PDA

Arată versiune întreagă : Intrebare instalatie electrica



s3bi
14.05.2007, 20:18
Buna ziua, vreau sa refac in totalitate instalatia electrica a unei case si am zis sa va cer parerea ca sa fiu sigur ca nu gresesc undeva.

M-am gandit sa plec cu circuit separat pentru iluminat catre fiecare camera (dormitor, baie, living, bucatarie) Eventual sa le combin cate 2 sau 3 pentru economie.

Partea care e mai importanta este cea a prizelor care vor fi pozitionate aproximativ ca in schita de mai jos si anume: una pe veranda, una pe hol, 4 in dormitor, 5 + una cu 4 sau 5 posturi in living, 9 in bucatarie. Ma gandesc sa grupez circuitele in felul urmator:
1: veranda + hol + dormitor;
2: living;
3: priza cu 4 sau 5 posturi din spatele TV-ului;
Prize bucatarie:
4: prize ce vor servi aparatura cu consum mic;
5: prize frigider + cuptor microunde;
6: prize plita (eventual el) + priza cuptor el + priza mas spalat. (aici cred ca-i cam mult)
Voi folosi cabluri de 1,5 pt iluminat si 2,5 pentru prize (adica pentru fiecare circuit plec din tablou cu cablu de 2,5)

Inca nu stiu daca voi pozitiona masina de spalat in baie daca da e necesar un circuit separat?

Acum cateva nelamuriri. Daca intr-o camera (ex. living sau bucatarie) pun o singura doza de legatura in care sa fac toate legaturile atat pentru lumini cat si pentru prize este gresit? Bineinteles ca voi veni in aceasta doza cu cabluri din tablou pentru fiecare circuit in parte.
Cum fac sa stiu cat sa ingrop dozele in perete in asa fel ca dupa ce se aplica tencuiala sa nu fie nici prea adanc, nici prea in afara? Le montez dupa ce termin cu tencuitul sau..?

Astept parerile voastre.
P.S. in doze vreau sa inadesc firele apoi sa le cositoresc cu ajutorul unei lampe cu gaz.

dmugurel
14.05.2007, 22:11
Cam multe 4 circuite pt.iluminat, doua sunt suficiente.
prize:
1: veranda + hol + dormitor
2.living, priza cu 4 sau 5 posturi din spatele TV-ului + prize ce vor servi aparatura cu consum mic
3: prize frigider + cuptor microunde + priza masina de spalat
4: prize plita + priza cuptor el
Despre pozitionare in baie a masini de spalat, depinde de marimea si configuratia bai (trebuie vazuta dimensiuna ), dar cum o vad pozitionata cred linga cabina de dus sau cada, este exclus si cel putin circuitul din care alimentezi priza din baie sa fie cu protectie diferentiala.
Poti face legaturile in aceiasi doza si incearca sa folosesti doze in care capacul poate fi pus dupa ce tencuiesti si ramane la nivelul peretelui chiar daca doza a ramas putin in perete.

DanielF_67
14.05.2007, 22:57
Daca vrei sa-ti iasa dozele la fata,vorbeste cu cel care-ti tencuie peretii sa ponteze peretii si pui un dreptar intre doi stalpisori si fixezi doza de ramificatie la fata,daca nu, cum a spus si dmugurel,dar sa iei doze cu suruburi la capac .la cele de aparat nu are importanta nu sunt la fata poti taia altele sa completezi[asta in cazul in care nu stii cat va fi stratul de tencuiala,si bineanteles sa lasi rezerva la conductori]SUCCESl

Carol_CDZ_1964
14.05.2007, 23:43
De exemplu pot sa-mi fac eu singur instalatia in toata casa si apoi sa vina cineva sa lege contoarul?
Trebuie chemat un electrician autorizat sa faca toata instalatia sau doar sa semneze pt. ea?
Trebuie obligatoriu proiect detaliat?

As vrea sa stiu cum trebuie exact procedat.
Multumesc

DanielF_67
15.05.2007, 11:41
Teoretic da trebuie cineva autorizat sa faca instalatia electrica ,practic poti sa o faci tu pentru a economisi niste bani de manopera dar sa ai langa tine un electrician care sa te indrume in cazul in care nu stii prea multe.succes

DanielF_67
15.05.2007, 11:51
nu am inteles casa este nou construita ?daca da atunci i-ti trebuie un proiect inbaza caruia se executa instalatia electrica siacesta e necesar si la intocmirea dosarului pe care il depune executantul la electrica .Daca inlocuiesti instalatia nu -ti trebuie proiect.

Carol_CDZ_1964
16.05.2007, 00:47
vreau sa refac o instalatie electrica la o casa din oradea daca , Atunci nu am nevoie de un proiect inbaza caruia se executa instalatia electrica?

IONUTZ_CJV5
16.05.2007, 10:15
vreau sa refac o instalatie electrica la o casa din oradea daca , Atunci nu am nevoie de un proiect inbaza caruia se executa instalatia electrica?

Teoretic da, practic nu

DanielF_67
16.05.2007, 11:36
Corect IONUTZ_CJV5 .

s3bi
16.05.2007, 23:48
Eu vreau sa refac instalatia electrica, daca a fost si pentru mine intrebarea.
Inca cateva intrebari:
-Cate cabluri pot trage printr-un tub? Conteaza consumatorii care vor fi serviti de acestea?
-Ce prize recomandati? De ElBi ce parere aveti, mie imi plac cum arata, sunt ieftine si par bunicele.
-Trecerea printr-un perete se face intr-un fel anume sau doar dau o gaura prin care sa treaca tubul?
-Daca dintr-o doza leg mai multe prize care nu vor servi consumatori mari si vor fi pe acelasi circuit, pot merge pana in acesta cu cablu de 2,5 sau trebuie sectiune mai mare?
M-am hotarat sa trag cablurile si dozele sa le montez cand se va apuca meseriasul de tencuit. Am cumparat astazi tub si o parte din cablu (cel de 2,5), tubul nu are fir tras prin el dar sper sa ma descurc cu introdusul firelor. Legaturile am de gand sa le cositoresc, pentru asta voi folosi o lampa cu gaz.

Va multumesc pentru sfaturi, ma ajutati foarte mult.

TDJ
17.05.2007, 08:06
-Pentru numarul de cabluri care pot fi trase prin tub, aveti fisierul atasat.
-Personal folosesc prize cu impamantare model Intea de la Merlin Gerin, pret aproximativ 14lei si sunt deosebit de calitative.
-Pentru strapunderea peretelui, este suficient sa treceti tubul prin care vor veni conductorii.
-Calculul sectiunii il faceti in functie de consumatorii alimentati consultand fisierul atasat.
-Daca dozele urmeaza sa fie montate ulterior, lasati o lungime suficienta a conductorilor pentru a nu avea probleme. Dozele Geweiss patrate, cu capac prins in 4 holzsuruburi sunt printre cele mai bune.

TDJ
17.05.2007, 08:14
Fisierul atasat.

s3bi
17.05.2007, 15:28
Sa vad daca am inteles, daca nu sa nu ma certati :)
Daca de ex. trag ptrintr-un tub 6 cabluri cu sectiunea de 2,5 inseamna ca prin acel tub nu are voie sa treaca mai mult de 16A niciodata.
Daca toti consumatorii ce vor fi legati intr-o doza insumeaza 34A pana in acea doza trebuie sa trag 3 cabluri cu sectiunea 6mm singur intr-un tub.
Gresesc?
Se pune la numar si cablul pentru impamantare?

TDJ
17.05.2007, 17:52
Tabelul se citeste astfel: pentru un numar de X conductori trecuti printr-un tub, intensitatea maxima a curentului care strabate un conductor, este de...
Adica, daca trec sa zicem 4 conductori de 2,5mm^2, fiecare in parte va trebui sa suporte in conditii ce siguranta, nu mai mult de 18A.
Adica la atat dimensionez circuitul.
Deci cu ajutorul acestui tabel verific curentul maxim ce strabate conductorul, functie de numarul lor prin tub.
Exemplul pe care l-ati dat cu... 34A nu se traduce prin insumarea curentilor ce trec prin doza, ci 34 ar fi curentul maxim pe un conductor.
Cablul de impamantare se dimensioneaza la sectiunea celor de alimentare de pe acel circuit, si trebuie luat in calcul chiar daca prin el nu va trece curentul de alimentare.
Daca nu am reusit sa explic in mod clar, va rog sa reveniti.

s3bi
17.05.2007, 18:30
Adica intr-un tub cu 6 conductori de 2,5 fiecare dintre acestia pot fi strabatuti in siguranta de 16A chiar daca sunt toti in sarcina? Asta inseamna ca pot alimenta in acelasi timp 2 consumatori de cate 16A (tinand cont ca 2 dintre conductori sunt impamantarea)?
Sa ziceam ca cele 6 fire de mai sus vin de la doua prize si se intalnesc intr-o doza din care vreau sa plec mai departe cu 3 fire (faza, nul si pamantare) asta inseamna ca acestea vor fi 6, astefel prin niciunul nu vor trece curenti mai mari de 34A conform tabelului ci maxim 32A (16A de la un conductor 16A de la celalt)?
Cred ca acum am inteles eu nu citeam corect tabelul, credeam ca valorile sunt pentru tuburi nu pentru conductori.
Ar mai fi ceva, ce inseamna ^2 din "4 conductori de 2,5mm^2"
Va multumesc pentru rabdarea de care dati dovada.

TDJ
18.05.2007, 07:37
"4 conductori de 2,5mm^2" adica 2,5mm2 (milimetri patrati)
Ca sa fiu sigur ca intelegeti tabelul, incerc inca o varianta de explicatie: un conductor de 2,5mm^2, in aer liber, suporta 34A, fara a fi deteriorat in timp. Daca langa el, mai pun inca unul identic, curentul maxim pe care il suporta pentru a nu fi deteriorat in timp, scade la valoarea de 24A. Daca avem 3 conductori unul langa altul, de 2,5mm^2, curentul maxim suportat va fi de 20A. Si asa mai departe.Exemplul pe care l-ati dat cu cei 6 conductori de 2,5mm^2 este corect interpretat, chiar daca personal consider supradimensionare prin luarea in calcul si a conductorilor de impamantare.
Logica acestui tabel este aceea de a proteja izolatia conductorilor de o temperatura prea mare, nu de a proteja metalul din conductori.
Inca o mica observatie, se spune ca de la tablou plec spre doze si spre prize, nu de la prize ma duc spre doza.
Va doresc o zi buna si va mai asteptam!

alex virtual
19.05.2007, 17:08
domnule s3bi in primul rand sunt multe circuite de lumina ,cineva a mentionat :2 sunt suficiente si sa stiti k asa e.in legat6ura cu prizele k sa nu aveti probleme le dimensionati in functie de consumatori folositi.sa zicem ca avem un circuit de prize cu o siguranta de 16A pe acel circuit.cu un mic calcul rezulta o putere de aprox. :!: 3500W .220*16.deci pe circuitul nostru se pot pune un anumit nr de prize dar INSUMAND PUTERILE CONSUMATORILOR SA NU DEPASEASCA PUTEREA MAXIMA ACCEPTATA DE SIG AUTOMATA!bine inteles acest nr.de prize se limiteaza la maxim 8 pe circuit.tot asa se calculeaza si circuitul de lumina.avem siguranta de 10A(cea mai uzuala pt.circ.de lumina) :!: inmultind cu tensiunea 220 rezulta 2200 watti .2 circuite de lumina corespund la 4400watti.eu nu cred k o sa depasiti aceasta putere :idea: pe circuitele de lumina.mare atentie la echilibrarea acestora. :shock: in legatura cu bransamentul eu stiu ca pe cei de la e3lectrica nu ii intereseaza ce se afla dupa contor!va salut nbumai bine!

alex virtual
19.05.2007, 17:19
P.S.:nu se intampla nimic daca in aceiasi doza aveti circuite de prize si lumini la un loc,chestia e sa nu le impreunati.adica in acea doza o sa intre 4 prize ,2 becuri si bine inteles 2 intrerupatoare.vor iesi 2 tuburi,una alimentarea pt.prize si cealanta alimentarea pt.becuri. :!: MARE ATENTIE nu se va alege varianta economisirii de materiale.adica sa folositi ca alimentare pt doza respectiva doar un tub care sa contina doar 3 conductori:faza, nul ,impamantare,pentru alimentarea prizelor si a becurilor simultan.acesta e doar un exemplu :!:si sper k m-am facut destul de inteles.va salut! :D

s3bi
19.05.2007, 17:40
In mare am inteles. Va multumesc pentru sfaturi. Daca mai am vro nelamurire am sa revin.

alex virtual
19.05.2007, 17:43
va astept cu interes :)

Flavius 27
19.05.2007, 18:46
am si eu o intrebare ara ceva daca printr-un tub de 16 trece 5 fire :
-- faza pt iluminat de 1,5
-- nul pt iluminat de 1,5
-- faza pt prize de 2,5
-- nul pt prize de 2.5
-- pamantar pt prize de 2,5 ?
Toate pleaca din tablou pana la prima doza unde se duce in jos un tub cu 3 fire pt priza si un tub pt bec si apoi tubul cu 5 fire merge mai departe pana la urmatoarea doza si tot asa ???

alex virtual
19.05.2007, 19:29
nu are nimic numai sa nu soliciti conductorii.la ce o sa folosesti respectivele circuite?ma refer la consumatori?poate poti sa ne spui ceva de puterea lor.te salut

alex virtual
19.05.2007, 19:36
P.S.: :!: daca ai pe conductoarele de 2,5 o sig de 16 amperi sau mai mica de 16(pentru prize banuiesc)si pe cele de 1,5 o siguranta de 10 A sau mai mica nu vor exista probleme.

Flavius 27
19.05.2007, 20:42
P.S.: :!: daca ai pe conductoarele de 2,5 o sig de 16 amperi sau mai mica de 16(pentru prize banuiesc)si pe cele de 1,5 o siguranta de 10 A sau mai mica nu vor exista probleme.
Si daca toate sig sint de 16 ?

alex virtual
19.05.2007, 20:45
daca sunt de 16 te cam apropii de limita!ce consumatori o sa ai?

Flavius 27
20.05.2007, 21:55
daca sunt de 16 te cam apropii de limita!ce consumatori o sa ai?
De ce ca am si sig de 16 in loc de 10 ?
Consumatori casnici tv lcd clima ii la mansarda deci nu am frigider cuptor....

alex virtual
21.05.2007, 01:40
da acesta este motivul,bine inteles daca circuitele sunt folositi la parametri maximi.adica intensitatile pe toti conductori se apropie de 16A.exceptie face inpamintarea deoarece nu este un conductor de forta.daca ai sigurante de 16Ape ambele circuite dupa cum am mai mentionat te apropi de limita.cel mai indicat ar fi sa pleci cu doua tuburi, unul sa contina conductorii de 2,5 si altul pe cele de 1,5.daca poti sa faci un calcul la toti consumatorii de pe fiecare circuit ,te astept cu rezultatul pentru a-ti oferi mai multe detalii. :?: te salut!

alex virtual
21.05.2007, 01:58
P.S.ai mentionat printre consumatori si "clima"sa inteleg k acesta este aerul conditionat?daca da atunci o sa ai doua tuburi,unul pentru aerul cond.continand 3 conductori de 2,5 si unul care contine circuitul de prize si circuitul de lumini respectiv 3 conductori de 2,5 si 2 conductori de 1,5.bine inteles pe circuitul de prize sa nu ai consumatori importanti.siguranta de aer conditionat va fi de 16A,cea pentru prize tot de 16A iar pentru lumini de 10A.alta solutie ar fi:sa pleci de la intrarea in tablou cu trei conductori de 4mm2 respectiv faza ,nul si impamantaer sus la mansarda unde vei mai monta un alt tablou care sa alimenteze cele trei circuite mentionate mai sus.sper ca am inteles clar intrebarile Dvs.si v-am raspuns pe masura.in caz contrar mai astept detali! :!: va salut si va doresc spor la lucru si la bani :)

s3bi
17.06.2007, 19:25
Cum ma sfatuiti sa leg tabloul la contoar care are conductorii din aluminiu?

dmugurel
17.06.2007, 19:49
Cum ma sfatuiti sa leg tabloul la contoar care are conductorii din aluminiu?
Daca e de legat direct la bornele contorului, inlocuiesti conductorii pana la bornele iesire contor. Daca nu ai acces si ai conducori de aluminiu de la contor pana la la tablou folosesti cleme cu surub cu doua intrari, pe o parte intra al Ai pe cealalta Cu. Daca folosesti o siguranta bipolara poti conecta fara problema ca vine in contact direct Cu si Al.

dmugurel
17.06.2007, 20:21
Cum ma sfatuiti sa leg tabloul la contoar care are conductorii din aluminiu?
Daca e de legat direct la bornele contorului, inlocuiesti conductorii pana la bornele iesire contor. Daca nu ai acces si ai conducori de aluminiu de la contor pana la la tablou folosesti cleme cu surub cu doua intrari, pe o parte intra al Ai pe cealalta Cu. Daca folosesti o siguranta bipolara poti conecta fara problema ca vine in contact direct Cu si Al.

DanielF_67
18.06.2007, 20:57
Daca ai conductori de aluminiu de la contor la tablou e bine sa -i inlocuiesti cu Fy de 4 legal te costa 34lei taxa care se plateste la electrica[desigilare -sigilare .Dupa ce platesti taxa vine un electrician autorizat pe care il alegi de pe o lista [si care nu este ocupat ]Daca tabloul vechi a fost monobloc cel care vine de la electrica i-ti poate pune si contorul pe rama[daca nu ai te costa in jur de 20 lei rama contor monofazat i-i mai dai si lui ceva si ai scapat si de aluminiu .In cat timp se rezolva ...nu stiu daca am gresit banuiesc ca lucreaza cineva de pe forum la electrica i-l rog sa ma corecteze.SUCCESl

alex virtual
18.06.2007, 21:41
pai din cate stiu eu aveti dreptate Domnule Daniel!cam asa stau preturile si pe la noi.cu respect, va salut!

DanielF_67
18.06.2007, 22:57
Alex lucrezi la E LECTRICA ?Cu cam asa stau preturile la voi ce am spus eu sunt preturi legale [am primit chitanta pt achitarea taxei]de 34 de lei banuiesc ca este peste tot aceeasi taxa .

alex virtual
19.06.2007, 18:31
nu Domnule Daniel,nu lucrez!!stiu un vecin care a trebuit sa lege noua instalatie a casei la vechiul contoar!conductorii vechi erau din aluminiu.(contoar- tablou)cu respect,va salut!