PDA

Arată versiune întreagă : Cuptor paine+gratar



valiu
14.09.2009, 17:03
Recent am terminat un cuptor de paine si un gratar.La cuptor am folosit numai pamant amestecat cu nisip.Am sa incerc sa atasez niste poze.Astept si pareri pro si contra de la colegi :shock:I-mi spune si mie cineva cum pot micsora pozele?

AutoCorect
14.09.2009, 20:56
Poti folosi pogramul irfanview, il gasesti pe net (este gratuit), incarci poza, apesi pe CTRL+R si introduci dimensiunile dorite, dai ok, apoi apesi pe S pentru a salva poza intr-o alta locatie.

Legat de intrebarea ta, te invit sa studiezi ghidurile DL. Helerea din semnatura mea, lucrarile sunt postate si aici pe site. Sectiunea pe care trebuie sa o studiezi este cea de gratare, Popa sau Vecerdea.


P.S. Asteptam pozele.

valiu
14.09.2009, 21:01
Hai sa vedem acum!

AutoCorect
14.09.2009, 21:09
Poze mai detaliate, din fata eventual, nu aveti ?

valiu
14.09.2009, 21:12
Multumesc pt ajutor!E prima oara cand postez poze si calculatorul nu e pct meu forte.De trei ore ma chinuesc si in sfarsit am reusit. Ghidurile D-lui Herelea le urmaresc de mult timp.Multumesc inca odata!

Specialistul MC
14.09.2009, 21:24
Hai sa vedem acum!

Ar fi fost util pentru forum daca ati fi atasat imagini din timpul construirii cuptorului si a gratarului.

valiu
14.09.2009, 22:30
Am sa incerc sa le postez in ordine, daca reusesc :oops:

valiu
14.09.2009, 22:35
Sper ca urmatoarele sa fie in ordine :(

valiu
14.09.2009, 22:49
Sper sa fie cu folos pentru cineva.

valiu
14.09.2009, 23:12
Am ajuns si la ce era mai important :wink:

Specialistul MC
15.09.2009, 11:30
Va multumim pentru imaginile atasata si va doresc sa va bucurati de munca dumneavoastra cat mai mult timp.

mandea cristian
15.09.2009, 12:08
Ploaia nu va afecta bolta cuptorului de paine, in sensul ca se poate infiltra printre caramizile de samota.Caramizile sunt prinse intre ele cu lut?

AutoCorect
15.09.2009, 12:17
Nu, pamantul ars se transforma in ceramica.

mandea cristian
15.09.2009, 13:59
Inseamna ca trebuie sa fac un foc, mai mare sau unul mai mic dar pe o perioada de timp mai mare, in cuptor /gratar, dupa ce este ridicat.
Asa se transforma liantul, dintre caramizile de samota, in ceramica sau cum trebuie procedat

valiu
23.10.2009, 12:51
Scuze pt intarziere.Nu vor fi afectate,pt ca se vor acoperi.

nickey1234
24.10.2009, 10:49
Sunt interesat de un proiect pentru cuptor+gratar+afumatoare (3 in 1). Ma puteti ajuta in acest sens? Multumesc!

valiu
24.10.2009, 23:09
Parintii mei au la tara cuptorul acoperit si inchis de jur imprejur cu scandura si poate fi fol si ca afumatoare, pt noi si cativa vecini. Peretele din fata e format din doua usi [gen garaj] care se deschid cand ai de lucru la cuptor.In interior,la o inaltime de aprox 2m, sunt niste dulapi de 6x4cm dispusi transversal fata de usa ,fol ca suporti pt carlige.Focul se face intr-un reipient din tabla sau fonta[ex butoi de 200l din tabla, taiat in doua, sudate manere] in care se pune rumegus uscat, rezultat din lemn de esenta tare,se aprinde si arde mocnit . Avantajul e ca poti sa scoti recipientul afara cand vrei . Gratarul i-l poti face undeva in lateral, iar acoperisul se poate prelungi pana peste el daca vrei sa-l acoperi .

nickey1234
24.10.2009, 23:26
Poti posta si ceva fotografii te rog?Multumesc!

valiu
24.10.2009, 23:32
Am sa fac niste schite maine si o sa postez.La tara nu ajung pana sapt viit sa fac poze.

ianderomania
26.10.2009, 15:51
un cost estimativ al cuptorului ? cam cat au costat materialele si cat ar fi manopera?

valiu
26.10.2009, 18:25
Cred ca costurile sunt influentate de zona,in special manopera,mai ales in capitala.Cupt l-am facut unui prieten,si l-a costat in jur de 2000lei,mat+man[MM]

xena
03.11.2009, 12:09
Frumos lucrat. Felicitari.

valiu
03.11.2009, 15:42
Multumesc XENA pt apreciere!

Trandafira
19.11.2009, 19:55
Doresc sa gasesc pe cineva sa faca un bbq. Am inteles insa ca nu trebuie sa aiba focarul orientat catre nord. Este adevarat?

valiu
19.11.2009, 20:23
De ce? Nu se prajeste carnea?
Si despre casa se spune ca trebuie sa fie neaparat cu fata la soare!
Cred ca a facut cineva o gluma
Puteti sa-l faceti cum vreti atata timp cat este util...[si daca are focarul spre nord]....,se incadreaza bine in gradina sau cu casa, si-l folositi sanatoasa,impreuna cu familia si prietenii :wink:

Trandafira
19.11.2009, 20:38
Multumesc pentru sfat, chiar ma incurca alta orientare.

valiu
19.11.2009, 20:49
Cu mare placere :wink:

Specialistul MC
19.11.2009, 22:32
Doresc sa gasesc pe cineva sa faca un bbq. Am inteles insa ca nu trebuie sa aiba focarul orientat catre nord. Este adevarat?

Aveti curenti de aer predominanti dinspre nord ?

roscatraian
19.11.2009, 22:45
Ce importanta are de unde bate vantul la un gratar? Oricum ar fi, nu am vazut inca un gratar care sa nu-ti bage fum in ochi. Dupa parerea mea gratarul i-l pui cum iti vine mai bine.
Daca cumva a descoperit cineva cum se face un gratar care nu-ti baga fum in ochi sunt dispus sa platesc drepturi de autor pentru a primi dreptul de a folosi metoda.

Trandafira
20.11.2009, 10:20
Aveti curenti de aer predominanti dinspre nord ?[/quote]
Da, este casa de vacanta la munte, padurea este in lateral si sunt vanturi f mari dinspre nord. Mi-am facut si in interior un gratar superb, dar nu poate fi folosit pt ca intra fumul in incapere.Am marit in exterior cosul cu 1,5m dar nu pot rezolva problema pt ca inaltimea cosului este mai < decat coama casei.

valiu
20.11.2009, 19:34
Incercati sa lungiti cosul pana peste coama, macar cu burlan de tabla cu diametrul egal cu cel interior al cosului,si o sa vedeti reultatul.


PS.Ce diametru are cosul?asa, ca o curiozitate :idea:

Trandafira
20.11.2009, 20:24
Incercati sa lungiti cosul pana peste coama, macar cu burlan de tabla cu diametrul egal cu cel interior al cosului,si o sa vedeti reultatul.


PS.Ce diametru are cosul?asa, ca o curiozitate :idea:

Burlanul are 22cm, cosul are forma trapezoidaa cu baza mare 110cm.
Burlanul nu-l mai pot lungi, casa are etaj si burlanul ar fi dat jos de vanturile care sunt puternice.

roscatraian
20.11.2009, 22:00
Trandafira! trebuie! Cauta un meserias care va putea cu siguranta sa gaseasca o solutie.
Daca vrei sa nu iasa fum in casa va trebui ca in prima etapa sa incalzesti cosul. Eu am cosul de la semineu pe exteriorul casei. Din constructie i-am facut "un focar" in care aprind cateva lemne care incalzesc aerul din cos si initializeaza tirajul. Ori de cate ori fac focul in semineu fara sa fac foc inainte in cos iese fum in casa. NU FAC FOC IN SEMINEU FARA SA INCALZESC COSUL.
Daca nu aveti aceasta posibilitate incercati cu o aeroterma sa incalziti aerul din cos. Cred ca veti putea sa faceti apoi foc la gratar fara sa iasa fum(in casa). Trebuie sa stiti ca un foc cu focar deschis va evacua foarte mult aer din casa(aer cald) si va face frig in casa.

nickey1234
30.11.2009, 17:35
Poze, vrem poze cu cuptorul de la tara!

roscatraian
30.11.2009, 23:17
Poze, vrem poze cu cuptorul de la tara!
Acum am citit in urma si am constatat ca va intereseaza gratar-cuptor-afumatoare. Gratar- cuptor- soba se discuta pe zeci de pagini. Dar afumatoare.........!!!!!!????.
Acum foarte multi ani(atunci nu ma interesa o afumatoare) am vazut la o familie de nemti pe langa Lipova o afumatoare deosebita. Adica:

o incinta facuta din caramida refractara, zidita cu goluri(caramizile de la acelasi nivel sunt distantate intre ele) Acoperisul era tot din caramida, boltit. Dimensiunile incintei: 400x400x1000mm(estimativ)Aceasta incinta era inconjurata de ziduri de caramida situate cam la 30-40 cm departare, si putin mai inalte decat incinta interioara. Deasupra era un capac de scanduri, cu balamale. Sistemul functiona cam asa. Pe o latura exista un focar langa afumatoare in care se facea un foc zdravan si caldura intra in incinta interioara, care se incalzea- ca o soba de teracota. Se mai incalzea si zidul exterior. Cand focul era gata se muta jar in alt focar, situat pe alta latura, dar departe de soba interioara si unit cu aceasta printr-un tunel din caramida. Intre cele doua incinte se atarna carnea de afumat. Caldura necesara era furnizata de peretii de caramida si soba interioara, iar fumul de ce se pune pe jar. Maiestria era in cat incalzeai incinta, cat fum faceai, din ce?- imi aduc aminte ca cine avea punea pe foc lemn de prun??.

valiu
01.12.2009, 20:02
Poze, vrem poze cu cuptorul de la tara!

In sfarsit am ajuns!Am reusit sa fac niste poze cu cuptorul si cu partea superioara unde sunt carligele.Faceti abstractie de felul cum arata pt ca ai mei l-au construit in urma cu aprox 25-30 ani pt casa.
nr0147-marcat cu rosu[in int]=zona aprox a carligelor
nr0148....................... =usita mica[40x50cm]evacuare fum cuptor[e construit fara cos,doar cu o gaura in partea din spate
nr0150 buc de lemn rotund fol ca suporti pt carlige
nr0151 scule necesare cuptor+recipient pt rumegus.

nickey1234
07.12.2009, 17:52
Multumesc mult pentru fotografii.

valiu
07.12.2009, 18:03
Multumesc mult pentru fotografii.

Cu placere!

Am sa postez o fotografie cu un cuptor lasat neacoperit :evil:


Pacat de munca depusa :(