PDA

Arată versiune întreagă : Fundatie casa cu demisol



cristina.leon
27.03.2010, 23:34
am o intrebare pentru cine se pricepe: casa mea e in constructie(se toarna talpa fundatiei) si sub bucatarie am demisol/beci facut din beton insa constructorul a zis sa nu pun nimic drept pardoseala. a cofrat si turnat deja o parte din beton insa la pardoseala a lasat un strat de balast atat e bun asa? a zis sa il tin o perioada asa. voi ce parere aveti?

andrei_radu
28.03.2010, 13:08
Din cate am citit, normal se face cam asa: de la nivelul beciului se sapa mai adanc santuri pt fundatie...se toarna in ele talpa...apoi se armeaza cu fier si se toarna o pardoseala apoi se continua zidurile in sus cu armatura corespunzatoare. Insa asta mai depinde si de alte detalii legate de structura terenului in care se face fundarea, clasa de risc seismic (si cum vad ca sunteti din Vaslui...pe acolo acceleratia undelor seismice este maxima, adica 0,20g si peste), regimul de inaltime al cladirii...etc.

Nu aveti proiect? Sper ca da, mai ales ca sunteti intr-o zona cu risc seismic f ridicat. Daca in proiect nu este specificata pardoseala...ori intrebati proiectantul ori turnati mai tarziu o sapa de beton, poate fi si armata cu plasa sudata de maxim 6, nu inainte de a compacta ff bine terenul.

cristina.leon
28.03.2010, 15:12
proiect am dar nu e prevazut beci . constructorul a turnat o talpa apoi a cofrat ptr turnare pereti cu plase. nu o sa am probleme daca torn sapa mai tarziu la imbinarile dintre perete si pardoseala?o sa mai pot izola bine?

andrei_radu
28.03.2010, 16:01
Acea pardoseala...nefiind legata de ziduri va lucra independent, deoarece oricat de bine ai compacta pamantul de sub ea...tot o sa lucreze. Si cam oricat si cu orice ai incerca sa izolezi imbinarea de la margini...tot o sa crape intr-un final.

Ca sa va imaginati mai bine...va dau un exemplu. Este ca in cazul cand in baie pui intai faianta si apoi gresia. Intre gresie(fiind pusa ultima) si faianta se creeaza un rost vertical care cu greu e umplut cu ceva si pe acolo se scurge apa de pe jos.

Ca sa fie izolata bine acea pardoseala...se pune strat de pietris, folie, polistiren extrudat 3-5 cm apoi se toarna betonul, armat cum am mai spus. si la imbinarea cu peretele...nu stiu ce sa zic...ati putea lasa un rost de...2,5 cm sa zicem, cat grosimea unei scanduri, apoi turnata smoala in acel rost. Sau inainte de turnarea pardoselii...puneti lipit de perete,pe verticala, polistiren de 1-2 cm grosime. Dupa turnare si uscarea pardoselii rupeti acel polistiren,scobiti in acel rost...apoi turnati smoala. Poate va da altcineva o sol mai buna de izolare. Atat mi-a venit momentan. Si am vazut ca se foloseste des aceasta solutie.

Si ca alta observatie...peretii verticali de beton nu se armeaza cu plasa sudata. Deoarece plasa sudata pusa pe verticala nu face legatura buna cu stalpii. Mai ales ca in planul original nu a fost prevazut beci...deci armarea acelui zid de beton cu plasa poate fi insuficienta pentru a sustine ceea ce are deasupra lui. Mai ales ca cu acea plasa se va realiza greu legatura cu armatura placii. Daca erau bare individuale de fier...legate cu etrieri, nodurile cu armatura din stalpi si armatura placii se realiza si mai usor si corect.

Macar sunt puse minim 2 randuri de plase? Ma rog, acum depinde si grosimea acelui zid, daca el este la exteriorul casei sau in interior. Daca deasupra lui va veni zidul exterior al casei...nu prea este armat corespunzator

Specialistul MC
28.03.2010, 22:23
proiect am dar nu e prevazut beci . constructorul a turnat o talpa apoi a cofrat ptr turnare pereti cu plase. nu o sa am probleme daca torn sapa mai tarziu la imbinarile dintre perete si pardoseala?o sa mai pot izola bine? Aveti studiu geo ? La ce adancime este nivelul apei freatice ?

cristina.leon
29.03.2010, 13:11
studiul geo nu este reprezentativ deoarece nu a fost facut la fata locului, dar desigur l-am platit- e o singura pers in judet si a zis ca unde construiesc eu e la 7 -8 m apa insa la mine 1m a contat. cred ca armarea cu etrieri si fier a fost facuta ca la restul fundatiei dar suplimentar se pun si plase doar la demisol . constructorul mi-a zis la fel ca o pers de aici de pe forum sa las o perioada doar balastul drept pardoseala. a mai spus ca unele persoane pun caramida plina. poate are dreptate.

Specialistul MC
29.03.2010, 13:18
studiul geo nu este reprezentativ deoarece nu a fost facut la fata locului, dar desigur l-am platit- e o singura pers in judet si a zis ca unde construiesc eu e la 7 -8 m apa insa la mine 1m a contat. cred ca armarea cu etrieri si fier a fost facuta ca la restul fundatiei dar suplimentar se pun si plase doar la demisol . constructorul mi-a zis la fel ca o pers de aici de pe forum sa las o perioada doar balastul drept pardoseala. a mai spus ca unele persoane pun caramida plina. poate are dreptate.

Pamantul in zona pardoselii din demisol era umed inainte de a pune balastru ?

cristina.leon
31.03.2010, 10:01
nu. in acea zona nu era apa. nu stiu daca am mentionat ca demisolul de 17.7mp nu va fi locuit va fi utilizat ca beci/spatiu de depozitare.
nu stiu daca sa pun centrala -ma gandesc ca va emana caldura-e pe lemn. o sa va cer parerea cu scara deasupra careia pun centrala dar sa pregatesc o poza.
cred ca voi pune la pardoseala o sapa subtire mai tarziu sau pavele/caramida plina in functie de buget.
ieri am fost pe santier si am vazut ca baietii cofrau peretii demisolului si au pus intr-adevar plasa dubla.

Specialistul MC
02.04.2010, 10:25
La pardoseala demisolului este necesar sa faceti o foarte buna hidroizolatie dupa care sa turnati o placa de beton armata.

Era util daca din peretii demisolului s-ar lasa "mustati" de legatura pentru armatura din placa de beton.

andrei_radu
03.04.2010, 01:55
Cam greu acum cu facutul de legaturi intre peretii demisolului si placa pardoselii...care necesita armatura, pentru ca peretii sunt deja turnati! Vor fi 2 structuri ce vor lucra independent...si o f buna hidroizolatie nu stiu daca se mai poate realiza. Poate doar una...acceptabila!

In ceea ce priveste armarea peretilor de beton ai demisolului. O armare corecta, asa cum spun normativele, la peretii din beton, este cu bare individuale verticale, legate cu etrieri, corect dimensionate. Imaginati-va mai multe armaturi de stalpi...puse unele langa altele. Cam asa trebuie sa arate.
Cum am mai spus si intr-un post anterior, armarea cu plasa sudata poate fi insuficienta si se va lucra foarte greu la imbinarea cu armatura placii dintre demisol si parter (si incorect). In acea zona se fac multe ciocuri, vincluri etc., lucru pe care plasa sudata nu le permite. Deoarece este foarte otelita si in momentul indoirii se rupe (cel mai frecvent) sau se crapa, ceea ce rezulta rezistenta 0. Nu prea vad cum vor realiza o legatura corecta intre plasele zidului demisolului si plasele pt armarea placii. Poate doar sa le agate unele de altele in "mustatile" de 10 cm cat are un ochi...ceea ce este f putin.

Mare grija la armarea placii peste demisol. Aceasta nu mai este considerata radier care sa fie armat cu un rand de plasa de 6 de exemplu. Ea se comporta ca orice placa dintre etaje superioare. Sau daca acel beci nu este sub toata casa, portiunea de placa ce vine peste beci trebuie armata suplimentar.

Scuze pt postul atat de lung!!

sriw
03.04.2010, 08:39
Asa se toarna placa la subsol.

andrei_radu
03.04.2010, 21:29
A doua varianta e cea mai buna (dpdv al rezistentei si al realizarii legaturilor armaturilor) si cea mai uzuala. Exact ca in cazul radierului...numai ca se face...mai adanc. :D

hidroplasto
07.04.2010, 08:11
La partea superioara a zidului de la subsol pot pune o centura si apoi pentru realizarea legaturii cu placa peste demisol se pot pune calareti care sa faca legatura cu peretii demisolului si cu plasa care armeaza placa. Calaretii sa se suprapuna cu plasa atat cat este lungimea de ancoraj petru diametrul ala.

cristina.leon
12.04.2010, 13:00
multumesc pentru raspunsuri.
au facut deja greseli ...i-am batut la cap cateva zile sa nu uite de gurile de scurgere la baie si bucatarie care trebuie sa treaca pe tavanul beciului si au uitat ...acum sparge...si fa gauri....au uitat sa lase musteti ptr prindere placa(plafon demisol)si au impuscat in radier bare de fier....o gramada de treaba ...
ptr peretii demisolului au turnat o talpa armata cu etrieri si tot ce trebuie fier destul apoi cand s-a intarit au turnat pereti armati cu plasa dubla sudata ..
baietii lucreaza corect mai putin ca uita de la mana pan la gura .

andrei_radu
20.04.2010, 01:39
Scuze, poate sunt prea critic, insa "baietii" dvs. lucreaza f prost. Ca sa uiti sa lasi o gaura pt scurgere si alimentare cu apa e una, si se mai accepta...insa sa nu lasi mustati pt legarea placii peste subsol...Asta da dovada de lipsa totala de interes, nestiinta si prostie cat casa. Eu ii luam de aripi si le faceam vant afara instant.

Si ca fapt divers...barele "impuscate"(si care nu prea am inteles unde au fost "impuscate" si cum;banuiesc ca gaura data cu ciocan rotopercutor...si apoi infipte in gauri) nu prea au nici o valoare. O gramada de treaba...facuta f prost...imi pare rau ca va spun asta! Daca de la fundatie se fac asemenea greseli...mi-e frica sa ma gandesc ce se va intampla pana la final!

Mircea G
20.04.2010, 07:05
....ca fapt divers...barele "impuscate"(si care nu prea am inteles unde au fost "impuscate" si cum;banuiesc ca gaura data cu ciocan rotopercutor...si apoi infipte in gauri) nu prea au nici o valoare.
Tot ca fapt divers , exista solutii tehnice pentru a fixa armatura in placa , in gauri date ulterior ....
Sint solutii vericate , testate , acceptate ... numai sa le stie si cei ce fac asa ceva si sa nu treaca la improvizatii :!:

andrei_radu
22.04.2010, 18:38
Solutia ca mai buna este sa pui armatura corect, de la inceput. Nu improvizatii de genul hai sa dam gauri si sa infigem bare de fier. Macar nu au bagat niste ancore chimice "baietii", care "uita" sa lase mustatile cele mai importante si care armeaza zid de beton cu plasa sudata.....! Credeti ca mai stiu ei solutiile tehnice acceptate in caz de erori? Si la armaturi nu trebuie sa existe solutii tehnice improvizate. Ca se accepta in fundatii betonul ciclopian, dar si ala in conditii bine stabilite...este alta discutie. Dar la armaturi nu te joci!

Ganditi-va,ca un exemplu, ca giontarea barelor de fier se face pe o lungime de minim 60 de diametre. Asta inainte de turnarea betonului. Ori acele gauri date in beton cu rotopercutorul...cat de adanci pot fi facute? Au acele bare infipte vreo legatura/rezistenta in betonul ala gaurit? Au acele bare vreo legatura cu fierul din placa, se agata cumva de el? NU. Cred ca nu ati dori sa aveti asa ceva la casa dvs.

Corect era: pt peretii demisolului armatura din bare individuale verticale (mai lungi cu pana la 90 de cm fata de nivelul final al placii), legate cu etrieri. In partea de sus armatura orizontala specifica unei centuri.
Se cofra si se arma placa, iar legatura cu peretele demisolului se realiza prin plasa de buzau a placii inca neturnate si prin calareti legati de centura de la partea superioara a zidului demisolului. Calaretii trebuie sa fie la o distanta de apr 15 cm unul de altul si lungimea sa fie de o treime din deschidere. Ambele capete vincluite, in functie de cat de groasa este placa si centura.

O seara placuta si scuze pt postul atat de lung! Dar nu se poate mai scurt ca sa explici cum sa construiesti si corect...dar si frumos.

cristina.leon
26.04.2010, 11:35
intr-adevar barele acelea nu aveau nici o valoare ...drept dovada le-au scos. l-am intrebat zilele astea daca placa de la bucatarie este destul de solida. placa e armata cu plasa de 6 si prinsa cu centura fiind deasupra acesteia cu 5 cm aproximativ. va intreb acum ...cam tarziu din pacate dar nu am stiut de la inceput ce trebuia facut.... este de ajuns de armata placa, va sustine bucataria, mobila si tot ce e deasupra?

hidroplasto
26.04.2010, 13:49
Nu se poate da un raspuns (aproximare) fara ca macar sa mai dati urmatoarele informatii: dimensiunile placii (Lxlxh), tipul plasei sudate (ce ochiuri are) si daca s-au folosit doua plase.
@andrei_radu - probabil doar armatura pentru stalpii care vor fi continuati si la parter sa fie mai lunga cu 90cm (banuiti un fi14, 16) si nu taote barele verticale din diafragma. Iar calaretii la placa au lungimea de 1/4 din deschidere (la grinzi e 1/3).

andrei_radu
26.04.2010, 13:50
Nu stiu ce suprafate au deschiderile, insa este slab armata...De tinut tine insa in cazul unui cutremur care ne paste cat de curand...nu o vad bine deloc. Mai ales ca locuiti intr-o zona cu risc seismic f ridicat.

Cu un singur rand de plasa de minim fi6 se armeaza radierele deoarece se sprijina si pe pamantul compactat de sub ele. Insa in cazul dvs, placa este peste demisol si are cu totul alt regim. Corect trebuia armata cu 2 randuri de fier...in partea inferioara bare individuale striate de 10 si de 8 puse deasupra celor de 10,transversal,astfel incat sa formeze ochiuri cam de 12x12 cm. Iar in partea superioara plasa sudata de 8, la innadiri fiind suprapusa minim 4 ochiuri.

Daca alegeati varianta cu un singur rand de armatura...trebuia minim plasa de 8 si calareti la greu.

PS. Dar proiect nu aveti? Pentru ca din cate imi dau seama, muncitorii armeaza cam cum cred ei ca e bine. Si pana acum, nu prea e bine deloc. Si mai si uita elemente de o f mare importanta la o constructie...

O zi frumoasa!

andrei_radu
26.04.2010, 13:59
Da hidroplasto...la armatura stalpilor ma gandeam cand am spus sa fie mai inalta cu apr 90 cm, scuze de eroare. Iar in ceea ce priveste calaretii, eu asa citisem, ca trebuie sa fie de 1/3 din deschidere. La un capat vincluiti mai mult si bagati in centura/grinda iar la capatul opus (pe deschidere) vincluiti dar mai putin, in functie de grosimea placii, astfel incat sa se "agate" in ea. Acum depinde, la mine nu s-au pus calareti decat la balcoane, impreuna cu bare de bordaj. Deoarece nu am avut deschideri mari, iar placa a fost armata cu 2 randuri, am zis mai sus cum.

cristina.leon
28.04.2010, 11:24
l-am intrebat pe constructor si a zis ca a pus 2 randuri de plasa de 6 si calareti +o grinda. eu ma speriasem ca seara vazusem o singura plasa si a doua zi deja era turnat ...nu m-am gandit atunci ce au mai pus intre timp sau daca e de ajuns ...am mers pe incredere dar intre timp m-am decis ca mai bine stiu exact tot ce fac sa nu ma trezesc ca imi cade vreo placa in cap.
multumesc pentru raspunsuri.

andrei_radu
29.04.2010, 18:35
...nu m-am gandit atunci ce au mai pus intre timp sau daca e de ajuns ...am mers pe incredere ... mai bine stiu exact tot ce fac sa nu ma trezesc ca imi cade vreo placa in cap.

Repet intrebarea...nu aveti proiect dupa care se lucreaza? Nu cred ca este bine ca armarea sa o lasati la latitudinea constructorului sau a dvs. In ziua de azi toti mesterii spun "Eu sunt bun, ca mine nu mai stie/face nimeni!!!" Si de fapt 70% din ei sunt o apa si-un pamant, fac dupa ochi sau dupa cum "cred ei" ca este bine. Aveti mare grija...o data faceti o casa, pt o viata intreaga si chiar mai mult.

hidroplasto
30.04.2010, 08:33
Probabil este proiect (fara nu se prea face, sau va fi facut apoi) dar pentru faza DTAC si nu pentru PTh care ar include si armarile.