PDA

Arată versiune întreagă : Put drenajSorinT
27.04.2009, 10:35
Salut,

Imi poate explica cineva cum se face un put de drenaj pentru colectare ape pluviale? Ceva de genul groapa umpluta cu pietris, nisip, etc?

Mentionez ca nu exista posibilitatea evacuarii apei catre reteaua de canalizare si nici prin rigole supraterane (casele sunt lipite, casa este la mijlocul sirului, si este vorba de partea din spate a curtii, deci nu la strada).

Practic ma intereseaza urmatoarele:
- L/l/H groapa si cu ce se umple exact si in ce ordine. Suprfata de pe care se colecteaza apa este de aproximativ 50 mp (25mp acoperis, 25 mp parte curte afectata);
- La ce distanta de fundatie se face putul?
- Este nevoie de tub sau pereti de beton la put? (dar fara fund, deci nu e vorba de un bazin de colectare).

Multumesc,
Teodor

i_daniel
01.10.2009, 19:13
Salut,

Imi poate explica cineva cum se face un put de drenaj pentru colectare ape pluviale? Ceva de genul groapa umpluta cu pietris, nisip, etc?

Teodor

Salut,
In primul rand iti trebuie un studiu geo din care se afla PERMEABILITATEA solului. In functie de coeficientul obtinut se determina suprafata bazinulu (Lxl)
Apoi luam in calcul suprafata de pe care se colecteaza apa, nivelul ploilor in l/s la ha si o durata de timp de 15-30-60 min (aceste informatii se obtin de la INMH sau STAS)
Astfel aflam cam cata apa se strange intr-un anumit tip in mc. Iei in considerare ca drenul clasic cu pietris iti ocupa cam 90% din volumul gropii si numai 10% este cu apa. De aici poti deduce inaltimea bazinului. Daca inaltimea este prea mare este posibil sa dai straturi de argila si atunci va trebui sa maresti suprafata bazinului pentru a evita aceste straturi care iti vor ingreuna calculele.
Un dren dimensionat corect ar trebui sa ramana gol in maxim 24 ore.