PDA

Arată versiune întreagă : Pareri despre necesitatea limitarii consumului de energieConsultant electrice
05.02.2007, 15:23
In ultima vreme se tot discuta despre efectele catastrofale asupra mediului datorate poluarii. Tot in acest context se discuta despre necesitatea reducerii consumului de energie electrica prin orice mijloace. Ce parere aveti, cum ar trebui sa contribuie fiecare la scaderea consumului global de energie? Sa achizitionam surse de iluminare economice, sa inchidem in timpul noptii cand nu avem nevoie de ele cat mai multe aparate(sa nu ramana nici macar in standby), sa scapam de aparatele vechi mari consumatoare de energie?

TDJ
05.02.2007, 16:59
Intradevar, interesant subiect!
Personal, din motive de economie a energiei electrice, am cautat ca pastrand acelasi confort sa reduc risipa.
Primul pas a fost frigiderul. Am fost neplacut impresionat cand am vazut ca in congelator temperatura era de... -24grd.C. Prin urmare am reglat termostatul astfel incat sa functioneze optim, chiar daca pentru asta a fost nevoie sa actionez surubul din interior. Tot pentru reducerea consumului frigiderului, am cautat sa fie amplasat astfel incat sa ii asigur un confort termic cat mai bun. M-am asigurat ca banda magnetica realizeaza un contact bun, folosind metoda cu foaia de hartie.
Televizorul de doi ani nu mai sta pe Standby. Cam de cand am vazut ce patesc condensatorii electrolitici.
Masina de spalat are admisie apa calda si admisie apa rece. De cand am vazut depunerile de calcar pe rezistenta, am folosit calgon iar rezultatele s-au vazut.
In rest, desi nu sunt adeptul becurilor economice, la aplicele care nu sunt folosite efectiv pentru lumina de lucru, folosesc aceste becuri. Pentru lustre folosesc variatoare electronice actionate cu telecomanda.
Dintre toate electrocasnicele, frigiderului i se poate imbunatati cel mai usor consumul.

VYS
05.02.2007, 18:44
Toate bune si frumoase, asta ar fi implicatia consumatorilor.

Dar ce ne facem? Degeaba imi cumpar frigider A+ si alte aparate noi, cu consum redus pentru ca in virtutea cuceririlor tehnicii fiecare dintre noi si-a inmultit numarul consumatorilor din locuinta.

Cert este ca oricat incerci sa limitezi consumul, este ca si cum te-ai pune contra vantului, nevoie de a sta pe forum cat mai mult te face sa ai in permanenta PC pornit. Exemplele pot continua si inca nu am vazut o locuinta care sa inregistreze un consum mai mic decat acum 1 an.

Eforturile mari se depun la nivel industrial prin curatarea tehnologie de producere a energiei electrice si termice.
In orice caz este bine sa incercam reducerea consumului energetic, al apei reci sau calde insa nu cu pretul disconfortului.

KATALIN
05.02.2007, 20:22
sincer nu cred ca risipim energia in consumul casnic,asta daca nu cumva avem salarii europene.
cred ca am realiza economii cu impact asupra mediului daca am selecta gunoiul produs in gospodarii pe sorturi de reciclare si daca bineinteles si autoritatile l-ar prelua si valorifica in aceiasi masura.
pentru a produce pvc din materii prime de baza se consuma mai multa energie decat daca s-ar refolosi pet"uri.
cine mai sorteaza astazi hartia?
pentru cine sta la curte nu dati foc resturilor vegetale,puneti-le in saci si la masina de gunoi.
si cred ca putem posta mult mai multe modalitati de a proteja mediul.

Maestrul Max
05.02.2007, 20:45
Am un vis...
Visez sa inalt in fiecare localitate, mai mica sau medie, cateva "elice de vant" pentru producerea curentului electric. Nu voi polua natura sub nici o forma si nici nu v-a costa mult curentul electric.

mda... dar nu sunt gigioier sau golumbeanu... asa ca e doar un vis... dar cine stie in viitor....

KATALIN
05.02.2007, 20:57
am un vis maestre max.
sa-ti indeplinesti visul,dar in afara localitatii deoarece visul asta este foarte zgomotos.

Maestrul Max
05.02.2007, 21:12
Binenteles Katalin ca le voi amplasa in afara localitatilor.

rafikana
05.02.2007, 23:46
foarte interesant subiectul si ar trebui sa ne puna serios pe ganduri. Dar daca nu face nimeni macar un pas, atunci sunt inutile aceste discutii. Sper ca incet incet sa aiba ecou acest tip de discutii.
Cum spuneau si cei de mai sus, o ideie buna ar fi si sortarea gunoiului menajer pe categorii (ca in tarile civilizate), facand astfel posibila, reciclarea mai usor. La noi in Romania, va fi greu pana se vor invata toti sa pretuiasca natura si sa arunce gunoiul pe categorii. Chiar si reducerea consumului inutil de electricitate este o ideie buna. Multi dintr-e noi romanii, in goana noastra dupa tehnologie si lux, tindem sa risipim, de cele mai multe ori inutil, energia electrica si numai, doar de dragul de a avea ceea ce altii nu au sau de a face in ciuda nu stiu cui. Sunt multi care achizitioneaza consumatori electrici puternici, sofisticati, doar de dragul de a le avea, in ciuda faptului ca in realitate nu i-ar trebui sau chiar nu ii foloseste mereu si enumar aici cateva cazuri: PC-ul ce sta non-stop in functiune, doar de dragul de a fi tot timpul on-line, muzica la maxim sa auda tot cartierul ce sistem puternic avem, zeci de spoturi si luminite, sa vada invitatii ce "tare este casa noastra", cate un tv in fiecare camera, sa se uite fiecare la ce-i place, combina frigorifica cat mai mare, sa vada lumea ca avem cel mai tare frigider care de obicei nu este plin nici pe jumatate.... si exemplele ar putea continua.
daca nu ma insel, acest fenomen se cheama snobism, fenomen ce este in voga tot mai mult printre noi romanii.
Oricum daca vom fi nevoiti vom participa cu totii la economisirea chibzuita a energiei si salvarea naturii...
:D nu?

dmugurel
06.02.2007, 19:41
Am o previziune urata ca in jurul unor"elice de vant" o sa fie plin de pasari moarte, si vor sa functioneze doar maxim 2-3 luni pe an.
Dar nu am un vis, e o certitudine, 8% din energia consumata de cetateni USA se duce pe apa..internetului. Economie de energie nu inseamna numai economie de energie electrica.
Am mai multe vise:
-ca nu o sa mai vad pe strada masini care consuma cativa litri si o galeata la suta de km, ca nu mai vad oameni care merg maxim 2 km cu masina pana la serviciu,
-ca o sa vina compania de electricitate si pe banii lor o sa-mi inlocuiasca tigla de pe casa cu panouri fotovoltaice,
-alte vise..mai tarziu.

maiam
06.02.2007, 20:20
E multa risipa si pe strazile iluminate "a giorno", de parca s-ar efectua cine stie ce operatii complicate pe strada. Magazinele sunt inundate de lumina si cand sunt inchise. Firmele magazinelor au consumuri mari si multe stau aprinse si ziua. Reclamele bancilor sunt foarte mari consumatoare de energie.
Farurile aprinse ziua maresc considerabil consumul de combustibil.
Cei care se tem ca generatoarele eoliene ar fi zgomotoase sa se uite la QR5 si teama li se va risipi.

Consultant electrice
06.02.2007, 21:51
Cu autoturismele este intradevar problema mare pentru ca multi s-au invatat sa mearga cu masina oriunde si daca nici nu duc lipsa de bani, combustibilul nu este o problema. Poluarea e cu atat mai mare cu cat se merge pe distante scurte (motorul nu apuca sa se incalzeasca), se merge prin aglomeratie (opriri/porniri dese)etc.
Chiar daca nu vrem sa inchidem calculatoarele si sa le lasam sa mearga cat nu suntem langa ele putem sa oprim macar monitorul.
Ce pretentii sa avem sa sortam gunoiul cand multi nici macar nu il arunca la cos...ori sunt eu prea atent ori nu stiu ce sa zic dar aproape in fiecare zi vad cum se scutura scrumiere de pragul masinii la semafor, cum se face curatenie in masina si se arunca pet-uri si pahare de plastic pe geam, cum mananca unii ceva si dupa ce au terminat arunca ambalajele pe jos si lista poate continua. Vad prea des aceste lucruri ca sa le consider cazuri izolate.

VYS
08.02.2007, 17:34
Cu siguranta problemele pe linie de poluare vizeaza foarte multe aspecte.

Gradul de motorizare nu este foarte mare la noi ceea ce nu aduce un aport foarte mare la poluarea aerului. Consumul de electricitate este si el scazut, in Romania capacitatile in functiune avand o putere de 8-9000 MW in cel mai bun caz - iarna, spre comparatie China ~4-500.000 MW.

Eu unul sunt deranjat de praful de pe strada. Praful care ajunge din aer se observa cel mai bine pe tamplaria PVC.

Lord
25.02.2007, 21:03
Cu siguranta problemele pe linie de poluare vizeaza foarte multe aspecte.

Gradul de motorizare nu este foarte mare la noi ceea ce nu aduce un aport foarte mare la poluarea aerului. Consumul de electricitate este si el scazut, in Romania capacitatile in functiune avand o putere de 8-9000 MW in cel mai bun caz - iarna, spre comparatie China ~4-500.000 MW.

Eu unul sunt deranjat de praful de pe strada. Praful care ajunge din aer se observa cel mai bine pe tamplaria PVC.

Prafu la tine .. ajunge pe geamuri la noi nu poti sa deschizi nitel geamu .. ca este combinatul aproape .. iti baga in casa .. de nu te vezi ..

Sisteme eoliene ... de producere a energiei electrice .. foarte bune si foarte ecologice ..

klaus
25.02.2007, 21:35
Dupa ce va fi data in folosinta centrala atomica de fuziune din sudul Frantei (de la Cadarache) si dupa ce se va maturiza tehnologia si vor fi realizate si alte centrale, energia va fi mai ieftina decat in visele cele mai optimiste.

gogoson
12.03.2007, 09:36
Propun ca facem ceva, decat sa tot vorbim discutii, fiecare acolo unde locuieste.
Cata electricitate consumati dvs pe luna ? dar caz ? Ambele surse de energie sunt poluante.
Fiecare din noi isi alege o metoda de a reduce consumul si o posteaza pe forum. Luna urmatoare dupa implementarea metodei trebuie ca factura sa fie mai mica fata de factura de anul trecut din aceeasi luna de exemplu.
Si evident trebuie aduse dovezi :wink:

In acest fel, fiecare dintre noi putem face ceva si in plus si altii pot sa invete.
Eu de exemplu am ales sa reduc semnificativ factura la gaze prin panouri solare.

Acum nu toti au posibilitatea de a face asemenea schimbari, dar fiecare poate gasi o metoda de a face economie in mediul in care traieste.

Va rog sa va spuenti parerea si eventual sa imbunatatiti acesta idee.

dmugurel
13.03.2007, 23:18
Becurile cu incandescenta interzise din 2009 !
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=9750&art=25866&cHash=64d8623b0o

marians
21.03.2007, 07:50
Am un apartament cu 4 camere, cu masina de spalat, combina frigorifica cu doua motoare, cuptor electric, hota samd. Toate becurile sunt economice de marca (merita sa investiti intr-un bec de calitate decat sa luati un Made in EU sau PRC anonim, care e chior si iti strica vederea), toate electrocasnicele sunt din clasa A si A+ (desi costa mai mult, merita investitia) si familia respecta unele reguli minime de economie, dar fara a face rabat de la confort si igiena.
Consumul lunar este in jur de 100 KWh. Vara sub 100kWh.

zyggy2005
25.03.2007, 21:54
Eu am 2 TV, O masina de spalat la care spal cam de 3-4 ori pe saptamana(1:30), combina frigorifica cu 2 motoare, clasa B cred ca ambele (masina de spalat si combina)calculator care sta cam 6-8 ore aprins,monitor CRT, si 6 becuri de 75, si un aspirator de 2000W care aspir cam jumate de ora pe saptamana, iar consumul este de cam 130KW pe luna.
Sa imi spuneti daca este mult sau putin.
Si inca ceva inainte de am fi schimbat contorul consumam cam 100 de KW pe luna, sa fie oare din cauza contorului?

tf
26.03.2007, 15:08
Becurile cu incandescenta interzise din 2009 !
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=9750&art=25866&cHash=64d8623b0o
Asta-i o mare prostie...
Aceeasi economia obtinuta prin inlocuirea becurilor cu incandescenta iin toata tara s-ar obtine prin modificarea tutuor locomotivelor / tramvaielorin regim motor-generator asa incat acestea sa genereze curent la franare. In general, la consumatorii industriali este mult mai eficienta ecomomisirea energiei. La consumatorii casnici asa-zisa risipa este de fapt comfort.

Revenind la prostie: Imi plateste UE tratamentul pentru ochi datorat mijloacelor "eficiente" de iluminat?
Daca e chiar adevatata stirea asta o sa-mi cumpar stocuri de becuri energofage sa-mi ajunga pentru vreo douazaci de ani...
8)


I sa inchidem in timpul noptii (...)sa nu ramana nici macar in standby
:roll: :roll:
:lol: :lol: :lol:
Intr-un an ecomomisim cam 1KWh.
Si daca taiem coada pisicii sa nu stea usa deschisa prea mult obtinem aceeasi economie intr-o saptamana...

marians
27.03.2007, 09:33
Sunt legende urbane vechi de 20 de ani legate de becurile eco si neoane cum ca ar strica ochii. Cele din generatie noua au spectrul luminos apropiat de cel natural. Exista lampi cu lumina "calda", care se apropie mult de cea naturala, care nu obosesc ochii.
Nu stiu ce strica mai mult ochii: un bec chior de 40 w sau unul eco de 20W.
Dezavantaje ar fi ca nu functioneaza pe reducerea graduala a luminozitatii si pretul, in nici un caz spectrul luminos, luminozitatea sau gradul de afectare a vederii.
Bine-nteles ca, si aici ma repet: daca utilizati o lampa eco care este cea mai ieftina din raft, este no name si nici nu gasiti detalii legate de ce capacitati are, nu va asteptati la efecte pozitive. Vad des utilzate lampi eco care au o lumina mov, se polarizeaza dupa 1 ora si se aprind dupa 5 minute.

marians
27.03.2007, 09:40
Si inca o (mica) "chestie": este spiritul specific romanesc in postul anterior. De ce sa incep eu cu economia? Doar sunt altii care consuma mai mult decat mine! De ce sa nu arunc eu primul gunoiul la cos? Doar e tara plina de gunoaie pe strada! De ce sa nu-mi repar eu primul instalatia de apa? La cate pierderi sunt pe conducte...
Si exemplele ar continua!
In alte tari NIMENI nu considera ca aceste probleme nu sunt si ale lor si ca ar fi mai bine sa inceapa cu altii. Eventual cu exceptia romanilor pripasiti pe acolo... Imi aduc aminte ca in Germania, chiar dupa scandalul gunoiului amestecat (oamenii separau constiincios deseurile iar firma de salubritate utiliza aceiasi masina pentru toate categoriile), oamenii au continuat sa le sorteze. Poate si datorita acestui spirit ei sunt unde sunt si noi stam cu basca pe la colturi sa ne dea cineva pomana.
Eventual guvernul sa ne cumpere la toti becuri eco si electrocasnice din clasa A.

VYS
27.03.2007, 09:59
Daca to se vorbeste de becuri economice.... cele obisnuite au problema ca nu rezista la aprinderi-stingeri dese... deja acum trebuie sa ai grija sa cronometrezi timpii.... in schimb amvazut pe piata tot niste becuri economice care au un dispozitiv incorporat pentru eliminarea acestui inconvenient, numai ca pretul lor este undeva la 50 lei.

Stiti ceva de ele? De la economi de energie .. ne vedem obligati sa mentinem in fucntiune becul mai mult timp... si totodata efortul investitional este mult mai mare.... se pare ca principiul nimic nu s epierde, nimic nu se castiga.... e adevarat.... ramane de vazut daca transformarea este eficienta sau nu.

marians
27.03.2007, 10:19
La becurile clasice era vorba de socul termic la care este supus filamentul, trecand de la cateva grade la cateva mii de garde.
Cele de tip eco se amorseaza, deci socurile sunt mult reduse. Cele mai noi au perioade de amorsare mici, in jur de o secunda. Ciclurile aprins / stins nu le afecteaza asa de tare ca pe cele cu incandescenta.
Pe unele site-uri gasiti suficienta informatie (ex. Wikipedia.org )

tf
27.03.2007, 17:40
In "spiritul specific romanesc" consider ca economisirea energiei (in cazul de fata cea electrica) este o problema care ma intereseaza in primul rand pe mine si tocmai de aceea "o sa incep chair eu cu economia"


De ce sa nu arunc eu primul gunoiul la cos?
Off topic
(O sa-l arunc la cos) pentru ca nu ma costa nimic ....


Eventual guvernul sa ne cumpere la toti becuri eco si electrocasnice din clasa A.
N-as vrea sa-mi cumpere nimic guvernul ca ia decizii mai proaste ca mine... (by the way chiar daca zice ca-i gratis tot din impozitul luat de la mine esta, dar asta-i alta discutie)

Revenind la topic:
In general merita cumparat un aparat din clasa A+ unuia de clasa B de exemplu. S-ar putea face un calcul:economia de consum anual * durata deviata a prdusului (8 ani) * pretul per KWh e de obicei mai mare decat diferenta dintre cele doua aparate. Si mai e si faptu ca energia se va scumpi...
Tocmai de aceea cred ca un topic pe tema asta isi are rostul.

Despre becuri cu consum redus mi-am spus parerea...
Problemele nu sunt datorate numai diferentei de spectru, mai sunt si altele (e.g. modulatia luminii).

Consultant electrice
30.03.2007, 08:10
Dar de sursele tip LED ce parere aveti? Se vor dezvolta oare, incat sa fie o solutie concurenta pentru becurile economice si pentru iluminatul interior?

marians
30.03.2007, 11:05
Eu cred ca da. Viitorul cred ca le apartine. Deja puterea luminoasa a acestora a crescut mult. Mai trebuie gasite solutii legate de design si banuiesc ca sunt urmatorul pas.

maiam
30.03.2007, 19:19
Daca din 2009 se vor interzice becurile cu incandescenta, la farurile masinilor ce se va folosi?

Consultant electrice
11.04.2007, 21:11
In principal problema renuntarii la becurile cu incandescenta se pune pentru spatiile de locuit, birouri, iluminat public , insa exista solutii si pentru domeniul auto :
Sunt in principiu doua tehnologii care deja se folosesc din ce in ce mai mult: prima ar fi tehnologia becurilor cu descarcare in xenon, ce ofera o lumina mult mai puternica decat a becurilor clasice la un consum redus(35w/faza scurta in loc de 55w cat consuma becul clasic standard) sau tehnologie LED care momentan este destul de costisitoare din cauza blocurilor optice speciale, complet diferite de cele clasice si a costurilor ridicate de productie a LED-urilor hiperluminoase.
Avantajele acestei tehnologii in domeniu sunt multiple pe langa consum redus de energie, durata de viata este mai mare, in cazul lampilor de stop pentru frana timpul in care sursa luminoasa ajunge la intensitatea luminoasa maxima este foarte scurt .

KATALIN
16.04.2007, 21:09
stimati colegi,eu personal vreau sa stau pe intuneric dupa ce trec"stix"ul.
pana atunci vreau sa am lumina.si nu sunt adeptul risipei.
ma adresez dumneavoastra celor cu 3-4 camere si 7-8 becuri in toata casa:stingeti domnilor lumina pe aleea casei sau iluminatul fatadelor macar 2-3 ore pe noapte,lasati doar cateva lumini in curte si stingeti restul,iar cand plecati de acasa stingeti va rog iluminatul public ca ramane aprins pana seara cand va intoarceti acasa.
e o gluma...serioasa!

marians
17.04.2007, 06:03
Daca din 2009 se vor interzice becurile cu incandescenta, la farurile masinilor ce se va folosi?
Masinile (cu exceptia tramvaielor si troleibuselor) nu sunt conectate la retea.
Oricum, tehnologia LED a aparut si se dezvolta mai rapid la masini.

dmugurel
30.04.2007, 11:50
Aricol interesant in gandul:
http://www.gandul.info/articol_37384/monitoare_de_energie_in_casele_britanice.html

alex virtual
19.05.2007, 18:01
eu unul nu mi-as face probleme in legatura cu energia electrica.de ce?pentru k stim cu toti k aceasta forma de energei nu o sa dispara cat o sa existe omul pe pamant.eu mai mult ma ingrijorez de poloarea produsa de om in fabricarea altor surse de energie si de poloarea proriu zisa realizata de om.adica cu exceptia termocentralelor si a centralelor atomice(ex cernobalul)fabricarea de energie electrica nu polueaza mediul)acum pe bune cat la suta credeti dumneavoastra ca polueaza mediul fabricarea de curent electric?va salut

Consultant electrice
20.05.2007, 21:26
Energia electrica poate fi produsa in multe feluri, multe dintre metode nefiind poluante insa procentul producerii de energie electrica pe aceste cai este mic. Sunt tari precum Polonia din cate stiu, care produc preponderent energie electrica cu ajutorul termocentralelor. La noi in tara exista multe hidrocentrale insa acestea asigura procente mici din energia electrica necesara si de obicei sunt folosite pentru preluarea "varfurilor" de consum, neputand functiona la capacitate maxima in mod continuu.
In cazul centralei nucleare de la Cernobil poluarea s-a produs din cauza unui accident.

alex virtual
20.05.2007, 21:30
intocmai, domnule dar tot poluare a rezultat,in rest aveti perfecta dreptate.va salut.

Consultant electrice
21.05.2007, 10:31
Probleme exista insa si la tehnologiile noi. Televizoarele cu plasma sunt in general de dimensiuni mari si consuma mai multa energie raportat la televizoarele CRT de aceleasi dimensiuni. Exista cateva solutii si pentru inlocuirea televizoarelor cu plasma, dar momentan nu s-a "maturizat" inca destul tehnologia respectiva. Am citit undeva mai demult cum ca un tv cu plasma "emite" in jur de 400kg de dioxid de carbon pe an fata de aproximativ 150kg cat emite un CRT.

alex virtual
21.05.2007, 11:12
deci si noua tehnologie are dezavantajele ei!

Consultant electrice
02.07.2007, 15:35
Ce parere aveti despre aerul conditionat? Il folositi, il suportati? Care e temperatura pe care il setati cel mai frecvent?

Mircea G
02.07.2007, 15:59
Propun ca facem ceva

Va rog sa va spuenti parerea si eventual sa imbunatatiti acesta idee. Interesanta discutie ! Eu deocamdata sint in faza de mici economii . Am izolat casa , termopane , folie reflectorizanta la calorifere , termostat de ambient si termostate de calorifere , anticalcar pt apa , deci lucruri minore . Despre consum nu pot vorbii inca daca a scazut sau crescut . Cert e ca in fiecare zi se adauga un aparat nou deci ce reduci azi se adauga miine . Ce vreau sa fac in viitor ... Ma tot uit la soarele asta si vad ca ar putea fi folosit la ceva . Vreau ca la anul cind schimb tabla pe casa sa pun citeva panouri solare . Sper sa fac cu ajutorul lor o oarecare economie la gaze . Pina atunci ma documentez la tot ce implica asta . ( tip panouri , conectare cu centrala , etc .)

Seni
02.07.2007, 16:11
Ce parere aveti despre aerul conditionat? Il folositi, il suportati? Care e temperatura pe care il setati cel mai frecvent?
cand in locuinta sare de 28 grade....., setat pe 22 grade

Mircea G
03.07.2007, 15:34
[quote="Consultant electrice"] Interesanta ideea de a discuta despre consumul de energie . Problema se pune cam asa : Nu cred ca doare pe cineva ce se intimpla cu planeta asta atita timp cit noi avem o viata efemera . Asta e propaganda pentru <sensibilizarea mintilor cu max 2 neuroni > si vinderea unor echipamente extrem de scumpe care au rol de a face o minima economie de energie . In realitate fiecare om e interesat sa reduca consumul doar pt protectia buzunarului dar aici ne intilnim cu ce spuneam mai sus , toate echipamentele astea sint scumpe asa ca practic nu ajungi sa simti economia facuta . Caz concret ; Am izolat casa , cost peste 3000 euro. In cit timp recuperez eu banii astia ? Apuc ziua sa ies pe plus ? Si daca o apuc atunci vine timpul sa renovez ce am facut azi asa ca nu voi fi in cistig in vecii vecilor.Si eu incerc ca tot omul normal sa reduc facturile dar nu se poate foarte mult deoarece fiecare zi aduce un consumator nou sau un alt mod de folosire al celor existente ! Ma gindeam sa pun panouri solare si acum deja stau si ma gindesc si calculez utilitatea lor , financiar vorbind . La cit costa intregul echipament mai bine imi vad de treaba ca iarasi ajung cu banii dati si eu recuperez ceva la sfintul asteapta ! La echipamentele solare nici macar garantia nu acopera perioada de presupusa amortizare , deci ? unde e rentabilitatea ??? Deci hai sa nu facem pe grijulii fata de biata planeta ci sa ne gindim la ceva concret pt buzunarele noastre ca acolo sta fericirea . Sa cautam ceva ieftin care face economie mare ! Nu e un paradox dar daca cineva aduce asa ceva pe piata va spun eu ca dispare cu tot neamul lui in neant ! Economia mondiala nu permite asemenea inventii . Unde e motorul cu apa . masina de spalat fara apa si detergenti , medicamentul ptr sida si cancer ????? Tot ce ar putea ridica nivelul de trai si imbunatatii viata DISPARE cu tot cu inventator ! Noi nu sintem decit pt a muncii ca robii si sa fim tot timpul inglodati in datorii si probleme financiare sa cumparam produsele lor , de care daca am fi mai radicali ne putem lipsii . Si iarasi ,DECI , cine stie cum se face o instalatie solara cu BUTOI ,empirica ,macar vara sa facem dus moca ?

alex virtual
03.07.2007, 18:38
1000000000000000% aveti dreptate dle Mircea!!!!!!! :idea: pe principiul acesta merg majoritatea populatiilor de pe glob!va salut!

Mircea G
03.07.2007, 20:15
1000000000000000% aveti dreptate dle Mircea!!!!!!! :idea: pe principiul acesta merg majoritatea populatiilor de pe glob!va salut! Poftim reactie la meseriasii de pe forum ! Le e jena sa spuna ceva despre instalatia solara cu BUTOI . E sub demnitatea lor de meseriasi ? Noi vorbim de economie ? Noi care stam toata ziua pe net ? si e clar ca cine are pc si net are si un mod de viata activ care presupune CONSUM !

alex virtual
03.07.2007, 21:20
1000000000000000% aveti dreptate dle Mircea!!!!!!! :idea: pe principiul acesta merg majoritatea populatiilor de pe glob!va salut! Poftim reactie la meseriasii de pe forum ! Le e jena sa spuna ceva despre instalatia solara cu BUTOI . E sub demnitatea lor de meseriasi ? Noi vorbim de economie ? Noi care stam toata ziua pe net ? si e clar ca cine are pc si net are si un mod de viata activ care presupune CONSUM !
:twisted: eeeeee mai usor .........pai ce inseamna asta?????sa va dau o idee despre butoiul(cca.200litri de plastic) despre care vorbiti am vazut pe la cineva.un butoi plasat cam la 3 metri de sol sub care era plasat o bucata de tabla lucioasa de forma concava pentru a reflecta razele de soare cat mai mult spre butoi!urmat de un furtun si un robinet.....gata dusul!apropo eu intru pe net cand vin de la munca si inainte daca nu apuc seara!cu toate ca nu prea am o varsta mai inaintata am multe responsabilitati> asa ca va rog sa luati alt exemplu nu pe mine.....cu respect, va salut!!!

alex virtual
03.07.2007, 21:26
p.s.eu sunt electrician nu instalator sanitar!!!!!!!!apropo recomandati-mi si mie un circuit logic care sa contina 4 porti "si", 2porti "sau" plus un stabilizator integrat in el (5 volti)TTL ca nu prea am idee.....!va salut!!!!

:D
sper ca o sa va DATI SEAMA de ce am vrut sa apun!
VA SALUT!

DanielF_67
04.07.2007, 17:21
Dl Maxim nu stam toata ziua pe net ,dupa cum a spus si Alex mai mergem si la munca si daca avem timp seara mai intram si pe forum ,care e problema///?Nu vreau sa intram in polemica dar am observat ca te contrazici singur in multe cazuri.ce ma intereseaza pe mine de butoaie cu apa?

Mircea G
04.07.2007, 22:28
[quote="DanielF_67 Nu intra nimeni in polemica aici . Hai sa va spun eu cum sta cu presupusele contradictii . Inca , pina la virsta mea , modul de viata consumist -indoctrinar m-a afectat in mica masura asa ca inca imi place sa pun intrebari ,sa caut solutii deci nu iau de bun tot ce incearca sistemul economic sa-mi bage pe git , drept produse de top ! Nu sint chiar asa naiv ! Si panourile solare cu care am inceput discutia am vazut ca sint foarte scumpe 4000-6000 euro deci m-am intrebat ce economie fac eu daca dau atitia bani pe ele ! Asa am ajuns la varianta cu BUTOIUL care va streseaza pe toti . Azi am cautat pe net si surpriza : cea mai simpla instalatie solara este cu termosifon nu are automatizare nimic este un butoi modernizat . Cost ? Aprox 4oooeuro !!!!! Va intreb ? merita ? Nu e mai simplu sa fac o instalatie manufacturata care nu costa mai mult de 3-4 sute euro ? si care face EXACT acelasi lucru ? Stiu ca discutia nu e pe domeniul dvs de activitate dar puteti trage niste concluzii !!!!!!!!!! Si pentru cei care mai citesc mesajele acestea , e cineva care poate argumenta economic rentabilitatea acestor panouri solare ?

alex virtual
04.07.2007, 23:02
[quote="DanielF_67 Nu intra nimeni in polemica aici . Hai sa va spun eu cum sta cu presupusele contradictii . Inca , pina la virsta mea , modul de viata consumist -indoctrinar m-a afectat in mica masura asa ca inca imi place sa pun intrebari ,sa caut solutii deci nu iau de bun tot ce incearca sistemul economic sa-mi bage pe git , drept produse de top ! Nu sint chiar asa naiv ! Si panourile solare cu care am inceput discutia am vazut ca sint foarte scumpe 4000-6000 euro deci m-am intrebat ce economie fac eu daca dau atitia bani pe ele ! Asa am ajuns la varianta cu BUTOIUL care va streseaza pe toti . Azi am cautat pe net si surpriza : cea mai simpla instalatie solara este cu termosifon nu are automatizare nimic este un butoi modernizat . Cost ? Aprox 4oooeuro !!!!! Va intreb ? merita ? Nu e mai simplu sa fac o instalatie manufacturata care nu costa mai mult de 3-4 sute euro ? si care face EXACT acelasi lucru ? Stiu ca discutia nu e pe domeniul dvs de activitate dar puteti trage niste concluzii !!!!!!!!!! Si pentru cei care mai citesc mesajele acestea , e cineva care poate argumenta economic rentabilitatea acestor panouri solare ?
fara suparare:cred ca exista un forum in Misiunea Casa pe care puteti discuta acest subiect!altul decat "lumina si instalatiile electrice".de ce nu mi-ati raspuns la intrebarea cu circuitul logic ???!!probabil ca nu stiti!!asta am vrut sa va arat,ca intrebarea Dvs.e paralela cu domeniul meu de activitate!exact cum intrebarea mea e paralela cu ce cunoasteti Dvs.in electronica!nu inteleg de ce ma-ti luat un exemplu negativ ca nu am raspuns la o intrebare care nu e de domeniul meu!as dori sa incheiem discutia aceasta aici si sa postam lucruri interesante pe forum nu sa ne certam sau cine stie ce!deci va rog .....hai sa ne comportam ca si cum suntem buni prieteni!cu respect va salut!ALEX!!!!I'M ONLY VIRTUAL!

Mircea G
05.07.2007, 00:07
[quote="alex ..............La ce nu stiu nu raspund ! Logic ! S-a ajuns la discutii cu instalatia solara deoarece discutia a inceput generic cu limitarea consumului de energie iar energie nu inseamna doar curent electric . Acesta e motivul pt care credeti ca eu am pornit pe aratura cu discutiile ! Asa cum am mai spus sint persoane care citesc si alte subiecte nu numai cele pe profilul lor de activitate. In tot cazul trebuie sa recunoasteti ca discutia este constructiva ! Si care e raspunsul totusi ???

alex virtual
05.07.2007, 20:38
[quote="alex ..............La ce nu stiu nu raspund ! Logic ! S-a ajuns la discutii cu instalatia solara deoarece discutia a inceput generic cu limitarea consumului de energie iar energie nu inseamna doar curent electric . Acesta e motivul pt care credeti ca eu am pornit pe aratura cu discutiile ! Asa cum am mai spus sint persoane care citesc si alte subiecte nu numai cele pe profilul lor de activitate. In tot cazul trebuie sa recunoasteti ca discutia este constructiva ! Si care e raspunsul totusi ???
EU PERSONAL cred ca limitarea consumului de energie pe acest forum se refera la energia electrica si la mijloacele poluante prin care se produce aceasta energie!(repet :"PARERE PERSONALA")
un raspuns ar fi: cddma 4467 PHILIPS sau (cu mai putine porti "si"/'sau' ar fi CDB440!dar asta nu conteaza!!!nu cred ca intereseaza pe nimeni!
va salut!

Consultant electrice
06.07.2007, 11:08
Panourile solare sunt scumpe pentru ca inca sunt la inceput; inca nu sunt multi producatori interesati sa construiasca asa ceva. La inceput si becurile economice erau extrem de scumpe.
Sunt insa companii specializate care studiaza si cerceteaza de ceva ani acest domeniu si chiar daca preturile sunt mari nu cred ca putem compara totusi instalatiile lor cu un butoi vopsit negru si pus in soare. Exista instalatii gandite sa functioneze si pe timpul iernii folosind radiatia solara.
In Grecia majoritatea caselor au astfel de instalatii cu panouri solare sau cu un fel de "butoi" cum ii spuneti dvs, insa toate seamana intre ele si sunt produse de fabrica nu artizanal. Eu sunt convins ca acele instalatii nu au costat 3000-4000euro.

Incercam totusi aici sa discutam despre domeniul electricitatii.

alex virtual
07.07.2007, 10:21
tinand cont de schimbarile climatice aparute pe planeta eu cred ca cea mai indicata ar energia eoliana si cea hidroelectrica!ar fi cazul sa evitam termocentralele!sa folosim masini care merg pe aer comprimat,sau baterii :) !sa se dea o lege in care sa se specifice in mod obligatoriu ca pe o anumita suprafeta de teren sa existe un anumit nr.de arbori,asta pentru a compensa lipsa padurilor(privind de sus Romania sa fie toata verde si albastra)!folosirea energiei electrice pentru a obtine altei forme de energie din ea, este cea mai nepoluanta pentru natura,insa este poluanta producerea ei!practic un "paradox"! :( .
va salut!

Lord
05.09.2007, 13:44
Nu stiu ce sa spun ar trebui sa ieftineasca masinile ecologice si sigur o sa imi iau o masina de accea momentan sunt super scumpe ..

Cred ca cea mai buna varianta pentru a nu mai polua atat de mult este sa ne achizitionam un sistem de producere curent pe baza de caldura [panouri solare] este cea mai buna varianta .

Dai 1000 de euro si stai in fata

Consultant electrice
06.09.2007, 15:58
In Turcia am vazut ca sunt raspandite astfel de sisteme. Am vazut cateva locuinte dotate cu panouri solare. In mod sigur pe viitor se vor raspandi din ce in ce mai mult, daca nu apare alta solutie mai eficienta.

DIY
03.10.2007, 20:07
[quote=Consultant electrice] Interesanta ideea de a discuta despre consumul de energie . Problema se pune cam asa : Nu cred ca doare pe cineva ce se intimpla cu planeta asta atita timp cit noi avem o viata efemera . Asta e propaganda pentru <sensibilizarea mintilor cu max 2 neuroni > si vinderea unor echipamente extrem de scumpe care au rol de a face o minima economie de energie . In realitate fiecare om e interesat sa reduca consumul doar pt protectia buzunarului dar aici ne intilnim cu ce spuneam mai sus , toate echipamentele astea sint scumpe asa ca practic nu ajungi sa simti economia facuta . Caz concret ; Am izolat casa , cost peste 3000 euro. In cit timp recuperez eu banii astia ? Apuc ziua sa ies pe plus ? Si daca o apuc atunci vine timpul sa renovez ce am facut azi asa ca nu voi fi in cistig in vecii vecilor.Si eu incerc ca tot omul normal sa reduc facturile dar nu se poate foarte mult deoarece fiecare zi aduce un consumator nou sau un alt mod de folosire al celor existente ! Ma gindeam sa pun panouri solare si acum deja stau si ma gindesc si calculez utilitatea lor , financiar vorbind . La cit costa intregul echipament mai bine imi vad de treaba ca iarasi ajung cu banii dati si eu recuperez ceva la sfintul asteapta ! La echipamentele solare nici macar garantia nu acopera perioada de presupusa amortizare , deci ? unde e rentabilitatea ??? Deci hai sa nu facem pe grijulii fata de biata planeta ci sa ne gindim la ceva concret pt buzunarele noastre ca acolo sta fericirea . Sa cautam ceva ieftin care face economie mare ! Nu e un paradox dar daca cineva aduce asa ceva pe piata va spun eu ca dispare cu tot neamul lui in neant ! Economia mondiala nu permite asemenea inventii . Unde e motorul cu apa . masina de spalat fara apa si detergenti , medicamentul ptr sida si cancer ????? Tot ce ar putea ridica nivelul de trai si imbunatatii viata DISPARE cu tot cu inventator ! Noi nu sintem decit pt a muncii ca robii si sa fim tot timpul inglodati in datorii si probleme financiare sa cumparam produsele lor , de care daca am fi mai radicali ne putem lipsii . Si iarasi ,DECI , cine stie cum se face o instalatie solara cu BUTOI ,empirica ,macar vara sa facem dus moca ?

Adevarul este undeva la mijloc.

In primul rind, sint persoane care intra pe directia aceasta, a consevarii energiei si resurselor, din principiu.

In al doilea rind, imbunatatirile (pe care eu nici macar nu le-as numi minore) tin si de confortul de zi cu zi. Ca exemplu, izolatia casei: in afara ca reduce costurile, da un confort sporit la interior. Cine a incercat sa aseze o canapea linga un perete neizolat si a simtit cum il ia curentul la ceafa, stie la ce ma refer.

Nu in ultimul rind, pe plan international, se dau ajutoare in bani si tarife preferentiale la utilitati celor ce opteaza pentru sisteme eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Poate sa ajunga metoda asta si in tara. Ti-ai izolat casa? Vine inspectorul, verifica, certifica si primesti o compensatie baneasca.

Acum despre butoi: in locul butoiului, eu as recomanda un rezervor care sa aiba o mai mare arie expusa razelor solare. O teava cu diametrul de, sa zicem, 30-40cm si lunga de citiva metri, cu capace sudate la capete si vopsita intr-o culoare inchisa da destula apa pentru dus. Se poate monta de-a lungul casei, la inaltimea acoperisului, avind astfel si cadere libera suficienta pt. dus. Normal, acestui rezervor ii trebuie si un preaplin.

Nu ne mai ramine decit sa montam pompa care ajuta la umplerea rezervorului. Simplu: pompa manuala (in ideea ca ducem economia pina la capat) cu actionare pneumatica la distanta, actionata de deschiderea portii sau a usii de la intrare sau (de ce nu? daca se poate) de ambele.

Singura problema care ramine este aceea ca, daca rezervorul nu este prevazut cu cine stie ce tip de izolatie sau miez care sa permita si inmagazinarea caldurii, dusul de baza este cel de seara.

Numai bine,
DIY

gheorghe ionut
14.10.2007, 08:02
Salut!
Ce parere aveti de panourile fotovoltaice?
Va intreb asta pentru ca eu am adus din Italia aceasta solutie impreuna cu produsul si deocamdata este foarte greu sa le implementez.

gheorghe ionut
14.10.2007, 08:17
Panouri pentru incalzit apa am vazut si eu in toata Europa cum erau la noi antenele pe fiecare casa in vremea comunista
Am adus un import cu exclusvitate pentru Romania cu tot sitemul de cazan ,regulator electronic si rezistenta ,cu preturi cu 50% mai bune decat ce este in Romania la ora asta ( o instalatie de 85 litri este acum pe piata undeva de la 1300 lei -eu o am la aproximativ 800 ron cu tot sistemul electronic de auto reglare).Fata de panourile fotovoltaice, care se vand foarte greu , aici treburile stau altfel (probabil din cauza ca sunt mai accesibile pentru tot omul de rand).Vreau sa va zic ca eu la ora asta am doua super solutii de energie ecologica:
1-Panouri fotovoltaice -capabile sa produca curent pentru casa pe care sunt montate si plusul de curent rezultat se introduce in retea in mod automat si contorizat .Practic cei care poseda asa ceva nu numai ca au curent gratis fara poluare ba chiar mai si vand .
2-Panouri solare de incalzit apa pentru uz proppriu.

Mircea G
06.12.2007, 22:57
Cautind pe net tot felul de solutii pentru reducerea consumului de energie , am dat peste o chestie foarte interesanta ,<Decizia Comisiei Europene de a reduce cota emisiilor de dioxid de carbon din Romania va determina scaderea productiei de energie, ceea ce va duce la majorarea preturilor la consumatori, potrivit Institutului pentru Studii si Proiectari Energetice (ISPE).>Este un citat din EvZ din 1 nov 2007 . Deci ? Se pare ca cei care investesc in economisirea energiei sint clar fraieri , deoarece cheltuie bani sa faca o economie dar apoi vin baietii si-ii maresc tariful la restul , iar cei care stau linistiti si-ii doare fix in cot suporta si ei consecintele . CONCLUZIE : STATUL NICIODATA NU NE VA LASA SA TRAIM LINISTITI . Si stiti de ce ? Oamenii care nu au probleme , GINDESC iar cei care GINDESC sint periculosi. Si asta nu spun eu ci serviciile secrete din lumea intreaga ! REFLECTATI !

alex virtual
08.12.2007, 12:01
cel putin incercam sa ocrotim natura daca buzunarul nostru tot gol ramane!tot e ceva....!
va salut!

Consultant electrice
28.03.2008, 11:39
O initiativa interesanta: http://www.orapamantului.ro/actioneaza

Nelu F
28.03.2008, 18:27
Initiativa interesanta care poate avea consecinte neplacute prin variatiile foarte mari in cererea de energie electrica. Daca se constata o scadere apreciabila a consumului in sistemul energetic national ar putea fi scoase din productie un numar de unitati de productie (prin lipsa consumului de electricitate si pastrarea in functiune a unitatilor de productie nu se face cine stie ce economie, energia electrica produsa nu poate fi conservata iar energia primara folosita la generare-pacura, gaz, carbune, hidro, nucleara-se consuma inutil). La revenirea consumatorilor in retea, printr-o actiune sincronizata, se creeaza suprasarcini care pot actiona sistemele de protectie ceea ce ar duce la pene de curent extinse.
Nu te poti juca cum vrei la scara larga intr-un sistem energetic national introducand si scotand consumatori dupa bunul plac (un bec intr-o locuinta poate ca nu inseamna mult, dar cate un bec in milioane de locuinte care sunt conectate sau deconectate simultan?).
Vedeti ce s-a intamplat in SUA in urma cu cativa ani.
Marii consumatori, care sunt eligibili, platesc penalitati daca nu realizeaza consumul declarat (oare de ce?).
Putem face economii utilizand electrocasnice ce au un consum redus, dar nu cred ca initiative de genul celei din link pot duce la ceva bun. Daca am stins lanterna pt 5 min putem sa ne bucuram de o durata mai mare a vietii bateriei cu 5 min, dar doar in acest caz.

Mircea G
28.03.2008, 18:47
[quote="Nelu F"]Initiativa interesanta care poate avea consecinte neplacute prin variatiile foarte mari in cererea de energie electrica. ..../quote]
Acest lucru am scris si eu mai sus . In prima faza , reducerea consumului in mod masiv poate duce nu numai la avarii dar la cresterea pretului , producatorii si transportatorii trebuind sa investeasca in echipamente de protectie a sistemului si sa vinda apoi un nr redus de Kw produs in acelasi echipament ! Pretul curentului vindut trebuie sa acopere toate cheltuielile , chiar daca vinzi un singur Kw ! Asta in prima faza . Totusi daca se gindeste la scara mai mare se gasesc solutii , nu trebuie sa fim sclavii kw ! In tot cazul , daca miine se descopera un echipament solar extrem de performant care poate elimina consumul de curent vom fi taxati ( sigur ) la m2 de panou solar !

alex virtual
29.03.2008, 16:11
chaiar daca in opinia unora consecintele intreruperi in masa a luminii nu sunt chiar asa de bune , aratam ca ne pasa de viitorul planetei noastre ! stingem lumina cel putin pentru respectul fata de Terra !
o zi buna!

Consultant electrice
06.04.2008, 14:34
Ideea nu era neaparat "sa se faca economie" in aceea ora, ideea era mai mult sa fie sensibilizati oamenii in legatura cu consumul de energie electrica in general, adica chiar daca nu iti pasa de banii pentru factura sa mai stingi din luminile care nu iti folosesc, sa utilizezi surse economice de iluminat etc.

Mircea G
06.04.2008, 18:08
chaiar daca in opinia unora consecintele intreruperi in masa a luminii nu sunt chiar asa de bune , aratam ca ne pasa de viitorul planetei noastre ! stingem lumina cel putin pentru respectul fata de Terra !
o zi buna!
:arrow: Ora Pamantului este un exemplu elocvent de "lobby ecologic", un caz de "conformism colectiv". Aceasta este opinia jurnalistului Traian Ungureanu, postata intr-o insemnare pe blogul ziarului Cotidianul, pe 30 martie. Traian Ungureanu critica evenimentul organizat in seara de 29 martie, care, prin stingerea becurilor timp de o ora la nivel mondial, a avut ca scop cresterea gradului de constientizare asupra fenomenului incalzirii globale si de a dovedi ca gesturile mici pot face diferenta impreuna. Jurnalistul a calificat evenimentul din Romania ca fiind "un caz de transplant hilar si ipocrit, un amestec jenant de ignoranta si mimetism inept".(http://www.green-report.ro/dynamic/stiri/stiri/traian-ungureanu-ora-pamantului-a-fost-un-exemplu-de-mimetism-inept---8729.htm )

alex virtual
06.04.2008, 18:31
??Traian Ungureanu ?? da cine draq e asta ? Mircea tu spui asa doar ca unul pe care tu il crezi mai destept a spus cea ce susti tu ?

Mircea G
06.04.2008, 19:08
??Traian Ungureanu ?? da cine draq e asta ? Mircea tu spui asa doar ca unul pe care tu il crezi mai destept a spus cea ce susti tu ?
Nu ! Am constatat ca aici pe acest forum daca nu vi cu " docomente" incep discutiile contradictorii , persiflarile .....Nu am dat citatul pt ca ala e mai destept ca mine ci sa arat ca mai sint si altii care gindesc asa . Problema este alta . " Manifestari " de genul , sa stingem lumina pt economie , ma lasa rece . nu fac nimic la ordine sau ca spun ei ! Eu stiu ce am de facut , si fac fara sa ma frece careva la cap . Din grija pt planeta sau sa-mi protejez buzunarele , cert este ca eu fac economii prin micile investitii recente , macar sa faca si altii tot atit !

Skyworker
07.04.2008, 19:02
Am un vis...
Visez sa inalt in fiecare localitate, mai mica sau medie, cateva "elice de vant" pentru producerea curentului electric. Nu voi polua natura sub nici o forma si nici nu v-a costa mult curentul electric.Si eu am un vis.
Sa-mi acopar casa cu panouri fotovoltaice, si sa-mi bag picioarele in cei care zic ca asta dauneaza estetici.

Dar atat timp cat un panou solar de 1kw energie electrica costa in jur de 7000 euro in strainatate,( cu tot cu subventii de la stat), iar in Romania nu exista sistem de valorificare a energiei electrice produsa in casa, ( asa ca in majoritatea tarilor occidentale ) visul e irealizabil.

Dumitrescu Bruno
20.04.2008, 11:05
Buna ziua !
Modulele individuale - in functie de marime si puterea lor in wati -
costa intre 600 si 900 Euro .
Costurile modulelor reprezinta intre cca. 70% pana la 80% din
costurile totale ale unei instalatii fotovoltaice .
Cheltuielile de instalare a unei astfel de instalatii fotovoltaice depind in mare masura de zonele in care se monteaza precum si de locul de amplasare .
Standardul pentru instalatiile conectate la retea - pentru o casa cu o familie -
prevede astazi : 3-kWp .
Dar aveti dreptate > daca eu vreau sa alimentez dozat in reteaua de curent
electric a distribuitorului public.. oare primesc pentru curentul meu
o remuneratie, care este mai mare, decat pretul curentului, pe care ar fi trebuit sa-l platim ?!
Iata ca in Bulgaria care credeam poate multi ca sunt mult mai in "urma"
ca si noi > la acest capitol NU ! Ei primesc de la Guvern multi bani si ajutor
financiar ( apoi 20 - 25 ani de la reteaua publica ... ) !
In RO au numai firmele ( si ce concepte trebuie sa faci frate ca sa te asculte cineva pt.aprobare ) prioritate nu si acel mic om de rand care vrea si el sa beneficieze de o lege democratica > care exista in toata Europa !
Sau poate vorbesc eu prost. si ma poate invata cineva unde trebuie sa apeleze cineva pt. aceste info ( camera de comert te invarte numai din stanga in dreapta si apoi nu mai stie nimeni cum si ce ) ?!
Cu stima

Skyworker
01.05.2008, 15:06
Iata ca in Bulgaria care credeam poate multi ca sunt mult mai in "urma"
ca si noi > la acest capitol NU ! Ei primesc de la Guvern multi bani si ajutor
financiar ( apoi 20 - 25 ani de la reteaua publica ... ) !
In RO au numai firmele ( si ce concepte trebuie sa faci frate ca sa te asculte cineva pt.aprobare ) prioritate nu si acel mic om de rand care vrea si el sa beneficieze de o lege democratica > care exista in toata Europa !


Asa este.
Ar fi normal ca sa poti instala acasa un contor reversibil, care inregistreaza si face diferenta intre ce ai consumat si ce ai produs iar surplusul sa fie platit la fel cu cel furnizat de ENEL, daca nu chiar mai mult pentru ca energia solara/eoliana este curata.

Fara asta energia alternativa care in Germania este pe la 30 % din total, nu are nici o sansa.

Skyworker
02.05.2008, 11:13
Buna ziua !
Modulele individuale - in functie de marime si puterea lor in wati -
costa intre 600 si 900 Euro .
...prevede astazi : 3-kWp .


Ziceti ca 3 Kw putere instalata costa 900 euro?

Dumitrescu Bruno
02.05.2008, 14:02
NU !
... pana la 900 Euro per modul !
... ce frumos suna dar inca nu sa ajuns aici cu productia !
Per kW cam pana la 4000 Euro ( toata linia ) fara costuri de instalare si transport etc.!
Deci un modul are intre 160 si 220 W si costa cam pana la 900 Euro...
pentru o familie (3 kW) avem nevoie de cam 20 mp de suprafata de module !
Cu stima !

ghidutzu
11.05.2008, 19:44
Salut!Noi vb aici despre necesitatea limitari consumului de energie electrica cand multe firme consuma din belsug si mai presus de atat obliga sa se consume ca sa se vand lor produsele neinteresand de ceilati.Sa va dau un exeplu eu lucrez la o firma de pubicitate care au expuse cam prin toate magazinele benzinari etc rafturile lor luminoase,ei la randurile lor au un contract cu fiecare parte si depinde de firma se da cam de la 200 la 2000 euro fiecarui proprietar de magazine in care se gasesc rafturile aceste sa le tina in priza non stop daca nu ii penalizeaza la banii si normal ca omul ca sa nu piearda banii care ii da il tine in priza.Rfaturile sunt alcatuite din cate 2 neonane de 20w fiecare si cam 5 neoane de 15-20w tot fiecare si alte mult mai mari.Daca din multe firmele astea ar intelege ca ar trebui sa nu mai consume asa mult nu ma refer numai la asta dar am vazut si multe sedi de firme care sta din belsug lumina aprinsa chiar daca sunt plecati totzi si mai e un gardian inauntru poate sa-r face ceva.....

Consultant electrice
14.05.2008, 19:49
Ca sa nu mai vorbim de reflectoare de cativa Kw care baleiaza cerul Bucurestiului in fiecare noapte aproape si cladiri intregi si magazine lasate cu toate luminile aprinse peste noapte.

ear1976
14.05.2008, 20:43
pai tocmai de aia e bine venit topicul.

este bine stiut ca societatea din ziua de astazi devine din ce in ce mai energofaga, din diverse motive - publicitate, dezvoltare industriala, dezvoltare in materie de locuinte noi etc.
asta e si n-ai ce-i face, cerintele cresc.

de aceea trebuiesc gasite solutii viabile din timp - limitare consum inutil, folosire de surse alternative etc, numai ca inca exista in mintea anumitor personaje mentalitatea ca "ceea ce nu stii nu te afecteaza" asa ca nu se ia nici o initiativa.

Consultant electrice
14.05.2008, 23:26
Problema e ca exista si mentalitatea: "sunt banii mei si fac ce vreau cu ei"!

dmugurel
17.05.2008, 17:50
Tocmai am intrat in posesia revistei "Science Et Vie- Hors-Serie Nr 241 : La Maison Du XXI Siecle"
Sa vedeti acolo tendinte in domeniul consumurilor energetice in domeniul rezidential, in tot lantul: proiectare, productie materiale de constructie, constructie, folosire)
Daca la noi unii nu au auzit de case pasive, se scrie deja de case care produc mai multa energie decat consuma :shock:
Despre materiale noi de constructie, bazate pe nanotehnologii pana la....paie (folosite la constructia si izolatia caselor)
Francezii recunosc avansul luat de nemti in domeniu.
Catalogarea caselor din punct de vedere energetic in functie de consumul de energie pt incalzire/ m2 exact ca la electrocasnice, pe clase: E,D, ...B, A.
Doua circuite de apa rece, unul cu apa de la retea si altul cu apa pluviala:colectata, filtrata, depozitata si folosita la dus, masina de spalat (nu este dura), WC, in gradina..etc
Cazuri concrete de tehnologii care folosesc energii regenerabile, solare eoliene, pompe de caldura, costuri-perioada de amortizare....subventii (locale, nationale si europene !).
Suntem mult in urma, daca nu la tehnologii mai ales la mentalitate.
Cautati revista, merita banii (7 lei cred) eu am gasito in chioscurile inomedia.

gogu_ologu
21.05.2008, 00:18
Postul de aici mi-a dat o idee:

http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?p=114442#114442

Cu parere de rau, la noi energia bio/eoliana etc etc sunt "sf-uri" si 99% din cazuri (consumatori casnici) nici nu se gandesc sa-si puna asa ceva. S-au facut calcule si amortizarile sunt pe la 30 de ani.

Dar ca sa revin, din contra, la noi se incurajeaza consumul prostesc de energie:

1.
- spoturi puse aiurea, cand randamentul e foarte apropiat de halogen. In realitate, datorita constructiei spotului (ca-i spune spot, adica produce un fascicol focalizat), ajungem sa punem intr-o camera 4-6 astfel de elemente. Deci consumam mult mai mult, chiar fata de hulitele becuri cu incandescenta.

Dar taranul aude "spot", vede lumina multa si isi inchipuie ca daca e nou e bun.

2. clasicele PCuri au devenit omniprezente, si in multe case exista cate 2-3 bucati. Surse din ce in ce mai tari. Placi video la fel. Absolut aiurea.

Din (1) si (2) se ajunge ca omul sa stea in casa cu un resou de 500-1000W fara sa stie :) Iarna nu-i problema. Vara e nenorocire, pt ca pe langa curentul consumat aiurea mai adaugam inca pe atat pentru:

3. racire - aparatele de AC

4. nici alte aparate nu sunt cu mult mai bine gandite. Aspiratoare de 1500-2000W, ce scot la iesire aer cald, de zici ca-i aeroterma. Stiti cat consuma aspiratorul bunicii? 400W! Avea duza de aspirare mica, era mai economic, dar cele noi - nu.

5. noile plasme. Am injurat CRTurile ca mananca 70-100W, marketingul ii dadea inainte cu minunatele LCDuri care consumau numai 40-50W (monitoare sau televizoare mici). Noile modele de plasma consuma curent 150-250W.

Argumentele 1-5 sunt cu atat mai puternice, cu cat cei care folosesc aceste aparate sunt niste tarani (pardon, oraseni, bogatani de carton) pe care nu poti sa-i inveti legea lui Ohm nici in 10 ani. Deci habar n-au ce si cat consuma. Ii vedeti la serviciu vaitandu-se ca ajung cu masina mai incet decat ajungeti voi cu metroul. Ca deh, e greu sa cari o geanta de 2 kg.

Educatia pe linia asta trebuie inceputa din scoala, la greu, trebuie sa iti fie la indemana informatiile etc Emisiunile de 2 minute si initiativele cu fluturasi sunt vorbe in vant.

gogu_ologu
21.05.2008, 00:44
de aceea trebuiesc gasite solutii viabile din timp - limitare consum inutil, folosire de surse alternative etc, numai ca inca exista in mintea anumitor personaje mentalitatea ca "ceea ce nu stii nu te afecteaza" asa ca nu se ia nici o initiativa.

Bun venit in lumea reala. Cel bogat da banu si ia kWh mai scump, cel sarac strange cureaua. Asta pana cand se supara si porneste un razboi mic.

Tare mi-e mie teama ca se va ajunge in punctul critic, adica vor aparea probleme mari in economie, industrie, din cauza cresterii mari a pretului la energie.

Oamenii de rand (inclusiv patronii de firme, chiar mari) vor intelege cand ii va arde la buzunar, dar atunci va fi prea tarziu. Adica nu vor mai avea timpul sa isi adapteze afacerea pe un nou "model de consum" si vor intra in faliment.

Sunt curios cum se va rezolva problema

LE: Nimeni nu va stinge un bec de la o reclama luminoasa, atat timp cat reclama aia ii aduce profit - adica banul scos de pe urma reclamei e mai mult decat cel platit pe curent. Nimeni nu va stinge becul, asta sa va fie clar. Puteti sa umpleti cutiile postale cu flurasi, degeaba.

Si daca maine se va dubla pretul kWh, toti comerciantii vor ingloba costurile in noile preturi, iar de aici porneste o avalansa, pentru ca produsele mai scumpe sau serviciile sunt inglobate in altele. Nu stiu daca se vinde ceva pe piata care sa nu depinda destul de serios de energie.

Mircea G
21.05.2008, 06:28
Corect ! domnule Gogu ! Dar cine aude ? Sau cine intelege ?

dmugurel
25.05.2008, 14:37
Un articol interesant:
http://www.cotidianul.ro/actul_care_ti_arata_intretinerea_inainte_de_cumpar area_casei-44560.html

Lord
26.05.2008, 10:41
Un articol interesant:
http://www.cotidianul.ro/actul_care_ti_arata_intretinerea_inainte_de_cumpar area_casei-44560.html

Da este o reglementare UE peste 1 an nu se mai pot vinde apartamente fara acest certificat. Asa am auzit.
Si mi se pare corect. Cred ca noi ne clasam la clasa G

gogu_ologu
28.05.2008, 22:25
Un articol interesant:
http://www.cotidianul.ro/actul_care_ti_arata_intretinerea_inainte_de_cumpar area_casei-44560.html

Da este o reglementare UE peste 1 an nu se mai pot vinde apartamente fara acest certificat. Asa am auzit.
Si mi se pare corect. Cred ca noi ne clasam la clasa G

Asa, si? Nu isi va scoate nimeni certificat. Mare branza! Sau isi scoate unul in care se spune ca "casa e varza" :))

Ca sa scoti certificat, trebuie sa iti izolezi scara, ori asta se face la comun. Se ajunge la aceeasi problema, cea a banilor.

Nu stiti ca se zicea ca daca intram in UE, nu vom mai putea vinde apartamentele fara certificat energetic? Si ce s-a intamplat?

Aceeasi discutie despre cablurile atarnate pe stalpi. Discuta cineva cu un deputat si ala spunea la fel (nu el, altul destept). De parca vin comisarii UE si taie firele de pe stalpi.

Stati linistiti ca nu da nimeni legi contra mafiei imobiliare, vorba aia :) Oricum, certificatele in sine nu micsoreaza pierderile.

LE: Nu va dati seama ca dureaza minim cativa ani pana cand sa se izoleze o parte maricica din blocuri?

gogu_ologu
28.05.2008, 22:30
Ca sa lamurim problema, de fapt cred ca se asteapta cutremurul ce va sa vie (peste 3-20 de ani, lets say, avem sanse mari sa fie atunci), apoi sa se faca reparatiile la structura, apoi alte chestii mai de finete. Prea vrea cioara patefon in cuib, cand cuibul sta sa pice. :)

Va dati seama ca se vor face camasuiri de stalpi si pt asta trebuie dat jos polistirenul. Sa vezi distractie :)

PortalElectric
29.05.2008, 08:04
cred ca este o discutie serioasa legata de eficientizarea consumului energetic al unei locuinte, mai ales in conditiile in care energia devine din ce in ce mai scumpa la care se adauga incalzirea globala si epuizarea resurselor fosile
Va deveni mult mai ieftin sa gasim solutii si sa le folosim, decat sa platim note tot mai mari la intretinere

Mircea G
29.05.2008, 12:47
Va dati seama ca se vor face camasuiri de stalpi si pt asta trebuie dat jos polistirenul. Sa vezi distractie :) Exact chestia asta imi sta pe creier . In caz de ... sa te ti distractie ! Toata fatada , rigips pe interior , tavane , trebuie decopertat pt a face o reparatie . Sa nu mai spun alta perversitate a sistemelor moderne ...nu poti vedea daca sint fisuri mai mici care pot deveni periculoase in timp .

ear1976
29.05.2008, 15:39
cred ca se asteapta cutremurul ce va sa vie (peste 3-20 de ani, lets say, avem sanse mari sa fie atunci)


Cine zice asta, nenea Hancu? Sau asa e la moda acu, fiinca s-o petrecut in China?
Cutremuru cand vine....vine, asa vrea el, mai poa sa vina si tsunami, si buba neagra, si boamba cu curent electric....

gogoson
21.07.2008, 21:37
Acum cateva luni am facut o propunere de a incerca fiecare sa reduca consumul energie poluanta. De atunci eu unul am instalat panouri solare si am inchis centrala pe gaz cel putin pe perioada verii.
urmatorul pas este izolatia pentru a nu fi necesar sa cumpar aer conditionat. Am facut un experiment. Eu am o casa neizolata. Cumnatul meu avea una similara. Pe timp de vara in ambele case temp era de 30-032 de C. Am izolat casa la cumnatu` si acum el are 25 C si eu am tot 32 evident. El nu si-a mai cumparat aer conditionat. Asta este prima economie ce se vede direct. Adica a economist din start 2000 lei. (banii pe AC). Costul izolatiei a fost de 4500 lei, deci din start a recuperat 45 %.
Si nu mai punem confortul casigat. (ai temp uniforma in toata casa si nu iti bate alizeu` in ceafa)

Referitor la consumul de energie electrica trebuie sa specificam un lucru important, consumul de energie electrica NU ESTE POLUANT, ci producerea ei.

Faptul ca noi consumatorii reducem consumul de energie implica o reducere a productiei si o reducere a poluarii. Dar noi tratam efectul si nu cauza.
Solutia este ca toti consumatorii de energie sa foloseasca numai cea electrica, iar producerea ei sa nu mai fie poluanta.

Prima parte a frazei este relativ simplu de indeplinit, a doua este ff greu.

Trebuie retinut ca exista solutii de a produce energie electrica in cantitati ff mari, nepoluant. Cu pretul contruirii unei atomocentrale, poti sa pui pe tot litorarul de la Mangalia pana in Delta, numai eoliene una langa alta si produci de 10 ori energie decat produce centrala de la Cernavoda.

Cum probabil v-ati dat seama ce fecem cand nu bate vantul ? Nu mai vedem meciu ? Nu mai stam pe net ? Nu mai terminam operatia ?

Cum probabil v-ati dar seama deja, producerea energiei nu reprezinta o problema CI STOCAREA EI. Aici e marea problema ca nu exista solutii suficient de viabile pentru stocarea energiei nici la nivel industrial nici la nivel SOHO.

Deci, pana gasim o solutie pentru a stoca energia intr-o forma aceptabila economic, singura solutie este sa reducem consumul. Dar consumul nu se reduce daca trebuie sa reducem confortul. Iarasi, deci, nu putem sa mergem decat in sus si anume sa consumam mai putin dar sa SI crestem confortul. Aici trebuie sa intervina inginerii cu solutii, ca de asta treaba lor, nu ? :wink:

Consultant electrice
22.07.2008, 10:47
http://www.climatecrisis.net/

gabix
22.07.2008, 11:21
Discutia aceasta e lunga si inflacarata si e normal sa fie asa. Dar inainte de a salva planeta, lucru ce ar trebui agreat la nivel de guverne, haideti sa ne ajutam intii pe noi cei ce ne intereseaza aceste aspecte.

O singura remarca as avea la cele de mai sus si anume, dupa energiile curate , energia nucleara este cea mai nepoluanta. Aici exista un DAR ce tine de cit de bine isi fac treaba niste gigei si nu scapa apa contaminata pe linga. Dar si cu aceste mici accidente lucrurile sint in parametrii.
Iar daca necesarul de energie iti este asigurat din astfel de surse, stocarea se rezolva folosind hidrocentralele.

Dar revenind la oile noastre haideti sa discutam cazuri concrete de izolare, consum si productie la nivel mini ( de tip casa ) pe care au reusit unii dintre noi sa le faca sau au in plan sa le faca si si-au facut un studiu de fezabilitate ( nu neapart in forma standard de tip document ).

E cineva pe aici care poate afirma ca are o casa de tip pasiv dpdv energetic? Ne poate impartasi din experienta proprie?

gogu_ologu
30.07.2008, 01:53
cred ca se asteapta cutremurul ce va sa vie (peste 3-20 de ani, lets say, avem sanse mari sa fie atunci)


Cine zice asta, nenea Hancu? Sau asa e la moda acu, fiinca s-o petrecut in China?
Cutremuru cand vine....vine, asa vrea el, mai poa sa vina si tsunami, si buba neagra, si boamba cu curent electric....

Zice statistica/stiinta.
Intreaba orice om din domeniu sa vezi ce spune: domle, nu se stie cand va fi, dar un cutremur mare e la 30-40 de ani, cu o probabilitate P>90% (sa zicem).

<offtopic> Marumreanu si altii ziceau (parca) ca exista perioade in care avem cutremure mari, alternand cu altele in care le avem mai mici. Iar lucrul asta depinde de miscarea placilor. O perioada buna s-a terminat prin 2006. </offtopic>

Deci nu se poate (practic) sa nu avem cutremur in 20-30 de ani (lets say)

Deci nu e prea aiurea (uita-te la ultimii 200 de ani)

gogu_ologu
30.07.2008, 02:19
Acum cateva luni am facut o propunere de a incerca fiecare sa reduca consumul energie poluanta. De atunci eu unul am instalat panouri solare si am inchis centrala pe gaz cel putin pe perioada verii.
urmatorul pas este izolatia pentru a nu fi necesar sa cumpar aer conditionat. Am facut un experiment. Eu am o casa neizolata. Cumnatul meu avea una similara. Pe timp de vara in ambele case temp era de 30-032 de C. Am izolat casa la cumnatu` si acum el are 25 C si eu am tot 32 evident. El nu si-a mai cumparat aer conditionat. Asta este prima economie ce se vede direct. Adica a economist din start 2000 lei. (banii pe AC). Costul izolatiei a fost de 4500 lei, deci din start a recuperat 45 %.
Si nu mai punem confortul casigat. (ai temp uniforma in toata casa si nu iti bate alizeu` in ceafa)Tu si cumnatul tau, versus multimea de oameni care au atarnate aparate de AC. Uita-te la orice bloc, acum 5-6 ani era ceva sa ai AC, erai unicul pe scara, acum deja cred ca au vreo 20-30% din oameni, cel putin in Bucuresti.

Natura trage linie si zice:
3 ecologisti vs 1000 de consumatori nesabuiti... hmm, cine castiga? ;) Idem masini

Izolatia in Bucuresti e practic neinceputa la blocuri.

Referitor la consumul de energie electrica trebuie sa specificam un lucru important, consumul de energie electrica NU ESTE POLUANT, ci producerea ei.

Faptul ca noi consumatorii reducem consumul de energie implica o reducere a productiei si o reducere a poluarii. Dar noi tratam efectul si nu cauza.
Solutia este ca toti consumatorii de energie sa foloseasca numai cea electrica, iar producerea ei sa nu mai fie poluanta.

Prima parte a frazei este relativ simplu de indeplinit, a doua este ff greu.Viseeee. Energia hidro e cea mai ieftina, regiile au monopol si o dau cui vor (am aflat ca a crescut productia din hidro anul asta, si s-a dus la export). In Bucuresti enrgia electrica (EE) se obtine din surse poluante (termocentrale) - carbune, pacura etc


Deci, pana gasim o solutie pentru a stoca energia intr-o forma aceptabila economic, singura solutie este sa reducem consumul. Dar consumul nu se reduce daca trebuie sa reducem confortul. Iarasi, deci, nu putem sa mergem decat in sus si anume sa consumam mai putin dar sa SI crestem confortul. Aici trebuie sa intervina inginerii cu solutii, ca de asta treaba lor, nu ?
N-avem bani de centrale nucleare, iar alta solutie nu exista. Lipseste interesul romanilor iar solutii tehnice nu vad.

Daca va referiti strict la romani, discutia e cam degeaba. Toata treaba asta se datoreaza tarilor dezvoltate, si in primul rand US, care au consumat pana acum si consuma bine-mersi. Uitati-va la amprenta de carbon, la productia totala, per capita/etc de CO2 si veti vedea rosu aprins in US, vestul Europei, si un verde in Africa.

Romanii au inceput sa consume mai mult in ultimii ani. Chiar si asa cuntem in urma americanilor. Unul de acolo are in medie o casa de 100-200mp, 1-2 masini tari, calatoreste mult cu masina/avionul. OK, au aparut si la noi, dar acolo asta e media, distantele sunt mari, casele sunt mari, deci multa energie consumata.

Solutia? Statele dezvoltate o vor gasi. Nu noi (cercetarea e la pamant). Noi vom aplica, in cazul fericit. Oricum, la cat consuma ei, daca reduc mult amprenta de carbon, problema e rezolvata.

Eu am o impresie: ca treaba asta e cam moft (mai ales la noi) ;), ca nimanui nu-i pasa. Uitati-va la cati folosesc masina in Bucuresti, clar degeaba (stat la cozi).

Inca ceva: acum toata lumea arunca lucrurile dupa 1-3-5 ani - tesaturi, electrocasnice. Chiar prin reciclare, daca obtinem altele noi, consumam o gramada de energie. Nu mai zic ca la noi reciclarea e cam 0.

Si inca ceva: mancarea procesata, tot ce se proceseaza inseamna energie - gaz, petrol, curent. Plasticul, aromatizantii, colorantii - tot din petrol se obtin (chimia carbonului).

Si inca ceva: economia globala: miscare, tendinta de a merge la lucru in alt cartier, oras, de a ne misca mai mult. Transporturile cresc (uitati-va pe graficul industriei aeronautice, veti vedea o crestere constanta, f. putin intrerupta de 9/11). Asta inseamna energie.

Fericiti sunt arabii si rusii. ;)

gogu_ologu
30.07.2008, 02:35
Sa va mai dau 3 exemple:

1.
Am vrut sa iau zilele astea un router, sa-mi fac retea acasa. Pentru ca tin la banii mei si am si asa destule electrice in casa, am zis sa ma interesez daca ce vreau eu sa iau consuma mult.

Ma uit in manual, vad la alimentare: 2A la 12V. 24W e mult de tot pentru un router, de obicei astea consuma vreo 5W. OK, intreb vanzatorul de la noi - habar n-are. Scriu mail la 2 producatori (sedii in US si in Vestul Eu) - degeaba, n-am primit raspuns in 2 saptamani.

Chiar credeti ca un user mediu face toate astea?

2.
Am vrut sa iau o placa video, nefiind gamer. Asta inseamna ca placa mea ar trebui sa fie una cat se poate de modesta, undeva pe la 10W. Cu toate astea, in magazine gasesti numai placi pentru gameri. In documentatiile de pe siturile internationale nu se sufla o vorba despre cat consuma placa (nici vorba de regim normal sau maximal, nici macar consum mediu/tipic) Te duci in magazin si intrebi cat consuma, si ti se spune ca sub 200W, de parca am vorbi de vreun mixer :)

Am luat in final o placa care e data pe un site cu estimari ale consumului cu 20W, iar placa si asa frige la mana. In conditiile in care aproape tot timpul lucrez in 2D. E ca si cum as avea o masina de mers in Bucuresti, iar aceasta ar consuma 30litri/100, chiar stand la stop sau mergand cu 50kmh...

Sa va spun de sursele de PC, resouri ambulante, cu puteri utile de 500W sau mai mult, ca asa-i moda?

Nota bene: sunt consumator informat (zic eu) iar toti comerciantii habar n-au de asa ceva. Nici vorba sa ma ajute. Intamplarile 1 si 2 le-am avut cu produse de renume, nu cu "orice jaf" de componente.

3. Am vrut sa iau carcasa. Eu folosesc cca 2-300W utili, fiind un user modest (office, chestii usurele). Toate carcasele gasite la distribuitorul roman aveau de la 500W in sus. Am cautat pe net, am specificat sa se puna o sursa cu adevarat green - adica una cu randament 80%+ si la utilizare minima. Degeaba. Am primit sursa gasita by default. Toate eforturile mele au fost degeaba. Noroc ca sursa e de firma.

Daca vreti va mai spun. :)

gogu_ologu
30.07.2008, 02:43
Am fost invatat sa gandesc lucrurile global... Eu zic asa, baieti :) :

Degeaba esti tu ecologist, daca esti singurul din 100 de oameni. Incazlirea te va afecta si pe tine. Ba mai mult, daca traiesti in coliba, in saracie, la primul hop al naturii primul care moare esti tu, ecologistul si nu cel care are resursele la indemana.

Idem cu inundatiile in zonele despadurite. Apa a distrus si casa celui care nu a taiat un copac, si casa celui care a taiat un hectar de padure. Mai mult, hotul de lemne poate s-a pricopsit si si-a tras vila cu etaj, de nu pe el l-a luat apa. Daca nu cumva s-a dus la oras...

Trist dar adevarat. Cheia e egoismul, aka fiecare traieste, deci consuma pentru el. S-ar putea ca societatea aia traditionalista, cu oameni dusi la biserica (nu doar de forma ;)), sa nu fie asa de demodata, de nefunctionala pe cat credem.

gogoson
31.07.2008, 08:14
foarte mult negativism .....
cineva mi-a spus: " Viata e grea ...... nu-i nimic, ca trece repede "
In mare parte este adevarat ce ai spus, dar de undeva trebuie sa inceapa si ecologia asta ..., nu ? Incepe cu mine ca mi-am pus panouri, incepe si cu tine ca vrei pleca video de 20 W, incepe si cu altu` ca si-a pus pompa de caldura, si tot asa.

Ca sa-ti dau in exemplu: de cand a intrat boala in mine cu panorile solare ( adica acum 2 ani), alte 3 pesroane si-au pus panouri solare. Si nu pentru ca le-am facut eu o super prezentare in ppt si i-am plimbat pe la nu-stiu-ce showroom, ci pentru faptul ca au venit la mine acasa cu diferite motive si au vazut "jucaria" si au tras singuri concluzia ca merita treaba.
Deci picatura cu picatura se umple paharul. Important e sa vrem sa facem un lucru.
Starea asta de nepasare prin care trece romanu` nu ne este specifica, toate popoarele au trecut pe aici. O sa ne treaca si noua.

Lord
31.07.2008, 08:22
foarte mult negativism .....
cineva mi-a spus: " Viata e grea ...... nu-i nimic, ca trece repede "
In mare parte este adevarat ce ai spus, dar de undeva trebuie sa inceapa si ecologia asta ..., nu ? Incepe cu mine ca mi-am pus panouri, incepe si cu tine ca vrei pleca video de 20 W, incepe si cu altu` ca si-a pus pompa de caldura, si tot asa.

Ca sa-ti dau in exemplu: de cand a intrat boala in mine cu panorile solare ( adica acum 2 ani), alte 3 pesroane si-au pus panouri solare. Si nu pentru ca le-am facut eu o super prezentare in ppt si i-am plimbat pe la nu-stiu-ce showroom, ci pentru faptul ca au venit la mine acasa cu diferite motive si au vazut "jucaria" si au tras singuri concluzia ca merita treaba.
Deci picatura cu picatura se umple paharul. Important e sa vrem sa facem un lucru.
Starea asta de nepasare prin care trece romanu` nu ne este specifica, toate popoarele au trecut pe aici. O sa ne treaca si noua.

Ce putere au panourile tale .. si cam cat a facut toata investitia .. ? SUnt foarte interesat de acest domeniu .. dar am observat niste preturi colosale .. pentru acest tip de sistem ..

gogoson
31.07.2008, 11:08
vezi postul din DIY, - sisteme solare - home made

Lord
31.07.2008, 16:42
vezi postul din DIY, - sisteme solare - home made

Am vazut .. dar te-ai dus mult in cheltuiala .. pe mine ma interesa cel mai mult un sistem de panouri solari .. asta cu caldura mai incolo .. dar momentan curentul ma frige ...

gogoson
03.08.2008, 07:25
Se pare a aparut o luminita in acesta zona si ca am putea stoca energia in conditiile mai bune si mai ieftine

http://student.hotnews.ro/stiri-student_ecoblog-3793838-articolul-zilei-internet-descoperire-majora-domeniul-energiei-solare.htm

Mircea G
04.08.2008, 20:15
Se pare a aparut o luminita in acesta zona si ca am putea stoca energia in conditiile mai bune si mai ieftine

http://student.hotnews.ro/stiri-student_ecoblog-3793838-articolul-zilei-internet-descoperire-majora-domeniul-energiei-solare.htm Si se pare ca nu este nevoie atita timp cit avem petrol berechet , nu asa cum lasa unii sa se inteleaga ... :arrow: http://www.revistamagazin.ro/content/view/5748/20/ . Problema este ca celor care descopera ceva bun sau necesar pt omenire li se pune calus ! Asta am mai sustinut eu ! :arrow: http://www.revistamagazin.ro/content/view/5271/20/

gogoson
04.08.2008, 23:06
Nu e chiar asa.
Chestia asta ca unii au facut perpetum-mobile si il tin in sertar e mai mult o sperietoare pentru a tine mintea omului ocupata.

Daca puteau sa desfaca apa in hidrogen si oxigen f usor, nu se mai cinuiau sa se duca prin irak sa-si de singuri jos turnurile si etc. bagau totul intr-o cutie neagra la 200 sub pamant si producea energie electrica pe care o vindeau la acelasi pret. si gata, banii veneau singuri.

Realitatea este, ca desi exista motorul cu apa, dpdv ECONIMIC NU ESTE FEZABIL. In lumea asta privatul vrea sa faca bani!, PUNCT. Culmea ca si statu` vrea la fel.

Chestia cu petrolul este relativa. EL exista dar este f greu se scos. Nu se chinuie nimeni sa sape kilometri in pamant intr-un ocean periculos, daca ar putea s aproduce aceasi energie mult mai ieftin.

Cand o sa existe o soluti fesabila de stocare a energiei, cine o sa intre primul pe piata? compania petroliera, ca aia are si banii si interesul.

Exemplu concret: Toyota scos prius, masina hibrida. dpdv tehnic e ok, dar pretul ? deaia nu o cumpara nimeni, ca te costa 25 k euro.
Eu am luat auris diesel 2.0 cu 19 k si merge super. de ce as da inca 6k ? pai de 6 k euro cata motorina pun ?

Principiul este acelasi peste tot. Exista panouri solare de facut acm foarte eficiente. cate sunt instalate la noi in tara ? fff putine. acelasi motiv: sunt scumpe. Daca in loc de 1000 per panou dadeai 100, pai acum in Buc era plin pe panouri, le gaseai si pe trecerea de pietoni. daca bate soarele si acolo.

sa spunem ca facem cumva si separam hidro de oxigen. pai cum pastrezi hidrogenul, ca daca il pui intr-un rezervor, al-qaida nu mai trebuie sa-si cumpere bombe ca acum sunt indotarea standard la masinii.

Cum ar fi daca ai afla ca vecinu` ( care e cam uituc mai ales cand i-a ceva la bord) tocmai si-a tras centrala cu hidrogen ? primul lucru ca ti l-ai cumpara ar fi un cort sa te muti tu sau vecinu`.

Idea e ca de la teorie la practica e cale lunga.
E adevarat ca exista interese ( ca unii foate bogani vor si mai mult ), dar interese exista peste tot, chiar si la coada la casa la cora cand iti iei un cos de mana il umpli de da peste el doar ca sa stai la casa dedicata lor.

Ca sa inchei ca am luat-o si eu razna, pana acum foloseam energie fff ieftina (adica luai un gaz din pamant si ii dadeai foc si gata). De acum incolo se schimba situatia si trebuie sa fim mai inventivi decat atat.

EU cred ca energie geo este urmatoarea pe lista, care se poate exploata relativ usor, mai ales ca au aparut si solutii pentru home-use. si nu e dependenta de nimic.

aura smarandache
10.09.2008, 13:56
buna ziua, intrebare
ce problema apare daca computerul ramane deschis non-stop sau dvd-ul e ''on'' peste noapte (se aude un bazaait si carcasa e fierbinte ),ar fi ceva legat de "condensatorii electrolitici"care se pot strica ??(termen cules din mesaj)
as vrea un argument specializat ca sa ii conving pe ai mei sa inchida electronicele noaptea..
multumesc ,aura

ombun
10.09.2008, 14:54
....pompa de caldura....made in Ro....? (un vis...pana atunci...DY)
....panouri solare.....(fotovolt. si de productie ACM)...cand vor fi subv. de stat, ...pana atunci..DY sau nimic)


concluzie : noi suntem statul...noi luam atitudine...ceilalti care ar tr sa fie mai implicati..... :(

adam petre
10.09.2008, 15:31
nu stiu ce o sa facem dar e o problema serioasa eu sunt in Spania si aici este mai ieftina energia ca in Romania.Eu lucrez in constructii de 6 ani in spania si am gasit ceva materiale bune ce pot fi promovate si la noi in tara. sunt materiale ecologice si sunt foarte bune la izolatia unei case contra incendiilor contra inundatiilor si contra frigului care este o problema la noi in tara. acest material de la fabrica IBERCAL CORDOBA a fost promovat in Rusia Austria si alte tari cu temperatura joasa. contactatima si o sa va explic cum merge si cit costa pus intre peretii casei
.o sa uitati de inundatii foc ,caldura prea mare sau frig (centrala nu mai trebiue)are garantie 100 de ani
si o fatada forte frumoasa in toate culorile. nr telefono 034/663341315

Mircea G
10.09.2008, 20:01
adam petre :arrow: mai greu cu sunatul ! Aratati ceva poze si dati mai multe detalii . pe romaneste , cum se cheama materialul ?

cosmin2balan
15.09.2008, 21:51
Nu e chiar asa.
Chestia asta ca unii au facut perpetum-mobile si il tin in sertar e mai mult o sperietoare pentru a tine mintea omului ocupata.

Daca puteau sa desfaca apa in hidrogen si oxigen f usor, nu se mai cinuiau sa se duca prin irak sa-si de singuri jos turnurile si etc. bagau totul intr-o cutie neagra la 200 sub pamant si producea energie electrica pe care o vindeau la acelasi pret. si gata, banii veneau singuri.

Realitatea este, ca desi exista motorul cu apa, dpdv ECONIMIC NU ESTE FEZABIL. In lumea asta privatul vrea sa faca bani!, PUNCT. Culmea ca si statu` vrea la fel.

Chestia cu petrolul este relativa. EL exista dar este f greu se scos. Nu se chinuie nimeni sa sape kilometri in pamant intr-un ocean periculos, daca ar putea s aproduce aceasi energie mult mai ieftin.

Cand o sa existe o soluti fesabila de stocare a energiei, cine o sa intre primul pe piata? compania petroliera, ca aia are si banii si interesul.

Exemplu concret: Toyota scos prius, masina hibrida. dpdv tehnic e ok, dar pretul ? deaia nu o cumpara nimeni, ca te costa 25 k euro.
Eu am luat auris diesel 2.0 cu 19 k si merge super. de ce as da inca 6k ? pai de 6 k euro cata motorina pun ?

Principiul este acelasi peste tot. Exista panouri solare de facut acm foarte eficiente. cate sunt instalate la noi in tara ? fff putine. acelasi motiv: sunt scumpe. Daca in loc de 1000 per panou dadeai 100, pai acum in Buc era plin pe panouri, le gaseai si pe trecerea de pietoni. daca bate soarele si acolo.

sa spunem ca facem cumva si separam hidro de oxigen. pai cum pastrezi hidrogenul, ca daca il pui intr-un rezervor, al-qaida nu mai trebuie sa-si cumpere bombe ca acum sunt indotarea standard la masinii.

Cum ar fi daca ai afla ca vecinu` ( care e cam uituc mai ales cand i-a ceva la bord) tocmai si-a tras centrala cu hidrogen ? primul lucru ca ti l-ai cumpara ar fi un cort sa te muti tu sau vecinu`.

Idea e ca de la teorie la practica e cale lunga.
E adevarat ca exista interese ( ca unii foate bogani vor si mai mult ), dar interese exista peste tot, chiar si la coada la casa la cora cand iti iei un cos de mana il umpli de da peste el doar ca sa stai la casa dedicata lor.

Ca sa inchei ca am luat-o si eu razna, pana acum foloseam energie fff ieftina (adica luai un gaz din pamant si ii dadeai foc si gata). De acum incolo se schimba situatia si trebuie sa fim mai inventivi decat atat.

EU cred ca energie geo este urmatoarea pe lista, care se poate exploata relativ usor, mai ales ca au aparut si solutii pentru home-use. si nu e dependenta de nimic.

Mircea G
17.09.2008, 22:34
Pentru cine este interesat , am vazut ca exista variator pt becuri economice !

balint adrian
06.10.2008, 18:15
Pentru cine este interesat , am vazut ca exista variator pt becuri economice !

din cite stiu eu un bec are acelasi consum chiar daca are variator sau intrerupator

Consultant electrice
12.11.2008, 22:16
Daca ar fi asa unde se duce energia care nu mai este transformata in energie luminoasa? Ca in caldura nu se transforma...ar insemna ca nu ai putea pune mana pe variator :D

ear1976
13.11.2008, 07:06
Pentru cine este interesat , am vazut ca exista variator pt becuri economice !

din cite stiu eu un bec are acelasi consum chiar daca are variator sau intrerupator

Variatorul functioneaza prin reducerea tensiunii. Reducerea tensiunii nu se face prin cresterea rezistentei in circuit, ci prin modificarea formei de unda a lu' tensiunea, rezistenta in circuit ramane constanta.
Din cauza legii lu' Ohm (aia din fizica nu cealalta) daca reduci tensiunea se reduce si corentu si fiin'ca se reduc astea doua, se reduce si puterea consumata fiinca e egala cu produsu lor :wink:

ear1976
17.11.2008, 03:32
Sfaturi pentru un consum energetic mic în casa
1. Trebuie sa folosim becuri economice, au un consum pana la 5 ori mai mic decât cele conventionale si un timp de functionare mult mai lung.
2. Culoarea alba a peretilor reflecta bine lumina si putem sa avem un bec de consum mic dar acelasi confort.
3. Apa de la robinet este pompata cu energie, un dus mediu consuma 160 litrii iar o baie plina consuma 350 litri, aici se adauga si consumul pentru încalzirea apei. Deci este de preferat dusul pentru un consum mai mic de energie.
4. Robinetele de la baie si bucatarie pot avea instalat un dispozitiv asemanator unei site care are functia sa introduca în jetul de apa bule de aer, consumatorul nu simte diferenta, dar consumul de apa scade cu 20%. Cele mai economice robinete sunt cele cu senzor, ele scad consumul la 70 % dar sunt scumpe pentru moment.
5. Ar fi de preferat ca barbatii când se barbieresc sa nu lase robinetul deschis pe durata intregului proces de barbierire.
6. Orice robinet stricat care picura consuma în medie 17 litri în 24 ore.
7. La bucatarie folositi oala sub presiune, se poate economisi pâna la 50% din energie.
8. Când se gateste orice oala trebuie acoperita cu capac, astfel se reduce consumul de energie cu pana la 20%.
9. Când se gateste la cuptor de dorit este sa se gateasca cât mai multe bucate odata. Daca lasam cuptorul sa se raceasca va trebui sa consumam o energie initiala pentru al încinge.
10. Nu deschideti cuptorul daca nu este necesar, pentru fiecare deschidere de usa, temperatura din cuptor scade cu 25 grade.
11. Cu 5 minute înainte de a se fi terminat de gatit mâncarea, închideti sursa de caldura a cuptorului, asa profitam de caldura acumulata.
12. Multe persoane obisnuiesc sa aprinda aragazul cu câteva minute înainte sa aseze mâncarea pe el. Nu este necesar.
13. Nu asezati frigiderul sau congelatorul în apropierea surselor de caldura.
14. Încercati sa tineti usa congelatorului si frigiderului cât mai putin timp posibil deschisa.
15. Un congelator plin de gheata consuma mai mult, gheata are un efect izolant pe elementele de racire.
16. Daca motorul congelatorului si frigiderului functioneaza fara oprire, ar fi bine sa chemati specialistul în aparate frigorifice.
17. În perioada iernii este posibil conservati mâncarea pe balcon si opriti frigiderul. Micsorarea cu un grad a temperaturii din frigider mareste consumul cu 5%.
18. Iarna pentru fiecare grad în plus din casa consumul creste cu 10 %
19. Programati PC-ul la consum redus, folositi responsabil si cu incredere aplicatia 'Power Options' din 'Control Panel' pentru a micsora consumul inutil de curent.
20. Mâncarea vegetariana este produsa cu putin consum energetic fata de cea animala. (producerea alimentelor de origine animala este foarte costisitoare energetic, orice animal de carne are nevoie de 10 ori mai multe calorii pentru a produce un kg de carne. Un animal de carne are nevoie de 10000 calorii vegetale, soia, porumb etc. pentru a produce 1000 calorii carne, se pierd 90%

gogu_ologu
19.11.2008, 00:14
Pentru cine este interesat , am vazut ca exista variator pt becuri economice !

Poate ne dai o marca, un magazin etc

Deci inteleg ca e cu un fel de transformator, adica becul e pus la o tensiune sinusoidala mai mica... (altfel, variatorul clasic variaza unghiul de deschidere, deci nu mai avem decat "o parte" din sinusoida)

gogu_ologu
19.11.2008, 00:17
Sfaturi pentru un consum energetic mic în casa
1. Trebuie sa folosim becuri economice, au un consum pana la 5 ori mai mic decât cele conventionale si un timp de functionare mult mai lung.
2. Culoarea alba a peretilor reflecta bine lumina si putem sa avem un bec de consum mic dar acelasi confort.
3. Apa de la robinet este pompata cu energie, un dus mediu consuma 160 litrii iar o baie plina consuma 350 litri, aici se adauga si consumul pentru încalzirea apei. Deci este de preferat dusul pentru un consum mai mic de energie.
4. Robinetele de la baie si bucatarie pot avea instalat un dispozitiv asemanator unei site care are functia sa introduca în jetul de apa bule de aer, consumatorul nu simte diferenta, dar consumul de apa scade cu 20%. Cele mai economice robinete sunt cele cu senzor, ele scad consumul la 70 % dar sunt scumpe pentru moment.
5. Ar fi de preferat ca barbatii când se barbieresc sa nu lase robinetul deschis pe durata intregului proces de barbierire.
6. Orice robinet stricat care picura consuma în medie 17 litri în 24 ore.
7. La bucatarie folositi oala sub presiune, se poate economisi pâna la 50% din energie.
8. Când se gateste orice oala trebuie acoperita cu capac, astfel se reduce consumul de energie cu pana la 20%.
9. Când se gateste la cuptor de dorit este sa se gateasca cât mai multe bucate odata. Daca lasam cuptorul sa se raceasca va trebui sa consumam o energie initiala pentru al încinge.
10. Nu deschideti cuptorul daca nu este necesar, pentru fiecare deschidere de usa, temperatura din cuptor scade cu 25 grade.
11. Cu 5 minute înainte de a se fi terminat de gatit mâncarea, închideti sursa de caldura a cuptorului, asa profitam de caldura acumulata.
12. Multe persoane obisnuiesc sa aprinda aragazul cu câteva minute înainte sa aseze mâncarea pe el. Nu este necesar.
13. Nu asezati frigiderul sau congelatorul în apropierea surselor de caldura.
14. Încercati sa tineti usa congelatorului si frigiderului cât mai putin timp posibil deschisa.
15. Un congelator plin de gheata consuma mai mult, gheata are un efect izolant pe elementele de racire.
16. Daca motorul congelatorului si frigiderului functioneaza fara oprire, ar fi bine sa chemati specialistul în aparate frigorifice.
17. În perioada iernii este posibil conservati mâncarea pe balcon si opriti frigiderul. Micsorarea cu un grad a temperaturii din frigider mareste consumul cu 5%.
18. Iarna pentru fiecare grad în plus din casa consumul creste cu 10 %
19. Programati PC-ul la consum redus, folositi responsabil si cu incredere aplicatia 'Power Options' din 'Control Panel' pentru a micsora consumul inutil de curent.
20. Mâncarea vegetariana este produsa cu putin consum energetic fata de cea animala. (producerea alimentelor de origine animala este foarte costisitoare energetic, orice animal de carne are nevoie de 10 ori mai multe calorii pentru a produce un kg de carne. Un animal de carne are nevoie de 10000 calorii vegetale, soia, porumb etc. pentru a produce 1000 calorii carne, se pierd 90%

Sau, in loc de toate astea, si cu mult mai eficient ar fi sa lasam masina acasa. Cum nr de masini a tot crescut, inseamna ca romanii se setrg undeva cu toata ecologia. E prea vizibil, sa fim seriosi.

Pe noi nu ne-ar costa nimic sa fim civilizati (de ex sa nu aruncam hartii pe jos) si tu vrei sa tot inchidem robinetele? Te crezi in Elvetia, in Suedia, unde?

Sa stii ca suntem ecologici: uite, noi folosim putin sapunul si pasta de dinti, dupa statistici. Vezi, din cauza ta miroase asa in tramvai, mai! :)

gogu_ologu
19.11.2008, 00:18
Pentru cine este interesat , am vazut ca exista variator pt becuri economice !

Poate ne dai o marca, un magazin etc

Deci inteleg ca e cu un fel de transformator, adica becul e pus la o tensiune sinusoidala mai mica... (altfel, variatorul clasic variaza unghiul de deschidere, deci nu mai avem decat "o parte" din sinusoida)

Mircea G
19.11.2008, 16:39
Pentru cine este interesat , am vazut ca exista variator pt becuri economice !

Poate ne dai o marca, un magazin etc

Deci inteleg ca e cu un fel de transformator, adica becul e pus la o tensiune sinusoidala mai mica... (altfel, variatorul clasic variaza unghiul de deschidere, deci nu mai avem decat "o parte" din sinusoida) Va dau ! (http://www.adelaida.ro/product_info.php?cPath=36&products_id=3652/)

VYS
19.11.2008, 16:52
182 lei! :shock: Asta da protectie mediu si economisire energie - contra gaura in buget. :D

Mircea G
19.11.2008, 17:42
182 lei! :shock: Asta da protectie mediu si economisire energie - contra gaura in buget. :DChiar ca ai devenit mai stresat decit mine ! 182 lei e o suma modica pentru " prietenii naturii " ! Sa prind eu o zi in toane proaste si sa vezi topic ! Am eu ceva de zis in legatura cu economia , ecologia , E-prostia !

leon
19.11.2008, 22:11
WINFLIP (http://www2.westfalia.de/shops/haushalt/sicherheit/rollaeden_fenster/sicherung/550296-fensterschliesser_winflip_mechanischer_antrieb_ohn e_strom.htm) - un nou sistem ecologic de inchidere automata si zavorire a ferestrelor aflate in pozitia deschis „osciobatant“- (sper acesta e cuvintul corect).
Fara a folosi o sursa electrica de alimentare, mecanismul realizeaza inchiderea dupa un interval de timp reglabil, cuprins intre 5min si 5h.
Poate fi montat la ferestre cu deschiderea maxima de 230mm, indiferent de materialul din care acestea sint construite.
Live pe videoreclama: :arrow:
http://service.versandhaus-westfalia.de/winflip/index.html

ear1976
20.11.2008, 02:35
Pentru cine este interesat , am vazut ca exista variator pt becuri economice !

Poate ne dai o marca, un magazin etc

Deci inteleg ca e cu un fel de transformator, adica becul e pus la o tensiune sinusoidala mai mica... (altfel, variatorul clasic variaza unghiul de deschidere, deci nu mai avem decat "o parte" din sinusoida) Va dau ! (http://www.adelaida.ro/product_info.php?cPath=36&products_id=3652/)

Attention!
N is necessary


Meserie, mai trebuie sa mai si tragi inca un fir in intrerupator pentru nul!!!!

Mircea G
20.11.2008, 15:40
Pentru cine este interesat , am vazut ca exista variator pt becuri economice !

Poate ne dai o marca, un magazin etc

Deci inteleg ca e cu un fel de transformator, adica becul e pus la o tensiune sinusoidala mai mica... (altfel, variatorul clasic variaza unghiul de deschidere, deci nu mai avem decat "o parte" din sinusoida) Va dau ! (http://www.adelaida.ro/product_info.php?cPath=36&products_id=3652/)

Attention!
N is necessary


Meserie, mai trebuie sa mai si tragi inca un fir in intrerupator pentru nul!!!! Asta am vazut si eu abia cind am trimis linkul .....

mx81
29.11.2008, 14:16
Economisirea pe motive ecologice este o e-prostie , cum bine spunea cineva . Sa facem distinctie clara intre economisire si risipa . Economisirea se face din motive mult mai bune decit ecologia . Primul ar fi zgircenia . Altul poate mult mai bun ar fi saracia . La omul cu bani asta e fita . Panouri solare , energia vintului etc. niste mofturi . Daca erau o solutie viabila se aplica la nivel de stat . Dar este doar o moda , o fita . Scumpe si eficienta nula .

ear1976
03.12.2008, 07:44
Nu stiu cine a zis ceva de ecologie. Sfaturile postate nu imi apartin, sunt luate de pe net, unele sunt intr-adevar exagerate, dar credeam ca persoanele de pe acest forum or sa vada latura practica si anume:

consum de energie = parale
consum de apa = parale
consum de gaz = tot parale

se mai inseala omu.....

robi69
03.12.2008, 12:35
:lol:

robi69
03.12.2008, 12:38
am vrut sa pun un filmulet destept dar cred ca este prea" mare"

ear1976
03.12.2008, 14:10
am vrut sa pun un filmulet destept dar cred ca este prea" mare"

pai pune-l pe un site de filehosting si posteaza link-ul

robi69
08.12.2008, 07:38
Energiesparlampe wm (http://www.filehost.ro/388000/Energiesparlampe_wm/)

ear1976
08.12.2008, 11:07
Energiesparlampe wm (http://www.filehost.ro/388000/Energiesparlampe_wm/)

mie imi cere parola ca sa il descarc. de ce nu incerci rapidshare?

robi69
08.12.2008, 11:12
Poate merge acum.........
http://rapidshare.de/files/41089775/Energiesparlampe.wm.html

ear1976
10.12.2008, 10:45
Filmuletul de la robi69 mai usor de vazut aici (http://www.youtube.com/watch?v=B_Tz8uUkvvI)

e simpatic :)

negre dan
21.12.2008, 22:41
care sunt marii consumatori in casele noastre ??apa calda,masina de spalat si incalzirea pe timp de iarna......
in Brazilia autoturismele (cca 80 % )circula cu etanol(alcol)......deci ar fi frumos sa incalzim cu lemne din padurile noastre ( care se pot regenera)sau..... alcol autohton....sau panouri solare....sau deseurile.....etc
reducem consumurile de energie dar pretul unui kw se va scumpii.
nu cred ca trebuie sa economisim ci schimbatä sursa de energie cu modele care se gasesc in tara.

Consultant electrice
31.01.2009, 10:42
Consumul depaseste ritmul de regenerare din pacate. Nu trebuie sa ne gandim neaparat la bani cand facem economie ci la aerul pe care il respiram.
Este interesant de vazut si acest documentar: http://video.google.com/videosearch?q=global+dooming&emb=0&aq=f#q=intunecarea%20globala&emb=0

alex virtual
01.02.2009, 10:25
Deja e prea tarziu . Eu cred ca nu o sa se intample mai nimic de ordin major privind poluarea , consumul de energie etc pana nu o sa ajungem sa sintim asta pe propia piele (la fel ca si in cazul ursilor polari ).

Mircea G
01.02.2009, 18:14
Pt ecologisti sau cei care cred ca pot salva planeta ....
Pt cei care au INVESTIT in echipamente pt a salva planeta ....

O veste trista !
Problema s-a rezolvat pt multi ani , mult mai bine si eficient decit daca TOATA planeta investea in te miri ce echipament ecologic ! Productia industriala a scazut si va scadea dramatic si acest an , deci problema poluarii este rezolvata ! :wink: Si dupa trecerea recesiunii la acest nivel de dezvoltare industriala nu se va ajunge decit peste fooooarte multi ani...
In concluzie , asa cum era si normal , lucrurile se rezolva de la sine ( asa cum e " scris " )
Singurul lucru care mai merita discutat , in opinia mea , este DACA sa investim in ceva echipament doar in scopul reducerii cheltuielilor personale !

Armand_h
25.02.2009, 21:01
Televizorul de doi ani nu mai sta pe Standby.

Oare chiar atat de mult poate consuma un nenorocit de televizor in stand-by incat sa merite deranjul scoaterii lui din priza dupa fiecare utilizare ?

Eu daca il scot din priza, nici nu il mai bag, ca si asa nu sunt un fan al TV-ului.

Iar despre electrocasnicele clasele A si A+ / A+++ , cred ca va dati seama ca sunt simple strategii de marketing pentru a orienta clientul sa le cumpere ? S-a demonstrat in laborator ca nu exista aceste diferente de consum decat cel mult la nivelul psihologic al consumatorului casnic. Bineneteles ca este recomandat sa ai un aparat modern in locul unuia de acum 30 de ani insa cam la atat se reduce totul.

Pentru economie, cel putin la becuri, as recomanda led-uri si senzori de miscare pe holuri sau in locurile intunecoase.

Mircea G
02.03.2009, 18:38
12 06 2007 Cautind pe net tot felul de solutii pentru reducerea consumului de energie , am dat peste o chestie foarte interesanta ,<Decizia>Este un citat din EvZ din 1 nov 2007 . Deci ? Se pare ca cei care investesc in economisirea energiei sint clar fraieri , deoarece cheltuie bani sa faca o economie dar apoi vin baietii si-ii maresc tariful la restul , iar cei care stau linistiti si-ii doare fix in cot suporta si ei consecintele . CONCLUZIE : STATUL NICIODATA NU NE VA LASA SA TRAIM LINISTITI . Si stiti de ce ? Oamenii care nu au probleme , GINDESC iar cei care GINDESC sint periculosi. Si asta nu spun eu ci serviciile secrete din lumea intreaga ! REFLECTATI !Cititi data postarii de mai de sus ! In seara aceasta a aparut pe agentiile de stiri ca pretul energiei electrice se va mari datorita scaderii consumului !
In concluzie ; degeaba incercam noi sa fentam sistemul , sa economisim pt buzunarul personal ! Nu sintem lasati ! Ori mergi in pas cu lumea ori daca cumva o iei pe aratura , platesti ! asa ca ...????? Ce facem ? Ce rost au toate aceste metode de economisire ???
Se pare ca aceasta intrebare au raspuns tot americanii ! Ii doare in dos de planeta , economie si alte aiureli . Ei consuma cit cuprinde si li se asigura un pret decent . Noi ???? mai avem de invatat !
Deja incep sa se confirme teoriile ca trebuie sa traim pt noi , sa traim momentul si sa ne doara , sau nu , undeva de planeta si alte alea .
Poate vor spune cei care au investit sume mari in echipamente de economisire ca ei nu vor fi asa afectati ! ...Si ce sint ! In primul rind au dat bani pe ele ( s-au privat de alte bunuri ) iar scumpirea se va reflecta in tot ce se plateste cu bani ! :wink:
Cei care n-au facut investitii .....OK.!
Deci ? Jos cu echipamentele de economisire !

Armand_h
04.03.2009, 07:05
Da, e destul de adevarat ceea ce spui. Trebuie sa tinem cont mai ales ca Romania este printre putinele tari din Europa unde se produce cea mai ieftina energie , cea hidro. Avem mult mai multe hidrocentrale decat foarte multa tari. Energia oricum ar trebui sa fie foarte ieftina, lucru care nu se intampla.

Deci, hai sa investim in becuri ecologice si in electrocasnice clasele A+_+_x@# daca avem asa de multi bani. Pana la urma cu tot cu investitiile astea platim preturi mult umflate. Ce imi place ca multi pica in plasa comerciantilor si chiar cred in aburelile lansate de ei pe piata.

Consultant electrice
05.03.2009, 15:20
Intre clasa A si A+ sau A++ probabil ca sunt diferente "comerciale" insa va asigur ca un aparat clasa F sau G consuma serios. V-o spun din proprie experienta cu un frigider General Electric pe care l-am folosit acum cativa ani, model adus din SUA.

Avem multe hidrocentrale insa acestea nu pot genera constant energie electrica. Majoritatea erau gandite sa porneasca in anumite momente cheie pentru a prelua o parte din consum.

gogu_ologu
25.03.2009, 23:08
Inca odata, sunt profund convins ca romanul nu are habar si nu-i pasa in general nici de ecologie, nici de sanatae, nici de respect pt altii samd.

Daca facem un calcul mintal al evolutiei amprentei de carbon, vedem ca romanul a crecsut mult de tot consumul de combustibil pt deplasare. Asta intrece de departe orice economie care se face pe plan electric, din simplul motiv ca motorul unei masini consuma zeci de kW. Pentru comparatie, energia pe care o consuma masina intr-o ora e probabil egala cu energia electrica ce intra in apartament, timp de 1 luna.

Daca romanul ar avea o urma de ecologie in el, ar lasa masina acasa macar 2-3 zile din 7, dar nu de nevoie (criza enonomica) ci din convingere. Evolutiile recente demonstreaza contrariul (circulau ca nebunii pana anul trecut).

Parerea mea e ca pe langa alte multe taxe pe care le platesc cei cu masina, ar mai trebui bagata una pentru construit parcuri. De ce in zonele de extindere, catre marginea Bucurestiului se contriesc blocuri si nu si parcuri. E atat de greu de facut un parc, cum ar fi cel din Drumul Taberei?
In fostele zone industriale, unde terenul zace degeaba de 10-20 de ani (absolut toate uzinele de la mine din cartier sunt/au fost rase) se pot construi zone verzi (parcuri, paduri cu drumuri pt diferite sporturi), piste pt biciclete, alergare. Asta inseamna oras si nu adunatura de locuinte.

Mircea G
26.03.2009, 05:15
Inca odata, sunt profund convins ca romanul nu are habar si nu-i pasa in general nici de ecologie, nici de sanatae, nici de respect pt altii samd.

Daca facem un calcul mintal al evolutiei amprentei de carbon, vedem ca romanul a crecsut mult de tot consumul de combustibil pt deplasare. Asta intrece de departe orice economie care se face pe plan electric, din simplul motiv ca motorul unei masini consuma zeci de kW. Pentru comparatie, energia pe care o consuma masina intr-o ora e probabil egala cu energia electrica ce intra in apartament, timp de 1 luna.

Daca romanul ar avea o urma de ecologie in el, ar lasa masina acasa macar 2-3 zile din 7, dar nu de nevoie (criza enonomica) ci din convingere. Evolutiile recente demonstreaza contrariul (circulau ca nebunii pana anul trecut).

Parerea mea e ca pe langa alte multe taxe pe care le platesc cei cu masina, ar mai trebui bagata una pentru construit parcuri. De ce in zonele de extindere, catre marginea Bucurestiului se contriesc blocuri si nu si parcuri. E atat de greu de facut un parc, cum ar fi cel din Drumul Taberei?
In fostele zone industriale, unde terenul zace degeaba de 10-20 de ani (absolut toate uzinele de la mine din cartier sunt/au fost rase) se pot construi zone verzi (parcuri, paduri cu drumuri pt diferite sporturi), piste pt biciclete, alergare. Asta inseamna oras si nu adunatura de locuinte.
La ritmul alert in care se traieste acum , nu prea este timp de gindit la ecologie sau la altii: de fapt cum ar fi sa ma gindesc la altii , sa fac " ce ? "....
" Amprenta de carbon " este o minunata expresie despre nimic ! Dvs spuneti ca noi consumam mult cu deplasarea !? Asa si ? Nu cumva ati uitat ca in Ro nu exista industrie asa ca poluarea s-a redus ??? Si ce propuneti ? sa levitam ? A te deplasa rapid cu masina personala , inseamna timp cistigat , inseamna ca nu ne rupem pingelele , hainele , prin autobuze , nu ne imbolnavim de boli transmisibile din autobuze ...ne asiguram o deplasare decenta . Printre altele transporturile sint un factor de civilizatie si de progres . Asa cum ati sesizat , au scazut transporturile , scade si economia .
Eu zic ca cei fara masini sa plateasca taxe pentru parcuri . Eu spre exemplu platesc impozite si asigurari si taxe de citeva mii euro pe an pt masini + carburanti + alte servicii conexe . Asta pentru societatea capitalista inseamna foarte bine , inseamna ca sint un cetatean bun , care consum . Vrem, nu vrem , trebuie sa recunoastem, consumul e motorul dezvoltarii . Atita timp cit eu consum inseamna ca si produc deci sint chiar cetateanul perfect ... Din punctul de vedere al strategilor economiei , cei care nu consuma nu sint priviti cu ochi buni ba chiar sint scosi din calcule si sint trecuti la capitolul balast al societatii , pe principiul " nu consuma , nu produc , nu ne intereseaza de ei deoarece starea de vegetatie nu este un factor de progres " ! Si cum sa fie luati in calcul daca ei leviteaza si se hranesc cu aer , eventual cu " ierburi " !? Deci ar fi buna o taxa pentru ecologisti extremi , taxa pe levitatie .... Noi " poluatorii " platim destule , sa mai platesca si " poetii " ! Recunoasteti pina la urma ca s-au distrus fabricile , deci ? Deci lipsa poluare si acum aveti si ceva cu masinile ??? Parcuri nu se pot construi decit pe terenuri , terenurile costa deci nu prea este posibil . Se revine la ce-am scris mai sus . Adica sa dea primaria o poala de bani pe un teren , sa construiasca parc , sa administreze apoi sa vina Maricica sa faca alergari pt slabit ????
Sa nu intelegeti gresit . Chiar ieri am vazut cum s-au distrus spatiile verzi dintre niste blocuri pt a construi parcari ....arata jalnic dar si strazile respective sint sufocate de masini .... unde sa gasim echilibrul ?
Si eu prefer parcurile iar daca cunoasteti Bucurestiul , aflati ca am facut destule interventii la persoane sus puse pt a transforma fostele unitati militare de pe Antiaeriana intr-un parc urias si nu in zone de locuit asa cum se va face... Ar fi fost un cistig de capital pt respectivii ... Inutil ! Toti au ris , parcurile nu aduc bani ! Scurt si la obiect .

Armand_h
27.03.2009, 07:35
Si cu toate acestea sunt capitale ale lumii unde raportul spatiu verde: cap de locuitor este mult mai mare ca la noi !! Si vorbesc aici de tari dezvoltate, cum ar fi cele nordice. Deci un echilibru se poate gasi, daca chiar se doreste. La noi insa nu se doreste iar goana dupa profit si inavutire imediata este mult mai mare.
Altii reusesc sa mearga pe bicicleta sau cu metroul insa noi nu reusim.

Eu spre exemplu nu mai am masina. De doi ani folosesc doar masina de serviciu, si nici pe aceea permanent. Si chiar imi place. Am bani insa nu doresc sa imi mai cumpar una. De ce ? Pentru ca sunt scarbit de faptul ca trebuie sa platesc mereu taxe care vad ca nu produc nici o imbunatatire in infrastructura, ca nu imi pot gasi un loc decent de parcare atunci cand merg in centru etc. Deci prefer sa merg pe jos, mai vad lumea, mai opresc la o vitrina. E chiar placut.

Revenind strict la electricitate, e clar ca economia de electricitate e frectie la picior de lemn. Industrie mare consumatoare nu mai avem iar surse sunt destule: atomo, hidro, mai nou eoliene. Deci nu cred ca putem macar consuma atat cat producem. Si... asa cum s-a mai spus, daca scade consumul oricum creste pretul per Kw, deci mai bine stam linistiti. :D

Armand_h
03.04.2009, 07:37
Din Septembrie vor disparea din magazine becurile incandescente: http://cotidianul.ro/din_septembrie_se_sting_toate_becurile_cu_filament-79009.html

Mircea G
03.04.2009, 08:32
Din Septembrie vor disparea din magazine becurile incandescente: http://cotidianul.ro/din_septembrie_se_sting_toate_becurile_cu_filament-79009.html Aici sint fruntas ! :D In toata casa mai am doar in bai becuri cu incandescenta , restul , de peste 1 an, sint economice . Nu din motive -ecologice- ci doar de -portofel - ! Problema este ca nu se simte ...mereu apar alte si alte " chestii la priza " asa ca sa nu se astepte nimeni sa plateasca mai putin !

Adamescu Ion
14.06.2009, 23:05
De ceva timp s-a pus in functiune cel mai eficient aparat pentru reducerea consumului de energie electrica - criza economica! O sa consumam cit ne permitem. Nu credeti?
Nu prea mai sint bani pentru inlocuirea aparatelor electrice consumatoare de energie cu unele mai eficiente.
Ce contrabanda se va face cu becuri cu incandescenta! Cei care cred ca se vor imbogatii din vinzarea becurilor "ecologice" se inseala! Se vor imbogatii cei care vor vinde becuri chinezesti proaste, de contrabanda! Sint satul de "smecheri" timpiti.
Nu sint mai nocive pentru mediu becurile ecologice? Credeti ca se vor colecta becurile arse? Un bec cu incandescenta ars nu polueaza mediul cit unul fluorescent si nici nu se consuma pentru fabricarea lui cit se consuma pentru o porcarie fluorescenta!
Ar fi bine sa mai intrati in turma si sa mai rumegati!
Becurile cu LED-uri sint solutia dar, introducerea lor trebuie facuta in ritmul tehnologiei si al pietei, nu prin hotariri tembelegiste. Daca se va face specula cu aceste becuri, introducerea lor, in casele tuturor, va intirzia cu cel mult citiva ani.

Dan_Daniel
28.11.2009, 22:45
Propun ca facem ceva, decat sa tot vorbim discutii, fiecare acolo unde locuieste.
Cata electricitate consumati dvs pe luna ? dar caz ? Ambele surse de energie sunt poluante.
Fiecare din noi isi alege o metoda de a reduce consumul si o posteaza pe forum. Luna urmatoare dupa implementarea metodei trebuie ca factura sa fie mai mica fata de factura de anul trecut din aceeasi luna de exemplu.Mai in gluma mai in serios dupa citeva zeci de minute in care am stat si am citit toate mesajele acestui topic si tinind cont de propunerile si ideile dumneavoastra mai ales de cele ale domnului ,,gogoson" am decis sa aduc si eu mica mea contributie (poate dau idei si la altii) facind economie de electricitate etc in felul urmator: eu si sotia lucram in strainatate (FR) cam de 10 ani si locuim amindoi in 40 de metri patrati si tinind cont ca in RO avem o casa de 200 de metri patrati locuibili am decis sa mai raminem inca vreo 10 ani pe aici si astfel logic, spatiul locuibil fiind de 5 ori mai mic, si consumul de electricitate etc va fi de 5 ori mai mic, deci o economie destul de importanta zic eu, mai ales calculata pe o perioada de 10 ani.Cine stie, o fi si asta o idee de a economisi.

ggelu
30.11.2009, 10:02
"astfel logic, spatiul locuibil fiind de 5 ori mai mic, si consumul de electricitate etc va fi de 5 ori mai mic"
Cum reusesti ? Cumperi doar 1/5 din frigider ? Mergi la baie de cinci ori mai rar ? :D

Dan_Daniel
30.11.2009, 11:59
"astfel logic, spatiul locuibil fiind de 5 ori mai mic, si consumul de electricitate etc va fi de 5 ori mai mic"
Cum reusesti ? Cumperi doar 1/5 din frigider ? Mergi la baie de cinci ori mai rar ? :DNu neaparat frigiderul de 5 ori mai mic , ci cam de 3 ori caci avem un frigider foarte mic si aproape nici nu-l folosim, pentru ca magazinul este la 50 de metri de casa, iar la baie cam rar caci nu prea sintem acasa, plecam dimineata si revenim seara tirziu, asa e viata pe aici.Stima.

Consultant electrice
29.01.2010, 21:38
Cu cat e casa mai mica ai mai putine lumini aprinse, nu ai spatii de legatura in care sa fie lumini intermediare aprinse, dai cu aspiratorul o perioada mai scurta, aerul conditionat e de capacitate mai mica si aduce mai repede camera la temperatura dorita (daca este ajutat si de izolatia peretilor) si lista poate continua :) Evident sunt consumuri energetice identice si intr-o casa mai mare si in una mai mica - un prajitor de paine dimineata consuma la fel si intr-o casa si in alta daca se prepara paine pentru acelasi nr. de persoane si considerand ca si unii si altii mananca egal :D

Mircea G
30.01.2010, 09:04
- un prajitor de paine dimineata consuma la fel si intr-o casa si in alta daca se prepara paine pentru acelasi nr. de persoane si considerand ca si unii si altii mananca egal :D
Gresit ! Intr-o casa mica daca sint doua persoane , sigur ele isi vor praji doar atita piine cit au nevoie si maninca , alte doua persoane dintr-o casa mare ( daca si-au permis ) vor praji fara numar , fara numar , deoarece la ei nu conteaza daca ramine si se arunca ... Chestie de comportament ! Maninca egal si consuma diferit .
Omul de rind pune apoi piinea pe " musama " in fata canii de ceai , boierul pune pe farfurioara .... saracul sterge cu o cirpa masa , bogatul spala farfurii ....deci consum de energie , produse de curatenie , efort ...
Deci ???? Chestie de comportament !

ggelu
13.02.2010, 11:20
Ma gandeam mult mai concret : prajitorul de paine, TV-ul , PC-ul , frigiderul ( aici m-am lamurit ) , masina de spalat , dusul / baia. Sa nu mai vorbim de consumul automobilului - un Logan 1,4 consuma cam la fel de mult ca un Mercedes E 2,7 CDI... Nu m-am gandit ca la o casa mare se consuma fara numar !

bogd
13.02.2010, 12:36
daca tot vorbim de economie.credeti ca un frigider,un aspirator sau un alt aparat casnic,polueaza sau este mai nociv decat un punct de producere al agentului termic pe hidrocarburi? stiti ca an CANADA este incurajat consumul de energie electrica datorita centralelor nucleare din tara? daca companiile producatoare de electricitate made in ROMANIA, la cati bani incaseaza per kw consumat ar investi in centralele atomoelectrice ar mai fi necesar economie la electricitate? dar ce motiv ar avea?producem putin vindem scump,importam incasam comisioane bune de la firmele contractante.CINE PLATESTE?

ggelu
13.02.2010, 14:39
Intrebarea e retorica . Ai vazut / auzit de vreo strategie in domeniu ? Una sa tina mai mult de 2 ani ? Nu vorbesc de contractele de cumpararea de energie hidro care vor dura pana in 2012 !

Consultant electrice
13.02.2010, 23:20
@Mircea G - cam asta incercam si noi pe aici sa mai schimbam mentalitatea cu consumul in nestire, nejustificat in situatiile in care nu se simte la buzunar.

electricman
14.02.2010, 17:55
Asta cu limitarea consumului de energie(cel putin la adresa consumului casnic)este o propaganda care mascheaza comportamentul companiilor energofage!

bogd
14.02.2010, 17:58
RIGHT.Sant atata de debusolat de ce am vazut an ultima saptamana[inclusiv in cadrul unei firme renumite din ROMANIA],ancat va spun sincer ca ma gandesc tot mai serios la emigrarea in alt stat.

Consultant electrice
28.03.2010, 13:02
Ieri s-a sarbatorit "Ora Pamantului", prin stingerea luminilor incepand cu ora 20:30 pentru 60 minute. In acest sens a fost intrerupt iluminatul arhitectural pentru mai multe cladiri din capitala si din marile orase economisindu-se astfel mii de KW. Cine a dorit a putut sa participe stingand luminiile in propria casa! Eu de exemplu mi-am programat luminile din curte sa stea stinse in aceasta ora, chiar daca folosesc LED-uri si sunt foarte economice, mai mult ca un exemplu pentru vecini :D

O stire in acest sens gasiti si aici:
http://stirileprotv.ro/video/romania-in-bezna-s-a-sarbatorit-ora-pamantului/60414038

emanu
28.05.2010, 18:08
oricum noi in ultimii 20 de ani "am stins" multe "lumini" sau altfel spus am cam stins aproape toti marii consumatori de energie electrica! acum noi romanii practic ...ne alintam! Industria grea dusa si pretul per kw ne fac deja niste oameni economici 8)

Asta cu stinsul becurilor (economice) chiar e frectie la picior de frasin :cry:

Consultant electrice
02.06.2010, 13:01
Per total este frectie, dar nu neaparat economia aia facuta intr-o ora conteaza ci educatia in acest sens a oamenilor care trebuie sa mai gandeasca si dpdv economic actiunile lor legat de consumul de electricitate.

addysoftware
18.07.2010, 02:38
Departe de mine gandul de a comenta de dragul comentariului, sau cu ironie. Readuc aceste randuri in discutie deoarece ele exprima in general solutii aplicabile, si stari de fapt care se pot imbunatati.


Sfaturi pentru un consum energetic mic în casa
1. Trebuie sa folosim becuri economice, au un consum pana la 5 ori mai mic decât cele conventionale si un timp de functionare mult mai lung. cu mentiunea de a folosi becuri eco de calitate - de ex. cele Osram au si preincalzirea filamentelor si s-ar parea ca rezista la 10-20000 de aprinderi
2. Culoarea alba a peretilor reflecta bine lumina si putem sa avem un bec de consum mic dar acelasi confort. Foarte adevarat, si mobilierul si lenjeria sau husele de mobilier - canapele - de culoare deschisa fac ca un singur bec eco de 15-23w sa fie arhisuficient intr-o camera MARE - din proprie experienta!
3. Apa de la robinet este pompata cu energie, un dus mediu consuma 160 litrii iar o baie plina consuma 350 litri, aici se adauga si consumul pentru încalzirea apei. Deci este de preferat dusul pentru un consum mai mic de energie. Eu personal folosesc cam 40 litri la un dus, si nu glumesc deloc. Nu este necesara risipa. Apa poate fi oprita cand te sapunesti.
4. Robinetele de la baie si bucatarie pot avea instalat un dispozitiv asemanator unei site care are functia sa introduca în jetul de apa bule de aer, consumatorul nu simte diferenta, dar consumul de apa scade cu 20%. Cele mai economice robinete sunt cele cu senzor, ele scad consumul la 70 % dar sunt scumpe pentru moment. . Cel mai bun sistem de economisire este robinetul de sub chiuveta, reglat la un debit convenabil. In general la robinetle moderne tip parghie e foarte dificila reglarea rapida pe o pozitie economica, si de aici rezulta ca sunt deschise in general la maxim - risipaaaaaa
5. Ar fi de preferat ca barbatii când se barbieresc sa nu lase robinetul deschis pe durata intregului proces de barbierire. Subscriu. Eu nu consum mai mult de 2 litri la operatiune, din care trei sferturi dupa.
6. Orice robinet stricat care picura consuma în medie 17 litri în 24 ore.
7. La bucatarie folositi oala sub presiune, se poate economisi pâna la 50% din energie. Foarte corect.
8. Când se gateste orice oala trebuie acoperita cu capac, astfel se reduce consumul de energie cu pana la 20%. Ba chiar mult mai mult, daca se reduce focul la foarte mic. Apa din ciorba fierbe la aceeasi temperatura (100 gr) si timpul de fierbere este acelasi, indiferent de marimea flacarii. Pentru tocanita, nu e necesar sa se "scada" prea mult, irosindu-se gaze, daca de la inceput se pune o cantitate mai potrivita de apa
9. Când se gateste la cuptor de dorit este sa se gateasca cât mai multe bucate odata. Daca lasam cuptorul sa se raceasca va trebui sa consumam o energie initiala pentru al încinge.
10. Nu deschideti cuptorul daca nu este necesar, pentru fiecare deschidere de usa, temperatura din cuptor scade cu 25 grade.
11. Cu 5 minute înainte de a se fi terminat de gatit mâncarea, închideti sursa de caldura a cuptorului, asa profitam de caldura acumulata.
12. Multe persoane obisnuiesc sa aprinda aragazul cu câteva minute înainte sa aseze mâncarea pe el. Nu este necesar.
13. Nu asezati frigiderul sau congelatorul în apropierea surselor de caldura.
14. Încercati sa tineti usa congelatorului si frigiderului cât mai putin timp posibil deschisa.
15. Un congelator plin de gheata consuma mult mai mult, gheata are un efect izolant pe elementele de racire.
16. Daca motorul congelatorului si frigiderului functioneaza fara oprire, ar fi bine sa chemati specialistul în aparate frigorifice.
17. În perioada iernii este posibil sa conservati mâncarea pe balcon si sa opriti frigiderul. Micsorarea cu un grad a temperaturii din frigider mareste consumul cu 5%.
18. Iarna pentru fiecare grad în plus din casa consumul creste cu 10 %
19. Programati PC-ul la consum redus, folositi responsabil si cu incredere aplicatia 'Power Options' din 'Control Panel' pentru a micsora consumul inutil de curent.
20. Mâncarea vegetariana este produsa cu putin consum energetic fata de cea animala. (producerea alimentelor de origine animala este foarte costisitoare energetic, orice animal de carne are nevoie de 10 ori mai multe calorii pentru a produce un kg de carne. Un animal de carne are nevoie de 10000 calorii vegetale, soia, porumb etc. pentru a produce 1000 calorii carne, se pierd 90% si este si mult mai sanatoasa, as indrazni sa adaug.

As adauga un 21. Esential. Pe cat posibil (mai dificil in Bucuresti din pacate), folositi BICICLETA. Cativa kilometri pe saptamana facuti cu bicicleta in loc de masina, economisesc mai multa ENERGIE decat toate punctele de mai sus in aceeasi perioada.

Probabil multi o sa spuna: "Eu imi voi reduce consumul cu pretul confortului, si o sa ramana mai mult pentru ceilalti, carora putin le pasa".
Nu e chiar asa. In curand preturile vor creste atat de mult incat foarte putini isi vor mai permite sa nu faca economii peste tot pe unde este posibil. Si mai este un aspect. O reducere sau dimpotriva o crestere de doar 2-3% a consumului la nivel global are efect o variatie de 100-200% a pretului ENERGIEI, deoarece ne aflam deja pe panta de scadere a productiei de hidrocarburi. Asa ca fiecare zecime de procent se reflecta undeva. Si nu suntem singuri, ecologisti zanateci cum eram considerati pana nu demult. Sute de orase in Anglia, Germania, Olanda, si chiar cateva orase mari din America, cum e Seattle, au trecut la Era Post-Petrol, intentionand serios reducerea consumurilor pe toate caile posibile, pentru a preintampina efectele dezechilibrului cerere-oferta aparut prima data in 2008.

Consultant electrice
27.07.2010, 21:35
Fie ca vrem fie ca nu vrem lucrurile se vor schimba inevitabil mai devreme sau mai tarziu, insa continuand sa irosim energie si resurse e posibil ca o schimbare majora sa intervina brusc si sa nu existe solutii si atunci ne va fi mai greu decat sa fim constienti sa facem economie unde putem si unde nu ne afecteaza neaparat confortul.

morioka70
03.08.2010, 21:12
pe 03 aprilie 2009[/color] Armand_h]Din Septembrie vor disparea din magazine becurile incandescente: http://cotidianul.ro/din_septembrie_se_sting_toate_becurile_cu_filament-79009.html
Uite o altă prostie pe care multă lume e inclinată s-o creadă: că becurile clasice (lămpile cu incandescenţă) o să dispară.
In articolul cu pricina (cel din ziarul "Cotidianul") era vorba de septembrie 2009. Ei bine, suntem in august 2010 si toate magazinele de electrice, la raioanele de specialitate, duduie de becuri clasice, neeconomice. Si culmea, găseşti numai mărci consacrate: alde Philips si alde Osram, adică taman ăia doi care se bat cu cărămida in piept si se dau ecologiştii lu' Peşte! Pun pariu că lampile cu incandescenţă nici in 2012 n-or sa dispară. Si nici in 2015 sau in 2020!
Ce nu spun toţi marii producatori de corpuri de iluminat economice, este faptul că becurile fluorescente (atat cele cu dulie, cat si "neoanele") conţin o mică cantitate de vapori de mercur. Ţin secret acest lucru, nu-l tipăresc pe cutiile alea VERZI (coloare ecologică, psihologic aleasă!) in care vin frumos ambalate. De ce nu scriu acest lucru si pe cutii, cum fac cei care produc baterii? Să zică cinstit si lăutăreşte: "Moşule, vezi că becul economic pe care tocmai l-ai cumpărat si pe care ai dat 25 de lei, nu este mercury free!" Acest lucru (faptul că au vapori de mercur) il gasesti doar sporadic, in unele documente pdf (atentie "in unele", nu in toate), in cataloagele lor tehnice de pe Internet.
Dacă ţi se sparge un bec clasic, nu e nici o problemă: mături (aspiri) cioburile, cu tot cu filamentul ăla din wolfram, si gata. Dar daca ţi se sparge un bec ecomomic e mai nasol, mai ales dacă becul era aprins. Toţi vaporii de mercur se imprăstie in aerul din cameră, aer pe care tu il respiri in acel moment.
Eu am păţit asa ceva, am spart din greseală un bec economic de la o veioză (un Tungsram de 11 W, pe dulie E14, cu temperatura de culoare de 4.000 Kelvin, care m-a tinut 7 ani bătuţi pe muchie si cred că m-ar mai fi ţinut incă 7, dacă nu-l dădeam cu burta de pământ). Am luat firul in picioare si am trantit lampa pe ciment (firul era intins prin casă, cu prelungitor). Zob s-a facut becul, mai era si aprins! Am rămas uimit de faptul că, desi spart, a scos o lumină galbenă-portocalie foarte intensă, cam ca jarul tăciunilor din foc. A luminat pentru cateva secunde, cât s-a scurs sufletul din el si s-a ridicat la Ceruri. In amintirea miilor de ore petrecute impreună am vărsat o lacrimă, apoi am tras adânc aer in piept (lucru neindicat - o să vedeti mai jos de ce) si-am măturat cioburile. Iar la final tot praful ăla alb de pe jos l-am spălat cu cârpa. Cu mâna goală, fără mănuşă de cauciuc! După spargerea becului, in cameră puţea cam ciudat, un miros pe care nu-l mai intalnisem până atunci. Cine să-mi spună că trebuia să dau fuga si să deshid larg fereastra, să aerisesc cat mai repede cu putinţă si să ies din cameră pentru o vreme? Afară era noapte si era iarnă, iar dacă deschideam geamul imi intra frigul in casă. Asa c-am preferat să stau aplecat asupra zonei in care se spărsese becul si să spăl cu cârpa pe jos, inspirând la greu vaporii ăia de mercur.
Abia peste un timp am aflat că si becurile economice fluorescente, astea cu filet Edison, contin vapori de mercur (de tuburile fluorescente, asa-zisele "neoane", stiam deja). Iar mercurul, pe langă faptul că are densitatea foarte mare (13.500 kg/m3, atentie - asta la temperatura de 20 grade C!!!), mai este si extrem de toxic. Dacă il atingi, trece prin piele si intră in corp mai ceva decât cerneala prin sugativă!
Poate de-aia am eu acum 75 de kile, in loc de 64! :)

bogd
03.08.2010, 22:14
Din Septembrie vor disparea din magazine becurile incandescente: Vrajeala a fost simpla. Firma lui nenea X,cu influenta politica si in presa a importat un numar ridicat de becuri economice pentru comercializare. Datorita pretului ridicat, comert scazut la ele,asa ca pun zvonacii sa anunte ca de la data de. nu se vor mai vinde bietele becuri ENDINSON,iar romanul va da navala la economicele lui,cu gandul ca ENDINSON nu mai are cautare. :lol:

addysoftware
03.08.2010, 23:10
@morioka:
wow, super ultima fraza. hihihi
asta dovedeste faptul ca mercurul nu e chiar atat de periculos cum se crede in mod obisnuit.

Cantitatea letala pentru un om este de 1.3 grame - sper sa fie corect ceea ce stiam eu. Cele cateva miligrame dintr-un CFL nu afecteaza pe nimeni in mod direct. Problemele apar datorita faptului ca e f greu eliminat din organism, si orice cantitate eliminata in atmosfera se include in lantul trofic si se acumuleaza in varful lantului: omul. Adica sutele de tone de mercur eliminate zilnic de carbunii arsi in termocentrale la nivel planetar ajung sa fie inghitite la propriu, de noi.

morioka70
17.08.2010, 23:32
@morioka:
wow, super ultima fraza. hihihi
asta dovedeste faptul ca mercurul nu e chiar atat de periculos cum se crede in mod obisnuit.

Cantitatea letala pentru un om este de 1.3 grame - sper sa fie corect ceea ce stiam eu. Cele cateva miligrame dintr-un CFL nu afecteaza pe nimeni in mod direct. Problemele apar datorita faptului ca e f greu eliminat din organism, si orice cantitate eliminata in atmosfera se include in lantul trofic si se acumuleaza in varful lantului: omul.
Domnu' addysoftware, chestiunea şade in felul următor, vorba lui Moromete. Ia să fi spart eu la nasul Dvs vreo 10 astfel de becuri economice CFL (cu dulie Edison), pe care să le fi ţinut in prealabil 10-15 minute aprinse (becuri in care mercurul s-ar fi aflat in formă de vapori in momentul spargerii!), sa vedem, tot atat de linistit si zâmbitor ati fi rămas? Cred că m-ati fi alergat prin toată ţara cu-n topor in mână, incercând să mă hăcuiţi. :)
Asa este, mercurul se strecoară in corp, prin epidermă (adică prin piele), mai ceva decat se strecoară spirtul tras prin pâine, ca să folosim o expresie cat mai plastică, pe intelesul tuturor românilor băutori de bere si de alte licori aromatice si alifatice! (vezi cartea de chimie organică de clasa a X-a)
Chestia cu toxicitatea mercurului este si mai adevarată. Problema este că exista si exceptii de la regulă. Iata una dintre ele.
Este vorba de unchiul din partea lui taică-mio (cumnatul lui, cum ar veni!), un tip de la ţară, cu prea puţină carte, care, in afară de băutură si de bătut nevasta, se pare că nu mai stia alte lucruri pe lume. Oricum, pot depune mărturie că aceste doua metehne le aplica cu mare consecvenţă. Cum s-ar spune, practica si el cele doua indeletniciri de bază ale românului mioritic, care, nu, nu era plecat la munte cu oile, in transhumanţă, ci-si trăia zilele la el in sat, alaturi de nelipsita sticlă de vin de pe masa unui birt comunal.
Intr-o zi l-a apucat aşa, ca un junghi la stomac, zicea el, junghi care nu l-a mai lăsat deloc. A fost pe la doftori in toate părtile (si pe la Giurgiu, si pe la Bucureşti...), să se caute la lingurică, dar ăia nu i-au gasit nimic la analize.
Asa că omul nostru (nea Costel, zis al lui Cicuraş a început sa se caute de boală si pe la niste babe din satele vecine. Astfel se face c-a aflat de leacul cu argintul-viu, cum că acesta, dacă-l bei, te scapă de orice boală. Intre noi fie spus, e perfect adevărat ce i-a zis baba, că intr-adevăr argintul-viu te scapă de "orice boală". Definitiv! Numai c-o să te cam chinui pe patul de moarte, iar pana o sa dai ortul popii o sa te zvârcolesti de durere si convulsii!
Habar n-am de unde a făcut nea Cicuraş rost de niste argint-viu (mercur), pe care l-a dat pe gât ca si cum ar fi băut un pahar de vin la birtul comunal. Imediat după aceea a inceput sa se simtă si mai rau, din ce in ce mai rău. Cand au aflat ai lui de la ce i se trage, l-au dus de urgenţă la spital, la Sectia Dezintoxicare cu metale grele.
Nu stiu daca medicii au reusit sa-i extragă tot mercurul din corp sau nu, cert este că nea Costel al nostru (zis al lui Cicuraş) a scăpat de Doamna cu Coasa. Traieste si-n ziua de azi, e bine-merci, si incă nu s-a lăsat de una din metehnele lui de-o viaţă: tot mai aghesmuieste câte-o sticlă-două de vin pe la birtul din sat...
Intaplarea pe care v-am povestit-o s-a petrecut cu vreo 7..8 ani in urmă, asa că dacă era să moară de la mercur, nea Cicuraş ar fi crăpat până acum.
Dupa cum se vede, noi avem tradiţie serioasa in familie in ceea ce priveste colecţionarea metalelor grele si foarte grele: unul bea mercurul ca pe vin, altul il prizează pe nas din becurile economice cu dulie... Tot felul de ciudaţi pe lumea asta! :)

P.S.: Apropo de metalele grele si foarte grele. O sa ziceti că mercurul, cu cele 13.500 kg/m3 ale sale, este un metal foarte greu. Ei bine, nu este deloc asa. E exact ca-n viaţă, intotdeauna depinde cu cine te compari. Dacă e sa-l punem alaturi de fier, care are densitatea de 7.850 kg/m3, mercurul e mult mai greu.
Voi aveaţi habar că aurul, acest metal nobil pe care-l poartă lumea pe deget, drept şaibă de casatorie, este mult mai greu decat mercurul? Ca fapt divers, un metru cub de aur pur cantareste 19.300 kg/m3.
Noroc că aurul din care se fac "şaibele" nu e pur, ci este in amestec cu alte metale mai usoare (cuprul, in pricipal). Că altfel, dacă era să fie de 24 de karate, am fi mers usor aplecati pe partea stângă. Şi n-am fi stiut de la ce ni se trage.

tanasie
18.08.2010, 08:53
marioka70 :arrow: Poti incepe sa scrii "Amintiri din copilarie" :D , suna bine textele.

addysoftware
18.08.2010, 09:36
1. Daca era vorba de 10 becuri, lucrurile ar fi stat putin mai prost, cantitatea fiind crescuta, si doza respectiva marita. Dar tot n-ar fi ajuns la concentratia care sa produca o imbolnavire grava. Pentru aceasta ar fi fost nevoie de cca 20-40 becuri. Deci ipoteza dvs cu toporul este cam...neintemeiata. Mai ales ca eu sunt un om linistit. (probabil mi-as fi tinut pur si simplu respiratia :wink: )
In urma cu cca 10 ani am spart din greseala un tub fluorescent de 58W aprins, in camera de lucru. Acolo unde locuiam in perioada respectiva aerisirea era ca si inexistenta, geamul fiind blocat de un panou de izolatie termica - era iarna si luasem masuri "eco-nomice" de limitare a pierderilor termice, camera fiind pe nord si fereastra, foarte mica si cvasi-inutila.
Cei care au lansat (poate cu muuulta vreme in urma) mitul urban cu mercurul care se strecoara prin piele nu au idee de o proprietate interesanta a mercurului: tensiunea superficiala foarte mare a acestuia - ceea ce il face sa se adune sub forma de bilute atat de frumoase (sic!) si completa insolubilitate in apa il face sa NU intre prin piele, nici daca incercam sa-l indesam cu forta.
Daca e sa-l bei, ca nenea din intamplarea dvs, asta e cu totul alta poveste. Mercurul va fi atacat de acidul din stomac, si o buna parte va ajunge in sange, Ca si in cazul vaporilor din becurile eco si tuburi, care ajung instantaneu in sange intrand in stare gazoasa prin plamani.

Ah, si sa nu uit. Cand eram mic m-am jucat de multe ori cu mercur. chiar stransesem o cantitate maricica intr-o sticluta. Si nu, n-a intrat nimic prin piele

Da, aurul e greu, dar ce ziceti de osmiu si iridiu?

morioka70
22.08.2010, 10:53
morioka70 :arrow: Poti incepe sa scrii "Amintiri din copilarie" :D , suna bine textele.
"Ştiu, da' da am vrut să văd dacă sunteţi atenţi!"
Asa ne spunea la liceu, in clasa a X-a, dirigul nostru (care era prof de mate), cand gresea o demonstraţie la tablă (un semn, in loc de plus scria minus) si nu-i dadea rezultatul corect.
- Ce are, mă, de ce nu iese? Că ora trecută, la clasa ailaltă, mi-a dat rezultatul corect. La voi de ce nu merge?
- Păi, to'arăşu' profesor, aţi gresit la semne, cand aţi trecut termenii ecuaţiei din partea stângă in partea dreaptă.
- Aaaaa!... Unde, mă, aici?
- Da.
- Ştiu c-am greşit, dar am vrut să văd dacă sunteţi atenţi!

Acum, "nu că voi ca să mă laud, nici că voi să vă-nspăimânt", vorba poetului, dar acelasi lucru mi l-au mai sugerat şi alţii (colegi de liceu, de facultate, de serviciu, necunoscuţi de pe forumuri - nu de pe acesta, ci de pe altul...).


Cei care au lansat (poate cu muuultă vreme in urma) mitul urban cu mercurul care se strecoara prin piele nu au idee de o proprietate interesanta a mercurului: tensiunea superficiala foarte mare a acestuia - ceea ce il face sa se adune sub forma de bilute atat de frumoase (sic!) si completa insolubilitate in apa il face sa NU intre prin piele, nici daca incercam sa-l indesam cu forta.
Uite că p-asta n-o stiam, eram convins că mercurul trece prin piele. Adică văzusem că face biluţe, datorita tensiunii superficiale foarte mari, dar nu credeam că nu trece si prin piele (atentie, numai in cazul in care mercurul se află in stare lichidă). În schimb, dacă e-n stare de vapori (becurile CFL si tuburile fluorescente aprinse pe care le spargi din greşeală!!!), atunci da, il prizezi direct in bojogi, asa cum a facut taica.


Ah, si sa nu uit. Cand eram mic m-am jucat de multe ori cu mercur. chiar stransesem o cantitate maricica intr-o sticluta. Si nu, n-a intrat nimic prin piele.
Dar ce făceaţi Dvs cand eraţi mic? În loc să spargeţi geamuri cu praştia, spărgeaţi termometre medicale, ca să furaţi mercurul din ele şi să vă jucaţi cu biluţele prin casă, pe parchet? (sau pe ciment?)
Tot asa mai era un savant pe la inceputul secolului XX, Pierre Curie, parca, (nu mai sunt sigur dacă el era sau un altul). Cert este că era vorba de un fizician francez care trăia la Paris, si care făcea studii in domeniul radioactivităţii elementelor. Fiindcă se obtinea destul de greu in stare pură (prin reacţii de laborator), omul ăsta se apucase să strangă uraniu (care este un alt element chimic foarte greu - densitate 19.100 kg/m3). Tocmai stransese el o cantitate destul de măricică, motiv pentru care se lăuda pe la pretenarii lui (alţi fizicieni si savanti in domeniu), in timpul conferinţelor, că "uite, bă, cât uraniu am mai strans eu saptămâna asta!"
Pana intr-o zi cand un alt cercetător in domeniu (si pretenar de-al sau), după ce a calculat masa critică a uraniului, a pus repede mana pe toc si i-a scris o depeşă lui Curie (i-a dat mail, cum s-ar spune-n zilele noastre), zicându-i ingrozit: "Gogule, opreşte experimentele de obtinere a uraniului! Sau măcar nu-l mai aduna pe tot la un loc! Separă-l si tu in cantităti mai mici, pe care să le ţii la distanţă una de alta! ("două la Primărie, două la Prefectură, două la Şcoala de Fete...", cum bine zis-a Caragiale). Că uite ce se-ntamplă dacă ajungi la masa citică, face BUM singur!" Si i-a pus in ataşamentul mail-ului toate calculele sale referitoare la masa critică a elementelor radioactive.
Cetind scrisoarea si buchisind calculele, Pierre Curie s-a ingrozit foarte, drept pentru care i-a dat ascultare amicului său. Altfel, dacă n-ar fi procedat asa, prima explozie nucleară s-ar fi produs in capitala Franţei, nu in deşertul Los Alamos, la americani. Iar acum, cand ati fi mers la Paris, n-ati mai fi putut admira "la Tour Effel", cum spun francezii cu multă mândrie in glas (doar e simbolul capitalei lor, nu?).
Sigur aici nu e vorba de metale radioactive si de masele lor critice, dar nici cu mercurul nu e bine sa te joci. "Părerea mea!", vorba lui nea Nicu Vodcăroiu, fost prim-ministru in ale trasului la măsea.

Hai c-am intrat in bălării rău de tot cu subiectul. De la becuri economice, am ajuns la metale grele si foarte grele si la explozii nucleare!

addysoftware
22.08.2010, 15:29
Asa e, daca savantii si politicienii din zilele noastre ar da si ei ascultare glasului ratiunii, cum a facut curie ..sau bequerel...nu mai stiu nici eu exact..dar am citit si eu povestea undeva, de mult....poate c-am avea si alte surse de energie in afara petrolului astuia afurisit si a uraniului. Dar azi toata lumea nu se mai gandeste la nimic decat acasa - serviciu - acasa - mancare + tv + somn. Si..ah, da. Shopping, Puneti in loc de liniute : Petrol. Puneti in loc de mancare: Petrol In loc de TV, petrol + carbune + ceva hidro si nucleara. TOTUL inseamna energie. Si cum nimic nu e inepuizabil, iata ca epoca de glorie si vis, in care ni s-a parut ca intr-adevar suntem stapanii planetei asteia, se apropie vertiginos de sfarsit. Si urmeaza trezirea ..la ce? la crunta realitate, bineinteles. Doar PETROLUL ne-a permis sa fim vremelnici stapani ai naturii, sa ne hranim..si eventual sa ne si inmultim peste masura. De acum..scape cine poate. Am o presimtire sumbra..aceea ca va fi NASOL.

in ceea ce priveste mercurul, ca sa fim foarte exacti si sa tinem cont de absolut toate aspectele, este posibil ca-/-cantitati extrem de mici sa reactioneze cu acizii din transpiratie si sa fie apoi absorbite, dar , sa fim realisti.. e vorba de micrograme/ora...

De spart, nu, n-am spart termometre..spargeau altii..si se mai facea troc, deh, copiii..

In ceea ce priveste tonul dvs, imi place la nebunie...N-ar'nimic ca e oarecum offtopic, cata vreme compenseaza din belsug prin verva.

Sa incercam sa dam solutii la criza energetica? Pai e simplu, dar problema e ca ar trebui apicate de TOATA lumea, si asta tine de EDUCATIE
Cata vreme face economie doar 1% din populatie, - eu, tu, ala din blocu de la 3 cvartale distanta..... e inutil, ba mai suntem priviti si ca niste "ciudati"..deocamdata...

Prima, si cea mai simpla si la indemana solutie, si cu efect direct, rapid, si major asupra bugetului, este TERMOIZOLAREA.

Personal deocamdata mi-am termoizolat apartamentul
La un moment dat in viitor, insa, am o casuta in proiect, si pe aia vreau s-o fac...eco-house, chit ca ma va costa ceva. Dar nu cu panouri solare din comert. La ce vreau eu sa fac ar duce la niste valori astronomice.

Consultant electrice
22.11.2010, 22:55
Am vazut in parcarea unor centre comerciale panouri mari publicitare care au deasupra panouri cu celule solare.
Usor usor investeste lumea si in asa ceva.
Ma intreb cine o fi propus solutia beneficiarul sau firma de productie publicitara.

Mircea G
23.11.2010, 08:13
Am vazut in parcarea unor centre comerciale panouri mari publicitare care au deasupra panouri cu celule solare.
Usor usor investeste lumea si in asa ceva.
Ma intreb cine o fi propus solutia beneficiarul sau firma de productie publicitara.
Broscarii de la enel , dar indirect prin taxele de racordare si tariful cerut pe curent ....

Armand_h
03.12.2010, 07:30
Bugetul estimat de aplicare a schemei de sprijin a energiei verzi în perioada 2010-2020 este de circa 10,5 miliarde de euro, sumă care va fi suportată de toţi consumatorii. Astfel, faţă de preţul actual al energiei, facturile ar putea fi în 2017 cu circa 30% mai mari.

evz.ro/detalii/stiri/sprijinirea-energiei-verzi-ne-va-costa-peste-10-miliarde-EUR-in-2020-914013.html

Mircea G
20.01.2011, 17:47
Cine stie sa-mi traduca aceasta eticheta energetica ? Este vorba de o masina de spalat Ardo A 800X si daca are importanta cred ca din 2005.
Mai "lipesc" o intrebare aici , cum aflu ce cantitate de apa foloseste la o spalare si ce cicluri efective face in functie de program ...da , dupa atitia ani , am si eu curiozitati !

raducu_ilie
20.01.2011, 18:48
La partea cu apa daca aveti apometru..... cred ca deja stiti cum. Despre eticheta insa depinde de magazin ca banuiesc ca nu au fiecare aceleasi rubrici. Banuiesc.

PowerMC
20.01.2011, 20:06
Cine stie sa-mi traduca aceasta eticheta energetica ? Este vorba de o masina de spalat Ardo A 800X si daca are importanta cred ca din 2005.
Mai "lipesc" o intrebare aici , cum aflu ce cantitate de apa foloseste la o spalare si ce cicluri efective face in functie de program ...da , dupa atitia ani , am si eu curiozitati !

Ar trebui sa gasiti cantitatea de apa in instructiuni, functie de program.
Dupa cum se vede, are clasa energetica A +B+C = D :D

La masinile de spalat o sa gasiti definite urmatoarele clase:
1. Clasa energetica, consum A 0.95 kW/h
2. Clasa eficienta spalare B
3. Clasa eficienta centrifuga C

Probabil asa sunt.

Mircea G
20.01.2011, 20:35
M-ati aburit !
Si pina la urma ce inseamna : 0,95 si aceste indicatii ? ( in poza )
Cantitatea de apa nu este data in carte si nici ce cicluri face la un anume program . Din aceasta cauza , deoarece nu cunosc ciclurile , nu pot estima consumul . Singura solutie ar fi " urmaresc " programele ... sau sa aflu de la cineva care stie programele ei .

PowerMC
20.01.2011, 20:57
Sincer, nu imi sta in caracter. :wink:

Cred ca nu ati citit corect, am spus deja consumul energetic de 0.95 kW/h si celelalte 2 clase din partea de mijloc a etichetei.

Restul cifrelor din partea inferioara ar trebui sa fie:
- 5 - capacitatea de incarcare - 5kg
-celelalte ar trebui sa aiba legatura cu date referitoare la zgomotul aparatului la spalare/centrifugare si consumul de apa. Aceste ultime date sunt din ceea ce imi amintesc si pot fi mai putin precise.

Ar trebui cautate datele din legislatie cu privire la etichetarea energetica si poate ne lamurim mai usor.

Adaugire ulterioara
Haideti ca am gasit un model de eticheta energetica perfect aplicabil pentru cazul dvs. Spun asta pentru ca aceste etichete au mai multe forme, pe parcurs se actualizeaza, elaboreaza noi modele.
Aveti in atasament ceea ce am scris cateva randuri mai sus.
Sper ca nu va mai simtiti ... :wink:

raducu_ilie
20.01.2011, 21:42
Trag concluzia ca din cele spuse mai sus nu aveti apometru? Daca ati avea ati putea sa estimati corect cu eroare mica cata apa va consuma masina la un ciclu complet.

Mircea G
20.01.2011, 21:53
PowerMC / acum sint lamurit . Multumesc mult .
raducu_ilie / tocmai ca am apometru . Pina acum 2 ani , mergeam pe apa proprie , nu ma interesa aspectul , de doi ani sint pe apa de oras . Ultima factura la apa m-a facut sa trec la sapaturi .
Desi aici se discuta de energie electrica , eu studiez cum sa reduc consumul de apa . Am gasit niste variante , ceva am aplicat , restul sint costisitoare , asa ca mai asteapta .

Bill
24.01.2011, 06:56
Vrem, nu vrem, incet incet tehnologia intra in casele noastre, la preturi din ce in ce mai accesibile si pt omul de rand.
Pe de o parte apare uzura morala a vechilor electrocasnice pe de alta ne impinge de la spate...........pretul la utilitati.

Referitor la masini de spalat de ceva timp a aparut tehnologia "al saselea simt".

Extras de pe site-ul unui important producator:
"Tehnologia Al Saselea Simt:
Simte.Senzorii inteligenti recunosc tipul si marimea incarcaturii.
Adapteaza.Regleaza automat resursele la tipul si dimensiunea incarcaturii, utilizand in cel mai eficient mod timpul, apa si energia.
Controleaza.Monitorizeaza intreg ciclul de spalare, asigurand o curatare perfecta pentru toate tipurile de tesaturi.
Masinile de spalat cu Al Saselea Simt ofera rezultate perfecte in curatarea rufelor, economisind cu pana la 30% din timp, apa si energie.
Tehnologia Al Saselea Simt: IMPUT > 6th sense > OUTPUT
Cu ajutorul senzorilor sai inteligenti, tehnologia Al Saselea Simt detecteaza tipul incarcaturii, adaptandu-se si calculand:

Nivelul de murdarie
Cantitatea de apa absorbita de haine
Temperature apei.
Tehnologia Al Saselea Simt monitorizeaza intreg ciclul de spalare, pentru a obtine rezultate impecabile, economisind in acelasi timp:

Apa
Timp
Energie"

Mircea G
24.01.2011, 18:50
Denumiri comerciale gen "al saselea simt" sau altele care vorbesc de inteligenta produselor , ma oripileaza si nu ma intereseaza . Nici gratis .
Sa numesti ca producator , niste senzori banali " al saselea simt " cred ca este o bataie de joc la adresa cumparatorilor .
Atita timp cit reclama este o bataie de joc , produsul nu poate fi o capodopera .

Bill
25.01.2011, 07:07
Denumirile comerciale sunt facute de marketingul firmei respective.
Nici eu nu sunt un impatimit al automatizarilor. Nu sunt nici proamerican daca ne referim de firma respectiva.

Dar trebuie sa recunoastem, ca vrem sau nu, automatizarile castiga din ce in ce mai mult teren in viata noastra.
Daca bunicile noastre incalzeau atata apa cat le trebuia ca sa spele 2 ciorapi, treaba asta este indeplinita acum de microprocesor, isi ia apa cat ii trebuie pt 2 ciorapi, o incalzeste suficient cat sa spele bine si sa nu distruga tesatura, clateste apoi cu atata apa cat e nevoie, nici mai mult nici mai putin, iti usuca ciorapii daca vrei, si daca vrei, porneste spalarea la ora la care doresti ca spalarea sa fie gata cand vrei sa pleci la serviciu.

Tot niste senzori banali ne pastreaza temperatura constanta la cuptorul electric, tot niste senzori banali porneste apa la robinet cand trec mana si apoi o opreste cand nu mai am nevoie.
Microprocesorul misca ventilatorul in stanga si in dreapta, si roteste elicea cu viteza cu care doresc, si asta cu ajutorul telecomenzii ca sa nu ma mai scol din pat.
Si exemplele pot continua.
Totul pt confortul nostru si economia de energie, apa, etc.

Mircea G
25.01.2011, 18:23
Am fost fanul automatizarilor dar m-am plictisit . Asa cum am spus marea majoritate incurca .
Cind discutam de mica automatizare si presupusul confort , eu socotesc in alt mod .
Trebuie sa muncesc mai mult sa platesc acel " obiect " , sa apoi sa ma ocup de instalare , programare ....
Deci din pacate confortul este iluzoriu si este platit prin munca . Munca pe care o presteaza fiecare , consider ca este mult mai grea decit sculatul din pat si apasatul pe un intrerupator .
Eu unul am doua mari cutii cu mici rahaturi de acest gen , unele cumparate si nemontate deoarece ajuns acasa am constatat ca nu ma ajuta , altele montate si demontate din acelasi motiv .
Mi-am simplificat si viata , imi pastrez banii pt lucruri cu adevarat utile .
Este adevarat ca si produsele asa zis "de baza" sint acum pline de gadgeturi , dar eu prefer pe cit posibil produsul de baza , fara " imbunatatiri ".
Parerea mea ! :wink:

anduvirgil
25.01.2011, 20:27
Ce parere aveti de combinatia aragaz gaz + plita un ochi inductie.
Ma gandesc sa achizitionez o plita cu inductie si un ochi de la gorenje, am gasit in jurul sumei de 300 ron, si sa o folosesc la incalzirea mancarurilor, fierberea lichidelor si prepararea mancarurilor ce nu murdaresc prea tare.
In paralel cu aceasta voi folosi si aragazul.
Mentionez aici ca aragazul merge cu gaz de la butelie, iar pretul uneia a ajuns la 65 lei, butelia de 12.5 kg

komy
25.01.2011, 21:50
Eu cred ca orice am face nu vom putea nogocia in nici un fel facturile la energie, apa, etc. Asa ca pe cat posibil eu incerc sa introduc tehnologiii de ultima ora pentru a face fata situatiilor curente.. Am pus becuri economice in toata casa(in loc de 2 becuri cu incandescenta am montat 3 economice de firma-Philips sau Osram), si s-a simtit. Acum stu apropape tot timpul cu TOATE becuile aprinse, si platesc mai putin la factura. Cat despre celelalte electrocasnice, eu nu cred ca se poate face o economie SUBSTANTIALA deoarece au o utilizare sporadica. Sa speli o data pe saptamana sau sa faci o oala de sarmale la cuptor tot o data pe sapatamana nu cred ca e chiar de luat in seama. Ce e de luat in seama e consumul la ceva industrial(iluminat, ventilatie, caldura) sau pentru oamenii normali, poate o programare a temperaturii.
Eu cred ca doar in industrial sau in mediul business se poate vorbi de o eficientizare, caci pe un om normal, nu prea cred ca il afecteaza ca plateste 100 lei sau 110 lei.

Bill
26.01.2011, 06:49
Eu cred ca doar in industrial sau in mediul business se poate vorbi de o eficientizare, caci pe un om normal, nu prea cred ca il afecteaza ca plateste 100 lei sau 110 lei.
Ai dreptate, dar daca se face o medie anuala se poate vedea totusi o factura mai mica.
De ex. banalul frigider, daca il asez langa cuptorul aragazului, va avea un consum mai mare decat daca l-as aseza undeva unde este mai rece (este valabil si iarna si vara). Am mai citit ca unii mai recomandau oprirea aparatelor din STAND BY pt ca ledul acela consuma. Cred ca se exagereaza totusi.
Alt ex. folosirea optima a ochiurilor aragazului, functie de diametrul oalei respective, iarasi poate aduce o oarecare economie. Chiar si plita cu inductie, incalzeste strict fundul oalei respective.
Dar cea mai mare economie s-ar putea realiza la energia termica, printr-o buna izolare a peretilor, geamuri, usi, tavane, podele.
Este de luat in calcul aceasta izolare, mai ales ca incalzim casele 6 luni pe an, iar costul in mod sigur va creste la energie si subventiile vor lipsi cu desavarsire in viitor. Investitia se va amortiza chiar mai repede decat am crede.

apanoiu
26.01.2011, 07:00
Intr-un apartament de obicei frigiderul si TV-ul papa cel mai mult.
Frigiderul poate fi izolat termic pe peretii laterali. Eu am frigider cu apa si gheata si pot sa va spun ca papa mult, mai ales daca bei apa numai de la el.

..cu TV-ul... se stie ca TV-ul prosteste, deci stand by sau oprit din priza.
Nu led-ul consuma ci sursa si ce electronice mai functioneaza in stand-by. Cele de generatie mica papa sub 3w.

Becurile economice... discutabil, multe persoane le folosesc in lustre in care se pierde lumina multa, chiar am vazut la cineva la casa o lustra cu 6 becuri! controlata de un intrerupator cu multe pozitii care numai el probabil a costat 200 ron. Lumina ciuciu, deoarece era prost facuta lustra(nu din piata...pe bani grei grei..)

Cateodata trebuie sa renuntam la economie pt confort. De limitat consumul trebuie sa il limitezi, deoarece daca ai inductie, cuptor electric, microunde, mas spalat, lumini, 2 pc-uri consumurile adunate dau mai mult decat poti trage din retea.

Bill
26.01.2011, 07:35
Eu am frigider cu apa si gheata

si mie imi place Jack Daniel's :lol:

mx81
26.01.2011, 17:41
O limitare a consumului de energie este iluzorie . Ex : in blocurile construite in 1967 reteaua electrica suporta un tv , un radio , un frigider , o masina spalat si cam atit . Azi 3 tv , 2 calculatoare , un frigider cu congelator , cuptor electric , hota , radio , mixer , prajitor piine , masina de spalat vase , rufe , modem , ruter , decodor tv etc etc . Unde e economia ? Electrica a refacut deja cablarea blocului pentru a suporta "economia" de energie .
Nu trebuie sa cadem in capcana zgirceniei adica sacrificarea confortului de dragul economiei . Un stop risipei .
O reducere apareanta s-a inregistrat prin imbunatatiri (cresterea eficientei energetice ) dar in valoare absoluta este o crestere .

Bill
27.01.2011, 06:22
Nu trebuie sa cadem in capcana zgirceniei adica sacrificarea confortului de dragul economiei .

@mx81, parca ai vorbi din carti.
O sa mai vorbim peste cativa ani. Aici nu e discutia despre o elita a societatii care dispune de bani "fara numar", cu vacante in Caraibe, ca "doar o viata are omul".
Sa nu uitam si de cei cu rate care "trag targa pe uscat" cum se mai spune.

Acum, eu nu stiu cat economiseste unul sau altul la curent, dar pot spune ceea ce vad cu ochii mei. Cand ma intorc de la serviciu dupa amiaza, acelasi traseu acum 3 ani il faceam in 40 minute (4km). Acum il fac in 10-15 minute.

Deci unii dintre concetatenii mei au cam pus cheile de la masina in cui.....pt ca dupa statistici, nr. masinilor a crescut exponential in astia 3 anisori.

mx81
27.01.2011, 20:13
Faptul ca Electrica a schimbat cablajele din bloc pina la usa apartamentelor ar trebui sa iti dea de gindit . Nu arunc cu banii pe confort de dragul confortului dar doar calculatorul cu care te dai pe net are nevoie de mai multe prize decit avea apartamentul de bloc la inaugurare .
Eu inteleg prin economie evitarea risipei . Ex inlocuirea de becuri spre sistemul economic , reducerea apei la toaleta prin un vas mai mic de apa si o toaleta de generatie noua , nu am chiuvete care curg , si am trecut la termopan . Nu inseamna economie sa ma culc la 18 ca sa lasat intuneric si sa nu aprind becu ` . Sau sa stau cu un bec si sa ma chinui sa citesc cind am lustra cu 3 becuri . Sau sa merg pe jos ca sunt econom .

Bill
28.01.2011, 06:50
Faptul ca Electrica a schimbat cablajele din bloc pina la usa apartamentelor ar trebui sa iti dea de gindit
pai si faptul ca sunt benzinarii din 500 in 500m (pe Mihai Bravu sunt 3 una langa alta si inca una vis-a-vis) ar trebui sa imi dea de gandit, doar suntem o societate de consum, nu? Banul trebuie sa circule.

Nu spun ca nu ai dreptate si tu, la o adica sunt reguli de bun simt.
In privinta becurilor economice, eu am o rezerva. In mediul casnic eu nu cred se amortizeaza. Adica se ard mai repede decat ar trebui sa aiba timpul sa isi scoata costul (sunt extrem de scumpe - ma refer la cele de firma, care se mai ard si ele).
Pe mine nu ma intereseaza consumul in sine ci cat platesc pe o perioada de timp. Sunt tot felul de baterii cu senzor, care isi au utilitatea in mediul public unde sunt folosite intens, nu la baie la mine unde curge la chiuveta max 3mc/luna. Deci pica din start ideea asta. Fac economie 1mc/luna adica 5lei, in schimb ii dau lui Boc prin tva o palarie de bani.

Nu cred ca zice nimeni sa ne mancam de sub unghii, dar eu zic ca mei repede ar trebui sa numim aceasta "economie", optimizare a consumului.
De ce sa aprind lustra cu 3 becuri ca sa citesc cand pot folosi o lampa de birou cu o lumina corespunzatoare, nici mai mare dar nici mai mica.Sau sa merg pe jos ca sunt econom
Un coleg, la analizele periodice, a constatat ca are colesterolul mare. Medicul ia recomandat o serie de medicamente. Intreband medicul daca acestea au efecte secundare, acesta ia zis: sigur ca au, iti omoara ficatul, poti sa mai faci o pauza cu medicamentele, dar mergi zilnic pe jos.
Bineinteles ca el merge in mod normal max 200m/zi.
Sunt zile cand merge intr-adevar mai mult pe jos - la sfarsit de saptamana prin supermarket :)

Phonic
31.01.2011, 16:21
singurul lucru pe care l-am facut cu succes in privinta economiei de curent este ca mi-am pus toata casa spoturi si becuri cu leduri la un consum de maxim 10 w per lampa.In lumeni lumina este ca cea de la un bec cu incandescenta de 75 watti +-.Becurile economice nu le suport ca si nuanta de lumina.Si mai ales daca ai o antena de gsm in zona ai stroboscop gratis garantat.
am vazut si prin Bucuresti ca pe unele strazi sau montat lampi de iluminat stradal cu lampi.Ma refer la stalpi mari nu la cei decorativi mici.
Am un prieten care importa aceste lampi si pretul uneia (pentru strada lampile ) este de 200 euro.Cei de la primarie au facut un calcul si au ajuns la concluzia ca suma necesara achizionari acestor lampi,pentru un sector este egala cu factura la energie electrica pentru 30 de ani de aici inainte :D
deci nici acolo nu se gandeste eco ci doar banul conteaza.ecologia e cu dus si intors .

Mircea G
31.01.2011, 21:07
....singurul lucru pe care l-am facut cu succes in privinta economiei de curent este ca mi-am pus toata casa spoturi si becuri cu leduri la un consum de maxim 10 w per lampa.In lumeni lumina este ca cea de la un bec cu incandescenta de 75 watti
Nu te cred .
Raportul la becuri economice este circa 5 , adica 10 w economic = 50 w bec cu incandescenta !
Tu spui 10 w led = 75 ! , asta inseamna un raport de 7,5 ! Curios .
Putem vedea o poza ?

Consultant electrice
07.02.2011, 17:51
Un bec LED produs de Philips cu format aproximativ de bec clasic cu fasung E27 care consuma 12W produce lumina echivalenta cu un bec incandescent de 60W. Un astfel de bec la noi in tara costa spre 300 ron.

Altfel stau lucrurile daca ati folosit baghete sau corpuri de iluminat speciale LED, nu solutii care inlocuiesc becul clasic.

komy
07.02.2011, 21:53
Pentru occidentali cu salarii occidentale, poate ar fi accesibile aceste solutii. Dar comparand cu tarisoara noastra, este un efort mai mare pt un roman sa isi puna "clasicele" becuri economice(de 15-20 lei) decat pt un occidental sa isi puns SF-uri de 70 de euro. Din pacate. :(

Bill
08.02.2011, 06:57
Un astfel de bec la noi in tara costa spre 300 ron.

As cumpara un astfel de bec daca imi da si garantie la el.
La un aspirator de 100 lei imi da 2 ani garantie. La becul asta de 300lei ar trebui sa imi dea tot 2 ani. Altfel...............
M-am mai pacalit cu un Osram care a mers numai 2 ani si care spuneau ca are durata de utilizare 10 ani.

Consultant electrice
13.02.2011, 10:36
Garantia pentru becul respectiv trebuie sa fie de 5 ani. Pentru solutiile de acest gen gandite pentru performanta pe timp indelungat se acorda in general garantii de peste 3 ani.


Inafara de aceste tehnologii noi care ne ajuta sa reducem consumul si odata cu folosirea lor putem sa folosim mai eficient si panouri solare sau turbine eoliene de dimensiuni mai mici.
Intre timp pentru optimizarea cheltuielilor cu energia electrica, in viitor eu vad lucrurile in felul urmator: in fiecare casa o automatizare integrata care in functie de tarifele diferentiate de energie si de orele cand aceasta este mai ieftina va porni consumatorii mari. Spre exemplu pui hainele in masina de spalat sau vasele in masina de spalat vase, iar sistemul da drumul la ciclul de spalare in perioada in care pretul energiei este redus.

O alta metoda de constientizare a persoanelor asupra consumului de energie ar fi echiparea aparatelor sau a circuitelor cu mici contoare electronice care sa iti comunice direct in functie de pretul energiei costul consumului. Cu cat aceste sisteme se vor produce in serie mai mare cu atat preturile vor fi mici si chiar daca acum par departe de realitate, pe viitor lucrurile pot fi privite altfel.

Mircea G
13.02.2011, 12:37
Cu fiecare ocazie cind apare topicul acesta , devin mai credincios ! :D
Citesc noutatile apoi ma mai uit la preturi , dupa care ma inchin !
Nu m-am uitat , dar este posibil ca uncia de aur sa fie la un pret mai rezonabil decit ledurile ....
Bataie de joc , economie zero , si ma repet . La cit costa investitia si perioada estimata de functionare , economia este zero , ba mai ai si paguba .
Ma intreg unde sa deschid un topic cu iluminatul tip LP care poate fi mai rezonabil .

Consultant electrice
15.02.2011, 19:59
Un corp LED nu are menirea sa faca doar economie de curent, intervine si design-ul care in unele cazuri datorita dimensiunilor surselor de lumina si a lipsei caldurii excesive se pot aborda forme si marimi total diferite fata de corpurile cu surse incandescente. Eu tot aduc argumente pentru LED-uri dar sunt constient ca inca nu sunt accesibile pentru toata lumea, mai ales solutiile care ofera lumina comparabila cu celelalte solutii folosite pe scara larga, insa sunt convins ca in timp lucrurile vor evolua si daca nu apare o alta tehnologie care sa fie mai ieftina si sa excluda LED-urile, aceste vor capata din ce in ce mai mult teren.

SERGHEI-ARO10
22.02.2011, 11:38
Sistemele de iluminat ..altele decat cele clasice cu incandescenta sunt ,,surogate"..solutii care nu se vor ridica niciodata la nivelul clasicului filament si balon de stiocla. Toti producatorii se lauda cu durate de viata de zeci de mii de ore si consum cat furnica...Din ani de experienta cu ,,becurile economice"am retinut urmatoarele : 1- numai economice nu sunt ..(ca lata ,,lumina dau ")2- in scurt timp nivelul de luminozitate scade..#- iti distrug vederea..

La un total de 150 W lampi economice ,am probleme cu vederea (mai ales in meseria mea ) ...in schimb la lumina unui BEC de 75-100 W vad perfect...

Am ajuns sa prefer becurile de 100 W porocurate prin contrabanda (ca UE nu mai permite puteri de 100 W ..ca sa ne protejeze, :) )..Si asa imi reduc factura cu turbina eoliana ..asa ca ochii mei sunt de nepretuit..oricat as plati la enel.


PS-PAREREA MEA..CONSTATAREA MEA.

Consultant electrice
22.02.2011, 18:06
Dar de corpurile LED, lasand la o parte discutia despre preturi, ce parere aveti?

Paulorossi
22.02.2011, 19:06
Personal am o parere foarte buna,dar...:
- desi teoretic au viata foarte mare in practica insa sunt si esecuri,la fel ca si becurile economice care au promis mult.Sunt convins ca se pot produce si de calitate dar costurile...
- desi emit in acelasi spectru de lumina,personal agreez varianta cu incandescenta,parca e mai blanda.Este exact ca si diferenta intre semineu(teracota) si calorifer
- sunt aproape convins ca nu o sa scada preturile,e exact ca si la autovehicule cu surse hibride sau ecologice

vimp
23.02.2011, 07:37
Daca este sa ne referim strict la titlul topicului, avand in vedere cresterea mare a consumului de energie, atat in casa cat si in afara, este de bun simt sa consideram necesar reducerea pe cat posibil a consumului de energie, sub orice forma.
Nu cred ca are rost sa deschid aici o lista cu argumentatii.

SERGHEI-ARO10
23.02.2011, 18:39
Daca este sa ne referim strict la titlul topicului, avand in vedere cresterea mare a consumului de energie, atat in casa cat si in afara, este de bun simt sa consideram necesar reducerea pe cat posibil a consumului de energie, sub orice forma.
Nu cred ca are rost sa deschid aici o lista cu argumentatii.

Si daca reduc eu consumul de curent nu vor mai muri balenele,negrii aia mici si slabi vor face burta mare ..iar incalzirea globala va ramane o amintire ..Voi chiar mai credeti povestile astea cu ,,amprenta de carbon"..etc ...!!!??? :D

Este de ,,bun simt" sa reduc consumul la energie electrica pentru buzunarul meu ..astfel putand sa imi cumpar mai multa motorina pt hardughia mea ,,nesimtita" de 5000 cmc ...

RASPUNS off-topic la off-topic..


Legat de lampile cu leduri...nu stiu mare lucru despre ele.Am intalnit intr-un atelier o lampa de lucru care avea ,,asa ceva"..si mi-a placut lumina ei .In schimb parca scotea in evidenta ,,defectele" cam prea tare ..asta este ,trebuie sa lucram mai atenti..:)

Consultant electrice
23.02.2011, 21:21
Va referiti la un corp de iluminat dintr-un service sau la o lampa dinaceea mobila care este cu acumulator si se agata pe sub masina unde lucrezi?

Consultant electrice
28.03.2011, 12:19
Sambata seara intre orele 20:30 si 21:30 o parte din noi am stins luminile pentru a fi alaturi de initiatorii evenimentului "Ora Pamantului" ! Acest eveniment doreste sa atraga atentia asupra consumului in unele cazuri nejustificat de energie electrica.

Consumul nejustificat este reprezentat de numeroase electrocasnice pe care nu le oprim niciodata si care raman in stand by chiar si atunci cand plecam in concedii, de lumini lasate aprinse fara a fi nevoie de ele, de cladiri iluminate excesiv care uneori deranjeaza locuitorii din jur (vezi cladiri din Piata Victoriei) si asa mai departe.
Mai multe detalii si pe orapamantului.ro

Mircea G
28.03.2011, 16:00
...........Consumul nejustificat este reprezentat de numeroase electrocasnice pe care nu le oprim niciodata si care raman in stand by chiar si atunci cand plecam in concedii...........
Se poate incerca si asa ceva : "
Priză multiplă IR cu întrerupător, negru
Aparate precum televizoarele, receiverele SAT, sistemele stereo etc. consumă multă energie în modul standby. Cu această priză multiplă puteţi însă soluţiona problema costurilor. După deconectarea prin telecomandă a aparatelor legate la această priză multiplă, prelungitorul deconectează automat consumatorii, după o anumită perioadă de timp (70 sec.), evitând astfel costurile inutile cu energia electrică. Aparatele, ce trebuie să fie permanent alimentate cu energie electrică, pot fi conectate la priza plasată separat, ce are permanent curent. Prin funcţia de învăţare puteţi programa orice telecomandă IR standard."
...mai exista si alte modele .
Problema este alta : unele aparate trec direct din modul stand by in moidul de functionare , altele mai greu deoarece ies din sistem . In cazul decodoarelor pt tv exista aceasta problema . mai mult am citit pe undeva ca unele decodoare daca sint scoase din sistem o perioada mai lunga nu pot fi repornite , trebuie sunat la " centru " ...aici vorbim de citeva zile tinute nealimentate .
In tot cazul la 100 de lei cit costa jucaria , eu zic ca merita .

Consultant electrice
28.03.2011, 23:52
Da, interesanta solutie nu am mai vazut o astfel de abordare. Eu la birou am un prelungitor cu priza master care e setat pe consumul calculatorului; cand inchid calculatorul opreste alimentarea la un incarcator de telefon, la un amplificator audio un tuner si un cd player si la monitorul pc-ului care are alimentare separata si sursa proprie. Un astfel de prelungitor parca a costat vreo 60 ron si cred ca are si niste MOV-uri prin el pentru protectie cat si o siguranta.

addysoftware
07.04.2011, 23:05
Atentie
Feriti-va de solutiile scumpe, sau care vi se pare ca nu-si amortizeaza investitia intr-un timp rezonabil - sub o treime din perioada estimata de viata a echipamentului
Motiv:
Par ecologice, dar nu sunt.
Daca ceva costa foarte mult, inseamna ca inglobeaza o mare cantitate de petrol. Simplu. La nivelul actual de interdependenta al economiei mondiale, cant toate sunt legate intre ele, banii sunt de fapt o masura a energiei inglobate in acel produs.
Chiar la ceva la care s-a pus un adaos comercial absolut nesimtit (si sa zicem ca habar n-avem de asta), acei bani pe care ii platim in plus reprezinta TOT PETROL, petrol ce va fi consumat in viitorul mai mult sau mai putin apropiat de cei care baga in buzunar respectivul profit.

Consultant electrice
09.04.2011, 23:35
Da, asa este cu petrolul asta firar sa fie. Solutia mea are si o latura economica insa alegerea a fost facuta mai mult pentru intreruperea alimentarii unor aparate odata cu inchiderea calculatorului - 60 ron nu e o suma mare pentru ce stie, produsul e fabricat in Romania.

Mircea G
12.04.2011, 18:44
Pentru cei care folosesc mediabox-uri de UPC.
Am primit o informare care spune ca din luna martie , mediaboxul va sti sa stea si in stand-by . Stiti ceva despre asta ?Zic ei ca ar fi vorba despre auto stand-by .
Acum , mediaboxul , indiferent ca este oprit sau il folosim , daca este in priza , are acelasi consum , cca 15 W /h.
Interesant este cum se poate face asa ceva " de la ei " ....

addysoftware
12.04.2011, 22:24
Personal il opresc, impreuna cu tot ce mai e in priza aia (destule...) cand ma culc. Priza obisnuita, turceasca, mai lungutza oleaca, cu buton + 8 prize. Si le dau drumul - tot toate deodata - a doua zi, de obicei spre seara, cand dam drumu' la tv sau la vreun video... Singura chestie care merge aproape nonstop la mine in casa e routerul de la upc + cel wireless, ptr ca butonez destul de mult si din diferite pozitii prin toata casa...
Acu cateva saptamani i-am pus 5 led-uri Nichia Raijin de 50-60mA nevesti-mii sub corpurile suspendate de la bucatarie. Alimentare capacitiva, 680nF plus punte si protectii, si un senzor de pornire. Oprirea se face automat cu temporizare la 3 minute si nevasta-mea e supermultumita asa, si lumina e foarte ok. In tavan are bec eco de 14W warm white osram, excelent indraznesc sa spun. In sufragerie avem acum o lustrishoara mica frumoasa de sticla, cu 2+1 becuri eco de cate 20-23W. In baie am 2 LED-uri CREE de 1A (8W cu sursa cu tot) intr-o aplica. Pe holul mic am 2 LEDuri Nichia de 700mA (5W cu sursa) si se vede bestial. In sufragerie mai am doua aplice, una are bec eco de 6w galben, stam seara la film cu el aprins - e destul de slab - si in cealalta am bagat o coscogeamite dracarie cu 5 LEDuri CREE de 1A, sursa dimmata, pe radiator de procesor cu cooler cu tot, subalimentat intrucatva da' tot face nitel zgomot - nu f suparator insa - dar sunt cam nemultumit de ele ca sunt prea albe - vreo 10000K, imi pare rau ca nu am facut alegerea corect. Daca aprind doar aplica respectiva lumina in camera e cam echivalenta cu un bec de 75W ....sa zicem. Culoarea e naspa. Punand in aplica cealalta un bec si comparandu-le direct, asta pe LED-uri pare mai puternica de 100W, dar e de vina directivitatea. In lumeni de fapt nu atinge decat echiv la vreo 75W cum am mai zis.

Mircea G
13.04.2011, 17:21
Personal il opresc, impreuna cu tot ce mai e in priza aia (destule...) cand ma culc. Priza obisnuita, turceasca, mai lungutza oleaca, cu buton + 8 prize. Si le dau drumul - tot toate deodata - a doua zi, de obicei spre seara,
Asta am facut si eu de dimineata si le voi porni cind voi avea nevoie . In felul acesta opresc tv , mediabox, statie si am terminat cu consumul in stand-by .
Intre timp am aflat si eu in ce consta smecheria .
Mediaboxul pe care il am la parter , desi este mai bun , nu permite acel " soft " cu economia , deci nu stie stand-by . Cel de la etaj , care functioneaza mai prost , adica este mai lent la comenzi , stie . Pt economie trebuie sa se intre in setari si setat ! Normal , o idiotenie .
Concluzia este ca voi lua prize cu tx si voi rezolva problema sau acel tip de prelungitor , de care mai vorbeam ...

vimp
15.04.2011, 22:36
Si daca reduc eu consumul de curent nu vor mai muri balenele,negrii aia mici si slabi vor face burta mare ..iar incalzirea globala va ramane o amintire ..Voi chiar mai credeti povestile astea cu ,,amprenta de carbon"..etc ...!!!??? :D

Sigur, mergem pe principii de genul : "si daca eu nu arunc gunoaie pe strada oricum va mai fi mizerie de la altii" sau "daca eu nu tai copacul oricum il taie altii"... si lista poate continua.

Consultant electrice
16.04.2011, 11:16
Corect si este valabil si vis a vis de politetea in trafic, politetea in general si lista poate continua. Asta dupa mine inseamna sa fii civilizat, prin atitudinea ta sa il faci si pe celalalt sa fie civilizat. Momentan conform afirmatiilor este exact invers sunt mai multi "necivilizati" si incepem si unii dintre noi sa ne comportam ca ei.

Consultant electrice
28.04.2011, 22:34
De proiectul "Masdar City" ati auzit? O investitie mare pentru constructia unui oras care nu emite CO2 in plin desert?
Pe YouTube puteti gasi filmulete de prezentare interesante cu animatii cat si filmari reale.
youtube.com/watch?v=FyghLnbp20U&feature=related

Highlander
12.05.2011, 10:02
O sa se scufunde ca insulele alea smechere, in plina apa.

Consultant electrice
15.05.2011, 01:55
Poate sa fie inghitit de nisip ca de data asta e mai departe de apa.

Gamezcdr
23.10.2011, 15:45
[quote=Consultant electrice]...........Consumul nejustificat este reprezentat de numeroase electrocasnice pe care nu le oprim niciodata si care raman in stand by chiar si atunci cand plecam in concedii...........
Eu nu cred ca LED-ul de la TV sau receiver Digi consuma mai mult de 2-3 Wati/ora (0,15 bani) = 108 bani/luna.

Mircea G
23.10.2011, 19:58
Eu nu cred ca LED-ul de la TV sau receiver Digi consuma mai mult de 2-3 Wati/ora (0,15 bani) = 108 bani/luna.
Ledul nu , dar indiferent de receiver el ramine in functiune tot timpul . Ce oprim noi din comenzi este iesirea spre tv ! Asta am descoperit ulterior . Deci el functioneaza " la blana " tot timpul . Economia este intreruperea curentului , dar cu rezerva ca la pornire trebuie asteptat sa intre in retea.

Bill
24.10.2011, 06:28
Eu nu cred ca LED-ul de la TV sau receiver Digi consuma mai mult de 2-3 Wati/ora (0,15 bani) = 108 bani/luna.
2W x 24h x 30zile = 1440W = 1.44kW
1.44kW * 0.4lei = 0.576lei
Daca ai vreo 10 aparate d'astea prin casa se cam aduna.

Consumul are importanta la nivel de oras mai repede.

Dar cum spunea si Mircea, nu numai ledul consuma, ci sursa (in comutatie) functioneaza cu un randament de 0.7-0.8, mai consuma ceva si receptorul de la telecomanda. Se aduna ceva.

Nici eu nu opresc tot ce este cu telecomanda in casa, scot totul numai cand plec in concediu (mai putin combina frigorifica)

coretweaker
24.10.2011, 10:17
Recunosc ca nu m-am gandit niciodata serios privitor la paguba pe care o fac consumatorii care stau in stand-by, dar totusi sunt destul de multi:
TV, decodor, media player, DVD player, computer, monitor, radio WiFI, cuptor cu microunde, beculetele din intrerupatoare... si probabil ca toate adunate la un loc sa insumeze un consum de cateva zeci de lei anual, suma prea mica pentru a fi luata in considerare.

RaduCA
24.10.2011, 20:41
[...] prea mica pentru a fi luata in considerare.Atît de mică, încît se pare că i-a determinat pe conducătorii japonezilor să acorde recompense substanţiale pentru producătorii care reduc cu 1 W consumul în stand-by al electrocasnicelor. :wink:

coretweaker
24.10.2011, 21:21
[...] prea mica pentru a fi luata in considerare.Atît de mică, încît se pare că i-a determinat pe conducătorii japonezilor să acorde recompense substanţiale pentru producătorii care reduc cu 1 W consumul în stand-by al electrocasnicelor. :wink:

Corect! Daca economia de curent este de (sa presupunem) 5 euro /an / locuinta, la cele aproximativ 40.000.000 locuinte din Japonia rezulta o economie anuala de 200 milioane euro, suma care poate fi folosita in scopuri utile societatii. Doar ca, intr-adevar, problema trebuie gandita la nivel de guverne, prin reducerea curentului de stand-by.
Eu ca simplu utilizator al unor produse electronice, consider ca fiind nepractic sa incerc sa opresc 10 aparate diferite de fiecare data cand nu le folosesc.

victori
25.10.2011, 09:01
Corect.

Efortul pe aparatele electrice este cel mai mare la conectare. Astfel, prin porniri (si opriri) repetate, durata de viata va scadea, ceea ce va duce in final la schimbarea aparatului... Dar cum orice aparat pentru a fi confectionat consuma energie, probabil ca in final bilantul energetic va fi negativ.

Parerea mea.

Consultant electrice
31.10.2011, 15:51
Corecta si treaba cu conectarea / deconectarea. Fabricantii specifica ca aparatele sa fie scoase si din standby doar cand nu se folosesc perioade mai indelungate. Exista televizoare (Samsung de exemplu) care nici nu au comutator ON / OFF, au doar buton care comuta din stand by in pornit sau invers. Ca sa opresti de tot trebuie tras din priza.

Gamezcdr
05.11.2011, 13:05
Am masurat consumurile ledurilor din casa:
sistem Logitech X530 5,5W
interupator priza rosu 6,5 W
led LCD 1,3 W
led combina frigorifica 2 W
decodor DIGI 8,8 W (indiferent daca TV e on sau off)
telefon cordless 2 leduri: 2,6 W

Consultant electrice
05.11.2011, 18:55
E gresit spus "ledurilor" ca acolo e o intreaga electronica ramasa sub tensiune, ledul e doar un martor al prezentei tensiunii.
Decodoarele Digi au si ele un stand by, dar lumea le lasa tot timpul pornite, pentru ca altfel ar insemna sa opresti odata televizorul si din alta telecomanda sa opresti si decodorul sau receiverul cum vreti sa ii spunem.
Acel intreruptor care spuneti ca are un consum de 6,5W ma uimeste.
Cum ati efectuat masuratorile sau mai bine zis cu ce aparat?

Gamezcdr
06.11.2011, 09:39
Aparatul este asta: mivarom.ro/catalog/product_info.php?products_id=5320
O sa mai fac o verificare pentru ca prelungitorul are in el un calculator stins, voi face doar cu el singur
Alte consumuri:
uscator de par Philips 1600 W treapta 1 795 W treapta 2 1550 W
incarcator smartphone: 4W
espresor cafea: 700 W
hota CATA P3260 viteza 1 120 W, a doua 140 W, a treia 3 180 W, doar becurile aprinse (2x40W) 73 W pusa pe recirculare
bec economic Lohuis 15W: 15 W
combina frigorifica Ariston: 140 W (LED combina 2 W)
incarcator MP3 priza-> USB: 1,5-2,5 W
LCD 32" LG: 50 W ecran negru, 110 W pornit
AMD Phenom II X4 920, sursa Seasonic 380 W, 6 HDD 7200 rpm, ATI 4670 pasiva, navigare 140 W (monitor stins), full load 100% 210 W (monitor stins) cu monitor on (Samsung 755DFX 17" CRT) se mai adauga 70 W. Varful de putere in teste a fost de 350 W.
Decodor DIGI 8,8 W indiferent daca TV e on sau off.
Cuptor microunde 1100 W.

Gamezcdr
06.11.2011, 10:54
Ati avut dreptate am verificat cu prelungitorul fara nici un consumator in el si arata sub 1 W (prelungitor cu 5 ochiuri si protectie la supratensiune) n-am stiut pana acum ca, calculatorul si un sistem de boxe consuma chiar fiind stinse de la butoane . Contrazice bunul simt :). Ca fapt divers tensiunea retelei la mine acum este 233-234 V.

coretweaker
06.11.2011, 12:37
n-am stiut pana acum ca, calculatorul si un sistem de boxe consuma chiar fiind stinse de la butoane . Contrazice bunul simt :).

Orice aparat care nu are un intrerupator pur mecanic pentru alimentare va consuma curent chiar si cand (aparent) este oprit. Si ca o completare trebuie spus ca in ziua de astazi nu prea mai exista aparate care sa functioneze cu intrerupatoare mecanice.

Consultant electrice
21.12.2011, 01:25
Unele surse de calculator au pe spate langa ventilator si un comutator mecanic - doar de acolo se elimina orice consum. O sursa ATX ramane intotdeauna cu o parte sub tensiune lucru confirmat in general si de un martor luminos de pe placa de baza a pc-ului. Eu cand cumpar un produs caut in general aparatele care au si un astfel de comutator pentru a putea scoate complet de sub tensiune aparatele cand sunt mai mult timp plecat de acasa fara a mai scoate din priza stecherele, sau pe timpul furtunilor la cei care stim ca nu avem protectii dedicate in tablouri contra supratensiunilor atmosferice.

TOBY
10.03.2012, 21:09
Puteti incerca un economizor de energie.

Consultant electrice
10.03.2012, 21:20
La ce va referiti cand spuneti "economizor de energie"? Ati incercat dvs. un astfel de aparat si a dat rezultate?

radu_cracu
11.03.2012, 06:35
O "metoda" de reducere a consumului este aceea de a schimba figiderul cu unul cu o clasa energetica superioara, oprirea totala a televizoarelor, cuptorul cu microunde, calculatoarelor, monitoarelor.. nu trecerea pe stand-by si inlocuirea becurilor clasice cu cele economice ( de preferat de firma) in special in zonele care sunt iluminate in cea mai mare parte a timpului. Televizoarul este unul din cele mai mari consumatoare de energie, merge de multe ori fara rost, pe post de radio, etc ca sa nu mai zic de plasmele care papa mai ceva ca un congelator >200 w, pe cand clasicele CRT - uri papau in jur de 70-90 w ( atentie! multe papau la fel si in stand-by).
Toby economizoarele de energie sunt niste GALUSTI PT. CIUMPALACI - sa nu zic altfel, nu fac nimic, poate doar efectul placebo!

Consultant electrice
11.03.2012, 19:55
Daca vrem sa facem economie putem apela si la functia de reducere a intensitatii backlight-ului , economia fiind destul de substantiala din ce am masurat eu mai demult.

robertaccess
11.12.2014, 17:12
O idee buna ar fi un prelungitor master-slave.
Adica daca TV-ul este in priza master in momentul in care este oprit de la telecomanda se opresc toate aparatele care sunt in slave cum ar fi (play station, decodor HD, HI-FI, etc).

Problema e costul cam mare, dar pt cei care vor sa faca DIY pot pune la dispozitie schema electronica

Consultant electrice
11.12.2014, 19:50
Exista varianta "made in Romania" destul de accesibila de la Relee Medias pentru un astfel de prelungitor. Eu personal am si functioneaza fara probleme de ceva ani la calculator.

Mircea G
11.12.2014, 20:34
O idee buna ar fi un prelungitor master-slave.
Adica daca TV-ul este in priza master in momentul in care este oprit de la telecomanda se opresc toate aparatele care sunt in slave cum ar fi (play station, decodor HD, HI-FI, etc).

Problema e costul cam mare, dar pt cei care vor sa faca DIY pot pune la dispozitie schema electronica
Buna dar nu practica .
.........
Pornesti televizorul , porneste si decodorul tv/ mediabox-ul ....pe purici . Astepti apoi citeva minute sa porneasca . Nasol

robertaccess
11.12.2014, 21:10
@Mircea, inca nu am un "decodor HD" si nu stiu exact cum functioneaza. Probabil ai dreptate cu "puricii" insa ideea e alta. In momentul in care aprind televizorul priza "slave" porneste si decodorul dar nu "de tot" adica ca si cum ai apasa butonul ON/OFF. Nu il porneste ca si din telecomanda. De asta zic, e ca si cum l-ai baga in priza dar apoi trebuie sa folosesti telecomanda ca sa il deschizi. Nu zic ca nu ai dreptate dar in momentul in care ai un transformator in priza e ca si cum ai face un "scurt-circuit", adica o bobina care chiar daca nu foloseste campul electromagnetic sa genereze un alt curent, tot consuma. Si daca strangi 10 watti de colo 5 de dincolo, e o economie care nu se vede pe loc dar per an e ceva. Bineinteles, acum nu stiu daca electrocasnicele sau electronicele astea mai noi au un circuit destept care sa consume mai nimic, dar ca idee e ceva. Poate electrocasnicele din clasa A+++ stiu sa consume foarte putin, dar pretul lasa de dorit. Gandestete, televizoarele postcomuniste consumau aproape la fel cand erau folosite sau stinse (pe lampi ma refer).

@Consultant electrice pai ce mai astepti frate, pune aici sa facem si noi. Eu am o schema de pe un site (nu vreau sa fiu banat) si din cauza asta nu am publicato. Dar pune te rog sa facem si noi DIY. Pentru baiatul meu e mare economia, daca stinge calculatorul sa se opreasca si imprimanta, boxele, monitorul si ce o mai avea el in tripul ala.

Pai ori facem ecomomie ori nu mai facem!!! Dar eu zic ca e excelent sa opresc tot din priza (stand by e altceva) atunci cand opresc tv-ul. In suftragerie, living sau family room cum zic unii care nu mai stiu romaneste (fara aluzii de nici un fel), eu am 10 prize intr-un loc, din totalul de peste 50. Multi zic ca sunt multe, multi zic ca sunt putine, dar... 1 priza HDMI (proiector), 2 audio (4 boxe), 1 tel/net si una TV, plus inca 5, AC (TV, PS, Hi-Fi, DVD, DVB-T), acum daca ma gandesc unde pun laptop-ul sa vad un film... De aici ideea sa le opreasca pe toate.

coby
11.12.2014, 23:46
Mie imi place cand sunt acasa sa fie aprinse luminile peste tot , de fapt , daca ies dintr o incapere nu sting lumina decat cand mergem la nani , si atunci intra lampile de veghe in actiune care sunt la fel peste tot ( la mine in casa ) a si tembelizoarele laptop urile merg permanent cat suntem treji , factura pe luna este in jur de 110 lei - consum rezonabil ?!