri ale conductoarelor in sarcina max. admisa.
dimensiunea tubului este suficienta.

2.Toate prizele de 230V trebuie prevazute cu CP.Diferentialul oricum lucreaza la atingere, insa este posibil sa nu sesizeze toate defectele de izolatie ale electrocasnicelor(din cauza lipsei punerii carcaselor la pamant).

3.circuit separat inseamna acel circuit ce vine direct din tablou(cel putin asa cred ca trebuie inteles).daca alimentati dintr-o doza existenta nu mai poate fi considerat circuit separat-probabil acea doza alimenteaza si alti consumatori.

GERULA2007
08.02.2010, 23:14
In legatura cu circuitul separat : faza si nulul vin direct din tablou. Numai nulul de protectie il iau din doza.

electricman
09.02.2010, 09:03
Toate prizele trebuie sa aiba nul de protectie

GERULA2007
09.02.2010, 09:34
Cicuitul ramine separat ,chiar daca iau impamintarea din doza cea mai apropiata!
Multumesc electricman!

popsi
02.05.2010, 20:02
instalatie electrica

komy
02.05.2010, 20:38
Dar nu era oare mai usor sa fi bagat si conductorii in copex inainte de pozare?

raducu_ilie
02.05.2010, 20:51
La asta ma gandeam si eu privind copexul violet din stanga.

bassu
07.05.2010, 21:32
Eu nu as fi avut curaj sa le pozez asa dupa ce am patit la un client cu un copex care avea bavuri pe interior. Dar fiecare cu norocul lui.

komy
07.05.2010, 21:37
In fine, poate asta e o poza cu o "perla" si noi nu am gustat-o.

GERULA2007
14.05.2010, 11:32
Salut!

Am ajuns cu prizele in camera tehnica.O sa pun o centrala termica pe gaz cu boiler.Acestuia ii trebuie o priza speciala? are consum mare pe ea?
Am inteles ca trebuie sa folosesc conductor litat pt impamintare ( intre tablou si platbanda care leaga tarusii). De cit sa fie acest conductor?
Va multumesc!

RaspoElectric
14.05.2010, 19:05
Salut!

Am ajuns cu prizele in camera tehnica.O sa pun o centrala termica pe gaz cu boiler.Acestuia ii trebuie o priza speciala? are consum mare pe ea?
Am inteles ca trebuie sa folosesc conductor litat pt impamintare ( intre tablou si platbanda care leaga tarusii). De cit sa fie acest conductor?
Va multumesc!
Priza 16A cu contacte de protectie.Consumul nu e mare ... maxim 200 W(putina electronica si pompa de recirculare).Conductorul pt impamantare trebuie sa fie cel putin egal cu sectiunea coloanei de alimentare BMP-tablou,si conductor Verde/Galben.
Cu respect ... Ovi

GERULA2007
15.05.2010, 09:50
Alimentarea se face prin conductor de aluminiu si este trifazica.
Nu stiu de cit este deoarece au urcat direct in tablou cu cablul subteran. Are 4 conuctori ,cred ca de 16 sau 20.
Multumesc!

Ranettius
29.05.2010, 18:41
La mine am iesit cu cele 2 circuite trifazate (unul parter si unul etaj) pe exteriorul casei. Aici am BMP-ul vechi (firida in perete) cele 3 sig fuzibile (dreptunghiulare), pe care vreau sa-l inlocuiesc cu un BMP nou.

Avand deja contract pentru trifazat (vechiul contract) si conductorii ce vin spre BMP-ul actual din pamant sunt destul de noi (din cupru) nu cred ca mai am nevoie de alt aviz de bransament nou.

Cablurile as vrea deci sa intre in BMP-ul nou si de acolo in contor (montat pe exterior, langa BMP) iar la contor sa vin cu cele 2 circuite trifazate din casa (FY de 4).

Ce intrebari am:

1. In BMP nou stiu ca se monteaza un diferential de 32A. In cele 2 tablouri din casa (parter si etaj) nu am mai pus sigurante generale, am impartit fazele direct in sigurante (am zis ca nu e nevoie sa "inchid" un etaj intreg). Ar fi nevoie totusi de sigurante generale pentru fiecare tablou, chiar daca nu as avea neaparat nevoie de aceasta facilitate?

2. Unde as putea sa pun ceva protectii la supratensiune? Ar fi sau nu nevoie? Casa este in Bucuresti, in zona cu blocuri, alimentare inlocuita destul de recent pe strada (avand in vedere ca vad ca, cablurile sunt de cupru si par destul de noi), cablul Electrica vad ca vine din pamant. (nu stiu daca are relevanta sau nu...)

Multumesc

RaspoElectric
03.06.2010, 22:13
In acest an,un prieten de-al meu si vecin,si-a facut o casa noua in curtea casei actuale.I-am dat cateva sfaturi in ce priveste priza de impamantare,iar rezultatele.....demne de pus pe forum.0,39 ohmi.Pe fundul santului in fundatie si-a batut 4 tarusi de 1,5 m pe conturul unei camere(4x4 m) , aproximativ 18 ml si platbanda zincata intre ei,fiind sudata si la structura de fier-beton a fundatiei,devenind astfel priza naturala.Capatul la scos afara pt a putea fi conectat la instalatia electrica.
Cu respect ... Ovi

komy
03.06.2010, 22:36
Pai mai Ovi, omul si-a facut pentru ca a avut de la cine sa asculte. ;)

Mult respect!

RaspoElectric
04.06.2010, 06:54
La mine am iesit cu cele 2 circuite trifazate (unul parter si unul etaj) pe exteriorul casei. Aici am BMP-ul vechi (firida in perete) cele 3 sig fuzibile (dreptunghiulare), pe care vreau sa-l inlocuiesc cu un BMP nou.

Avand deja contract pentru trifazat (vechiul contract) si conductorii ce vin spre BMP-ul actual din pamant sunt destul de noi (din cupru) nu cred ca mai am nevoie de alt aviz de bransament nou.

Cablurile as vrea deci sa intre in BMP-ul nou si de acolo in contor (montat pe exterior, langa BMP) iar la contor sa vin cu cele 2 circuite trifazate din casa (FY de 4).

Ce intrebari am:

1. In BMP nou stiu ca se monteaza un diferential de 32A. In cele 2 tablouri din casa (parter si etaj) nu am mai pus sigurante generale, am impartit fazele direct in sigurante (am zis ca nu e nevoie sa "inchid" un etaj intreg). Ar fi nevoie totusi de sigurante generale pentru fiecare tablou, chiar daca nu as avea neaparat nevoie de aceasta facilitate?

2. Unde as putea sa pun ceva protectii la supratensiune? Ar fi sau nu nevoie? Casa este in Bucuresti, in zona cu blocuri, alimentare inlocuita destul de recent pe strada (avand in vedere ca vad ca, cablurile sunt de cupru si par destul de noi), cablul Electrica vad ca vine din pamant. (nu stiu daca are relevanta sau nu...)

Multumesc
Nu aveti nevoie de AVIZ nou.Vorbiti cu cine se ocupa de interventie acolo sa resigileze dupa ce e schimbat,si cu o firma de profil care sa va faca lucrarea.
Din BMPT la majoritatea modelelor,plecarea se face din contor sau din sir de cleme.Nu se admit 2 plecari.Cel putin baietii de la noi(ENEL) nu admit.
Montati o doza de distributie in apropierea lui(in casa) si de acolo va ramificati in cele 2 directii.
BMPT-ul are DPST (protectie supratensiune) si optional si DDR(sig.diferentiala 0,3A),deci nu mai e cazul sa dublati protectia de supratensiune cu alte dispozitive prin tablourile interioare.
Va recomand un separator de sarcina sau sig generala in fiecare tablou.
Cu respect ... Ovi

Ranettius
04.06.2010, 10:29
OK. Multumesc mult de informatii.

GERULA2007
07.06.2010, 22:23
Salut!
Imi cer scuze ca nu am mai scris de ceva vreme pe aici , dar efectiv nu mai am timp.Am 6 baieti care lucreazaa finisaje si un loc de munca de " onorat".
In primul rind vreau sa multumesc tuturor celor care m-au ajutat cu sfaturi pt realizarea retelei electrice. Va raman dator!
Cu ajutorul vostru am reusit sa duc la final intreaga retea electrica.Mai am de facut legatura in doze si de montata sigurantele.Astea dupa ce pleaca echipa.
Acum trebuie sa monterz paratrasnetul. Vreau sa pun doi tarusi de captare pe virfurile casei.
Ce recomandati sa folosesc pt a cobori de la tarusul de captare la platbanda de jos: tot platbanda sau acea sirma groasa zincata ? Am inteles ca este indicat ca aceasta coborire sa fie aparenta , pe cladire si sa folosesc platbanda.In cazul in care voi fololsi sirma as vrea sa cobor cu ea pe burlan.
Va multumesc!

GERULA2007
11.06.2010, 07:30
Nimeni nici un sfat?

bassu
11.06.2010, 07:56
Limitati-va la platbanda. Chiar daca arata mai inestetic.... e mai putin costisitoare. Prin metoda dorita de dvs riscati o corodare rapida a respectivelor conductoare. E buna varianata aleasa cu 2 electrozi. Multa luma face cu unul si gata.

electricman
11.06.2010, 12:24
Salut!
Imi cer scuze ca nu am mai scris de ceva vreme pe aici , dar efectiv nu mai am timp.Am 6 baieti care lucreazaa finisaje si un loc de munca de " onorat".
In primul rind vreau sa multumesc tuturor celor care m-au ajutat cu sfaturi pt realizarea retelei electrice. Va raman dator!
Cu ajutorul vostru am reusit sa duc la final intreaga retea electrica.Mai am de facut legatura in doze si de montata sigurantele.Astea dupa ce pleaca echipa.
Acum trebuie sa monterz paratrasnetul. Vreau sa pun doi tarusi de captare pe virfurile casei.
Ce recomandati sa folosesc pt a cobori de la tarusul de captare la platbanda de jos: tot platbanda sau acea sirma groasa zincata ? Am inteles ca este indicat ca aceasta coborire sa fie aparenta , pe cladire si sa folosesc platbanda.In cazul in care voi fololsi sirma as vrea sa cobor cu ea pe burlan.
Va multumesc!
Folositi conductor OLZN de 10,nu coborati pe burlan,iar sistemul de captare de pe acoperis trebuie calculat in functie de inaltime,forma ,zona etc,iar pusul dupa ureche nu inseamna si eficienta.

electricman
11.06.2010, 12:27
La mine am iesit cu cele 2 circuite trifazate (unul parter si unul etaj) pe exteriorul casei. Aici am BMP-ul vechi (firida in perete) cele 3 sig fuzibile (dreptunghiulare), pe care vreau sa-l inlocuiesc cu un BMP nou.

Avand deja contract pentru trifazat (vechiul contract) si conductorii ce vin spre BMP-ul actual din pamant sunt destul de noi (din cupru) nu cred ca mai am nevoie de alt aviz de bransament nou.

Cablurile as vrea deci sa intre in BMP-ul nou si de acolo in contor (montat pe exterior, langa BMP) iar la contor sa vin cu cele 2 circuite trifazate din casa (FY de 4).

Ce intrebari am:

1. In BMP nou stiu ca se monteaza un diferential de 32A. In cele 2 tablouri din casa (parter si etaj) nu am mai pus sigurante generale, am impartit fazele direct in sigurante (am zis ca nu e nevoie sa "inchid" un etaj intreg). Ar fi nevoie totusi de sigurante generale pentru fiecare tablou, chiar daca nu as avea neaparat nevoie de aceasta facilitate?

2. Unde as putea sa pun ceva protectii la supratensiune? Ar fi sau nu nevoie? Casa este in Bucuresti, in zona cu blocuri, alimentare inlocuita destul de recent pe strada (avand in vedere ca vad ca, cablurile sunt de cupru si par destul de noi), cablul Electrica vad ca vine din pamant. (nu stiu daca are relevanta sau nu...)

Multumesc
Eu va recomand sa montati si descarcator de supratensiuni de retea.

GERULA2007
13.06.2010, 13:55
Buna ziua!
Citeva detalii tehnice : inaltimea este de 10 m ( de la pamint la coama - unde va fi prins varfarul);
casa este cea mai inalta din zona - riscul de a cadea un fulger pe ea este mare.
Diferenta de pret intre platbanda si OZLN nu este chiar asa mare .Vreau sa pun ceea ce trebuie , sa nu ma zgarcesc ...
Sa pun conductor de 8 ( sau 10) ? Sau platbanda de 3x30?
Varfarul am vazut ca este de 1,5 m inaltime.Sunt si mai mari sau nu este necesar?
Va multumesc!

RaspoElectric
20.06.2010, 16:53
Buna ziua!
Citeva detalii tehnice : inaltimea este de 10 m ( de la pamint la coama - unde va fi prins varfarul);
casa este cea mai inalta din zona - riscul de a cadea un fulger pe ea este mare.
Diferenta de pret intre platbanda si OZLN nu este chiar asa mare .Vreau sa pun ceea ce trebuie , sa nu ma zgarcesc ...
Sa pun conductor de 8 ( sau 10) ? Sau platbanda de 3x30?
Varfarul am vazut ca este de 1,5 m inaltime.Sunt si mai mari sau nu este necesar?
Va multumesc!
Pe pagina principala in partea st
anga aveti "Normative pt instalatii"
Normativ PRIVIND PROTECTIA CONSTRUCTIILOR IMPOTRIVA TRASNETULUI.doc
Nu se face nimic dupa ureche.Totul se calculeaza in functie de constructie amplasament si zona.
Cu respect ... Ovi

GERULA2007
22.06.2010, 22:50
Multumesc!

electricman
23.06.2010, 16:47
Pe pagina principala in partea st
anga aveti "Normative pt instalatii"
Normativ PRIVIND PROTECTIA CONSTRUCTIILOR IMPOTRIVA TRASNETULUI.doc
Nu se face nimic dupa ureche.Totul se calculeaza in functie de constructie amplasament si zona.
Cu respect ... Ovi
Acesta este raspunsul corect,iar cei ce fac dupa ureche isi asuma riscurile .
Pe casa lor...

GERULA2007
25.06.2010, 22:12
Salut!
alut!
Am citi ca cei de la OBO sunt recomandati in acest domeniu.
Am sunat la ei si un domn mi-a explicat sistemul: se monteaza perimetral pe casa , sistemul de prindere, se monteaza pe toate coamele. Ei nu folosesc acei "tarusi " de captare.
Azi am fost la sediul lor si am gasit acolo pe altcineva. Domnul acesta mi-a zis ca se merge pe principiul custii lui Faraday , dar nu trebuie pus conductorul perimetral , doar pe coame. Din ce am citit pe net cusca lui Faraday este un perimetru inchis (asa cum zicea primul domn prin telefon - sa pun perimetral conductor). Cum este mai bine?
Care sistem paratrasnet este mai bun?Cel cu tarusi sau acesta cu condutor pe coame si lasat la capete un varf direct din conductor?

Ranettius
09.07.2010, 22:48
La mine am iesit cu cele 2 circuite trifazate (unul parter si unul etaj) pe exteriorul casei. Aici am BMP-ul vechi (firida in perete) cele 3 sig fuzibile (dreptunghiulare), pe care vreau sa-l inlocuiesc cu un BMP nou.

Avand deja contract pentru trifazat (vechiul contract) si conductorii ce vin spre BMP-ul actual din pamant sunt destul de noi (din cupru) nu cred ca mai am nevoie de alt aviz de bransament nou.

Cablurile as vrea deci sa intre in BMP-ul nou si de acolo in contor (montat pe exterior, langa BMP) iar la contor sa vin cu cele 2 circuite trifazate din casa (FY de 4).

Ce intrebari am:

1. In BMP nou stiu ca se monteaza un diferential de 32A. In cele 2 tablouri din casa (parter si etaj) nu am mai pus sigurante generale, am impartit fazele direct in sigurante (am zis ca nu e nevoie sa "inchid" un etaj intreg). Ar fi nevoie totusi de sigurante generale pentru fiecare tablou, chiar daca nu as avea neaparat nevoie de aceasta facilitate?

2. Unde as putea sa pun ceva protectii la supratensiune? Ar fi sau nu nevoie? Casa este in Bucuresti, in zona cu blocuri, alimentare inlocuita destul de recent pe strada (avand in vedere ca vad ca, cablurile sunt de cupru si par destul de noi), cablul Electrica vad ca vine din pamant. (nu stiu daca are relevanta sau nu...)

Multumesc
Nu aveti nevoie de AVIZ nou.Vorbiti cu cine se ocupa de interventie acolo sa resigileze dupa ce e schimbat,si cu o firma de profil care sa va faca lucrarea.
Din BMPT la majoritatea modelelor,plecarea se face din contor sau din sir de cleme.Nu se admit 2 plecari.Cel putin baietii de la noi(ENEL) nu admit.
Montati o doza de distributie in apropierea lui(in casa) si de acolo va ramificati in cele 2 directii.
BMPT-ul are DPST (protectie supratensiune) si optional si DDR(sig.diferentiala 0,3A),deci nu mai e cazul sa dublati protectia de supratensiune cu alte dispozitive prin tablourile interioare.
Va recomand un separator de sarcina sau sig generala in fiecare tablou.
Cu respect ... Ovi

Am reusit si am terminat cu instalatia de gaze (si aici su probleme, casa veche, au fost 4 contoare, preluate toate reziliate 3, acorduri de acces etc).
Acum ma concentrez pe electrica (cate o problema pe rand ca altfel nu am cum sa le dau de capat)

Am citit ce ati spus in legatura cu sg generala in fiecer tablou, insa nu mai am loc. Asa ca m-am gandit ca pe scara, deasupra usii de intrare, in loc sa pun o doza unde sa leg cele 2 circuite trifazice ca sa pot pleca cu un singur rand de fire catre contor afara, sa pun un mic tablou cu 2 sig generale, unde sa mai am loc si de alte eventuale protectii (descarcatoare sarcina etc). In acest caz, ce ar trebui sa pun ca sigurante generale?

Mentionez ca cea mai mare sig din casa e la cuptor de 20A, in rest iluminat 10A, prize 16A si o trifazica la subsol de 20A. La bai am diferentiale de 30mA.

Deci, ce ar trebui sa pun in acest tablou? Cate o sig tetrapolara de 32A ar ajunge? Mai e nevoie de diferential daca tot voi avea afara (am inteles ca e obligatoriu in BMPT si pun cei de la Enel automat)?

Multumesc.

RaspoElectric
09.07.2010, 23:05
In tabloul intermediar ati putea monta un descarcator de supatensiuni de origine atmosferica,dar trebuie sa aveti o impamantare foarte buna pt el si sa respectati instructiunile de montaj a descarcatoarele vis-a-vis de impamantare.
In principu in BMP exista dispozitiv de protectie la supratensiuni (DPS >255Vca) si DDR de 300 mA.Ramane sa vedeti ce tip de BMP va fi.Daca alegeti/montati tabloul respectiv inainte de a fi montat BMP-ul,luati in calcul posibilitatea montarii protectiilor in el.
Cu respect ... Ovi

Ranettius
10.07.2010, 19:53
Am inteles. Multumesc.

radudrescu
25.07.2010, 00:18
Salut, am si eu cateva intrebari
Am amenajat o baie din profile de rigips si vreu sa montez o cabina de dus cu hidromasaj, un lavoar cu oglinda care are spoturi, o priza langa chiuveta si o priza pentru masina de spalat.
Unul dintre pereti de rigips desparte baia de bucatarie. Cablurile vreu sa le aduc prin acel perete, iar la bucatarie sa pun o priza pentru cuptor cu microunde, filtru de cafea etc. Nu stiu daca in viitorul apropiat o sa pun si plita electrica in loc de aragaz si cuptor electric.
1. la cabina de dus trebuie sa ii fac o priza sau o leg direct la o doza? Cu ce cablu trebuie sa vin, de 1,5 sau 2,5?
2. in baie este permis sa ai prize langa chiveta? Oglinda cu spoturi se leaga la doza?
3. prin structura de rigips pot trece cu firele de curent fara tuburi?
4. la prizele din bucatarie si baie de ce cabluri am nevoie si de ce sigurante?

bogd
25.07.2010, 07:56
Salut, am si eu cateva intrebari
1. la cabina de dus trebuie sa ii fac o priza sau o leg direct la o doza? Cu ce cablu trebuie sa vin, de 1,5 sau 2,5?
2. in baie este permis sa ai prize langa chiveta? Oglinda cu spoturi se leaga la doza?
3. prin structura de rigips pot trece cu firele de curent fara tuburi?
4. la prizele din bucatarie si baie de ce cabluri am nevoie si de ce sigurante? Pt. intrebarea nr 1 legatura se executa direct in doza cu capac de protectie, conductor de 2,5 si conductor obligatoriu de impamantare, intr.2 conform normativului si ratiunii este total interzis a monta priza langa chiveta,pericol ridicat de electrocutare, oglinda cu spoturi o puteti lega in doza de distributie pe care este de preferat sa o aveti amplasata in afara baii, 3 se poate doar daca conductorul este de tip intec ce nu necesita tub de protectie[nu cred ca mai exista si nici nu va recomand] daca este un conductor obisnuit de tip FY sau MYF atunci este obligatoriu tub de protectie. O alta masura de protectie recomandata est sa folositi pt incinta baii [mediul umedcu pericol de electrocutare ridicat] disjunctor diferential.

raducu_ilie
25.07.2010, 08:40
1. Dat fiind ca majoritatea cabinelor de dus sunt alimentate de un transformator care are un cordon de alimentare ce iese direct din corpul acestuia o sa trebuiasca sa duceti o priza cu IP 65 deasupra cabinei de dus. Daca taiati acel cordon de alimentare puteti sa faceti legaturile direct in doza dar la eventuale probleme ale cabinei o sa pierdeti garantia.
2.Montati linistit acea priza langa chiuveta. Ea trebuia sa aiba IP65. Binenteles ca nu o sa montati la aceiasi inaltime cu chiuveta ci undeva la cca 30 de cm deasupra chiuvetei. Oglinda cu spoturi se monteaza la conductoarele pe care le trageti din doza la locul in care o sa o montati. Cautati in comert varianta in care oglinda sa contina si priza.
3. Puteti folosi copex metalic dar va complicati. Structura metalica ptr rigips are niste decupaje care o sa va permita sa treceti cu conductoarele trase prin tuburi.
4.Pentru ce aveti in baie:
- la dus si la priza de la chiuveta - 3 x 1,5 Myf, diferentiala de 10A la 0,01A;
-la masina de spalat - 3 x 2,5 Myf, diferentiala de 16A la 0,01A;
5.Toate circuitele mentionate mai sus vor avea obligatoriu pamantare.
6.La bucatarie, ar fi bine sa stiti exact ce consumatori o sa aveti ca sa va putem sugera ce va trebuie. O zi buna!

bassu
25.07.2010, 08:44
Mai adaug si eu ca si Bogd ca doza de derivatie din care o sa vina alimentarea acelor circuite sa fie in exteriorul baii. Sau, mai usor s-ar putea monta in exteriorul baii un mic tablou care sa contina diferentialele mentionate de raducu_ilie si atunci nu trebuie adusa de la tablou decat alimentarea cu Myf de 4. Sau Fy. Sau MyyM. In functie de gusturi. Si nu uitati de pamantare.

radudrescu
25.07.2010, 10:06
Multumesc, dupa cate am inteles masina de spalat trebuie sa aiba circuit separat.
Si inca o intrebare cablurile pot fi si litate? Unii prieteni cu care au lucrat in Italia spun ca acolo se merge pe conductori litati prin toate casa, alti spun ca la noi nu este permis decat cu conductori rigizi sau plini.

emanoil dumitrescu
25.07.2010, 10:18
Este o legenda care vad ca se perpetueaza. Nu exista nicaieri in normativele in vigoare o mentiune la obligativitatea folosirii conductoarelor rigide sau flexibile in instalatiile electrice interioare. Puteti folosi conductor litat asa cum v-a indicat raducu_ilie. Myf asta inseamna. Binenteles ca puteti folosi si conductoe masiv. Din ce va spunea raducu_ilie mai sus ati inteles corect, pentru masina de spalat e bine sa aveti un circuit separat. La fel ca si cel pentru cabina de dus si priza de langa chiuveta care pot fi amandoua pe acelasi circuit. Pe viitor, sa tineti cont ca tot ce se apropie sau depaseste un consum de 2 kW necesita un cicuit separat de alimentare si protectie.

electricman
25.07.2010, 10:19
Multumesc, dupa cate am inteles masina de spalat trebuie sa aiba circuit separat.
Si inca o intrebare cablurile pot fi si litate? Unii prieteni cu care au lucrat in Italia spun ca acolo se merge pe conductori litati prin toate casa, alti spun ca la noi nu este permis decat cu conductori rigizi sau plini.
Este permis si la noi,dar eu unul iti recomand fy.

bassu
25.07.2010, 10:22
Iar eu, daca ai posibilitatea, Myf. Indiferent care este solutia aleasa ambele sunt corecte.

radudrescu
25.07.2010, 17:46
Am cumparat acum de la Baumax cablu CYY-F care este si ignifug si cred ca nu mai am nevoie de tuburi.

bassu
25.07.2010, 17:53
Atunci cand treci acel cablu prin profilele de tabla o sa vezi de ce ti-am recomandat sa folosesti tuburi. Insa e mai bine decat daca foloseai Myf direct sau Fy fara tuburi.

radudrescu
25.07.2010, 18:01
Atunci cand treci acel cablu prin profilele de tabla o sa vezi de ce ti-am recomandat sa folosesti tuburi. Insa e mai bine decat daca foloseai Myf direct sau Fy fara tuburi.
Dar mai este o varianta, le trec prin tavanul fals si scurtez distantele si cobor direct pe langa profile.

electricman
25.07.2010, 18:01
Am cumparat acum de la Baumax cablu CYY-F care este si ignifug si cred ca nu mai am nevoie de tuburi.
Indiferent ce folosesti,baga prin teava sau copex,cablul se poate taia prin profilul metalic.

bassu
25.07.2010, 18:29
CYYF este un cablu care nu propaga focul. dar nu te protejeaza de marginile ascutite. Ptr alea ar fi trebuit Cyaby dar era prea scump.

danny_el
29.07.2010, 01:39
deranjez si eu cu o intrebare ... . Vreau sa schimb instalatia electrica a apartamentului, este veche, pe celebra panglica verde, de aluminiu.
Imi puteti spune daca este buna vreuna din cele 2 scheme? Voi ce mi-ati recomanda.

bassu
29.07.2010, 06:11
A doua varianta ar fi mai buna cu urmatoarele modficari:

1. sig. gen sa fie de 32A;
2. lasati masina de spalat pe circuit separat cu diferentiala de 16A la 0,01A sau sau 0,03A;
3. centrala termica treceti-o pe un circuit cu siguranta de 6A. este mai mult decat suficient. In cazuri rare ajunge la un consum de 200 de W. Cu tot cu senzorii de detectie ai gazului metan;
4.Bucataria pe circuit separat, si in functie de ce doreste sotia dvs eventual mai aduceti un circuit, ambele cu protectie pe 16A. De regula la bucatarie intalnim partea de la blatul de lucru unde sunt asezate micro-undele, mixerul, filtrul de cafea, sandwich maker-ul etc, si aragazul cu hota si masina de spalat vase. Asa ca in functie de ce aveti puteti merge cu un circuit sau cu doua;
5. circuitul de iluminat poate fi doar unul singur. 10A sunt suficienti;
6. Daca nu aveti interfon, va inteleg la faza cu soneria. Si eu o intrerupeam din tablou cand doream sa nu fiu deranjat.
In rest este ok. Bafta!

danny_el
30.07.2010, 00:44
A doua varianta ar fi mai buna cu urmatoarele modficari:

1. sig. gen sa fie de 32A;
2. lasati masina de spalat pe circuit separat cu diferentiala de 16A la 0,01A sau sau 0,03A;
3. centrala termica treceti-o pe un circuit cu siguranta de 6A. este mai mult decat suficient. In cazuri rare ajunge la un consum de 200 de W. Cu tot cu senzorii de detectie ai gazului metan;
4.Bucataria pe circuit separat, si in functie de ce doreste sotia dvs eventual mai aduceti un circuit, ambele cu protectie pe 16A. De regula la bucatarie intalnim partea de la blatul de lucru unde sunt asezate micro-undele, mixerul, filtrul de cafea, sandwich maker-ul etc, si aragazul cu hota si masina de spalat vase. Asa ca in functie de ce aveti puteti merge cu un circuit sau cu doua;
5. circuitul de iluminat poate fi doar unul singur. 10A sunt suficienti;
6. Daca nu aveti interfon, va inteleg la faza cu soneria. Si eu o intrerupeam din tablou cand doream sa nu fiu deranjat.
In rest este ok. Bafta!

Cred ca aceasta este schema finala la care ma opresc. Ce parere aveti?
Sa le las asa sau sa renunt la diferentiala de 20A de pe circuitele din bucatarie si hol, si cele 2 prize din bucatarie (de sus) sa le pun pe o siguranta de 16A iar celelalte 3 prize cele de pe holuri si cea din bucatarie (de langa baie) pe o sigurante de 16A. Toate intr-un tablou cu 12module. Ce ma sfatuiti?

danny_el
30.07.2010, 10:27
sa le las ca mai sus sau sa le pun asa, ca in schema de mai jos. Pe diferentialul de 20A sa las prizele din bucatarie si cea de pe holul mic si pe cea de 16A sa las masina de spalat si frigiderul, si am mai pus o priza, in cazul in care mut frigiderul pe cealalta parte sa am deja priza trasa acolo. Cum vi se pare?

emanoil dumitrescu
03.08.2010, 08:01
Dvs ati impanzit toate posturile cu schite. Adminul nu poate sa le stearga?

danny_el
03.08.2010, 15:15
Dvs ati impanzit toate posturile cu schite. Adminul nu poate sa le stearga?

Din partea mea, daca va deranjeaza normal ca poate sa le stearga.

emanoil dumitrescu
03.08.2010, 22:07
Nu este vorba de deranj, dar ar putea fi grupate toate in cadrul unui singur post. Ca sa fie utile si altora, nu credeti?

danny_el
03.08.2010, 22:12
Nu este vorba de deranj, dar ar putea fi grupate toate in cadrul unui singur post. Ca sa fie utile si altora, nu credeti?

Eu unul, nu o sa mai postez schite, gata, m-am hotarat la una, intr-un final. :).
Multumesc colegilor de pe forum care m-au ajutat cu sfaturi/idei.

emanoil dumitrescu
03.08.2010, 22:30
Da, dar in viitor e posibil sa mai apara cineva cu o problema similara si atunci e mai bine sa gaseasca deja o rezolvare la problema lui.

danny_el
08.08.2010, 00:35
va mai deranjez si eu cu o intrebare. este OK daca aranjez sigurantele ca in poza 2, sau trebuie sa le pun ca in poza 1? In poze lipseste siguranta generala, care o sa fie de 25A. Sigurantele sunt urmatoarele:
25A - generala
20A - bucatarie
16A dif - masina spalat
10A - centrala termica
16A - hol+ bucatarie
16A - sufragerie
16A - sufragerie AC
16A - dormitor
16A - dormitor AC
10A - lumina
10A - lumina.
Si as mai avea o intrebare ... cum pun si diferentiala, trebuie, pot sa indoi "acele" pieptenelui ca sa imi intre mie in siguranta diferentiala (faza/nul)?

Negulescu Corneliu
26.08.2010, 08:53
Nu vreau sa mai deschid alt topic, asa ca va intreb aici. Exista un cablu pentru alimentare prize care sa poata fi pozat fara alta structura protectoare in adezivul de faianta, pe sub faianta, la montarea acesteia ? Asta inseamna in cca. 5 mm de material . Vorbesc de un cablu omologat pentru asa ceva, sigur. Exista alta solutie pentru problema asta, a trecerii unui cablu de prize pe sub faianta ce se monteaza pe un perete de beton armat, deci greu daca nu chiar exclus saparea de canal in perete ?

xena
26.08.2010, 11:03
Poti folosi cablu intenc special pentru a fi pozat in tencuiala.

Negulescu Corneliu
26.08.2010, 12:41
Multumesc !

Negulescu Corneliu
04.09.2010, 14:48
Am cautat (poate neinspirat !) cu "search"-ul si n-am gasit !
As vrea sa amplasez sub faianta, in adezivul de faianta deci, si niste conductori izolati pentru diverse aplicatii, la 12 v.
Pentru tensiunea asta trebuie tot cablu "intenc" sau merge un cablu banal, cu o izolatie mai "tapana" ?

bassu
04.09.2010, 15:04
Acelasi Intenc dar alegeti o treapta mai mare.

bassu
04.09.2010, 15:05
Am omis sa precizez ca va asumati si riscul ca in caz ca ... atunci sa .... Dar fiind cupru sper sa nu patiti asa ceva.

Negulescu Corneliu
05.09.2010, 08:19
In caz de avarie adica (intrerupere, rupere, etc.) ? Acolo nu-i ca-n copex sau Bergman (asa se scrie?) sau teava de plastic ! Rog pe cei ce au utilizat asa ceva sa spuna daca au avut incidente, daca exista o filozofie si aici, ma gandesc sa fac niste bucle, ca in instalatii, "harpe" parca le zice, de preluare a dilatarilor . Frectie la piciorul de lemn ?

bassu
05.09.2010, 10:35
Intencul prin definitie este un cablu ingropat. In cazul de fata, logic, in tencuiala. Ma gandeam ca daca aveti de alimentat consumatori mai "pretentiosi" sa va ganditi la o supra-dimensionare a respectivului cablu. In rest, nu are ce sa se intample.

starlays
27.04.2011, 20:29
Salutari tuturor.
Incep prin a va spune ca nu sunt electrician de meserie si am si eu nevoie de sfaturi/corectii din partea profesionistilor.

Am achizitionat un apartament cu 3 camere si are toata instalatia electrica pe Al.
Din primele studii si analize am ajuns la concluzia ca nu pot inlocui firele instalatiei de iluminat deoarece acestea sunt bagate prin sapa vecinului de deasupra, din cate am inteles si deaceea ma rezum in a inlocui conductorii de aluminiu pentru circuitele de la prize.
Am studiat toate topicurile importante de pe acest forum, si am reusit sa imi fac instalatia electrica pentru prize. Dimensionarea conductorilor am facut-o respectand normativul I7.
Doresc sa folosesc disjunctoare bipolare + un diferential pe circuitul de prize. As vrea cateva sfaturi, daca se poate, cu privire la acest diferential (Ce sa aleg mai exact).
In panoul electric, cel de langa contor, in momentul de fata am 6 sigurante fuzibile. In urma verificarilor am constatat ca toata instalatia de iluminat din casa este pe 2 sigurante fuzibile (una pentru faza si una pentru nul), in consecinta voi avea doar un disjunctor pe toata instalatia de iluminat.

Atasez schita pentru circuitele electrice de prize, tabloul de comanda si calculul intensitatii curentului pe fiecare circuit.
Doresc ca in tabloul de comanda sa imi adaug si soneria, dar pana acum nu am apucat sa vad despre ce este vorba exact, asa ca asptet sfaturile dumneavoastra si pe aceasta tema.
Va multumesc anticipat.

Cu respect,
Florin.

Consultant electrice
27.04.2011, 22:40
In mare din ce am studiat este bine cum ati gandit; Ca protectie diferentiala pe circuitele de prize se monteaza un intreruptor diferential de 30ma/32A. Daca exista fonduri puteti folosi un diferential si pe circuitul de lumini - paza buna trece primejdia rea.

Ce conductor intentionati sau ati montat deja pentru prize?

andrei_radu
27.04.2011, 23:55
Puteti folosi diferentialul ca siguranta generala si atunci aveti protectie diferentiala si pe circuitul de lumina. Asta ca sa nu mai cumparati inca un diferential separat.

Puneti ca si siguranta generala un diferential de 32 A sau de 25A, in functie de ce siguranta aveti in cofretul de pe scara, care cel mai probabil e un fuzibil de 25 A.Daca este asa nu are rost sa puneti in tablou diferentialul de 32 A deoarece in caz de avarie va sari siguranta din cofret.

starlays
28.04.2011, 09:00
Multumesc celor care au raspuns pana acum.Ce conductor intentionati sau ati montat deja pentru prize?

Intentionez sa montez un conductor de 2,5mm Cu. In normativ am vazut ca se pot folosi 2 conductori, de 2,5mm, de Cu prin tub la o intensitate de 24A, dar tot in normativ am citit ca pe circuitul de prize este indicat sa nu se depaseasca 2kW.

Acum ce ar trebui sa iau in considerare? Pot depasi cei 2kW pe circuit?

Consultant electrice
28.04.2011, 21:23
In primul rand vreau sa mentionez ca eu nu recomand diferentiala ca intreruptor general, cel putin nu cea de 30mA. In cazul unei situatii in care declanseaza protectia diferentiala ramaneti in bezna.

Va recomand sa mergeti cu sigurante de 16A iar unde aveti consumatori mari gen masina de spalat care incalzeste apa sau aer conditionat sa folositi un circuit separat dedicat. La bucatarie cuptorul cu microunde merge la puterea maxima intermitent, iar cuptorul electric are un consum mare continuu la inceput pana se atinge temperatura setata dupa care si el functioneaza intermitent. Banuiesc ca nu o sa existe simultaneitate si cuptor electric si microunde pentru perioade lungi de timp deci puteti folosi un circuit comun.

starlays
28.04.2011, 22:52
La bucatarie cuptorul cu microunde merge la puterea maxima intermitent, iar cuptorul electric are un consum mare continuu la inceput pana se atinge temperatura setata dupa care si el functioneaza intermitent. Banuiesc ca nu o sa existe simultaneitate si cuptor electric si microunde pentru perioade lungi de timp deci puteti folosi un circuit comun.

La circuitul din bucatarie am luat in calcul si frigiderul.... Ar trebui sa trag un circuit separat pentru cuptorul electric, cred, nu?

Consultant electrice
30.04.2011, 10:22
Am observat ca este si frigiderul pe acelasi circuit. Frigiderul are un varf de consum la pornire, insa nefiind un regim permanent nu vor fi probleme. Siguranta de pe acel circuit daca va fi de 16A poate declansa daca aveti cuptorul pornit, microundele functioneaza si ele la puterea maxima si frigiderul se hotaraste sa porneasca. In functie de curba de declansare a protectiei aceasta poate reactiona, insa dupa mine nu prea cred ca ajungeti intr-o astfel de situatie. Daca o coonsiderati posibila sau repetabila va trebui sa mai folositi un circuit separat cel mai corect.

Highlander
12.05.2011, 10:01
Am observat ca este si frigiderul pe acelasi circuit. Frigiderul are un varf de consum la pornire, insa nefiind un regim permanent nu vor fi probleme. Siguranta de pe acel circuit daca va fi de 16A poate declansa daca aveti cuptorul pornit, microundele functioneaza si ele la puterea maxima si frigiderul se hotaraste sa porneasca. In functie de curba de declansare a protectiei aceasta poate reactiona, insa dupa mine nu prea cred ca ajungeti intr-o astfel de situatie. Daca o coonsiderati posibila sau repetabila va trebui sa mai folositi un circuit separat cel mai corect.
Circuitele sunt termice. La curenti normali nu se incalzesc la varfuri de pornire. Daca o luam asa, si pornirea becului consuma mult, ca intrerupatorul face flama. Pusa pe calculator, pe cateva frecvente consuma mai mult de 1 kva

vimp
28.05.2011, 07:41
In primul rand vreau sa mentionez ca eu nu recomand diferentiala ca intreruptor general, cel putin nu cea de 30mA. In cazul unei situatii in care declanseaza protectia diferentiala ramaneti in bezna.

In functie de situatie (natura consumatorilor din pdv al curentilor "reziduali" generati - de exemplu, spunea cineva, ca a masurat si un PC poate scapa 2mA) pe general se poate monta diferential de 100mA sau 300mA. Mai exista si varianta cu diferentiale selective unde se mai poate intarzia declansarea.

Cherubino
29.05.2011, 11:41
In primul rand vreau sa mentionez ca eu nu recomand diferentiala ca intreruptor general, cel putin nu cea de 30mA. In cazul unei situatii in care declanseaza protectia diferentiala ramaneti in bezna.
Nu cred ca e chiar asa "un capat de tara" daca intr-un apartament uzual de 2-3 camere se monteaza un disjunctor diferential de 30 mA ca protectie generala. Cat de greu este sa te descurci pe intuneric ( in caz de declansare a protectiei) si sa ajungi repede la tablou intr-un astfel de spatiu care nu este foarte mare? Inteleg aceasta problema la o constructie de tip casa mai mare sau vila cu 1-2 etaje, unde intr-adevar este absolut necesara o selectivitate a protectiilor diferentiale, macar la nivelul fiecarui etaj.
Este mai bine sa ai o protectie diferentiala generala decat sa n-o ai deloc, pe considerentul ca, pentru multi oameni, e prea scumpa achizitionarea de diferentiale dedicate pentru fiecare circuit.

Consultant electrice
29.05.2011, 12:15
Tocmai din cauza ca nu este spatiu mare si cu doua diferentiale in loc de una se rezolva problema, deci costurile nu sunt extrem de mari. Este adevarat ca nu e greu sa te duci la panou insa trebuie sa te si pricepi, sau trebuie sa fie cineva care se pricepe ca daca e sotia acasa sau copii mai greu sa faca treburi de genu'. Unde chiar nu exista buget, decat deloc clar e mai bine sa fie generala.

Negulescu Corneliu
29.07.2011, 14:56
Va rog sa-mi spuneti daca exista niste conectori pentru tensiunea retelei, pentru aplicatii la care frecventa de conectare-deconectare este foarte mica, care sa aiba cel putin trei contacte, dar care sa aiba gabaritul mult mai mic decat al clasicelor stechere (fise) mama-tata cu montaj pe fir. Exista asa ceva si cu posibilitate de montare pe un suport (perete, lemn, etc. ) ? As vrea sa-mi electrific patul, sifonierul, etc si cand le mut sa le pot deconecta.

da_n
30.07.2011, 02:11
Nu cred ca e chiar asa "un capat de tara" daca intr-un apartament uzual de 2-3 camere se monteaza un disjunctor diferential de 30 mA ca protectie generala. Cat de greu este sa te descurci pe intuneric ( in caz de declansare a protectiei) si sa ajungi repede la tablou intr-un astfel de spatiu care nu este foarte mare? problema nu-i sa ajungi la tablou, problema-i sa nu rearmeze din cauza defectului, sa nu fi acasa si sotia sau copilul sa nu se priceapa, sa fie intr-o sambata si sa nu gasesti un electrician

parerea mea-i ca luminile pot functiona fara diferential, nu stiu ce spune normativul despre asta

Cherubino
30.07.2011, 14:04
Nu cred ca e chiar asa "un capat de tara" daca intr-un apartament uzual de 2-3 camere se monteaza un disjunctor diferential de 30 mA ca protectie generala. Cat de greu este sa te descurci pe intuneric ( in caz de declansare a protectiei) si sa ajungi repede la tablou intr-un astfel de spatiu care nu este foarte mare? problema nu-i sa ajungi la tablou, problema-i sa nu rearmeze din cauza defectului, sa nu fi acasa si sotia sau copilul sa nu se priceapa, sa fie intr-o sambata si sa nu gasesti un electrician
Asta cam asa este, dar cel putin in ceea ce priveste sotia, se pot face niste "exercitii" pentru astfel de situatii, ca sotia sa stie ca in cazul unui astfel de defect sa coboare toate sig. automate, apoi sa incerce armarea diferentialei si, prin armarea succesiva a sig. automate, sa descopere care este circuitul cu defect si sa-l lase deschis pana la momentul unui "consult de specialitate". Nu este chiar foarte complicat, doar pare la "prima lectura" :wink: .Bineinteles ca solutia ideala ar fi cu diferentiale dedicate pe circuitele "sensibile", dar, in afara de ce spuneam mai sus, legat de problemele financiare pe care le-ar intampina unii la achizitionarea mai multor diferentiale, sunt multi beneficiari care, chiar daca au bani, fac mutre chiar si la montarea unei singure diferentiale.

rimcea
31.08.2011, 14:05
Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect cu instalatia electrica la un garaj (prevazut cu rampa) si care va avea 6-7 prize si 5-6 posturi pentru corpuri de neoane 2x36W.Vreau sa plec din tabloul din casa (380V) cu un disjunctor diferential 2P 25A 30mA la care sa leg un cablu CYABY 3X4mmP de 20 de metri pana la garaj.Aici vreau sa pun un tablou electric cu 6 posturi unde voi avea un disjunctoare Ph + N 230 V~ de 6A pentru circuitul de lumini pe Fy de 1.5 si unul de 16A pentru prize pe un circuit cu conductor de Fy 2.5.Va rog sa-mi spuneti daca nu e corect ce ar trebui schimbat!
Multumesc si o zi buna!

Cherubino
31.08.2011, 20:39
Buna seara!
Parerea mea este ca este corecta solutia dvs. Mai mult, daca pozati cablul CYABY in pamant, atunci incarcarea maxima admisibila creste la 44 A (vezi normativ I7/2002, Anexa 13 a) deci ati putea in loc de diferentiala de 25 A sa puneti una de 32 A si sa realizati 2 circuite de prize de cate 16 A. Acest lucru depinde totusi si de puterea in trifazat pe care o aveti aprobata de la furnizor si de modul cum sunt incarcate celelalte doua faze (pentru a nu crea dezechilibre).

Consultant electrice
01.09.2011, 07:43
Rampa va referiti la elevator actionat cu motoare electrice? Daca da, eu as pune o diferentiala cu valoare mai mare de 30mA, iar daca doriti o protectie speciala contra electrocutarii folositi o diferentiala de 30mA pe circuitele de prize.

rimcea
01.09.2011, 08:32
In primul rand vreau sa va multumesc pentru timpul alocat si pentru sfaturi(o sa tin cont de ele).Rampa este o groapa in care vreau sa trag o priza si un neon.Garajul este maricel si in el o sa-mi fac si un mic atelier de uz personal,asta este si motivul pentru care vreau sa pun atatea aparate(prize si becuri).
O zi buna!

Cherubino
01.09.2011, 09:43
In primul rand vreau sa va multumesc pentru timpul alocat si pentru sfaturi(o sa tin cont de ele).Rampa este o groapa in care vreau sa trag o priza si un neon.Garajul este maricel si in el o sa-mi fac si un mic atelier de uz personal,asta este si motivul pentru care vreau sa pun atatea aparate(prize si becuri).
O zi buna!
In acest caz, poate ca ar fi indicat sa trageti un circuit trifazat in garaj.Daca reveniti cu niste amanunte legate de aparatele pe care le veti avea in garaj, gasim alte solutii. Oricum, pentru trifazat veti avea nevoie de cablu cu 5 fire (fazele L1, L2, L3, nul de lucru si nul de protectie).

rimcea
01.09.2011, 15:53
Daca reveniti cu niste amanunte legate de aparatele pe care le veti avea in garaj, gasim alte solutii.

Nu mare lucru:un compresor mic de 24L,masina de curatat cu inalta presiune(1300W),un polizor si o bormasina de banc,un flex.

rimcea
01.09.2011, 15:56
[/quote] Daca reveniti cu niste amanunte legate de aparatele pe care le veti avea in garaj, gasim alte solutii [/quote]

Nu mare lucru:un compresor mic de 24L,masina de curatat cu inalta presiune(1300W),un polizor si o bormasina de banc,un flex.

O zi buna!

Cherubino
01.09.2011, 16:31
Nu mare lucru:un compresor mic de 24L,masina de curatat cu inalta presiune(1300W),un polizor si o bormasina de banc,un flex.

O zi buna!
In acest caz, sunt de parere ca prima solutie pe care ati prezentat-o este cea mai indicata.
O zi buna si dvs. :)

rimcea
01.09.2011, 18:15
Multumesc.
O seara buna!

Cherubino
01.09.2011, 18:16
Oricand cu placere :wink:

rimcea
02.09.2011, 19:57
Buna seara.Am voie sa bag pe un copex de 20mm 2 conductori Fy 1,5 si 3 de 2,5.Si daca da.au loc,pot sa-i bag?
Multumesc si o seara buna!

ozzyboy
06.09.2011, 05:55
Da se poate. Intr-un tub de 20 se pot introduce pana la 6 x Ø2,5m. Va recomand sa introduceti conductoarele inainte de a poza copexul. Pentru introducerea lor, folositi o remorca (gasiti in bricostore spre exemplu sau in alte magazine la raionul electrice). Copexul sa fie de calitate, personal recomand gewiss.
Toate acestea in cazul in care nu ati efectuat deja "operatiunea". :D


Buna seara.Am voie sa bag pe un copex de 20mm 2 conductori Fy 1,5 si 3 de 2,5.Si daca da.au loc,pot sa-i bag?
Multumesc si o seara buna!

johnnybegoode
06.09.2011, 13:40
Va prezint spre aprobare schema bloc a instalatiei electrice facute la mine acasa (partial de electricieni, partial de mine)...Ei au tras cablurile si dozele eu am facut partea de finete (intrerupatoare, prize, sigurante, interconectari)...Ma interesa la figura 2 daca din cutia de jonctiune pleaca spre tabloul de sigurante 6 tuburi de copex de 20 pot trage firele de faza si nul spre sigurante iar impamantarea sa o trag pe un singur fir (eventual de 4)...
Copex am folosit Gewiss, iar pentru sigurante m-am gandit la Gewiss (17 lei) iar prizele oscilez intre Legrand Cariva, Anya (Schneider), Viko Karre,...
Sfaturi, idei? Multumesc anticipat.

rimcea
06.09.2011, 15:10
Nu am facut operatiunea,cred ca in weekend-ul asta.
Multumesc de raspuns!

RaspoElectric
06.09.2011, 21:49
...Ma interesa la figura 2 daca din cutia de jonctiune pleaca spre tabloul de sigurante 6 tuburi de copex de 20 pot trage firele de faza si nul spre sigurante iar impamantarea sa o trag pe un singur fir (eventual de 4)...
Copex am folosit Gewiss, iar pentru sigurante m-am gandit la Gewiss (17 lei) iar prizele oscilez intre Legrand Cariva, Anya (Schneider), Viko Karre,...
Sfaturi, idei? Multumesc anticipat.
Iti recomand sa mergi cu un Myf de 6 de la Tablou pana la doza de ramificatie,unde poti monta o bara de nul pe sina omega.Practc ea va deservi toate circuitele care pleaca din doza.
Cariva si Anya sunt modele destul de reusite si cu aspect frumos.
Spor la treaba
Cu respect ... Ovi

Paulorossi
07.09.2011, 09:32
Va prezint spre aprobare schema bloc a instalatiei electrice facute la mine acasa (partial de electricieni, partial de mine)...Ei au tras cablurile si dozele eu am facut partea de finete (intrerupatoare, prize, sigurante, interconectari)...Ma interesa la figura 2 daca din cutia de jonctiune pleaca spre tabloul de sigurante 6 tuburi de copex de 20 pot trage firele de faza si nul spre sigurante iar impamantarea sa o trag pe un singur fir (eventual de 4)...
Copex am folosit Gewiss, iar pentru sigurante m-am gandit la Gewiss (17 lei) iar prizele oscilez intre Legrand Cariva, Anya (Schneider), Viko Karre,...
Sfaturi, idei? Multumesc anticipat.
Din schema ta reiese ca tabloul de la etaj va fi alimentat din tabloul de la parter,practic din cablul care vine de la tabloul general la tabloul de la parter.In acest caz conductorul de la tabloul general la tabloul de la parter va fi de 10 mm2 deoarece trebuie sa suporte 32 A(conform I7/2002-Tab 4.9).Daca insa tabloul de la etaj si tabloul de la parter sunt alimentate ambele de la tabloul general,deci ai trase conductoare pt ambele tablouri atunci e ok cu mentiunea ca de la tabloul general la tabloul de la etaj vei folosi tot MYF de 6mm2 deoarece acest tablou e protejat de o siguranta generala de 25 A(conform I7/2002),si deci conductorul va trebui sa suporte 25 A in regim continuu de functionare.Daca deja ai tras conductoarele MYF 4 mm2 si nu vrei sa le mai schimbi atunci poti inlocui siguranta generala de la etaj cu una de 20 A/30mA
Recomand ca siguranta generala de la parter sa fie si cu functie de diferential(30 mA).
Referitor la prize,alegerea e de partea ta.
Succes!

johnnybegoode
07.09.2011, 14:36
Multumesc pentru raspuns, intradevar etajul este legat din tabloul de la parter cu un MYF de 4 mm, tabloul electric de la parter fiind legat de BMP de un MYF de 6 mm...Noroc ca nu am cumparat sigurantele, voi merge atunci pe un diferential de 20A la etaj si cu unul de 25 la parter, fara a mai introduce si iluminatul (la indicatiile din paginile anterioare ale forumului)..In rest cred ca sigurantele si circuitele spre camere sunt dimensionate OK, da?

ozzyboy
07.09.2011, 20:54
Vin si eu cu o idee, daca stati la casa, luati in calcul si un circuit de iluminat exterior, apoi la centrala termica cred ca este suficienta o siguranta de 6A.

Am si eu o curiozitate... De ce folositi MYF si nu FY? ...myf-ul parca este dublu la pret...

johnnybegoode
08.09.2011, 04:21
E mai usor de lucrat cu MYF-ul decat cu FY...Cade prizt despre iluminatul exterior, am trase afara un circuit de prize si unul de lumina..De acesta uitasem, poate ca ar trebui sa le fac o siguranta separata, nu-i asa?

ozzyboy
08.09.2011, 21:40
Bineinteles, la prize 16A cu minim IP 54, 65 si la iluminat un minim 10A si intrerupatorul daca este posibil sa fie din interiorul casei, preferabil chiar la usa de la intrare, daca nu, la exterior cu un grad de protectie minim IP 54, 65.

Paulorossi
09.09.2011, 11:09
Multumesc pentru raspuns, intradevar etajul este legat din tabloul de la parter cu un MYF de 4 mm, tabloul electric de la parter fiind legat de BMP de un MYF de 6 mm...Noroc ca nu am cumparat sigurantele, voi merge atunci pe un diferential de 20A la etaj si cu unul de 25 la parter, fara a mai introduce si iluminatul (la indicatiile din paginile anterioare ale forumului)..In rest cred ca sigurantele si circuitele spre camere sunt dimensionate OK, da?
Nu uita sa pui conductor de sectiune 10 mm2 de la BMP la tabloul de siguranta parter deoarece in BMP ai siguranta de 32 A si conductorul de 6 mm2 nu suporta aceasta densitate de curent.
Daca ai fi pus cablu subteran ar fi fost ok.
Succes!

johnnybegoode
09.09.2011, 16:28
E prea tarziu sa mai pun cablu de 10 intre BMP si tabloul de sigurante, a fost pus prin copex pe sub izolatia casei un MYF de 6...

komy
09.09.2011, 22:51
MYF-ul nu e cu mult mai scump decat FY-ul. Maxim 15%-20%. In schimb, cine lucreaza cu el simte o imbunatatire radicala. Si eu preferam sa lucrez cu FY. Dar dupa ce un client mi-a "impus" sa lucrez cu MYF(asta cam acum vreo 2 ani) nu mai lucrez decat cu MYF. Trebuie insa sa fiti mai atenti la legaturile dintre coductoare. ;)

andrei20032004
10.09.2011, 15:42
Salutare.

Am si eu o mare rugaminte la cei care ma pot ajuta.
Am in aceasta doza legatura intre daua intrerupatoare CAP Scara si un intrerupator simplu. Nu am curent deloc la nici un intrerupator. Electricianul care a facut instalatia e pletara asa ca nu prea stiu ce sa fac.
Am incercat sa vad de unde vin toate firile si le-am scris in imagine.
AM RUGAMINTEASA MA AJUTATI daca se poate face ceva asa din imagini.
Restul firelor nu imi dau seama de unde sunt
Cred ca undeva nu s-au facut bine legaturile.
MULTUMESC.

electricman
10.09.2011, 16:04
Salutare.

Am si eu o mare rugaminte la cei care ma pot ajuta.
Am in aceasta doza legatura intre daua intrerupatoare CAP Scara si un intrerupator simplu. Nu am curent deloc la nici un intrerupator. Electricianul care a facut instalatia e pletara asa ca nu prea stiu ce sa fac.
Am incercat sa vad de unde vin toate firile si le-am scris in imagine.
AM RUGAMINTEASA MA AJUTATI daca se poate face ceva asa din imagini.
Restul firelor nu imi dau seama de unde sunt
Cred ca undeva nu s-au facut bine legaturile.
MULTUMESC.
Nu prea se intelege nimic din ce scrii acolo,fa o fotografie mai mare si mai clara.

andrei20032004
10.09.2011, 17:42
Firele rosii de jos sunt:faza tablou/faza intrerupator simplu si faza intrerupator CAP SCARA.
Firele verzi fac legatura intre cele doua intrerupatoare CAP SCARA
Firele galben verde sunt de la impamantare
Firele rosii de sus sunt : faza bec CAP Scara si faza intrerupator CAP Scara 2
Firele albastre sunt: nul tablou/nul bec CAP Scara si nul bec simplu
si mai este firul albastru care e nul intrerupator simplu si se leaga cu un fir rosu. Asta nu imi dau seama de unde vine.

Cam asa am inteles eu firele de acolo.

MULTUMESC.

andrei20032004
10.09.2011, 18:50
imagine mai mare

andrei20032004
11.09.2011, 11:05
Am rezolvat problema, faza era prinsa pe izolatie in siguranta de le tablou.
Multumesc

komy
11.09.2011, 21:55
Ce treaba de doi lei! Ala nu a facut contact in tablou, si dumneavoastra ati fost nevoit sa spargeti un perete si sa cautati greseli inexistente.
Incercati pe viitor ca cel care face lucrarea sa participe si la montaj(implicit la darea in folosinta a instalatiei electrice)!

gerula2006
31.10.2011, 22:13
Salut!
Dupa ce acum un an am realizat instalatia electrica , a venit timpul sa montez si cele doua tablouri de sigurante. La parter am un tablou in care intra 14 bipolare , 2 diferntiale de 16 A si 4 tripolare. Tabloul este alimentat cu trifazic ,care vine pe 4 conductori de 16 de aluminiu. La etaj am tras fire de 6 pentru alimentarea tabloului secundar.
Cum ar fi cel mai bine sa realizez tabloul?
Trebuie sa trag trifazic din acest tablou in trei locatii - garaj , etaj si bucatarie . Cum leg aceste tripolare de tetrapolara generala?Le alimentez una de la alta ca pe cele bipolare?
Tabloul nu este prevazut cu bara de nul si de impamintare. Cum le motez pe acestea?Este indicat sa folosesc bara de nul?
Vreau sa montez la intrarea in tablou si o protectie la supratensiune si subtensiune.
Ce firma de sigurante recomandati? Eu ma gindeam la una dintre Moller , Legrand, Gewiss sau Schneider , dar nu stiu pe care sa le aleg.La bai si cabina de dus vreau sa folosesc diferentiale de 16A cu rupere la 10mA ,iar pentru masina de spalat vase cu rupere de 30mA. La centrala o bipolara de 6A.
Conductorii de aluminiu care alimenteaza tabloul ii pot lega direct la tetrapolara sau mai trebuie vreo piesa de separatie?
Va multumesc! Revin cu pozele tabloului si cu alte intrebari.
PS: acum am vazut ca este un topic pt tabloul electric.Imi cer scuze si rog moderatorii sa mute mesajul acolo.

gerula2006
01.11.2011, 20:21
Salut!
Asa arata tabloul de jos.Scuze pt calitate , sunt facute cu telefonul. Ma gindeam ca tabloul de sus sa-l leg direct in tetrapolara generala sisa oun in el ,sus, tripolara sa nu-l mai incarc pe cel de jos.

leon
05.11.2011, 20:24
...Trebuie sa trag trifazic din acest tablou in trei locatii - garaj , etaj si bucatarie ...
O schiţă orientativă:

ozzyboy
05.11.2011, 22:54
Schema de tabloului electrica este destul de corecta...
Eu insa as folosi bipolare (F+N) la partea care se leaga consumatorii si as renunta la bara de nul, as folosi doar bara de impamantare. Cred ca ati putea renunta la tetrapolara principala si as folosi-o ca pe o siguranta ptr. garaj.

gerula2006
07.11.2011, 09:25
Va multumesc mult pentru raspunsuri!
Daca pun protectie la supratensiunea , mai trebuie sa pun si protectie la trasnet?
Mi-a zis un coleg ca are o siguranta trifazica care cu ajutorul unei cheite , oreste curentul din retea si poate baga in ea generatorul pt a avea curent.Cind vine tensiunea ,cu ajutorul cheite comuta iar pe retea.
Am o oferta pentru sigurante Moller , dar nu au protectie la supratensiunea. Credeti ca le-as putea combina cu alte firme.Cica ABB are p protectie trifazica care ar functiona cu Moller.
Va multumesc!

da_n
07.11.2011, 09:42
Daca pun protectie la supratensiunea , mai trebuie sa pun si protectie la trasnet?[...]Am o oferta pentru sigurante Moller , dar nu au protectie la supratensiunea. Credeti ca le-as putea combina cu alte firme.
este bine sa ai si protectie la tensiuni de natura atmosferica, niciodata nu se stie ce se poate intampla

exista alte dispozitive pentru protectie la supratensiuni/intrerupere nul, relee de protectie gen RUM1T/RUM3T, care sunt compatibile si cu aparataj Moeller
eee.ro/eetstpdf/rum1t.pdf
eee.ro/eetstpdf/rum3t.pdf

komy
07.11.2011, 21:15
Parerea mea este sa incercati sa folositi doar o singura firma pentru echiparea tabloului. In acest mod, luati un catalog de producator unde sunt prezentate toate solicitarile dumneavoastra. Eu evit sa folosesc Meoller(am folosit o perioada) pentru ca in ultima vreme au cam aparut piraterii. In prezent eu folosesc Schneider si sunt multumit de calitate/pret. Pentru supratensiuni folosesc MSU, iar pentru locurile cu destinatie speciala(bai, dusuri, prize exterioare) intrerupatoare cu protectie diferentiala. In rest folosesc bipolare, fara bara de nul.

gerula2006
07.11.2011, 23:30
Domnul Da_n am gasit asa ceva ,dar era o firma care nu o cunosteam (parca Shrak ceva de genul asta ).
Am vazut ca cei dela Schneider au gama mai extinsa de apartura. Vreau ca protectia la supratensiune sa revian singura la potitia initiala , sa nu mai fiu eu nevoit sa o cuplez cins sare. Aveti idee unde pot gasi asa ceva?
Multumesc!

Consultant electrice
08.11.2011, 10:25
Probabil era vorba de Schrack - este companie mare cunoscuta mai ales pentru relee. Detalii si aici: http:// .schrack.ro/

Protectiile la supratensiune cam trebuie resetate. Cred ca exista si varianta comandarii lor de la distanta cu un aparat asociat de comanda.

A nu se confunda descarcatoarele care protejeaza contra supratensiunilor de natura atmosferica cu aparatajul gen bobine MSU care protejeaza contra intreruperii de nul sau a altor tipuri de supratensiuni.

victori
08.11.2011, 11:46
Protectia la supratensiune ii comanda intreruptorului diferential sau tetrapolar sa deconecteze.
Ea nu "sare", doar iti va semnaliza ca a lucrat.
Si oricum trebuie sa mergi la tablou sa cuplezi din nou intreruptorul declansat, ocazie cu care resetezi si alarma protectiei de supratensiune.

gerula2006
08.11.2011, 14:13
Salut!
As vrea ca protectia la supratensiune sa revina singura cind pericolul trece.Am primit o oferta de la Schneider de acest gen 400 ron(la Moeller este scumpa , cam 1000 ron).
Cei de la Schenider au acest dispozitiv sau cel manual cu cite o bobina MSU pe fiecare faza.
Cei de la Schrak aveau un releu si o bobina care declansa o tetrapolara - armarea se facea tot manual.
Mai caut un dispozitiv la care sa conectez generatorul si care sa inchida generalul si apoi sa deschida cind vine curentul ( asta sa fie manual).

leon
10.11.2011, 19:10
...Trebuie sa trag trifazic din acest tablou in trei locatii - garaj , etaj si bucatarie ...
Deşi circuitul garajului nu este reprezentat sper ca urmatoarea schiţa sa vină în ajutorul dvs.

gerula2006
10.11.2011, 22:02
Domnule Leon va multumesc pentru schema.
Azi m-am apucat de treaba(schema am vazut-o acum).Am lasat generala veche provizoriu pina gasesc protectia si generala corespunzatoare.Sus in dreapta se vede bara de impamintare.In stinga este bara de nul din care voi alimenta tabloul sa nu ma mai plimb cu nulul lor prin tablou. Bara de nul este identica cu cea de impamintare .Trebuie sa fie cumva mai groasa? Tabloul este ABB.Un nul este rosu deoarece la acel moment nu avea albastru fir de 4 mm.
Am facut puntile din fir de 6 mm, dar intra cam fix doua fire in siguranta.Fir de 10 nici nu se pune problema sa intre.Asa ca am hotarit sa leg doar tripolarele cu fir de 10 si restul sigurantelor cu 6 mm. Am impartit sigurantele pe trei grupe ,fiecare fiind alimentat de la o faza . Fazele care leaga cele trei grupe le voi lua din tripolare.In generala voi lega doar tripolarele si etajul. Firele care se vad acum ca legatura intre generala si grupa din dreapta sunt puse provizoriu.
Va rog sa imi spuneti unde am gresit si daca am gindit bine in continuare.Orice sfat este bine venit!
Va multumesc!

leon
11.11.2011, 12:16
Important în acest moment este sa realizaţi legături cît mai solide- (cu o suprafaţă de contact cît mai mare)- între bornele aparatelor şi conductori, este bine sa lăsaţi ceva rezervă cablurilor care vin sau pleacă din tablou fără însă a neglija aspectul lucrării.
Pentru inspiraţie vedeţi poza de mai jos:
Va doresc mult succes!

gerula2006
11.11.2011, 15:32
Eu zic ca sunt destul de solide cu acele punti de fir de 6.Am lasat firele mai lungi cit sa mai pot urca sau cobora ,daca este necesar, siguranta pe alt palier al tabloului. Tblourile din poza sunt facute de profesionisti.
Nu aveti nici o critica la felul cum am lucrat?
Multumesc!

liviu2004
12.11.2011, 22:16
Era bine sa folositi si pini ca in poza. Nu ca ar fi imbunatatit conexiunea dar ar fi eliminat zona aceea in care se vede cuprul la intrarea in automate.

gerula2006
13.11.2011, 00:19
Vizual nu ma deranjeaza.Sa fie practic.Este vreo problema daca se vad acele zone din punti?

da_n
13.11.2011, 09:51
Este vreo problema daca se vad acele zone din punti?cred ca nu, oricum dupa ce montezi capacul nu se mai vad

liviu2004
13.11.2011, 11:54
Standardul IEC 60439 scrie ca toate partile care pot fi sub tensiune trebuie izolate pentru protejarea impotriva electrocutarii. Chiar daca respectivul tablou este accesibil numai persoanelor autorizate.

De aceea un tablou ca cele din pozele atasate arata "profesionist" lucrat.

gerula2006
13.11.2011, 13:44
Deci singura problema ar fi electrocutarea celui care umbla in tablou.In tablou nu umblu decit eu si suprafata descoperita este foarte mica.Asa ca riscul este redus la minim. Tablourile de mai sus sunt facute de profesionisti cu SCULE si MATERIALE pentru profesionisti.Este alt nivel fata de un simplu tablou de casa.
Stima!

da_n
13.11.2011, 15:46
Standardul IEC 60439 scrie ca toate partile care pot fi sub tensiune trebuie izolate pentru protejarea impotriva electrocutarii. Chiar daca respectivul tablou este accesibil numai persoanelor autorizate.

De aceea un tablou ca cele din pozele atasate arata "profesionist" lucrat.pentru a preveni electrocutarea era suficient sa scoata izolatia mai atent si se evita accesul la conductorul dezizolat

multe din tablourile "profesionist" lucrate vin asa din fabrica nu sunt facute pe genunchi sau de pe scara, iar profesionistii care le fac de multe ori habar n-au de ce fac, sunt profesionisti de aspect, adica sa arate ca-pozele de mai sus

urduban
13.11.2011, 16:23
de multe ori tablotierii din atelierele de productie sunt femei adica "profesioniste" de aceea orice tablou gata construit din punct de vedere al puntilor si conexiunilor intre sigurante trebuie si verificat din pdv al continuitatii puntilor si al strangerii suruburilor....(o femeie nu are forta in mana a unui barbat).pe multe sigurante este inscriptionat cuplul de strangere cu chiea dinamometrica....

am vazut ca scriati mai sus de punti de 6 mmp , daca o sa va uitati la un tablou facut in fabrica vine cu punti de 2.5/4 mmp pentru circuite de 10A respectiv 16A este dinstanta prea scurta ca sa se supraincalzeasca conductorul folosit pentru punti la aceste intensitati...

iar daca aveti punti duble adica veniti dintro siguranta si plecati in alta puteti folosi pini de capat dubli , de ex la conductor litat de 4 mmp cereti pini dubli de 4 mmp...sta daca realizati puntile cu cond litat

liviu2004
13.11.2011, 17:33
Femeile folosesc surubelnite cu acumulatori. Atentie ce scrieti, nu generalizati, ca am in familie "profesioniste".

urduban
13.11.2011, 18:26
nu generalizez... si apreciez aceste doamne !!! ca oricum o femeie lucreazza mult mai ingrijit si ordonat ma refer la un tablou....

eu am intalnit si reglete nestranse deloc si sigurnte la fel si bare de distribtie nestranse ... acum de la o chestie nu pot generaliza....

si daia am zis de profesioniste ca stiam ca in astfel de productie lucreaza mai mult femei...

repet nu generalizez:)

Consultant electrice
13.11.2011, 20:33
La o linie de asamblare unde poate interveni forta fiecarui muncitor in cuplurile de strangere, se folosesc surubelnite electrice sau pneumatice cu limitatoare de strangere, asigurandu-se astfel un cuplu uniform de strangere pentru toate suruburile cat si o productivitate mai mare pentru lucratori care vor obosi mai greu.
Daca seria e mica sau nu se fac investitii probabil ca se mai strange si cu mana. Nu strica niciodata o verificare in plus.

gerula2006
17.11.2011, 23:12
Ca tot veni vorba de protectie la supratensiune .Ce firma sa aleg Moller sau ABB ?Preturile sunt cam la fel la ambele.
Pentru ABB : http://www.abb.com/product/seitp329/e885a7...;cid=9AAC132574
Pt Moller este EMR5-AW300-1-C (nu pot incarca PDF-ul). La ele mai vine o bobina si otetrapolara.
M-am apucat de tabloul de la etaj .Revin cu poze(trebuie sa le descarc din telefon).
Multumesc!

gerula2006
18.11.2011, 21:45
Poze cu tabloul de la etaj.Mai am de facut puntille la faze si de montat o siguranta (mai trebuie sa cumpar una).
Cred ca pina la urma merg pe ABB. Cam scump tot ansamblul dar nu vreau sa pling dupa aparatura din casa pentru 300 ron care ii dau in plus. Credeti ca este eficienta aceasta protectie? Care ar fi sansele sa "vina" o supratensiune pe retea?
Multumesc!

da_n
18.11.2011, 22:31
Cred ca pina la urma merg pe ABB. Cam scump tot ansamblul dar nu vreau sa pling dupa aparatura din casa pentru 300 ron care ii dau in plus. Credeti ca este eficienta aceasta protectie? Care ar fi sansele sa "vina" o supratensiune pe retea?
pune inca odata link-ul ABB(cel de mai sus nu merge) sau denumirea protectiei pentru informatie

cred ca este eficienta, eu am MSU de la Schneider, inainte s-o montez am probat-o si-si face treaba, culmea ar fi sa n-o faca, doar pentru asta-i proiectata/construita/vanduta

nu stiu care-s sansele dar eu am patit-o, s-a intrerupt nulul, avandu-l comun cu vecinul de la etaj, fazele fiind diferite aveam ~400 V

s-au defectat becuri economice, surse de alimentare de la boxe, imprimanta, dvd, internet/tvcablu

nu s-a defectat calculatorul, tv, frigiderul

am fost despagubit dar nervii, umblatura raman intotdeauna in contul clientului

komy
19.11.2011, 14:34
Pai MSu a functionat sau nu? De ce s-au stricat becurile economice si celelalte?

da_n
19.11.2011, 15:47
Pai MSu a functionat sau nu? De ce s-au stricat becurile economice si celelalte?abia dupa ce m-am fript am studiat problema si am pus protectia

komy
20.11.2011, 21:52
Aha. Am intelesc acum. ;)

junioroo7
30.11.2011, 21:59
Salut ... Referitor la o intrebare mai veche .. care nu am reusit sa gasesc un raspuns si care au puso mai multi dar poate nu cum trebuie ... Daca am o doza in care imi vin 3 trasee de prize . Este in regula ca din 3 x 2.5 sa plec din doza catre panou cu 1x 2.5 . sau sa plec din doza cu 4mm catre panou ... Cred ca asta a fost intrebarea multora cu multe posturi inainte ... Dar nu au specificat detaliat ... Daca ne gandim bine un conductor de 2.5 poate tine in siguranta 10 amperi . Tiand cont ca vin cu mai multe trasee in doza consumul meu instant poate depasii 10 amperi .. sa zicem 14 AMP ... Si daca mai luam in calcul ceva ce nu am vazut pe acest forum cel putin pana la pagina 17 unde am ajuns cu cititul " felul consumatorului " care duce la micsorarea suprafetei de cupru utilizate de curent datorita campului magnetic .. Probabil de asta supradimensioneaza in viziunea vostra proiectantul electric de la 4-6 la Fy 10 .

ca sa vedeti la ce ma refer priviti aici :

d=1.13*√(I/J) unde J este inte 1.5 si 3; d=[mm]
J este valoarea admisibila a curentului pentru 1mm^

-Pentru reostate si rezistente de balast J=6-10A/mm^
-Pentru electromagneti, sonerii, relee (aparate cu functionare de surta durata) J=4-5A/mm^
-Pentru transformatoare pina in 75W J=2-3A/mm^ pentru trafo 75-300W J=1,5A/mm^
-Pentru sunturi si rezistente aditionale la aparate de masura J=1A/mm^
-Pentru aparate de incalzit in functie de materialul sirmeisi conditiile de functionare J=8-20A/mm^

In cazul transformatoarelor pentru primar dp=1.13*√(I/J); iar secundar ds=dp/√k unde k este raportul de recalculare functie de datele cunoscute k=Us/Up fie k=Ip/Is

J-ul se ia in functie de aplicatie si curentul necesar fie in aparat fie in circuit


CORECTATI_ma daca gresesc ...

komy
01.12.2011, 21:27
Eu nu prea am inteles intrebarea dumneavoastra, dar poate alti colegi vor reusi sa va lamureasca mai bine. Pentru circuite(trasee) de prize, se folosesc conductori de 2,5 cu siguranta de 16A in tablou. Conductorii in acest caz vor functiona fara nici o solicitare, prin ei putand fi tras un curent mult mai mare.

junioroo7
02.12.2011, 10:04
Salut . Am atasat o schema .. Nu o zic ca o fi ca mine dar vreau sa mi-o lamuresc . Cel putin eu LOGIC asa procedez . Oricum schema si consumatorii care i-am descris este un caz concret si nu unul fictiv pe care l-am intalnit .

da_n
02.12.2011, 11:36
Salut . Am atasat o schema .. Nu o zic ca o fi ca mine dar vreau sa mi-o lamuresc . Cel putin eu LOGIC asa procedez . Oricum schema si consumatorii care i-am descris este un caz concret si nu unul fictiv pe care l-am intalnit .nu-i rau sa fie facut ca-n schema, dar si cu 2,5 merge pentru ca nu o sa ai 3x2000 W in acelasi timp sa spunem legati

Cherubino
02.12.2011, 12:00
Salut . Am atasat o schema .. Nu o zic ca o fi ca mine dar vreau sa mi-o lamuresc . Cel putin eu LOGIC asa procedez . Oricum schema si consumatorii care i-am descris este un caz concret si nu unul fictiv pe care l-am intalnit .
Nu este nicio problema sa mergeti cu 4 mmp.

komy
02.12.2011, 21:24
Daca o sa aveti 2000W pe fiecare priza o sa sara siguranta. Puteti pune de la doza la tablou 2,5 mmp faa probleme. Conductorii de 2,5mmp duc mai mult de 16A, dar pentru siguranta se limiteaza la 16A. Ca orice instalatie sau lucru bine gandit: se supradimensioneaza din proiect, ca sa nu fie probleme in utilizare.

junioroo7
03.12.2011, 10:30
Multumesc . Deci pe viitor o sa merg direct cu 2.5 ... Iar pentru userul de mai sus ... Chiar asta simulam .. Consum 3000W in acelasi timp .. Nu neaparat pe aceasi priza dar in acleasi NOD .


Si inca o intrebare .. Sigurantele acelea diferentiale nu ar fi deajuns una singura pe general Lumina / General Curent ?

da_n
03.12.2011, 21:27
Sigurantele acelea diferentiale nu ar fi deajuns una singura pe general Lumina / General Curent ?este de ajuns

daca ai priza in mediu umed cred ca este bine un diferential mai sensibil (10 mA) doar pe acel circuit

Paulorossi
04.12.2011, 15:36
Daca o sa aveti 2000W pe fiecare priza o sa sara siguranta. Puteti pune de la doza la tablou 2,5 mmp faa probleme. Conductorii de 2,5mmp duc mai mult de 16A, dar pentru siguranta se limiteaza la 16A. Ca orice instalatie sau lucru bine gandit: se supradimensioneaza din proiect, ca sa nu fie probleme in utilizare.

Ca si completare amintim ca in cazul consumatorilor casnici se folosesc sigurante din categoria C a curbei de declansare.Spre exemplu siguranta de 16 A din categoria C adica C16 suporta un curent si mai mare,spre exemplu de 20 A pentru cateva ore inainte de a declansa.Acesta este si unul din motivele pt care conductorul de sectiune 2,5 mm2 este limitat la o protectie de 16 A

schnappi
01.01.2012, 13:49
am si eu o rugaminte,imi puteti spune cum se poate trage un fir de impamantare prin tuburi de plastic cu ajutorul acelui sarpe de plastic?Am tot cautat pe net ceva tutoriale si nu am gasit nimic.
multumesc.

Mircea G
01.01.2012, 14:31
E prea simplu pt a gasi si tutoriale !
Sarpele nu se poate folosi decit daca tubul este gol , si "trage unul dupa altul " .
In cazul ca tuburile au deja circuite , nu se poate . Trebuie scoasa tensiunea , scoase firele vechi si apoi trase impreuna cu acela suplimentar .

catalin rednic
12.01.2012, 20:07
si eu sunt in faza de instalatii electrice la casa.in timpul ridicarii la rosu am tubat prin placi o mare parte din circuite,lucru confirmat si de un electrician pe care l-am chemat pt oferta.oare as putea realiza si partea de aparataj,exceptand impamantarea si tablourile?Evident am un proiect amanuntit pentru electrice pe care o sa il respect.

schnappi
20.01.2012, 09:41
Sunt aproape gata si eu cu instalatia electrica, dar am o nedumerire si anume tabloul vechi avea luminile (doua circuite) pe o siguranta si prizele (2 circuite) pe una.La tabloul nou am impartit lumina (cele 2 circuite pe cate 2 sigurante) iar prizele pe 4.Ce ma nelamureste este ca si la tabloul vechi si la cel nou atunci cand sunt becurile aprinse si pornesc ciocanul rotopercutor de 1400w (deocamdata doar o priza este functionala) scade intensitatea becurilor pentru un moment (nu imi dau seama daca se mentine scazuta intensitatea pe tot timpul cat merge rotopercutorul) dar cert este ca de cate ori apas pe buton scade intensitatea becurilor.De ce se intampla treaba asta?

Consultant electrice
21.01.2012, 14:58
Doua circuite pe o siguranta este defapt un circuit care se imparte catre mai multe lampi sau prize. Banuiesc ca se pleca din siguranta si se impartea dintr-o doza , nu veneau firele si erau amandoua unite la siguranta.

Lumina scade in intensitate pentru ca la pornire este necesar un varf de curent mai mare decat puterea rotopercutorului, iar sectiunea conductoarelor probabil nu asigura pe moment curentul respectiv(sectiunea sau conexiunile din circuit). Regimul acela este insa tranzitoriu si nu cred ca va pune probleme. Daca porneste frigiderul se intampla la fel?

schnappi
21.01.2012, 16:27
inca nu sunt la faza de a pune electrocasnicele in functiune,de abia am sapat santurile in perete pentru circuitele din bucatarie.Da erau 2 circuite pe o siguranta si la lumini si la prize la tabloul vechi.Acum lam separat in tabloul nou.Trebuie sa mai fac legaturile in dozele de separatie si sa prind dozele de prize si intrerupatoare cu gips.

Gabriel 78
21.01.2012, 19:22
Instalatia exterioara ai refacut-o ? Sa nu fie un contact scab pe undeva.La ce distanta esti de postul de transformare?La casa, sau la apartament?

jvu
02.02.2012, 12:58
Buna. Acum o luna am achizitionat un apartament cu 3 camere si as vrea sa schimb instalatia electrica in el ca este cu fire de aluminiu si e de cand bunicu. Vreau sa refac tot si pe mai multe sigurante. La bucatarie la prize cu cablu de cupru de 3 mm si la baie ca vreau sa-mi pun vana cu hidromasaj, in restul camerelor la prize fire de 2 mm si la iluminat de 1.5 mm. In tablou vreau sa pun bucataria si baia separate pe cate o siguranta la prize si restu cate 2 camere la o siguranta la prize si o camera cu balconu. La iluminat cate 2 camere la siguranta. Am urmatoarele nelamuriri: sunt ok firele care le-am ales pentru prize si iluminat ?. Si nu stiu daca am fir de impamantare in casa !. Daca nu am ce-i de facut ?. Si cum sa impart pe sigurante ?. Si sigurante de ce puteri sa folosesc ?. Multumesc.

Cherubino
02.02.2012, 14:08
Buna. Acum o luna am achizitionat un apartament cu 3 camere si as vrea sa schimb instalatia electrica in el ca este cu fire de aluminiu si e de cand bunicu. Vreau sa refac tot si pe mai multe sigurante. La bucatarie la prize cu cablu de cupru de 3 mm si la baie ca vreau sa-mi pun vana cu hidromasaj, in restul camerelor la prize fire de 2 mm si la iluminat de 1.5 mm. In tablou vreau sa pun bucataria si baia separate pe cate o siguranta la prize si restu cate 2 camere la o siguranta la prize si o camera cu balconu. La iluminat cate 2 camere la siguranta. Am urmatoarele nelamuriri: sunt ok firele care le-am ales pentru prize si iluminat ?. Si nu stiu daca am fir de impamantare in casa !. Daca nu am ce-i de facut ?. Si cum sa impart pe sigurante ?. Si sigurante de ce puteri sa folosesc ?. Multumesc.
Tabloul ar trebui sa arate cam asa:
1.Siguranta 6 A pentru iluminat (este suficient un singur circuit pentru toata casa, ca nu vorbim aici de o vila cu etaj, ci de un simplu apart. cu 3 camere)
2.Siguranta 10 A-camera 1 si 2
3.Siguranta 10 A-camera 3 si balconul
4.Siguranta 16 A-bucatarie
5.Siguranta 16 A-prize care deservesc baia (atentie-nu se monteaza in baie!!)
6.Diferentiala 25A/30 mA care va alimenta cele 2 sig. de 16 A pentru bucatarie si baie.
Sigurantele sa fie toate bipolare de tip P+N, de la un producator consacrat.
Aceasta configuratie este relativa, intrucat nu ne-ati precizat ce consumatori aveti si puterea lor instalata.
Conductor de 3 ,de 2 si de 1,5 mm nu exista. Exista conductor de 1,5 mmp (milimetri patrati-sectiune) si de 2,5 mmp.
Sfatul meu este sa apelati la un electrician priceput in instalatii interioare, intrucat vad ,din exprimarea dvs., ca nu aveti nici cele mai elementare notiuni de electricitate. Daca nu stiti nici macar sa identificati conductorul de impamantare din instalatie, atunci apelati la ajutor calificat.

jvu
02.02.2012, 14:17
Multumesc pentru raspuns. Am sa iau legatura cu cineva in domeniu.

komy
02.02.2012, 21:49
Buna. Acum o luna am achizitionat un apartament cu 3 camere si as vrea sa schimb instalatia electrica in el ca este cu fire de aluminiu si e de cand bunicu. Vreau sa refac tot si pe mai multe sigurante. La bucatarie la prize cu cablu de cupru de 3 mm si la baie ca vreau sa-mi pun vana cu hidromasaj, in restul camerelor la prize fire de 2 mm si la iluminat de 1.5 mm. In tablou vreau sa pun bucataria si baia separate pe cate o siguranta la prize si restu cate 2 camere la o siguranta la prize si o camera cu balconu. La iluminat cate 2 camere la siguranta. Am urmatoarele nelamuriri: sunt ok firele care le-am ales pentru prize si iluminat ?. Si nu stiu daca am fir de impamantare in casa !. Daca nu am ce-i de facut ?. Si cum sa impart pe sigurante ?. Si sigurante de ce puteri sa folosesc ?. Multumesc.
Eu as face in felul urmator:
circuitul 1: siguranta 10A : conductor 2x 1,5mmp : iluminat 1 camera +balcon +bucatarie+hol
circuitul 2: siguranta 10A: conductor 2x 1,5mmp : 2 camere +baie
circuitul 3: siguranta 10A diferentiala 0,03mA: conductor 3x 1,5mmp: baie cu cada de hidromasaj
circuitul 4: siguranta 10A: conductor 3x 1,5mmp: centrala
circuitul 5: siguranta 16A: conductor 3x 2,5mmp: masina spalat
circuitul 6: siguranta 16A: conductor 3x 2,5mmp: bucatarie
circuitul 7: siguranta 16A: conductor 3x 2,5mmp: 2 dormitoare
circuitul 8: siguranta 16A: conductor 3x 2,5mmp: 1 dormitor+balcon
circuitul 9: siguranta 10A: conductor 2x 1mmp: sonerie

Eu folosesc sigurante 1P+N de firma si daca bugetul permite, bag diferentiale pentru prize.
Cautati pe cineva care sa dea si acte pentru ceea ce face, nu doar o garantie verbala.
Sper sa fi fost de folos

jvu
03.02.2012, 21:04
Multumesc pentru ajutor.

Cherubino
04.02.2012, 10:49
circuitul 9: siguranta 10A: conductor 2x 1mmp: sonerie

Eu folosesc sigurante 1P+N de firma si daca bugetul permite, bag diferentiale pentru prize.
Cautati pe cineva care sa dea si acte pentru ceea ce face, nu doar o garantie verbala.
Sper sa fi fost de folos
O solutie mai completa decat cea postata de mine (si foarte corecta). Totusi, d-le Komy, am o nedumerire: siguranta de 10 A la sonerie? Pentru asa ceva eu as recomanda o bipolara de 1A (se gasesc valori asa mici, de exemplu in gama iDPNN de la Schneider.

komy
04.02.2012, 21:41
Da, foarte adevarat, e suficient mult mai mic. Doar ca eu am in stoc(sau cumpar) sigurante de 10, 16, 20, 25, 32 A. Sub nivelul asa nu prea cumpar caci si furnizorul meu(distribuitorul de Schneider) nu prea are.

Cherubino
05.02.2012, 12:01
Da, foarte adevarat, e suficient mult mai mic. Doar ca eu am in stoc(sau cumpar) sigurante de 10, 16, 20, 25, 32 A. Sub nivelul asa nu prea cumpar caci si furnizorul meu(distribuitorul de Schneider) nu prea are.
Eu am asteptat 3 saptamani dupa 2 bipolare de 2A din gama iDPNN-Schneider (tot de la distribuitor, care a trebuit sa le comande direct din Franta, ca sunt solicitate foarte rar).

jvu
10.02.2012, 21:22
Buna. Am urmat sfatu am apelat la cineva in domeniu calificat. Dar am ajuns la alta problema trebuie sa sparg peretii sa pun doze !. Daca as folosi CAROTA BIMETAL 80MM sau diamantata credeti ca ar rezista ?.De taiat canale pentru tuburi am cu ce, dar am de pus vreo 40 de doze in total. Am decis sa fac eu partea murdara cu spartu peretilor pentru a mai reduce costurile. Multumesc.

Catalin1968
11.02.2012, 13:58
Daca nu ai facut "santurile" pentru trasee, si daca nu ai tencuit inca peretii, te-as sfatui sa pui canalet. Eu a trebuit sa renunt la instalatia electrica cu care a fost construit blocul (tub PVC prin pereti de beton) si am toata instalatia electrica reconstruita pe canalet.

jvu
11.02.2012, 18:42
Problema e ca la mine instalatia e pe panglica de aluminiu si nu e pe tub e bagata sub tencuiala !. Si eu m-am "crucit" dar asa e facut de cand e blocu. Eu renunt la ea si imi fac alta noua.

electricman
13.02.2012, 15:07
Eu renunt la ea si imi fac alta noua.
Si bine faci.

lactanzius
27.02.2012, 19:05
Eu folosesc sigurante 1P+N de firma si daca bugetul permite, bag diferentiale pentru prize.
Cautati pe cineva care sa dea si acte pentru ceea ce face, nu doar o garantie verbala.
Sper sa fi fost de folos

Bine v-am gasit ! Am o nedumerire cu privire la intrerupatoarele magneto-termice ( uzual numite "sigurante"). In general, cele mai utilizate sunt trei tipuri (ma refer la cele pentru circuite monofazate); monopolare (1post), 1P+N (si el de-un post) si bipolare (2posturi). Ce trebuie sa fie la baza alegerii, cand trebuie sa realizezi un tablou de distributie, a unui tip in defavoarea altuia? Va multumesc.

liviu2004
27.02.2012, 21:52
http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php?24071-Cand-folosim-1P-N-si-cand-2P

mihaibobo
01.03.2012, 21:20
Bine v-am gasit tuturor! Va supun dezbaterii un proiect facut de mine dupa ca am citit forumul si va rog frumos sa-mi dati ceva sugestii legate de dimensionare cablului de bransare (ingropat) precum si o configurare a tabloului de sigurante principal cat si a celui secundar (pe cat posibil cat mai amanuntit).
Precizarile mele ar fi: casa pe structura de lemn (construita de mine :) ), consumatorii ar fi cam cei trecuti in schita (in plus frigiderul la care i-am facut circuit dar nu l-am scris).Orice opinie constructiva este acceptata si sustinuta cu bere :) . Va multumesc

6375963760637616376263763

kiki07
02.03.2012, 08:22
buna ziua tuturor
urmeaza sa ne mutam in casa noua(un ap 2 camere constructie 1970 caramida)
apartamentul va intra lunile ce urmeaza in renovare totala
si am o nedumerire in alegerea tabloului electric pt apartament si nr de circuite priza si lumina
e un ap 2cam tip D semidecomandat (46mp)cu bucataria mare care va fi dormitor,si camera de zi care va fi si bucatarie (cu balcon),
mai ramane camera mare si baia
acum probleme ce trebuie sa o rezolv cat mai repede, prima data pe hartie.
ar fi nr de circuite priza
cu lumina am rezolvat iin mare 2circ lumina 1.5mmp(dar cred ca ar ajunge unul?)
calcule facute de mine
-camera mica 8mp(fosta bucatarie)+hol intrare 3.64mp(aici intra si un frigider in vecinatatea camere de zi viitoare bucatarie) -1circ p. 20A(2.5mmp)
-bucataria 15.74mp -1circ p. 35A(4mmp) plita electrica 7kW
-1circ p. 20A aparat aer conditionat 3kW
-1circ p. 20A cuptor electric 3kW
-1circ p. 20A hota (?)+masina spalat vase(1kW)
-1circ p. 20A pt restul de ap aratura electrica (ap de bucatarie mici,fara cuptor cu microunde)
-hol mic +baie +camera mare -1circ p. 20A (aici intra si masina spalat haine(1kW)
cam astea ar fi spuse, sper sa ma fi facut inteles
va multumesc anticipat
cu stima Cristi

kiki07
02.03.2012, 08:36
am reusit sa fac un scan cu apartamentul varianta finala
63769

Paulorossi
02.03.2012, 15:49
buna ziua tuturor
urmeaza sa ne mutam in casa noua(un ap 2 camere constructie 1970 caramida)
apartamentul va intra lunile ce urmeaza in renovare totala
si am o nedumerire in alegerea tabloului electric pt apartament si nr de circuite priza si lumina
e un ap 2cam tip D semidecomandat (46mp)cu bucataria mare care va fi dormitor,si camera de zi care va fi si bucatarie (cu balcon),
mai ramane camera mare si baia
acum probleme ce trebuie sa o rezolv cat mai repede, prima data pe hartie.
ar fi nr de circuite priza
cu lumina am rezolvat iin mare 2circ lumina 1.5mmp(dar cred ca ar ajunge unul?)
calcule facute de mine
-camera mica 8mp(fosta bucatarie)+hol intrare 3.64mp(aici intra si un frigider in vecinatatea camere de zi viitoare bucatarie) -1circ p. 20A(2.5mmp)
-bucataria 15.74mp -1circ p. 35A(4mmp) plita electrica 7kW
-1circ p. 20A aparat aer conditionat 3kW
-1circ p. 20A cuptor electric 3kW
-1circ p. 20A hota (?)+masina spalat vase(1kW)
-1circ p. 20A pt restul de ap aratura electrica (ap de bucatarie mici,fara cuptor cu microunde)
-hol mic +baie +camera mare -1circ p. 20A (aici intra si masina spalat haine(1kW)
cam astea ar fi spuse, sper sa ma fi facut inteles
va multumesc anticipat
cu stima Cristi

Buna.
Prima recomandare e sa soliciti ajutorul unui electrician autorizat atat pt proiect cat si pt executie.
Din cele mentionate de tine iti trebuie bransament trifazic deoarece numai plita electrica are 7kw.Vechile bransamente monofazice se executau pana la maxim 6kw,acum conform I7/2011 se pot executa pana la 11 KVA,trebuie consultat furnizorul pt asta.
In opinia mea trebuie sa ai in vedere urmatoarele:
- va fi un singur circuit de lumina(nu se justifica montarea mai multor circuite deoarece ai consumatori putini).Pt acesta vei folosi conductor de 1,5 mm2 protejat de o siguranta de 6A
-camera mica +hol intrare -1circ prize.Pt acesta vei folosi conductor de 2,5 mm2 protejat de o siguranta de 16A
Bucataria:
-1circ priza de forta plita electrica 7kW.Pt acesta vei folosi conductor de 16 mm2 protejat de o siguranta de 40A
-1 circuit aparat aer conditionat 3kW.Pt acesta vei folosi conductor de 2,5 mm2 protejat de o siguranta de 16A
-1 circuit cuptor electric 3kW.Pt acesta vei folosi conductor de 2,5 mm2 protejat de o siguranta de 16A
-1 circuit hota+masina spalat vase(1kW).Pt acesta vei folosi conductor de 1,5 mm2 protejat de o siguranta de 10A
-1circ p. 20A pt restul de ap aratura electrica (ap de bucatarie mici,fara cuptor cu microunde)
-1 circuit hol mic +baie +camera mare(aici intra si masina spalat haine(1kW).Pt acesta vei folosi conductor de 4 mm2 protejat de o siguranta de 20A.
Toate circuitele de prize vor fi protejate de o siguranta generala diferentiala de 30mA.Daca sunt posibilitati financiare se vor monta pe fiecare circuit sigurante cu functie diferentiala.
Succes!

kiki07
05.03.2012, 09:29
va multumesc pt raspuns
am sa ma consult cu un electrician autorizat,
si merg mai mult ca sigur pe varianta trifazic
doamna mea vrea plita si cuptor electric,asta e.
numai bine

mihaibobo
05.03.2012, 10:55
Am rugamintea sa-mi raspunda si mie un expert la intrebare de mai sus.
Multumesc anticipat

mihaibobo
05.03.2012, 13:57
In plus fata de rugamintea de mai sus ar mai fi o intrebare: In fotografia atasata mai jos este stalpul din fata casei si as vrea sa stiu daca am sau nu trifazic pe el?
Multumesc anticipat

63851

Ranettius
05.03.2012, 14:49
Nu stiu daca e corect unde postez, am o intrebare teoretica:
- circuit trifazat, se pleaca din cutia bmpt/contor cu 5 conductori fy de 4 catre tablou_1 (3F+N+G)si cu alti 5 conductori fy de 4 catre tablou_2. In fiecare tablou se face o impartire pe faze, sa spunem echilibrata. Care ar fi puterea teorectica maxima suportata de conductori sau pe fiecare faza in parte?
(nu imi spuneti ca este puterea aprobata de Enel :), as dori sa stiu la modul teoretic)

Dar daca legatura tablou-contor e cu fy de 6?

Multumesc anticipat si sper ca nu inoportunez cu postarea in acest topic.

da_n
05.03.2012, 15:06
este stalpul din fata casei si as vrea sa stiu daca am sau nu trifazic pe el?
este trifazic

raducu_ilie
05.03.2012, 16:12
Puterea la 5x4 ar fi de circa 18 kw, iar la 5x6 ar fi de cca 24kW. Depinde insa si de cat aveti dvs sectiunea de la stalp sau de la punctul de alimentare la BMPT. Stima!

Ranettius
05.03.2012, 23:08
Multumesc de raspuns, si eu stiam de undeva ca in jur de 17.
Totusi, detaliez putin, cred ca mi se amesteca in cap unele notiuni..
Presupunem ca am ajuns cu cablu 5x4 in tablou si se face impartirea: L1 la X circuite de prize , L2 la alte Y circuite de prize, L3 la Z circuite de prize. Toate aceste circuite sunt monofazate, cablu 2x2,5, sigurante 16A. Care ar fi maximul de circuite pe fiecare faza, avand in vedere puterea maxima pt fiecare circuit in parte, astfel incat sa duca cablul de 4? Sper ca am pus o intrebare logica...

raducu_ilie
06.03.2012, 17:41
Ipotetic, in cazul in care ati imparti toti consumatorii egal - o chestia mai dificila dar ideala, atunci eu cred ca va puteti bizui pe fiecare faza pe cca 4-5 kw.

Ranettius
07.03.2012, 14:51
Multumesc de informatii!

Relu75
13.03.2012, 14:17
Va salut!

Am si eu o casa "la rosu" caruia urmeaza sa-i fac instalatia electrica in primavara. Ce vreau sa va intreb este pana unde se termina atributiile celor care-mi vor face racordarea la reteaua electrica? Ei imi momteaza BMP-ul (care banuiesc ca va fi la poarta, exterior) si cablul pana-n casa la tabloul general sau cablul este treaba mea? Mai exact, ma intereseaza daca la tabloul general se termina treaba mea sau trebuie sa cumpar si sa montez si cablul dintre tablou si BMP.

electricman
13.03.2012, 14:36
Intre BMP si tablou te priveste.

Relu75
13.03.2012, 14:46
Aha, asa ma gandeam si eu...

Cam ce conductor e necesar? Iau in considerare siguranta de 32 sau in cel mai rau caz 25A din BMP. E de ajuns conductor de 6mmp?

Relu75
13.03.2012, 14:48
Si inca ceva... Cablul il pot pune cum vreau eu (ingropat sau aerian) sau solutia mi-e impusa de Electrica?

Multam fain!

electricman
13.03.2012, 14:57
Si inca ceva... Cablul il pot pune cum vreau eu (ingropat sau aerian) sau solutia mi-e impusa de Electrica?
Multam fain!
Intre BMP si tablou ,cum vrei tu.
De 6 este suficient.

raducu_ilie
13.03.2012, 22:02
Dar sa nu uitati ca si pentru acel cablu intre BMP si casa dvs o sa aveti nevoie de un proiect pentru acea parte de instalatie. Deci si acea parte trebuie executata de o firma autorizata.

Relu75
14.03.2012, 08:23
Stati sa ma lamuresc. Am nevoie de firma autorizata doar pt cablu iar pt toata instalatia din casa, aici includ si tabloul, nu e nevoie?

Multumesc tuturor pt ajutor!

Paulorossi
14.03.2012, 12:28
Toata instalatia electrica din casa, aici incluzand tabloul si montarea cablului dintre tablou si BMP trebuie executata de o firma autorizata.
Daca distanta dintre tablou si BMP este mare atunci trebuie facut un calcul de pierdere de tesiune din care reiese daca e bun cablul de sectiune 6mm2 sau trebuie trecut la o valoare superioara a sectiunii.

Relu75
14.03.2012, 15:08
Pai si cei ce isi fac singuri instalatia? Sau care apeleaza la electrozugravi fara nici un fel de calificare?

Paulorossi
14.03.2012, 17:33
Doar in Romania se intampla asa ceva,e un obicei tot mai des,in strainatate lucrul acesta e riguros verificat.Ce calificare in domeniul electric crezi ca are zugravul respectiv?Tu crezi ca instalatia electrica presupune doar sa tragi 2 fire?
Pt o lucrare care prezinta siguranta in exploatare apeleaza la o firma specializata sau PFA.Ei iti pot oferi garantie pt lucrare.La orice defect ei pot fi trasi la raspundere.
Daca tu apelezi la vanzatorul de flori pt instalatia electrica cand iti va lua foc casa pe cine impusti?

raducu_ilie
14.03.2012, 19:37
Observ, ca din nou se confunda electricianul cu cel care este zugravo-parchetaro-faiantaro-electrician. Cel din a doua categorie este o persoana "atotstiutoare" care iti da sfaturi in orice domeniu. Pentru el, al treilea conductor de la circuitul de priza este inutil, sigurantele se monteaza intotdeauna cat mai mari si se argumenteaza cu "v-am facut-o sa nu va sara niciodata". La ei predomina intotdeauna produsele turcesti iar discutiile despre garantie si raspundere se lasa cu plecarea de la lucrarea respectiva. Tot din pacate, aduc aminte si de colegi de breasla, care fac uneori tampenii mai mari decat "zugravo-parchetaro-faiantaro-electrician" din dorinta unui ciubuc dupa orele din program. ANRE exista si rolul lui este acela de a veghea la respectarea normativelor in vigoare la executarea si darea in folosinta a instalatiilor electrice dar din pacate prezenta lui in teritoriu este atat de redusa incat este aproape nula. Poate in Bucuresti sunt mai multi angajati ANRE si acolo situatia e altfel dar altfel...

da_n
14.03.2012, 20:10
treburile se-ntampla si-n alte parti asa, nu numa-n Ro, vorbesc din experienta proprie

eu nu i-as imparti asa, exista oameni constiinciosi, indemanatici, care lucreaza cu simtul raspunderii indiferent ce au studiat la scoala si ce autorizatii au

nici la firmele specializate nu sunt toti electricieni autorizati, ca si-n toate domeniile sunt si acolo ucenici, electricieni in devenire, oi negre etc

oricum, conteaza ca cine face instalatia sa fie un om de incredere, care lucreaza in cunostinta de cauza si electricianul autorizat indiferent ca este persoana fizica sau firma stie ca poate pune stampila si merge cu fruntea sus in fata forului competent pentru a pune in legalitate lucrarea

ca si-n Ro si-n alte parti pentru a bransa o locuinta la sistemul de alimentare cu energie electrica este nevoie de un proiect facut si coordonat de un electrician autorizat de forurile competente

electricman
14.03.2012, 20:13
zugravo-parchetaro-faiantaro-electrician. Cel din a doua categorie este o persoana "atotstiutoare"
,,Intamplator" sunt abilitat sa-i verific pe astia,sunt fara mila.
Astia duc profesia in derizoriu.

Relu75
16.03.2012, 12:38
Ok, sa inteleg si eu pasii... instalatia interioara se poate face cu oricine, autorizat sau nu. Apoi, vine electricman, care este electriciam autorizat, si pune (sau nu pune!) stampila. Nu stiu unde, dar o pune. Apoi, cu stampila pe proiect, cred, beneficiarul se duce la Electrica si cere racord.

Asa este sau gresesc eu undeva?

floricuta
16.03.2012, 16:00
corect,,asa da..ai dreptate

da_n
16.03.2012, 18:32
Ok, sa inteleg si eu pasii... instalatia interioara se poate face
dupa un proiect facut de cineva abilitat, executia proiectului o poti face cu cine vrei daca gasesti un electrician autorizat sa supervizeze lucrarea si implicit sa-si asume raspunderea

raducu_ilie
16.03.2012, 18:53
Dvs v-ati asuma raspunderea pentru altcineva? Eu unul, nu.
Faza cu supervizarea si raspunderea ar insemna sa i-a cel putin ca si bani ca si cel care executa lucrarea si sincer nu prea vad destui care sa fac acest lucru. Dar, cine stie...

raducu_ilie
16.03.2012, 19:01
"Ok, sa inteleg si eu pasii... instalatia interioara se poate face cu oricine, autorizat sau nu. Apoi, vine electricman, care este electriciam autorizat, si pune (sau nu pune!) stampila. Nu stiu unde, dar o pune. Apoi, cu stampila pe proiect, cred, beneficiarul se duce la Electrica si cere racord.

Asa este sau gresesc eu undeva?"


Nu este corect. Instalatia electrica interioara se executa doar cu o firma sau cu o persoana autorizata ANRE. Electricman, de fapt, nu dumnealui ci " institutia" verificatorilor de proiect este abilitata sa participe la lucrarile unde se cere sa fie prezenti. CEZ-ul sau cum i-o zice in zona dvs are pretentia ca dupa obtinerea ATR-ului (avizului tehnic de racordare) dvs sa aveti dosarul instalatiei electrice interioare in care sa fie desenul schitei electrice a casei dvs, amplasamentul BMP-ului pe teren, declaratia de conformitate, declaratia de defecte ascunse, buletinele de verificare a cablurilor cat si a prizei de pamant, alaturi de copii dupa autorizatia ANRE a firmei sau a persoanei autorizate care v-a executat dvs lucrarea. Lipseste una din ele trebuie sa faceti rost de ea. Ca sa nu mai amintim de faptul ca la racordarea trebui sa fie prezenta firma sau persoana care v-a executat lucrarea. Asa este legal. La noi in Romania se procedeaza cum ati amintit dvs desi este ilegal. Platesti pe nea Caisa care semneaza ca primarul ptr o instalatie pe care de cele mai multe ori nici macar nu s-a obosit sa o vada. Si de aici, in viitor , cine stie? Stima!

raducu_ilie
16.03.2012, 19:02
Nea Caisa - nu se refera la dl Electricman ci la cel care semneaza orice ... fara sa fie constient de eventuale repercursiuni.

Paulorossi
16.03.2012, 19:16
Ok, sa inteleg si eu pasii... instalatia interioara se poate face cu oricine, autorizat sau nu. Apoi, vine electricman, care este electriciam autorizat, si pune (sau nu pune!) stampila. Nu stiu unde, dar o pune. Apoi, cu stampila pe proiect, cred, beneficiarul se duce la Electrica si cere racord.

Asa este sau gresesc eu undeva?

Din cate stiu, legal, pasii sunt urmatorii:
-Impreuna cu proiectantul,care e o persoana autorizata de ANRE se stabileste tipul bransamentului si puterea instalata in functie de consumatorii tai actuali si tinand cont de consumatorii suplimentari din viitor.Apoi se face proiectul instalatiei in concordanta cu normele in vigoare.Cu proiectul te duci la furnizor spre aprobare.
-Dupa aprobare se demareaza executia instalatii electrice.Aceasta poate fi executata in conditii legale doar de o firma autorizata ANRE sau de un electrician autorizat care detine un PFA (sau inteprindere individuala)autorizata ANRE.Daca e o firma autorizata ANRE lucrarea poate fi executata si de electricieni care sunt doar autorizati intern sub supravegherea unui electrian autorizat ANRE.
-Dupa executia lucrarii de la furnizorul de energie e trimis verificatorul care verifica daca instalatia s-a executat conform proiectului aprobat si daca s-a tinut cont de normele in vigoare.Daca s-au comis greseli la executie, firma sau persoana care a executat lucrarea trebuie sa rectifice problema pe banii lor.
Intr-un final,daca totul e ok, se intocmeseste procesul verbal de predare primire intre tine si firma respectiva sau PFA dupa care furnizorul te va bransa la energie.

Asteptam si alte pareri...poate de la un verificator
Mult succes!

PS:in caz ca sunt probleme cu instalatia(Incendii...Doamne fereste!!!)cunoscand executantul cat si verificatorul,acestia pot fi trasi la raspundere penal.Daca s-ar face acest lucru putini vor risca sa puna stampila pe un lucru prost facut.

Relu75
17.03.2012, 09:22
Multumesc mult pt lamuriri. Am inteles cum sta treaba acum.

Cand am zis "electricman" m-am referit generic la verificatorii autorizati, sper ca @electricman are simtul umorului si nu l-a deranjat generalizarea.

Relu75
17.03.2012, 09:30
Imi mai permit sa mai pun o intrebare aici, am cautat un topic dedicat si nu am gasit.
In Horn...bach am gasit conductori FY de 2.5 mmp la un pret f bun. Este vorba de o firma din Sangeorgiu de Mures, deci nu sunt cei renumiti din Tg Mures. Nu stiu daca am voie sa dau numele firmei, dar poate ma ajuta cineva care a lucrat cu astfel de conductori si-mi spune daca merita sa-i cumpar.

Multumesc!

raducu_ilie
17.03.2012, 13:03
Sa nu fie aceiasi conductori de Tg-Mures dar "rebranduiti".

Relu75
18.03.2012, 10:30
Nu cred. Celebrii producatori din Tg Mures sunt cei de la Rom...cab. Cred ca firma deriva din fostul Electromures. Cei din Horn...bach sunt Top...Electro, si sunt din Sangeorgiu de Mures, o localitate vecina cu orasul Tg Mures.
Conductorii par OK, atat cat ma pricep eu. Eram curios daca a folosit cineva din domeniu si ce parere are despre ei.

valica29
03.05.2012, 10:53
Am fost de curand la fratii nostri de peste Prut, mai precis la un spital din Chisinau. La un momentdat a trebuit sa folosesc toaleta si am ramas cu gura cascata cand am vazut uscatoarele de mana si prizele montate langa pisoar. Se pare ca si ei au Doreii lor.

liviu2004
03.05.2012, 22:16
Ar fi destul de sus "tinta". Tare oricum.

raducu_ilie
03.05.2012, 23:09
Cu bolta ... banuiesc ca au diferential montat pe alimentarea celor doua prize.

Cherubino
04.05.2012, 05:59
Lasand la o parte aspectele de ordin electric (nu cunosc normativele din Moldova), mi se pare total ilogica montarea uscatoarelor in acea pozitie. Adica, nu te usuci pe maini dupa ce in prealabil le-ai spalat cu apa ci...eventual daca te-ai stropit din greseala??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

valica29
05.05.2012, 16:35
Cu bolta ... banuiesc ca au diferential montat pe alimentarea celor doua prize.
Credeti-ma ca electricienii de acolo din spital nu stiu ce e ala diferential, aparatura electrica cam toata e rusesaca si de pe timpul lui Stalin.

Consultant electrice
06.05.2012, 00:52
Cred ca lipsa spatiului a impus montarea acolo si probabil mai mult de doua persoane nu intra in incaperea cu pricina. Legat de prize si amplasarea lor dupa mine alegerea a fost facuta din start, nu s-au montat ulterior si persoana care a gandit treaba nu prea stie de normative.

Daca alimentarea venea din spatele aparatelor direct mai era intr-un fel acceptabil :)

komy
11.05.2012, 20:24
Pai eu am inteles din acea poza ca in Moldova e ca in Romania... Cand se da o anumita suma ce trebuie cheltuita, nu conteaaza daca e necesar sau nu, daca e bun sau nu. Banii se cheltuiesc. :)

raduclapa
10.06.2012, 18:50
Salutare tuturor. Având în vedere că ultimul mesaj a fost postat de curând, presupun că încă se mai urmărește acest topic.

Scriu aici, fiindcă și eu voi face instalația singur. E vorba de casa unui amic, și facem amândoi instalația, dar practic doar eu. Puțin despre mine: nu sunt electrician, dar am mai făcut chestii mici, și bineînțeles instalația apartamentului meu în proporție de 90% (adică am păstrat foarte puțin din ce era vechi). Cu toate acestea nu am făcut nici un calcul, ci doar la bunul simț: 2.5mm prize/25A, 1.5mm pt iluminat/16A ... abia citind aici pe forum am aflat că lucrurile sunt mult mai complicate.

Știind că vara asta urmează să fac instalația casei sale, m-am înscris prin toamnă la un curs de electrician în construcții, dar nu s-au adunat destui cursanți și ne-au tot amânat ...din lună în lună până, iată, am ajuns în iunie și tot nu am început (eu planificam să finalizez până în iunie, dar nah!)

Aș avea deci multă nevoie de ajutorul vostru, în primul rând pentru banalul calcul inițial. Știu că pentru racordarea la rețeaua națională trebuie făcut proiect și cei de la e-on, (sau cum se mai numește) îți aduc la poartă puterea pe care o soliciți, cu o mică supradimensionare, în caz de... Ce vreau eu să știu e cum fac acest calcul al puterii necesare? Adun pur și simplu consumatorii ce vor fi în casă? Aproximez cam cât cosumă un frigider/TV etc?

Revenind la casa de care spuneam. Aproximativ 120mp (parter + mansardă) structură de lemn, trei dormitoare, un birou, două băi, living, bucătărie și o debara/magazie + o terasă. Despre alte detalii (număr de circuite, mod de pozare, materiale) voi deschide alt subiect la momentul respectiv și am să expun atunci mai în detaliu ce vreau să fac și ce am găsit pe forum. Momentan vreau să vad cum se face calculul.

Tipul ar vrea o centrală electrică (220V), poate și o plită electrică (tot 220V) și nu mai zic de aparate de AC, dar în viitor. Acum nu are bani pentru toate astea, dar ar vrea pe viitor, așa că instalația trebuie gândită să suporte asemenea consumatori. (cum ziceau mulți pe aici: instalația se face o singură dată).
De aceea întreb: pentru monofazic cât e puterea maximă pe care ți-o poate da de la rețea? Dacă depășești 8kW trebuie să tragi trifazic? Sau?

Dacă cineva dorește detalii, aș putea să pun lista (aproximativă) cu toți consumatorii: (dacă poate cineva estima care ar fi puterea necesară sau dacă e suficient monofazic îi mulțumesc foarte mult)
-centrala termică electrică - aproximez eu ~ 6kW
-boiler (dacă centrala nu asigură decât încălzire)
-4 televizoare (~500W)
-mașina de spălat
-cuptor cu microunde (~1kW)
-frigider
-2 x Aer condiționat (cândva în viitor ~ 3-4 kW)
-aspirator (~2kW)
-PC (~400W) (momentan 1, dar cei doi copii vor crește în curând și cu siguranță vor avea laptop fiecare.. sau ce gadget se mai inventează)
-laptop (~150W)
-2 x DVD-player
-router wireless + modem internet
-receptor televiziune digitală (sau cum se numește respectivul aparat)
-senzor de gaz (nu consumă mult, dar îl trec în listă)
-ocazional încărcătoare de la telefon sau încărcătoare pentru acumulatori, aparat de țânțari, consumatori mici de genul încărcătoarelor
-un ventilator sau sistem de ventilație pentru aerisire baie - bucătărie
-hotă
-mixer (prăjior de pâine, sandwich maker și alte mici dispozitive de bucătărie)
-robot de bucătărie
-pentru iluminat, zic eu cam 2kW (luând în considerare că becurile consumă din ce în ce mai puțin, devenim din ce în ce mai eco)

Vă mulțumesc pentru orice răspuns, chiar și unul care mă va trimite la plimbare! Dar dacă reușiți totuși să mă ajutați cumva, rămân dator! Cum spuneam, despre tuburi, conductori, diferențiale, doze, vom vorbi în alt mesaj, mai întâi să scap de problema asta.
Mulțumesc mult și pentru timpul acordat (că ați pierdut vreun minut doar citind tot ce-am scris :D )

RaduCA
10.06.2012, 19:08
[...] Aproximativ 120mp (parter + mansardă) structură de lemn [...] centrala termică electrică - aproximez eu ~ 6kW [...]Este mult prea mică puterea estimată a centralei. După părerea mea, un minim acceptabil ar fi de la 10 kW, dar acesta depinde de foarte mulţi factori, printre care cel mai important ar fi structura pereţilor casei.
Eu zic să-i spui amicului tău să adune bani pentru trifazic... nu scapă fără.

raducu_ilie
10.06.2012, 19:19
Varianta trifazata se impune. Cat despre "calcul", adunati toti consumatorii existenti la ora actuala si apoi treceti la completarea cererii ptr eliberarea ATR-ului. Daca se pastreaza ideea cu centrala trifazata reveniti dupa ce vorbiti cu un instalator care sa va fac calculul ptr puterea centralei termice si abia apoi reveniti. La ce ati dat dvs am intalnit de regula centrale de 24kw trifazat sau mai mult. Dar cel mai bine ar fi sa luati legatura cu un instalator. Unul adevarat.

raduclapa
10.06.2012, 20:43
Mulțumesc frumos RaduCa și raducu_ilie
...adunati toti consumatorii existenti la ora actuala si apoi treceti la completarea cererii ptr eliberarea ATR-ului.

Să înțeleg că ATR-ul este racordarea la rețeaua națională? Mulțumesc!
Când am zis că estimez 6kw la centrală, nu mă refeream la estimarea necesarului pentru încălzire, ci la faptul că atât am găsit cea mai mică centrală :P
Am să-i comunic în schimb faptul că are nevoie de 380 pentru ceea ce am scris eu pe listă. Dacă se renunță la centrala electrică în favoarea uneia pe gaz, tot trifazat ar fi necesar, sau ajunge un monofazat, să zicem 8kW?
Mulțumesc mult pentru promptitudinea răspunsurilor. Eu intru mai rar azi fiindcă utilizez cartela telefonului... ceea ce anulează posibilitatea convorbirilor. Vă mulțumesc.

raducu_ilie
10.06.2012, 21:13
Dac sunteti pe centrala pe gaz atunci in mare ar fi 8 kw necesari dar in cam toate zonele daca depasiti 6.5kW treceti la trifazat.

RaduCA
10.06.2012, 21:21
[...] Dacă se renunță la centrala electrică în favoarea uneia pe gaz, tot trifazat ar fi necesar, sau ajunge un monofazat, să zicem 8kW? [...]
Vă recomand trifazatul, chiar dacă necesarul nu depăşeste 8 kW, datorită posibilităţii distribuirii şi echilibrării consumatorilor pe faze. Oricum prinde bine o rezervă de putere (nu se ştie ce consumatori pot apărea prin/pe lîngă casă).

raduclapa
11.06.2012, 19:44
Vă recomand trifazatul, chiar dacă necesarul nu depăşeste 8 kW, datorită posibilităţii distribuirii şi echilibrării consumatorilor pe faze. Oricum prinde bine o rezervă de putere (nu se ştie ce consumatori pot apărea prin/pe lîngă casă).

Chestia e că racordarea cu trifazat este mult mai scumpă iar banii sunt o problemă.
Vă mulțumesc pentru răspunsuri. Să văd ce hotărăște el.

Cherubino
12.06.2012, 18:46
Dac sunteti pe centrala pe gaz atunci in mare ar fi 8 kw necesari dar in cam toate zonele daca depasiti 6.5kW treceti la trifazat.
Se poate monofazat pana la 11 KVA, conform I7-2011, dar asta nu inseamna neaparat ca furnizorul are asigurate si conditiile tehnice sa furnizeze aceasta putere in monofazat.

vali_dragomir66
12.06.2012, 21:47
Nu stiu daca postez corect la subiect , poate ma ajuta cineva .
Am un intrerupator pt 2 becuri la distanta unul de celalalt si la un moment dat nu mai functiona . Am cumparat alt intrerupator ,dar cand l-am instalat la fel . Becurile nu sunt arse , dar ce am constatat : in doza de aparat am 3 fire , unul cu faza.Normal daca ating pe direct acel fir cu faza cu unul din celelalte trebuia sa se aprinda un bec , dar nu se intampla acest lucru , acel fir are curent pana in momentul atingerii , dupa care nimic , indiferent de firul care il ating . Unde dispare acel curent ?
Am tablou de sigurante pe fiecare circuit plus sig diferentiala , de ce nu sar ? care sa fie problema ?
Va rog , ma puteti ajuta .
Multumesc !

electricman
13.06.2012, 06:33
dar ce am constatat : in doza de aparat am 3 fire , unul cu faza.Normal daca ating pe direct acel fir cu faza cu unul din celelalte trebuia sa se aprinda un bec , dar nu se intampla acest lucru , acel fir are curent pana in momentul atingerii , dupa care nimic , indiferent de firul care il ating . Unde dispare acel curent ?
Am tablou de sigurante pe fiecare circuit plus sig diferentiala , de ce nu sar ? care sa fie problema ?
Va rog , ma puteti ajuta .
Multumesc !
Pe firul acela nu este o faza normala,este un curent indus,de aceea iti dispare atunci cand iincerci sa aprinzi becurile.Diferentialul nu are de ce sa sara,vezi in doza de legatura ca ai un conducor intrerupt.

vali_dragomir66
14.06.2012, 18:21
Multumesc , incerc sa schimb acel conductor.

Consultant electrice
14.06.2012, 21:54
Urmariti traseul acelui conductor sa nu aiba undeva o rezistenta mare datorata unei lipse de contact, legatura slaba etc. Cum stiti ca are faza pe el? Ati verificat cu creionul de control?

cristimar
20.06.2012, 15:46
cum se poate evita supraincalzirea instalatiei electrice?

Cherubino
20.06.2012, 19:12
cum se poate evita supraincalzirea instalatiei electrice?
Respectand cu strictete la executia instalatiei prevederile normativului I7-2011, precum si prin asigurarea unei exploatari corecte.

vali_dragomir66
07.07.2012, 22:21
Da , am verificat doar cu creionul de control . Acum am revenit acasa si am spart, inlocuind toate firele, care erau f. vechi si acum functioneaza normal.
Am o alta rugaminte , mi-am adus de dincolo 2 lampi cu senzor (sekend) care eu le-am desfacut dar am uitat , avand cunostinte minime in electricitate , (atunci eram convins ca retin toata smecheria).
-din perete (doza)3 fire : faza,nul,pamantare ;
-din lampa 3fire f , n , p ;
-din senzor , la fel 3 fire , unul separat si doua impreuna ,(aici problema e ca toate sunt negre).
Va rog ma puteti ajuta cu o schita ?
Cu stima !

marian.dinu
04.08.2012, 01:20
buna seara poate cineva sa ma ajute cu o schita pentru legaturi in serie si paralel pentru spoturi in tavan fals?va multumesc

raducu_ilie
04.08.2012, 14:59
Ptr marian dinu :

http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php?27000-Legatura-spoturi-si-tub-luminos

raducu_ilie
04.08.2012, 15:03
Ptr vali_dragomir66: o fotografie cu acel senzor ne-ar fi ajutat sa va ajutam.

Consultant electrice
05.08.2012, 01:13
Fara poze cu lampa/senzorul nu va putem ajuta. Probabil pe placa cu circuit a senzorului sunt marcate firele fiecare ce fac. Puteti verifica si acolo. Senzorii au o alimentare permanenta si un fir de comanda pentru lampa. Lampa are un fir de impamantare probabil, un fir care se duce in instalatia electrica si un alt fir care se leaga pe comanda de la senzor.

corsalex
17.08.2012, 23:29
mi-am facut si eu saptamana asta instalatia electrica si va sfatuiesc sa va trageti un traseu separat mai rezistent de prize (sarma de 4 si siguranta de 20-25A), iar cu una din prize sa va duceti pana afara astfel incat sa puteti sa bagati in acea priza un generator in caz de o pana de curent care tine mai mult timp. in momentul in care bagati generatorul in acea priza, decuplati siguranta din tablou si veti avea curent doar pe prizele din acel circuit. ar fi ideal ca in fiecare camera sa puneti o priza din acest circuit.
trebuie sa ne gandim la orice...cine stie ce ierni ne asteapta, cine stie ce mai pune guvernul la cale astfel incat sa strice relatiile cu rusii si sa ne opreasca gazele... Doamne fereste!

PS: nu am citit tot ce scrie in acest topic, iar daca a mai fost scrisa o idee asemanatoare rog sa nu mai luati in calcul mesajul.

Consultant electrice
23.08.2012, 21:47
Dvs. doriti sa veniti de la generator cu un stecher sa inteleg in priza de pe casa in caz de avarie dupa cum ati descris. Daca asa e, nu este solutie corecta riscati o electrocutare cu acel stecher.

sorink
23.09.2012, 12:05
Buna ziua, ma gandesc la refacerea instalatiei electrice la apartament intr-un viitor apropiat si am inceput sa mai prospectez internetul. Problema la care am ramas intepenit acum e un conector pentru doza care sa faca distributia de la sectiune de 4mm la sectiune de 2,5mm, adica sa aiba o intrare pentru 4 mm si mai multe iesiri pentru 2,5 mm (4, 6 iesiri). Deasemenea si de la 2,5 la 1 sau 1,5 pentru iluminat. Pe internet am vazit doar conectori pentru aceeasi sectiune. Exista astfel de conectori de care as vrea eu?

Dosarele x
23.09.2012, 12:17
Poate va ajuta asa ceva:
http://pentruelectricieni.ro/detalii-produs/gewiss/bara-de-nul-+-impamantare-(1x25)+(7x10)-gewiss-9833

da_n
23.09.2012, 13:55
Problema la care am ramas intepenit acum e un conector pentru doza care sa faca distributia de la sectiune de 4mm la sectiune de 2,5mm, adica sa aiba o intrare pentru 4 mm si mai multe iesiri pentru 2,5 mm (4, 6 iesiri). Deasemenea si de la 2,5 la 1 sau 1,5 pentru iluminat. Pe internet am vazit doar conectori pentru aceeasi sectiune. Exista astfel de conectori de care as vrea eu?nu prea exista, problema ta fiind atipica, normal nu se face treaba asta in dozele de derivatie, conductorul de 4mm2 se opreste in tablou sau merge in circuit separat la cuptor daca este cazul, 2,5 mm2 se foloseste la circuitele de prize si 1,5 mm2 la iluminat din tablou pana la prize, intrerupatoare respectiv corp de iluminat

in cazul in care doresti sa faci cum ti-ai propus trebuie sa adaptezi ce se gaseste pe piata la situatia ta in conditii de siguranta in exploatare

poti folosi bara de nul/impamantare, cum arata colegul forumist mai sus, exista in diferite dimensiuni, poti folosi regleta normala sau regleta/conector de putere

sorink
23.09.2012, 14:47
Da X, ceva de genul acela, numai ca pentru sectiuni mai mici. Eu ma uitam de obicei la conectori http://pentruelectricieni.ro/produse/accesorii-instalatii-electrice/conectica/conexiuni-conductori-499 si acolo nu gaseam ce vroiam eu.
merci fain.

@da_n - tu zici sa plec cu sectiune de 2,5 din panou pana la dozele de derivatie? asta inseamna mai multe fire prin tub de la tablou si eu sper sa folosesc tubulatura existenta (am un apartament cu 4 camere).
M-am gandit la urmatoarea imparteala cu 5 sigurante:
1 - prize bucatarie
2- prize stanga ap
3- prize dreapta ap
4- iluminat stanga ap
5- iluminat dreapta ap
O sa mai calculez dar cred ca e mic 2,5 pentru doua camere cu 2 aere conditionate si cativa alti consumatori. De aceia as vrea sa merg cu 4mm pana la doza de distrib si de acolo cu 2,5 la prize.

Oricum nu sunt expert in domeniu asa ca accept orice opinie.

da_n
23.09.2012, 18:43
este buna si acea regleta de capat Scame din linkul tau, depinde cati conductori vrei sa legi impreuna

pentru iluminat nu este nevoie de 2 circuite

dani ppp
03.01.2013, 19:01
Va salut. M-am hotarat sa imi schimb vechea instalatie de pe o parte a casei, unde o sa si renovez in primavara. M-am gandit sa merg cu FY de 4mm coloana, apoi din doze sa cobor cu 2,5 la prize si 1,5 la becuri. As vrea sa merg si cu iluminatul si cu prizele pe acelasi circuit. . Partea de casa care i schimb instalatia are 5 camere, doua holuri si o anexa. Conexiunile in doze sa le fac cu reglete?