PDA

Arată versiune întreagă : Suprafata acoperisbobodinvs
26.03.2009, 21:26
Va salut.Va rog sa ma lamuriti,in privinta unei chestiuni.Am solicitat unei firme ce vinde si monteaza tigla metalica sa-mi faca o oferta de pret.Totul pare ok,pretul este acceptabil,insa nu prea sunt acord cu suprafata de acoperis reiesita din calculul lor.Lor le-a iesit o suprafata de acoperis de 256 mp,care mie mi se pare cam mare.Anexez alaturat schita acoperisului pe care le-am inaintat-o si lor si dupa care au facut calculul.Va rog si pe dvs.,cei care sunteti in masura,sa faceti un calcul la acest acoperis,pt. al confrunta cu cel al firmei respective.Suprafata exacta a acoperisului,cu ajutorul formulelor ariei triunghiului si dreptunghiului o pot afla si eu,insa stiu ca la calculul suprafetei se tine cont si de pierderi,de asta suprafata poate varia.
Va rog ,daca binevoiti,sa ma lamuriti si va multumesc anticipat.

Adamescu Ion
27.03.2009, 00:03
Suprafata acoperisului este suprafata acoperisului, iar necesarul de tabla este alta. Cei care calculeaza si aleg ce si cita tigla metalica au nevoie, trebuie sa o faca pentru a avea o pierdere minima! Suprafata acoperisului este 218,8 m2! Scuze, daca am gresit la calcul! Daca v-ati ales producatorul tablei, vedeti ce lungimi produc. Se cauta acele dimensiuni care, prin combinarea lor sa dea lungimea cea mai apropiata de (egal sau mai mare 5,5m; egal sau mai mare 6m) linia de cea mai mare panta a acoperisului. In zona unde se taie, lungimile se scad progresiv sau se cresc progresiv, in functie de situatie, pentru a avea pierderi minime. Se foloseste si un program pentru calculul necesarului de materiale (autocad). Firma care vinde si monteaza tabla, trebuie sa incerce sa aiba un minim de manopera dar, in favorul clientului. In cazul in care firma care vinde este aceeasi care si monteaza, ar trebui sa fie cazul cel mai bun! Termenii folositi de mine nu sint cei consacrati dar, cred ca m-am facut inteles. Domnul Voicu, poate infirma sau confirma ce am spus si chiar il rog sa ma corecteze! Documentatie, schite...

bobodinvs
27.03.2009, 02:47
Va multumesc pentru comentariu si sunt de acord cu dvs. ca suprafata acoperisului e diferita de necesarul de tabla,poate nu am fost clar in exprimare,insa cred ca s-a subinteles ce am vrut sa spun.Lor le-a iesit o suprafata de 256 mp.Vi se pare acceptabil sau credeti ca s-a umflat putin?
Multumesc pt raspunsuri.

razvan voicu
27.03.2009, 05:47
va rog sa specificati distanta de la frontonul din dreapta sau din stnga pana la intersectia coamelor ( coama lucarnei cu coama casei )

bobodinvs
27.03.2009, 06:45
Distantele sunt de 5.5 m,respectiv 11.5 m.Lungimile pe dolii sunt de 7.7 m.Distanta de la lucarna la frontonul din dreapta e de 6 m.

Specialistul MC
27.03.2009, 09:20
Apreciez ca' calculul estimativ a fost corect, aveti nevoie de aprox. 256 mp de tabla nedebitata dupa forma acoperisului.

Adamescu Ion
27.03.2009, 10:07
Undeva, dimensiunile date pentru completare nu corespund cu datele initiale! Dupa primele date lungimea doliei ar trebui sa fie 7.5m. Am gresit la calculul suprafetei! Suprafata acoperisului dupa datele initiale este... 204m2! Regret ca trbuie sa contrazic unii specialisti dar, la un asemenea acoperis pierderile nu pot fi mai mari de 15 max 20% (cu multa indulgenta)! Chiar si cu neconcordante dimensiunilor date initial, fata de completari, tot nu aveti mult mai mare suprafata acoperisului fata de cei 204m! Mie, cind am fost implicat la un acoperis, am calculat suprafata acoperisului la 350m2, depozitul a facut calculul necesarului, au trimis cantitatea care le-a iesit din calcul si... au ramas 60m2 tigla metalica! Acoperisul este mult mai complex, pierderile fiind mai mari. La cantitatea cumparata, pretul a fost pe masura! Tigla ramasa am considerat-o un bonus si i-am gasit utilizarea. Doriti documentatie?

bobodinvs
27.03.2009, 18:00
Am inteles,ca necesarul de material stabilit de firma,e undeva pe-acolo,aproape de realitate.Oricum,in final costul total conteaza,mai putin cum a fost stabilit.Ce parere aveti de pretul oferit de ei : 13 500 ron pentru invelitoare,jgheaburi si manopera,tot de la ei, pt tigla metalica Megaprofil RAL 8017?
Multumesc pt aprecieri!

Adamescu Ion
27.03.2009, 20:46
Cu riscul de a fi inervant, va atrag atentia ca eroarea datelor introduse ulterior este prea mare fata de ce da din calcul! Va rog verificati daca acoperisul nu este deformat! In acest caz, vedeti cum iese treaba la frontoane (acolo se vede) si gasiti solutia. Aveti undeva frontoane evazate? Vedeti daca "dincolo nu este mai ieftin"! Am glumit, putin serios. Acum ar fi buna si parerea domnului Voicu... De curiozitate, dupa terminare lucrarii, ne spuneti cita tabla a intrat?

razvan voicu
27.03.2009, 21:49
255 ,89 mi-a rezultat mie in conditiile in care am facut calculul pe total ( adica latimea totala a tablei x lungimea totala ).
pretul pe mp nu este relevant . ( credeti-ma ca este o intrebare de care eu sunt satul pana peste cap si o aud zi de zi - cit este pretul /mp ??? )
relevant este pretul total al lucrarii si calitatea materialelor folosite .
ex : toate firmele au trecuta in oferta de pret produsul folie anticondens .
sunt foarte putini insa cei care trec si tipul acestei folii fara sa mai vb de caracteristicii . la fel se intimpla si la sistemul de drenaj si la profilele de tinichigerie .
pentru ca nu exista un standard astfel incit sa zicem sortul de fronton sa aiba o desfasurata de 310 la toti producatorii ( sau 308 sa nu lovim in lindab :D ) . am vazut sorturi de fronton cu desfasurata de 250 asta insemnand ca dintr-o foaie de tabla plana acel producator scoate 5 frontoane spre deosebire de unul care le face cum trebuie care scoate doar 4 .si atunci din start apare o diferenta de 20% la elementele de tinichigerie .
credeti-ma ca nu am auzit pe nimeni sa ma intrebe cu ce producator de otel lucreaza respectiva firma , (nu ca ar conta prea mult pentru ca azi poti sa lucrezi cu arcelor iar maine cu ruukki ) toata lumea vrea sa stie " ce tabla e ? " si " nu-i asa ca nu e facuta in romani ?" .
nu stiu la noi in tara cine mai aduce tabla de afara . ganditi-va ca suntem o forta de munca ieftina , se fac reduceri la transport , vama , ca sa nu mai vb si de timp . poti sa produci afara si sa produci prost si poti produce in romania si o poti face foarte bine . in momentul in care au deschis linia de la stefanesti lindab avea o linie pe care nu cred ca o aveau nici suedezii atunci .

razvan voicu
27.03.2009, 21:58
si pretul este ok daca este vorba de intreg sistemul , adica cu jgheaburi , burlane , etc .

razvan voicu
27.03.2009, 22:01
poti sa produci afara si sa produci prost si poti produce in romania si o poti face foarte bine .
cind am zis de produs ma refeream la profilare nu la a produce rolele de otel !!

bobodinvs
28.03.2009, 04:30
Cu riscul de a fi inervant, va atrag atentia ca eroarea datelor introduse ulterior este prea mare fata de ce da din calcul! Va rog verificati daca acoperisul nu este deformat! In acest caz, vedeti cum iese treaba la frontoane (acolo se vede) si gasiti solutia. Aveti undeva frontoane evazate? Vedeti daca "dincolo nu este mai ieftin"! Am glumit, putin serios. Acum ar fi buna si parerea domnului Voicu... De curiozitate, dupa terminare lucrarii, ne spuneti cita tabla a intrat?

Stati linistit,nu sunteti enervant,apreciez dezbaterea problemei.Acoperisul nu este deformat.Poate in calculul dvs.nu ati tinut cont ,pt ca nu ati avut de unde sa stiti,ca baza frontoanelor paralele (care sunt egale) este mai mica decat baza lucarnei.Ele sunt 8.7 m respectiv 9.9 m.inaltimea podului este de 2 m. Lungimile le-am stabilit si eu cu un program 3d,pt ca inca se lucreaza la casa.La final,voi comunica suprafata si dimensiunile exacte ale acoperisului,conforme cu realitatea.

La fel cum spunea si dl.Voicu,relevant este pretul final.Pt ca sunt sigur ca la alte firme ar putea sa-mi treaca mai putini mp de acoperis insa stiu ei cum sa socoteasca sa iasa pretul dorit. No ofense pt cei din breasla.

Poate ar trebui,mai degraba,sa va cer pareri despre pret.Acesta este de 13 500 ron pt toata lucrarea:tigla,folie,accesorii,jgheaburi,manopera, din care 10 777 ron reprezinta pretul pt toate materialele.Tigla este Megaprofil ral 8017.As aprecia,de asemenea,pareri despre acest produs.
Va multumesc pt comentarii.

Adamescu Ion
28.03.2009, 20:04
Si referitor la pretul tablei lise completez acum: din tabla lisa se confectioneaza local elemente de acoperis. Cind se vinde tabla lisa, cel care vinde, vinde la pretul care ar fi obtinut pe elementele de de acoperis rezultate din acea tabla! Am reusit sa pun DOCUMENTATIA PENTRU MONTAREA TIGLEI PE FORUM! VEZI
DOCUMENTATIE!
Domnule Voicu, ma bucura ce am citit in una din postarile dumneavoastra. Seamana cu ce ziceam si eu odata legat de elementele de acoperis.
Legat de producatorii de tigle si de ce otel foloseste un producator sau altul va pun eu intrebarea dar, sub urmatoarea forma: S.... ce producatori de tigla aprovizioneaza?
Cind va referiti la frontoanele produse de L....., va referiti la cele drepte sau evazate (cita tabla intra intru-un fronton)?
Domnule bobodinvs, am o problema de geometrie pentru dumneavoastra: sa se compare lungimea ipotenuzei unui triunghi dreptunghic, care are catetele de 5,5m, cu lungimea laturii inclinate a unui trapez dreptunghic, care are baza mare 6m, baza mica 1,5m si inaltimea 6m. Ipotenuza va da 7,7m? Acoperisul nu este strimb? Ipotenuza si latura inclinata sint lungimile doliilor. Voi calcula si inaltimea acoperisului. Ce program folositi pentru proiectare?

Adamescu Ion
28.03.2009, 20:15
Domnule bobodinvs, folositi astereala? Pretul manoperei este bun! Pentru a va da seama de corectitudinea lucrarii, cred ca va trebui sa consultati documentatia despre care tot vorbesc! Este adevarat ca atunci cind nu stii un anumit lucru, poti fi usor pacalit si nu prea sti ce sa ceri. Stiti cum se prinde dolia?

bobodinvs
28.03.2009, 22:45
@ adamescu Chiar cu vreau sa intram iar in polemici,insa incerc sa dau curs provocarii dvs.
- o sa folosesc astereala,pt un plus de siguranta stabilitate al acoperisului,intrucat ,dupa parerea mea,este un pic mai complicat montatul sipcilor si a doliei fara astereala si daca meseriasii nu-si dau interesul,riscul e mult mai mare.
- despre problema de matematica:cred ca va complicati prea mult pt a afla lungimea doliei ,fara rost,poate pt a condimenta postul ,insa nu ma las usor bagat in ceata.Folositiva de coltul din stanga al acoperisului ,unde aveti un triunghi dreptunghic cu catetele reprezentate de coama si de latura frontonului,adica de 5.5 m. Daca il credeti pe cuvant pe un respectabil domn Pitagora (daca nu,exista si demonstratia) in acest triunghi dreptunghic,suma patratelor catetelor este egala cu patratul ipotenuzei. Astfel 5.5x5.5 =30.25 ; 30.25+30.25 = 60.5 .Inseamna ca,daca Pitagora avea dreptate,ipotenuza va fi radical si suma patratelor catetelor.In cazul nostru va fi radical din 60.5 = 7.7781745..... .Recunosc in fata dvs.ca am gresit cu 0.0781745......m,insa nu am vrut sa complica calculele.

Pt ca nu am facut asta in plan profesional,ci doar pt interesul propriu,m-am ajutat de un binefacator Google sketchup ,D-zeu sa-i dea sanatate :) .Tot cu ajutorul lui Google de care ma suspectati mai demult ca nu sunt in relatii bune cu el,m-am lamurit si cum se monteaza dolia,decat sa va explic mai bine va atasez linkurile,daca nu ma credeti.

Sa mai lamuresc un lucru:Postez pe acest forum pt a ma consulta cu oameni dispusi la a da o mana de ajutor,in primul rand pt a clarifica probleme ce tin de practica si nu apar in documentatia de care tot vorbiti dumneavoastra.Teorie si tratate imi ofera mult stimatul domn Google... ..cat China.Marea mea problema e ca nu sunt in tara sa constat realitatea din teren,casa o fac cu ajutorul parintilor pt care constructia unei case echivaleaza cu trimiterea unei rachete in spatiu si nu vreu sa le complic viata mai mult decat le-am complicat-o deja.Incerc sa le fac sarcina de a-si ajuta fiul ,la care s-au angajat,cat pot si eu de usoara.Nu pot decat sa va multumesc anticipat celor care va dati concursul la aceasta misiune a mea.
Domnule Adamescu,cand ati spus:''pretul pt manopera este bun'' si ati incheiat cu '' ! '',a fost in mod ironic?Puteti argumenta?
Va multumesc si astept comentariile dvs.in special cele legate de subiectul dezbatute in topic.

Adamescu Ion
29.03.2009, 11:17
Domnule bobodinvs, nimic nu este ironie, totul este doar deformatie profesionala: folosesc "!" pentru a atrage atentia asupra unui anumit lucru, verific dimensiunile si datele pina ma conving ca totul este in regula. In general, incerc sa-mi fac treaba cit se poate de bine. In cazul dimensiunilor acoperisului dumneavoastra, mi-au sarit in ochi anumite imperfectiuni. Nu mai dau detalii, ca sa nu ziceti ca sint rau intentionat. Probabil, ar fi bine sa vorbim pe "Y!".
Pentru domnul Voicu: sint firme producatoare de tigla metalica, care se aprovizioneaza materie prima din Polonia?

razvan voicu
29.03.2009, 16:35
din cite stiu eu nu !!!!
adica materia prima vine din polonia ( stiam si firme care aduceau chiar produsul finit din polonia ) dar nu e produsa in polonia .
eu am fost la o fabrica din polonia de tigla metalica ( cea mai mare din polonia si chiar din europa din cite am inteles ) si am vazut acolo sute de role de otel . erau produse de a.... , c.... , r..... , us s.... .
SA INCERC SA EXPLIC PUTIN :
in polonia se aduce toata tabla dupa care culorile cele mai uzuale se distribuie in tarile in care firma respectiva are linii de productie .
culorile mai putin cerute ( galben , negru , aramiu , etc . ) raman in polonia si in cazul in care cineva doreste o comanda pe aceste culori aceasta se executa in polonia urmand ca produsul final ( tigla metalica ) sa fie trimisa cu primul transport .
se procedeaza astfel pentru a nu bloca foarte multi bani in culori ce se vand greu ( inchipuiti-va ce ar insemna sa ai banii blocati in 5 rulouri de tabla galbena sau sa plimbi un rulou din polonia in romania , apoi in ucraina , in cehia , etc . )

Adamescu Ion
29.03.2009, 17:14
Va multumesc, domnule voicu, pentru raspuns! Nu vreau sa se intre prea tare in amanunte... Mai in fata, va rugam sa ne spuneti daca producatorul local de tabla aprovizioneaza mai multi producatori de tigla metalica. Un cumparator, poate identifica tigla contrafacuta? Pretul pacalelii, daca exista, este mare? Diferentele intre diferite sortimente de tabla sint semnificative?

bobodinvs
29.03.2009, 19:57
Dle.Adamescu,am tot smotocit cu 3d-ul acoperisul asta si TREBUIE SA VA DAU DREPTATE ca nu ies toata dimensiunile ca pe schita,sunt diferente,destul de mici zic eu,dolia mi-a iesit si 7.5 si 7.77,depinde de unde am inceput sa lucrez,probabil nu am experienta dvs.Oricum,eu nu voiam un pret exact sau o parere spre perfectiune,ci doar ceva cu titlu informativ,de asta am mai rotunjit dimensiunile.Oricum,acoperisul nu o sa-l fac eu ,ci meseriasul,spre norocul meu :D .
Mai astept 2 oferte si apoi o sa iau o decizie.
Va multumesc si va urez succes!

Adamescu Ion
30.03.2009, 20:21
Domnule bobodinvs, o sa incerc sa va explic de ce diferentele mici sint erori grave: daca ipotenuza triunghiului dreptunghic despre care a fost vorba nu da exact cu cea masurata (data de dumneavoastra), acoperisul va fi strimb; distanta de la baza lucarnei la fronton dreapta, din calcule , este mult mai mica decit dimensiunea data; inaltimea acoperisului la fel este cu probleme, baza lucarnei... Practic, nu prea se inchide nimic. Cind se incepe proiectare unui acoperis, avem, de obicei, citeva tipuri de date: dimensiunile care reies din forma si dimensiunile proiectiei pe sol a casei (nu in totalitate adevarat - terase, balcoane,...), dimensiuni impuse de noi (unghiuri, inaltimi, ruperi de panta,...), dimensiuni impuse de o serie de materiale sau semifabricate cumparate, mai sint, in unele cazuri, dimensiuni impuse legislativ,... (dimensiuni impuse de soacra)
Este bine ca ati inceput sa schitati acoperisul pentru ca incet, incet o sa gasiti forma finala si o sa reusiti pe parcurs sa gasiti variante din care veti putea alege ce se potriveste cu constructia si veti putea dimensiona acoperisul pentru a fi proportional cu ce este sub el. Va sugerez sa tineti seama si de factorii de mediu, in special directia din care bate vintul preponderent.

bobodinvs
30.03.2009, 22:39
Ce parere aveti despre schita asta?Am vb cu constructorul si am mai schimbat usor ceva data.Chiar sunt curios de parerea dvs. Daca nu iese bine,cu h pod=2.6,fara sageac,promit ca renunt la acest subiect :D

Baza frontoaneleor laterale e 8.75,inaltimea acoperisului 2.6 .Coama lucarnei e 6.6 .

Adamescu Ion
31.03.2009, 01:03
Domnule bobo, va rog verificati ce aveti pe celolalt topic. Puteti pune o schita cu conturul constructiei?

bobodinvs
31.03.2009, 06:07
Aveti schita,cu H=2.6. ,sageacul 0.5 m . Am acceptat deja oferta la acoperis,insa putem discuta in continuare,pt a ne perfectiona cunostintele ,daca binevoiti,pt ca mai e pana e gata acoperisul.

Juanelu
11.04.2009, 19:57
Si pretul la manopera cum se plateste ? la mine meseriasul voia sa-i platesc pe metru patrat de tabla folosita , nu de metri patrati de acoperis, nu stiu cum sa-ti mai scoata bani, deci cu cat mai multa tabla strica ar fi trebuit sa-i platesc mai mult, nu stiam daca sa rad sau sa ma enervez, insa tipul era convins si-mi zicea ca asa e calculeaza.
Daca am invatat ceva cu construcia casei in Romania e sa nu dau niciodata bani inainte si sa cer pret la lucrare nu pe metru patrat.

Specialistul MC
11.04.2009, 21:12
Deobicei manopera perceputa se refera la suprafata reala de invelitoare si nu la necesarul de material pentru invelitoare.

razvan voicu
12.04.2009, 17:44
imi pare rau sa va spun dar nu aveti dreptate !!!
se plateste la metrul patrat de tabla folosita ( asta inseamna inclusiv acele resturi care va raman ) pentru ca acea tabla este prelucrata ( adica se masoara , se taie , etc. )
daca ati avea o casa in doua ape de 150 mp cel ce monteaza ar avea de taiat foarte putin pe cind la o casa de 150 mp in 17 ape ar avea foarte mult iar tabla pe care el ar prelucra-o sa acopere casa respectiva ar fi mult mai mare si nu ar fi normal sa i se plateasca doar 150 mp .
cel mai corect si cinstit ar fi sa " se bata palma " pe un pret final al acoperisului ( bineintele dupa ce montatorul a vazut acoperisul si cantitatea de tabla ).

razvan voicu
12.04.2009, 17:46
se plateste la metrul patrat de tabla folosita ( asta inseamna inclusiv acele resturi care va raman ) .
cind am spus resturi ma refeream la straifuri , sa nu se inteleaga ca daca va raman 2 table intregi trebuie sa platiti si montajul acelor table .

Specialistul MC
12.04.2009, 21:12
imi pare rau sa va spun dar nu aveti dreptate !!!
se plateste la metrul patrat de tabla folosita ( asta inseamna inclusiv acele resturi care va raman ) pentru ca acea tabla este prelucrata ( adica se masoara , se taie , etc. )
Norma de deviz referitoare la invelitori cuprinde si pierderile tehnologice pentru montarea unei suprafete de invelitoare.

Masurarea se face facand referire la suprafata real acoperita si nu facand referire la necesarul de material.

razvan voicu
13.04.2009, 07:02
oferta de pret pentru montaj se face pentru suprafata de tabla folosita si nu pentru suprafata reala de acoperis ( si materialele se platesc la fel )adica daca dvs. aveti o casa care are 4 ape ( triunghiuri ) atat producatorului de tabla cit si montatorului veti plati cantitatea de tabla folosita si nu suprafata acoperisului .

razvan voicu
13.04.2009, 07:05
ii rog si pe cei care au primit oferte de pret pentru acoperisuri sa ne spuna suprafata de tabla din oferta si costul montajului ( costul montajului sa fie total si nu un pret/mp ) .
ii astept sa ne trimita date mai ales pe cei care au acoperisuri ceva mai complexe ( multe triunghiuri , trapeze , etc ) .

Specialistul MC
13.04.2009, 12:49
Exista norme de deviz pentru diferite tipuri de acoperis.