PDA

Arată versiune întreagă : Termoizolatie planseu catre podPagini : 1 [2] 3 4 5

irinelv
30.01.2009, 22:43
spuneti-mi varog daca izolatia care mi-au facut-o meseriasii este corecta la un tava de rigips intre etajul 1 si pod ;
RIGIPS 12.5 verde prins pe profile atasate de OSB grosime 11 . Mentionez ca Osb este atasat direct de grinzi iar intre spatiul dintre grinzi au pus vata caserata de sticla de 10 cu folia aluminiu inspre osb peste vata au mai pus un rand de vata minerala din acea la sul cu folia de aluminiu in sus, peste care au mai pus o folie de aluminiu cu fata insus din aceea cu bule si apoi scandura la distanta aprox de 10 cm si osb deasupra. podul nu va fi mansardat nici locuit...Dilema este cu folia anticondens care nu mi-au pus-o intre rigips si osb...mentionand ca e de ajuns folia de aluminiu de la vata caserata...ce ma sfatuiti....refac totul sau este bine izolatia...multumesc frumos!
a doua problema, vreau sa fac un tavan fals cam la 30 cm de la placa intre parter si etaj, deja au facut o camera si mi se pare ca rezoneaza acustic, cum poate fi izolat ,mentionez ca am caldura in pardoseala si la etaj, deci in afara de izolatie fonica mai este nevoie si de cea termica?...e necesar daca pun vata minerala cu folie de aluminiu si de folie anticondens ? ...iarasi multumesc frumos anticipat pt. raspuns!

Specialistul MC
31.01.2009, 12:50
-Daca mai aveti posibilitatea demontati toate straturile inclusiv placile OSB.

-Izolati fonic si termic cu vata de sticla de 10 cm grosime. Folia de aluminiu ori folia de polietilena ca bariera anti-vapori se orienteaza inspre incapere imediat sub placile de gipscarton.

31.01.2009, 18:09
Nu prea am inteles, aveti OSB imediat sub placa de rigips si deasemeni sus in pod peste grinzi?

irinelv
31.01.2009, 22:21
Nu prea am inteles, aveti OSB imediat sub placa de rigips si deasemeni sus in pod peste grinzi?
exact

Specialistul MC
01.02.2009, 11:32
Trebuie sa refaceti structura.

irinelv
01.02.2009, 18:17
cum refac structura?...
detaliati va rog sa ma pot impune in fata meseriasilor...deci trebuie sa stiu exact ce sa le cer...deci elimin osb de sub grinzi si ramane cel din pod pe care trebuie sa circul? cum prind placile de rigips , ce sistem de prindere?
m-am gandit la o varianta daca as izola acoperisul(compus din lindab, folie anticondens si asteriala ar mai fi necesar sa refac structura?
multumesc anticipat pt sfaturi!

Specialistul MC
01.02.2009, 20:07
cum refac structura?...
detaliati va rog sa ma pot impune in fata meseriasilor...deci trebuie sa stiu exact ce sa le cer...deci elimin osb de sub grinzi si ramane cel din pod pe care trebuie sa circul? cum prind placile de rigips , ce sistem de prindere?
m-am gandit la o varianta daca as izola acoperisul(compus din lindab, folie anticondens si asteriala ar mai fi necesar sa refac structura?
multumesc anticipat pt sfaturi!
Va rog sa detailati structura acoperisului de deasupra asterelei ?

irinelv
02.02.2009, 12:13
[in ordinea asta dinspre exterior spre interior;
tigla lindab,sipci, folie anticondens asteriala.

Specialistul MC
02.02.2009, 21:13
[in ordinea asta dinspre exterior spre interior;
tigla lindab,sipci, folie anticondens asteriala.
Nu aveti asa:
-tigla de tabla
-sipcile de montaj
-sipci pentru spatiu de aerisire
-folie anticondens
-astereala ?

irinelv
02.02.2009, 21:38
exact asa., uitasem sipcile de aerisire. lucrarea a fost executata de firma autorizata lindab, deci ar trebui sa fie ok.

Specialistul MC
02.02.2009, 21:51
exact asa., uitasem sipcile de aerisire. lucrarea a fost executata de firma autorizata lindab, deci ar trebui sa fie ok.
Da, ca structura a acoperisului. Nu, ca si structura facuta pentru termoizolatie.

NuCeTaNu
24.03.2009, 11:54
Buna ziua . M-am gandit sa imi pun polistiren pe tavan , sa imi fac putina izolatie. Tavanul este din scandura si tencuit (aproximativ 3-4 cm).M-am gandi sa ii pun un start de polistiren dar am o nelamurire... Vreau sa stiu ce trebuie pus peste el dupa ce il prind pe tavan , si daca pot sa il finises direct cu glet . Camera este cam inalta si nu strica sa o mai cobor cu 5 cm . Camera este incalzita cu teracota pe lemne . Momentan nu dispun de bani sa fac o izolatie exterioara a casei dar sper ca in viitorul apropiat o sa reusesc .
Daca tot a venit vorba de tavane ... un cumnat de-al meu si-a facut casa de curand si vrea sa isi faca tavanul cu gips-carton . A batut un strat de scandura iar peste ea vrea sa prinda direct gips-carton fara izolatie . Credeti ca face bine?

tanasie
24.03.2009, 12:01
Nu este o idee buna sa izolati in interior cu polistiren, va recomand vata minerala, gips carton pe profile metalice si folie bariera vapori.
Cit despre cumnatul tau :arrow: face o greseala , lemnul lucreaza in timp si o sa aiba tot timpul crapaturi pe tavan si in plus gips cartonul nu izoleaza termic decit foarte foarte putin.

NuCeTaNu
24.03.2009, 12:10
Multumesc pentru sfat .

tanasie
24.03.2009, 12:20
Cu placere , dar mai puteti astepta si alte pareri.

Gemini
24.03.2009, 19:51
Multumesc pentru sfat .

De ce nu izolati prin pod? Pentru asta este suficient sa asezati un strat cat mai gros de vata minerala.
Gipsacrtonul se aplica pe o structura de lemn numai prin intermediul unor sipci de lemn uscate sau profile metalice specifice.

NuCeTaNu
24.03.2009, 21:16
Sa fiu sincer .. m-am gandit ca intr-un strat gros de vata minerala se pot strange rozatoarele prin el :)
M-am gandit sa pun un strat de poliester pe tavan pentru izolatie deoarece vreau sa gletuiesc tavanul , si am crezut ca nu sunt probleme cu mucegaiul . Nu stiu daca pot da un start de glet direct peste poliester si de aia am intrebat . Am gletuit anul trecut toata camera insa pe tavan a aparut niste crepaturi (foarte subtiri si putine) si vreau sa gletuiesc din nou tavanul . Cred ca pana la urma am sa pun in pod un strat de vata minerala si pe tavan o sa dau doar cu glet.
Va multumesc pentru ajutor .

Gemini
26.03.2009, 12:54
Gletul nu rezista daca structura tavanului este sensibila si nu asigura rezistenta necesara.
Gletul direct peste polistiren nu reprezinta o solutie viabila.

Vladi
30.03.2009, 12:27
Buna ziua!
Deoarece imi dau seama cat de importanta este izolarea mansardei si a podului va trimit o schita cu modul in care doresc sa fac aceasta izolare, cu rugamintea de a va exprima o parere de specialitate in aceasta privinta (daca este bine asa, sau ce trebuie schimbat).

Multumesc!

Gemini
31.03.2009, 21:05
Vata de sticla 100mm cu folie Al spre exterior (spre astereala) - incorect, folia de aliminiu este o bariera de vapori si va fi amplasata intotdeauna pe partea calda a peretelui, spre interior.
De ce continuati cu 2 straturi de polistiren?
Folie cu gauri de aerisire? Nu este necesara o astfel de folie in acea zona.

Eu va recomand sa utilizati o grosime de izolatie de minim 15-20cm. Primul strat va umple spatiul dintre capriori. Al doilea strat va putea fi de 5cm si va fi cu bariera de vapori spre interior. Presupun ca OSB il montati pe o structura de lemn.

A doua schita este un planseu intermediar sau tavanul mansardei?
Cum arata o sectiune verticala prin mansarda?

Vladi
01.04.2009, 15:32
Schita din partea de jos a desenului este tavanul mansardei.
Proiectul a fost fara acest "planseu", dar l-am realizat in ideea de a
putea face o izolatie mai buna pentru spatiul locuibil (intre cele 2 straturi de izolatie - tavan mansarda si tavan pod - mai apare podul, iar aerul stiu ca e cel mai bun izolator). 14cm+OSB (tavan pod) plus OSB+15cm (tavan mansarda) + podul= sper sa reprezinte o buna izolare.
Schita reprezinta practic o sectiune, dar nu am mai desenat partea de sus
inclinata, asa cum este panta acoperisului.
Placile OSB le prind direct pe capriori.
La tavanul de la mansarda pun vata cu Al spre mansarda (spre partea calda-ca aerul sa nu treaca spre pod). La tavanul de la pod m-am gandit sa pun vata cu Al spre astereala in ideea ca reprezinta o bariera pentru a nu intra aerul din afara (nu e vorba numai de aer ci si de umiditate).
Am mers pe ideea de a folosi atat vata, cat si polistiren pentru ca fiecare are avantajele lui (vata e mai "maleabila", astupa mai usor golurile, polistirenul e mai bun izolator la aceeasi grosime cu vata)-cel putin asta cred, ca specialist e posibil sa ma contraziceti.
Multumesc.
Astept in continuare raspuns.

Gemini
03.04.2009, 19:06
Din pdv. termic polistirenul izoleaza aproximativ la fel cu vata minerala.
Nu este necesara folia de aluminiu spre invelitoare.

danny2
14.05.2009, 13:59
Buna ziua,
Am o casa P+1 din boltari cu grosimea de 24 cm si acoperis din tabla.
Deoarece in casa este foarte cald vara (30-33 de grade) si frig iarna, in urma sfaturilor primite de la dvs, am hotarat sa fac o izolatie exterioara a casei.
Am realizat izolatia exterioara cu polistiren de 8 cm grosime, si densitate de 15.
In pod am pus polistiren de 2 cm.
Dupa ce am realizat acest lucru am fost neplacut surprins sa constat ca nu s-a modificat nimic, in casa avand tot 30-33 de grade .Sunt disperat, ce sa fac.
As dori un sfat de la dvs. pentru izolarea podului.
Daca folosesc saltele de vata minerala cu grosime de 10 cm. este suficient?
Podul are cam 220 mp, in pod am doua geamuri fiecare de 1.45x0x37 m, podul in punctul cel mai inalt are 2 metri.
Unde este mai eficient sa pun vata minerala, sub astereala, si cum sa o fixez, sau pe podeaua podului?
Mentionez ca podul il folosesc ca depozit pentru diverse lucruri si as dori sa pot circula in el.
In speranta unui raspuns util, va multumes anticipat.

Adamescu Ion
14.05.2009, 19:46
Domnule danny2, eficienta buna a stratului izolator se obtine montindu-l pe interior. Eficienta maxima se obtine montind izolatie atit pe interior cit si pe exterior. Dumneavoastra va trebui sa montati si pe tavan un strat izolator ( in interiorul camerelor ). Acest lucru este si varianta cea mai economica, in cazul dat ( suprafata minima, izolare cu polistiren expandat de 4-5 cm, verificati pretul comparativ cu vata minerala ...). Problema ar fi in cazul in care inaltimea camerelor ar fi mica. Mai ramine de verificat daca sursa de caldura, pe timpul verii, este podul casei sau podul si peretii.

Specialistul MC
14.05.2009, 21:19
Amplasati stratul termoizolant (vata minerala) pe pardoseala podului.

anduvirgil
17.05.2009, 22:43
polistirenul de2 cm in pod nu este suficient

eu personal o sa inlocui vata minerala de sticla de 5 cm cu esp 50 sau 70 de 5 cm lipit de placa si o mana de masa de spaclu deasupra. trebuie sa mentionez ca podul nu este utilizat

Specialistul MC
18.05.2009, 21:26
polistirenul de2 cm in pod nu este suficient

eu personal o sa inlocui vata minerala de sticla de 5 cm cu esp 50 sau 70 de 5 cm lipit de placa si o mana de masa de spaclu deasupra. trebuie sa mentionez ca podul nu este utilizat

Cum o sa pasiti daca cindva o sa faceti o inspectie a podului ?

anduvirgil
18.05.2009, 21:37
voi pasi fara grija

pentru accesul in pod voi folosi parchetul inlocuit ca pe o "alee"

Adamescu Ion
19.05.2009, 19:05
Amplasati stratul termoizolant (vata minerala) pe pardoseala podului.

Domnul danny2, cum o sa paseasca peste vata minerala? Si acesta este unul din motivele pentru care am recomandat sa monteze polistiren expandat in interiorul camerei, pe tavan.

Specialistul MC
19.05.2009, 21:49
Domnul danny2, cum o sa paseasca peste vata minerala? Si acesta este unul din motivele pentru care am recomandat sa monteze polistiren expandat in interiorul camerei, pe tavan. Simplu, deoarece peste vata minerala se monteaza dusumeaua podului.

Adamescu Ion
20.05.2009, 00:50
Si unde este eficienta economica? Daca se compara cu ce am propus eu, care este varianta mai ieftina? Daca va monta izolatia pe interior, va putea realiza un finisaj superior? Se ating doua obiective? In cazul dat (localizare geografica, material de constructie), se poate face scoala. Nu intentionez sa intru in amanunte, subiectul este atins atit pe acest forum cit si pe altele... Ar fi interesant daca s-ar face o prezentare grafica a materialelor de constructie recomandate in functie de proprietatile lor, pe zone climatice ale tarii. Unde s-ar situa boltarii? Categoric, solutia propusa de dumneavoastra este cea acceptata de specialisti dar, in acest moment avem un strat izolator. Peste acest strat izolator, este dificil sa se monteze o structura de rezistenta pe care sa se sprijine o poditura a podului. Cit mai costa si structura de rezistenta si poditura de peste vata minerala? Domnule Specialist MC, dupa cum se vede in poze, nu avem grinzi (posibil placa de beton). Proprietarul doreste sa utilizeze spatiul din pod.

danny2
20.05.2009, 17:32
Revin cu niste poze facute dupa ce am pus vata de 10 cm grosime pe podeaua podului.
Podul il folosesc ca depozit si pt. a usca rufe in el iarna.
Sa o las asa, sau sa mai pun si altceva deasupra ei?
La ora actuala in pod este o caldura sufocanta, de nu poti sta acolo, iar in casa am cam 25-26 de grade.

sam 1973
20.05.2009, 19:42
eu am folosit la cumnatamiu vata in pod de 10 grosime scindura batuta des deasupra iar pe interior polistiren de 5 sint curios la vara cum o sa fie pereti sint din boltari De 25 neizolati deloc deocamdata

sirghim
20.05.2009, 20:19
cred ca pentru caldura din pod tabla e de vina...eu am acoperis din tigla si e super racoare.

Specialistul MC
20.05.2009, 21:36
Revin cu niste poze facute dupa ce am pus vata de 10 cm grosime pe podeaua podului.
Podul il folosesc ca depozit si pt. a usca rufe in el iarna.
Sa o las asa, sau sa mai pun si altceva deasupra ei?
La ora actuala in pod este o caldura sufocanta, de nu poti sta acolo, iar in casa am cam 25-26 de grade.
Asigurati aerisirea naturala a podului.

Dupa dorinta puteti sa montati peste vata de sticla folie anticondens si o dusumea din scandura de rasinoase.

Adamescu Ion
20.05.2009, 21:42
Daca nu va fi protejata, peste citiva ani, va arata jalnic.

danny2
21.05.2009, 07:33
Asigurati aerisirea naturala a podului.

Dupa dorinta puteti sa montati peste vata de sticla folie anticondens si o dusumea din scandura de rasinoase.

Podul are cam 220 mp, inaltimea in punctul cel mai inalt este de 2 metri, in pod am doua geamuri de 145 x37 cm fiecare, dar asezate pe aceeasi latura a podului.
Sunt suficiente aceste doua geamuri sau ar trebui sa mai fac si altele?
Cam ce dimensiune sa aiba acestea?

tanasie
21.05.2009, 09:01
In partea opusa a geamurilor poti face citeva deschideri (si mai mici) pentru a se crea curent de aer. (sau geamuri)

danny2
21.05.2009, 09:27
In partea opusa a geamurilor poti face citeva deschideri (si mai mici) pentru a se crea curent de aer. (sau geamuri)
Cam ce dimensiuni sa aiba aceste geamuri?

tanasie
21.05.2009, 10:30
Sa fie estetice si sa se incadreze in arhitectura casei.

Specialistul MC
21.05.2009, 21:27
[quote=Specialistul MC]
Podul are cam 220 mp, inaltimea in punctul cel mai inalt este de 2 metri, in pod am doua geamuri de 145 x37 cm fiecare, dar asezate pe aceeasi latura a podului.
Sunt suficiente aceste doua geamuri sau ar trebui sa mai fac si altele?
Cam ce dimensiune sa aiba acestea?

Am vazut ferestrele in imaginile postate. Pozitionate pe aceasi parte a acoperisului nu asigurati circulatia aerului in pod.

Personal as pozitiona cate o fereastra diametral opuse pe latura cea mai lunga a acoperisului.

danny2
22.05.2009, 08:39
[quote=Specialistul MC]
Podul are cam 220 mp, inaltimea in punctul cel mai inalt este de 2 metri, in pod am doua geamuri de 145 x37 cm fiecare, dar asezate pe aceeasi latura a podului.
Sunt suficiente aceste doua geamuri sau ar trebui sa mai fac si altele?
Cam ce dimensiune sa aiba acestea?

Am vazut ferestrele in imaginile postate. Pozitionate pe aceasi parte a acoperisului nu asigurati circulatia aerului in pod.

Personal as pozitiona cate o fereastra diametral opuse pe latura cea mai lunga a acoperisului.

Deci sa mai fac inca doua ferestre pe latura cealalta a podului?
Cam ce dimensiune sa aiba acestea?

Specialistul MC
22.05.2009, 21:30
Deci sa mai fac inca doua ferestre pe latura cealalta a podului?
Cam ce dimensiune sa aiba acestea?

Exact. Minim 60/60.

pro_design
30.05.2009, 20:35
Salut!Am o casa cu tavan din beton de 10 cm si vreau sa il izolez termic pe partea exterioara,in pod.Ce pot sa folosesc?
-vata minerala
-polistiren expandat
-polistiren extrudat
Care este cea mai buna varianta?Cel mai bun raport calitate pret.avantaje si dezavantaje pentru fiecare produs.

oif_nelu_1970
30.05.2009, 20:42
Vata minerala

pro_design
30.05.2009, 20:55
As vrea sa mai pot si circula prin pod.de ce este mai buna decat polistirenul?

Specialistul MC
30.05.2009, 21:05
Salut!Am o casa cu tavan din beton de 10 cm si vreau sa il izolez termic pe partea exterioara,in pod.Ce pot sa folosesc?
-vata minerala
-polistiren expandat
-polistiren extrudat
Care este cea mai buna varianta?Cel mai bun raport calitate pret.avantaje si dezavantaje pentru fiecare produs.

Pentru termoizolarea planseului din pod puteti utiliza polistiren extrudat ori vata minerala.

Polistirenul extrudat are dezavantajul de a fi inflamabil.

dcd_office
01.06.2009, 11:07
Sunt si eu intr-o situatie asemanatoare. Podul de la mansarda se incalzeste destul de bine vara, insa am doua ferestre care daca le las deschise se creaza un curent de aer si astfel temperatura nu urca foarte mult. In pod intre capriori nu exista termoizolare, ci doar intre pod si mansarda: sistemul clasic de vata 15+5+folie+rigips. In momentul in care ma voi muta in mansarda, credeti ca daca as termoizola si podul, iarna as avea un confort termic sporit ? Sau este suficienta termoizolarea tavanului mansardei ?

Specialistul MC
01.06.2009, 20:06
Ce structura are acoperisul mansardei ?

dcd_office
01.06.2009, 20:50
Acoperisul are urmatoare structura din exterior spre interior:
tigla ceramica, 2 randuri de rigle montate perpendicular, folie anticondens, astereala 22 mm, capriori grosime 12 cm.

Specialistul MC
02.06.2009, 21:42
Puteti sa suplimentati termoizolatia planseului dintre pod si mansarda cu un strat termoizolant de polistiren extrudat ori vata de sticla cu grosimea de 5-8 cm.

doinita
29.07.2009, 22:32
vreau sa izolez planseul cu polistiren.am cumparat polistiren extrudat de 3 cm.ce trebuie sa mai pun ,iar sapa de cat trebuie sa fie de groasa?

VYS
30.07.2009, 20:24
Macar raspunde in acelasi topic, nu prin mesaje noi. :idea:

Bun, ai cumparat polistiren extrudat de 3cm pe care vrei sa il aplici pe placa de beton, in pod.
Peste polistiren poti turna o sapa de egalizare daca vrei ca suprafata sa fie circulabila.
Grosimea acesteia poate sa fie de 4-5cm.

doinita
30.07.2009, 20:27
Mersi.Nu ma prea pricep ...dar invat step by step cu calculatorul :lol:

doinita
30.07.2009, 20:28
PS. Plasa sau ceva nu trebuie peste polistiren?

VYS
30.07.2009, 20:55
La o sapa de egalizare peste polistiren se poate adauga si o armatura din plasa de sarma.

doinita
30.07.2009, 21:03
mi sa mai spus ca o plasa de fibra ar fi de ajuns nu neaparat de sarma.ce credeti?

Gemini
01.08.2009, 11:22
Plasa de fibra se utilizeaza la sapele autonivelante, la cele de egalizare se armeaza cu plasa metalica.

ivanov nelu
28.12.2009, 09:10
pentru doinita:
cum se comporta polistirenul extrudat lipit pe placa de beton in pod?
nu transpira tavanul in interiorul casei, nu apare mucegai?
ma bate si pe mine gandul sa izolez placa cu extrudat, pentru a diminua pierderile de caldura. Mansarda nu este locuibila, dar o vreau circulabila...

Gemini
28.12.2009, 10:07
Izolarea exterioara nu mai face posibila aparitia condensului pe partea interioara a suprafetelor izolate.

30ady
04.02.2010, 08:39
Buna ziua...vă rog să mă ajutaţi şi pe mine cu unele informaţii în legătură cu izolaţia unui tavan din rigips..eu am montat rigipsul şi acum trebuie să izolez..din câte am înţeles, de jos în sus, sunt necesare: folie aluminiu( sau polietilenă) direct pe rigips, un strat de 5 cm de vată pe folie , între rigips şi căpriori, un alt strat de 10 cm de vată între căpriori, folie anticondens( despre asta nu ştiu mai nimic, cum se pune, de care trebuie etc.) şi OSB.
Mai trebuie spus că podul nu o să fie folosit, e aerisit natural, pe casă am bătută tablă normală...Vă mulţumesc şi aştept sugestiile....

Gemini
04.02.2010, 19:17
Izolatia se face inainte de a inchide suprafata tavanului cu gipscarton pentru ca nu veti putea aplica in mod corect bariera de vapori.

De la interior spre exterior (pod) avem:
-gipscarton verde 12,5mm
-bariera de vapori
-structura metalica
-izolatie strat 1
-izolatie strat 2 intre grinzi lemn
-folie de difuzie (optional)
-scandura groasa sau placi pe baza de lemn

condens
21.02.2010, 09:13
Am un apartament situat la ultimul etaj, blocul este cu sarpanta, acoperit ci tigla care pe alocuri este sparta, iar blocul este din placi. Aveam in zilele ploioase infiltratii de apa pe peretii interiori asa ca asta toamna am ras in pod stratul de zgura pana la placa, am pus folie de celofan de sera pe placa si deasupra ei am repus stratul de zgura incercand astfel sa elimin infiltratiile de apa din cauza ploilor. Pana aici totul a fost O.K., cand ploua toamna nu mai aveam peretii umezi dar cu venirea iernii si a temperaturilor scazute in camera in care stam cel mai mult a aparut o dunga (probabil exact cat e centura de beton) care la inceput era doar umezeala si apoi mucegaiul pe care il sterg o data cam la 3 saptamani cu Ace. Acum ma gandesc sa izolez cumva planseul prin pod dar nu stiu exact ce sa folosesc si cum, daca ma puteti ajuta cu vreun sfat voi ramane vesnic recunoscator :)...Vreau sa izolez si prin interior tavanul cu poliestiren expandat de 5 cm dar pana nu rezolv problema podului nu pot sa fac nimic. La tigla sparta de grindina cazuta atatia ani, voi incerca cu spuma poiuretanica sa acopar gaurile, ce ziceti e o idee buna sau stiti alta solutie?

Gemini
22.02.2010, 18:24
Tiglele deteriorate trebuie inlocuite.
Zgura presupun ca era acoperita cu o sapa care a fost sparta.
Avand invedere stadiul actual se poate face o termoizolatie cu polistiren peste care se poate turna o sapa.
In acest fel rezolvati problema izolatiei termice a plafonului, pe exterior.

condens
23.02.2010, 05:34
poliestiren de 10 sau vata minerala ar fi solutia? cu vata minerala cred ca ar fi mai ieftin iar tiglele sparte nu s-ar putea umple cu spuma sau silicon sanitar fiindca sunt batute in cuie si ca sa inlocuiesti una trebuie sa scoti tot randul :)

Gemini
23.02.2010, 19:25
Sunt chiar toate prinse in cuie? Asta insemna ca cel care a realizat manopera a fost extrem de responsabil.

Spuma nu va rezista mai ales ca este sensibila la radiatia solara.

Mai greu de inlocuit insa cu putin efort se inlocuiesc, este variant acea mai sanatoasa.
Daca nu sunt gauri foarte mari se pot umple cu Silikon Roof.

Vata minerala s epoate acoperi cu sapa daca este un sortiment rigid.
De preferat polistirenul extrudat sau expandat cu densitate ridicata peste care se toarna sapa.

daci
26.02.2010, 17:56
Buna.Am si eu o problema si anume in legatura cu un acoperis in sensul ca etajul casei e compartimentat cu pereti de rigips si tavanele de asemenea.Acum problema pe care o am eu se refera la ce fel de izolatie trebuie sa folosesc ,tinand cont ca intre punctul cel mai inalt respectiv coama casei ,si tavan este o distanta de aprox.90 cm.Va multumesc

As mai dori un sfat in legatura cu izolatia pt tavanul casei.Spuneti-mi va rog daca ar mai trebui sa folosesc si altceva in afara de :(de la interior spre exterior)tavan rigips,vata minerala cu folie al 10 cm si vata minerala fara folie 10 cm, iar distanta dintre cel mai inalt punct respectiv coama casei si tavan este de aprox 1 m.Va multumesc anticipat

daci
26.02.2010, 19:04
Buna.Am si eu o problema si anume in legatura cu un acoperis in sensul ca etajul casei e compartimentat cu pereti de rigips si tavanele de asemenea.Acum problema pe care o am eu se refera la ce fel de izolatie trebuie sa folosesc ,tinand cont ca intre punctul cel mai inalt respectiv coama casei ,si tavan este o distanta de aprox.90 cm.Va multumesc

As mai dori un sfat in legatura cu izolatia pt tavanul casei.Spuneti-mi va rog daca ar mai trebui sa folosesc si altceva in afara de :(de la interior spre exterior)tavan rigips,vata minerala cu folie al 10 cm si vata minerala fara folie 10 cm, iar distanta dintre cel mai inalt punct respectiv coama casei si tavan este de aprox 1 m,iar apoi astereala din scandura ,folie bituminoasa si siondulin bituminos.Va multumesc anticipat

Gemini
26.02.2010, 19:50
Este recomandat sa izolati, cu prioritate, pe tavanul mansardei si partea inclinata comuna cu mansarda.
Podul poate ramane neizolat, similar ca in foto.

De la interior catre exterior:
-gipsacrton 12.5mm
-bariera de vapori
-structura metalica gipscarton
-primul strat de vata minerala
-al doilea strat de vata minerala

Gemini
26.02.2010, 20:47
Va multumesc mult pentru sfat si as mai avea o intrebare si anume ce este bariera de vapori si unde se monteaza aceasta.Va multumesc

Bariera de vapori se monteza intre primul strat de izolatie si gipscarton.
Poate fi independenta de vata sau lipita de vata (din fabrica).

In schita este varianta de montaj a barierei la o distanta de gipscarton (3cm) ceea ce va proteja mecanic bariera. Se poate si fara spatiu intre acestea.

Gemini
27.02.2010, 11:51
Va multumescpentru raspunsul dumneavoastra ,dar mai vreau sa intreb daca bariera de vapori este necesara daca dupa gipscarton montez vata minerala cu folie de aluminiu de 10cm si apoi peste aceasta inca un strat de vata minerala tot de 10cm fara folie.Va multumesc mult


Va rog sa postati numai in acest topic utilizand butonul RASPUNDE si nu cel pentru crearea unui MESAJ NOU.

Vata minerala caserata cu aluminiu nu mai necesita alta bariera de vapori separata, acel strat de aluminiu existent pe ea constituie bariera de vapori. Tot ce trebuie sa faceti este sa etansati rosturile dintre fasiile de vata caserata utilizand banda autoadeziva de aluminiu (este la rola).
Stratul de vata caserata (cu folie de aluminiu) se amplaseaza ultimul (spre gipscarton) si nu invers. Cu alte cuvinte, bariera de vapori trebuie sa fie pe partea calda a peretelui.

paul_b
01.03.2010, 18:45
Buna seara,

Am cautat pe forum dar nu am gasit solutia la problema pe care o am.
Am o casa stil sasesc construita din caramida grosimea zidului fiind de 50 cm, iar tavanul este construit din grinzi de lemn tencuit pe interior. Problema mea este ca vreau sa izolez acest tavan si nu stiu cum. Tavanul are urmatoarea structura, de la interior spre exterior: tencuiala, plasa pentru suportul tencuielii, scandura 3 cm batuta pe grinzi de lemn 10cmx10cm puse una langa alta(nu e nici un spatiu intre grinzi, sunt lipite una de cealalta). Podul vreau sa ramana circulabil si nu am intentia sa construiesc mansarda.
Acoperisul este refacut total acum doi ani cu tigla Donau Bramac.
In principiu cred ca este nevoie de vata minerala plus un cadru de lemn in pod, suport pentru podea , dar nu prea stiu ce e cu bariera de vapori si daca este nevoie de asa ceva in acest caz.

Multumesc.

Gemini
01.03.2010, 19:31
Puteti pune o poza din pod?

paul_b
02.03.2010, 08:35
O sa revin cu o poza cit pot de repede..

paul_b
02.03.2010, 08:48
Pozele le puteti vedea ....

Mesaj modificat de PowerMC
Am adaugat pozele pe forum.

bardezi
02.03.2010, 10:03
si eu sunt curios de subiect! :shock:
in cazul meu nu este refacut acoperisul, este cu tigla veche, dar in stare buna, jos insa se vad grinzile de lemn intre care este pus pamint batatorit.
ma gindesc sa scot acel pamint (cred ca se va face un praf imens) si sa izolez cu vata minerala si apoi sa bat scindura noua peste grinzi.

Gemini
03.03.2010, 18:46
Sunt doua variate: izolatie pe tavan sau izolatie prin pod.

De preferat varianta a doua daca aveti termoizolatie exterioara sau prima varianta in caz contrar.

Prima varianta ar presupune izolarea cu gipscarton pe o structura de metal si vata minerala.
A doua varianta presupune montarea unei bariere de vapori, aplicarea unor rigle de lemn, izolare intre rigle cu vata minerala sau polistiren si inchiderea structurii cu placi de OSB, scandura groasa etc.

paul_b
04.03.2010, 07:25
Nu am termoizolatie exterioara si nu cred ca o sa fac in viitorul apropiat . In acest caz pot sa izolez pe exterior ? daca da, cu ce riscuri sau care sunt inconvenientele?

In cazul in care izolez pe interior cam ce grosime trebuie sa aiba stratul de vata minerala?

Gemini
04.03.2010, 19:36
Un minim de 10 cm insa este problema cu inaltimea riglelor.
Eventual se poate face din 2 randuri de rigle, montate perpendicular si doua straturi de vata.

paul_b
05.03.2010, 12:03
Varianta cu spuma poliuretanica prin pod, cum vi se pare? Daca da, mai trebuie sa pun bariera de vapori ?

Gemini
06.03.2010, 18:30
Nu rezulta o suprafata circulabila.

condens
07.03.2010, 11:51
cred ca in final voi pune extrudat, dar nu stiu daca sa il pun in exterior direct pe placa sau peste stratul de zgura existent? oricum in interior pun extrudat de 5 pe tava, dupa care palsa si masa de spaclu. Dar pana nu rezolv izolarea tavanului prin pod nu pot sa fac nimic pe interior. Ce sfat imi dati?

Gemini
09.03.2010, 14:42
Pe exterior.
Pe interior nu mai este necesar.

croco_dill
25.04.2010, 20:05
Va salut, ma numesc Marius si vreau sa ma sfatuiti cum sa fac o izolatie la casa. Rog moderatorul sa ma scuze daca acest post nu este 'la locul lui'.
Vreau sa fac o izolatie intre camerele de la etaj si pod. Vreau sa cumpar zilele acestea grinzile si scandura. Grinzile vor fi de 20/12 sau 20/15 inca nu m-am hotarat. In interiorul camerelor, va fi pus gips-carton pus pe structura de fier. Casa la exterior are izolatie cu polistiren expandat de 5cm iar la parter o sa pun in sapa polistiren extrudat de 5cm. Grinzile vor avea 20 cm + inca aproximativ 10 cm ( structura de fier + gips-cartonul )=> un spatiu de 30 cm in care trebuie sa fac o izolatie. Care este cea mai buna reteta pt a face aceasta izolatie ?

Gemini
25.04.2010, 21:14
In pod nu va fi amenajata o mansarda sau o zona locuibila?
Ce invelitoare va fi?

croco_dill
26.04.2010, 10:15
Podul va fi folosit doar pentru depozit. Acoperisul: capriori+scandura+folie+tigla. Daca vreau sa folosesc vata bazaltica+ vata minerala+ folie e bine? Care e reteta, cum se pune ?

croco_dill
26.04.2010, 18:08
Am incercat sa fac o schita.(sper sa se inteleaga) + cateva poze. Orice sfat imi va fi de folos. Ma intereseaza care este procedura corecta de "instalare" vata bazaltica si /sau vata de sticla + folie anticondens. Daca trebuie lasata si o perna de aer; unde ?
multumesc frumos

Gemini
26.04.2010, 20:14
Ar trebui sa urmati pasii:
-realizare planseul lemn
-montare structura metalica pentru gipscarton astfel incat sa poata fi amplasat un strat de 5 cm de vata intre structura si planseu lemn
-se amplaseaza placi de vata intre capriori, la grosimea dvs,. s epoat aseza si doua straturi
-se adauga stratul de 5cm de vata cu bariera de vapori in structura metalica
-se inchide structura metalica cu placi de gipscarton de 12,5mm
-in pod se panoteaza cu placi de OSB, scandura sau alte materiale de acest gen
Dat fiind ca izolatia dintre capriori este semnificativa, bariera de vapori se poate aplica si in spatele stratului de 5cm de vata.

croco_dill
27.04.2010, 06:57
Multumesc frumos

Gemini
28.04.2010, 12:35
Pentru putin, daca mai aveti intrebari sau neclaritati puteti reveni cu un mesaj nou.

poiuyt
01.07.2010, 15:13
sunt intr-o dilema.
am o casa p+etaj+ pod care are 3 m inaltime la jumatate circulabil dar mai rar ( nu e mansarda).
prolema e ca la etaj este foarte cald vara,iar la parter nu este.
casa este izolata cu polistiren de 10 cm la exterior.
intrebarea este ce sa izolez? podul sau placa dintre etaj si pod? si cu ce?

ics
01.07.2010, 15:52
pare se ca acoperisul trebuie izolat

poiuyt
01.07.2010, 16:13
am inteles.
structura este urmatoarea. de la exterior la interior:
tabla , astereala 3cm , capriori de 8 cm.
cu ce sa continui?
eu m-am gandit sa pun vata minerala de 8 cm cat sunt capriorii iar apoi sipci si vata minerala de 10 cm perpendiculara, apoi folie bariera de vapori.

nu stiu daca mai trebuie sa pun folie bariera de vapori si sub astereala si daca trebuie sa las spatiu de ventilare sub aceasta folie si stratul de vata de 8 cm.

ics
01.07.2010, 16:34
folia anticondens se pune intre astereala si tabla
pe aici pe forum am vazut recomandari si cu spatiu de ventilatie intre vata si asterea si fara spatiu
dar in pod e cald?

poiuyt
01.07.2010, 17:31
super cald. cred ca se creeaza si un efect de sera in pod iar caldura care e in pod cred ca incalzeste placa ce separa etjul de pod si aceasta emana caldura si la etajul 1.

ics
01.07.2010, 18:06
cititi pe forum, se recomanda 10-20 cm de izolatie cu vata, folie, rigips

poiuyt
01.07.2010, 19:31
da. ms . numai ca nu o sa pun rigips intr-un pod in care nu locuieste nimeni.

nedumerirea mea a ramas:
"nu stiu daca mai trebuie sa pun folie bariera de vapori si sub astereala si daca trebuie sa las spatiu de ventilare sub aceasta folie si stratul de vata de 8 cm. "

Gemini
02.07.2010, 12:54
Izolati placa de beton si asigurati ventilatia podului.
Izolarea sub sarpanta nu va rezolva problema.

poiuyt
02.07.2010, 19:07
m-ai cam intors!
eu eram hotarat pe sarpanta.
si placa de beton cu ce sa o izolez?
am de ales dupa capul meu (care nici eu nu prea mai stiu ce e in el) intre extrudat de 5cm si o podea falsa de 10 cm grosime din osb umpluta cu celuloza.

Gemini
04.07.2010, 17:34
Puteti opta pentru una din variantele posibile functie de cat de circulabila sa fie suprafata:
-polistiren + placi OSB sau alte tipuri de placi
-polistiren + sapa de egalizare
-vata minerala asezata pe placa
-rigle de lemn si izolatie intre acestea plus panotare cu OSB sau alte tipuri de placi etc.

Din punctul meu de vedere este prioritar sa izolati peste placa de beton. Ulterior daca doriti ca aerul sa fie ceva mai placut in pod, in caz ca il utilizati in vreun fel, se poate opta si pentru adaugarea unei izolatii sub acoperis.

poiuyt
07.07.2010, 21:25
eu voiam sa izolez placa cu extrudat de 5cm grosime fara sa mai torn sapa sau podea falsa de osb de 10 cm umpluta cu celuloza cu aparatul ala...

Gemini
08.07.2010, 19:38
Daca va ramane polistirenul neacoperit este foarte posibil sa se deterioreze in timp sub actiunea radiatiei solare, chiar daca este la "umbra".
Este posibil si a doua varianta mentionata de dvs., caz in care structura (pardoseala oarba) este o suprafata circulanta ca si in cazul in care se umple structura cu vata minerala.

jny86
30.09.2010, 10:44
As avea si eu cateva intrebari referitoare la un pod de casa. Tavanul ultimului etaj, respectiv podeaua podului este formata din urmatoarele straturi de jos in sus:
-tava tencuit
-plasa de rabit
-trestie
-scandura
-capriori
-intre capriori-vata minerala de 10cm
-peste capriori scandura de diferite dimensiuini - inegala ca si grosime si lungime, formeaza o podea cu denivelari. Acoperisul e din tigla.
Intrebari: cum as putea sa fac o izolatie mai strasnica? si am enumerat cateva posibilitati sper sa fie cat de cat bune sau va rog sa imi dati un sfat personalizat.
1) un strat de vata minerala peste scanduri ca sa preia neregularitatile scandurilor si mai apoi un strat de polistiren extrudat de 3 cm prins mecanic de scanduri
2)scos scandurile si pus peste capriori (intre capriori este vata minerala) polistirentul de 3 cm extrudat si mai apoi scandurile
3)lipit polistirenul cu spuma adeziva pe scandura si complectat neregularitatile cu polistiren extrudat sau expandata astfel incat sa dea o suprafata plana, cat de cat.

Tin sa mentionez ca podul nu am de gand sa fie circulabil si la nivelul tiglelor nu exista nici un fel de izolatie.

Gemini
30.09.2010, 19:44
O izolare pe tavan cu un strat de izolatie din vata minerala cu bariera de vapori si apoi inchiderea cu gipscarton nu este o solutie buna pentru dvs.?

Dat fiind structura planseului dvs. care permite transferul vaporilor este necesara o bariera de vapori pe partea calda si aceasta se poate face doar in solutia mentionata mai sus.

mester strica
16.10.2010, 09:29
Intai un salut calduros la toti.Sant nou pe acest Forum,dar ma bucur grozav ca l-am gasit.De doua zile tot citesc si am gasit o gramada de raspunsuri la intrebarile ce ma framanta.Am casa parinteasca pe care in regim DIY as vrea sa o "pun la punct".In ce priveste izolatia termica a podului,situatia mea este aproape identica cu a lui cristi_barbulescu din desenul care la prezentat.Dar casa parinteasca fiind facuta cu vreo 35 de ani in urma,intre grinzi s-a pus zgura(asta era "tehnologia "vremii),iar in loc de rigips verde,este prinsa trestie peste care "s-au tras"tavanele.Ma gindesc sa scot zgura,sa pun folie pt.bariera de vapori,sa umplu cu vata minerala intre grinzisi tot ceea ce cu amabilitate a explicat Gemini.Dar nu cunosc ce este cu folia pt. bariera de vapori.Este o folie speciala,sau pur si simplu o folie de plastic ce se gaseste in comert.V-as ruga detalii pe aceasta tema.Cu multumiri.


Tot cautind si citind pe Forum,am gasit raspuns la intrebarea cu Folie pt.bariera de vapori.Voi folosi folie de polietilena de 0,2mm.Dar niste sfaturi de la un specialist le consider binevenite.Sa aveti o zi buna

Gemini
17.10.2010, 14:00
Ma bucur ca ati dentificat deja cateva puncte de reper pe forum pentru lucrarea dvs.

Bariera de vapori poate fi atat o folie de polietilena cat si una aluminizata. Aceasta din urma poate fi separata, cumparata la rola, sau poate fi aplicata pe vata minerala din fabrica - vata caserata.

La renovarea planseului, in afara de izolare, se vor realiza si lucrari pe interior?

Ce dimensiuni au grinzile existente?
Suprafat podului se doreste a fi circulabila?

_vrx_
22.10.2010, 10:15
Buna ziua la toata lumea

Am tot rasfotit acest forum in ultimele luni , am rezolvat mai toate problemele avute (electrice, sanitare) dar nu am gasit o rezolvare la izolarea dintre etaj si pod .
Am citit ca indicat ar fi fost sa am montata o folie bariera de vapori, dar din pacate "mesterul' nu a montat asaceva si as ruga pe cineva priceput sa imi dea o alta solutie (daca exista)

intre pod si camera sunt urmatoarele de jos in sus: rigips , profile metalice , capriori (nu stiu exact termenul) de care sunt prinse profilele si urmeaza sa se monteze scandura dupa rezolvarea izolatiei.

o zi buna

Gemini
25.10.2010, 18:56
Acum nu aveti montata nici un fel de izolatie pe acest planseu?
Ce grosime au grinzile de lemn si la ce distanta este montat gipscartonul de aceste grinzi?
Presupun ca nu doriti sa demontati gipscartonul.
Podul va fi circulabil?
Ce invelitoare aveti?

sergynio
27.10.2010, 07:43
Buna ziua,
Am ajuns la faza izolarii cu vata minerala a mansardei.Intrebarea mea ar fi :
Merita izolat podul casei , care nu este locuit ?
In poza in dreptul liniei albastra va fi pusa vata + folie + rigips.Dar eu ma gindeam sa izolez si podul cu cel putin vata de 10 cm.Sub tigla se afla folie galbena de fibra.

Va multumesc

FilipT
27.10.2010, 16:10
nu merita

e o cheltuiala in plus

_vrx_
27.10.2010, 16:24
Nu am montat nici un fel de izolatie , grinzile sunt de 10-12 cm iar rigipsul este montat la aprox 10 cm sub grinda.
Podul nu va fi circulat , il folosesc pentru depozitare cat despre invelitoare nu cunosc amanunte (asa am cumparat casa) stiu doar ca are vata de 10cm.

Rigipsul este exclus sa-l demontez (s-ar lasa cu paruiala :lol:)

Gemini
27.10.2010, 17:36
Este suficient daca izolati pe conturul trasat in foto.
Planseul este din beton sau lemn?

Gemini
27.10.2010, 17:39
Nu stiu cat este posibil datorita conditiilor de la fata locului sa puteti adauga din pod, pe structura din spatele placilor de gipscarton o bariera de vapori care este obligatorie.
Peste aceasta bariera de vapori care trebuie sa fie continua si etansa la imbinari, se adauga doua straturi de vata minerala, unul pentru a umple spatiul dintre gipscarton si planseul iar celalalt pentru a umple spatiul dintre grinzile planseului.
Ulterior se inchide structura cu scnadura groasa sau placi OSB functie de distanta dintre grinzi.

_vrx_
27.10.2010, 18:10
Asta e si problema , daca pun acea folie inseamna sa o tai bucati si nu stiu daca ar mai avea efect , ma gandeam la o pasta sau o rasina ceva , care sa o inlocuiasca.
Banuiesc ca acea folie (nu am vazut-o in realitate) este impermeabila are rolul de a nu permite umiditatii de a ajunge in pod (daca nu e asa te rog sa ma corectezi) si ca pot folosi produs in caz ca exista .

sergynio
27.10.2010, 18:19
Din lemn, daca va referiti la ce este deasupra camerei spre pod.

Gemini
28.10.2010, 20:01
Principiul aplicat la dvs. il aveti in schita atasata.

Gemini
28.10.2010, 20:05
Puteti pune o poza facuta din pod si in care sa vedem cum arata zona planseului?
Nu este chiar vorba de a o taia in bucati ci doar de a o plasa pe structura de fixare a gipscartonului.
Este de fapt o folie aluminizata sau o folie de polietilena.
Cum este prinsa structura gipscartonului pe planseu?

sergynio
29.10.2010, 11:30
Multumesc de schita.
In schita am vazut ca exista 2 straturi , daca folosesc vata de sticla balzanica de 10 cm, trebuie sa mai pun 2 straturi ?

FilipT
29.10.2010, 14:10
da, pt o termoizolatie cat mai buna, macar 15 cm trebuie

sergynio
29.10.2010, 18:54
da, pt o termoizolatie cat mai buna, macar 15 cm trebuie

Am cumparat vata balzanica la bax (2,4m2) , de 10 cm grosime, din sfatul constructorului care spunea ceva de genul ca vata asta ar fi echivalentul a 15 cm la vata la sul.

Gemini
29.10.2010, 21:13
Consider ca este prea putin pentru o izolatie buna.
Cel putin pe zonele inclinate, acolo unde aveti tigla se va resimti mai bine izolatia insuficienta.

Eu va sugerez un 20 cm de izolatie, din doua straturi.

_vrx_
30.10.2010, 10:12
poze cu planseul

Gemini
30.10.2010, 19:08
Greu de facut ceva corect pe structura actuala.
Pe tavan nu mai este posibila aplicarea unei bariere de vapori in mod corect.
Observ ca ati utilizat vata minerala caserata sunt invelitoare, dat fiind ca este aplicata izolatie doar intre capriori iar folia de aluminiu neetansa la imbinarile fasiilor de vata nu isi va face efectul, cu alte cuvinte inutila.

Podul ramas este destul de mic pentru a se pune o problema unui consum de energie mare pe acesta zona si cred ca este suficient sa adaugati un strat de vata de 10 cm peste cel existent sub invelitoare.
Dupa ce aplicati stratul de vata, intre rigle de lemn noi se poate inchide suprafata cu o bariera de vapori dar amplasata corect, adica continua si etansa la toate imbinarile.
In acest fel eliminati vrea interventie la planseu.

_vrx_
31.10.2010, 12:51
Asa am cumparat casa cu bune, cu rele, acuma ma intereseaza sa gasesc cea mai buna solutie pentru a imbunatati izolatia , urmand ca pe viitor (?) sa desfac rigipsul .
Podul este mult mai mare in poza se vede doar partea care se afla deasupra unui dormitor .
Acum as avea si 2 intrebari : ce se intampla daca pun vata fara acea bariera de vapori ? si ce ar trebui sa fac la acoperis pentru a face o izolatie corecta?


mutumesc mult pentru ajutor

Gemini
31.10.2010, 13:55
La acoperis v-am spus deja.
Daca adaugati doar vata peste structura planseului este posibil sa apara condens pe izolatie si de aici necazurile aferente.

sergynio
01.11.2010, 11:27
Multumesc de sfaturi , am sa ma cumpar inca 10 cm de vata minerala.

MarcelUrsaciuc
06.01.2011, 18:44
Pardoseala mansardei este facuta din:
1. Astereala (grinzi)
2. Scandura de 2,5mm
3. Pamant cu paie (cum se facea pe vremuri)

Vreau sa izolez pardoseala in mansarda, sa nu se piarda caldura din camere, fara sa mai modific tavanul casei.
Zidul in mansarda are aproximativ 1m, deci as avea cum sa fac izolatia prin podul casei...
Ce as putea sa pun peste pamantul din pod, ca sa fie o izolatie termica cat mai buna?

Va multumesc!

Gemini
07.01.2011, 20:58
Cam amestecate ideile, mansarda nu este locuita?
Care este legatura intre pardoseala mansardei si pod?

Incercati sa lamuriti exact ce anume izolam, pardoseala mansardei, tavanul acesteia, cum arata de fapt o sectiune prin casa?

sriw
08.01.2011, 08:54
Scoateti pamantul dintre grinzi si inlocuiti-il cu un strat la fel de gros de vata minerala.
Puneti scandura peste sa puteti calca in pod.

Astereala este altceva,nu grinzile de lemn de la tavan.

MarcelUrsaciuc
11.01.2011, 12:02
Tavanul (podul casei) este facut din:1. Scandura de 2,5cm lacuita.
2. Grinzile.
3. Scandura de 2,5 mm.
4. Pamant cu paie (cum se facea pe vremuri).Vreau sa izolez podul casei sa nu se piarda caldura din camere, fara sa mai modific, sa scot pamantul.
Ce as putea sa pun peste pamantul din pod, ca sa fie o izolatie termica cat mai buna?

Va multumesc!' Scuze sunt nou pe forum'

Gemini
12.01.2011, 18:01
Podul se doreste a fi circulabil (utilizabil si pentru depozitarea diverselor lucruri)?

Daca structura planseului este cea descrisa de dvs. inseamna ca intre grinzile de lemn, spatiul delimitate de cele doua straturi de scandura de 2.5cm, este gol.
Acesta ar putea fi umplut cu izolatie. Zona de acces catre acest spatiu poate fi:
-prin tavanul camerei, dupa ce se scoate scandura; apoi s-ar putea adauga o izolatie intre grinzile de lemn, o bariera de vapori si se va reface inchiderea tavanului cu scandura respectiva sau alt material.
-prin pod, dupa eliminarea stratul de pamant si scandura.

Fara a afecta straturile existente pe planseul, se poate amplasa o bariera de vapori si apoi un strat cat mai generos de vata minerala (va recomand produsele Isover) insa suprafata podului devine necirculabila.

MarcelUrsaciuc
16.01.2011, 16:18
Ce inseamna bariera de vapori?
Va multumesc, sunt nou pe forum.

PowerMC
16.01.2011, 17:43
Raspunsul de care aveti nevoie se gaseste pe forum, trebuie doar cautat:

http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=31358&highlight=bariera+vapori

http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=20578&highlight=bariera+vapori

MarcelUrsaciuc
18.01.2011, 18:54
Multumesc pentru informatii!

bexaf
23.01.2011, 16:20
Salut,
as dori o recomandare cu privire la realizarea unei termoizolatii eficiente pentru un plafon. E vorba de o casa P+1.De la exterior spre interior, casa e acoperita cu tigla, folie anticondens, astereala.
La etaj, am facut o structura de lemn pentru plafon din capriori.mentionez ca intentionez sa plachez tavanul cu rigips, iar podul rezultat, sa il folosesc doar pentru depozitat diverse lucruri.
Daca se poate sa imi prezentati de la interior la exterior, componentele pentru o izolatie termica eficiente, bariera vapori, vata etc...
multumesc

Gemini
25.01.2011, 08:53
Ce dimensiuni au grinzile de lemn ce constituie planseul?

Straturile recomandate:
-placi de gipscarton
-bariera de vapori
-structura metalica pentru gipscarton realizata din profile UD+CD
-izolatie in structura metalica
-izolatie intre grinzile de lemn
-inchidere planseul cu scandura groasa, placi de OSB etc.

Functie de caracteristicile dimensionale ale planseului, se mai poate adauga un strat termoizolator peste grinzile de lemn intr-o solutie cu rigle de lemn, aceasta ar inalta cativa cm nivelul final al pardoselii din pod, functie de necesitati.

MarcelUrsaciuc
14.02.2011, 15:02
Deci: 1 dau pamantul jos,
2 scot scandura ,
3 montez folia antivapori intre grinzi,
4 vata minerala 10cm+5cm,
5 montez scandura la loc.

Intre vata minerala si scandura mai vine o folie?

Va multumesc!

ics
14.02.2011, 16:06
pamantul ala cu paie nu e izolator?

Gemini
14.02.2011, 19:43
In functie de cum arata la fata locului, stratul de pamant poate ramne sau nu. Daca se pot atasa poze sau realiza o schema putem comenta mai multe.
In masura in care nu este umed, acel strat poate contribui la izolatie dar nu la fel de bine ca vata minerala, in acest caz.
Folia necesara este doar bariera de vapori, amplasata pe partea calda a suprafetei.

MarcelUrsaciuc
15.02.2011, 17:58
Am scos pamantul, apoi am scos scandura si au ramas grinzile si tavanulmontat pe sub grinzi.

Eu trebuie sa montez folia anticondens intre grinzi, dupa pun vata minerala (2straturi)...
Peste vata minerala mai pun folie si dupa aceea montez scandura peste grinzi?

Multumesc!

Gemini
15.02.2011, 20:04
Ce spatiu este intre nivelul superior al grinzilor de lemn si scandura de pe tavan?
Ordinea ar trebui sa fie urmatoare:
-bariera de vapori care sa imbrace etans suprafata
-izolatie in interiorul structurii peste bariera de vapori, fara a comprima vata minerala
-rigle lemn
-strat izolatie intre rigle lemn
-inchidere structura cu scandura, placi OSB etc.

MarcelUrsaciuc
15.02.2011, 20:09
12cm

MarcelUrsaciuc
15.02.2011, 20:10
Ce rol au riglele de lemn?
Nu pot inchide cu scandura, vata minerala?

Gemini
15.02.2011, 20:21
Riglele permit inaltarea necesara pentru a putea adauga un strat de izolatie peste structura de lemn existenta si implicit bariera de vapori.
Izoaltia de doar 12 cm este insuficienta la nivelul podului. Un 12 + 8cm ar fi mult mai bine.

MarcelUrsaciuc
15.02.2011, 20:43
Peste scandura as pune pamantul la loc si ar mari gradul de izolare.


PS Riglele de sub grinzi au cam 6cm.

ics
16.02.2011, 09:52
folia cred ca trebuie sa fie si sub grinzi ca sa nu intre umezeala in ele

MarcelUrsaciuc
16.02.2011, 12:49
Bine am pus folia am pus vata minerala dupa aceia trebuie sa inchid izolatia ,peste vata mai vine ceva? S- au inchid cu scandura si pun pamantul inapoi ca sa fie circulabil.Mai depozitez cate ceva pe pod.
Va multumesc puntru sfaturi,'si totusi mai am de invatat cate ceva' .

Gemini
18.02.2011, 16:40
Pamantul este inutil.
Intre vata si scandura, in mod normal, nu este necesar sa aplicati vreo folie.
Numai din motive de protectie a izolatie de praf, pamant sau vrei infiltratie se poate aplica o folie de difuzie.

ivan_turbinca
19.02.2011, 14:25
Cum este mai bine s aizolez o placa din beton din pod cu vata minerala sau polistiren?
Podul este necirculabil.
Unii fac cu vata minerala altii cu polistiren.
Sunt in dilema.

Gemini
19.02.2011, 17:38
Este bine sa alegeti in acest moment daca doriti ca podul sa fie circulabil sau nu pentru ca solutiile difera.

Varianta necirculabila presupune atat aplicarea izolatiei din vata minerala sau polistiren.

Se poate opta pentru oricare din cele doua materiale fara a avea vreun dezavantaj legat de izolatie termica obtinuta.
Vata minerala se poate aplica direct si nu necesita nici un fel de finisaj.
Polistireul necesita un strat de protectie pentru a nu se deteriora.

coke17
10.03.2011, 14:27
As dori sa stiu care este cea mai buna solutie de izolare intre grinzi de lemn avand in vedere ca peste ele vreau sa bat dusumea de 2cm ,apoi osb si parchet.Vreau sa pun vata minerala caserata cu partea caserata spre parter, dar nu cumva umezeala acumulata in vata imi va ataca grinzile, neavand pe unde sa se evapore? Mentionez ca aceasta mansarda a fost construita integral din materiale noi(capriori si astereala) singurele pastrate fiind grinzile de stejar(tratat cu o solutie folosita la traversele de cale ferata -creozot) care se sprijina in pereti si de care m-am legat cu noul acoperis( casa este din caramida cu ziduri duble edificata in 1913 si a fost renovata integral,fara a umbla la structura de rezistenta, mai putin acoperisul care a fost modificat acum 1 luna in forma actuala).
Tavanul parterului este din sipca batuta in aceste grinzi, cu trestie si mortar, se observa in poze, peste care am placat cu rigips acum 12 ani si nu vreau sa umblu la el.

Gemini
10.03.2011, 20:01
Daca spatiul respectiv va fi amenajat ca mansarda, va fi locuita si incalzita, nu este nevoie de o bariera de vapori la nivelul acestui planseu.

Va rog clarificati destinatia spatiului.

coke17
10.03.2011, 21:08
voi folosi acest spatiu ca mansarda locuibila si incalzita(dar nu tot timpul iernii ci doar ocazional(''mai rarut ca-i mai dragut''-gen musafiri etc).
Izolatia sarpantei o voi face cu strat dublu de vata(caserata doar stratul spre camere), asta pentru a mai castiga din caldura pierduta de la parter; finisaj pereti si tavane rigips, si pardoseala parchet laminat .
Mi-e frica sa nu se formeze mucegai ori pe grinzile existente, ori intre dusumea si osb.
Am mai fost sfatuit sa folosesc un strat de polistiren de 10 lipit cu spuma pe sipcile tavanului de la parter(se vad in poze printre grinzi), apoi sa vin cu un strat de vata de 5cm, apoi dusumeaua, osb-ul si parchetul ,dar tot asa mie frica sa nu condenseze polistirenul si sa ma trezesc cu grinzile si toata scandura de sub osb mucegaita sau compromisa definitiv.
Multumesc anticipat.

Mircea G
11.03.2011, 03:30
voi folosi acest spatiu ca mansarda locuibila si incalzita..........dar nu tot timpul iernii ci doar ocazional............
Cred ca trebuie sa reginditi proiectul si apoi sa alegeti solutia de izolare si finisaj . materialele moderne de tip laminat , rigips , dar si mobilierul , nu suporta incalzirea ocazionala :!: Nu puteti face un spatiu locuibil decit daca luati in calcul incalzirea si ventilatia permanenta a spatiului .

coke17
11.03.2011, 09:54
voi folosi acest spatiu ca mansarda locuibila si incalzita..........dar nu tot timpul iernii ci doar ocazional............
Cred ca trebuie sa reginditi proiectul si apoi sa alegeti solutia de izolare si finisaj . materialele moderne de tip laminat , rigips , dar si mobilierul , nu suporta incalzirea ocazionala :!: Nu puteti face un spatiu locuibil decit daca luati in calcul incalzirea si ventilatia permanenta a spatiului .
Pai de aici si dilema mea , la ce vreau eu sa fac din acest spatiu ce pot sa aplic fara riscuri; ce variante as avea, in cazul in care nu as incalzi acest spatiu tot timpul iernii; sa renunt la utilizarea lui ca mansarda locuibila?

Gemini
11.03.2011, 19:05
Orice spatiu interior amenajat este un spatiu castigat, chiar daca este utilizat ca loc de relaxare, sala de recuperare, loc de joaca etc.

Parerea mea este ca se poate izola foarte bine peretii si acoperisul mansardei. Spatiul din structura planseului intermediar se poate izola atat cat sa nu se transmita zgomotul catre etajul inferior. Aceasta insemna ca se va aplica o solutie care sa asigure ruperea contactului dintre straturile pardoselii si grinzile din lemn. Aveti o discutie a similara in topicul http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=28746&start=0 , in partea de jos a primei pagini.

Un minim de caldura este necesar sa fie asigurat pe perioada rece, undeva la 18 grade.
La aceasta temperatura nu ar trebui sa apara vreo problema cu finisajele.
In caz contrar se poate izola foarte bine planseul actual dar neaparat cu o bariera de vapori.

piciu
13.03.2011, 12:15
As dori sa stiu care este cea mai buna solutie de izolare intre grinzi de lemn avand in vedere ca peste ele vreau sa bat dusumea de 2cm ,apoi osb si parchet.Vreau sa pun vata minerala caserata cu partea caserata spre parter, dar nu cumva umezeala acumulata in vata imi va ataca grinzile, neavand pe unde sa se evapore?
Tavanul parterului este din sipca batuta in aceste grinzi, cu trestie si mortar, se observa in poze, peste care am placat cu rigips acum 12 ani si nu vreau sa umblu la el.

Daca folosesti mai rar spatiul de sus atunci intre grinzi pui ce ai si la tavan (trestie cu pamant galben sau cu var si nisip) este cel mai tare si ecologic material la ora actuala,straini ne cumpara stuful din delta pentru constructii de lux (case de vacanta). Dusumea da, OSB nu, (pentru ca blocheaza umezeala)si apoi parchet daca vrei finisajul asta ,dar eu nu as folosi decat dusumea peste grinzi, de 4 cm totusi. In acest fel nu mai ai problema cu umezeala si lemnul se pastreaza sanatos, acum 100 de ani se construia cu materiale naturale si destul de sanatoase pentru ocupanti. Sanatate.

piciu
13.03.2011, 12:23
Orice spatiu interior amenajat este un spatiu castigat, chiar daca e
Un minim de caldura este necesar sa fie asigurat pe perioada rece, undeva la 18 grade.
La aceasta temperatura nu ar trebui sa apara vreo problema cu finisajele.
In caz contrar se poate izola foarte bine planseul actual dar neaparat cu o bariera de vapori.
Si unde ar putea fi pusa aceasta bariera de vapori?

coke17
14.03.2011, 16:27
[quote="piciu"]
Daca folosesti mai rar spatiul de sus atunci intre grinzi pui ce ai si la tavan (trestie cu pamant galben sau cu var si nisip) este cel mai tare si ecologic material la ora actuala,straini ne cumpara stuful din delta pentru constructii de lux (case de vacanta).quote]

Multumesc de idee ,dar nu voi ingreuna tavanul? Totusi sunt 18-20 cm grosime.

piciu
14.03.2011, 16:48
[quote=piciu]
Daca folosesti mai rar spatiul de sus atunci intre grinzi pui ce ai si la tavan (trestie cu pamant galben sau cu var si nisip) este cel mai tare si ecologic material la ora actuala,straini ne cumpara stuful din delta pentru constructii de lux (case de vacanta).quote]

Multumesc de idee ,dar nu voi ingreuna tavanul? Totusi sunt 18-20 cm grosime.
-Normal, dar daca folosesti pamantul numai deasupra stufului sa ramana "legat" nu cred ca o sa fie atat de greu 2-3 cm de pamant galben amestecat cu paie sau cu stuf, lasi si o perna de aer apoi dusumea si gata, fara osb si parchet. -Nu este decat o varianta poti alege si alta daca vrei, vata bazaltica cu dusumea. Materiale naturale fara alte bariere de vapori.

Gemini
14.03.2011, 20:33
Nu imi dau seama din foto postate daca mai exista vreun spatiu intre grinzile vechi si cele noi pentru a amplasa bariera de vapori pe scandura si cam mai aproape de aceasta, peste grinzile vechi.

Ordinea ar trebui sa fie bariera de vapori, izolatie si inchidere pardoseala plus solutie izolare zgomot impact (strat izolatie zgomot impact, placi fibrolemnoase), finisaj.

piciu
14.03.2011, 21:38
-Daca pune bariera de vapori peste scanduri si grinzi lemnaria este condamnata la mucegai si putreziciune, omul nu vrea sa dea scandurile si stuful care-i pus pe tavan si punct.

coke17
14.03.2011, 22:19
Nu imi dau seama din foto postate daca mai exista vreun spatiu intre grinzile vechi si cele noi pentru a amplasa bariera de vapori pe scandura si cam mai aproape de aceasta, peste grinzile vechi.

Ordinea ar trebui sa fie bariera de vapori, izolatie si inchidere pardoseala plus solutie izolare zgomot impact (strat izolatie zgomot impact, placi fibrolemnoase), finisaj.

Nu inteleg unde. Pe una din lateralele grinzilor vechi ,aleator, a fost batut un dulap 15x5 cm(cele galben deschis) pentru a aduce la acelasi nivel toate grinzile, in vederea realizarii unei suprafete cat mai plane in toata mansarda; pe o singura grinda a fost batuta o sipca 5x10 cm deasupra ei(spre coama casei) tot pentru a fi la acelasi nivel toate grinzile.
Dvs. cum sugerati sa asez vata minerala caserata(eliminand o alta bariera de vapori) intre grinzi sau sinusoidal si pe grinzi?
Folia de parchet laminat de 3-5mm asezata peste izolatie si grinzi este o solutie de izolare a zgomotului de impact si unde /cum ar trebui montata?

Gemini
15.03.2011, 20:21
In aceste situatii trebuie pozata in mod continuu si etans ceea ce inseamna ca nu se poate aplica doar intre grinzi.

Aplicarea poate fi sinusoidala, peste grinzi insa nu trebuie sa avem macar o grosime de izolatie peste aceasta. Nu trebuie sa ramana bariera de vapori fara izolatie peste ea pentru ca se vor crea conditii de condensare a vaporilor proveniti de la etajul inferior.
Daca exista spatiu dintre grinzile noi si cele vechi se poate aplica bariera fara probleme.

Doar placile de izolatie ale laminatului nu pot asigura o izolatie corecta la zgomotul de impact. Scopul acestora este in principal reducerea zgomotului produs de laminat.

amenutz
24.03.2011, 20:38
Dupa cum v-am etalat AICI (http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?p=244904#244904) as vrea sa fac o izolatie a planseului.Precizez ca podul(dusumeaua fiind din placa de beton) vreau sa fie circulabil.Care ar fi sistemul spre care ar trebui sa ma orientez si daca se poate sa imi sugerati si tehnologia de aplicare(in ce ordine ar trebui asezate materialele,etc)?

Gemini
27.03.2011, 13:13
Aveti variante:
-polistiren Austrotherm A100 plus sapa de egalizare
-polistiren Austrotherm A100 plus placi din OSB
-rigle din lemn intre care se va aplica polistiren Austrotherm EPS A70

amenutz
27.03.2011, 18:45
Sper sa nu va suparati pe mine dar imi puteti detalia tehnologia de aplicare pentru fiecare in parte,si grosimea polistirenului pe care trebuie sa o folosesc?
O pot face eu sau trebuie sa apelez la un meserias?
Daca fac izolatie prin pod cu polistiren expandat pot izola si tavanul pe interior cu un extrudat de 2 cm?

Gemini
29.03.2011, 20:04
Teoretic puteti executa lucrarile insa dvs. va stiti mai bine indemanarea, sculele si uneltele pe care le aveti disponibile etc.

Daca termoizolati peste planseu nu mai este necesar sa izolati si pe tavanul camerei, evitati astfel deranjul interior si o cheltuiala inutila.

Varianta polistiren Austrotherm A100 plus sapa de egalizare
-curatare suprafata
-aplicarea prin simpla asezare a placilor de polistiren
-folie polietilena separatie
-banda perimetrala daca este cazul
-sapa de egalizare de 4-5cm, armata

Varianta polistiren Austrotherm A100 plus placi din OSB
-curatare suprafata
-aplicare placi polistiren
-aplicare placi fibrolemnoase prin lipire pe suprafata polistirneului si daca este necesar prinderi suplimentare mecanice.

Varianta rigle din lemn intre care se va aplica polistiren Austrotherm EPS A70
-curatare suprafata
-aplicare strat separatie pe riglele din lemn
-aplicare rigle pe planseu, prindere mecanica
-asezare placi de polistiren intre rigle
-inchidere suprafata cu OSB sau alte placi fibrolemnoase prin fixare mecanica pe rigle
-optional, structura din rigle de lemn se poate realiza din 2 straturi, asezate perpendicular una fata de alta pentru o mai buna acoperire cu izolatie

nelu_d
03.04.2011, 00:18
Buna seara,
Planseul din beton armat cu grosime de 13 cm ma gindesc sa-l izolez termic cu polistiren de 10 cm grosime asezat intre ,,grinzi" de lemn inalte de 10 cm, late de 5cm si fixate cu suruburi din cele care se folosesc la montajul termopanelor. Grinzile asezate la distanta de 50cm intre ele astfel incit sa incapa polistirenul, peste care sa aplic dusumea de lemn.
Credeti ca este corect?

amenutz
03.04.2011, 10:30
Teoretic puteti executa lucrarile insa dvs. va stiti mai bine indemanarea, sculele si uneltele pe care le aveti disponibile etc.

Daca termoizolati peste planseu nu mai este necesar sa izolati si pe tavanul camerei, evitati astfel deranjul interior si o cheltuiala inutila.

Varianta polistiren Austrotherm A100 plus sapa de egalizare
-curatare suprafata
-aplicarea prin simpla asezare a placilor de polistiren
-folie polietilena separatie
-banda perimetrala daca este cazul
-sapa de egalizare de 4-5cm, armata

Varianta polistiren Austrotherm A100 plus placi din OSB
-curatare suprafata
-aplicare placi polistiren
-aplicare placi fibrolemnoase prin lipire pe suprafata polistirneului si daca este necesar prinderi suplimentare mecanice.

Varianta rigle din lemn intre care se va aplica polistiren Austrotherm EPS A70
-curatare suprafata
-aplicare strat separatie pe riglele din lemn
-aplicare rigle pe planseu, prindere mecanica
-asezare placi de polistiren intre rigle
-inchidere suprafata cu OSB sau alte placi fibrolemnoase prin fixare mecanica pe rigle
-optional, structura din rigle de lemn se poate realiza din 2 straturi, asezate perpendicular una fata de alta pentru o mai buna acoperire cu izolatie
Va foarte multumesc pentru raspunsul dat si timpul acordat.Sunt aproape de a-mi forma o idee,insa mai am cateva nelamuriri si va rog a binevoi sa ma ajutati in continuare.Cred ca in principiu exclud prima varianta cu sapa de egalizare pentru ca nu sunt meserias si la o suprafata de 90mp nu cred ca voi face fata.Indemanarile mele sunt mai mult pe partea mecanica.
1.Care ar fi grosimea polistirenului pe care ar trebui sa il pun in cazurile prezentate si implicit grosimea riglelor din lemn si eventual al osbului in cazul 3 prezentat?.
2.Care varianta este mai buna si care este mai putin costisitoare?
3.La varianta 3 ce presupune aplicarea stratului de separatie pe riglele din lemn?Cum se face montarea riglelor din lemn(se monteaza riglele pe tot perimetrul planseului si apoi alte rigle paralele intre ele la o distanta egala cu latimea polistirenului)?Riglele se pot monta doar prin strapungerea lor si fixarea cu dibluri sau putem face montarea si cu ajutorul unor profile L prinse pe lateralele riglelor si implicit in dusumea cu ajutorul unor dibluri de dimensiuni mai reduse?
4.La cea dea 2 a varianta doar prin asezarea placilor de polistiren si peste ele OSB-ul se poate circula?Care ar fi grosimea minima a OSB-ului?Cu ajutorul caror elemente se realizeaza lipirea si prinderea mecanica?

Va multumesc!

Gemini
04.04.2011, 18:04
1. Grosimea de minim 10cm. Placile din OSB sa fie de 12 -15mm.

2. Pentru usurinta in realizare se poate merge pe varianta 2

3. Prindere mecanica pe placa iar in eventualitatea ca sunt doua straturi, al doilea se aplica transversal pe primul si fixat cu holtzsuruburi de acesta.
Se poate vedea principiul in topicul http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=12400&postdays=0&postorder=asc&start=0. De mentionat ca acolo este o solutie mai elaborata si cu elemente pentru izolarea la zgomotul de impact ce nu este necesar pentru aplicatia dvs.

4. Vedeti punctul 1, elementele mecanice de realizare a prinderii sunt diblurile.

puma1907
08.04.2011, 16:18
Buna ziua!
Am cumparat o casa care are 150 vechime. Am incercat sa nu-i modific aspectul dar sa o fac locuibila. Este din "ceamur" partea de dormitoare si partea de "polata" din BCA (aeasta parte este reconstruita si se afla deasupra beciului).
Acoperisul este comun (dormitoare si polata) in doua ape si a fost refacut, reconditionat si acoperit cu tigla-tabla de specialistii de la firma daVinci din Constanta.
Are parter si pod. Izolatia podului era facuta cu pamant galben si paie probabil pus in urma cu 70 - 80 de ani direct pe scandurile care se sprijineau pe grinzile casei. Pamantul pus si-a pierdut calitatile si a inceput sa curga prin rosturile aparute intre scanduri. L-am scos din pod. Acum am grinzi si un rand de scanduri pe care as vrea sa le pastrez asa cum sunt (baitzuite si vopsite acum...probabil 80 de ani). La partea interioara a dormitoarelor dau un efect de casa taraneasca pe care as vrea sa-l pastrez si sa nu-l acopar cu nimic (tavan fals, rigips etc). Cum ma sfatuiti sa "podesc" podul pentru a izola dormitoarele. Podul il voi folosi pentru depozitare mase mici.
va multumesc!

lemnarm
19.04.2011, 14:29
Buna ziua,

Am o casa P + 1 + pod cu inaltimea de 210cm la coama si doresc sa reabilitez izolatia prezenta intre etajul 1 si pod care in momentul de fata este de 12cm din vata de sticla (15 ani vechime).

Din cate am inteles eu izolatia pe care o am eu acolo este cam deficitara si ar trebui suplimentata cu inca cel putin 10cm de vata.

Care este minimul de izolatie care ar trebui sa-l am eu acolo ... intre etaj 1 (incalzit) si pod (neincalzit) doar pentru depozitare

Multumesc anticipat,
Mircea

Gemini
19.04.2011, 15:13
Inca 10cm de izolatie ar fi in regula.
Ce structura are planseului, care sunt toate straturile de la interior spre exterior?
Trebuie vazut unde se poate interveni, pe interiorul sau pe exteriorul planseului.

lemnarm
19.04.2011, 15:20
de la interior la exterior:

- rigips pe profile metalice - adaugat vara trecuta
- scandura parte din structura veche a tavanului
- strat de bariera vapori
- vata de sticla 12 cm intre grinzi
- scandura

intentia mea este sa dau jos ultimul strat de scandura , inalt structura cu 10 cm si umplu in goluri cu vata si peste osb

sau sa nu inlatur scandura si pot pune direct peste ea.

PS: mentinez ca as vrea sa pun ceva folie , ceva bariera intre vata actuala si ce vreau eu sa fac pentru ca asa cum este acuma nu este de stat acolo nici chiar pentru 5 min ca iti intra sticla din vata in toti pori si in toate alveolele , deci as vrea cumva sa o izolez de restul ...si parca nu as arunca-o ca ii munca in plus si bani aruncati pe fereastra

Gemini
20.04.2011, 10:51
Este OK solutia pe care doriti sa o aplicati.

Scandura actuala poate ramane sau nu. Daca va trebuie in alt proiect se poate scoate si refolosi, eu chiar ma gandeam ca o folositi in loc de acel OSB pentru diminuarea costurilor.

Daca scandura nu formeaza o suprafata plana poate pune probleme la asezarea riglelor noi din lemn si din aceasta cauza se poate scoate. Analizati si hotarati.

Ati spus ca aveti bariera de vapori sub stratul de vata existent, in aceste conditii nu este necesar alt strat cu acest rol. Nu se aplica doua bariere de vapori si nici nu se amplaseaza o bariera de vapori pe o zona unde se poate produce condens.

Nu am inteles exact la ce va referiti cand spuneti: " ... ceva bariera intre vata actuala si ce vreau eu sa fac pentru ca asa cum este acuma nu este de stat acolo nici chiar pentru 5 min ca iti intra sticla din vata in toti pori si in toate alveolele ..."

lemnarm
20.04.2011, 11:13
In pod in momentul actual este plin de particule de sticla de la vata de sticla care ies printre scandurile deja existente (in partea superioara ne avand nici o bariera) si vreau sa fac cumva sa remediez aceasta problema , sa pun ceva bariera in partea superioara sa nu mai ajunga particulele de la vata in pod.

Gemini
20.04.2011, 11:19
Am inteles acum, placile de OSB vor elimina acest fenomen insa pentru siguranta se poate aplica si o folie de difuzie peste ultimul strat de izolatie, inainte de inchiderea suprafetei.
Daca se aplica OSB se vor lasa spatii de dilatare intre placi.

lemnarm
20.04.2011, 11:24
Ce intelegeti prin folie de difuzie ? Ca banuiesc ca nu este o folie simpla de naylon ca aceea ar creea probleme ... Multumesc (ceva producatori / model ?)

Gemini
20.04.2011, 11:46
Este o membrana care permite eliminarea vaporilor dinspre interior catre exterior adica permabil ala vapori.
Un exemplu este folia de difuzie Tyvek Solid.

ionels
11.06.2011, 22:50
Buna seara ! As avea nevoie de sfatul unui specialist in ceea ce priveste izolarea termica a acoperisului de la mansarda. Desi m-am interesat in stanga si-n dreapta, nicio parere nu a semanat cu alta. Pe scurt, acoperisul de la mansarda este intr-o singura apa, la partea joasa am 2,10 m inaltime fata de placa, iar in partea inalta 3,70 m. Camerele propriu-zis mansardate vor fi de fapt 2 bai si un dormitor care vor avea ca tavan direct acoperisul, restul de 2 dormitoare + hol + partea superioara a casei scarii vor avea tavan facut din rigips la inaltimea de 2,60 m. Grinzile de lemn ale acoperisului au in sectiune dimensiunile 12*15 cm si sunt puse la 60 cm una de alta. Suprafata acoperisului este aproximativ 100 mp. Peste grinzi s-a batut astereala, peste aceasta mai sunt 2 straturi de sipci (sipca si contrasipca cred ca se numesc), intre care este o folie speciala (anticondens + difuzie), iar peste acestea tabla Lindab. Pentru evitarea supraincalzirii tablei pe timpul verii am ales culoarea bej. Va multumesc si astept cu interes sfaturile dvs !

moscra1
12.06.2011, 09:21
http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=23643

Gemini
13.06.2011, 19:22
Aveti foarte multe mesaje in topicul indicat de moscra1.

Ce solutii ati primit de la cei despre care spuneti ca au pareri diferite?
Parerea mea este ca va trebui sa amplasati izolatia in spatiul dintre capriori ce este generos. Sub acesta si sub capriori se va amplasa si al doilea strat de 8-10cm astfel incat sa se obtina o izolatie suficienta pentru a face fata tipului de invelitoare ce produce zgomot si nu asigura o izolatie termica cat de mica.

Alt aspect ar fi prevederea unui spatiu suplimentar de ventilatie intre izolatie si astereala, optional.

ionels
13.06.2011, 19:51
Buna seara !
Primul sfat a fost sa pun vata Isover Eko de 10 cm intre grinzi, iar perpendicular pe aceasta sa pun vata Isover Rio de 5 cm cu aluminiu, dupa care sa pun rigips-ul. A doua varianta a fost: polistiren expandat de 5 cm peste care sa pun vata de 10 (intre grinzi) si apoi inca un stat de vata perpendicular pe acestea de 5 sau 10 cu folie de aluminiu. A treia a fost sa pun 2 straturi de vata Isover Domo (= 15 cm) intre grinzi, iar peste acestea sa mai pun un strat de inca 10 cm perpenticular pe grinzi, peste acestea va pun o folie speciala denumita Vario si abia apoi sa pun rigips-ul. Alta parere era sa pun vata bazaltica intre grinzi si perpendicular pe grinzi sa pun un strat de 5 cm de vata de sticla si peste care sa vina rigips-ul.
Acum doua zile ma hotarasem sa merg pe varianta a treia si am inceput sa caut vata Isover Domo si folie Vario. Vata am gasit 1 singur sul intr-un magazin de profil din Zona Comerciala Baneasa si oricum la 80 ron/buc mi s-a parut cam scump, iar folia respectiva am gasit-o doar pe net la 630 ron sulul. Nu mai vorbesc de mastic si banda speciala petru etansare care au niste preturi nejustificate dupa parerea mea. Oricum, nu sunt lamurit de ce ar trebui sa mai investesc 1260 ron pe aceasta folie Vario cand eu am deja la acoperis folie anticondens + difuzie vapori. Si in plus nu gasesc pe net decat recomandari pentru Isover. Alti producatori nu fabrica acest tip de vata ? Poate au preturi mai bune...
In ceea ce priveste stratul pentru ventilatie, intre izolatie si folia acoperisului vor fi cel putin 5 cm asigurati de astereala (2,5 cm) si primul strat de sipci batute peste astereala (alti 2,5 cm). Puteti sa ma sfatuiti va rog si de unde pot cumpara vata la preturi mai rezonabile ?

Multumesc mult pentru sprijin !

Gemini
16.06.2011, 19:36
Cu siguranta variantele cu izolatie minima de 10-15cm sunt insuficiente pentru cazul dvs.

Ceilalti producatori de vata nu pot avea sortimentul Domo dar au produse similare dedicate izolatiei acoperisului. Va recomand sa intrati pe siteul respectivului producator si sa contactati un reprezentant zonal, el va va indruma catre locul de unde puteti achizitiona cantitatea de materiale necesara si posibil sa descoperiti oferte mai avantajoase, mai ales ca este o suprafata insemnata.

frana de mana
22.09.2011, 07:14
am sieu acelasi tip de structura ca si dl. marcelursaciuc si tot asa nu vreau sa scot pamantul dintre grizi,ce nu inteleg eu este ca pun bariera de vapori si vata doar intre grinzi sau acopar si grinzile,specific ca podul este necirculat si nu este folosit ptr. nimic. va multumesc

Gemini
22.09.2011, 15:56
frana de mana,

Ce inseamna aceeasi structura?
Descrieti straturile exacte si grosimile acestora.
Intentionati sa utilizati podul in viitor, dupa izolare?
Se pot atasa cateva foto de la fata locului?

frana de mana
22.09.2011, 16:15
de la interior catre pod:rigips,plasa rabit tencuita iar in pod intre grinzi asa zisul rombeton (nisip,ciment talas).grinzile sunt de 12 iar rombetonul turnat de 10.dupa izolatie nu se va circula,locui sau depozita ceva in pod

Gemini
23.09.2011, 15:27
Presupun ca nu sunteti multimit de izolatia sapei termoizolante turnate.
Intre gipscarton si planseu nu aveti izolatie?
Aveti doua variante:
A. Varianta pod necirculabil
-bariera de vapori
-izolatie cu grosimea de ~ 15cm

B Varianta pod circulabil
-bariera de vapori
-strat primar izolatie
-rigle lemn montate transversal pe grinzile actuale
-strat secundar izolatie
-inchidere suprafata cu scandura groasa sau placi fibrolemnoase

frana de mana
24.09.2011, 08:38
nu intre rigips si planseu este un spatiu de 5 cm si nu am izolatie, altceva vreau sa stiu pun bariera de vapori si vata doar intre grinzi sau pe toata suprafata acoperind si grinzile. multumesc

Gemini
24.09.2011, 09:58
Bariera de vapori se aplica pe intreaga suprafata, continuu si etans, inclusiv peste grinzile din lemn.

Poate fi o folie separata sau folia de aluminiu existenta pe anumite sortimente de vata minerala.

frana de mana
26.09.2011, 05:58
va multumesc

cuticco
07.10.2011, 11:18
Buna ziua,
Am primit foarte ieftin de la niste prieteni care si-au izolat exteriorul casei niste ISOVER FORTE, de 5cm, din ala presat. Intrebarea mea este daca ar fi sa il folosesc pentru termoizolare intre camere mansarda si pod nelocuibil(prea mic), cate bucati sa suprapun? una de 5cm sau2x5cm sau mai multe? Multumesc

Gemini
07.10.2011, 19:03
Sortimentul Isover Forte este vata minerala bazaltica, placi de 600 x 1000 mm, poate fi folosit pentru o gama larga de aplicatii in domeniul izolatiilor termice, fonice si anti-foc.

O izolatie a planseului catre pod, la o grosime de doar 5cm nu va fi foarte eficienta. Grosimea minima nu trebuie sa fie sub 10 cm. Daca se folosesc placi de vata bazaltica, suprapuse, se va avea grija ca imbinarile acestora sa fie delacate.

Este necesar sa ne spuneti care este structura planseului actual (de la interior catre pod) si cum intentionati sa aplicati placile de izolatie, deasemena se va preciza tipul podului, circulabil sau nu.
Asteptam detaliile solicitate.

Ranettius
10.10.2011, 06:19
Am si eu o problema asemanatoare lui ivan_turbinca: cum izolez placa de beton de deasupra ultimului etaj al casei
Podul este impanzit cu cabluri de telefon+internet si toate grinzile, scaunele etc. de sustinere a acoperisului.

Nu am nevoie de pod circulabil, suprafata lui e de circa 55m2. si oricum nu incap decat de-a busilea

1. Varianta cu polistiren de 10 presupune un cost de 750 lei (am gasit expandat cu 34 lei bax).
INTREBARE 1: mai trebuie sa aplic adeziv pe placa sau pur si simplu le asez pe jos?
Avantaje:
- teoretic mai pot merge cat de cat in 4 labe si pot depozita oricum niste cutii mai usoare
Dezavantaje:
- cost ridicat
- mult de lucru, mai ales cate taieturi am de facut pe langa scaunele si grinzile de sustinere, fiecare cu talpicile aferente
- daca mai trebuie sa pun si adeziv, si mai complicat

2. Varianta cu vata de sticla de 10
Avantaje:
-pret. am gasit cu 35 lei vata grosime 10, 7.2mp/rola, deci ar fi 272 lei toata lucrarea
- pot lua mai multa vata si ma ridic si pe centura casei pana la astereala (desi pe exterior exista polistiren de 10)
- usurinta in montaj, desfac rola si pun, taind unde e nevoie
Dezavantaje:
- nu mai pot pune nimic in pod
- daca am nevoie in timpul montajului sa calc pe vata o tuflesc si scade eficienta
- nu stiu daca un strat de 10 e la fel de eficient ca polistirenul de 10
INTREBARE 2: dupa ce desfac vata din pachet mai trebuie sa ii fac ceva sau pur si simplu o asez pe jos?

Cam astea ar fi in opinia mea avantaje/dezavantaje.

Sincer, din cauza pretului as merge pe vata insa as avea nevoie de o confirmare ca izolatia va fi la fel de buna ca in cazul polistirenului.

INTREBARE 3: As putea sa dau dublu in cazul izolarii cu vata si sa pun un strat de 20 cm si tot ies mai ieftin decat polistiren. In acest caz, cu vata de 20 izolatia e mai buna decat polistiren de 10?

Multumesc anticipat

cuticco
10.10.2011, 08:17
Structura podului mansardei:
De jos in sus, cum intentionez sa pun:
-Rigips
-pe capriori am montat o banda dubla, cauciucata pe o parte si panzata pe cealalta parte groasa de aprox 3mm, foarte rezistenta, cu partea cauciucata in sus(spre vata de sticla)
- intre capriorii de 15x15 trebuie sa pun vata de sticla direct pe banda, intentionez sa pun 3 straturi a cate 5cm de vata de sticla intercalate
- peste capriori si vata de sticla ma gandeam sa inchid cu scandura ramasa de la constructie (pentru a mai putea depozita cate ceva pe deasupra in pod)
Intrebare - cauciucul de pe banda credeti ca e ok ca bariera de vapori? Multumesc

Gemini
10.10.2011, 12:52
Nu am nevoie de pod circulabil, suprafata lui e de circa 55m2. si oricum nu incap decat de-a busilea

1. Nu este necesara lipirea insa trebuie mentionat ca, in timp, polistireul expandat se poate deteriora daca ramane neacoperit.

2. De preferat sa se aplica mai mult de 10 cm de izolatie din vata minerala. Se poate amenaja zona centrala sau cea care este mai accesibila dinpunct de vedere al inaltimii astfel incat sa putem depozita cate ceva in pod. Aceasta presupune sa realizati peste izolatie o mica structura din lem care sa sustina partea de depozitare fara a afecta izolatia.
Vata tasata in timpul montajului isi va reveni la forma initiala dupa indepartarea sarcinii (piciorului).

Izolatia se aplica pe suprafata curata astfel incat sa se acopere intreaga suprafata, in mod continuu.

Singura problema ar fi protectia la umezeala, sa nu ajunga apa din exterior. Chiar si asa, daca se asigura ventilatia izolatiei, umezeala se poate elimina, depinde de conditiile exacte.
Nu exista diferente majore in eficienta termica a celor doua tipuri de izolatie.


INTREBARE3: ... In acest caz, cu vata de 20 izolatia e mai buna decat polistiren de 10?

Categoric DA.

Gemini
10.10.2011, 12:58
Structura podului mansardei:
De jos in sus, cum intentionez sa pun:
-Rigips
-pe capriori am montat o banda dubla, cauciucata pe o parte si panzata pe cealalta parte groasa de aprox 3mm, foarte rezistenta, cu partea cauciucata in sus(spre vata de sticla)
- intre capriorii de 15x15 trebuie sa pun vata de sticla direct pe banda, intentionez sa pun 3 straturi a cate 5cm de vata de sticla intercalate
- peste capriori si vata de sticla ma gandeam sa inchid cu scandura ramasa de la constructie (pentru a mai putea depozita cate ceva pe deasupra in pod)
Intrebare - cauciucul de pe banda credeti ca e ok ca bariera de vapori? Multumesc

Ce produs este acea banda de cauciuc? Ce denumire ? Este aplicata pe intreaga suprafata, in mod etansa si continuu? Aveti ceva poze de la fata locului?
Se poate inchide suprafata cu scandura pentru ca infinal sa puteti circula pe suprafata podului.
Pe tavanul mansardei aveti gipscarton?

Ranettius
10.10.2011, 15:50
@ Gemini: multumesc de sfaturi.

Podul este oarecum aerisit, am lasat special ca polistirenul pus pe fatada sa nu acopere chiar pana la astereala, mai am 1-2 cm fante de-a lungul laturilor casei. Deci o ventilatie exista in pod.

Voi merge pe vata minerala de 20 cm, ies si mai ieftin fata de expandat si e mai usor de montat.

cuticco
10.10.2011, 16:26
banda nu este un produs cumparat din magazin, este o banda transportoare, de la servici care are in componenta ei un strat de cauciuc pe o parte, iar pe cealalta parte o intaritura din panza. Este foarte rezistenta, daca vreau sa circul pe ea, nu e nici o problema. Am montat-o cu holsuruburi, si da, este destul de etansa, imbinarile intre benzi le-am suprapus. Cand ajung la casa am sa fotografiez exact cum arata.
O sa montez rigips pe partea interioara, spre camera.
Multumesc

Gemini
11.10.2011, 09:57
Este banda transportoare din cauciuc groasa, cea industriala? :shock: Nu am vazut pana acum astfel de nastrusnicii dar poate fi in regula daca nu afecteaza lucrarea, avand in vedere posibila greutate ridicata. Ca sa fie totul in regula ar trebui ca imbinarile sa fie etanse.
Asteptam pozele totusi.

poppsq
11.10.2011, 11:51
Am realizat termosistemul lasandu-ma in mainile unor muncitori care sunt foarte buni zidari dar "zero" la capitolul termosistem. Mai mult am inchis cu rigips peretii oblici si mansarda.
Dupa ce am citit forumul am invatat macar partial ce trebuie sa fac.

Acum ...

Intentionez sa desfac systemul de gips carton si sa izolez cu celuloza, bariera impotriva vaporilor etc.
Intrebarea este: cat de complicat se poate da rigipsul jos si refolosi?
Intreb pentru ca nu doresc sa fiu luat prin suprindere de muncitori cand am sa le dau vestea ca trebuie sa desfaca.

Gemini
12.10.2011, 13:50
Se pot demonta si refolosi placile din gipscarton. Procesul este si mai usor daca rosturile nu au fost finisate.
Bariera de vapori trebuia sa utilizati si in cazul izolatiei realizate din vata minerala de sticla (foto).

De ce doriti schimbarea izolatiei cu celuloza?
Pe viitor va rog sa denumiti conform regulamentului pozele postate, de aceasta data le-am redenumit eu.

Ranettius
12.10.2011, 21:30
Gata, am luat pentru 55m2 16 suluri de Isover Eko de 10 cm (7.2m2/sul). Sambata le asez pur si simplu in pod in 2 straturi perpendiculare unul pe altul (mai am de taiat in zona scaunelor ce sustin acoperisul, dar e mult mai usor decat varianta cu polistiren).


Voi vedea ulterior daca e sa fac o mica platforma de lemn sa pot depozita cate cava..

Multumesc inca o data de sfaturi

Gemini
13.10.2011, 07:54
Pentru putin, asteptam impresii de la desfasurarea operatiunii si chiar poze cu situatia actuala si cea finala.
Este important sa ne spuneti impactul asupra confortului interior pe care o sa il percepeti in perioada urmatoare.

Ranettius
14.10.2011, 08:59
Voi reveni cu impresii dupa montaj. Incerc si cateva poze..

Gemini
15.10.2011, 16:47
OK, suntem aici si asteptam. Multumim pentru promisiunea de a reveni cu detalii din timpul lucrarilor sau dupa acestea.

Ranettius
15.10.2011, 17:30
Am terminat. Am 2 straturi de vata. De asezat a fost infinit mai usor decat daca as fi mers pe polistiren. Atasez pozele. Primele sunt dupa primul strat de vata, ultimele cu ambele straturi.

Sper sa de inteleaga ceva din poze, podul are cam 8m x 7m, chepengul fiind cam pe mijloc. De acolo am si facut pozele, incercand sa acopar toate cele 4 laturi.

Voi reveni cu impresii dupa o perioada sa vad cum se comporta temperatura in camerele de sub pod.

O zi buna!

PS. Am folosit numai 12 suluri de vata din 16, am returnat 4. Cred ca era risipa sa mai fi asezat si alea 4 straturi, deja ajungeam la 30 cm pe aproape toata suprafata....

Plus ca la ce praf era in pod si cat praf starnea si vata, nici nu mai aveam chef de inca 1 strat...

Gemini
16.10.2011, 13:03
Pe langa cosoroaba aveti pozitionata o teava specifica canalizarii interioare?
Se simte vreo diferenta fata de situatia cand nu aveati izolatie?

Ranettius
16.10.2011, 17:43
Da, este teava de aerisire a canalizarii, care iese pe undeva pe langa cosoroaba (sunt de fapt 3, ca sunt mai multe coloane in casa si le-am scos pe toate prin acelasi loc, una langa alta)

Referitor la confort, inca nu-mi dau seama, dat fiind ca stau cam putin la acel etaj. Insa totusi pare ca mentine mai mult caldura cat timp centrala nu functioneaza. Imi voi da mai bine seama la iarna.

Oricum multumesc de ideea cu vata, am iesit mult mai bine si dpdv financiar si ca timp de montaj.

VP79
19.10.2011, 14:33
Buna ziua ...va cer un sfat legat de izolatia pardoselii din mansarda ....este placa turnata (25 cm daca nu ma insel ) si as dori sa o izolez cu vata de sticla dupa care sa vin cu Osb (e suficient de 10 cm?) .Capriorii (10/10) sunt deja montati si intrebarea este daca este necesara si o folie anticondens intre placa si vata minerala(daca da , cum trebuie ea pozitionata)...mentionez ca vata de sticla este bazaltica , 10 cm

Va multumesc anticipat

Gemini
20.10.2011, 10:24
Deoarece aveti planseul din beton nu este necesara ampalsarea unei bariere de vapori.
Se va amplasa izolatia direct pe pardoseala, intre riglele din lemn apoi puteti inchide suprafata cu placile din OSB.
Vedeti sa nu aveti distanta prea mare intre riglele de lemn, pentru a putea circula si depozita ceva pe aceasta suprafata alegeti corespunzator grosimea placilor din OSB.
Ce distanta aveti intre riglele din lemn?

VP79
20.10.2011, 14:06
Buna ziua ...din pacate distanta intre rigle , variaza ...de la 2 m la 3.5m...voi incerca pe cat posibil uniformizarea distantei , prin pozitionarea altor rigle .
Legat de Osb , pentru o izolare cat mai buna ,credeti ca este suficienta grosimea de 10mm ?
Cu stima

Gemini
21.10.2011, 08:56
Grosimea placilor de OSB nu are legatura directa cu izolarea ci cu rezistenta noi suprafete ce va fi circulabila, asadar va trebui sa aiba o rezistenta mecanica suficienta pentru a permite circulatia si eventual depozitarea.
Grosimea placilor se alege in functie de distanta intre riglele din lemn si nu poate fi atat de mare cat aveti acumintre elementele dinlemn aferente structurii acoperisului.

Nu ne-ati aratat vreo poza cu podul insa apreciez ca peste grinzile existente este necesara o structura noua din rigle de lemn, asezate transversal. In acest fel obtineti si o majorare a spatiului astfel incat se poate face o izolatie in doua straturi.

VP79
21.10.2011, 11:58
Buna ziua ...ma gandeam sa 'completez' cu alte rigle suprafata existenta astfel incat la aplicarea unei placi de Osb , aceasta sa fie fixata pe rigla pe toate cele 4 laturi , eventual chiar si o rigla transversala pe mijlocul fiecarei placi de Osb...un Osb de 10 in aceste conditii , credeti ca mi va asigura rezistenta mecanica necesara unui trafic/depozitare normala in mansarda?
Nu am inteles partea cu 'apreciez ca peste grinzile existente este necesara o structura noua din rigle de lemn, asezate transversal. In acest fel obtineti si o majorare a spatiului astfel incat se poate face o izolatie in doua straturi'

Cu stima

Gemini
22.10.2011, 15:53
La deschiderea de 3,5m intre ginzile din lemn este aproape imposibil sa aplicati placile de OSB astfel incat sa reziste chiar daca aplicati un profil median. Este prea putin, nu va recomand sa lasati mai mult de 1m intre riglele din lemn iar la aceasta deschidere trebuie un OSB mai gros, in jur de 20mm ceea ce va ridica costurile.

Puteti sa postati o foto cu situatia actuala?
Peste grinzile actuale, transversal, se poate aplica o retea din rigle de lemn, la o distanta intre rigle de 60 cm si apoi se poate utiliza OSB de 12-15 mm

VP79
23.10.2011, 20:39
Buna seara....am aplicat un alt set de rigle undeva la 70cm maxim si am optat pentru osb de 10...dupa 13mp inchisi , lucrurile stau destul de bine ....ca si rezistenta mecanica ....au aparut unele mici probleme de nivel , datorate capriorilor vechi (max 1 cm in anumite zone )...sper sa nu fie o problema la aplicarea parchetului...am atasat si cateva poze...si v as ruga sa corectati anumite greseli...aplcarea extrudatului de 3 , pe soclu este ok?...avand in vedere ca am aplcat exterior dalmatina de 10

Gemini
24.10.2011, 08:53
De ce doriti sa montati laminat daca destinatia este doar pod pentru depozitare sau nu am inteles eu bine? Se va locui in acest spatiu?

Daca acele abateri nu sunt planeitate ci doar legate de o oarecare panta a suprafetei realizate din OSB nu vor ridica probleme in montarea laminatului. Problemele apar numai daca are abateri peste 3mm, de genul in punctul A este la o cota, la punctul B(la 50 cm) mai jos cu 5mm iar in punctul C (la 50 cm) este mai sus cu 5mm.

VP79
24.10.2011, 09:51
Buna ziua ...podul va fi folosit ca si camera de recreere...diferentele de nivel , am inteles ca se pot corecta cu o sapa de egalizare ...e o idee buna?

Gemini
24.10.2011, 18:28
Iese din calcul o turnare a sapei peste placile din OBS.
Trebuie sa asigurati planeitatea suportului in aceast faza, prin modul de montare al placilor de OSB. Diferentele dintre grinzile de lemn pot fi preluate fie prin rigle suplimentare cu grosimi adecvate, fie prin prelucrarea grinzilor existente.
Nu inchideti partea verticala perimetrala a spatiului, zonele de circa 1m inaltime data de popi?
Acoperisul va ramane asa sau se va izola la randul sau ?

VP79
25.10.2011, 08:53
Buna ziua...in prima faza , voi izola doar pardoseala , urmand ca la anu' probabil sa ma ocup si de izolarea acoperisului si inchiderea verticala (cu rigips)...conturul podului , dupa ce va fi inchis ca fi folosit ca si spatiu de depozitare .
De ce nu se poate aplica sapa peste Osb?

Gemini
25.10.2011, 11:26
Daca montati acum laminatul pe intreaga suprafata este foarte posibil ca la desfasurarea lucrarilor viitoare sa fie afectat.

Logica alegerii unor solutii ar trebui respectata, ati ales sa izolati placa din beton cu structura usoara din materiale pe baza de lemn. Ei bine, adaugarea unei sape ar insemna sa ajungem la rezultate slabe din punct de vedere tehnic. Va trebui ca suportul sa fie rezistent si solid pentru a putea turna o sapa, indiferent ca este una de egalizare sau autonivelanta, pot fi probleme de aderenta, rezistenta mecanica etc..

VP79
25.10.2011, 15:25
Va multumesc pentru sfaturile date ...parchetul urmeaza sa l montez dupa terminarea tuturor lucrarilor in pod(izolarea acoperisului , inchiderea pe verticala cu rigips)

Gemini
26.10.2011, 10:30
Atunci este in regula, va trebui sa izolati atat sub acoperis cat si partea verticala, pentru a avea un ambient cat mai placut in spatiul de recreere.
Pana la urma ati reusit sa apolicati placile de OSB in acelasi plan, fara diferente semnificative de nivel?

VP79
01.11.2011, 09:03
Buna ziua ...am luat o pauza si la propriu si la figurat ..am acoperit cam jumatate din pod , urmand ca de restu' sa ma ocup la anul...din pacate sunt ceva diferente de nivel , nu semnificative , dar sunt ...agreeati ideea unei sape consolidata de plasa de Buzau (de 4) , pentru a aduce la nivel intreaga suprafata ?
revin cu ceva poze diseara cand ajung acasa.

Gemini
02.11.2011, 09:34
Exclud turnarea unei sape pentru ca aveti un suport destul de problematic, inchiderea este facuta cu OSB doar de 10mm.
Va trebui sa refaceti zonele unde aveti denivelari si sper sa nu va apara probleme datorita grosimii mici a placilor de OSB, se pot deforma.

alina_tom
05.11.2011, 17:14
Buna seara,care sunt pasii in termoizolarea planseului (tavan) catre podul nelocuibil se bate scandura sau placile osb deasupra grinzilor, dupa care vata minerala 20 cm cu folie de aluminiu si ultima data placile de rigips?

PowerMC
05.11.2011, 18:20
Buna seara,care sunt pasii in termoizolarea planseului (tavan) catre podul nelocuibil se bate scandura sau placile osb deasupra grinzilor, dupa care vata minerala 20 cm cu folie de aluminiu si ultima data placile de rigips?

In ce stadiu de executie se afla planseul respectiv? Ce structura are?

alina_tom
06.11.2011, 08:18
Casa noua parter si mansarda din caramida construita la rosu pe tavanul de la mansarda (am un mic pod nelocuibil)sunt doar grinzile .Nu reusesc sa pun poze

PowerMC
06.11.2011, 09:50
Reduceti dimensiunea pozelor la maxim 2000 x 2000 pixeli si se vor putea atasa la mesajul dvs., nu uitati sa le denumiti cat mai sugestiv.

Daca aveti date despre caracteristicile dimensionale ale respectivei structuri, va rog sa le prezentati.

alina_tom
06.11.2011, 16:08
va mai trimit o fotografie

Gemini
07.11.2011, 11:05
Nu este absolut necesar sa realizati inchiderea planseului din lemn, catre pod.
Doriti un anume finisaj pe tavanul camerei, gipscarton, lambriu lemn etc.?
Agreati varianta de inchidere a suprafetei cu structura metalica si gipscarton?
Ce dimensiuni au camerele? Un plan al etajului aveti?

alina_tom
07.11.2011, 16:58
Buna seara tavanele vor fi cu rigips

Gemini
08.11.2011, 10:48
Doua variante de realizare a structurii metalice pentru gipscarton:
-structura din profile tip CD cu prindere realizata cu bride de fixare direct pe grinzile din lemn
-structura din profile tip CD cu prindere realizata cu piese de ancorare reglabile fixate pe partea laterala a grinzilor din lemn

Ca profil perimetral se utilizeaza profilul metalic UD.
Distanta intre profilele CD va fi de maxim 50 cm iar placile din gipscarton vor fi de 12,5mm.
Se vor amplasa doua straturi de izoaltie ingrosime de minim 20 cm, stratul de izolatie principal este cel dintre grinzile de lemn si va avea inaltimea data de acestea.
In functie de spatiul creat de structura profilelor metalice se poate amplasa al doilea strat de izolatie, mai subtire.
Este obligatorie amplasarea unei bariere de vapori, aceasta se poate face fie intre gipscarton si stratul de izolatie fie intre cele doua straturi de izolatie daca cel dinspre gipscarton este mai subtire.
Dupa cum aveti spatiul din exista posibilitatea de a suplimenta izolatie prin pod, in spatiul dintre grinzile de sprijin ale acoperisului.

alina_tom
08.11.2011, 12:16
ok si dupa care se bate scandura, respectiv osb deasupra izolatiei?Deci prima faza e rigipsul dupa care izolatia cu bariera de vapori,alta izolatie si scandura e ok ?

Gemini
08.11.2011, 16:33
Da, se poate adauga si partea de inchidere a suprafetei podului cu scandura groasa sau placi fibrolemnoase.
Aceasta ultima operatiune se poate realiza fie la sfarsitul lucrarii fie la inceput, de preferinta la sfarsit.
La dvs. est ecav mai greu de realizat podirea datorita configuratiei acoperisului, deduc din foto ca spatiul este relativ scund dar s-ar putea sa ma insel.

alina_tom
09.11.2011, 07:19
asa e sunt 2 lucarne .Datorita spatiului asa de scund ar fi recomandabil prima data podirea si dupa izolatia si rigipsul nu?

Gemini
09.11.2011, 12:32
In acest caz cred ca va este mai usor sa faceti inchiderea suprafetei inainte de izolarea tavanelor.

deocamdata
14.11.2011, 08:27
Buna ziua,
Cu riscul de a repeta subiecte deja discutate as avea nevoie de cateva clarificari.
Situatia actuala tavan:
- rigips
- profile
- grinzi
Destinatia ulterioara a podului: depozitari ocazionale deoarece inaltimea acestuia este foarte mica

Pentru termoizolatie intentionez:
- folie anticondens
- vata mineral
- osb 12 mm

Nelamuriri:
- folia se monteaza continuu si peste grinzi sau se decupeaza doar pe suprafata situata intre grinzi ca si vata
- exista caracteristici ale acestei folii de care sa tin seama la achizitie ?
- este suficient un strat de vata cu grosimea de 10 cm ?
- grosimea osb-ului este suficienta pentru grinzi situate la o distanta de 80 cm pe deschidere de 3 m ?

Multumesc frumos anticipat pentru ajutor.

costipm
14.11.2011, 12:46
Buna ziua.
Sunt nou pe acest forum si as vrea sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu izolarea unui tavan. Sa va spun speta mea:
Tavanu este facut din chirpici adica pe grinzi s-au prins scanduri si s-a turnat peste ele pamant cu paie asa cum faceau bunicii casele; este un strat de aproximativ 15 cm, iar spre interiorul camerei mai este un stat de aproximativ 1 cm incarcat cu multibat. Podul este nelocuit
Cum ar fi cel mai bine sa izolez din interiorul camerei sau in pod direct peste pamantul ala sa pun ceva de izolat si care ar fi etapele ce trebuie parcurse

Gemini
14.11.2011, 12:50
Buna ziua,
Cu riscul de a repeta subiecte deja discutate as avea nevoie de cateva clarificari.
Destinatia ulterioara a podului: depozitari ocazionale deoarece inaltimea acestuia este foarte mica ...

Putem vedea foto cu planseul, realizate din pod? Ce dimensiune au grinzile din lemn?

Intre gipscarton si grinzi nu exista o bariera de vapori sau vreun strat de izolatie in acest moment?
O structura pentru acest gen de planseu ar fi:
-gipscarton
-bariera vapori
-izolatie in 1-2 straturi
-grinzi lemn
-optional folie difuzie
-scandura groasa sau OSB

La distanta intre grinzi de 80cm este cam putin OSB de 12mm daca se va utiliza suprafata podului.
Grosimea izolatiei ar trebui sa fie ceva mai mare, stabilim duap ce vedem cum arata planseul.

costipm
14.11.2011, 13:13
Putem vedea foto cu planseul, realizate din pod? Ce dimensiune au grinzile din lemn?

Intre gipscarton si grinzi nu exista o bariera de vapori sau vreun strat de izolatie in acest moment?
O structura pentru acest gen de planseu ar fi:
-gipscarton
-bariera vapori
-izolatie in 1-2 straturi
-grinzi lemn
-optional folie difuzie
-scandura groasa sau OSB

La distanta intre grinzi de 80cm este cam putin OSB de 12mm daca se va utiliza suprafata podului.
Grosimea izolatiei ar trebui sa fie ceva mai mare, stabilim duap ce vedem cum arata planseul.
Distanta intre grinzi cred ca este de 80 cm, dar grinzile sunt acoperite cu pamant asa ca nu pot sa pun intre ele vata minerala. As putea pune vata minerala in pod fara sa mai pun OSB peste si in cazul asta sa nu mai utilizez podul? (vata minerala cat sa aiba grosine?) Ar fi mai eficient sa fac o structura metalica in camera pe tavan si sa pun vata minerala ( cat grosime? ) si apoi gipscarton?

ionuttrif
14.11.2011, 13:34
Buna ziua,

pt izolarea mansardei parte inclinata/planseu din ce am citit ar fi nevoie de urmatoarele straturi:

-scandura de 48
-folie anticondens
-vata de sticla intre grinzi de 15 cm grosime
-vata de sticla perpendicula pe directia grinzilor de 5-8 cm grosime intre si in sistemul de profile metalice
-folie bariera de vapori
-placi de gipscarton tip RF Rigips de 12.5 mm grosime.

Ar fi un avantaj mare sa se puna un strat suplimentar de scandura de 24 intre cele doua straturi de vata ? Pot aparea alte probleme ?

Gemini
15.11.2011, 08:21
Tavanu este facut din chirpici adica pe grinzi s-au prins scanduri si s-a turnat peste ele pamant cu paie asa cum faceau bunicii casele; este un strat de aproximativ 15 cm, iar spre interiorul camerei mai este un stat de aproximativ 1 cm incarcat cu multibat. Podul este nelocuit
Cum ar fi cel mai bine sa izolez din interiorul camerei sau in pod direct peste pamantul ala sa pun ceva de izolat si care ar fi etapele ce trebuie parcurse

Sunt doua posibilitati:
-tavan din gipscarton cu strat de izolatie si bariera de vapori, in acest caz trebuie sa existe posibilitatea de ancorare a structurii de elementele din lemn ale planseului.
-izolatie direct prin pod, in prima faza se aplica bariera de vapori si apoi izolatia (vata mienrala) in strat generos de circa 20cm

Gemini
15.11.2011, 08:26
Ar fi un avantaj mare sa se puna un strat suplimentar de scandura de 24 intre cele doua straturi de vata ? Pot aparea alte probleme ?

In mod normal nu este necesar acest strat intermediar pe structurile dvs. Scandura groasa se foloseste pe zonele unde va exista circulatie, din considerente de rezistenta mecanica ceea ce nu este cazul in interiorul structurii izolatiei. Daca este necesara o consolidare/intarire a structurii prin acest gen de inchideri (de exemplu la anumite structuri ale caselor din lemn) se poate opta pentru o placa fibrolemnoasa ceva mai subtire.

Din ce motiv ati luat in calcul un astfel de strat intermediar?

ionuttrif
15.11.2011, 08:40
Ar fi un avantaj mare sa se puna un strat suplimentar de scandura de 24 intre cele doua straturi de vata ? Pot aparea alte probleme ?

In mod normal nu este necesar acest strat intermediar pe structurile dvs. Scandura groasa se foloseste pe zonele unde va exista circulatie, din considerente de rezistenta mecanica ceea ce nu este cazul in interiorul structurii izolatiei. Daca este necesara o consolidare/intarire a structurii prin acest gen de inchideri (de exemplu la anumite structuri ale caselor din lemn) se poate opta pentru o placa fibrolemnoasa ceva mai subtire.

Din ce motiv ati luat in calcul un astfel de strat intermediar?

Poate m-am exprimat gresit. Eu vreau ca sub corni sa bat scanduri care sa formeze baza tavanului. Pe urma pe scanduri intre corni se pune vata + folie anticondens + scandurile care sa formeze podeaua podului; iar pe scanduri (spre camera) se prind bridele pt rigips, se pune un al doilea strat de vata + folie + rigips.

deocamdata
15.11.2011, 09:26
Grosimea izolatiei ar trebui sa fie ceva mai mare, stabilim duap ce vedem cum arata planseul.
Poze, multumesc.

Alex_T
16.11.2011, 12:13
Poze, multumesc.

Eu am pus folia inainte de a monta placile de rigips.

Gemini
16.11.2011, 13:55
Poate m-am exprimat gresit. Eu vreau ca sub corni sa bat scanduri care sa formeze baza tavanului. Pe urma pe scanduri intre corni se pune vata + folie anticondens + scandurile care sa formeze podeaua podului; iar pe scanduri (spre camera) se prind bridele pt rigips, se pune un al doilea strat de vata + folie + rigips.

Exact asa am inteles si eu din mesajul anterior. Structura din metal pentru prinderea gipscartonului trebuie fixata de elemente de rezistenta ale planseului, de exemplu grinzile din lemn in cazul dvs.. Daca doriti sa utilizati acel strat intermediar de scandura se va aplica astfel incat sa permita aplicarea structurii metalice prinprinderea pe grinzile din lemn si nu pe scandurile ce inchid planseul. Nu vad nici un avantaj in utilizarea acestei solutii cu scandura pe tavan, inainte de inchiderea cu gipscarton, este doar o risipa de material.

Gemini
16.11.2011, 14:06
Poze, multumesc.

Cazul mentionat de Alex_T este situatia normala, cand facem totul in ordinea fireasca.
In cazul mentionat de "deocamdata" nu se mai poate aplica bariera de vapori dinspre tavanul camerei si va trebui sa o aplicam prin spatiu din pod. Modul de realizare a structurii si deschiderea suprafetei permit aplicarea barierei de vapori astfel incat sa rezulte o suprafata continua si etansa, chiar daca va trebui sa realizam mai multe imbinari decat ar fi fost valabil in cazul normal. se vor etansa imbiantrile dintre fasiile barierei de vapori si pe fiecare punct de fixare al structurii metalice, acele bride improvizate din profile metalice. Ulterior se va adauga izolatia din vata minerala cu o grosime care sa umple intreagul spatiu dintre grinzile din lemn.