PDA

Arată versiune întreagă : SapaTinCup
17.04.2009, 12:14
Buna ziua,
As avea cateva intrebari legat de turnatul unei sape...
Structura in momentul de fata este: placa de beton, polistired extrudat de 5 cm, plasa de buzau fi 4. Ma pregatesc sa torn o sapa din nisip+ciment, de aprox 6 cm. Peste sapa voi monta gresie/parchet laminat.
Fiindca voi lucra singur si nu am foarte mult timp, vreau sa torn sapa in 4 fasii de aprox 1 m.
Si acum intrebarile:
1. Care este 'reteta' potrivita pentru sapa, tinand cont ca voi lucra cu o betoniera de 120l, si retete de genul '10 roabe de nisip..' nu-mi sunt utile
2. Este necesar un rost de dilatatie? Am vazut unele pareri pe acest forum cum ca ar fi necesara o bordura de polistiren de 1 cm in jurul peretilor..
3. Dupa ce am turnat prima fasie, cat sa astept pana sa o torn pe urmatoarea, avand in vedere ca trebuie sa calc pe sapa pentru a turna urmatoarea transa, dar in acelasi timp as vrea as se 'lege' cele 2 fasii?

Negulescu Corneliu
17.04.2009, 13:32
Pentru sapa exista conceptul de "autonivelanta", care se gaseste la gata. Nu stiu daca facuta cu forte proprii poate fi facuta autonivelanta si daca da cu ce eforturi materiale si de munca. Manopera de nivelare nu e chiar NESEMNIFICATIVA, asa ca trebuie sa va gandisti bine daca se merita.

VYS
17.04.2009, 14:16
Oice sapa folosesti, preparata la fata locului sau cumparata, turnarea se face integral. Nu torni o fasie azi si a doua zi mai torni inca una.
Incepi turnarea din coltul cel mai indepartat de zona de acces.
Nu ai spus decat latimea (4m), lungimea cat este?

Este necesara acea banda perimetrala.

Un exemplu http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=18376&highlight=reteta+sapa

TinCup
17.04.2009, 14:30
Camera are aprox 4,2m/4m.
Plasa trebuie montata pe distantiere (peste extrudat)? Pentru ca ma gandesc ca in timp ce eu 'topai' pe plasa, aceasta se misca si va misca si sapa pe care tocmai am nivelat-o.

Specialistul MC
18.04.2009, 10:36
O reteta volumetrica pentru sapa este de 4 parti de nisip la o parte ciment.

Montati profile din lemn ori din metal la nivel dupa care turnati sapa.

Indepartati imediat profilele dupa turnare si complectati cu sapa.

Perimetral, pe pereti montati fasii de polistiren extrudat de 1 cm grosime ca rost de dilatare.

ioan prodan
20.04.2009, 14:38
Dozajul ar fi de 200kg ciment la metru cub de nisip iar apa dupa ochi e destul sa fie umed ,asta ptr interior,iar ptr exterior este de 250kg de ciment pe mc de nisip deci ptr acea camera este necesar cam 1 mc de nisip si 200kg de ciment.Cat despre fasia perimetrala de polietilena sau polistiren as sugera de maxim 5mm grosime.De ce?-practic acea fasie trebuie taiata dupa ce se face sapa si se pune gresia si se chituieste ptr ca este practic un rost de dilatatie.Daca am pune acea fasie de 1 cm,suntem siguri ca acel cm de spatiu dintre perete si gresie poate fi acoperit cu plinta care face de obicei 1 cm?

Specialistul MC
20.04.2009, 20:50
Dozajul ar fi de 200kg ciment la metru cub de nisip iar apa dupa ochi e destul sa fie umed ,asta ptr interior,iar ptr exterior este de 250kg de ciment pe mc de nisip deci ptr acea camera este necesar cam 1 mc de nisip si 200kg de ciment.Cat despre fasia perimetrala de polietilena sau polistiren as sugera de maxim 5mm grosime.De ce?-practic acea fasie trebuie taiata dupa ce se face sapa si se pune gresia si se chituieste ptr ca este practic un rost de dilatatie.Daca am pune acea fasie de 1 cm,suntem siguri ca acel cm de spatiu dintre perete si gresie poate fi acoperit cu plinta care face de obicei 1 cm? Ati dat o reteta de sapa foarte slaba la compresiune.

Fasia de 1 cm grosime din polistiren extpandat este necesar pentru a suplini miscarea sapei flotante. Dupa intarirea sapei se taie fasia de polistiren la nivelul sapei.

ioan prodan
20.04.2009, 23:00
Ati gresit dar nu conteaza.Eu am spus doar cum procedez eu si mai multe persoane care fac zilnic asa ceva.Pana la urma concluzia o trage fiecare.
Daca se taie fasa aia perimetrala probabil gresia se pune pana in perete,nu?Daca e asa atunci cand sapa se intinde,se intinde impreuna cu gresia,si atunci la ce ar mai folosi acea fasa?

Helerea Nicolae
21.04.2009, 07:34
Camera are aprox 4,2m/4m.
Plasa trebuie montata pe distantiere (peste extrudat)? Pentru ca ma gandesc ca in timp ce eu 'topai' pe plasa, aceasta se misca si va misca si sapa pe care tocmai am nivelat-o.
pentru ca plasa sa stea la nivelul dorit se poate pune intii un strat de material, acesta nu trebuie sa fie prea moale.

Specialistul MC
21.04.2009, 10:33
Daca se taie fasa aia perimetrala probabil gresia se pune pana in perete,nu?Daca e asa atunci cand sapa se intinde,se intinde impreuna cu gresia,si atunci la ce ar mai folosi acea fasa? Sapa dupa maturare devine un strat stabil dimensional (exceptie sapa flotanta turnata pe un sistem de incalzire prin pardoseala).

ioan prodan
21.04.2009, 11:04
Uitase-m ceva.Stiati ca acea fasa perimetrala are si alt rol?In comunitatea europeana este o norma de poluare fonica intre etaje de nu stiu cati db,si se foloseste un strat de 1 cm de izolatie fonica impreuna cu acea fasa perimetrala ptr a nu trasmite zgomotul prin pereti.Aici se folosesc doua tipuri care sunt:fonostop si anticalpestio. O sa va dau un link,poate va intereseaza sau poate probabil sunt si in romania aceste produse.

http://www.isolantiindex.it/Doc/Schede/FONOSTOPDuo_FONOSTOPTrio.pdf

TinCup
04.05.2009, 10:27
Multumesc pentru toate sfaturile primite, pe 1 mai am reusit sa torn sapa.
Am folosit 250kg ciment pentru aprox 1m3 de sapa. Reteta folosita: 1 galeata apa, 1 galeata ciment, 4 galeti nisip.
Cand eram aproape gata s-a luat curentul, asa ca ultima portiune am nivelat-o la lumina unei lanterne.
Sunt multumit de rezultat, acum urmeaza sa va pisez cu intrebari legate de tencuit :)

http://img178.imageshack.us/img178/4084/image005jmt.jpg
http://img178.imageshack.us/img178/3339/image025z.jpg

sphinx
04.05.2009, 18:48
Buna ziua,
Am cumparat recent o casa, dar la parter nu este decat planseul din beton. Nu stiu ce sistem de hidro/termoizolatie este sub planseu. Ca sa fiu sigur, doresc sa fac in interior aceste sisteme. Voi monta si gresie si parchet, iar distanta de la planseu pana la usi este de aprox 10cm. Ce imi recomandati sa utilizez pt izolatii si care este ordinea corecta de lucru?

Specialistul MC
04.05.2009, 21:52
TinCup :
Udati suprafata turnata cu sapa autonivelanta cel putin 1 saptamana. Udati abundent cu apa 2-3 zile dupa care treptat reduceti cantitatea de apa.

Asteptam intrebarile dumneavoastra.

sphinx:
Term/hidroizolarea unui planseu se poate realiza cu urmatoarele straturi:
-hidroizolatie cu membrana autoadeziva
-polistiren extrudat de 5 cm grosime
-sapa autonicelanta de cel putin 1 cm grosime ori sapa de egalizare de cel putin 4,5 cm grosime daca montati gresie ori placi OSB3 de cel putin 11 mm grosime daca montati parchet.

radu matei
06.05.2009, 08:01
Ca sa nu deschid un subiect nou va intreb aici.
Am niste discutii cu mesterii care imi fac acum tencuiala interioara si care urmeaza sa imi toarne si sapele.
Ei vor sa toarne sapa semiumeda (adica sa puna putina apa la amestecul de nisip-ciment, dupa care sa intinda acest amestec si sa mai toarne apa pe deasupra), dar eu nu sunt de acord si vreau sapa uda, obisnuita.
Ei insista ca e mai buna, mai tare si mai aderenta cea semiumeda.
Nu stiu de ce, dar cred ca ei insista pt. cea semiumeda pt. ca le-ar fi mai usor la monopera. Asa este? E mai usor sa torni semiumeda sau cea uda?
Cum sa procedez?
Daca e mai bine sa torn uda si ei nu vor voi schimba echipa, dar as dori sa stiu daca procedez bine.
Este vorba despre o casa la rosu care nu are sistem de incalzire prin pardoseala. Prin pardoseala trec insa tevile de apa si cele de alimentare pt. calorifere (pexgol).
Va multumesc!

Specialistul MC
06.05.2009, 19:18
Va recomand sa turnati o sapa de egalizare de consistenta moale si nu o sapa de egalizare semiuscata.

Am mai precizat ca sapa semiuscata are o aderenta mai scazuta la stratul suport.

TinCup
07.05.2009, 14:58
Am inceput sa tencuiesc un stalp, ca sa vad daca sunt in stare, si, bineinteles, am cateva intrebari.
In primul rand banui ca nisipul trebuie strecurat, pentru ca are pietricele in el care mi-au scos peri albi.
As avea nevoie de o recomandare pentru dozaj Multibat.. pe sac sunt retete pentru M100T, M50T, M25T si M10T, ce mortar trebuie sa folosesc? O sa tencuiesc ceea ce va fi bucataria, pe o parte o sa pun faianta, in rest peretele va fi zugravit.
A doua intrebare.. stalpul din partea opusa celui din poza a facut 'burta' (cand s-a turnat un stalp de beton), si la extremitati e cu aprox 5 cm mai in interior decat 'burta'. Banuiesca ca 6-7 cm e o tencuiala prea groasa, ce solutii am, in afara de a-l 'sculpta'?
Inca o intrebare, tencuiala peste caramida tip Porotherm necesita sprit?

KARINN
07.05.2009, 18:58
Am descoperit acest subiect minunat care ma intereseaza extrem de mult, si pentru care va multumesc din suflet anticipat pentru raspunsurile pe care mi le puteti da.

Dupa parerea mea, pardoseala beciului la constructia unei case, este una dintre cele mai importante operatiuni in realizarea unei case cu o izolatie cat mai buna, si nu in ultimul rand cu o rezistenta cat buna in timp la intemperii, umiditate, seismuri, etc. Am deaceea urmatoarele intrebari:

1. Pentru o izolatie cat mai buna a casei fata de umezeala din sol, este mai eficient sistemul de scurgere prin conducte montat inaintea turnarii betonului, decat aplicarea unei folii de plastic sub beton? Precizez ca nu stiu cum se realizeaza acest sistem de scurgere din sol, dar in principiu la fel ca si la instalatia de drenaj al casei;

2. Este mai importanta turnarea zidurilor beciului inaintea turnarii shapei de beton, sau dupa ce se incheie operatiunea de turnare a shapei de beton armat? Eu vreau sa construiesc zidurile beciului cu "jackon" (bucati din poliesteren ca un cofrag...) si nu stiu deasemeni daca este mai bine ca aceste ziduri sa fie facute direct pe suprafata de pietris (balast), decat daca ele ar fi montate pe marginea shapei de beton, cu aplicarea unei folii de plastic din nou intre shapa si zidul "jackon".

sphinx
07.05.2009, 19:36
Multumesc pt informatii! Evident, am alte intrebari:
- Se monteaza polistirenul direct pe membrana, fara nici un fel de adeziv?
- Daca optez pt sapa de egalizare, trebuie armata? E o problema daca montez parchet pe sapa si nu pe OSB?

Specialistul MC
07.05.2009, 21:24
TinCup[/b]]Am inceput sa tencuiesc un stalp, ca sa vad daca sunt in stare, si, bineinteles, am cateva intrebari.
In primul rand banui ca nisipul trebuie strecurat, pentru ca are pietricele in el care mi-au scos peri albi.
As avea nevoie de o recomandare pentru dozaj Multibat.. pe sac sunt retete pentru M100T, M50T, M25T si M10T, ce mortar trebuie sa folosesc? O sa tencuiesc ceea ce va fi bucataria, pe o parte o sa pun faianta, in rest peretele va fi zugravit.
A doua intrebare.. stalpul din partea opusa celui din poza a facut 'burta' (cand s-a turnat un stalp de beton), si la extremitati e cu aprox 5 cm mai in interior decat 'burta'. Banuiesca ca 6-7 cm e o tencuiala prea groasa, ce solutii am, in afara de a-l 'sculpta'?
Inca o intrebare, tencuiala peste caramida tip Porotherm necesita sprit?

-Pentru tencuit puteti utiliza un mortar M25T ori M50T

-Indreptati stalpul cu o dalta.KARINN[/b]]
1. Pentru o izolatie cat mai buna a casei fata de umezeala din sol, este mai eficient sistemul de scurgere prin conducte montat inaintea turnarii betonului, decat aplicarea unei folii de plastic sub beton? Precizez ca nu stiu cum se realizeaza acest sistem de scurgere din sol, dar in principiu la fel ca si la instalatia de drenaj al casei;

2. Este mai importanta turnarea zidurilor beciului inaintea turnarii shapei de beton, sau dupa ce se incheie operatiunea de turnare a shapei de beton armat? Eu vreau sa construiesc zidurile beciului cu "jackon" (bucati din poliesteren ca un cofrag...) si nu stiu deasemeni daca este mai bine ca aceste ziduri sa fie facute direct pe suprafata de pietris (balast), decat daca ele ar fi montate pe marginea shapei de beton, cu aplicarea unei folii de plastic din nou intre shapa si zidul "jackon".

1. Pentru hidroizolare sunt necesare urmatoarele straturi:
-strat de rupere a capilaritatii din pietris 16-32
-membrana bituminoasa
-placa de beton a planseului

2. Se toarna prima data fundatia, dupa care zidurile si la urma placa de beton.


sphinx[/b]]Multumesc pt informatii! Evident, am alte intrebari:
- Se monteaza polistirenul direct pe membrana, fara nici un fel de adeziv?
- Daca optez pt sapa de egalizare, trebuie armata? E o problema daca montez parchet pe sapa si nu pe OSB?

-Polistirenul extrudat se fixeaza pe membrana bituminoasa cu banda cu doua fete adezive Ceresit CA28.

-Puteti arma sapa de egalizare cu plasa metalica ori plasa din fibra de sticla de 160g/mp.

KARINN
08.05.2009, 02:15
Mii de scuze, dar nu inteleg ce inseamna "strat de spargere al capilaritatii", si deasemeni care este diferentza dintre fundatie si temelie, sau dintre fundatie si placa de beton. Am gresit ca nu am precizat ca vreau sa fac temelie cu beci, dar nu putem sa-i spunem "placa de beton" si la despartirea dinre beci si prter, si si la "pardoseala" beciului(sau la shapa)? Daca ordinea operatiilor este: fundatie, temelie, ziduri si apoi placa de beton, inteleg din asta cu alte cuvinte ca dupa ce fac zidurile temeliei(ale beciului), trebuie sa continui cu zidurile parterului, dupa care trebuie sa fac placa de beton dintre temelie si parter.
Corectati-ma va rog!

daniels_co
08.05.2009, 10:34
stratul de rupere a capilaritatii e pietrisul care ingreuneaza absorbtia apei din pamant, iar fundatia e cea turnata in pamant, temelia e cea de deasupra.

Specialistul MC
08.05.2009, 10:37
-Am precizat straturile de sub placa de beton de la pivnita.

-Dupa ce ati turnat fundatia faceti zidurile pivnitei (temelia) si apoi turnati placa de la parter (peste pivnita)

KARINN
08.05.2009, 11:14
Am inteles acum.

In momentul in care ma "leg" cu zidurile beciului de fundatia beciului, nu ar trebui sa existe din nou o izolatie intre zidurile beciului si fundatia beciului?

Care este diferentza dintre a turna fundatia beciului INAINTE de constructia temeliei, si a turna fundatia DUPA ce zidurile temeliei au fost ridicate?

KARINN
08.05.2009, 11:21
Inca ceva!:

Membrana aceea bituminoasa nu se pune DEDESUBTUL pietrisului? Ar fi minunat daca a-ti putea sa imi si explicati de ce se pune membrana deasupra pietrisului si nu invers.

sphinx
08.05.2009, 20:24
Mi-ati spus ca daca pun parchet, trebuie sa pun OSB, iar unde se pune gresie trebuie sapa. E vre-o problema daca pun parchet peste sapa? Mai trebuie ceva intermediar?

Specialistul MC
09.05.2009, 14:24
KARINN[/b]]Am inteles acum.

In momentul in care ma "leg" cu zidurile beciului de fundatia beciului, nu ar trebui sa existe din nou o izolatie intre zidurile beciului si fundatia beciului?

Care este diferentza dintre a turna fundatia beciului INAINTE de constructia temeliei, si a turna fundatia DUPA ce zidurile temeliei au fost ridicate?

E simplu, deoarece nu puteti turna temelia in aer, fara ca sa aveti o fundatie.

Membrana se pune peste pietris pentru a impiedica apa sa patrunda in placa de la pivnita.


sphinx[/b]]Mi-ati spus ca daca pun parchet, trebuie sa pun OSB, iar unde se pune gresie trebuie sapa. E vre-o problema daca pun parchet peste sapa? Mai trebuie ceva intermediar?
Ce tip de parchet doriti sa montati ?

KARINN
09.05.2009, 15:34
Multumesc mult pentru toate raspunsurile de pana acum in primul rand.

Am sa reformulez intrebarile mele intrucat se pare ca am fost inteles gresit:
1. -Datorita faptului ca este posibil sa faci zidurile temeliei numai pe un strat de cativa centimetri grosime de pietris nivelat la boloboc, nu este tot lafel de bine sa torni shapa de beton in beci, si dupa ce zidurile beciului au fost ridicate?? (in asa fel incat stratul de beton sa "prinda" si din baza temeliei un pic)

2. -Aceasta membrana bituminoasa nu este mai usor de strapuns de colturile ascutite ale pietrisului, sub greutatea betonului, in asa fel incat izolatia la umiditate poate fi compromisa, decat daca aceasta membrana ar sta direct pe pamant in asa fel incat aceasta sa suporte risc de deteriorare numai de la pietris, si nu si de la beton (intrucat suprafata pamantului este neteda)?....Este numai o PARERE! Va mai intreb de ce atunci ordinea straturilor in constructia de autostrazi este membrana, pietroaie, pietris, asfalt?...

Specialistul MC
10.05.2009, 20:41
Va rog sa atasati un detaliu din planul de constructie sa vedem despre ce este vorba.

La constructia autostrazilor se utilizeaza un material numit geotextil care permite eliminarea apei din stratul de pietris.

KARINN
11.05.2009, 02:31
Aveti aici cateva din detaliile tehnice ale casei (incerc din nou dupa ce m-am chinuit ceva timp sa modific marimea in pixeli a pozelor).

KARINN
11.05.2009, 02:42
Inca ceva:

Cum apare umiditatea aceea din piatra autostrazilor? Din exterior prin asfalt??...

Mii de multumiri anticipate pentru raspunsuri!

Specialistul MC
11.05.2009, 22:17
Aveti un proiect intocmit de un proiectant ?

KARINN
12.05.2009, 01:08
Am senzatia ca deviem de la subiect...proiectul este facut de mine personal si aprobat de proiectanti autorizati.

Specialistul MC
12.05.2009, 20:32
Personal consider ca zidurile beciului (temelia) nu vor rezista la greutatea casei.

KARINN
13.05.2009, 02:09
Personal consider ca raspunsul D-voastra nu are nici o legatura cu intrebarile mele.

sriw
13.05.2009, 09:42
Domnule,dumneata gandeste logic,pe FUNDATIE se sprijina temelia casei,daca tu ridici temelia si apoi torni fundatia, pe ce naiba va sta casa aia?Dumneata n-ai minime cunostinte de constructii si spui ca ai facut proiectul personal. :shock:

La fel si cu izolatia,exemplul cu autostrada nu e deloc potrivit,situatia nu e nici pe departe similara cu cea a unei case.

KARINN
13.05.2009, 16:46
Pai si nu puteai sa spui asa de la bun inceput mai specialistule "sriw"? Cum as fi putut eu sa ma gandesc eu la ce te gandesti tu?...asa cum spre exemplu nici tu nu te-ai fi gandit ca mai exista varianta ca eu sa torn fundatia in acelasi timp cu numai 1/2 din zidurile temeliei, dupa care (dupa ce se intareste bucata de temelie impreuna cu fundatia) as putea sa continui cu restul temeliei si al placii. M-am gandit la varianta asta pentru ca "caramizile" (nu stiu cum sa le spun altfel) astea din poliesteren care formeaza un cofrag dupa ce le montezi una peste alta (k la un joc "lego") sunt extrem de ushoare!..ceea ce inseamna ca un "zid" fara beton inauntru de 2,4 metri inaltime, prezinta un risc extrem de mare de prabushire daca nu este 100% drept si bine sustinut dupa cum poti vedea in poza alaturata.

In ce priveste proiectul, vezi tu vreo specificare in desen in ce ordine se va face temelia sau fundatia? :lol: Singura problema pe care mi-o faceam, vizavi de constructia temeliei, era hidroizolatia din fundatie...acum pentru faptul ca am dat-o in "chat" si ne-am lungit atata la "barfa", este numai vina ta specialistule din punctul meu de vedere.

Multumesc respectuos pentru raspunsuri!;)

TinCup
14.05.2009, 12:03
Buna ziua,

Revin si eu cu intrebari legate de tecuit.
La a doua incercare, folosind nisip fin, tencuiala a iesit mult mai bine. Nu am reusit nicium sa tencuiesc grinda (sus in poza), cum puneam indreptarul imi pica toata tencuiala jos.
Luni am stropit tot peretele (inclusiv centura de beton) cu un amestec de multibat, nisip si apa. Ieri am incercat sa tencuiesc, dupa ce am 'aruncat' mortarul pe grinda am asteptat aprox 20 min sa se 'traga' si am incercat sa-l indrept, tot mortarul pica de pe grinda. Nu am udat inainte, nu stiu daca este necesar. Mortarul il prepar cu reteta: 4 parti nisip, o parte multibat. Cred ca stratul de mortar nu e mai gros de 2-2.5 cm.
As vrea sa stiu unde am gresit. Pe caramida nu am nicio problema, tencuiala iese foarte bine (parerea mea).
Grinda trebuie udata inainte de a da strop? Trebuie udat inainte de a tencui? Sa astept mai mult sa se traga mortarul?
Multumesc.

Specialistul MC
14.05.2009, 21:52
Adaugati un pic de ipsos pentru constructii in reteta mortarului doar pentru a tencui grinda.

anduvirgil
19.05.2009, 09:57
de preferat fara ipsos , mai multa rabdare la tencuitul grinzii

deorece grinda este din beton , trage mai greu si de aceea atunci cand se incarca , mortarul nu sta la locul lui.

eu am preferat sa astept sa traga bine (chiar sa se usuce) mai ales la stalpii exteriori de la terasa si la glafurile usilor.

TinCup
19.05.2009, 14:05
de preferat fara ipsos , mai multa rabdare la tencuitul grinzii

deorece grinda este din beton , trage mai greu si de aceea atunci cand se incarca , mortarul nu sta la locul lui.

eu am preferat sa astept sa traga bine (chiar sa se usuce) mai ales la stalpii exteriori de la terasa si la glafurile usilor.

Asa am facut in final.
Am observat ca mortarul care a ajuns din greseala pe grinda s-a 'lipit' acolo, si atunci am udat grinda si am aruncat un strat subtire de mortar. A doua zi am tencuit peste, si cu rabdare, n-am avut probleme.

batranu_1971
14.01.2013, 08:52
Salutare,

Am urmatoarea problema: Sapa de egalizare 5 cm pe suprafata de 125mp, deci 6.25 mc.
Daca e sa o fac manual, folosesc max 10 saci de ciment/mc sapa(400 kg), ca pret 220 RON (poate chiar mai ieftin).Deci cimentul ma costa 6.25 * 220 = 1375 RON.
La asta se adauga nisip (ajunge o masina de 16t?), sa zicem 500 RON.Deci cu materialele ajung sub 2000 RON.

Daca e sa folosesc sapa egalizare la sac:
Consum: cam 20kg/mp/cm, deci 100kg/mp/5cm
Cantitate totala: 100kg * 125mp =12500 kg.
La un pret sac de 15 RON(30 kg) rezulta un pret total 12500/30 * 15 = 6250 RON.

Diferenta mi se pare prea mare... gresesc undeva?

Numai bine.

Specialistul MC
14.01.2013, 20:35
Daca e sa o fac manual, folosesc max 10 saci de ciment/mc sapa(400 kg), ca pret 220 RON (poate chiar mai ieftin).Deci cimentul ma costa 6.25 * 220 = 1375 RON.
La asta se adauga nisip (ajunge o masina de 16t?), sa zicem 500 RON.Deci cu materialele ajung sub 2000 RON.....
Ati gresit la calcule. Pentru 1 mc de sapa aveti nevoie de 400 kg de ciment, asta insemnand ca pentru 6.25 mc de sapa va este necesar circa 2500 kg. de ciment.

batranu_1971
15.01.2013, 08:03
Nu pare... Oricum, 2500 kg de ciment la 40 kg sacul inseamna 62.5 saci de ciment.La 22 RON/sac => 1375 RON.

batranu_1971
17.01.2013, 07:37
Nimeni nu stie?

Nu mai zic de greutate.Cu sapa la sac inseamna 12,5 to.Mi se pare imens.

Specialistul MC
17.01.2013, 09:50
Aproximativ tot atata cintareste si sapa de egalizare preparata la fata locului

andreutzu
24.02.2018, 08:46
Buna ziua, va rog să mă ajutați cu un necesar pentru sapa: 55 m2 se toarnă sapă de aproximativ 7 cm. Amestecul este din ciment și balast. Cat ciment și cât balast intra cu aproximație? De ce balast și nu nisip? E vreo problema daca temperatura din interior nu depășeste 7-8 grade? Mulțumesc!

VYS
24.02.2018, 10:24
O sapa de egalizare se prepara din nisip spalat si ciment, este exclusa utilizarea balastului din care se obtine beton de fapt.
Poate fi o problema temperatura interioara scazuta pentru ca acumularea de umiditate poate duce la mucegai. Asteptati o vreme mai calduroasa pentru a turna sapa.

Specialistul MC
24.02.2018, 10:32
Amestecul este din ciment și balast. ....
La elemente de constructii se toarna beton care in anumite cazuri poate sa fi9e un amestec de balast si ciment. Sapa, care este un amestec de ciment si nisip, se foloseste pentru egalizarea suprafetelor. Unde anume doriti sa turnati sapa sau betonul ?

andreutzu
24.02.2018, 13:51
Se toarna intr-un apartament, la parter. Sub sapa s-a intins exrudat de 3cm si plasa de armare de 4. Imi puteti da si un necesar de material aproximativ? Multumesc.

Specialistul MC
25.02.2018, 10:15
Se toarna intr-un apartament, la parter. Sub sapa s-a intins exrudat de 3cm si plasa de armare de 4. Imi puteti da si un necesar de material aproximativ? Multumesc.
Nu va luati dupa meseriasi si nu turnati o sapa de egalizare mai groasa de 4,5 cm. Ingreunati prea mult planseul cu o sapa de 7 cm grosime.
Pentru cei 55 mp aveti nevoie de 2,48 mc de sapa S100 -> ciment = 2,48mc x 400kg/mc => 992 kg si nisip -> 2,48mc x 1,18mc/mc => ~3 mc

andreutzu
05.03.2018, 13:48
Au turant deja sapa din beton de aprox 7 cm. Au motivat necesitatea deoarece dupa decopertarea pardoselii vechi pe alocuri erau gauri in planseu fiind foarte subtire si afectat(blocul este vechi probabil anii 60). Au zis ca e necesara armarea si de turnat o sapa groasa. In final au intrat 22 saci de ciment si 5-6 mc de balast. Multumesc pentru asistenta.

Specialistul MC
06.03.2018, 09:02
....In final au intrat 22 saci de ciment si 5-6 mc de balast.
Doar 22 saci de ciment la o medie de 5,5 mc de balast ? ati avut "meseriasi" foarte slabi pregatiti profesional.

Archimedes
28.03.2018, 08:14
Bună ziua,
Ce îmi recomandați pentru turnarea unei sape de egalizare: Suprafață 160 mp, grosime 7cm
-sapa preparata în stațiile de betoane
-sapa preparata pe șantierul de lucru(clasic)
-sapa predozata la sac
Care dintre ele se pretează calitativ și financiar?
Va mulțumesc frumos!

Specialistul MC
28.03.2018, 08:20
Calitativ sapa preparata centralizat este mai buna insa daca aveti meseriasi buni puteti obtine la un pret mai redus aceasi calitate preparand sapa local.

Archimedes
28.03.2018, 09:06
Sapa preparată centralizat, va referiți la cea de la stația de betoane nu?

VYS
28.03.2018, 09:15
Mecanizata, la fata locului. Grosimea o stabilesti la fata locului, dupa masuratori si alte cerinte.

Archimedes
28.03.2018, 09:35
Cu respect,
Grosimea s a stabilit, s au făcut măsurători(160mp cu înălțime de 7cm), acum rămâne doar sa aleg varianta de achiziționare, predozata la sac, preparata la stația de betoane sau preparata clasic pe santier. Am citit o postare anterioara și spunea cineva ca iese foarte scump cu cea predozata, aprox. 20 kg/mp/cm, sacul fiind de 30kg iar prețul aprox. 15 lei, la stația de betoane mi au spus ca ar ajunge undeva la 300ron/mc, iar cea preparata pe șantier nu am nici cea mai mica idee. Ce mi puteți spune de fiecare varianta? Va mulțumesc și mi cer scuze dar nu am cunoștințe avansate pentru acest domeniu.

VYS
28.03.2018, 09:58
Exclusa cea la sac. 7cm poate fi un maxim probabil pentru ca grosiema variaza dupa cum este de plana placa de beton.
Sapa elicopterizata, cauta in zona ta.
De regula este undeva la 12 lei/mp manopera la care adaugi materialele.. cateva masini de nisip spalat (160-200 lei masina .. probabil vreo 4), ciment sau liant, fibre armare si banda perimetrala (2-3 lei /m) - iti spune mai exact cel cu sapa.

Archimedes
28.03.2018, 10:03
Mulțumesc frumos, o zi frumoasa!

Specialistul MC
29.03.2018, 08:41
Sapa preparată centralizat, va referiți la cea de la stația de betoane nu?
Da, este vorba despre sapa preparata la statia de betoane. Asa cum am mentionati puteti sa obtineti aceasi calitate de sapa si la fata locului daca utilizati la fiecare sarja de sapa acasi cantitate de nisip+ciment+apa.