PDA

Arată versiune întreagă : Instant pe butelie



viodevio
17.03.2007, 00:14
Am achizitionat un instant AEG pentru prepararea ACM
Doresc sa stiu daca trebuie montat regulator de gaz eu folosind butelia?

maiam
17.03.2007, 11:23
Trebuie regulator, altfel ar trebui sa reglati debitul de gaz din robinetul buteliei, reglaj care nu e la indemana oricui. Arzatorul are nevoie de un debit constant, debit care, in lipsa regulatorului si pe masura golirii buteliei, nu poate fi mentinut.

viodevio
19.03.2007, 18:21
M-am gindit sa pun unul de centrala cred ca este bun
Unii vinzatori zic sa folosesc ceas de butelie

warpy
20.03.2007, 23:06
Eu folosesc de cativa ani un instant pe butelia pentru acm.
La butelie am regulator de 300 mbari (sau "ceas de butelie" cum se mai spune popular). O precizare insa: duzele arzatorului si duza flacarii de veghe trebuie sa fie pentru gpl. De obicei aceste boilere instante vin echipate cu duze pentru gaz natural.
Si un pic offtopic: din punctul de vedere al sigurantei in exploatare, gazele de ardere trebuie evacuate in exterior. Eu am folosit un burlan tip ''armonica'' care se poate lungi pana la 2 metri.

viodevio
21.03.2007, 15:47
Multumesc pentru informatii.
Instantul este cumparat gata echipat cu duze pentru GPL
Sper sa nu se intimple nimic neplacut daca montez un regulator de centala termica.
Tot cei din magazin spun ca trebuie montat astfel incit pina la primul cot al cosului de evacuare sa fie de minim 40 cm

Hunter
18.03.2009, 00:02
Eu folosesc de cativa ani un instant pe butelia pentru acm.
La butelie am regulator de 300 mbari (sau "ceas de butelie" cum se mai spune popular). O precizare insa: duzele arzatorului si duza flacarii de veghe trebuie sa fie pentru gpl. De obicei aceste boilere instante vin echipate cu duze pentru gaz natural.
Si un pic offtopic: din punctul de vedere al sigurantei in exploatare, gazele de ardere trebuie evacuate in exterior. Eu am folosit un burlan tip ''armonica'' care se poate lungi pana la 2 metri.
te rog sa imi spui cam cat te tine o butelie de gpl si la cate persoane.
si ce inaltime trebuie sa aiba cosul de evacuare al gazelor arse?
nu se poate monta un sistem turbo ca si la centrale???
ms mult

Consultant climatizare
18.03.2009, 21:33
va confirm si eu ca este necesar regulatorul de gaz.

Hunter
20.03.2009, 14:24
va confirm si eu ca este necesar regulatorul de gaz.
Nu stiu ce sa aleg pt ACM la o cabana de lemn (de vacanta).
Cat consuma un instant de 11l/min la un consum de ACM de 30 min/zi?
La ce inaltime trebuie montat cosul de evacuare al gazelor arse?
Conteaza presiunea apei in acest caz? daca da cat ar trebui sa fie pt o functionare optima?
e mai eficient un boiler electric sau instant electric???
multumesc anticipat

warpy
08.05.2009, 18:54
Pe timp de vara o butelie galbena ma tinea mai mult de o luna, bucatarie si baie pentru 3 persoane.
Cosul de evacuare gaze arse l-am scos in lateral, la fel ca la hota. Inaltimea fata de iesirea din instant la care se monteaza burlanul este data in manualul sau. Sistemul turbo nu-si are rostul, instantul nu functioneaza permanent, deci volumul aerului consumat din casa nu e mare, iar viteza gazelor arse este suficienta.
Presiunea apei este importanta, daca e mai mica decat e specificat in carte, instantul se opreste. Nu mai stiu cat e valoarea minima.
Cred ca pe gaz e mai ieftin decat electric.

dumitrescu
08.05.2009, 19:40
va confirm si eu ca este necesar regulatorul de gaz.
Nu stiu ce sa aleg pt ACM la o cabana de lemn (de vacanta).
Cat consuma un instant de 11l/min la un consum de ACM de 30 min/zi?
La ce inaltime trebuie montat cosul de evacuare al gazelor arse?
Conteaza presiunea apei in acest caz? daca da cat ar trebui sa fie pt o functionare optima?
e mai eficient un boiler electric sau instant electric???
multumesc anticipatla instanturi, fie pe gaz fie pe curent trebuie presiune altfel nu functioneaza,pentru un instant electric dimensionat pe puterea lui. Eu as merge pe boiler electric.

siven01
03.06.2009, 10:47
@warpy, ai spus mai sus : gazele de ardere trebuie evacuate in exterior. Eu am folosit un burlan tip ''armonica'' care se poate lungi pana la 2 metri.

As vrea sa inteleg si eu ,daca e nevoie de a racorda instantul pe gpl cu tiraj naturalla un cos , sau este nevoie de a scoate in exteriorul incintei ( casei ) gazele de ardere , caz in care se poate folosi numai un racord flexibil .
Initial ma gandisem sa cumpar un instant cu tiraj fortat , insa am vazut ca pretul este aprope de cel al unei centrale .

warpy
03.06.2009, 17:19
Da, l-am scos in exterior prin perete, exact ca la hota de bucatarie si a mers fara probleme. Am folosit burlan tip armonica, cum spui tu. Poti sa il racordezi si la un cos, dar mie mi s-a parut mai usor sa-l scot prin lateral in exterior.

siven01
03.06.2009, 17:28
Ideea era sa nu l racordez a nici un cos , ptr ca daca mai fac si cosul respectiv ajung la pret de instant tiraj fortat sau centrala tiraj fortat .
Ok , de are tiraj si functioneaza fara probleme , cu evacuarea scoasa numai afara .
Mersi de raspuns , am sa cumpar si eu unul , ptr ca mi se pare mai economic decat unul electric.

Consultant climatizare
11.06.2009, 09:38
din punct de vedere legal ele ar trebui legate la un cos de fum.

da_n
11.06.2009, 11:52
din punct de vedere legal ele ar trebui legate la un cos de fum.Corect, astea mai noi, inteligente, nici nu pornesc daca nu ai pus tubul de racord (burlan armonica cum spunea un coleg forumist mai sus), va spun asta din experienta proprie.
Acuma cosul de fum poate sa fie si sistemul de aerisire de la bucatarie/hota, nu stiu unde se monteaza aparatul in casa (in Romania), spun asta pentru ca unde sunt eu toate casele au asa ceva, este un aparat in casa precum masina de spalat sau aragazul, in general montat in bucatarie ori in hota, daca este zidita, ori langa, incorporat in mobilierul suspendat, cu asta faci apa calda la baie si la bucatarie, iarna nefiind frig nu exista apa calda centralizata.
Am vazut si montat afara intr-o anexa langa casa.

siven01
11.06.2009, 12:34
Pe mine ma intereseaza sa l amplasez in beci si voi racorda la el un tub flexibil ( de inox, perete dublu) , care sa treaca prin peretele beciului in exterior.
Intrebam daca in acest fel exista tiraj suficient , ptr a intretine arderea .
Am inteles ,din cele postate pana acum ,ca este tiraj si instantul functioneaza ok , in aceste conditii .

da_n
12.06.2009, 14:22
Pe mine ma intereseaza sa l amplasez in beci si voi racorda la el un tub flexibil ( de inox, perete dublu) , care sa treaca prin peretele beciului in exterior.
Intrebam daca in acest fel exista tiraj suficient , ptr a intretine arderea .
Am inteles ,din cele postate pana acum ,ca este tiraj si instantul functioneaza ok , in aceste conditii .sa faci in asa fel sa ai cat mai putine curbe de 90ยบ, aranjeaza cosul si vezi cu o bricheta daca trage sau nu, daca nu trage cumperi unul cu ventilatie fortata, cred ca sunt si cu ventilator incorporat, cu beciul e cam periculos daca ai o fuga de gaz, in general beciul e un spatiu inchis, fara aerisire

plicty
03.11.2009, 20:50
Am si eu o problema cu un instant AEG.


AM un instant AEG pe butelie si il am racordat la hidrofor (care se opreste la 3 atmosfere ); problema e ca face numai apa fiarta la 90 de grade . Daca incerc sa reglez din robinet ( pe bila) vine rece iar daca incerc sa il reglez de pe butoanele instantului , ape vine tot rece. Care sa fie cauza?

Neluc
04.11.2009, 20:40
este interzisa montarea instantului in subsolul cladirilor,fara regulator gaz si pe butelii tip aragaz,cosul se racordeaza la cos zidit cu tiraj suficient sa evacueze gazele arse.Nu va sfatuiesc sa faceti turbine si alte inventii la cos.

bebelul
08.11.2009, 12:14
am si eu un instant de la junkers si este racordat la un hidrofor, cand fac dus dupa cateva min se opreste gazul la instant si nu stiu ce sa ii mai fac ca te speli pe cap si ramai fara apa, ma poate ajuta cineva, multumesc

dumitrescu
08.11.2009, 13:47
am si eu un instant de la junkers si este racordat la un hidrofor, cand fac dus dupa cateva min se opreste gazul la instant si nu stiu ce sa ii mai fac ca te speli pe cap si ramai fara apa, ma poate ajuta cineva, multumesc

Regulator de presiune pentru gaz ai?

Neluc
08.11.2009, 20:28
Instantul are la iesirea gazelor arse un termostat de protectie.Daca gazele nu sunt evacuate suficient acest termostat stinge flacara oprind gazul si,asfel previne disiparea gazelor arse in camera.Pana nu se raceste complect nu se mai aprinde.Puteti verifica tirajul punand mana deasupra instantului in stanga sau dreapta cosului,daca simtiti temp mare,atunci nu aveti tiraj .Verificati cosul.

teosteffi
13.11.2009, 14:10
Am pus in functiune un instant de ACM pe gaz si merge de nota 10! Si nici macar nu a fost scump. Impoertant este ca cel care ne-a recomandat sa-l cumparam utiliza de aproape un an acel tip de instant si il avea legat la aceeasi butelie cu aragazul, intr-o locuinta cu 6 persoane si ii ajungea o butelie (galbena) circa 2 saptamani. Eu il folosesc doar in week-end, asa ca nu cred ca e relevant consumul.

piciu
20.12.2009, 22:29
am si eu un instant de la junkers si este racordat la un hidrofor, cand fac dus dupa cateva min se opreste gazul la instant si nu stiu ce sa ii mai fac ca te speli pe cap si ramai fara apa, ma poate ajuta cineva, multumesc Aproape aceasi problema o am si eu,pentru aceasta problema as pune un boiler in tampon cu instantul pentru a avea apa calda si fara a mai porni instantul ,dar nu stiu daca merge ,ma poate ajuta cineva cu un sfat? Boilerul inca nu e cumparat. :)

Noi2
30.01.2010, 16:01
Buna ziua!Imi puteti spune si mie de unde pot cumpara duze pentru instant electrolux legat la butelie gpl?

Shaq
08.07.2010, 08:32
unde se gasesc ceasuri de butelie pe gaz si furtune?

body76
15.07.2010, 23:37
La Dedeman.

Shaq
16.07.2010, 07:47
ai idee de un pret?

body76
16.07.2010, 08:46
Regulatorul era 19 lei. Racordul nu mai stiu. Eventual poti sa ii suni. Magazin Giurgiului 0374 200.888

Shaq
16.07.2010, 10:26
mersi de informatii, la tel dedeman nu zice pret

dummy_
17.07.2010, 22:26
Multumesc pentru informatii.
Instantul este cumparat gata echipat cu duze pentru GPL
Sper sa nu se intimple nimic neplacut daca montez un regulator de centala termica.
Tot cei din magazin spun ca trebuie montat astfel incit pina la primul cot al cosului de evacuare sa fie de minim 40 cm
Cei din magazin vor spune orce cu conditia sa le cunparati marfa , la butelie iti trebuie regulator de butelie , acm poate functiona si fara regulator de gaz daca presiune regleta de regulatorul buteliei e de 0.025-0.030 bar , cat despre cosul de evacuare trateaza problema cu toata seriozitatea , lucrez intrun domeniu in care am vazut oamani asfixiati tot de la solutii inprivizate de genul , ce sse intampla daca iti bate vantul in cosul ala inprovizat gen tubulatura hota ? toate gazele nearse vor venii inapoi in camera , majoritatea acm nu au senzor ptr gaze nearse ca centralele , si unii instalatori mai destepti monteaza acm in bai , spatiu inchis fara ventilatie , faci baie , caldura aburi , gaze arse dioxid si monoxid de carbon , arzatorul acm consuma oxigenul , rezulta conbinatia fatala , nu va jucati cu ce nu trebuie luati in serios instructiunile de montaj si expluatate , fiinca nu au fost scrise degeaba , cosul trebuie sa aiba tiraj , diametru interior sa fie mai mare decat diametru tubulaturii de racord , rarordarea la cos se va face in panta ascendenta , fara coturi , atentie , tubulatura de aluminiu se la caldura condens , se inbatraneste si se deterioreaza , mai sigur e sa fie confectionat din tabla sau din inox , pentru un tiraj corespunzatoe hornul trebuie sa depaseasca inaltimea casei , repet faceti treaba asa cum trebuie daca vreti sa mai prindeti pensia :D ca orcum au altii grija sa taie din ia ....

doinastela
15.08.2010, 15:25
la butelie iti trebuie regulator de butelie ..cat despre cosul de evacuare trateaza problema cu toata seriozitatea ..majoritatea acm nu au senzor ptr gaze nearse ca centralele , si unii instalatori mai destepti monteaza acm in bai......felicitari pt. mesaj (resp. recomandari) !
Da, un ceas de butelie e suficient pt. reglaj si implicit functionare (se recomanda insa butelie mare de GPL sau macar baterie de butelii medii)

Toate recomandarile tale ref. al cos de fum raman valabile..

Obsv.: incalzitoarele instant gaze/apa de la Bosch, Vaillant, cred ca si de la Ariston au senzor de fum -deci aparatul se va inchide (stinge) daca nu trage cosul de fum (respectiv racordul de cos, improvizat..) :!:

Neluc
15.08.2010, 21:24
Nu cumparati regulator pentru aragaz cu buton de reglaj,cautati unul simplu de 30 mb(din experienta,cele turcesti sunt superioare celor chinezesti).Este bine sa montati butelii cu gaz in baterie pentru a se compensa pierderea de presiune cind incep sa se goleasca.Toate instanturile pe gaz au termostat de fum pentru prevenirea dispersarii gazelor arse in camera,acest termostat opreste flacara de veghe si arzatorul.Am mai spus pe acest forum-tineti palma desupra instantului linga cosul de evacuare,daca este tempreratura insuportabila in timpul functionarii,atunci gazele arse nu se evacueaza suficient,verificati cosul.Pentru buna functionare practicati in partea de jos a camerei priza de aer pentru tiraj.
Sa nu uitam ca este interzisa folosirea instantului pe butelii tip aragaz si montarea acestora in camera de baie sau dormitor.

doinastela
15.08.2010, 22:03
..Toate instanturile pe gaz au termostat de fum pentru prevenirea dispersarii gazelor arse in camera,acest termostat opreste flacara de veghe si arzatorul....din pacate nu e asa.. Electroluxurile (AEG) n-aveau .. si erau la un moment dat cele mai vandute (aveau 70-80% din piata).
-explicatia pt. aceasta e simpla: legislatia romana nu impunea prezenta acestui senzor de fum

Multe din aceste aparate sunt in functiune in continuare.

Mai exista si situatia in care instant-ul e dotat cu senzor de fum, insa utilizatorul (sau vreun instalator "priceput") muta acest senzor din locasul sau mai in afara putin, astfel incat senzorul nu mai sesizeaza prezenta gazelor arse fierbinti.. :( Motivul: daca nu exista un cos de fum, ci doar un racord de cos (flexibil scos afara) senzorul inchide destul de repede aparatul, iar respectivii asta doresc sa evite.

Neluc
15.08.2010, 22:32
Da, Electrolux la care va referiti nu are nici termostat de supratemperatura si nici termostat de cos.
Un asfel de instant functioneaza la un utilizator, montat oricum i-a traznit lui, pana se sparge schimbatorul si curge apa in flacara, omul cumpara altul modern si dupa cel monteaza in aceleasi conditii observa ca nu functioneaza din cauza cosului-concluzie-cel vechi a fost mai "bun".
Multumesc pentru "combatere'' si ca am gasit oaia neagra a instanturilor, astept sa o gasim pe cea a cazanelor pe lemne, a centralelor termica, a sistemelor de frig si cald, a automatizarilor, a panourilor solare, a pompelor, a ventilatiilor, a boilerelor si la ce se mai iveste ocazia sau doriti dvs

O seara buna!

doinastela
15.08.2010, 23:44
Nu e vorba de gasit oaia neagra.
Si oricum nu e Electrolux-ul, e aceea..
Sunt alte aparate mult mai dubioase pe piata.
Am vazut lista de preturi de la Electrolux: producatorul ofera toate variantele posibile, cu diverse echipari.
Cu senzor de fum, sau fara etc. - importatorul alege, iar acesta alege in functie de pret (ca e Ro) si de ce ii impune legislatia.
Nu am incercat sa combat pe nimeni, am scris doar niste precizari.
Daca vrei, nu le mai scriu - asa de simplu e.

Florin78
16.12.2010, 20:43
Cum racordati cosul de evacuare la instant?
Ma refer la acel tip armonica. Se prinde direct pe gulerul de evacuare al instantului?
Cateva detalii. Am luat si eun instant Junkers si zilele astea il montez.
Cine ma poate ajuta in acest sens. Are diuze de gaz natural si am luat unele de gpl. Se monteaza usor?

Consultant climatizare
18.12.2010, 18:03
Da, daca are diametrul potrivit se racordeaza direct la evacuarea instantului.

body76
20.12.2010, 10:58
Poate sa imi spuna si mie cineva cum se comporta instantul in conditiile in care apa rece in ultimele zile a avut si 2 grade iar gazele nu au fost ce ar fi trebuit?

Florin78
20.12.2010, 16:29
Da, daca are diametrul potrivit se racordeaza direct la evacuarea instantului.

Instantul meu are cosul de 112,5 mm. Ce diametru treb sa aibe cosul? :D

dummy_
20.12.2010, 17:46
Poate sa imi spuna si mie cineva cum se comporta instantul in conditiile in care apa rece in ultimele zile a avut si 2 grade iar gazele nu au fost ce ar fi trebuit?
Daca nu ingheata tevile totul e ok

Consultant climatizare
20.12.2010, 21:11
Da, daca are diametrul potrivit se racordeaza direct la evacuarea instantului.

Instantul meu are cosul de 112,5 mm. Ce diametru treb sa aibe cosul? :D

Ma refeream la canalul de fum ce se racordeaza direct la evacuarea instantului.

Florin78
20.12.2010, 23:15
Da, daca are diametrul potrivit se racordeaza direct la evacuarea instantului.

Instantul meu are cosul de 112,5 mm. Ce diametru treb sa aibe cosul? :D

Ma refeream la canalul de fum ce se racordeaza direct la evacuarea instantului.

Am inteles asta. Se fixeaza acolo cu un colier pe evacuarea instantului.
Ce dimensiune sa aibe cosul tip armonica, daca instantul are evacuarea de 112,5 mm?

Consultant climatizare
24.12.2010, 07:47
Diametrul interior al racordului flexibil sa fie cat diametrul exterior al racordului de la instant.