PDA

Arată versiune întreagă : Probleme circuite incalzirectin_victor
01.01.2007, 19:05
va rog sa ma lamuriti cu ceva.ultimul calorifer din dormitorul de la etaj nu se incalzeste la maxim in totalitate(sus e fierbinte si jos caldut)a m o centrala e combustibil solid viadrus

ssilvviu
01.01.2007, 19:11
E aerisit?

Maharajah
02.01.2007, 00:11
va rog sa ma lamuriti cu ceva.ultimul calorifer din dormitorul de la etaj nu se incalzeste la maxim in totalitate(sus e fierbinte si jos caldut)a m o centrala e combustibil solid viadrus

Spune-mi si mie te rog cum se comporta centrala Viadrus? De cate ori o alimentezi in 24 de ore, cam care sunt costurile lunare pe timp de iarna?
Eu ma gandeam sa-mi cumpar o centrala Ferroli GFN5, dar am auzit lucruri bune si despre Viadrus.

Maestrul Max
02.01.2007, 11:50
Sigur caloriferul dumneavoastra nu este aerisit cum trebuie.
Cautati pe forum ca sunt indicatii pentru aerisirea corecta a caloriferelor.

TDJ
02.01.2007, 14:36
La etaj mai sunt calorifere care se incalzesc mai bine, fiind aproximativ la aceeasi distanta de racord ca cel care nu se incalzeste?
Ma gandesc la faptul ca un calorifer neaerisit se incalzeste in prima jumatate, daca turul si returul sunt pe aceeasi parte.
Dar un calorifer la care agentul termic are o temperatura scazuta, se incalzeste numai in partea superioara, pe toata lungimea, partea inferioara ramanand la o temperatura mai scazuta.

ctin_victor
06.01.2007, 16:17
da e aerisit. turul si returul pe diagonala.celelalte se incalzesc normal .merci

ing.GRIGORE ZAHARESCU
06.01.2007, 21:37
LA SECTIUNEA CONDUCTEI TE-AI GINDIT :?:

Ogoiogo
19.01.2007, 21:14
va rog sa ma lamuriti cu ceva.ultimul calorifer din dormitorul de la etaj nu se incalzeste la maxim in totalitate(sus e fierbinte si jos caldut)a m o centrala e combustibil solid viadrus

Daca radiatorul este aerisit, atunci poate sa fie pompa de cirulatie aleasa cu o treapta inferioara...si deci debit mic in radiator / viteza mica ...racire rapida in prima parte...
Partea superioara este calda...ca la celelalte care merg...aproximativ la aceeasi temperatura...?

termoadi
21.01.2007, 21:44
radiatorul dv este in mod sigur aerisit daca partea superioara este calda.deci cauze :debit pompa insuficient ;sectiune teava insuficienta ;robinet retur si/sau tur partial inchise ;temperatura agent termic scazuta si nu in ultimul rind o chestie gasita de mine la inst. din cupru o lipitura cu surplus de cositor poate obtura partial sau total traseul

olaroiu
17.02.2009, 08:11
Am o casa cu 2 nivele, P+M, pe fiecare nivel am 6 radiatoare si un colector-distribuitor, la radiatoarele de la mansarda am aerisitoare automate (problema cu aerul din instalatie e rezolvata), la mansarda un singur radiator din cele 6 se incalzeste numai de jumate, problema ii ca tubulatura ii trasa prin sapa si nu pot verifica daca turul sau returul sunt infundate, am ales solutia ca din distribuitor sa ma duc aparent la radiator cu o noua tubulatura, instalatorul imi zice ca trebuie anulat numai returul si sa facem unul nou aparent,,,dar eu ma gandesc ca mai logic ar fi ca turul sa aiba probleme deoarece fiind infundat el nu are forta sa impinga si sa umple tot radiatorul, returul nu are nicio vina ca apa fierbinete nu ajunge la el ma gandesc eu.

Maestrul Max
17.02.2009, 08:17
Oricare dintre tevi, tur ori retur, poate sa fie infundat.

Mircea G
17.02.2009, 08:39
.................... la mansarda un singur radiator din cele 6 se incalzeste numai de jumate..............
Prima oara opriti din distribuitor cele 5 calorifere care functioneaza si mai mult ca sigur veti constata ca porneste si cel cu cu probleme ..... Daca se intimpla asta , e o chestie de echilibrare si problema se rezola " jonglind " din robineti . Faceti dvs proba si dupa aceea vorbiti cu instalatorul .

olaroiu
17.02.2009, 09:26
am inteles, nu cred ca este problema din echilibrare de ce zic asta pai daca ma gandesc ca 11 din 12 merg super bine cu returul deschis la maxim nu vad de ce nu ar merge si al 12 care nu are cel mai lung circuit din cele de la mansarda.

Mircea G
17.02.2009, 09:32
am inteles, nu cred ca este problema din echilibrare de ce zic asta pai daca ma gandesc ca 11 din 12 merg super bine cu returul deschis la maxim nu vad de ce nu ar merge si al 12 care nu are cel mai lung circuit din cele de la mansarda. Ati facut proba asta si sinteti sigur ??? Chiar credeti ca este teava infundata ??? Daca sint robinetii defecti ??? Atit timp cit sint mai multe intrebari , puteti incepe cu cea mai simpla proba !

olaroiu
17.02.2009, 09:36
am schimbat radiatorul (adica am facut rocada cu unu care mergea cu tot cu robinetul de tur), am inversat turul si returul in distribuitor si tot nimik si am inchis toate celelalte radiatoare si se incalzeste pana la urma tot dar intr un timp foarte lung fata de cum se incalzesc toate celelalte 5 deoadata.

Mircea G
17.02.2009, 09:49
am schimbat radiatorul (adica am facut rocada cu unu care mergea cu tot cu robinetul de tur), am inversat turul si returul in distribuitor si tot nimik si am inchis toate celelalte radiatoare si se incalzeste pana la urma tot dar intr un timp foarte lung fata de cum se incalzesc toate celelalte 5 deoadata.
Daca distribuitorul deschide circuitul ( in caz ca are robineti ) si ati facut tot felul de probe raminind teava principala suspecta , luati o teava de pexal sau furtun cu stuturi si racorduri , si faceti o proba tragind o teava direct din distribuitor la calorifer , asta pina sa distrugeti casa si sa faceti un traseu aparent definitiv .
Un caz asemanator am avut si eu , la o mansarda , un calorifer facea fite ...
Rezolvarea a fost din marirea vitezei la pompa si echilibrare . Tot asa , se incalzea mai greu , dar o lua si apoi mergea ....( daca are importanta / caloriferul respectiv era subdimensionat ...)

olaroiu
17.02.2009, 09:57
ms mult, asa o sa fac o sa cumpar teava pexal si o leg direct in distribuitor sa vad ce rezultat am.centrala ii de 32 kw vaillant si pompa isi alege singura viteza de pompare.

olaroiu
09.03.2009, 20:18
am rezolvat problema...a fost ceva simplu din pacate...eu cand am schimbat rebonetul termostatic nu am schimbat tot robinetul ci numai capul termostatic...din pacate sistemul de printere (t-ul) era obturat intra foarte putina apa in el...bine ca nu am spart si altele.va multumesc la toti.

dizzzy
05.10.2011, 17:31
Buna ziua,

Iaca si durerea mea:
Am instalat centrala termica pe gaz marca Vaillant.
Instalatia de incalzire a fost trasa in tot apartamentul.
Penultimul calorifer este de mari dimensiuni 1600mm/800mm, celelalte sunt mai mici gen 1200/800 si unul mic 400/800.
6 calorifere se incalzesc bine, inclusiv ultimul, numai penultimul, cel mare de 1600mm nu se incalzeste mai jos de jumate.
Aer nu are, l-am aerisit de cateva ori, pana a iesit apa fara aer.
Le-am aerisit pe toate, am scos ceva aer din ele
Infundat nu este.
Singura chestie e ca intr-un loc, din cauza configuratiei apartamentului, turul trece pe sub retur pe o distanta de 30cm.
Meseriasul a ajuns la capatul meseriei, nu mai stie ce sa faca.
Dati-mi va rog o solutie, inclusiv pe bani.

Mircea G
05.10.2011, 18:15
Cit timp a durat proba respectiva ?
Aveti termostat de camera , de calorifer , dati mai multe detalii .

dizzzy
05.10.2011, 20:47
Salut Mircea,
Proba a durat 3 zile, dar fiind cald afara nu am bagat temperatura mai sus de 50.
Nu am termostat de camera inca, nici pe calorifer.
Asta seara am facut urmatorul test:
Am inchis toate robinetele de la calorifere, mai putin de la cel mare.
Am pus centrala pe 70 grade.
Intr-un sfert de ora s-a incins tot caloriferul. L-am aerisit apoi.
Deci caloriferul functioneaza, nu e infundat, ceea ce ma bucura.
Ma gandesc ca cel de dinaintea lui fiind cel mic, are rezistenta mult mai mica, deci ii fura debitul de apa.

RaduCA
05.10.2011, 20:57
@ dizzzy: Caloriferele sînt racordate în sistem "telescopic"? Ce diametre au conductele? S-a făcut (sau măcar încercat) echilibrarea hidraulică a sistemului?

dizzzy
05.10.2011, 21:36
@RaduCA nu a facut nimeni nici o echilibrare hidraulica. Ceva documentatie despre asta unde gasesc?
Ce inseamna sistem telescopic?
Instalatia arata cam asa

CMediu CMare Cmic Cmediu Cmediu Cmediu Centrala Cmediu

Exista conducte de tur si de retur, ele sunt dispuse ca niste rezistente in paralel.
Banuiala mea e ca radiatorul cel mic, avand o "rezistenta" mica fura debitul de agent termic.

dizzzy
05.10.2011, 22:30
Cam asa e schita calorifereleor
si schita cu retur peste tur

RaduCA
06.10.2011, 00:57
[...] nu a facut nimeni nici o echilibrare hidraulica. Ceva documentatie despre asta unde gasesc? [...]Sincer, nu cunosc unde aţi putea găsi o documentaţie pe acest subiect. :oops:


[...] Ce inseamna sistem telescopic? [...]Înseamnă că agentul termic "pleacă" din centrală pe conducta cu diametrul cel mai mare, iar apoi acest diametru tot scade pînă la ultimul calorifer. La Dvs. ce diametre de conducte s-au folosit?


[...] Banuiala mea e ca radiatorul cel mic, avand o "rezistenta" mica fura debitul de agent termic.Ceva, ceva, aţi intuit.
Deschideţi la maxim toate robinetele de tur şi pe cele de retur, iar apoi închideţi parţial (să zicem, în prima fază, pe jumătate) robinetele de pe returul caloriferelor 1-4, 6-7. Dacă (,) caloriferul "problemă" se încălzeşte aşa cum trebuie, verificaţi apoi cum se încălzesc şi celelalte calorifere. La cele de care nu sînteţi mulţumit, mai deschideţi un pic robinetul de retur şi apoi verificaţi iar modul de încălzire. Şi tot aşa, "jonglaţi" cu robinetele de retur pînă reuşiţi să echilibraţi instalaţia de încălzire. O să vă trebuiască ceva timp şi răbdare, dar pînă la urmă toate caloriferele vor funcţiona aşa cum trebuie.

dizzzy
06.10.2011, 09:34
Aha, deci treaba se regleaza din retur, bine de stiut.
Empiric, as fi incercat sa le reglez pe tur.
Momentan l-am inchis pe ala mic de tot.
La retea de apa calda si caldura s-a folosit teava de cupru de 18mm si 15 mm diametru, dar nu pot sa iti zic pana diseara care pe unde este.
O sa incerc echilibrarea dupa ce da frigul, ca acum sincer nu-mi vine sa transpir si sa arunc caldura pe fereastra.

RaduCA
06.10.2011, 09:48
Aha, deci treaba se regleaza din retur, bine de stiut. [...]La fel de bine s-ar putea face şi de pe tur, dar sînt două aspecte care înclină balanţa în favoarea turului:
- dacă pe tur sînt montate capete termostatate, este mai complicat a se face echilibrarea hidraulică;
- la robinetele de retur nu poate umbla oricine aşa de uşor, evitîndu-se astfel modificările reglajelor deja făcute.

Adamescu Ion
06.10.2011, 14:15
Documentatie este posibil sa gasiti aici (http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?p=258824#258824).

RaduCA
06.10.2011, 15:05
Instalaţiile termice nu sînt instalaţii sanitare. Şi nici nu se încadrează în ele.

Adamescu Ion
06.10.2011, 16:06
Cautati la ultima adresa si veti gasi si instalatii termice. Trebuie sa dau si adresa documentului?

Mircea G
06.10.2011, 17:57
........Nu am termostat de camera inca, nici pe calorifer........

Prima oara trebuie sa va montati termostat de camera , in camera cea mai folosita si mai dezavantajata termic . Abia dupa aceea puteti incepe reglajele .
In situatia de instalatie dezechilibrata , cu probleme , cel mai simplu rezolvati daca intr-o camera aveti termostat de ambient , in restul termostate de calorifer iar in baie , bucatarie , lasate " pe direct ".Asa cum este acum ,cu problema ivita , doar umblind la robineti , nu veti face mare lucru .

RaduCA
06.10.2011, 19:55
[...] Prima oara trebuie sa va montati termostat de camera, in camera cea mai folosita si mai dezavantajata termic. Abia dupa aceea puteti incepe reglajele. [...] Asa cum este acum, cu problema ivita, doar umblind la robineti, nu veti face mare lucru.Oare cum se făcea echilibrarea hidraulică înainte de a apărea termostatele? :shock:
După cum spuneţi, reiese că nu se făcea sau se făcea doar cu rezultate îndoielnice.


Prima oara trebuie sa va montati termostat de camera , in camera cea mai folosita si mai dezavantajata termic. [...]"Camera cea mai folosită" nu este obligatoriu şi "cea mai dezavantajată termic". Aşa că eu cred că ar trebui să fiţi un pic mai meticulos şi să prezentaţi informaţia completă, adică să precizaţi unde se recomandă montarea termostatului şi în acest caz.

Mircea G
06.10.2011, 20:12
In principiu echilibrarea unei instalatii , din robineti , da rezultate indoielnice atita timp cit nu putem regla TEMPERATURA . Frecind robinetii , marea majoritate incerca cu mina cit si daca se incalzeste caloriferul si cam atit . Nu trebuie uitat ca o instalatie dezechilibrata functioneaza infinit mai prost atunci cind se foloseste ( doar ) termostat de camera .
..................
Banuiesc ca ati ramas marcat de " dincolo " unde o virgula era subiect de isterie !!! Cred ca s-a inteles destul de bine , dar daca nu , : - se monteaza in camera cea mai rece dintre cele folosite " - Sint cuvinte simple si uzuale ?Asa este clar ?

RaduCA
06.10.2011, 20:35
[...] Banuiesc ca ati ramas marcat de "dincolo" unde o virgula era subiect de isterie!!! [...]Bănuiţi greşit sau poate că mă înşel. :oops: Eu consider că aici lucrurile sînt mai riguros expuse, "dincolo" sînt mulţi "specialişti" care azi întreabă cum se face o anume lucrare, iar mîine deja dau "lecţii" tocmai adevăraţilor specialişti, care, de cele mai multe ori, sînt chiar cei care şi-au consumat timpul ca să le răspundă şi să-i înveţe. :evil:


[...] Asa este clar?Nu cred că aşteptaţi un răspuns din partea mea la această întrebare... mai curînd de la ceilalţi useri.

Mircea G
06.10.2011, 20:42
[...] Banuiesc ca ati ramas marcat de "dincolo" unde o virgula era subiect de isterie!!! [...]Bănuiţi greşit sau poate că mă înşel. :oops: Eu consider că aici lucrurile sînt mai riguros expuse, "dincolo" sînt mulţi "specialişti" care azi întreabă cum se face o anume lucrare, iar mîine deja dau "lecţii" tocmai adevăraţilor specialişti, care, de cele mai multe ori, sînt chiar cei care şi-au consumat timpul ca să le răspundă şi să-i înveţe. :evil:


[...] Asa este clar?Nu cred că aşteptaţi un răspuns din partea mea la această întrebare... mai curînd de la ceilalţi useri.
Elevul isi depaseste profesorul ! Azi eu intreb de ceva , primesc un sfat dar miine citesc , invat si constat ca sfatul venit chiar de la specialist , nu este tocmai ok ! In concluzie , dau replica si il corectez . Este incorect sau imoral ?
..........
Si pe dvs va intrebam daca am fost suficient de clar si " meticulos " ?!

RaduCA
06.10.2011, 21:46
Elevul isi depaseste profesorul! Azi eu intreb de ceva , primesc un sfat dar miine citesc, invat si constat ca sfatul venit chiar de la specialist, nu este tocmai ok! In concluzie, dau replica si il corectez. Este incorect sau imoral? [...]Aici sînt de acord cu Dvs. Doar că cele de mai sus nu se întîmplă peste noapte. Aşa că faceţi confuzie între o situaţie din realitatea de zi cu zi şi una din realitatea virtuală. Nu cred că o să puteţi să-mi daţi un exemplu de persoană care a ajuns specialist într-un timp foarte scurt şi doar pe baza cunoştinţelor acumulate de pe forum/-uri.


[...] Si pe dvs va intrebam daca am fost suficient de clar si "meticulos"?!Cred că vorbim de lucruri complet diferite.

Discuţia aceasta nu-şi are locul aici, aşa că rog un moderator să ne scuze şi să şteargă ceea ce este off-topic în ultimele postări. Mulţumesc.

dizzzy
07.10.2011, 09:16
Domnilor, va multumesc pentru sfaturi.
O sa cumpar termostat de camera dar trebuie sa mai treaca nitica apa pe Dambovita, asa cam o luna din motive financiare.
In opinia mea, echilibrarea hidraulica s-ar face mai bine fara interventia termostatului. Odata instalatia echilibrata, pot pune in functiune si termostatul care sa regleze temperatura in casa. Scopul ar fi o temperatura de 22-23 grade. In timpul zilei ar putea cobori spre 20, dar noaptea as vrea 22-23 in dormitorul nostru si al copilului.
O sa procedez astfel:
1) Inchid robinetul de retur la caloriferul (7)
2) Inchid robinetul de retur caloriferul (4)
Astept sa vad daca se incalzesc (5) si (6)
Daca se incalzesc, dau drumul usor la (7) si (4)
Daca nu, mai inchid din retur la (1), (2) si (3)
Estimez ca atunci cand chiar va merge centrala in pplin o sa reusesc reglajul in cateva zile.

dizzzy
10.10.2011, 09:56
Revin.
Am facut urmatoarele
1) Inchis robinetul de retur la caloriferul (7)
2) Inchis robinetul de retur caloriferul (4)
Asteptat sa vad daca se incalzesc (5) si (6).
S-au mai incalzit pana la jumate.
Am dat drumul usor la (7) si (4)
Am mai inchis din retur la (1), (2) si (3) .
La ora asta se inclazesc destul de egal.
Momentan ma declar multumit, o sa mai umblu la reglaje cand se lasa mai frig.

Consultant climatizare
10.10.2011, 21:18
E posibil sa nu mai fie nevoie sa mai umblati la ele, dar vom vedea peste ceva vreme.

gilber
11.10.2011, 17:17
Am o nedumerire legata de aceasta instalatie de incalzire:
-din centrala pleaca cu cu 3/4 ,imediat este redus la pexal de 20mm(nu stiu sigur daca trecerea de la 3/4 la 20 mm inseamna reducerea diametrului) iar dupa 3 m este redus la 16mm ,toate caloriferele sunt pe 16 mm

Probleme:

- caloriferele se incalzesc de la 1 fierbinte pana la 9 rece
-la aerisire caloriferele de la 1-5 au presiune iar de la 6 la 9 curg incet pe aerisitoare

Solutie ?!

O instalatie noua din PPR de 3/4 iar la ultimul calorifer redus la 1/2 ?

Consultant climatizare
12.10.2011, 09:23
Solutia este o echilibrare corecta a instalatiei si o verificare a dimensionarii conductelor de distributie.

dizzzy
13.10.2011, 10:37
Salut!

Incearca sa sugrumi returul la cele care au sunt fierbinti.
In prima faza jumate de tura, astepti 10 minute, si tot asa.
Cel care e acum cel mai rece il lasi deschis complet.
Te prinzi repede despre fluxul de lichid punand mana pelocul unde intra turul in calorifer.

dizzzy
16.10.2011, 21:26
Dupa echilibrare merge excelent instalatia.

RaduCA
16.10.2011, 22:24
Felicitări!

gilber
24.10.2011, 12:15
Problema rezolvata,filtrul Y infundat.

Korleone
15.11.2011, 09:02
Buna ziua, deschid si eu acest topic in speranta ca cineva ma poate ajuta cu un sfat/solutie, desi am tot citit posturi privitoare la acest lucru nu am gasit chiar acelasi"comportament" al caloriferului.
Deci, am o centrala de apartament cu 6 calorifere, cu circuitul tevilor facut pe sus (aproape de plafon),anul trecut au functionat toate bine, dar anul acesta ultimul calorifer nu mai vrea sa se incalzeasca desi a fost aerisit f. bine, nici tevile tur-retur nu se incalzesc. Am chemat un instalator care a schimbat ambii robineti, l-a verificat sa nu fie infundat caloriferul, nu era, m-a pus sa cumpar 2 aerisitoare automate pe care le-a montat pe tur- retur exact unde se face cotul la tavan, dar tot degeaba nu se incalzeste. Mentionez ca a venit si un electronist si mi a zis ca pompa centralei e buna, si celelalte calorifere sunt ok, se incalzesc bine. Oare ce ar putea fi de nu se incalzeste ultimul!?

P.s. Nici daca le inchid pe celelalte calorifere nu se incalzeste, de fapt mai adaug ca daca las centrala sa mearga 2 ore mai bine, se dezmorteste un pic.

florins22
16.11.2011, 19:13
Buna seara. Am si eu o nedumerire. Am o casa cu un etaj si atat jos cat si sus ultimul calorifer de pe traseu se incalzeste foarte greu. Ca sa nu mai spun ca partea de sus a caloriferului este mai calda decat cea de jos. Am facut si aerisire si degeaba. Instalatia are 1 an. Imi puteti da un sfat ce as mai putea face? multumesc

Consultant climatizare
17.11.2011, 08:26
Toate aceste probleme pleaca de la dimensionarea gresita a conductelor.

Adamescu Ion
18.11.2011, 23:26
............
Deci, am o centrala de apartament cu 6 calorifere, cu circuitul tevilor facut pe sus (aproape de plafon),anul trecut au functionat toate bine, dar anul acesta ultimul calorifer nu mai vrea sa se incalzeasca desi a fost aerisit f. bine, nici tevile tur-retur nu se incalzesc.
............
P.s. Nici daca le inchid pe celelalte calorifere nu se incalzeste, de fapt mai adaug ca daca las centrala sa mearga 2 ore mai bine, se dezmorteste un pic.

Posibil circuit infundat? Verificati conductele tur si retur de unde nu se incalzesc.

nexusryder
19.11.2011, 07:55
Se dau urmatoarele: 2 calorifere legate la acelasi tur si retur (asa cum se vede in schema atasata).
Problema: amandoua caloriferele se incalzesc doar in partea superioara, adica pana la iesirea de aerisire. Am inchis turul, am inchis returul si testat daca nu cumva sunt tevile infundate (asa au zis cei de la RADET); am constatat ca nu sunt infundate.
Vreau sa va intreb urmatoarele: 1. Sunt puse bine caloriferele?
2. Daca da, ce pot face ca sa se incalzeasca toata suprafata caloriferului?

Am incercat urmatoarea solutie: am pus un robinet in partea inferioara a caloriferului, am inchis returul (am robineti si pe tur si pe retur) si am tras apa pana a venit fierbinte. S-au incalzit amandoua caloriferele, dar in clipa in care am deschis returul toata apa din calorifer s-a racit. Eu banuiesc ca returul nu trage apa din calorifere datorita presiunii mari care CRED ca este egala cu presiunea turului.

Va multumesc!

Consultant climatizare
20.11.2011, 11:40
Incep sa cred ca cei de la radet au inceput sa scada debitele deoarece aud din ce in ce mai multe probeleme de genul asta .

http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php?25646-Probleme-incalzire-centralizata&p=498184&viewfull=1#post498184

Adamescu Ion
20.11.2011, 14:19
.................
Eu banuiesc ca returul nu trage apa din calorifere datorita presiunii mari care CRED ca este egala cu presiunea turului.

O pumpa de recircuitare ar rezolva problema?

Mircea G
20.11.2011, 14:41
O pompa de recirculare ar rezolva problema?Si eu am propus asta . Chiar sint curios daca functioneaza ! http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php?25646-Probleme-incalzire-centralizata&p=498163&viewfull=1#post498163

Adamescu Ion
20.11.2011, 19:57
Scuze, nu am stiut de propunerea dumneavoastra. Avem aceeasi propunere si curiozitate. Merge 100%!

nexusryder
21.11.2011, 16:35
As putea sa folosesc pompa de recirculare la caloriferele de la bloc? Unde se monteaza si ce rol are pompa?

nexusryder
21.11.2011, 17:41
Nu am centrala in apartament.

Adamescu Ion
21.11.2011, 19:47
Am inteles: aveti centrala si pompa de recirculare la RADET.

Pompa transporta un fluid de aici pina acolo, acolo poate fi mai sus sau mai departe. Fluidul poate fi agent de transport si poate transporta si caldura. Cind transporta caldura, fluidul racit in calorifere se introduce in aspiratie formindu-se un circuit inchis, pompa devenind pompa de recirculare doar pentru fluid.

In cazul in care cineva isi monteaza mai multe calorifere (sectiune, suprafata,...) "circuitul se scurtcircuiteaza" si la dumneavoastra nu mai ajunge fluid cit vi s-ar cuveni.
Pentru a beneficia si dumneavoastra de fluid cald, introduceti in circuit o pompa care "va cobori" apartamentul dumneavoastra cu citiva metri mai jos si veti ajunge in fata "suntului" facut de vecini.

Pentru inceput, faceti o proba cu o pompa de imprumut.

nexusryder
21.11.2011, 20:47
Va multumesc de raspuns. Sa inteleg ca pompa o voi monta pe tur, inainte de calorifere?

Adamescu Ion
21.11.2011, 21:16
Dupa calorifetre apa va fi mai rece.

nexusryder
22.11.2011, 12:58
Aha, deci la retur. Va multumesc frumos pentru ajutor.

fullspeed_momo
23.11.2011, 22:28
toate ca toate da eu nu am inteles in 120jpg ce face mufa zincata cu filet interior si de ce ai optat din ppr catre pexal

Danypop
29.11.2011, 17:26
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Am in baia de la etej un calorifer portprosop cara face pe tot timpul functionarii un zgomot asemanator clipocitului de apa.
Mentionez ca turul este legat in partea dreapta sus,returul in stanga jos iar in stinga sus un aerisitor automat.Instalatia este deservita de un cazan pe lemne, pompa este pe trapta 2 iar presiunea din instalatie de 2 atm.in timpul functionarii.
Va multumesc!

Consultant climatizare
30.11.2011, 21:45
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Am in baia de la etej un calorifer portprosop cara face pe tot timpul functionarii un zgomot asemanator clipocitului de apa.
Mentionez ca turul este legat in partea dreapta sus,returul in stanga jos iar in stinga sus un aerisitor automat.Instalatia este deservita de un cazan pe lemne, pompa este pe trapta 2 iar presiunea din instalatie de 2 atm.in timpul functionarii.
Va multumesc!

Zgomotul se aude din radiator sau de la aerisitor ?

Danypop
02.12.2011, 21:36
Zgomotul se aude din radiator.Caloriferul incalzeste uniform dar zgomotul este foarte deranjant noaptea.

Consultant climatizare
04.12.2011, 10:27
Mariti viteza pompei e posibil sa nu fie debit suficient in retea.

Danypop
04.12.2011, 16:58
Pompa este pe ultima treapta de viteza .Ce altceva ar mai putea fi?

cosmintr
04.12.2011, 17:28
Aer care nu poate iesi, elemente ale sistemul de incalzire montate gresit, teava tensionata...

Danypop
05.12.2011, 20:08
Care ar fi solutia pentru a putea remedia problema?

Danypop
06.12.2011, 16:52
Nu are nimeni o solutie pentru problema aceasta ?

Consultant climatizare
06.12.2011, 19:50
Chiar nu stiu ce sa mai spun. Ii rog pe toti ce au vreo idee sa-si scrie parerea.

Korleone
14.12.2011, 13:23
Buna ziua, deschid si eu acest topic in speranta ca cineva ma poate ajuta cu un sfat/solutie, desi am tot citit posturi privitoare la acest lucru nu am gasit chiar acelasi"comportament" al caloriferului.
Deci, am o centrala de apartament cu 6 calorifere, cu circuitul tevilor facut pe sus (aproape de plafon),anul trecut au functionat toate bine, dar anul acesta ultimul calorifer nu mai vrea sa se incalzeasca desi a fost aerisit f. bine, nici tevile tur-retur nu se incalzesc. Am chemat un instalator care a schimbat ambii robineti, l-a verificat sa nu fie infundat caloriferul, nu era, m-a pus sa cumpar 2 aerisitoare automate pe care le-a montat pe tur- retur exact unde se face cotul la tavan, dar tot degeaba nu se incalzeste. Mentionez ca a venit si un electronist si mi a zis ca pompa centralei e buna, si celelalte calorifere sunt ok, se incalzesc bine. Oare ce ar putea fi de nu se incalzeste ultimul!?

P.s. Nici daca le inchid pe celelalte calorifere nu se incalzeste, de fapt mai adaug ca daca las centrala sa mearga 2 ore mai bine, se dezmorteste un pic.


Posibil circuit infundat? Verificati conductele tur si retur de unde nu se incalzesc.

Buna ziua, am revenit cu problema mea.. s-ar parea ca am un "dop de aer" pe teava de retur la acel calorifer (opinia a doi instalatori diferiti)
intrebarea e : pot sa fac ceva ca sa-l scot pe undeva, adica sa nu mai am aer pe retur?!! (tevile sunt montate la 5-7 cm de plafon si mai sunt si acoperite cu rigips!).. ideea e ca acel radiator a mers vreo 2 zile de fiecare data, dupa ce au venit meseriasii la mine, dar apoi iar pauza, nu mai vrea sa se incalzeasca deloc... turul e fierbinte, returul e rece. Nu pot sa-i fac aerisire clasica pe la calorifer pt ca tevile se ridica in sus din calorifer, si scot degeaba apa din calorifer.. Macar o solutie temporara (pentru iarna aceasta) daca are cineva, la anul imi refac instalatia complet, de data aceasta "trasa" pe jos.
Va multumesc.

Gamezcdr
25.12.2011, 11:27
Dupa cum spune titlul caloriferele din mai multe camere sint fierbinti doar in partea superioara mai ales in dreapta sus unde este turul iar in cea inferioara dezmortite mai ales in partea cu returul (stanga jos). Trebuie deschis returul ? Are deasupra un capacel alb care se poate scoate prin desurubare. Conducta principala de tur este fierbinte dar cealalta nu.

toni.alexandru
25.12.2011, 11:36
Se intampla acest lucru doar daca debitul de agent termic ce trece prin radiator este mic. O prima cauza poate fi si aceea ca robinetul de retur este inchis (ori partial deschis) si pentru asta trebuie sa desfaci capacelul alb si sa rotesti in sens antiorar robinetul folosind surubelnita lata ori cheie imbus. Ai grija ca robinetul are 4 ture intre inchis si deschis la maxim

Gamezcdr
25.12.2011, 11:58
Ok multumesc de informatie nu stiam ca se poate umbla la el, citind acuma mai mult am vazut ca recomandabil e sa-l inchizi si pe el cand se face aerisirea nu numai turul.

Consultant climatizare
28.12.2011, 06:28
Nu ati specificat daca aveti centrala proprie sau sunteti legat la termoficare.

Gamezcdr
28.12.2011, 16:55
Centrala proprie, s-a rezolvat era prea joasa temperatura apei la centrala (doar 60 de grade am pus-o pe 70) si la un calorifer returul era deschis doar 1 tura.

costescu
29.01.2012, 10:55
Buna ziua.
Am o cunostinta care avea un calorifer de aluminiu pe un balcon care nu avea geamuri termopan, doar cornier. Din greseala cineva a inchis robinetul de tur al caloriferului si si peste noapte apa a inghetat in calorifer si a pleznit caloriferul. Acum l-a reparat si nu stie cum sa procedeze in continuare. Tipul centralei este ferroli domiproject. Elementul crapat a fost reparat cu poxilina. Personal nu stiu daca o astfel de lipitura tine. Stiu ca pe tevile alea vechi de incalzire tinea, dar nu stiu daca si pe aluminiu. Banuiesc ca presiunea si temperatura sunt aceleasi ca si la instalatiile vechi de bloc.

Asadar:

A. Sa il monteze iar si sa spere ca datorita fluxului de apa prin calorifer nu ar ingheta desi se anunta temperaturi de -20 grade?

B. Sa goleasca instalatia de apa ca sa scoata apa de pe retur si cu un furtun subtire sa scoata si apa din teava de tur. Apoi sa inchida robinetele si apoi sa incarce iar instalatia cu apa si datorita aerului care ar ramane in respectivele tevi apa sa nu mai ajunga in ele din instalatia care trece prin bucatarie? Eventual sa le si izoleze putin si sa le lase asa peste iarna. Nu stiu daca un furtun subtire ar trece prin robinetul deschis. Ar fi posibil?

C. Sa puna o bucata de pexal intre robinetul de tur si cel de retur ca sa circule totusi apa pe acolo si aici sa existe posibilitatea ca centrala sa se opreasca foarte des datorita apei de retur la temperatura mare care s-ar intoarce imediat in centrala. Nu stiu daca centrala lui se opreste cand apa de pe retur se intoarce la aceeasi temperatura cu cea de pe tur. Stiu ca unele centrale au un senzor de temperatura pe retur. Asta nu cred ca are. Nu stiu cum functioneaza centrala, daca masoara temperatura apei de retur sau doar circula o anumita cantitate la o anumita perioada.

Care considerati ca ar fi cea mai buna solutie ca macar sa nu inghete si tevile de polipropilena si sa pocneasca de la ger?

RaduCA
29.01.2012, 17:34
A. De ce să încălzească un spaţiu cu pierderi termice foarte mari?
B. Cam multe incertitudini şi necunoscute.
C. Cea mai sigură. Temperatura apei care ajunge pe retur în centrală nu va fi chiar aşa de mare, pentru că returul din balcon se va amesteca cu retururile celorlalte calorifere. Iar dacă acest lucru nu este îndeajuns, se mai poate închide (treptat) parţial robinetul de retur din balcon.

costescu
29.01.2012, 21:26
va multumesc mult pentru raspuns

RaduCA
29.01.2012, 22:51
Cu plăcere!

mat
02.02.2012, 13:03
buna ziua,
am o centrala atmos de 48 kw. e ok din punctul meu de vedere. problema e ca ultimele calorifere din coloana nu se incalzesc. distanta de la centrala la ultimul calorifer este de apoximativ 25 m, caloriferele legate in serie . le-am aerisit, deci nu cred ca asta e problema.temperatura o am setata cam la 72 grade celsius.
pana nul trecut incalzeam numai parterul, acum incalzesc si mansarda. la mansarda nu am nici o problema, caloriferele se incalzesc bine, dar aici sunt legate radial.,adica cam toate din acelasi punct.
ce asi putea face sa se incaqlzeasca si la parter toate caloriferele, complet
mentionez ca am montata doar o singura pompa pentru toata instalatia si o vana cu 3 cai. cam atat. am vazut pe forum ca ar fi necesare mai multe pompe(de bypass, etc). oare asta sa fie problema?
multumesc.

Consultant climatizare
06.02.2012, 06:38
buna ziua,
am o centrala atmos de 48 kw. e ok din punctul meu de vedere. problema e ca ultimele calorifere din coloana nu se incalzesc. distanta de la centrala la ultimul calorifer este de apoximativ 25 m, caloriferele legate in serie . le-am aerisit, deci nu cred ca asta e problema.temperatura o am setata cam la 72 grade celsius.
pana nul trecut incalzeam numai parterul, acum incalzesc si mansarda. la mansarda nu am nici o problema, caloriferele se incalzesc bine, dar aici sunt legate radial.,adica cam toate din acelasi punct.
ce asi putea face sa se incaqlzeasca si la parter toate caloriferele, complet
mentionez ca am montata doar o singura pompa pentru toata instalatia si o vana cu 3 cai. cam atat. am vazut pe forum ca ar fi necesare mai multe pompe(de bypass, etc). oare asta sa fie problema?
multumesc.

Nu, problema dumneavoastra este dimensionarea proasta a conductelor de distributie, daca executia era facuta conform unui proiect de instalatii atunci nu ati fi avut aceasta problema. In momentul acesta singura solutie este echilibrarea instalatiei cu ajutorul robinetilor de pe returul radiatoarelor.

mat
07.02.2012, 08:47
buna ziua
a veni meseriasul, era foarte dereglat tirajul in sensul ca clapeta din spate se inchidea prea tare.
acu centrala merge mult mai bine, ventilatorul porneste foarte rar, dureaza si cate 2 ore pana porneste. se formeaza un jar foarte puternic care mentine temperatura la 70 de grade(la atat e setata)
problema cu caloriferele din capatul coloanei nu am reusit s-o rezolv, desi am procedat asa cum ati spus dv.
meseriasul a spus ca o pompa ar rezolva problema, dar din ce ati spus dv. nu e asa, si n-as vrea sa fac in miez de iarna lucrari inutile, fara a incerca sa elimin celelalte posibile cauze.
deci, inafara de subdimensionarea instalatiei, care ar putea fi alte posibile cauze ale problemei mele
mentionez ca cele 2 calorifere nu s-au incalzit nici cand nu foloseam caloriferele de la mansarda, deci centrala avea de incalzit jumatate de suprafata.
daca maresc temperatura incepe sa se incalzeasca penultimul, dar nu pot merge la mai mult de 70-72 grade pentru ca se face prea cald.
totusi, cum as putea sa fac sa am caldura si in celelalte 2 calorifere fara sa maresc temperatura, pentru ca mi se pare normal sa ajunga ceva caldura si in ele, atata timp cat eu am 70 de grade in centrala cate 2 ore, fara sa mearag ventilatoru.
multumesc.

jondafy
19.02.2012, 14:12
Buna ziua!
Am o problema aparuta din toamna asta, pana atunci totul era bine.
penultimul calorifer de pe instalatie se incalzeste doar in partea de sus. am zis ca e infundat caloriferul, am oprit robinetii de tur si retur de la calorifer, apoi l-am scos si l-am curatat cu apa. Dupa ce l-am pus am facut urmatorii pasi:
1. am crescut presiunea in centrala pana la 2,5.
2. am dat drumul la tur, urmarind si manometrul, cand a ajuns la presiunea de 1 bar pe ceas la centrala, caloriferul nu s-a mai umplut ca nu mai avea presiune.
3. am bagat apa din nou pana la 1,5 si am dat drumul iar la tur sa se umple, pana cand a iesit apa pe aerisitor.
4. am inchis aerisitorul si am dat drumul la retur.

Problema e in felul urmator:
1. noua presiune in centrala e de 0.8 bar, am bagat iar apa in centrala si nu mai crestea presiunea din manometru. am bagat apa si dintr-o data a iesit pe la supapa de suprapresiune, iar manometru indica 1,2 bar. am mai scos apa sa fiu sigur ca nu e in zona de 2,5-3 bar. Dupa ce i-am dat drumul sa incalzeasca caloriferele a inceput sa mai creasca presiunea. Acum presiunea din manometru e la 1,3 , dar dupa ce merge o perioada ajunge la 1,8. Cand e oprita scade la 1,3 bar.
Oare care este presiunea reala din centrala si de ce face asa? ce as putea sa-i fac.

2. caloriferul tot asa face, cald sus- jos rece. am vazut ca returul frige, iar in zona robinetului de retur e rece (el este deschis).
Ce se poate face? Aerisire nu cred ca e cazul, pentru ca atunci cand deschid aerisitorul curge apa (fara bule, fara intreruperi). Pana toamna asta nu a avut problemele astea, mergea bine toata instalatia.

titi2009
20.02.2012, 18:00
Am o problema la intalatia termica de la mansarda, aparuta acum 1 luna.La ultimul calorifer nu ajunge apa nici pe tur nici pe retur.Sa fie infundate abele tevi?Mentionez ca mansarda si instalatia termica de la mansarda am constrit-o in aceasta toamna.Tevile de la instalatie sant aplicate in stratul de vata de sticla de 20cm .Daca erau inghetate nu se dezghetau in aceasta perioda cand afara a fost 2 grade?Ce ma sfatuiti sa fac?Astazi am scos apa din calorifere in ideea ca o sa se desfunde.

bulba grig
20.02.2012, 20:17
Nu, problema dumneavoastra este dimensionarea proasta a conductelor de distributie, daca executia era facuta conform unui proiect de instalatii atunci nu ati fi avut aceasta problema. In momentul acesta singura solutie este echilibrarea instalatiei cu ajutorul robinetilor de pe returul radiatoarelor.
si cum se realizeaza echilibrarea instalatiei cu robineti de retur ?

Consultant climatizare
20.02.2012, 20:26
Mai bine inainte de a scoate complet apa din calorifere incercati sa aerisiti complet circuitul.

titi2009
20.02.2012, 20:43
Mai bine inainte de a scoate complet apa din calorifere incercati sa aerisiti complet circuitul.

Am introdus apa in instalatie si am aerisit complet circuitul si tot nu ajunge apa in tevile de tur si retur de la ultimul calorifer.

fflorin
20.02.2012, 21:32
De ce nu ai folosit antigel??????????????

titi2009
21.02.2012, 11:06
De ce nu ai folosit antigel??????????????

"Ghici ghicitoarea mea"

Nae F
22.10.2012, 14:42
Buna ziua
As dori va rog frumos un raspuns la urmatoarea problema:
centrala termica 24kw, ap 2 camere, 4 calorifere (din care 2 verticale 1800 inaltime), instalatie cupru
circuit tur retur Cu18 din care plec la calorifere cu 15.
In primul calorifer de langa centrala (unul din cele inalte) se aude un zgomot cand merge pompa centralei - se aude cum curge apa in el si se aude si un fasait (distincte)
Aerisirea a fost facuta de foarte multe ori, echilibrare nu.

Daca inchid returul aproape la maxim zgomotele dispar insa nu se incalzeste decat in jumatatea superioara, celelalte calorifere merg perfect.

Are vreo importanta ca este prea aproape de centrala, ma gandeam sa mai fac o lira (serpentina pe retur in spatele caloriferului) - o da rezultate?

Multumesc anticipat!

RaduCA
22.10.2012, 16:27
[...] In primul calorifer de langa centrala (unul din cele inalte) se aude un zgomot cand merge pompa centralei - se aude cum curge apa in el si se aude si un fasait (distincte)
Aerisirea a fost facuta de foarte multe ori, echilibrare nu. [...]
Părerea mea: trebuie aerisit mai bine.

Nae F
22.10.2012, 19:56
Multumesc pentru raspuns!

Am mai incercat azi insa la fel. Cu toate caloriferele deschise am reglat (inchis partial) returul pana cand au disparut zgomotele (ramas doar un mic fasait). Daca incep si inchid unul din celelalte incepe din nou sa se auda acele zgomote.

As mai avea o intrebare legat de instalatia de incalzire: din centrala pleaca teva tur Cu18. din ea sunt racordate 3 calorifere cu teava Cu15. (deci cea de 18 ar fi "magistrala"). De la al treilea calorifer aceasta se continua cu Cu15 pana la al 4 lea si ultimul. Aici intra in calorifer si iese retur tot 15 pana la al treilea si de acolo se continua cu 18 identic ca si tur-ul. La ultimul calorifer nu ar trebui un by pass (legat tur de retur inainte de calorifer - acesta fiind unul mic portprosop) astfel incat daca sunt toate caloriferele inchise totusi sa existe o circulatie tur - retur?

RaduCA
23.10.2012, 03:54
[...] La ultimul calorifer nu ar trebui un by pass (legat tur de retur inainte de calorifer - acesta fiind unul mic portprosop) [...]
Nu, pentru că dacă bypassul va fi deschis, caloriferul nu se va mai încălzi.[...] astfel incat daca sunt toate caloriferele inchise totusi sa existe o circulatie tur-retur?
Cam toate centralele din ultimii ani au bypass intern.

Nae F
24.10.2012, 09:38
Nu am liniste! Se aude urat. Nu pot sa dorm.
Azi incerc sa schimb caloriferele intre ele.
Ma gandesc sa prelungesc instalatia la primul calorifer, prin realizarea unor serpetine in spatele lui (pierdere presiune) dar ma gandesc unde sa fac treaba asta: pe tur sau retur?

daca exista cineva care imi poate remedia situatia contra cost!?

Consultant climatizare
24.10.2012, 19:26
Multumesc pentru raspuns!

Am mai incercat azi insa la fel. Cu toate caloriferele deschise am reglat (inchis partial) returul pana cand au disparut zgomotele (ramas doar un mic fasait). Daca incep si inchid unul din celelalte incepe din nou sa se auda acele zgomote.

As mai avea o intrebare legat de instalatia de incalzire: din centrala pleaca teva tur Cu18. din ea sunt racordate 3 calorifere cu teava Cu15. (deci cea de 18 ar fi "magistrala"). De la al treilea calorifer aceasta se continua cu Cu15 pana la al 4 lea si ultimul. Aici intra in calorifer si iese retur tot 15 pana la al treilea si de acolo se continua cu 18 identic ca si tur-ul. La ultimul calorifer nu ar trebui un by pass (legat tur de retur inainte de calorifer - acesta fiind unul mic portprosop) astfel incat daca sunt toate caloriferele inchise totusi sa existe o circulatie tur - retur?

Nu are sens bypass-ul respectiv.

In ceea ce priveste problema dumneavoastra si eu sunt de parere ca aveti foarte mult aer in instalatie sau o pompa de circulatie mult prea puternica, dar putin probabil.

gabi2ctin
25.10.2012, 21:43
Salut Forumisti,


Ma confrunt si eu cu o problema ciudata, vreau sa o expun mintilor voastre luminate in speranta ca voi afla rezolvarea ...ei aici!!!
In vara am decis sa prelungesc traseul de la centrala mea de 24 Kw Immergas Eolo Star Mini, la care aveam initial 7 calorifere, cu inca trei, pentru un corp de casa alaturat la care exista doar o soba de teracota .Corpul de casa este sub nivelul fundatiei cu 80 de centimetri, deci turul se duce prin cadere in calorifere, dar returul pare doar sa poata fi absorbit inapoi de centrala, deoarece caloriferele se incalzesc pe jumatate , ca si cu nu ar fii aerisite ...Am instalat un ventil de scurgere pe ultimul calorifer , cel mai indepartat de centrala si la cel mai jos nivel, am golit din el instalatia pentru proba, am aerisit din nou cele trei calorifere, le-am inchis pe toate celelalte din casa si am dat afara termostatul...A mers vajind, sau incalzit toate (le-am dat drumul pe rand) de sus pina jos si s-a facut cald .Totusi , dupa ce dau drumul la toate caloriferele si las centrala sa-si faca treaba asa cum comanda termostatul, in acest corp de casa nu sunt multumit de caldura si in timp caloriferele incep sa se incalzeasca iar doar pe jumatate...Ce pot sa fac, gresesc eu pe undeva sau chiar trebuie sa-mi iau o pompa de circulatie si un termostat cu comanda individuala pentru acest corp de casa ???
Am atasat si o schita , edificatoare sper eu ...pot da si alte detalii daca este nevoie ...
va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

gabi2ctin
25.10.2012, 21:45
revin cu schita , ca nu s-a incarcat din prima !!!

Consultant climatizare
30.10.2012, 18:41
Salut Forumisti,


Ma confrunt si eu cu o problema ciudata, vreau sa o expun mintilor voastre luminate in speranta ca voi afla rezolvarea ...ei aici!!!
In vara am decis sa prelungesc traseul de la centrala mea de 24 Kw Immergas Eolo Star Mini, la care aveam initial 7 calorifere, cu inca trei, pentru un corp de casa alaturat la care exista doar o soba de teracota .Corpul de casa este sub nivelul fundatiei cu 80 de centimetri, deci turul se duce prin cadere in calorifere, dar returul pare doar sa poata fi absorbit inapoi de centrala, deoarece caloriferele se incalzesc pe jumatate , ca si cu nu ar fii aerisite ...Am instalat un ventil de scurgere pe ultimul calorifer , cel mai indepartat de centrala si la cel mai jos nivel, am golit din el instalatia pentru proba, am aerisit din nou cele trei calorifere, le-am inchis pe toate celelalte din casa si am dat afara termostatul...A mers vajind, sau incalzit toate (le-am dat drumul pe rand) de sus pina jos si s-a facut cald .Totusi , dupa ce dau drumul la toate caloriferele si las centrala sa-si faca treaba asa cum comanda termostatul, in acest corp de casa nu sunt multumit de caldura si in timp caloriferele incep sa se incalzeasca iar doar pe jumatate...Ce pot sa fac, gresesc eu pe undeva sau chiar trebuie sa-mi iau o pompa de circulatie si un termostat cu comanda individuala pentru acest corp de casa ???
Am atasat si o schita , edificatoare sper eu ...pot da si alte detalii daca este nevoie ...
va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Este posibil ca sa fi facut gresit dimensionarea conductelor si pierderile de sarcina de pe traseu sa fie mare si astfel pompa centralei sa nu faca fata pentru intreg circuitul.

aldearoxana
05.12.2012, 13:40
am 5 calorifere in casa, toate merg f bine, doar unul dintre ele pacane f tare (1-2 min) cand incepe centrala sa bage caldura ..l-am aerisit si tot asa face

wizake
05.12.2012, 13:46
sigur pacane caloriferul, si nu tevile?
Ce fel de calorifere ai, si ce tip de tevi ?

aldearoxana
05.12.2012, 13:56
calorifer de tabla si tevi de cupru ...dupa cum aud eu caloriferul pacane undeva prin mijloc

Mircea G
05.12.2012, 19:03
Nu cumva are termostat montat ?

Consultant climatizare
07.12.2012, 18:54
Nu cumva are termostat montat ?

Intreb si eu (deaorece nu le stiu pe toate), este posibil sa pacane termostatul ?

Mircea G
07.12.2012, 21:10
Intreb si eu (deaorece nu le stiu pe toate), este posibil sa pacane termostatul ?
Da , termostatul de calorifer daca este obosit sau de proasta calitate , poate scoate sunete diferite , pocnituri , trosnituri ...

Consultant climatizare
10.12.2012, 20:23
Da , termostatul de calorifer daca este obosit sau de proasta calitate , poate scoate sunete diferite , pocnituri , trosnituri ...

Multumim pentru raspuns.

Ellyot
14.01.2013, 13:44
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea problema: am o instalatie de incalzire termica cu centrala cu tiraj fortat, pe gaz, in apartament. Caloriferele sunt in numar de 6, legate in serie. Al treilea calorifer din instalatie, se incalzeste mai putin decat celelalte. Cand dau drumul la caldura, caloriferul se incalzeste in totalitate, destul de repede, dar nu ajunge la temperatura celorlalte calorifere (daca pe primele pot tine mana 3-4 secunde, pe acesta cel putin 8-10 secunde).
Mentionez ca acum vreo 2 ani am facut o curatare a instalatiei si cred ca am schimbat si robinetul de tur. In momentul actual, robinetul de tur este deschis la maxim, returul l-am deschis la maxim si i-am dat o rotatie inchidere iar caloriferul este aerisit. Datorita pretului gazului acest calorifer este pe post de ultim calorifer in instalatie, in sensul ca ultimile trei calorifere le tin inchise.
Puteti sa imi spuneti cam ce ar trebui sa fac astfel incat sa se incalzeasca la fel de mult ca si celelalte?
Va multumesc.

Mircea G
14.01.2013, 18:50
Trebuie sa echilibrati instalatia pe cele trei calorifere ramase .

MareHorea
16.01.2013, 14:14
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri pentru rezolvarea urmatoarei probleme.

Nu stiu daca am sa reusesc sa fiu cat mai explicit, dar am sa ma straduiesc. La distribuitorul care este pe tur am o mica lacrimare unde se prinde teava de pexal de niplu. A fost "meserias" si a strans teava respectiva, dar teava era calda, deoarece caldura mergea. In momentul in care instalatia s-a racit, a inceput sa lacrimeze. Va rog sa-mi spuneti cum si ce ar trebui sa fac pentru a putea remedia problema?

Si as mai avea o intrebare referitoare la instalatia de apa. Blocul in care locuiesc este ajutat de o pompa, nu as putea sa spun de ce putere, pentru a da presiune apei sa ajunga la locatari. Fie ca e pe apa rece fie sau pe apa calda la baterii se formeaza o bula de aer. In momentul in care se porneste apa calda, presiunea din centrala incepe si scade usor.

Acum banuiesc ca presiunea din centrala scade si din cauza lacrimarii la distruitor, dar are vreo legatura si cu bula de aer care se formeaza mereu la baterii?

Precizez ca folosesc o centrala Ferroli Domiproject 24.

Multumesc mult

Mircea G
16.01.2013, 19:07
...Nu stiu daca am sa reusesc sa fiu cat mai explicit, dar am sa ma straduiesc. La distribuitorul care este pe tur am o mica lacrimare unde se prinde teava de pexal de niplu. A fost "meserias" si a strans teava respectiva, dar teava era calda, deoarece caldura mergea. In momentul in care instalatia s-a racit, a inceput sa lacrimeze. Va rog sa-mi spuneti cum si ce ar trebui sa fac pentru a putea remedia problema? ........
Nu este vina meseriasului ci a conectorului . Schimbati conectorul cu unul " galben " si nedemontabil , adica unul de alama .

MareHorea
16.01.2013, 19:59
Nu prea inteleg termenii din instalatii. Va rog sa-mi spuneti la ce va referiti prin conector "galben"

am atasat si o poza sa se vada mai exact despre ce e vorba

Mircea G
16.01.2013, 20:24
Conector de alama . Nu prea inteleg bine din poza dar pare un conecor mai mic ???:confused: Tot ce puteti face este sa luati altul si sa refaceti imbinarea.

MareHorea
16.01.2013, 20:41
Multumesc mult pentru raspuns, am sa incerc sa schimb conectorul

baracuda
20.09.2013, 03:21
Buna seara,

Ma confrunt cu o problema ciudata in instalatie. Dar mai intai sa descriu instalatia:

Casa P+1+M. La parter 5 calorifere ce pleaca din distribuitor cu teava la colac de cupru izolat 15mm(un calorifer urias de 2300/600/22), la etaj tot 5 calorifere din distribuitor cu acelasi tip de teava si tot cu un calorifer mare de 2000/600/22. la mansarda 2 calorifere de 1600/30/22 ce ies reduse din magistrala de 28 la 15 mm. distribuitoarele si calorifere din pod conectate prin magistrala de 28mm de centrala cu gazeificare junkers de 33kw. Desi centrala reuseste sa ridice apa la peste 80 de grade caloriferele se incalzesc insa doar in partea de sus, partea de jos ramanand la majoritatea dintre ele destul de rece iar returul de asemena rece(exceptie fac doar calorifele portprosop ce se incalzesc perfect). In ciuda aerisirii in mod repetat nu am reusit sa rezolv problema. Singura problema pe car eo mai pot vedea este pompa de circulatie a cazanului ce este un grundfos 25-70-180 si imi da senzatia ca nu face fata. As dori unele sfaturi inainte sa ma arunc sa cumpar o pompa mai puternica.

Consultant climatizare
21.09.2013, 08:40
Buna seara,

Ma confrunt cu o problema ciudata in instalatie. Dar mai intai sa descriu instalatia:

Casa P+1+M. La parter 5 calorifere ce pleaca din distribuitor cu teava la colac de cupru izolat 15mm(un calorifer urias de 2300/600/22), la etaj tot 5 calorifere din distribuitor cu acelasi tip de teava si tot cu un calorifer mare de 2000/600/22. la mansarda 2 calorifere de 1600/30/22 ce ies reduse din magistrala de 28 la 15 mm. distribuitoarele si calorifere din pod conectate prin magistrala de 28mm de centrala cu gazeificare junkers de 33kw. Desi centrala reuseste sa ridice apa la peste 80 de grade caloriferele se incalzesc insa doar in partea de sus, partea de jos ramanand la majoritatea dintre ele destul de rece iar returul de asemena rece(exceptie fac doar calorifele portprosop ce se incalzesc perfect). In ciuda aerisirii in mod repetat nu am reusit sa rezolv problema. Singura problema pe car eo mai pot vedea este pompa de circulatie a cazanului ce este un grundfos 25-70-180 si imi da senzatia ca nu face fata. As dori unele sfaturi inainte sa ma arunc sa cumpar o pompa mai puternica.


Cum sunt legate radiatoarele ? Daca nu sunt legate pe diagonala (tur / retur) atunci asta ar putea fi problema.