PDA

Arată versiune întreagă : Schema electrica 2 senzori, 2 intrerupatoare pentru scara



alexis
13.08.2010, 22:21
Îi rog pe cei care se pricep să posteze o schema electrică pentru scara de acces de la parter la mansarda care va avea un întrerupator jos, unul la sus, la mansarda, doi senzori şi două becuri.

leon
15.08.2010, 00:11
O schema foarte practica, pentru iluminatul de scara, a fost prezentata de d-nul xena: :arrow:

-cu ajutorul comutatorului cap-scara (i1) se poate alege intre o cuplare “automata” a iluminatului- prin senzorul de miscare S (decuplare temporizata) si una “manuala” din tastele i2, i3 + teleruptorul R = upload.wikimedia.org/wikipedia/de/e/ee/Stromstossrelais.gif

Se poate deasemenea realiza un iluminat combinat intre senzor de miscare si automat de scara, senzor + intrerupatoare cu revenire -(per contact normal inchis), aruncati o privire si la steinel.ro/item-1-5.html - exista senzori care pot acoperi o suprafata mare asa incat nu veti avea nevoie de alte “artificii”,... sau poate aceste lampi cu senzor integrat -
youtube.com/watch?v=aVjMMQP8Yn8
Succes!

Adamescu Ion
15.08.2010, 22:08
casa.schneider-electric.ro/unica-allegro-gama-functii.html
findernet.com/comuni/pdf/install_RO.pdf

leon
20.08.2010, 13:33
...-cu ajutorul comutatorului cap-scara (i1) se poate alege intre o cuplare “automata” a iluminatului- prin senzorul de miscare S (decuplare temporizata) si una “manuala” din tastele i2, i3 + teleruptorul R = upload.wikimedia.org/wikipedia/de/e/ee/Stromstossrelais.gif..
Schema de mai sus, pusa in practica, ar putea astfel arata:
Posibil ca bornele releului R sa aiba, in realitate, o alta asezare

apanoiu
20.08.2010, 21:21
Poti, daca este la casa ta sa faci acest lucru cu componente x10.
Eu am asa ceva, toate luminile + PC + restul electonicelor sunt controlate dintr-o telecomanda.
Unitatea centrala primeste semnale de la intrerupatoare, senzori prezenta, telecomanda. Nu este scump, dar nici ieftin. Merita pentru acasa.
Ale mele sunt produse de Marmitek. programarea este simpla si se face de pe calculator, este joaca de copii. Stie inclusiv chestii de apus/rasarit, udat gradina, etc.

alexis
22.08.2010, 12:02
...-cu ajutorul comutatorului cap-scara (i1) se poate alege intre o cuplare “automata” a iluminatului- prin senzorul de miscare S (decuplare temporizata) si una “manuala” din tastele i2, i3 + teleruptorul R = upload.wikimedia.org/wikipedia/de/e/ee/Stromstossrelais.gif..
Schema de mai sus, pusa in practica, ar putea astfel arata:
Posibil ca bornele releului R sa aiba, in realitate, o alta asezare


Cred că nu înţeleg câteva lucruri. Eu caut o schemă cu două întrerupătoare, unul la urcare pe scară, la parter şi cel de al doilea sus, la mansardă, la coborâre şi doi senzori de mişcare. Nu înţeleg unde aş monta pe cel de al treilea, cap-scara. Altă problemă, unde se montează acel releu (în panou, în doză) şi cum arată, o poză dacă aveţi.

Adamescu Ion
22.08.2010, 12:19
casa.schneider-electric.ro/specificatii/Instructiun-montaj-utilizare.pdf
La pag 68 si 69.

alexis
22.08.2010, 13:12
http://casa.schneider-electric.ro/specificatii/Instructiun-montaj-utilizare.pdf
La pag 68 si 69.
Multumesc.

leon
22.08.2010, 20:46
Cred că nu înţeleg câteva lucruri. Eu caut o schemă cu două întrerupătoare, unul la urcare pe scară, la parter şi cel de al doilea sus, la mansardă, la coborâre şi doi senzori de mişcare. Nu înţeleg unde aş monta pe cel de al treilea, cap-scara. Altă problemă, unde se montează acel releu (în panou, în doză) şi cum arată, o poză dacă aveţi.

Releul ar putea fi un finder 26.01 (reichelt.de/?ACTION=13;PIC=1;WIDTH=300;HEIGHT=300;ARTID=47598) , acesta se poate monta fara probleme intr-o doza de ramificatie/legaturi (catalog.obo-bettermann.com/img/montagebilder_gross/2003124_mg2.jpg)

Dupa cum se poate vedea in schema pir011 376 din comutatorul cap scara se poate alege intre o functie “automata” si una “manuala”
Comutatorul i1 impreuna cu unul dintre intrerupatoarele cu revenire se pot monta (catalog.obo-bettermann.com/img/montagebilder_gross/2003015_mg4.jpg) la baza scarii interioare.
Un singur senzor - de exemplu un IS360 (steinel.ro/item-1-5.html) - montat undeva la inaltime, ar putea fi suficient sa cuprinda toata zona necesara (testat personal la casa parintilor mei = :wink: )

alexis
22.08.2010, 22:22
[quote="leon"]
Mulţumesc pentru detalii. Ca de obicei promt şi la obiect.

alexis
28.08.2010, 19:04
Help!
Am realizat montajul schemei din figura de mai jos, am montat un întrerupător cap-scară, care în una din poziţii aprinde becul, iar în cea de a doua poziţie nu se întâmplă nimic. Doar dacă duc reglajul senzorului (sensibilitatea) spre maxim, are loc scurt şi sare siguranţa. Senzorul este cel din figura de jos, are un fir albastru, fază, maro, nul şi cel rosu care merge la întrerupător. Ce nu am legat bine?

bogd
28.08.2010, 21:07
STIMA,dar a-ti gresit schema de legare.

Adamescu Ion
28.08.2010, 21:52
Domnule Alexis, va rog postati caracteristicile senzorului (carte tehnica, producator, schema data de producator) si va mai rog spuneti-mi exact functiile pe care doriti sa le obtineti si va voi da schema care va realiza ceea ce doriti. Nu uitati sa specificati si eventualele temporizari pe care doriti sa le obtineti pentru senzori si intrerupatoare.
Senzorul pe care-l aveti este posibil sa fie un pic mai sofisticat.

alexis
28.08.2010, 22:26
Domnule Alexis, va rog postati caracteristicile senzorului (carte tehnica, producator, schema data de producator) si va mai rog spuneti-mi exact functiile pe care doriti sa le obtineti si va voi da schema care va realiza ceea ce doriti. Nu uitati sa specificati si eventualele temporizari pe care doriti sa le obtineti pentru senzori si intrerupatoare.
Senzorul pe care-l aveti este posibil sa fie un pic mai sofisticat.
Am uitat în maşină cutia cu senzorul şi fiţuica din cutie, însă eu cred că este o porcărioară pe care am dat 18 lei, LOHUIS
Specificatii tehnice:
Tip: Exterior 120°
Tensiune alimentare: 230V
Frecventa: 50Hz
Schema pe care o doresc: aprinderea, atunci când se doreşte, de la un întrerupător cap-scară şi în acelaşi timp, pentru seară de la senzor.

Adamescu Ion
28.08.2010, 23:27
Maro-L; albastru-N; Rosu-iesire.
In prima faza simpificati schema, pentru a verifica senzorul daca mai este bun. Conectati senzorul prin intermediul sigurantei, eliminati comutatoru si becul. Daca senzorul functioneaza, se va auzi releul cind senzorul detecteaza miscare. Punind un voltmetru sau un bec intre rosu si nul veti constata prezenta tensiunii. In continuare completati circuitul si cu comutatorul.
Schema colegului bogd nu va alimenta senzorul cind becul este aprins din comutator.
Se poate actiona prin intermediul senzorului si un automat de scara.

alexis
29.08.2010, 00:00
Maro-L; albastru-N; Rosu-iesire.
In prima faza simpificati schema, pentru a verifica senzorul daca mai este bun. Conectati senzorul prin intermediul sigurantei, eliminati comutatoru si becul. Daca senzorul functioneaza, se va auzi releul cind senzorul detecteaza miscare. Punind un voltmetru sau un bec intre rosu si nul veti constata prezenta tensiunii. In continuare completati circuitul si cu comutatorul.
Schema colegului bogd nu va alimenta senzorul cind becul este aprins din comutator.
Se poate actiona prin intermediul senzorului si un automat de scara.
Să înţeleg că schema din cutia senzorului este greşită? La maro este trecut nulul şi la albastru faza.

bogd
29.08.2010, 09:39
Maro-L; albastru-N; Rosu-iesire.
In prima faza simpificati schema, pentru a verifica senzorul daca mai este bun. Conectati senzorul prin intermediul sigurantei, eliminati comutatoru si becul. Daca senzorul functioneaza, se va auzi releul cind senzorul detecteaza miscare. Punind un voltmetru sau un bec intre rosu si nul veti constata prezenta tensiunii. In continuare completati circuitul si cu comutatorul.
Schema colegului bogd nu va alimenta senzorul cind becul este aprins din comutator.
Se poate actiona prin intermediul senzorului si un automat de scara. Asta cred ca se si doreste. Oaprindere independenta din comutator,iar cand se intrerupe din comutator trece automat pe senzor. Cel putin eu asta am dedus din montajul si precizarile pe care le-a oferit. Iar referitor la legarea celor trei fire ale senzorului,euunul stiam ca rosu la faza din alimentare,albastru nulul de lucru ce duce si la consumator,maron legat la consumator. Am un senzor de acest tip montat pe un hol de trecere.

Adamescu Ion
29.08.2010, 10:13
Va propun sa desfaceti senzorul si sa identificati firele dupa legaturile pe cablaj. Au fost probleme cu aceste fire. Vedeti pe carcasa senzorului ce scrie, daca scrie.
Apoi vom vorbi despre aparate care includ monostabile, la punerea sub tensiune (schema domnului bogd).

bogd
29.08.2010, 10:21
Scuze putin pentru graba. Maron la faza, rosu la consumator,albastrul legat la nulul ce duce la consumator. Inca o data scuze.

Adamescu Ion
29.08.2010, 10:29
Asta cred ca se si doreste. Oaprindere independenta din comutator,iar cand se intrerupe din comutator trece automat pe senzor. Cel putin eu asta am dedus din montajul si precizarile pe care le-a oferit. Iar referitor la legarea celor trei fire ale senzorului,euunul stiam ca rosu la faza din alimentare,albastru nulul de lucru ce duce si la consumator,maron legat la consumator. Am un senzor de acest tip montat pe un hol de trecere.

Puteti verifica dumneavoastra cum sint legate firele intern si daca corespunde ce scrie pe instructiuni cu ce scrie pe aparat si ce este in realitate.
Apoi, verificati daca, la punerea sub tensiune a aparatului, nu intra in ciclu de temporizare.
Se pare ca domnul Alexis doreste ce ati precizat.
Va rog verificati cum sint legate firele in aparat!

Adamescu Ion
29.08.2010, 10:33
Domnule bogd ati fost mai rapid! Ati raspuns in timp ce va raspundeam la mesajul anterior.

bogd
29.08.2010, 10:33
D.le inginer,am verificat,si am dat si de schema de legare in calculator,dar nu o pot afisa , Senzorul are trei cabluri. albastrul care l-am legat la nul. maron la faza,rosu la consumator. Nu este cine stie ce senzor ci este un ceainiz banal.

Adamescu Ion
29.08.2010, 10:40
Mai trebuie verificat comportamentul la punerea sub tensiune ( Daca monostabilul intra in ciclu de temporizare).

alexis
29.08.2010, 15:38
D.le inginer,am verificat,si am dat si de schema de legare in calculator,dar nu o pot afisa , Senzorul are trei cabluri. albastrul care l-am legat la nul. maron la faza,rosu la consumator. Nu este cine stie ce senzor ci este un ceainiz banal.
Deci ce scriu ăştia în instrucţiuni e fals? Să recapitulez: leg maro la fază, albastru la nul şi roşu la bec, prin întrerupătorul cap scară?

bogd
29.08.2010, 18:12
Din intrerupator ,iesiti cu 2 fire. Maron pentru senzor,rosu la bec. Rosul din senzor legat la rosul de la bec.Albastrul de la senzor legat la nulul de la bec.

emanoil dumitrescu
29.08.2010, 18:21
Cand se traduc respectivele instructiuni nu folosesc pe cineva care stie si electrica. Omul stie cum sa traduca din turceste in romana si atat. Daca era sa ma iau dupa instructiuni cate tampenii faceam...

alexis
29.08.2010, 18:25
Din intrerupator ,iesiti cu 2 fire. Maron pentru senzor,rosu la bec. Rosul din senzor legat la rosul de la bec.Albastrul de la senzor legat la nulul de la bec.
Deci după culorile din senzor: leg cel maro la unul din firele de la ieşirea din întrerupător,al doilea, roşu, leg cu al doilea fir de la întrerupător şi cu becul şi cel albastru cu nulul de la bec?

bogd
29.08.2010, 18:27
Eu cand l-am cumparat nici schema de montaj nu avea,[certificat de garantie nici atat.] Am umblat pe ''gogu'' pentru a o cauta. Oricum ai multumesc lui ALEXIS,pentru ideea cu intrerupatorul cap scara. Este geniala cind doresti lumina aprinsa mai mult decat setarea maximaa senzorului.

alexis
29.08.2010, 18:30
Eu cand l-am cumparat nici schema de montaj nu avea,[certificat de garantie nici atat.] Am umblat pe ''gogu'' pentru a o cauta. Oricum ai multumesc lui ALEXIS,pentru ideea cu intrerupatorul cap scara. Este geniala cind doresti lumina aprinsa mai mult decat setarea maximaa senzorului.
Mă bucur că îţi foloseşte, am avut ideea dar schema am luat-o de pe net, sau forum, nu mai ştiu.

alexis
29.08.2010, 18:51
Şi dacă se doreşte aprinderea de la încă un întrerupător, merge legat după întrerupătorul cap-scară unul cap-cruce la care ieşirile să meargă mai departe la senzor şi bec?

bogd
29.08.2010, 19:05
La cea ce folositi d.voastra ,nu merge cap cruce. cap cruce merg intercalate in circuitele cu 2 intrerupatoare cap scara.

alexis
29.08.2010, 19:13
La cea ce folositi d.voastra ,nu merge cap cruce. cap cruce merg intercalate in circuitele cu 2 intrerupatoare cap scara.
Mă gândeam că are aceaşi funcţie, de a închide un circuit şi a lăsa altul deschis.

bogd
29.08.2010, 19:20
Nu. cap cruce face trecerea de pe un circuit pe altul in cruce. circuitele d.voastra[iluminat din intrerupator]si iluminat din senzor, nu au legatura . Nu am acum la indemana o schema, pentru a va explica in detaliu modul de functionare.

bogd
29.08.2010, 19:29
Aveti o schema de principiu,pentru a va face o idee privind modul de functionare a acestor comutatoare.

alexis
29.08.2010, 20:07
Aveti o schema de principiu,pentru a va face o idee privind modul de functionare a acestor comutatoare.
Ştiu cum funcţionează. Şi de aceea m-am gândit că având două ieşiri, ca şi cel cap-scară, una închisă, una deschisă, ar merge.

Adamescu Ion
29.08.2010, 21:45
Îi rog pe cei care se pricep să posteze o schema electrică pentru scara de acces de la parter la mansarda care va avea un întrerupator jos, unul la sus, la mansarda, doi senzori şi două becuri.
Dati un suc (virtual) pe schema?

alexis
30.08.2010, 05:39
[quote="Adamescu Ion"]
Yap!

bogd
30.08.2010, 20:27
Functioneaza senzorul?

alexis
30.08.2010, 20:38
Functioneaza senzorul?
Nu am reşit să ajung la casă să refac ciruitul. Dar cum o rezolv te anunţ ce am făcut.

alexis
31.08.2010, 23:14
Dati un suc (virtual) pe schema?
Hei! Unde e schema?

bogd
01.09.2010, 18:10
Aveti o schema care sper sa va ajute,la prb.d.voastra. Este arhivata pe winrar.

bogd
01.09.2010, 18:19
Scuze am gresit desenul.

alexis
01.09.2010, 20:31
Scuze am gresit desenul.
Pai este aceaşi schema în amândouă postările. Senzorul are doar două legături. Acolo e greşeala?

bogd
01.09.2010, 20:35
A-ti gasit desenul pe care scrie teleruptor?

alexis
01.09.2010, 21:14
A-ti gasit desenul pe care scrie teleruptor?
Da, dar amândouă au teleruptor, legat la fel.

bogd
02.09.2010, 15:53
Acum am vazut ca este aceeasi schema. Principal este sa folositi acel teleruptor in montaj pentru a face trecerea automat de pe circuitul cap scara pe senzori. BAFTA.

alexis
02.09.2010, 18:30
Acum am vazut ca este aceeasi schema. Principal este sa folositi acel teleruptor in montaj pentru a face trecerea automat de pe circuitul cap scara pe senzori. BAFTA.
Am montat după schema corectată de tine, cea cu faza în cap-scară şi funcţionează. Însă după ce trec întrerupătorul de pe poziţia direct pe poziţia cu senzor, se sting o fracţiune de secundă, becurile, stau aprinse căt este setat senzorul şi se sting. Se mai aprind atunci când senzorul semnalează prezenţa.

bogd
02.09.2010, 19:03
Este normal sa se stinga,cat se face trecerea intre circuite. o Concluzia. Am castigat sucul? :lol:

alexis
02.09.2010, 19:08
Este normal sa se stinga,cat se face trecerea intre circuite. o Concluzia. Am castigat sucul? :lol:
Yap! Dl. Adamescu a ratat sucul.

Adamescu Ion
02.09.2010, 19:49
Nu am ratat nimic! Ai schema pentru cite intrerupatoare, citi senzori si cite becuri vrei. Intrerupatoarele nu sint prioritare fata de senzori! Senzori ramin sub tensiune tot timpul. Si schema domnului Leon functioneaza.

alexis
02.09.2010, 21:39
Nu am ratat nimic! Ai schema pentru cite intrerupatoare, citi senzori si cite becuri vrei. Intrerupatoarele nu sint prioritare fata de senzori! Senzori ramin sub tensiune tot timpul. Si schema domnului Leon functioneaza.
Ce suc costă 2 lei? Eu doream o schemă cu două întrerupătoare, nu cu trei, nu am unde sa-l pun pe al treilea. oricum aveţi un suc virtual de la mine.

Adamescu Ion
02.09.2010, 23:01
Pe schema sint doua intrerupatoare. K4.1 este contactul releului. Alte intrerupatoare se pot monta II cu K1.1, K2.1. Alti senzori se pot monta alaturi de S1 si S2.
Programul folosit este pentru electronica si nu am avut timp sa ma acomodez cu el.