PDA

Arată versiune întreagă : Termoizolare mansardaPagini : 1 2 [3] 4 5

Gemini
19.03.2009, 17:58
Cred ca este o greseala sa aplicati unstrat de vata cu bariera de vapori si apoi, spre interior sa aplicati un strat de vata fara bariera de vapori.

Ce ati aplicat sub capriori nu este chiar o astreala.

Aveti foto de la fata loculului?

Solutia cu tencuirea nu cred ca este o varianta optima. Puteti monta placi de gipscarton sau lambriu de interior.

azer
04.04.2009, 06:09
Buna dimineata,

Dupa ce am citit recomandarile de pe forum am inteles ca izolarea plafonul dinspre pod nu este tocmai corecta. As avea nevoie de cateva sfaturi. Am un pod de 2m inaltime neizolat pe care-l voi folosii decat pentru depozitare. Sub planseul de lemn s-a aplicat in ordine:un strat de 10 cm de vata de sticla, folie anticondens (nu stiu cat de bine montata) si placi OSB de 0.5 cm prinse cu horsuruburi batute nu infiletate. Cum as putea sa ma asigur de un confort termic fara probleme de tip condens si ce finisare pot sa aplic peste OSB?

Mai pot sa aplic un strat de 5 cm de vata, folie anticondens si regips?

Gemini
06.04.2009, 17:37
Repetati va rog, care este structura exacta a planseului.
Descrieti straturile dinspre pod, spre interiorul camerei de la etajul inferior.
Cum ati reusit sa bateti holtzsuruburile? :shock:

Ce grosime au grinzile de lemn ale planseului?
Sigur ca se poate finisa cu gipscarton pe structura de lemn dar prinderea trebuie sa se faca pe grinzi.

azer
07.04.2009, 09:22
Sunt grinzi de 10 cm. Pe partea dinspre camera s-au aplicat placile de OSB (mesterii au preferat sa bata cu ciocnul horsuruburile), si intre grinzi s-a montat folia anti condens, apoi vata de sticla de 10 cm si s-a batut scandura. Daca mai adaug un rand de vata de sticla sub OSB, apoi folie anti condens si regips exista riscul producerii de condens pe OSB?

Gemini
09.04.2009, 19:09
Se poate adauga un strat de izolatie de 5cm sub OSB, si bariera de vapori.

Nu ati luat in considerare eliminarea OSB-ului si realizarea lucrarii fara acest strat, cu izolatie si gipscarton spre interior?

Pe OSB nu ar avea de ce sa se formeze condens.

azer
10.04.2009, 09:21
Banuiesc ca eliminarea OSB-ului implica si scoaterea scandurilor pentru a putea aranja corect apoi vata de sticla. Costurile cu manopera cred ca ar creste substantial pt ca timpul nu-mi permite sa ma ocup personal de lucrare.

tanasie
10.04.2009, 10:10
Scindurile de deasupra nu se scot, vata minerala se monteaza de jos in sus. Folia care se monteaza sub placile de gips carton este folie bariera vapori nu folie anticondens.

Razvan B.
11.04.2009, 06:19
Revin cu detalii. Izolatia de la exterior spre interior este:
- tigla din beton
- folie galbena
- primul strat de vata de 10 cm cu folie de aluminiu spre interior (isover)
- al doilea strat de vata de 10 cm
- astereala.
Partea orizontala a tavanului de la exterior spre interior:
- astereala pe capriori
- vata minerala de 10 cm cu folie de aluminiu spre interior (isover)
- al doilea strat de vata de 10 cm
- astereala sub capriori.

Inca un amanunt: scandura (astereala) in multe locuri are spatii cam de 0,5 - 1 cm prin care se vede vata minerala.
Mesterul spune ca e mai buna trestia peste care se aplica tencuiala, in loc de gips carton, ca ultim strat. Cum ar fi mai bine ?

Multumesc mult.

Banuiesc ca "mesterul" dvoastra si-a ingropat si nepotii deacum:)) eu unul nu am auzit de trestie tencuita dar am vazut stuf tencuit ! totusi ma gandesc ca exista un risc de incendiu datorita lemnului respectiv iar finisarea planseului nu va iesi niciodata pe varianta tencuiala cum iese pe placa de rigips si mai mult la rigips nu o sa aveti niciodata problema ca la vreun cutremur sa va fugareasca tavanul prin casa Doamne fereste!!!!Eu zic sa va cautati un mester mai "monden" sa nu cumva sa aveti surpriza ca va izoleaza podelele in casa cu paie:))

azer
17.04.2009, 09:34
Tocmai mi-am dat seama ca v-am o informatie gresita. Folia de care vorbeam in postul anterior este de fapt bariera de vapori nu folie anticondens. Acest lucru schimba cumva situatia?

Razvan B.
17.04.2009, 10:07
La ce va referiti la "Folia galbena"? Daca e vorba de ea cred ca s-ar putea ca primul strat de vata minerala ,cel caserat(cu folie) sa se umple de apa datorita faptului ca vaporii de apa nu mai au pe unde sa iasa!!!

azer
17.04.2009, 10:19
Banuiam acest lucru. Nu era o folie galbena dar era cu siguranta bariera de vapori. Ce mai pot face in acest caz? 5 cm de polistiren expandat(sau extrudat?) aplicat pe OSB ar fii o solutie ok?

Razvan B.
25.04.2009, 06:47
nu, nu cred ca e o idee prea buna ! nu am idee despre ce ati putea face pentru ca orice sfat v-as da ar presupune o decopertare si nu cred ca ar fi o varianta buna de inceput, mai bine mai cerem o parere doua si mai vedem ce spun si altii... Gemini?

danielfurtuna80
20.05.2009, 00:26
buna tuturor!! vreau sa izolez mansarda si vreau sa stiu si parerea voastra.
Grinzile au 12/12cm ,intre ele vreau sa pun vata minerala necaserata de 10cm,vata care va sta pe sarma , astfel incat sa ramana 2cm camera de aer intre vata minerala si acoperis.
Apoi vreau sa bat peste ginzi, sipci de 5/5cm si sa pun iar vata minerala necaserata de 5cm ,vata care va sta pe alta sarma.
Apoi vreau sa bat perpendicular pe sipca (let) de 5/5cm alta sipca de 10/5cm astfel incat sa pot pune alta vata minerala acum caserata de 10cm(cu folia argentata spre interiorul mansardei si deci al gipscartonului)perpendicular de vata minerala necaserata.
In final o sa fie 25cm de vata minerala
Acuma peste sipca de 10/5cm perpendicular de ia vreau sa pun pofilele metalice pe care se prinde gipscartonul astfel incat grosimea profilului va fi a doua camera de aer. va multumesc de sfaturi. :)

tanasie
20.05.2009, 07:47
Detaliaza structura acoperisului. Stratul de aer are efect daca este prins intr-un spatiu inchis.

franciscf1
20.05.2009, 08:33
Suna bine. ai grija de puntile termice si de etansari in zonele de imbinari, aerisire etc.

danielfurtuna80
20.05.2009, 13:39
Structura acoperisului este de jos in sus urmatoarea:
capriori de 12/12 , scandura (care are cca 2cm distanta una fata de alta deci nu sunt una langa alta), folie sau hidroizolatie, sipci si tigla.
pt tanasie multumesc !!

danielfurtuna80
20.05.2009, 13:44
Puteti sa imi spueti mai multe despre puntile termice ,etansarile si aerisirile ? cum sa fie ! si la ce sa am grija,poate aveti si foto.
va multumesc

franciscf1
20.05.2009, 13:50
De obicei intra aer pe la prize, cos de fum, tub aerisire baie. Peste tot trebe etansat cu banda intre obiectul respectiv si folia antivapori.
Punte termica se formeaza in mod uzual la centura. Acolo trebe gandit un pic treaba. Sunt experti pe forum care stiu raspunde mai bine.

tanasie
20.05.2009, 21:15
Sa incerc sa-ti spun despre o punte termica :arrow: un material conductibil de energie termica care are un capat in exterior si un capat in interior, gen centurile de beton de pe vremuri care faceau cundensul ala de curgea pe pereti. Aceasta problema s-a rezolvat prin punerea unei grinzi de lemn de la jumatatea grosimii peretelui spre interior. Sper ca m-am facut inteles.

RaduCA
20.05.2009, 22:19
@ danielfurtuna80: O punte termică este locul pe unde se poate face un transfer termic între interiorul şi exteriorul unui imobil/recipient/etc.

tanasie
21.05.2009, 10:15
.... sipci si tigla.
Ai sipci si perpendiculere si paralele cu coama :?: Daca ai asa eu as proceda astfel: dublat grinzile cu sipca de 3 cm, 15 cm vata minerala sustinuta, structura de profile metalice, 5 cm vata in spatele si in profilele metalice, 5 cm vata intre profile, folie bariera vapori, gips carton.
P.S. Daca ultimul strat de vata este caserat nu trebuie sa mai folosesti folia bariera vapori, numai sa lipesti bine imbinarile cu banda adeziva de aluminiu.

Gemini
21.05.2009, 13:01
Puteti prelungi capriorii existenti, utilizand primul strat de vata la o grosime mai mare apoi veniti cu al doilea strat de vata. In acest fel jonglati cu dimensiunile celor doua straturi cum va este mai usor.
Trei straturi cat ati mentionat dvs. este prea complicat.

danielfurtuna80
22.05.2009, 00:28
buna !! prima camera de aer la izolatia mansardei sa zicem ca este cea dintre gipscarton si vata minerala care este obligatorie
acuma intrebarea mea este cea de-a 2 camera de aer care ar putea fi cea dintre vata minerala si acoperis(adica capriori, intre capriori vata, camera de aer ,scandura batuta pe capriori cu distanta de 2cm una de alta,folie hidroizolanta, sipca si tigla)
are vreun efect aceasta camera de aer?
sau pot sa pun vata minerala pana in(lipita) scandura.
cum sa fac?

tanasie
22.05.2009, 08:45
....prima camera de aer la izolatia mansardei sa zicem ca este cea dintre gipscarton si vata minerala care este obligatorie
:?: de cind.


...sau pot sa pun vata minerala pana in(lipita) scandura. .. cum sa fac?
Citat:
"dublat grinzile cu sipca de 3 cm, 15 cm vata minerala sustinuta, structura de profile metalice, 5 cm vata in spatele si in profilele metalice, 5 cm vata intre profile, folie bariera vapori, gips carton".

Gemini
25.05.2009, 14:41
are vreun efect aceasta camera de aer?

Daca spatiul va fi de fapt o zona de ventilatie atunci are impact pozitiv din punct de vedere termic.
Conditia este ca acest strat sa comunice cu exteriorul si sa nu fie unul ermetic - deschidere la coama si streasina.

danielfurtuna80
26.05.2009, 13:28
Pt.gemini Conditia este ca acest strat sa comunice cu exteriorul si sa nu fie unul ermetic -
Intrebare : aceasta zona de ventilatie se poate efectua prin folia hidroizolanta? avand in vedere ca scandurile pe care sta folia nu sunt lipite una de alta avand distante de 2cm 3cm una de alta,deci printre scanduri s-ar putea efectua comunicarea cu exteriorul? trecand prin folia hidroizolanta ( transpirabila)?
eu am calculat ca aceasta camera de aer sa fie de 2cm dintre vata minerala si scandura + acel spatiu dintre scanduri de 2cm 3cm
este posibil? fara a avea deschidere la coama si citerna deci ventilatie doar printre scanduri si prin folia hidroizolanta? este suficienta ventilatia?
va multumesc[/quote][/code][/list][/list][/url]

tanasie
27.05.2009, 09:21
Pentru a se produce ventilatie trebuie sa se creeze un curent de aer, cum spui tu nu se creaza curentul respectiv, deschiderea de jos cu deschiderea de sus vor crea un curent de aer ascendent.

danielfurtuna80
27.05.2009, 20:24
Am inteles si multumesc :) in cazul asta cred ca nu o sa pot sa fac (aerisirea) poate o sa renunt la idea cu camera de aer si o sa pun vata minerala sa ajunga pana in scandura.
Pot aparea probleme cu condensul daca vata o sa stea (lipita) de scandura?
va multumesc

Gemini
28.05.2009, 09:04
Daca bariera de vapori este corect instalata nu vor fi probleme de acest gen.

Hunter
05.06.2009, 13:02
Este o grosime acceptabila pentru cazul dvs. tinand cont ca se va pierde din spatiul interior si nu cred ca aceasta pierdere de spatiu este agreata prea mult la dimensiunile spatiului dvs.
revin in topic dupa o pauza de scris dar o perioada intensa de lucrari.
Am nevoie iar de sfatul dvs.
Izolez interior peretii care sunt din lemn si au grosimea de 6 cm cu vata bazaltica de 10 cm peste care pun folie de aluminiu si apoi lambriuri.Intrebarea este :
Intre vata bazaltica si peretele exterior de lemn trebuie sa pun folie anticondens sau nu???
Va multumesc anticipat
ps. e ffff urgent
ms

VYS
05.06.2009, 13:21
Daca esti sigur ca nu va ajunge apa din exterior, la izolatie, nu iti trebuie aceasta folie.

Hunter
07.06.2009, 19:40
Daca esti sigur ca nu va ajunge apa din exterior, la izolatie, nu iti trebuie aceasta folie.
nu sunt sigur ca nu va ajunge apa, insa e vorba si de condens sau vapori de apa.
deci?

Gemini
07.06.2009, 22:45
Vaporii de apa nu vor trece de bariera de vapori iar condensul nu va aparea.
Ramane sa va asigurati ca nu se poate infiltra apa din exterior care sa compromita izolatia.
Daca s-ar monta o folie intre perete si vata ar trebui sa aiba o capacitate de difuzie mare si eventual un spatiu de ventilare.

sorinhamza
08.06.2009, 21:47
Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat:
Casa mea la mansarda e compusa din 2 dormitoare si o baie.
Ma intereseaza cum izolez mansarda, in conditiile in care in acest moment de la exterior spre interior structura este: tabla tip lindab, sipca de care estr prinsa tabla, folie anticondens, astereala din scandura de 2cm si capriori de 12 cm.
Ma gandesc sa izolez mai departe astfel:
1. Sa dau cu o solutie astereala si capriorii ignifug si anticarie (poate imi dati o idee care e mai bun, denumire produs, firma mai exact)
2. Folie anticondens prinsa direct de astereala
3. Polistiren extrudat 2 cm (mai e nevoie de spatiu de ventilare intre astereala si polistiren? Daca da, dati-mi va rog detalii, cat si cum???)
4. Vata 10 cm fara folie de alumimiu pana la nivelul capriorilor
5. Folie de aluminiu pe toata suprafata inclusiv pe capriori
6. Tavan rigips.

Tavanul este 50% drept, 50 % oblic...
Astept un raspuns!
Multumesc!

Miron Dana
09.06.2009, 22:01
Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat:
Avem o casa in care mansarda este deocamdata spatiu gol, va fi amenajata ca spatiu de relaxare nefiind compartimentata cu pereti de rigips (cine stie , poate in viitor).

Ne intereseaza cum sa izolam mansarda, in conditiile in care in acest moment de la exterior spre interior structura este: tabla tip lindab, sipca de care estr prinsa tabla, folie anticondens lindab, astereala din scandura de 2cm si capriori de 10 cm.

Am primit o oferta pentru izolarea mansardei cu fulgi de celuloza (am inteles ca este o metoda noua in Romania, dar folosita in vestul Europei mai frecvent cu rezultate foarte bune.
Peste aceasta ar urma pus direct rigips, pretul lucrarii fiind comparabil cu cel clasic (polistiren , vata minerala cu folie de aluminiu).

Fiind un produs nou, va rugam sa ne comunicati si parerea dvs. ca specialisti in domeniu.

Asteptam cu mult interes raspunsul dvs.

tanasie
10.06.2009, 09:00
.... izolarea mansardei cu fulgi de celuloza ...
S-a mai discutat despre acest subiect pe forum :arrow: ideea nu prea a fost agreata. O izolatie de 10 cm nu este suficienta.
O posibila solutie :arrow: 10 cm vata minerala intre capriori, structura metalica, 5 cm vata perpendicular pe capriori in spatele structurii, 5 cm vata in profilele metalice si intre ele, folie bariera vapori, gips carton, vopsea lavabila.

chosen
10.06.2009, 23:41
"Izolatia e foarte importanta

Pentru pereti, se pot folosi placi de vata minerala. In afara de izolare fonica si siguranta la incendiu, acestea asigura si confort termic, evitind pierderile de caldura, infiltratiile de aer rece si condensul. Placile se folosesc pentru izolarea sarpantelor, a peretilor interiori si lambriurilor, pentru pardoseli pe grinzi de lemn. Vata minerala, polistirenul sau compozitele, din momentul in care vaporii de apa condenseaza in interiorul izolatiei, isi pierd mult din capacitatea de izolare termica. Daca afara sint –15 grade C, iar in interior 18 grade C, in interiorul izolatiei vor fi circa 0 grade C. Pentru a reduce efectele infiltrarii apelor pluviale sau pentru a impiedica migratia vaporilor de apa din incapere catre exterior, se va asigura la montaj un strat de aer ventilat de minimum 2-3 centimetri intre captuseala de scinduri, asezata pe un schelet de lemn, si folie hidroizolanta, de preferinta aluminata."

Sursa: Monitorul de Cluj.

Va rog sa imi explicati si mie daca am de la exterior la interior asa:
Tabla tip tigla,
sipci,contrasipci,
folie
asteriala
capriori
vata
bariera vapori
vata
rigips..

e in regula? nu ineleg ultima parte..

Gemini
11.06.2009, 18:59
strat de aer ventilat de minimum 2-3 centimetri intre captuseala de scinduri, asezata pe un schelet de lemn, si folie hidroizolanta, de preferinta aluminata.

....
capriori
vata
bariera vapori
vata
rigips.

"Folia hidroizolanta" la care se face referire in articolul respectiv este o bariera de vapori.
Spatiul de 2-3 cm - se poate lasa un spatiu tehnic intre gipscarton si izolatie.

In enumerarea dvs. bariera de vapori este amplasata intre cele doua straturi de vata. Tehnic este posibil insa numai daca stratul de izolatie dinspre gipscarton este dimensionat astfel incat aportul sau sa fie de maxim 20%. In caz contrar, amplasarea barierei de vapori va fi realizata intre gipscarton si primul strat de vata.

chosen
11.06.2009, 19:38
Multumesc pentru rapuns! :D O sa fac exact cum ati spus dvs..

sorinhamza
11.06.2009, 22:18
Revin cu rugamintea de a-mi raspunde si mie cineva care s-a confruntat cu situatia mea, eventual un specialist de la Misiunea Casa.
Multumesc!

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat:
Casa mea la mansarda e compusa din 2 dormitoare si o baie.
Ma intereseaza cum izolez mansarda, in conditiile in care in acest moment de la exterior spre interior structura este: tabla tip lindab, sipca si contrasipca (spatiu de ventilare) de care este prinsa tabla, folie anticondens, astereala din scandura de 2cm si capriori de 12 cm.
Ma gandesc sa izolez mai departe astfel:
1. Sa dau cu o solutie astereala si capriorii ignifug si anticarie (poate imi dati o idee care e mai bun, denumire produs, firma mai exact)
2. Folie anticondens prinsa direct de astereala (mai e cazul???)
3. Polistiren extrudat 2 cm (mai e nevoie de spatiu de ventilare intre astereala si polistiren? Daca da, dati-mi va rog detalii, cat si cum???)
4. Vata bazaltica 10 cm fara folie de alumimiu pana la nivelul capriorilor
5. Folie de aluminiu pe toata suprafata inclusiv pe capriori
6. Tavan rigips.

Tavanul este 75% drept, 25 % oblic...
Astept un raspuns!
Multumesc!

chosen
12.06.2009, 00:27
Si pe mine ma intereseaza punctul 1, tratarea lemnului pe interior, ca la exterior nu mai e cazu.

muresan ciprian
12.06.2009, 16:10
Stimati domni..

am vazut pozele si am gasit un caz similar tot osb pt astereala peste care s-a pus o folie .
problema nu e la interior ci la exterior.. Condensul si absortia de apa se intampla peste OSB si sub folia de sub acoperis care probabil a fost asezata direct pe osb. parerea mea este ca nu s-a folosit o folie de difuzie sau anticondens ci o folie obisnuita care nu permite difuzia condensului spre exterior.

muresan ciprian
12.06.2009, 16:33
stimata doamna.

Lucrez in domeniu de peste 6 ani si va pot recomanda un sistem foarte bun pt izolarea corecta a mansardei.

trebuie sa luati in considerare izolatia termica, fonica si ventilatia la acest acoperis.

ca izolatie termica va recomand urmatorul model:
1. un strat de vata bazaltica (placi)de 10 cm intre capriori cu un spatiu de ventilatie de 2 cm spre astereala (mare grija la montaj este foarte important ca izolatia sa acopere toata suprafata dintre capriori sa nu existe spatii neizolate prin care caldura poate ajunge la astereala va rezulta condens si mucegai in acele locuri.)
2 o folie bariera de vapori (folie aluminiu) la sul care se va monta peste capriori si vata. atentie!!!! fasiiele de ALumini (1-1,2 m latime)trebuie lipita cu banda adeziva astfel incat sa formeze un strat contiinuu fara gauri fara spatii pe unde vaporii pot migra spre exterior. bariera de vapori trebuie inteles exact prin ceea ce ar trebuii sa fac o bariera impotriva vaporilor nu o sita care sa le permita sa migreze spre exteror.
3 bride pt sistemul de gips carton care sa permita montajul structurii de gips carton la o distanta de 5 cm fata de folia anticondens dupa care se monteaza structura de profile pt gups carton.
4. inca un strat de izolatie de min 5 cm din vata bazaltica montat intre folia de aluminiu si structura de ips carton.

spor la treaba

PS. de ce se monteaza bariera de vapori intre cele doua straturi de izolatie?
in primul rand ultimul strat de vata reprezinta un spatiu tehnic care fereste folia de gauriri accidentale iar in al doilea rand este mult mai usor de montat decat in celelalte sisteme

Gemini
12.06.2009, 21:47
Nu credeti ca este putin riscant sa se aplice bariera de vapori in contact direct cu capriorii? Lemnul poate deveni o punte termica in anumite conditii iar prezenta barierei, in contact direct, poate produce condens.
Cred ca ar fi preferabil sa existe ceva izolatie intre capriori si bariera de vapori.
Un sistem de 10+5cm izolatie ar trebui sa insemne un minim (cu indulgenta) pentru o mansarda.

mironescu
23.06.2009, 11:41
Am o intrebare legata de izolarea cu vata bazaltica a mansardei. Nu ar fi in regula ca, cel putin la parte de jos a partii inclinate , sa punem vata bazaltica in invelis etans de folie de PVC asa fel incat sa nu existe nici un risc de a intra vapori de apa in ea? Sigr ar fi mai multa munca dar rezultatul ar fi o mai buna izolare in timp.

Gemini
23.06.2009, 13:37
Adica? Va referiti la bariera de vapori sau la alta solutie privind acel invelis de folie?

mironescu
23.06.2009, 14:37
Ma gandeam ca suplimentar de structura clasica (asteriala , spatiu de ventilare de 4 cm, folie anticondens , vata intre capriori, vata perpendicular pe capriori, folie bariera de vapori , rigips) sa invelesc vata bazaltica in folie de PVC sau in saci de pvc ca sa nu existe nici un risc de a intra accidental vapori de apa in ea.
Mentionez ca structura acoperisului este :
-tabla Areco
-sipci paralele cu coama casei
-sipci perpendiculare pe coama casei
-folie hidroizolanta(nu anticondens)
-asteriala
Aceasta masura am gandit-o in special pentru bucatile de vata din zona de jos a capriorilor mansardei unde este pericolul mai mare de a exista vapori de apa fiind in contact practic cu atmosfera (zona streasinii)
Va multumesc!

mironescu
24.06.2009, 14:31
Ma iertati ca insist ,dar maine ma apuc de treaba si as dori sa stiu daca este bine ce fac. Multumesc!

tanasie
25.06.2009, 08:20
)... sa invelesc vata bazaltica in folie de PVC sau in saci de pvc ...
Nu stiu daca este o idee buna, ma gindesc sa nu faca condens vata in sacii de pvc si sa nu aiba pe unde se evapora, drept sa-ti spun nu am vazut si nici auzit asa ceva.

mironescu
25.06.2009, 08:57
Ar putea face condens daca vata este inchisa ermetic?De unde vapori de apa?

tanasie
25.06.2009, 09:18
Cind o cumperi, transporti si pina o montezi nu este inchisa ermetic, dar poti face un experiment, pune 1 sau 2 placi in sac si sigileaza-l si vezi ce se intimpla dupa o perioada de timp.

RaduCA
25.06.2009, 12:47
Şi chiar dacă va fi închisă ermetic, în interior tot va exista o anumită umiditate, care poate condensa dacă se atinge punctul de roua.

ggeorge
04.07.2009, 07:50
Buna ziua,

Am doua intrebari pt. specialistii forumului:
1. Exista vreo diferenta de eficienta in izolare termica intre vata bazaltica de densitati diferite? De ex. producatorul I***VER are trei variante:
- PLU - 40kg/mp, PLA - 60kg/mp si PLN - 90kg/mp cu o diferenta minima intre conductivitatea termica.

Din cate am citit, vata bazaltica cu densitate mare se recomanda unde trebuie sa reziste la compresie.

2. Cum se fixeaza al doilea strat de izolatie peste capriori, in conditiile unei grosimi a vatei bazaltice de 15 cm si daca se monteaza gips-carton ca finisaj final?

Multumesc anticipat.

Gemini
04.07.2009, 11:00
Nu este necesar sa utilizati o vata cu o densitate ridicata pentru o mansarda la o locuinta personala.
Aveti in vedere grosimea sortimentelor de 12 cm daca va uitati in fisele tehnice prezentate pe site.

Ce dimensiune au capriorii ?
De ce doriti ca al doilea strat de vata sa fie atat de gros?
Ce grosime are primul strat de vata si intreaga izolatie?

Nu stiu daca ati parcurs toate informatiile de pe site insa sunt si alte variante interesante, gen Isover UNIROLL-KOMFORT si/sau Isover - ROLLISOL.

ggeorge
06.07.2009, 16:06
Buna ziua. Multumesc de raspunsul prompt.

Capriorii sunt 10x15 si ma gandeam sa ajung la un strat de izolatie totala de 25-30cm. Credeti ca este prea mult?

Am studiat si celelalte variante (saltele rulate), dar coeficientul de izolare termica este inferior produselor din vata bazaltica.

Multumesc.

Gemini
09.07.2009, 21:39
Ce vad recomandat mai sus se invarte in jur de 0.035W/mK deci similar solutiei cu bazaltica.
Avantajul este diferenta de greutate data de densitate.
In orice caz se poate utiliza si vata bazaltica si este OK o solutie de 25-30cm din doua straturi, primul de 15 si al doilea de 10cm.

ggeorge
10.07.2009, 09:47
Multumesc,

Revin cu a doua intrebare:
Cum se fixeaza al doilea strat de izolatie peste capriori, in conditiile unei grosimi a vatei bazaltice de 15 cm si daca se monteaza gips-carton ca finisaj final?

O zi buna.

druid
16.07.2009, 12:00
Stimati domni..

am vazut pozele si am gasit un caz similar tot osb pt astereala peste care s-a pus o folie .
problema nu e la interior ci la exterior.. Condensul si absortia de apa se intampla peste OSB si sub folia de sub acoperis care probabil a fost asezata direct pe osb. parerea mea este ca nu s-a folosit o folie de difuzie sau anticondens ci o folie obisnuita care nu permite difuzia condensului spre exterior.

In urma investigatiilor, s-a descoperit ca peste astereala s-a pus bariera de vapori, iar in podeaua podului(tavanul mansardei), s-a pus sub izolatie folie condens, adica fix invers.
Intrucit deocamdata nu le pot face rocada, ma gindesc sa pun izolatie de 20cm intre capriori, sa aplic sub asta bariera de vapori, iar in pod, pe pereti opusi sa montez o gura de aspiratie si una de evacuare, la cea de evacuare montind un ventilator si o grila de aerisire actionata gravitational. Ventilatorul sa functioneze maxim 2 ore pe zi.

Ce parere aveti?

Sa las izolatia din podeaua podului sau e chiar bine sa o scot de tot, ca sa ajunga caldura in pod mai repede si sa se evite o temperatura interioara a podului, aproape de punctul de roua?

Mentionez ca e vorba de un acoperis la care nu se poate monta pazie si sageac, intrucit are lambriuri decorative direct in prelungirea asterelii si nu am nici spatiu de ventilare la coama.

Este mai bine sa fac spatiu de ventilare la coama si sa improvize un fel de pazie si sageac sau sa continui cu izolarea de care vorbeam si sa etansez bine intilnirea asterelii cu peretii?

Multumesc.

octavian1910
16.07.2009, 13:01
Eu sunt in urmatoarea situatie, ma apropii de final cu izolatia mansardei, de fapt este doar pe jumatate mansarda deoarece pana la 1.80m peretele este drept de abia de acolo in sus se inclina. Din pod spre interior venind :
posta de brad cu grosimea de 5 cm, aceasta este pusa pe niste corni de brad, intre acesti corni am pus vata minerala de 10cm, apoi am pus o folie de pvc dintr o bucata pe fiecare incapere, apoi am pus inca un strat de vata minerala de 10cm, iar dupa ultimul strat de vata scheletul pt rigips si rigipsul...
Sper ca am procedat bine....
Voi ce parere aveti ?

tanasie
16.07.2009, 13:37
Folia bariera vapori trebuia pusa imediat sub gips carton. Cum ai puso tu vaporii de apa care trec prin gips carton si primul strat de vata ar putea condensa pe folie si implicit sa umezeasca primul strat de vata.

octavian1910
16.07.2009, 13:45
Am vazut la un moment dat pe un site german un filmulet unde asa faceau domnii aceia plus ca a fost putin mai usor de pus pentru mine.
Sper ca nu am gresit tare mult....

Gemini
16.07.2009, 18:09
Am vazut la un moment dat pe un site german un filmulet unde asa faceau domnii aceia plus ca a fost putin mai usor de pus pentru mine.
Sper ca nu am gresit tare mult....

Ati vazut ce grosimi ale izolatiei au folosit in filmulet?
De regula merge insa nu trebuie ca stratul interior de izolatie sa fie la fel ca cel exterior ci mult mai subtire. In caz contrar este posibil sa se asigure conditiile propice pentru crearea condensului sub izolatie.

Gemini
16.07.2009, 18:10
In urma investigatiilor, s-a descoperit ca peste astereala s-a pus bariera de vapori, iar in podeaua podului(tavanul mansardei), s-a pus sub izolatie folie condens, adica fix invers

Sunteti sigur?
Cum au decurs investigatiile si ce folii sau folosit efectiv (nume)?

octavian1910
17.07.2009, 09:23
http://www.bauhaus.info/interaktiv/bauhaus-tv/daemmen-eines-dachstuhls/index.html
precum se vede si in filmulet este folie de pvc

Gemini
21.07.2009, 18:05
Nu as fi sigur ca in film este chiar folie PVC insa asta conteaza mai putin, cert este ca avem o bariera de vapori si aceasta este aplicata intre cele doua straturi de vata.
Cum se vede din film, partea importanta a izolatiei este amplasata intre capriori, dupa ce s-au dublat iar intre bariera de vapori si gipscarton este aplicat doar un strat de 5cm de vata, rezulta un raport aproximativ de 1:3 intre cele doua straturi de vata ceea ce va elimina posibilitatea aparitiei condensului pe bariera de vapori. Exact ce va spuneam cu 2 mesaje mai sus.

Gemini
21.07.2009, 19:05
Sunt bridele de 9-12cm pentru profilele CD. Mai sunt niste piese de fixare a izolatiei pentru astfel de cazuri insa nu le gasiti in comert.
Personal va recomad sa montati ultimul strat de izolatie ceva mai subtire iar diferenta sa o asigurati intre capriori sau dubland capriori la nevoie.
Avand o grosime asa buan pentru izolatie, bariera de vapori as monta-o in spatele acestui ultim strat subtire de izolatie.

calorex
15.10.2009, 13:42
o cunostiinta si-a mansardat in vara podul, dar deoarece "mesterii" i-au fuserit lucrarea, ba mai mult au si furat din vata pentru izolatie s-a trezit acum ca are cam aceeasi temperatura cu cea de-afara cu toate ca termoteca merge aproape non-stop

ar mai exista solutii de izolare fara sa se taie peretii interiori?

Marcello
15.10.2009, 14:26
Dimensionarea sursei de caldura (calorifere, suflante, pardosea incalzita ...) a fost bin calculata?

Poate ca sunt doar anumiti pereti prost izolati; ce mansarda e? cate planuri are?

Pana mai dai detalii, pot sa-ti spun ca se prea poate ca sa trebuiasca dat regipsul jos (daca e cazul acelui lateral/tavan) si in fct. de cat loc ai disponibil poti sa bagi vata minerala sau folie termoizolanta.

georgeflorin
15.10.2009, 16:29
Varianta corecta este cea de sus , SA FURAT VATA, nu sunt probleme cu calorifere sau altele.
In cazul acesta ce se poate face.!?.... Se cauta o alta echipa sa puna vata, si uite asa trece iarna si vine primavara si nu se va mai simti frigul, probleme vor mai aparea in octombrie la anu cand va veti da seama ca nici astia nu au pus vata , ca au furat-o, si pe deasupra ia-ti mai si platit sa o fure.


Sunt convins ca daca veti tine cont de sfatul meu asa se va intampla , doar stiu ca sunt constructor.

Gemini
15.10.2009, 20:15
o cunostiinta si-a mansardat in vara podul, dar deoarece "mesterii" i-au fuserit lucrarea, ba mai mult au si furat din vata pentru izolatie s-a trezit acum ca are cam aceeasi temperatura cu cea de-afara cu toate ca termoteca merge aproape non-stop

ar mai exista solutii de izolare fara sa se taie peretii interiori?


Ce structura are mansarda, cum s-a izolat si finisat interiorul?
Functie de caracteristicile mansardei se poate reface sau inlocui sistemul de izolatie initial.

calorex
16.10.2009, 08:02
mansarda are structura pe capriori peste care s-a batut OSB, leaturi, tigla ceramica
la interior pereti/tavane din rigips pe structura metalica(interior finisat, familia mutata)
teoretic trebuia sa existe un strat de 30 cm de vata intre peretii interiori si acoperis dar in realitate este cam 10 cm vata de sul, asa doar cat sa se vada ca exista vata
instalatia de caldura e corect dimensionata

i s-a sugerat sa taie peretii si sa refaca tot dar e in pragul nebuniei
firma executanta e in executare silita inca dinainte sa inceapa lucrarea asa ca solutii juridice nu prea exista

ar fi interesant daca ar exista un sistem de injectare/imprastiere material izolant prin acoperis :roll: deci din exterior, fara afectarea spatiului de locuit

antecume
16.10.2009, 15:35
Buna ziua,
Am o casa cu parter + mansarda. Mansarda a fost termoizolata cu doua straturi de vata minerala (unul intre capriori cu folie anticondens si unul peste acesta).
Camerele au tavane false din rigips de 7,5 parca. Am doua camere care sunt mai racoroase. Credeti ca ar fi ok daca as mai arunca niste vata minerala peste tavanele de rigips din cele 2 camere?
Am o gura de acces la pod si ma gandeam sa cumpar niste role de vata minerala pe care sa le intind peste tavanul din cele 2 camere.
E o idee buna? Credeti ca tavanele false ar suporta greutatea vatei de sticla?
Multumesc.

georgeflorin
16.10.2009, 18:07
Eu as recomanda sa faca o izolatie cu spuma poliuretanica , cred ca sar putea cu cateva gauri in rigips sa o poata izola fara sa faca mare taraboi,
pueti vedea aici http://www.izolamorice.ro un exeplu , si nici nu costa mult . Cred ca ar fi o solutie buna.

georgeflorin
16.10.2009, 19:04
Gata am gasit asta este solutia:

http://www.youtube.com/watch?v=NQ9AnnwP-sE
http://www.youtube.com/watch?v=Iwvv0wzJp0s

Am facut eu multe prostii in constructii , dar cand a fost vorba de idei ........
Cred ca cunostinta d-voastre ar putea sa imi faca cinste :lol: :lol: daca se prezinta cu ceva ii dau si adresa la firma ca face prin injectare , si , si NU ESTE SCUMP , deci nu va trebui sa faca TERAPIE prin card, cat despre timp se rezolva intr-o zi cu doar cateva tigle date jos.

Gemini
19.10.2009, 17:10
Probabil este gipscarton de 9,5 mm, de 7,5 mm nu exista.
Nu am inteles exact cum sunt pozitionate tavanele false fata de izolatia in doua straturi de la mansarda, ce grosime au straturile de vata existente, ce structura aveti pentru gipscarton.
Daca aveti o schita cu o sectiune verticala prin mansarda ar fi bine sa o postati pentru avedea exact cum sta treaba.

Dan_Daniel
20.11.2009, 21:50
Va salut.As dori sfaturi despre izolatia termica la tavanul unei mansarde la o casa noua.Acum am doar grinzile de lemn de 15/15 cm grosime si 60 cm distanta intre ele.Care ar fi cele mai bune variante.Casa este acoperita cu tigla ceramica glazurata CREATON.Va multumesc.

Gemini
22.11.2009, 15:51
Nu aveti o poza cu acest tavan sau o schita?

Aveti asteriala? Folie sub invelitoare exista? De care?

Dan_Daniel
22.11.2009, 16:11
Din pacate nu am o fotografie sau o schita ,am astereala de 2,5 cm, folie anticondens nu pot sa spun de care dar stiu ca este neagra,destul de groasa,si stiu ca scria cu litere mari pe fata exterioara ceva de genul MASTER si nu mai stiu ce, oricum m-a costat cam 5-6 lei mp.Podul poate fi si el amenajat (locuibil)dar asta nu ma mai intereseaza, avem destul spatiu si asa 200 mp pentru 2 persoane i-mi ajunge.Nu mai stiu ce alte informatii va mai pot da.Stima.

vicentiu olaru
22.11.2009, 18:17
Incearca varianta cu spuma poliuretanica! Sau macar studiaza si informeaza-te! poate dai o bere mai tarziu...

Gemini
24.11.2009, 09:06
Va ajuta discutia de aici: http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=25390 ?

Dan_Daniel
24.11.2009, 17:26
Va multumesc.

triumf
02.01.2010, 16:35
Buna!
Tocmai am terminat de ridicat o casa cu parter si mansarda si ma intereseaza cum sa izolez mansarda:termic si fonic in acelasi timp. Acoperisul se sprijina pe grinzi de lemn de 10 cm peste care s-a aplicat scandura , folie si tabla tip lindab.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Gemini
04.01.2010, 11:06
Indreptati-va atentia catre un sistem de izolatie cu vata minerala.
Un exemplu de izolatie gasiti in topicul http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=23643&start=0

M1k31
06.01.2010, 10:39
La multi ani cu sanatate si indeplinirea dorintelor,am o mica problema(sau mare ?) am o mansarda care nu as vrea sa o casetez adica as vrea sa o las la marimea ei(8X10m.).As vrea sa o termoizolez corespunzator,am inteles ca-mi trebuie vata minerala de 200 mm(primu' strat 100mm.intre capriori si al doilea de 100mm.cu aluminiu , perpendicular pe primu',lasat 10mm spatiu dupa care gipscarton) iar intrebarea mea este urmatoarea:capriorii sunt de 100x100mm iar montand vata minerala/spatiu/gipscarton,inseamna ca va trebui sa adaug alti montanti pe capriori pt.a putea venii cu inca 150mm peste cei 100mm existenti,va suporta atata greutate acoperisul ?

Gemini
08.01.2010, 12:09
Al doilea strat de vata de 10cm se monteaza in interiorul structurii metalice pentru gipscarton, amplasata la distanta necesara.
Daca se merge pe lemn, riglele vor trebui sa aiba grosimea necesara aplicarii izolatiei.

Daca nu sunt alte probleme de rezistenta ale structurii acoperisului nu sunt probleme.
Ce distanta aveti intre capriori?
Ce invelitoare aveti? Exista folie sub invelitoare?
Postati cateva foto daca se poate.

M1k31
08.01.2010, 16:53
Buna seara,in primul rand vreau sa va multumesc ca mi-ati raspuns,in al doilea rand imi cer scuze nu am deocamdata nici un fel de poza sa va trimit,casa construita se afla la 160 km. distanta dar va pt preciza ca: -capriori de 10 cm. asezati la o distanta de 60 cm. unul fata de celalalt -astereala este batuta lipita una de cealalta -folie anticondens Lindab -tabla Lindab Va multumesc

Gemini
13.01.2010, 13:50
Nu vor probleme datorita greutatii suplimentare izolatiei din vata minerala de sticla.

masor
29.01.2010, 20:22
Un prieten a izolat mansarda punand sub asteriala intre capriori polistiren de 3 cm si vata minerala de 10 cm, urmand sa puna folie anticondens si sa bata lambriu peste capriori.
Problema este ca intre polistiren si vata minerala ( inainte de a pune folia anticondens ) a aparut umezeala ( s-a udat vata ).
Va disparea umezeala dupa punerea foliei si a lambriului?
Daca nu, ce este de facut pentru a elimina acest neajuns?

Gemini
30.01.2010, 15:35
Umezeala s-a creat datorita lipsei barierei de vapori.
Trebuie sa se usuce vata (daca nu este deja mugaita) pentru a putea continua lucrarea.

Daca ar fi posibil, as suplimenta izolatia cu inca un strat de vata.

masor
30.01.2010, 17:54
multumesc

andreimad
31.01.2010, 11:54
am izolat mansarda cu 20 cm vata minerala, am pus folie anticondens, profile, gips carton.
probleme pe partea orizontala nu sunt, dar pe partea inclinata exista si anume
folia nu am putut s-o pun peste profile din cauza bridelor prea dese, si atunci am pus folia lipita de rigips.
cand este frig afara face condens direct pe placa
ce ar trebui sa fac?

Gemini
03.02.2010, 17:33
folia nu am putut s-o pun peste profile din cauza bridelor prea dese, si atunci am pus folia lipita de rigips.

Cred ca ar trebui reformulat, peste profile si lipit de gipscarton nu este aceeasi zona?
Ce bariera de vapori ati folosit (folie)?
Descrieti modul de executie al lucrarii.
Cum s-a etansat bariera de vapori?

lemnarm
20.04.2010, 21:47
Salutari,

Construiesc o mansarda si sunt la faza de izolatie. Dulgheri mi-au facut o structura de lemn (osatura) in mare majoritate grinzi/stalpi de 15 pe care acuma intentionez sa o inchid si sa o izolez.

Doresc sa o inchid cu OSB de 12 si in interiorul peretilor , intre stalpi / popi sa umplu cu vata minerala , am gasit vata relativ ok ca si pret , la sul de 5 cm grosime ar fi deci ok sa umplu cu 3 straturi insa o chestie pe care mi-o zicea tatal meu mi-a dat de gandit ... vata asta la sul nu are o structura rigida si ca atare nu o sa m-i se lase oare in perete de-a lungul anilor , lasand spatiu gol in partea superioara (ma refer aici strict la peretii verticali , ca partea inclinata sa zicem ca confera un soi de suport deci nu ar fi o problema acolo ) ? ...

O solutie ce ar rezolva asta ar fi sa folosesc vata caserata , dar am observat ca are preturi mult mai mari decat asta la sul.

Sunt temerile intemeiate ? sau nu ? Sunt oare solutii sa rezolv problema asta ??

Merci
Mircea

Gemini
21.04.2010, 09:33
Nu este corect sa utilizati vata cu grosimea de 5cm in straturi multiple pentru aplicatia dvs.

Puteti comanda necesatrul de vata la un distribuitor si poate obtineti preturi mai bune decat in magazinele en-detail.
Recomandarea mea este sa utilizati vata cu gorsimea postrivita spatiului respectiv.
Alternativa la vata de sticla este vata bazaltica dar este ceva mai scumpa.
Vata casearata este necesara doar pentru ultimul strat de izolatie, spre interior, acolo unde se amblaseaza bariera de vapori (folia de aluminiu existenta pe vata)
In cazul in care este necesar s epoate realiza o prindere suplimentara a stratului de vata pe structura de lemn (capse, suporti etc.)
Sunt diverse sortimente ce se pot utiliza pentru mansarda, de exemplu Isover Domo, Isover Uniroll, Isover Rolisoll etc.

lemnarm
21.04.2010, 20:12
Nu este corect din ce motive ? Pentru ca s-ar lasa dupa cum spuneam sau sunt si alte motive ?

Vata pe care am cumparat-o este de 5 cm 18mp sul , la un pret foarte bun 47 ron de asta am ales sa merg pe varianta asta.

Daca este gresit sa folosesc vata in straturi pentru peretele vertical , este oare tot gresit sa o folosesc pentru sarpanta (partea inclinata) ? sau acolo este acceptabila dispunerea in mai multe straturi , ma refer in special intre capriori

"In cazul in care este necesar s epoate realiza o prindere suplimentara a stratului de vata pe structura de lemn (capse, suporti etc.)" , la ce fel de capse / suporti va referiti , aveti un exemplu sa stiu ce sa caut ??

Multumesc,
Mircea

Gemini
22.04.2010, 12:47
Va insemna mai mult munca, posibil sa ramana goluri/spatii intre fasiile de vata, prinderea trebuie facuta la fiecare strat etc.
In plus, sortimentul ieftin probabil are cel mai mare coeficient de izolare.

Capse ... capsator profesional .. este o scula folosita mult in lucrari de constructii, tapiterie etc. ce realizeaza fixari ale materialelor cu capse.
Exista suporti de sustinere a vatei minerala pe zonele verticale, ce se prinde pe perete si inteapa stratul de izolatie, sustinand-o suplimentar.
Pot fi cumparate sau confectionate la fata locului din diverse materiale.
Se gasesc si in sistemele de gispcarton.

BUBULICA
04.05.2010, 20:52
Îmi poate spune cineva cum să izolez mansarda cat mai ieftin şi eficient!!!
Cineva mi-a spus că merge să-mi pun polistiren de 5 între căpriori cu un strat de izolaţie cu aluminiu.
Am acoperiş din ţiglă cu două rînduri de şipci , aerisri şi folie specielă.
Dacă mă consiliaţi bine rămân dator

Gemini
04.05.2010, 21:20
5cm de polistiren nu este o solutie.

Ca sa ramaneti dator, prezentati structura si dimensiunile straturilor de la exterior la interior.
Daca puteti pune si poze ...

victor florescu
17.07.2010, 17:23
Buna ziua!...vreau sa izolez mansarda (intre capriori ,plus partea dinspre pod) cu o grosime de 20 cm.Nu imi este clar ce solutie sa adopt,doua straturi de 10 cm de vata de sticla (rulou) sau un strat de 10cm de vata de sticla plus un strat de 10 cm. de vata bazaltica cu folie de aluminiu.As dori un sfat in sensul acesta,nestiind exact care sunt avantajele vatei bazaltice. Multe multumiri pt. raspuns !!

Gemini
17.07.2010, 21:29
Doua straturi daca doriti sa izolati sub sarpanta.
Nu ne detaliati modul de constructie al mansardei sa vedem ce suprafete vor fi exact izolate?
Puteti opta fara probleme pentru vata minerala de sticla.
Al doilea strat trebuie sa fie cu bariera de vapori - folie aluminiu.

victor florescu
18.07.2010, 15:00
mansarda este din zidarie cu caramida poroterm pana la 1,5m de la placa,pe centura fiind asezati capriori de 2x 10 cm(20 cm spatiu intre astereala si placarea cu rigips,intre care urmeaza izolarea.Ceea ce nu stiam este diferenta intre vata bazaltica (mai scumpa) si cea de sticla(avantaje/dezavantaje)

Gemini
19.07.2010, 14:07
In linii mari cea bazaltica este mult mai densa ca cealalta fapt ce duce la greutati specifice diferite.
Din pdv. al izolatiei termice cea ce sticla contine mai un procent mai mare de fibre izolatoare termic.
Cea bazaltica are avantajul rezistentei mai mari la umiditate, izoleaza fonic mai bine, rezista la temperaturi mai mari insa in cazul dvs. nu ajuta aceasta ultima proprietate.

victor florescu
19.07.2010, 20:26
Am inteles!...m-ati scutit de o cheltuiala inutila !!... Multumiri !! :D

Georgei
23.08.2010, 14:16
Salut,
Construiesc o casa cu mansarda locuibila. Este acoperita cu tabla tip lindab, sub ea este pusa o folie anticondens, sarpanta de 2 cm grosime pe capriori de 12 cm. Am hotarat pt o mai buna izolatie termica sa pun intre capriori polistiren expandat de 10cm, iar peste acesta vata minerala cu folie anti condens de 5cm, peste ea osb de 8mm si la final rigips (cel mai subtire). Este corect? Nu vreau sa am surprize neplacute. Va rog macar un raspuns scurt. :) Multumesc

cipus
23.08.2010, 16:18
Cred ca mai corect ar fi sa puneti vata minerala intre capriori de 10 cm si apoi un alt strat de vata dispus perpendicular montat intre profile pt gipscarton

Gemini
25.08.2010, 13:17
Ca sa montati placile OSB va trebuie un rand de rigle de lemn iar OSB 8mm este cam putin daca doriti sa adaugati si placi de gipscarton.
Puteti aplica direct placile de gipscarton pe o structura ce sa permita amplasarea celor doua randuri de izolatie termica.

Doar 15cm de izolatie consider ca este cam putin pentru o invelitoare de tabla.

Georgei
25.08.2010, 13:36
pai sa pun vata de 10 cm?

Georgei
25.08.2010, 13:37
ce solutie aveti dumneavoastra? Polistiren de 10cm pun sigur, sub el ce sa fie, in ce ordine?

Gemini
25.08.2010, 13:48
Va recomand realizarea unei izolatii din doua straturi de vata minerala cu o grosime totala de minim 20cm si strat de ventilatie sub astreala.

MFM
25.08.2010, 16:51
Puneti minim 25 cm vata minerala de sticla sau bazaltica (daca va duce buzunarul), plus folie antivapori continua si apoi placile de rigips. Ar fi bine sa ramana un spatiu de 2 cm intre folie si rigips. Asta daca nu vreti sa aveti 35-39 de grade in mansarda toata vara ... asa cum au niste vecini de-ai mei care au tabla Lindab si vata bazaltica de 10 cm, cu folie ...
Eu in vara asta am avut 26-30 grade (chiar si la 36-37 grade afara eu aveam in mansarda cel mult 29-30 de grade). Precizez ca am tigla de beton Bramac, 2 randuri perpndiculare de lantetzi (care creaza un spatiu de 4 cm), folie de la Bramac, astreala de scandura de lemn groasa de 2,5 cm, apoi 3 straturi de vata minerala de sticla de cate 10 cm, primul intre capriori, si apoi celelalte doua perpendiculare intre ele si pe primul prinse intre profilele de rigips si grinzile de lemn de 20-25 cm grosime. Cam scump dar merita! Iarna: afara -15 grade, in mansarda +13 grade, fara caldura de 1 luna.
Nu va luati dupa meseriasi si facetzi treaba ca lumea caci altfel, mai ales vara, va veti coace de cald in mansarda ... Asta e diferenta intre etaj (cu placa de beton deasupra) si mansarda ...

eraser1
25.08.2010, 22:27
va salut


am o casa P+m si vreau o termoizolatie la mansarda :mansarad care de fapt este pod ...ca nu am decat pe laterale 1 m mansardat in rest inaltimea de camere normale ..... si pod deasupra

eu m-am gandit la : de jos in sus

-polistiren extrudat de 3 cm lipit cu adeziv special de OSB de 12 mm prins
direct pe grinzile de acoperis
-imbrac grinzile si intre ele pun folie aluminiu
-vata bazaltica de 10 cm
-vata minerala de 5 cm
-folie antidifuzie
-osb de 8 mm

este ok?

mi-a scapat ceva?

Gemini
26.08.2010, 09:09
Aceasta izolatie se face pe partea inclinata?
Nu se lipeste polistirneul pe stratul suport.
Daca aveti pod deasupra se izoleaza tavanul.

Nu am inteles exact cum arata structura mansardei dvs., daca postati foto ar fi mai usor de inteles.

adrianmab
29.08.2010, 20:51
Pentru a izola o mansarda am ales o varianta clasica si as vrea sa stiu daca este buna:
1.vata minerala 10cm
2.folie
3.osb 3
4.rigips

Gemini
31.08.2010, 10:06
Este o izolatie subdimensionata si acest lucru se va simti foarte bine in perioadele cu temperaturi extreme.

Ce invelitoatre aveti, Ce dimensiuni au capriorii?
Prezentati va rog intreaga structura a mansardei de la exterior la interior, cu straturile si caracteristicile dimensionale complete.

Daca puteti atasa si poze ar fi mai usor de inteles situatia exacta de la fata locului.

COObra
03.09.2010, 10:29
am si eu un interes la aceasta intrebare.
faptul ca termosistemul este inchis cu OSB, inainte de gipscarton, ajuta la izolarea termica. sau e acelasi lucru si cu el si fara el?
multumesc.

Gemini
06.09.2010, 13:19
Orice strat intermediar poate ajuta la rezistenta dar aduce si un mic aport la izolatie conform coeficientului de izolare termica specific materialului.

Jupinu
06.09.2010, 23:38
Acum am inteles despre ce este vorba cu izolarea acoperisului mansardei. Nu stiam de ce este atat de cald in mansarda vara. Cautand prin calculator niste fisiere, am dat de o poza a izolatiei mansardei cand inca nu finalizasera lucrarea.

Va atasez si eu o poza cu ce au facut meseriasii de la o firma de termoizolatii. Nu va spun cat am platiti pentru ca o sa ma alergati pe aici....

Presupun ca acum trebuie sa distrug tot finisajul ca sa refac termoizolatia. Aveti o alta solutie astfel incat sa nu stric tot rigipsul? Nu sunt decat 150 mp de stricat.

Gemini
07.09.2010, 19:07
Cu putin noroc puteti refolosi placile de gipscarton.
Daca asa arata la momentul executiei lucrarii atunci este groaznic, de fapt izolatia nu isi face treaba datorita amplasarii defectuoase dar si grosimii mici.
Nu exista bariera de vapori si nici izolarea profilului metalic fata de beton cu banda de etansare.

Condens nu ati avut pe gipscarton?

Jupinu
07.09.2010, 21:22
Sincer, nu am verificat cu atentie mansarda pentru ca inca nu ne-am mutat acolo dar am inceput sa verific calitatea lucrarilor si am o multime de surprize.

Gemini
08.09.2010, 20:18
Asta este un risc asumat atunci cand se cumpara o casa fara a cunoaste modul de constructie.
Sa speram ca nu sunt deficiente decat la finisaje si nu s-a facut rabat de la calitate la elemente de structura sau ascunse gen hidroizolatie.

Jupinu
08.09.2010, 20:26
:-) prea tarziu.
In beci am dat toata tencuiala jos pentru ca sunt infiltratii serioase.
Am sapat putin pe langa casa si am vazut ca protectia cu crampoane a fost montata cu crampoanele spre pamant si nu invers.
Este groasa problema.
Acum sunt in cautarea unei solutii bune pentru a face hidroizolatia pe interior dar nu este decat o solutie de carpeala...

Gemini
08.09.2010, 20:58
Membrana cu crampoane nu poate asigura singura hidroizolatia pe exterior.
Daca se poate dezveli toata fundatia se poate scoate membrana cu crampoane, se va usca zona si apoi aplica o hidroizolatie cu membrana bituminoasa si eventual termoizolatie.
Pe interior exista variante cu materiale dedicate, de exemplu aplicarea Ceresit CR90 ce va realiza o impermeabilizare a peretilor.

MrAmStaff
12.10.2010, 21:42
Salutare tuturor!

As dori o info despre o izolatie de mansarda cu placi de spuma poliuretanica si o Folie termo-fono-hidroizolatoare cu o parte alumizata.
Mentiunea este ca am achizitionat aceste placi prefabricate din spuma cu grosimea de 5 cm strict pentru izolatia mansardei.
Intrebarea mea este daca aceasta spuma de 5 cm este suficienta sau mai trebuie sa pun si vata minerala?

Va multumesc anticipat!

Gemini
13.10.2010, 19:23
Ce structura au suprafetele mansardei ce se doresc izolate?
Ce invelitoare exista?
Descrieti structura de la exterior la interior?
Ce finisaj se doreste la interior?
Cum arata placile respective?

Asteptam cat mai multe detalii.

Cib_1977
29.11.2010, 17:06
Nu montati vata minerala cu folia de aluminiu spre exterior. Montajul corect este exact invers.
As merge spre o grosime ceva mai mare a stratului izolator, undeva la minim 20 cm, obtinuti prin doua straturi de vata cum a fost exemplificat in mesajul anterior.

Buna ziua

Am citit cu interes toate cele scrise pentru iolare podsi as avea de lamurit cateva probleme cu ajutorul dvs

am cumparat casa, care are etajul partial mansardat+ pod

la tavan se gasesc grinzi de 10 X 10
rigipsul de pe tavan este prins pe profile metalice, iar partea dinspre invelitoare era batuta scandura ca podea a podului
pana nu demult era pus un rand de vata de sticla de 10 intre grinzi si atat, si acela neasezat.


Acum am asezat acea vata de sticla in asa fel incat capetele au ajuns sub grinzi, apoi am pus vata mienrala de 10 cu folie de aluminiu intre grinzi (prin pod), apoi a urmat patura de vata de sticla de 10 perpendicular pe grinzi (acoperind inclusiv grinzile, apoi am rebatut scandura ce forma suprafata podelei podului. s-au etansat cu spuma capetele (marginile podului)

In plus vreau ca peste scandura sa aplic polistiren extrudat de 3 (prin lipire), folie parchet si parchet.

Din ce am citit aici vata trebuia cu folia in jos.... nu inteleg de ce, iar in cazul montarii invers ce urmari poate avea

Ce se poate intampla daca nu am folie anticondens...

cateva sfaturi ar prinde bine


Multumesc

Gemini
29.11.2010, 19:35
Am ametit putin citind mesajul dvs. :D , am pierdut numarul straturilor de vata aplicate si locul.

Sa recapitulam:
-in discutie este structura tavanului mansardei sau planseul intre camera si mansarda?
- initial exista izolatie de 10 cm fara bariera de vapori pe planseul respectiv?
- ati aranjat acest strat existent de vata si ati adaugat din pod 1 strat de vata cu folie de aliminiu, cu folia spre pod ?
- ati mai adaugat inca un strat de 10 cm de vata peste acestea doua?

Separati mesajul pe fiecare suprafata cu detalierea straturilor existente pentru a intelege exact.

Ulterior discutam de finisajul pardoselii respective, dupa ce lamurim straturile existente.

Referitor la amplasarea barierei de vapori (acea folei de aliminiu), aceasta se face intodeauna pe fata calda pentru a evita condensarea vaporilor pe suprafata acesteia si protejarea straturilor de izolatie impotriva umezelii si mucegaiului.

Cib_1977
30.11.2010, 00:12
Imi cer scuze pentru ameteala.

Asadar, casa are podul partial mansardat.
Acolo unde este mansardat (20% din suprafata acoperisului) nu am umblat, din lipsa de acces facil.

Am desfacut insa podeaua podului care corespunde cu tavanul etajului 1 daca vreti.

Straturile sunt asa (luate de la rigipsul din tavan spre pod).

- rigips de 9 mm
- vata de sticla de 10 - fasii cu latimeputin mai mare decat dist intre grinzi - montata initial)
- vata minerala casetata cu folia de aluminiu (folia orientata spre acoperis "in sus")
- vata de sticla in sul desfasurata perpendicular pe grinzi, acoperind ca o patura grinzile si spatiul dintre ele, de grosime 10 mm
- podea de scandura de 25

Urmeaza:

- polistiren extrudat de 3 - pt izolatie si pentru a asigura o planeitate pentru a putea monta parchet melaminat (podul va deveni in timp locuit)
- folie de parchet
- parchet


Nu exista folie anticondens, si sincer ma gandesc serios ca in vara sa demontez rigipsul din tavan si pe portiunea mansardata ca sa pot monta folie anticondens si sa inlocuiesc rigipsul cu cel de 12.5

Nu stiu ce efect va avea vata minerala montata cu folia in sus, si nu inteleg de ce montajul corect presupune folia spre interior (sau cel putin asa am inteles eu).
Sincer am privit aceasta folie ca o bariera termica, nu ca o bariera de vapori.

Sper ca de data aceasta am fost mai clar in exprimare

Multumesc

Gemini
30.11.2010, 20:00
- rigips de 9 mm
- vata de sticla de 10 - fasii cu latimeputin mai mare decat dist intre grinzi - montata initial)
- vata minerala casetata cu folia de aluminiu (folia orientata spre acoperis "in sus")
- vata de sticla in sul desfasurata perpendicular pe grinzi, acoperind ca o patura grinzile si spatiul dintre ele, de grosime 10 mm
- podea de scandura de 25

Consider ca stratul de aluminiu trebuie sa nu fie pozitionat acolo unde acum. Sunt etansate imbinarile dintre fasiile de vata, la nivelul foliei de aluminiu?
Izolatia dvs. desparte un spatiu incalzit, interior de unul exterior,neincalzit, podul. Pe timp de vara nu vor fi probleme insa pe timp de iarna umiditatea este astfel: la exterior, in pod, este mai mica iar in interior, in camera, este mai mare. Asta inseamna ca fluxul de vapori va migra dinspre interior catre exterior, va strabate izolatia termica si poate condensa exact in punctul in care sunt indeplinite conditiile punctului de roua. Acest punct se afla in interiorul izolatiei ceea ce va insemna ca izolatia se poate umezi pe perioada rece si acets lucru poate duce la degradarea ei, aparitia mucegaiului etc. Pentru a impiedica acest fenomen, se amplaseaza o bariera de vapori pe fata calda a izolatiei, acolo unde nu poate apare fenomenul de condens. Acesta este rolul barierei de vapori.
Gipscartonul de 9,5 este OK, nu sunt probleme? Pentru tavane este recoamndat cel de 12,5 altfel trebuie realizata structura mai deasa.

-
polistiren extrudat de 3 - pt izolatie si pentru a asigura o planeitate pentru a putea monta parchet melaminat (podul va deveni in timp locuit)
- folie de parchet
- parchet

Nu mai aveti nevoie de polistiren extrudat si nu se poate realiza planeitate si suport corect pentru laminat doar cu acesta. Daca suportul nu este plan va fi greu de montat laminat iar suportul corect ar fi placa de OSB sau alte placi similare.


Nu exista folie anticondens, si sincer ma gandesc serios ca in vara sa demontez rigipsul din tavan si pe portiunea mansardata ca sa pot monta folie anticondens si sa inlocuiesc rigipsul cu cel de 12.5

Aici este vorba de tavanul mansardei? Daca da, atunci este o idee corecta, poate si o suplimentare a izolatiei. Daca este vorba de planseul intre mansarda si camera de la etajul inferior atunci nu este nevoie de bariera de vapori intre aceste spatii.

Sper ca ati inteles ce am dorit sa va spun.

Cib_1977
30.11.2010, 22:58
Multumesc pentru sfaturi

Am inteles acum motivatia...
Intre placi, respectiv foliile de aluminiu nu exista punte, sunt numai apropiate, chiar inghesuite putin placile una in alta.

Daca montez totusi aceasta folie anticondens pe toata suprafata (atat pentru mansarda cat si la tavan) pot compensa in acest mod montajul defectuos al placilor de vata minerala cu folie?

Rigipsul de 9 s-a cam deformat in nici un an.
Sincer imi doresc rigips de 12.5 si cel mai prob anul viitor acesta va deveni realitate.
Ideea e ca sunt voci care spun ca ar fi cam greu pentru a fi sustinut de profilele de aluminiu.

Gemini
01.12.2010, 19:41
Daca aplicati o alta bariera de vapori pe partea calda, asa cum am spus anterior, tinand cont de faptul ca imbinarile nu au fost etansate, se va realiza corect functia acesteia si se elimina riscul aparitiei problemelor.

Deformarea gipscartonului de 9,5mm s-a produs din cauza ca s-a montat pe o structura "mai rara" specifica placilor de gipscarton de 12,5mm.

Daca structura este corect realizata nu exista nici un pericol, va rezista fara probleme cu placile de gipscarton de 12,5mm.

Profilele metalice ce compun structura de sustinere a placilor de gipscarton nu sunt din aluminiu ci din otel galvanizat.

Eduard451
05.01.2011, 18:55
Este indicat a se pune pe tavanul de la mansarda OSB intre polistiren extrudat si folie anti-condens?

Gemini
05.01.2011, 19:14
Va rog sa ne spuneti structura exacta a mansardei, de la interior la exterior.

Placile de OSB vor sa inchida structura, in loc de gipscarton?
Ce intelegeti prin folie anticondens? Este vorba de o bariera de vapori sau la ce anume va referiti?

Eduard451
05.01.2011, 19:23
De la interiorul la exteriorul mansardei: polistiren extrudat, OSB, folie anti-condens (este o bariera de vapori de apa).
OSB pus intre polistiren si folie anticondens face mucegai?

MESAJ CORECTAT DE ADMIN.MC

Gemini
05.01.2011, 19:28
Aveti astreala?

Folia anticondens este sub invelitoare inteleg.
OSB este astreala?

Nu este deloc clar mesajul dvs.

Eduard451
05.01.2011, 19:42
Peste zidurile camerelor de la mansarda sunt grinzi de lemn.
Sub grinzile de lemn am pus folie anticondens, pe care am lipit-o pe ziduri cu silicon Ampacol (intre grinzi pun vata minerala).
Peste folia anticondens inspre interiorul camerei vreau sa pun OSB, dupa care montez placi polistiren extrudat.
Este corect ceea ce fac? (OSB-ul pus intre folia anticondens si polistirenul extrudat mucegaeste?)

Gemini
05.01.2011, 20:09
Cred ca nu ajungem la un mod de exprimare comun.
Cititi acest topic va rog http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=23643&start=0

Peste grinzi ce aveti?

Ca sa recapitulam:
-avem grinzile de lemn
-aplicati o folie anticondens pe acestea (de care este?, producator, tip?)
-aplicati vata intre grinzile de lemn
-sub vata se va inchide cu OSB, prins pe grinzi?
-pe OSB se lipeste extrudat?
-urmeaza finisarea extrudatului ce va realiza efectiv tavanul mansardei?

Am presupus corect ordine straturilor pe care ati incercat sa mi-o transmiteti?

Eduard451
05.01.2011, 20:57
da,exact
OSB PRINS INTRE FOLIE SI POLIESTIREN POATE RESPIRA?
SAU FACE MUCEGAI?

Gemini
06.01.2011, 18:42
Solutia este nepotrivita pentru o mansarda.

Placile de OSB nu au nevoie "sa respire" insa problema ramane la modul de comportare al extrudatului ca strat final.
De ce nu mergeti pe solutia cu structura metalica si gipscarton in spatele careia sa aveti un al doilea strat de izolatie din vata minerala cu bariera de vapori?

Solutia dvs. nu este una care sa faca fata cerintelor impuse privind protectia impotriva umiditatii, rezistentei mecanice, stabilitatii etc.

Eduard451
06.01.2011, 20:41
Multumesc foarte mult. O sa tin cont de indicatii!

Chupejohn
16.01.2011, 19:36
Buna ziua,as dori sa ma ajutati cu cateva sfaturi referitoare la izolarea cat mai eficienta a unei mansarde de lemncu urmatarea structura:exterior-polistiren de 10,OSB3 de 12,structura de lemn15/15 iar pt.partea superioara:tigla ceramica,sipci,contrasipci,folie(anticondens cred eu,Bilka),astereala cu capriori de 10/15

Gemini
18.01.2011, 12:20
Aveti o poza cu mansarda la interior?

In principiu, va trebui sa realizati urmatoarele lucrari:
1.Termoizolare acoperis mansarda
-izolatie intre capriori - vata minerala
-structura metalica pentru gipscarton
-izolatie strat 2 in structura metalica
-bariera de vapori
-gipscarton 12,5mm
-vopsea lavabila

2.Perete
-izolatie in structura metalica
-structura metalica pentru gipscarton, corelat cu cea de pe planul inclinat al mansardei
-functie de necesitati izolatie in structura
-bariera de vapori
-gipscarton 12,5mm
-lavabila

smmen
24.01.2011, 14:53
Va rog sa-mi explicati si mie daca ce-mi recomanda constructoru e corect
am o mansarda de izolat.

Grinzile sint de 15cm si el mi-a recomandat sa folosesc vata de 10cm si polistiren de 5cm ESTE CORECT SI ASA?

Am mai inteles ca exista riscu ca vata minerala sa fie mancata de soareci si e de preferat sa se foloseasca vata bazaltica. E ADEVARAT?

Va multumesc anticipat!

Gemini
25.01.2011, 08:46
Cum se va inchide suprafata izolata, cu gipscarton?

Cu 1 mesaj mai sus aveti o structura normala pentru izolarea mansardei.
Din pdv. termic, cele doua straturi mentionate de dvs., polistirenul si vata, au caracteristici similare. Va recomand sa aplicati doar stratul de vata, dimensionat corespunzator, adica 15cm. Pentru ca izolatia sa fie cat de cat acceptabila si sa nu aveti probleme cand temperaturile sunt la extreme, ar trebui sa mai adaugati inca un strat de izoaltie minim 5cm.
Obligatoriu se va utiliza o bariera de vapori.

Se pot folosi ambele tipuri de vata minerala (de sticla sau bazaltica) fara sa fie probleme legate de rozatoare.

iulian_amator
25.01.2011, 08:51
Intre etajul 1 si mansarda nu am turnat placa, am montat grinzi de 15/25cm si peste dulapi de 5cm, am mai multe intrebari:

1. cum sa fac izolatia intre etaj si mansarda, avand in vedere ca 10cm din grinda va ramane aparent iar 15cm izolat si intre grinzi aplic rigips + vata, dar pentru o izolatie termica si mai ales fonica ce materiale imi recomandati?

2. in mansarda as vrea sa pun parchet dar cum se aplica acesta si ce grosime minima sa aiba avand in vedere ca este putin stramba dusumeaua si ce materiale sa folosesc incat sa nu putrezeasca lemnul si daca scap un pahar cu apa sa nu ajunga la et 1 :), se poate aplica vrun tip de folie incat sa nu transpire lemnul?

3. pe tavan la et 1 intre grinda si rigips cum se face finisajul, pentru ca gletul nu o sa tina niciodata si o sa crape, am mai vazut ca se folosesc niste baghete din polistiren aplicate cu silicon, dar sunt oribile, exista si alta solutie?

pboby
25.01.2011, 08:53
Am de izolat tavanul dintre etaj si mansarda (pod)
Tavanul pe interorul camerelor este batuta scandura de 2,5 cm
Intrebarea mea este cum izolez in partea mansardei(podului) avand in vedere ca sunt grinzi de 16 cm x 14 cm.
In pod va fi o zona de depozitare fara a se locui, capriorii nu sunt izoalti iar acoperisul este din tabla Lindab.
M-am gandit la urmatoarele variante:

pornind de la scandura batuta de tavan

I
1. polistiren expandat exterior de 10 cm
2. vata bazaltica de 5 cm
3. folie anticondens
4 OSB de 2 cm

II.
1. folie anticondens
2. polistiren expandat exterior de 5 cm
3. vata bazaltica de 10 cm
4 OSB de 2 cm

Astept si alte sugestii asa fel incat sa nu am probleme cu condensul sau izolatia termica sau fonica

Va multumesc

Gemini
25.01.2011, 09:38
1. cum sa fac izolatia intre etaj si mansarda, avand in vedere ca 10cm din grinda va ramane aparent iar 15cm izolat si intre grinzi aplic rigips + vata, dar pentru o izolatie termica si mai ales fonica ce materiale imi recomandati?
2. in mansarda as vrea sa pun parchet dar cum se aplica acesta si ce grosime minima sa aiba avand in vedere ca este putin stramba dusumeaua si ce materiale sa folosesc incat sa nu putrezeasca lemnul si daca scap un pahar cu apa sa nu ajunga la et 1 :), se poate aplica vrun tip de folie incat sa nu transpire lemnul?
3. pe tavan la et 1 intre grinda si rigips cum se face finisajul, pentru ca gletul nu o sa tina niciodata si o sa crape, am mai vazut ca se folosesc niste baghete din polistiren aplicate cu silicon, dar sunt oribile, exista si alta solutie?

Izolatia planseului ar trebui sa se orienteze mai mult spre aspectul izolatiei fonice si anume pentru izolarea acestuia impotriva zgomotului de impact. Odata cu alegerea solutiei se va obtine si izolatia termica dar si cea la zgomot aerian. Pentru inchiderea planseului cu gipscarton, intre grinzile ce vor ramane aparente, se poate realiza o structura care sa permita aplicarea unuistrat de izolatie din vata minerala fara bariera de vapori. Structura pentru gipscarton se poate realiza atat din elemente metalice (profiel UD+CD) cat si din rigle de lemn insa acestea trebuie sa fie foarte bine uscate. Pentru partea de zgomot de imapct trebuie realizata o izolatie peste scandura existenta pe planseu. Un exemplu este prezentat in topicul. Aceasta inseamna ca nivelul planseului se va ridica cu mai multi cm si nu stiu cat este posibil la dvs. Indreptarea si asigurarea planeitatii se poate asigura odata cu izolarea pardoselii si acest lucru este obligatoriu pentru aplicarea coercta a laminatului.Se poate monta o folie sub finisaj pentru a asigura o protectie. Daca este nevoie se inglobeaza straturi hidroizolatoare insa acestea sunt absolut necesare pentru bai sau bucatarii.

Baghetele nu sunt oribile, depinde de gusturi, incadrarea in amenajare etc. Se pot folosi la fel de bine profile din lemn, MDF etc. ce pot fi in ton cu nuanta finala a grinzilor aparente.


Am de izolat tavanul dintre etaj si mansarda (pod)
Tavanul pe interorul camerelor este batuta scandura de 2,5 cm
Intrebarea mea este cum izolez in partea mansardei(podului) avand in vedere ca sunt grinzi de 16 cm x 14 cm.
In pod va fi o zona de depozitare fara a se locui, capriorii nu sunt izoalti iar acoperisul este din tabla Lindab. M-am gandit la urmatoarele variante
pornind de la scandura batuta de tavan:
I 1. polistiren expandat exterior de 10 cm
2. vata bazaltica de 5 cm
3. folie anticondens
4 OSB de 2 cm

II. 1. folie anticondens
2. polistiren expandat exterior de 5 cm
3. vata bazaltica de 10 cm
4 OSB de 2 cm

Dvs. trebuie sa izolati planseul si nu sub acoperis.
Pe tavan, unde aveti batuta scandura, cum se va finisa?
O scandura asa groasa era utila pe parodseala podului si nu pe tavanul unei camera care urmeaza a fi finisata.
In primul rand trebui aplicata izolatie intre grinzile de lemn ale planseului.
Celelalte straturi, inclusiv bariera de vapori pot fi discutate functie de raspunsul dvs. la intrebarea anteriora.

pboby
25.01.2011, 17:39
Am de izolat tavanul dintre etaj si mansarda (pod)
Tavanul pe interorul camerelor este batuta scandura de 2,5 cm
Intrebarea mea este cum izolez in partea mansardei(podului) avand in vedere ca sunt grinzi de 16 cm x 14 cm.
In pod va fi o zona de depozitare fara a se locui, capriorii nu sunt izoalti iar acoperisul este din tabla Lindab. M-am gandit la urmatoarele variante
pornind de la scandura batuta de tavan:
I 1. polistiren expandat exterior de 10 cm
2. vata bazaltica de 5 cm
3. folie anticondens
4 OSB de 2 cm

II. 1. folie anticondens
2. polistiren expandat exterior de 5 cm
3. vata bazaltica de 10 cm
4 OSB de 2 cm

Dvs. trebuie sa izolati planseul si nu sub acoperis.
Pe tavan, unde aveti batuta scandura, cum se va finisa?
O scandura asa groasa era utila pe parodseala podului si nu pe tavanul unei camera care urmeaza a fi finisata.
In primul rand trebui aplicata izolatie intre grinzile de lemn ale planseului.
Celelalte straturi, inclusiv bariera de vapori pot fi discutate functie de raspunsul dvs. la intrebarea anteriora.

Pe tavan peste scandura se va pune placi de rigips si finisaj
Da planseul trebuie izolat
Izolatia propusa in cele doua varinate trebuie montata intre grinzi si peste grinzi se va bate OSB de 2 CM

Gemini
27.01.2011, 12:13
Eu v-as sugera urmatoare solutie, de la interior catre pod:
-gipscarton de 12,5mm
-bariera de vapori
-structura gipscarton
-vata minerala strat 1
-scandura existenta (poate fi eliminata sau nu), prinderile se fac pe grinzi si nu pe scandura pentru structura de sustinere a gipsacrtonului
-vata minerala strat 2 intre grinzi
-inchidere suprafata cu OSB sau scandura

emvipici
01.02.2011, 16:20
Buna ziua,

ma intereseaza izolarea unei mansarde care are deja un acoperis realizat acum cca 12 ani. In momentul de fata acesta consta in tabla zincata montata pe scanduri de cca 2.5 cm.

Atasat am facut o schema. Ideea mea este sa montez tabla lindab peste cea zincata si sa realizez izolatia cu vata minerala. Astfel voi avea urmatoarele straturi, de la exterior spre interior:
1.tabla lindab
2.sipci pentru montaj tabla lindab
3.tabla zincata (cea existenta acum)
4.scanduri de cca 2.5 cm (existente acum)
5.o zona de aer, 1.5 cm grosime
6.folie anticondens
7.vata minerala 10 cm (din loc in loc, voi prinde niste osb in care voi bate niste cuie, pentru a fixa vata)
8.rapit (plasa pentru fixarea vatei minerale)
9.alt strat de vata minerala 10 cm (cu folie de aluminiu montata spre interior - spre rigips ) care sa acopere si capriorii de aceasta data. aceasta va fi fixata de capriori prin niste scanduri 10x5cm, pe care ulterior voi monta gips cartonul
10.gips carton

Ce parere aveti ?
Q:
1.Pot sa montez gips cartonul direct pe scandurile 10x5 ? sau trebuie sa folosesc si montanti?
2.Este suficient de bine izolata ? Vreau sa fie locuibila indiferent de anotimp, fara sa fie prea cald vara sau sa-mi explodeze cheltuielile cu intretinerea iarna. Prefer sa ma coste acum putin mai mult decat sa nu mai am ce face apoi...
3.Trebuie sa fixez si al doilea rand de vata (sa nu se stranga in timp la baza) ? Daca da, cum?

Multumesc anticipat!

Gemini
02.02.2011, 12:34
De ce ati dori neaparat sa pastrati tabla zincata existenta?
"Zona de aer, 1.5 cm grosime" daca nu este deschisa, sa comunice cu exteriroul nu isi poate juca rolul de strat de ventialtie daca asta doriti sa obtineti prin acest spatiu.
Folie anticondens de sub astereala doriti sa o montati dpoar intre capriori?
Nu este necesar acel sistem de prindere a izolatiei din vata minerala cu OSB.
Este necesara o bariera de vapori intre gipscarton si stratul de vata minerala de 10cm. Aceasta va fi continua si etansa.

Se pooate monta gipscartonul pe riglele de lemn insa acestea trebuie sa fie uscate. Mai mult, acestea trebuie sa aiba o anume distanta intre ele, de maxim 60cm interax. In caz contrar se va monta alta retea din rigle de lemn mai mici.
Izolatia arata destul de bine, este semnificativa. Se poate capsa vata pe capriori.
Ar fi necesara o regandire a solutie spre invelitoare pentru a adauga folia anticondens deasupra intregii structuri si nu intrerupt, asa cum apare in solutia dvs. - doar intre capriori.

emvipici
02.02.2011, 13:00
Cei care au ofertat montajul tablei Lindab mi-au spus ca e mai bine sa pastrez tabla zincata, si nici nu mai e nevoie de folie anticondens.

Si atunci unde sa montez folia anticondens ? nu mi se umezeste vata daca intra in contact direct cu astereala ?

Bariera de vapori intre gips carton si vata nu este reprezentata de folia de aluminiu de pe vata ?

Multumesc!

marcoss17
02.02.2011, 15:10
buna ziua . as avea si eu o intrebare (o nelamurire ?)vreau sa mi izolez mansarda ,pereti-tavan am vata bazaltica o pot folosi si la pereti ?si ce folie trebuie sa pun ,pereti +tavan ca citesc pe aici si nu prea ma pricep , bariera de vapori ,folie anticondens folie difuzie ,folie PE ??de care trebuie sa pun ca habar nu am si vreau sa fac si eu o treaba macar ca la carte va multumesc frumos, sper ca de data asta sa mearga :)

Gemini
04.02.2011, 12:34
Cei care au ofertat montajul tablei Lindab mi-au spus ca e mai bine sa pastrez tabla zincata, si nici nu mai e nevoie de folie anticondens.
Si atunci unde sa montez folia anticondens ? nu mi se umezeste vata daca intra in contact direct cu astereala ?
Bariera de vapori intre gips carton si vata nu este reprezentata de folia de aluminiu de pe vata ?

Folia aluminizata existenta pe vata minerala este o bariera de vapori. Nu am remarcat-o la citirea mesajului. Etansati imbinarile cu banda autoadeziva aluminizata si va fi in regula.
Nu stiu in ce stare de degradare se afla tabla existenta insa este un strat care se poate degrada, poate rugini si poate sa nu asigure o protectie impotriva condensului, eventualelor infiltratii. In plus, sub tabla existenta se poate forma condens si astfel poate fi afectata astereala.
Eu va recomand sa discutati cu echipa despre eliminarea tablei zincate, repararea asterealei, aplicarea unei folii sub invelitoare, montarea riglelor de lemn si invelitorii Lindab.


vreau sa mi izolez mansarda, pereti-tavan am vata bazaltica o pot folosi si la pereti ?si ce folie trebuie sa pun ,pereti +tavan ca citesc pe aici si nu prea ma pricep , bariera de vapori ,folie anticondens folie difuzie ,folie PE ??)

Spuneti-ne ce structura aveti la mansarda, de la exterior spre interior, inclusiv grosime straturi.
Ce tip de pereti sunt indiscutie, ce structura, ce grosime, interiori-exteriori?
Vata minerala bazaltica poate fi folosita pentru aceste aplicatii insa trebuie sa vedem ce caracteristici au aceste structuri.
Pentru protejarea izolatiei din vata minerala, aplicata pe suprafete exterioare, este necesar sa se utilizeze o bariera de vapori (folie aliminizata, folie polietilena sau alte tipuri dezvoltate special pentru aceste aplicatii) aplicata intre finijsa si izolatie, pe parte acalda, adica spre interior.
Folia de difuzie se aplica spre exterior,pentru a proteja de infiltratii si a permite eliminarea vaporilor din structuri. Mai exista folii pentru acoperis, sub invelitoare, mai putin permeabile. Utilizarea unei expresii gen folie anticondens, la general, poate deruta.

marcoss17
04.02.2011, 16:24
va salut , deci . casa mea e facuta ceva mai demult , mai precis sus unde vreau sa fac camerele de locuit , am lasat eu podul casei mai inalt cam 3 m in varf , iar la poale cam 1,80 , peretele de la coama este din paianta sa spunem , ext spre int , polistiren , tencuiala paianta , structura rigips si finisajele (gips carton ) peretele interior din structura ptr rigips si gips carton ,
la acoperis .. tabla asteriala capriori 10 x10 din 60 in 60 , ....
pe parcurs vreau sa schimb si tabla ptr ca este tabla zincata si nu rezolv treaba cu condensul , din cate am citit eu pe aici . vreau sa pun tabla tip lindab cu folie anti condens ,, deci din raspunsul anterior dat de Dv . folia aluminizata este ok ptr ce trebuie sa fac eu , va multumesc ptr raspuns ..

Gemini
08.02.2011, 09:46
va salut , deci . casa mea e facuta ceva mai demult , mai precis sus unde vreau sa fac camerele de locuit , am lasat eu podul casei mai inalt cam 3 m in varf , iar la poale cam 1,80 , peretele de la coama este din paianta sa spunem , ext spre int , polistiren , tencuiala paianta , structura rigips si finisajele (gips carton ) peretele interior din structura ptr rigips si gips carton ,
la acoperis .. tabla asteriala capriori 10 x10 din 60 in 60 , .... pe parcurs vreau sa schimb si tabla ptr ca este tabla zincata si nu rezolv treaba cu condensul , din cate am citit eu pe aici . vreau sa pun tabla tip lindab cu folie anti condens ,, deci din raspunsul anterior dat de Dv . folia aluminizata este ok ptr ce trebuie sa fac eu , va multumesc ptr raspuns ..

Daca doriti o astfel de lucrare ar trebui sa incepeti cu schimbarea invelitorii, repararea structurii acestuia si apoi sa continuati cu amenajarea podului pentru a fi utilizat ca spatiu locuibil.
A realiza lucrarile invers, amenajare interioara si apoi invelitoare, poate duce la deteriorarea lucrarilor de amenajare realizate.
Cititi si tiopicul http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=23643&start=0

marcoss17
08.02.2011, 15:51
va salut . este si alta solutie ?sa nu schimb invelitoarea ? este in stare foarte buna ...

Gemini
11.02.2011, 18:50
pe parcurs vreau sa schimb si tabla ptr ca este tabla zincata si nu rezolv treaba cu condensul , din cate am citit eu pe aici . vreau sa pun tabla tip lindab cu folie anti condens

Am plecat de la afirmatia dvs. ca doriti sa schimbati invelitoare.
Daca se doreste acest lucru trebuie sa fie prioritatea zero, inainte celorlate lucrari.

Altfel, se poate realiza lucrarea la interior dar daca sunt probleme legate de degradarea invelitorii actuale, poate afecta negativ lucrarile.

Marsian121
15.02.2011, 16:38
Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti si mie daca in locul foliei de aluminiu de pe vata minerala se poate folosi o folie de polietilena de joasa densitate (de genul celei folosite pentru solar), tot pentru termoizolatia unei mansarde. Credeti ca ar fi o varianta care sa opreasca prea mult din "respiratia" casei.

Va multumesc

Gemini
15.02.2011, 19:56
Alternativa la folia aluminizata existenta pe unele sortimente de vata minerala poate fi:
-membrane climatice inteligente, de exemplu membrana Vario de la Isover
-folie aluminizata separata, o gasiti la rola
-bariera de vapori din folei polietilena de 0.2mm, se gaseste la rola
-folie polietilena 0.14-0.2mm,la metru, cu diverse latimi

O bariera de vapori va impiedica migratia vaporilor catre izolatie si evident catre exterior.

Marsian121
21.02.2011, 14:58
Va multumesc pentru raspuns.

Cibernautu
03.03.2011, 10:26
Salutare tuturor! Am ajuns la etapa izolarii acoperisului si tavanului de la mansarda si dupa ce am citit tot topicul pe aceasta tema tot nu mi-e clar...poate nu inteleg eu..... trebuie creat sau nu si spatiu de ventilare sub astereala in cazul meu concret. ?

O sa descriu structura acoperisului
1. Invelitoare metalica acoperita cu roca vulcanica (nu vreau sa fac reclama)
2. Sipci si contrasipci de 2-2,5cm
3. Folie anticondens
4. Astereala din scandura de 1,5-2cm
5. Capriori de 12x12 cu 60cm intre axe

Eu plecasem de la ideea de a pune sipci de 2-3cm pe interior si apoi vata minerala caserata(cu folie de aluminiu) urmata de inca un strat de vata minerala perpendicular pe primu strat.
Mi s-a sugerat aplicarea unor foi de OSB de 10mm peste vata iar de acesta sa fie prins rigipsul (cica ar face burta).

Gemini
05.03.2011, 18:47
Ce tip exact de invelitoare aveti si ce folie anticondens este instalata sub tigla?
Ce grosime ati gandit in solutia prezentata: 10cm + Xcm al doilea strat ?

Placile de OSB nu sunt necesara. Daca distanta dintre profilele ce sustin placile de gipscarton este corecta nu vor fi probleme.
Inteleg ca nu doriti sa mergeti pe profile metalice pentru gipscarton.

O izolatie la mansarda ar trebui sa fie destul de bine dimensionata, 10-15 cm ar fi prea putin. Nu as merge pe un minim mai mic de 20 cm, in doua straturi.
Aceasta inseamna ca al doilea strat trebuie sa fie ceva mai mare decat ati presupus dvs.
Profilele din lemn ar trebui sa fie uscate pentru a nu ave aprobleme cu prinderea placilor din gipscarton.
Spatiul de ventilatie este o solutie ce aduce un plus de confort, imbunatatind izolatia la nivelul invelitorii.

ady09
07.03.2011, 20:37
ce este mai indicat pentru izolare si pierdere de caldura catre pod? izolarea sarpantei intre capriori sau izolarea planseului pe pod .
in cazul izolarii sarpantei,ce metoda se poate aplica intre capriori fara a desface acoperisul si a bate asteriala.multumes

Gemini
08.03.2011, 19:02
Solutia corecta este izolarea spatiului interior de cel exterior la nivelul planseului catre pod si nu izolarea sub invelitoare. Spatiul podului este unul neincalzit, motiv pentru care trebuie sa izolam planseul catre aceste pentru a nu pierde inutil caldura din locuinta. In plus, el nu este luat in calcul la dimensionarea sistemului de incalzire si ar putea influenta negativ randamentul acestuia.

Daca ne prezentati mai multe detalii despre suprafete/constructia dvs. putem aprofunda subiectul/solutia.

Cibernautu
08.03.2011, 21:16
@gemini

In primu rand multumesc pt raspuns.

sipcile de 2-3 cm se pun pe interior pt a distanta vata minerala dintre capriori si astereala..rezultand spatiul de ventilatie pe care inca nu stiu daca mai e cazul sa-l creez.

izolatia totala in dreptul portiunii mansardate a camerei va fi de 25-30cm, podul va fi izolat intre grinzi (20cm) iar restul acoperisului va fi izolat doar pana la nivelul capriorilor, podul fiind doar saptiu de depozitare...dar nici complet neizolat nu l-as lasa.

in acest moment ma indrept catre eliminarea spatiului de ventilare de sub astereala (considerand relativ suficienti cei 5-6cm de sub invelitoare), vata minerala de 10 pana la capriori, vata caserata cu folie de aluminiu inca 15cm, profile metalice sau lemn urmat de gips-carton.

pentru plafon vata caserata cu foliile orientate catre exterior (sus-jos)...pentru a tine caldura inauntru si frigul inspre afara, gips-carton catre interior si OSB in pod pentru a se putea circula (pentru depozitare)

aspectul tehnic pe care nu il inteleg si sper sa nu rada nimeni este cum se prind profilele metalice/lemn peste capriori....se pune stratul 2 de vata perpendicular pe capriori si apoi se prind profilele(cat de sigur e un asemenea montaj??) sau se prind profilele (mai inguste decat capriorul) si incadrata vata perpendicular intre profile.

ady09
09.03.2011, 21:45
multumesc de raspuns.
pn acest caz ,izolarea planseului trebuind sa fie deasupra, respectiv in pod,deorece partea interioara este finisata, ce materiale sunt mai indicate? polistiren, vata minerala sau vata bazaltica?
ce imi puteti spune despre izolarea cu termobeton?este eficient sau se incarca planseul prea tare?
multumesc

Gemini
10.03.2011, 20:15
Cibernautu,
Umpleti spatiul dintre capriori, realizati structura metalica pentru gipscarton si ultetior se aplica stratul secundar de izolatie.

ady09,
Se poate cu oricare din cele 3 materiale.
Prezentati-ne structura actuala a plamnseului respectiv, de la interior la exterior (spre pod).
Thermobetonul este o solutie de sapa usoara, cu un grad mai bun de termoizoaltie dar cu caracteristrici mai slabe ca o izolatie cu oricare din cele 3 variante mentionate de dvs.
In cazul planseului din lemn, catre pod, cred ca nu este o solutie potrivita.

ady09
13.03.2011, 19:31
structura planseului de la interior spre pod este urmatoarea:
-placi rigips montate pe schelet metalic
-gol de aer de dimensiunea riglelor metalice
-planseu de beton grosime 10 cm
tavanul pe care doresc sa-l izolez acopera un salon de aprox 80mp cu o inaltime de 5m
care ar fi cea mai buna solutie?

Gemini
14.03.2011, 20:50
Solutiile pot fi mai mult sau mai putin circulabile.
Daca doriti sa utilizati suprafata ulterior, ca si in situatia actuala, aplicati polistiren expandat EPS A 100 cu grosimea de 5cm peste care turnati o sapa armata.

ady09
14.03.2011, 21:07
dar varianta cu termobeton nu este mai convenabila? aceasta sapa este circulabila?

Gemini
15.03.2011, 19:59
Peste un planseu din beton este posibila si utilizarea solutiei cu termobeton (sapa cu granule de polistiren) insa izolatia oferita este mai putin eficienta ca cea cu izolatie din polistiren, fie ca este expandat sau extrudat.

Suprafata finisata cu termobeton este o suprafata circulabila.

AlexandruLica
28.03.2011, 09:25
Buna ziua,
Sunt in stadiul de izolare a mansardei, si datorita capriorilor subtiri si lungi (80x80x5000) doresc izolarea doar cu polistiren-pentru a evita fambarea .Strctura actuala a acoperisului este :
1.tegola
2.folie antivapori
3.asteriala-2.5cm
4.capriori 8x8cm
Intre capriori vreau sa pun polistiren de 8(lipit) si perpendicular inca un star de polistiren de 8 (lipit si prins in dibluri de capriori), plasa, adeziv, tinci si var. Este indicata acesata solutie?

Gemini
29.03.2011, 19:55
In nici un caz nu este posibila o astfel de solutie.
Polistirenul nu poate fi aplicat asa cum ati dscris dvs. deoarece prinderea nu este stabila, miscarile structurii acoperisului vor duce la fisurarea stratului de finisare a acestuia, intr-un cuvant nu este un strat suficient de rezistent. Nu indeplineste nici o calitate in afara de cea legata de termoizolatie.

Chiar daca aplicati izolatia din polistiren expandat, inchiderea structurii se poate face fie cu gipscarton (pe o structura metalica sau din lemn), fie cu lambriu din lemn sau alte solutii similare.
Acestea va permite amplasarea izolatie in doua straturi, unul intre capriori si altul sub acestia, utilizarea unei bariere de vapori si obtinerea unei suprafete corecta pentru tavanul mansardei. Ca polistiren puteti utiliza sortimentul EPS A10 de la Austrotherm.

cristian puiu
18.04.2011, 21:19
Buna ziua.
Am urmarit cu deosebit interes acest topic (sunt interesat), am inteles care sunt operatiile ce trebuiesc executate si ordinea lor. Eu am o alta situatie si de aceea as dori alt sfat (recomandare). Invelitoarea casei este facuta din tabla zincata prinasa pe sipci de 2,5X15 cm la o distanta de aprox. 10cm intre ele, acestea fiind prinse pe capriori de 10X10cm.
Am facut o izolatie din polistiren de 10cm intre capriori peste care am pus rigips.A iesit OK dar cred ca au mai ramas spatii pe unde circula curenti de aer reci sau calzi si in anotimpul rece apare la imbinaturile rigipsului un fel de umiditate . Cred ca trebuia sa etansez cu spuma poliuritanica spatiile mici care nu s-au etansat corect sau trebuia sa pun vata minerala. As dori un sfat. Va multumesc !

Gemini
19.04.2011, 14:40
Intre izolatie si gipscarton exista o bariera de vapori?

Petele se datoreaza formarii condensului iar izolatia este subdimensionata.
Este mai putin important tipul izolatiei ci modul de realizare.
Descrieti toate starturile de la exterior spre interior, asa cum a fost facuta lucrarea.

cristian puiu
19.04.2011, 15:53
Multumesc pentru raspuns!
1- nu am montat nicio bariera de vapori- nu m-am informat inainte de a incepe lucrarea, am facut asa cum am crezut ca e bine
2-de la exterior spre interior:
- tabla galvanizata ondulata
-stacheti 2,5X10-:-15 cm montati la 5-:- 10 cm distanta intre ei
-capriori 10X10 cm;
- placile de rigips de 12.5 grosime prinse pe capriori (mentionez ca nu am folie anticondens si nici nu mai pot darama tot acoperisul pentru a monta aceasta). Ma intereseaza solutiile practice pentru o izolare cat mai buna si sa nu pun tot felul de ,,minuni" si in acest fel sa compromit structura acoperisului (ex.= in timp sa se sufoce lemnul). Am nevoie de sfaturi pentru nivelul la care sunt.
Multe multumiri!

Gemini
20.04.2011, 11:01
Sunt doua probleme:

1. Lipsa membranei anticondes sub invelitoare - acest lucru poate duce la aparitia condensului pe fata interioara a tablei, umezirea lemnului, vatei si gipscartonului

2. Lipsa barierei de vapori intre gipscarton si vata minerala - poate duce la condens pe stratul de izolatie si implicit umezirea placilor. Totodata, prinderea palcilor de gipscarton dierct pe capriori este o greseala.

Va recomand:
-demontarea gipscartonului
-demontarea izolatiei, verificarea stratului de izolatie (sa nu fie umed/mucegait)
-amplasarea unei folii de difuzie sub astreala
-adaugare prim strat izolatie intre capriori
-adaugare structura pentru gipscarton
-adaugare strat secundar izolatie
-adaugare bariera vapori
-montare placi de gipscarton.

Se pot refolosi placile existente si vata minerala daca nu sunt deteriorate.

cristian puiu
20.04.2011, 15:37
Multumesc mult!
Daca se mai poate as dori cateva idei in ceea ce priveste montarea structurii pentru gipscarton........imagini,......
PASTE FERICIT TUTUROR !!!!!!!!!!!!

Gemini
21.04.2011, 10:49
Paste fericit si dvs.!

Va rog sa parcurgeti topicul http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=23643&start=0

cristian puiu
28.04.2011, 12:09
Buna ziua !
Va mai stresez cu o intrebare....trebuie sa creez si un spatiu de ventilatie?

Gemini
30.04.2011, 12:16
Presupun ca exista sub invelitoarea din tabla. Alt spatiu de ventilare nu mai este necesar.

don ciprian
08.05.2011, 12:17
Salut.M-am hotărât să -mi mansardez casa.Pentru tavanul parterului(podeaua mansardei),care este construit din grinzi 12/12,peste ele grinzi 10/10 prinse în șuruburi.Pe grinzile 12/12,între cele de 10/10 este bătută scândură.Am hotărât să izolez astfel:
Până la scândură(ginzile 12/12)
-rigips
-barieră de vapori
-profile rigips
-plăci spumă poliuretanică
Peste scândura
-vată minerală
-dușumea din plăci de pal groase de 4 cm.
Pentru acoperișul mansardei care este confecționat din tablă galvanizată asezată pe astereală și căpriori de 8/8 ,am hotărât așa:
Din exterior spre interior
-folie anticondens prinsă cu baghete de 2 cm pentru crearea unui spațiu pentru ventilare de 6 cm
-adăugarea peste căpriorii existenți ,alți căpriori de 8/8,iar între aceștia vată minerală de 10 cm
-perpendicular căpriori de 10/10 și vată minerală de 10 cm
-profile pentru rigips
-barieră de vapori
-rigips
Întrebare:
Dacă creez spațiul pentru ventilare(modific coama casei pentru a se ventila cu streașina),în eventualitatea schimbării tablei cu tablă GERARD mai este necesar să se pună folie anticondens peste astereală și crearea unui nou spațiu pentru ventilare?

ronniee
08.05.2011, 22:50
salutare

construiesc o casa P+M am ajuns la izolarea mansardei
momentan am tigle bramac + folie anticondens pus pe capriori
intre folie si tigle ramanand loc pentru aerisire

intrebarea mea ar fi cum se procedeaza corect?
meseriasii mei vor sa puna vata minerala direct pe folia anticondens, cum pot lasa loc intre ele?

capriorii fiind de 10x15cm la 80cm distanta intre ele, vreau sa pun vata bazaltica de grosime 15cm si gipscarton
este de ajuns atata?
intre vata si gipscarton trebuie neapara un strat de bariera vapori?

mersi

Gemini
10.05.2011, 12:36
Am hotărât să izolez astfel:
Până la scândură(ginzile 12/12)
-rigips
-barieră de vapori
-profile rigips
-plăci spumă poliuretanică
Peste scândura
-vată minerală
-dușumea din plăci de pal groase de 4 cm.

Ce placi din spuma poliuretanica? Ce grosime?
Bariera de vapori nu este necesara intre doua spatii interioare incalzire si care nu au umiditate diferita.


Pentru acoperișul mansardei care este confecționat din tablă galvanizată asezată pe astereală și căpriori de 8/8 ,am hotărât așa:
Din exterior spre interior
-folie anticondens prinsă cu baghete de 2 cm pentru crearea unui spațiu pentru ventilare de 6 cm
-adăugarea peste căpriorii existenți ,alți căpriori de 8/8,iar între aceștia vată minerală de 10 cm
-perpendicular căpriori de 10/10 și vată minerală de 10 cm
-profile pentru rigips
-barieră de vapori
-rigips
Întrebare:
Dacă creez spațiul pentru ventilare(modific coama casei pentru a se ventila cu streașina),în eventualitatea schimbării tablei cu tablă GERARD mai este necesar să se pună folie anticondens peste astereală și crearea unui nou spațiu pentru ventilare?

Ar trebui sa pelcati de la optiunea de schimbare a tablei. Hotarati solutia si apoi dimensionati izolatia interioara. Eu va recomand inlocuirea tablei si aceasta ar insemna adaugare membrana peste astereala existenta si doua randuri de rigle din lemn urmata de fixarea noii invelitori. Ulterior puteti continua izolatia interioara fara a mai amplasa vreo folie sau a mai lasa spatiu de ventilare sub astereala. Solutia ar presupune doar amplasarea celor doua starturi de vata si apoi asa cum ati spus, structura pentru gipscarton, bariera de vapori si gipscartonul.

gabor
12.05.2011, 12:30
Buna. Am nevoie de un sfat. Sper ca ma puteti ajuta.

Izolez mansarda si m-am gandit la urmatoarea optiune.
Va descriu din interior spre exterior.
1. Gipscarton
2. Folie alu.
3. Vata 5 cm intre profile
4. vata 10 cm intre capriori
5. polistiren 5 cm
6. folie anticondens
7. tigla

Intrebarea este, daca pot sa pun placa polistiren intre capriori? Se va face condens inrte polistiren si vata?

va multumesc.

Gemini
12.05.2011, 12:37
Se poate utiliza si polistirenul in structura de izolare a unei mansarde.
Daca bariera de vapori va fi montata corect nu poate apare vreo problema legata de condens pe izolatie.

Ca si tip de polistiren se poate utiliza cel expandat, de exemplu EPS A50 de la Austrotherm.

gabor
12.05.2011, 14:18
multumesc pentru raspuns

don ciprian
15.05.2011, 15:07
Este vorba de plăci de spumă poliuretanică din dezmembrări , folosite în panouri de încălzire solară la o fabrică demolată și au o grosime de 5-6 cm.Inițial le-am procurat pentru a le folosi la izolația acoperișului , dar pe forum am fost sfătuit să nu le folosesc deoarece împiedică eliminarea umidității și se creează mucegai.(Inca o data va recomand sa nu utilizati placile de polistiren deoarece o sa creati un strat care nu o sa permita eliminarea umiditatii din stratul termoizolant. )

Gemini
16.05.2011, 19:27
Si credeti ca placile din spuma sunt mai permeabile la vapori decat polistirenul? Eu cred ca este tocmai invers.

Atat timp cat exista o bariera de vapori pe partea calda a peretelui, este mai putin importanta permeabilitate ala vapori a izolatiei.

and_alx
30.05.2011, 10:06
Salutare, in urma unor discutii purtate pe forum am inteles ca termoizolatia de la mansarda este aproape inexistenta(vata de 5) si asta produce un discomfort termic vara foarte neplacut. Bun, acum doresc sa mai adaug 15-20 cm vata, dar as dori sa stric cat mai putin. La ora actuala am pe tavan: tabla, asteriala+grinzi, vata, folie si rigips. Spuneti-mi este posibil sa adaug 15-20 cm vata fara sa dau rigipsul jos(adica sa ma cobor cu un alt tavan). Dorinta mea este in loc de rigips sa pun lambriu de plastic care ar veni pus peste rigipsul vechi(bineinteles cu vata intre rigps si lambriu). Poate sustine rigipsul acele elemente de prindere ale lambriului+lambriul propriuzis+vata(care si ea are o greutate)? As face asta ca sa nu mai fac mizerie prea mare in casa. Si inca ceva nu mai radeti de mine cu 5 cm de vata la mansarda, pentru ca vina este a constructorului.

VYS
30.05.2011, 10:54
Eu zic ca este mai sanatos sa deschizi tavanul actual pentru ca poti avea surprize la ceea ce se gaseste acolo. Cine stie ce a facut constructorul!
In acest fel poti elimina vreo eventuala problema pe care o poti descoperi numai inspectand atent structurile ascunse.
Mizerie se face oricum.

and_alx
30.05.2011, 20:11
In principiu cred ca ai dreptate. Eu am vazut ce au facut, dar nu am stiut ce inseamna. Pentru ca de exemplu constructorul punea la banii la care ne intelesesem la exterior polistiren de 5, iar eu a spus sa punem de 10(eu suportind diferenta, fata de pretul negociat). Intr-un cuvant daca el s-ar fi respectat ar fi spus sa punem vata de 20 si as fi suportat atunci costurile, iar acum nu ar mai fi trebuit sa daram tavanul :oops: . O alta intrebare, un pic in afara subiectului: ce sa pun lambriu plastic sau din nou rigips? Si cam care ar fi raportul de pret intre ele?

Gemini
31.05.2011, 08:32
Sustin si eu varianta lui VYS.
Demontati tavanulexistent, refaceti structura pentru gipscarton astfel incat sa puteti aplica izolatie intr-o grosime suficienta si apoi inchideti structura.
Se pot reutiliza placile din gipscarton.
Este dificil de comparat costurile gipscartonului versus lambriu deoarece pretul tine mai mult de modul de realizare al structurii de sustinere si nu neaparat de elementul de inchidere.
Din punctul meu de vedere, lambriul din PVC nu are ce cauta pe tavanul unei mansarde, atat din punct de vedere al rezistentei cat si al aspectului.

Ca varianta alternativa la gipscarton, daca doriti sa mergeti pe lambriu, atunci o varianta poate fi cel din lemn.

Augustin56
13.06.2011, 17:45
Va rog sa imi dati un sfat in urmatoarea problema:
Am inceput constructia unei case P+M. Initial am dorit ca mansarda (locuibila) sa fie fara pod, pentru economie de material. Ajungand acum la faza in care a fost construita sarpanta si pusa astereala, am realizat faptul ca mansarda are o inaltime prea mare, in punctual maxim atingand 3.5-3.8 m, fapt ce creaza un aspect disproportionat. Pentru a diminua inaltimea maxima m-am gandit la aplicarea unui plafon de rigips, la o distanta de aproximativ 1m sub sarpanta. In acest fel se creaza insa un spatiu inchis si neaerisit(un mic pod).
Problema si intrebarea mea se refera la asigurarea unei izolatii termice corespunzatoare in acest caz.
Mentionez ca invelitoarea acoperisului va fi din tigla ceramica sub care vor fi 2 randuri de sipci, membrana hidroizolanta si astereala.
Solutia de izolare termica la care m-am gandit este urmatoarea:
- Izolarea acoperisului sub astereala se va face cu vata minerala intre capriori (grosime 15 cm) si inca un strat perpendicular peste capriori, de 5 cm, apoi membrana bariera trecere vapori (membrana inteligenta de la Isover), dupa care urmeaza placare cu rigips.
- Plafonul (tavan fals) va fi facut din rigips, pe care sa va aseza un strat de vata minerala de 5 cm si membrana bariera de vapori, la suprafata de contact cu placile de rigips.
Este aceasta solutie destule de eficienta? As putea renunta la placarea cu rigips a sarpantei (sub membrana de vapori) avand in vedere ca oricum va exista plafonul (tavanul) de rigips construit pentru reducerea inaltimii mansardei ?

Multumesc!

Gemini
13.06.2011, 19:02
Solutia pare corespunzatoare, ati ales sa izolati direct sub invelitoare si nu este o problema deoarece spatiul minipodului este destul de mic. In plus, aveti o izolatie si pe plafonul mansardei si aceasta nu va avea decat un rol secundar fata de izolatie de sub invelitoare.
Puteti renunta la placarea cu gipscarton insa va-s recomanda sa inchideti cumva izolatia de sub invelitoare. O puteti face cu alte solutii, de exemplu cu placi de OSB iar in loc de profilele metalice pentru solutia cu gipscarton se vor utiliza profile din lemn.

Augustin56
13.06.2011, 21:30
Multumesc mult pentru raspunsul prompt!

and_alx
21.06.2011, 14:24
Salutare, in urma unor discutii purtate pe forum am inteles ca termoizolatia de la mansarda este aproape inexistenta(vata de 5) si asta produce un discomfort termic vara foarte neplacut. Bun, acum doresc sa mai adaug 15-20 cm vata, dar as dori sa stric cat mai putin. La ora actuala am pe tavan: tabla, asteriala+grinzi, vata, folie si rigips. Spuneti-mi este posibil sa adaug 15-20 cm vata fara sa dau rigipsul jos(adica sa ma cobor cu un alt tavan). Dorinta mea este in loc de rigips sa pun lambriu de plastic care ar veni pus peste rigipsul vechi(bineinteles cu vata intre rigps si lambriu). Poate sustine rigipsul acele elemente de prindere ale lambriului+lambriul propriuzis+vata(care si ea are o greutate)? As face asta ca sa nu mai fac mizerie prea mare in casa. Si inca ceva nu mai radeti de mine cu 5 cm de vata la mansarda, pentru ca vina este a constructorului.
Am facut "sapaturi" si am obervat ca am grinzi de 12 si 2 straturi de vata de 5, deci acum ma gandesc sa mai pun 15 cm de vata Isover Domo, dar nu stiu daca ma pot lasa atat cu tavanul avand in vedere grosimea grinzii. Cred ca efortul nu ar fi prea mare la cca.45 mp. de mansarda, restul fiind pod(nelocuibil) de a pune 15 cm si nu 10 cm. Va intreb este posibil sa coboare cu profilele acelea astfel sa permita inca 15 cm de vata? Sa pun 10 sau 15? S-ar simti ceva in plus?

Gemini
22.06.2011, 14:37
Se pot lasa profilele mai jos insa trebuie schimbat sistemul de prindere al acestora.
Este o munca relativ solicitanta, orice modificare este mai greu de realizat decat atunci cand faci ceva nou.
In conditiile date ar fi in regula si cei 10cm de izolatie suplimentara, depinde cat va puteti las cu tavanul. Ramane de constat ce aveti exact in structura izolatiei, sa nu fie zone deficitare acoperite.

and_alx
22.06.2011, 20:12
Merci, o sa ma apuc de treaba cat mai curand.

lemnarm
28.06.2011, 12:11
Salutari,

Am si eu un pod de izolat si as dori daca se poate sfaturile dvs. Casa pe care o detin are aprox 15 ani facuta in stil american sandwitch.

Toata casa este facuta din elemente de 5x12 cm inclusiv podeaua de la pod , unde eu vreau sa suplimentez izolatia pentru ca factura la gaz a ajuns insuportabila ... 1500 ron / luna de iarna la 250mp

Dupa cum spunea podeaua este podului este facuta din grinzi de 12cm (defapt 2 elemente de 5x12) intre ele vata de sticla. Inaltimea efectiva a podului este relativ mica , 210 cm maxim la coama (spatiu util). Cineva imi spunea ca ar trebui sa suplimentez cu 10 daca nu chiar 15 cm de vata podeaua , insa daca fac asta ar insemna sa inalt si mai mult podul iar eu doresc sa-l folosesc in viitor ca mini spatiu de depozitare ...

Atunci a venit ideea sa izolez intre capriori care sunt de 10-12 cm , dar ma tem ca va fi insuficient + ca am sa incalzesc totusi si spatiul din pod nesuplimentand izolatia podelei ...

Ce ma sfatuiti sa fac ? Izolez la nivelul podelei sau la nivelul capriorilor ?

Extra: Vata de sticla existenta este din aceea old school si este aproape insuportabila la atingere , inhalare , este oare ceva folie ce as putea folosi sa o acopar sa nu mai iasa particulele din ea ? ca orice podea as face banuiesc ca tot iese pe la imbinari oricat de bun a fi nut si federu ... :)

Multumesc de ajutor
Mircea

Gemini
29.06.2011, 12:16
Ce inveltiaore aveti?
Puteti posta foto cu actualul pod?
Cat de groasa este izolatia existenta la nivelul planseului podului?

In mod normal se izoleaza cat mai bine planseul podului. Exista si varianta de izolare a acoperisului insa in acest moment discutam de o pierdere de energie asumata, asa cum ati anticipat.
Nu s epoate umbla si suplimenta izolatia la nivelul planseului actual fara a ridica nivelul acestuia?

O lucrare ce presupune suplimentarea izolatiei, chiar si cu ridicarea pardoselii din pod cu 10cm, ar fi avantajoasa din punct de vedere al consumul de energie invocat cat si al costurilor lucrarii.

lemnarm
29.06.2011, 12:26
Invelitoare = tigla metalica - tabla , schimbata integral anul trecut

Din pacate poze nu am momentan si mai dureaza umpic pana pot face ca mi-am dat scara de pod jos sa o lacuiesc si inca 1-2 zile nu am access acolo sa fac poze.

Podeaua podului (tavanul etajului) este cu urmeaza:

rigips
profile metalice
scandura
folie de vapori
vata de sticla veche cu grosime de 12cm maxim (atata de groase sunt grinzile ce ranforseaza planseul) - fiind facute practic din 2 elemente de 5x12
scandura

Cam care ar fi un minim de izolatie pe care ar trebui sa-l ating acolo ? avand in vedere ca podul este practic exterior , ne fiind incalzit ??

Multumesc,
Mircea

Gemini
29.06.2011, 12:47
Intre gipscarton si izolatia existenta ar fi fost bine daca exista un alt strat de izolatie aplicat la momentul respectiv. Acum este prea tarziu insa puteti suplimenta pardoseala podului cu 10 cm de izolatie.

lemnarm
29.06.2011, 13:24
Ok si deci as avea un total de 22cm de izolatie ... ar fi oare suficient ?

Referitor la problema mea cu folia aveti oare ceva sfat?
Cu ce as putea acoperi vata de sticla (aceea clasica ... din care ies extrem de multa particule) ca sa o izolez complet de mediu ambient. Exista oare ceva folie ieftina ce as putea folosi in acest scop ??

Gemini
02.07.2011, 16:41
La cei 22 cm de izolatie va fi in regula din punct de vedere al izolatiei termice la nivelul planseului din lemn. Ca folie peste vata existenta se poate folosi una de difuzie insa daca vom aplica de alt strat de vata minerala peste acesta, nu ar fi necesara folia imediat peste izolatia existenta ci inainte de a inchide pardoseala din pod.
Acum, consumul de energie este dat si de restul suprafetelor nu numai de planseului spre pod.

gerula2006
02.07.2011, 18:33
Buna ziua!
Vreau sa izolez si eu tavanul mansardei si am citeva nelamuriri:
-care este diferenta intre vata minerala de sticla si cea bazaltica? Am inteles ca cea bazaltica este mai buna , dar si mai scumpa. Ce ati recomanda?
- o grosime recomandata este de 20 cm? Ca si structura tavanul este facut din astereala , folie anticondens , sipca si contrasipca, tabla.
-vata cind se monteaza se preseaza sau se laasa asa de grosa cit este ea?
Va multumesc!

Gemini
04.07.2011, 18:43
Exista mai multe diferente de caracteristici intre cele doua tipuri de vata minerala, diferente de izolare termica, fonica, rezistenta la umiditate, diferente de densitate, rezistenta la foc etc. Cautati pe forum subiectele legate de aceste materiale.
O grosime de 20 cm va oferi o izolatie acceptabila insa se poate fi mai bine decat atat si aici ma refer la confortul viitorului spatiu al mansardei. Daca structura permite cresterea spatiului alocat izolatiei se poate adauga sau nu izolatie.
Vata minerala aplicata pe aceste suprafete nu se taseaza, se aplica asa acum este dupa ce desfaceti ambalajele.

gerula2006
04.07.2011, 20:00
Exista mai multe diferente de caracteristici intre cele doua tipuri de vata minerala, diferente de izolare termica, fonica, rezistenta la umiditate, diferente de densitate, rezistenta la foc etc. Cautati pe forum subiectele legate de aceste materiale.
O grosime de 20 cm va oferi o izolatie acceptabila insa se poate fi mai bine decat atat si aici ma refer la confortul viitorului spatiu al mansardei. Daca structura permite cresterea spatiului alocat izolatiei se poate adauga sau nu izolatie.
Vata minerala aplicata pe aceste suprafete nu se taseaza, se aplica asa acum este dupa ce desfaceti ambalajele.
Spatiul mai permite ceva in plus.Cit ar fi o grosime optima?
Multumesc!

gerula2006
06.07.2011, 13:28
Revin cu o poza a mansardei. Intre cele doua grinzi indicate vreau sa fac tavanul. Cum sa procedez la aplicarea termoizolatiei?
Ma duc pina sus cu ea , pun bariera de vapori si o las asa neacoperirta? Intre cele doua grinzi ma gindeam sa pun OSB si apoi peste sa aplic lambriu de lemn.
Ce parere aveti?

Gemini
06.07.2011, 14:05
Cu optimul este o intreaga discutie, pentru proiectele ce conduc la case cu consum redus de energie se poate merge pana la circa 35cm de izolatie.
O izolatie de circa 25cm este o solutie buna, daca doriti o referinta.

Referitor la mansarda dvs.depinde cum aveti gandita solutia de inchidere.
Presupun ca initial s-a gandit o solutie fara inchiderea acelei zone iar eventualul "minipod" ramas ar fi extrem de mic si inutilizabil. Din acest punct de vedere nu as izola decat sub invelitoare iar daca doriti sa reduceti inaltimea camerei asa cum ati specificat nu ramane decat sa inchideti simplu, fara izolatie acea zona.

gerula2006
06.07.2011, 14:16
Vreau sa inchid deoarece in acea zona podul este f inalt. Locul unde inchid este undeva la 2,5 m. Pina sus sunt aprox. 5 m. Este un spatiu care nu va fi folosit niciodata si nu are rost sa-l las asa.Cred ca nici estetic nu arata bine.
Ca mod de inchidere ma gindeam la un sistem de grinzi pe care sa prind OSB , pe care voi aplica lambriu de lemn.
Deci recomandati sa izolez invelitoarea si aici sa inchid normal.
Multumesc!

Gemini
08.07.2011, 19:18
Inchideti spatiul la cota respectiva utilizand grinzi din lemn pe care le fixati pe cele doua pene utilizand conectori metalici.
Ulterior se poate inchide zona corelat cu partea oblica a mansardei si eventual adauga ceva izolatie la nivelul acestui miniplanseu.

lemnarm
18.07.2011, 11:32
Buna,

Sunt la etapa de suplimentat izolatia cu vata in pod (vreo 5-6 posturi mai sus) am decis ca suplimentez cu 10 cm , suplimentarea va fi facuta cu vata pozititonata perpendicular pe cea existenta , ca si costuri am descoperit mult mai avantajos sa cumpar grinzi de 8x8x4m decat 10x10x4m , dar facand asta , comprim efectiv vata noua de la 10 la 8 cm

Credeti ca prin comprimarea de la 10 la 8 cm reduc mult randamentul izolatiei ? Este oare riscant sa fac asa ceva ?

Multumesc
Mircea

Gemini
18.07.2011, 13:35
Riscant nu poate fi, daca asa va avantajeaza in executia lucrarii se poate accepta o varianta in care sa comprimati usor vata minerala deoarece o parte din aceasta comprimare usoara o poate prelua si stratul initial de izolatie.

Szilard Cs.
29.07.2011, 12:14
Buna,

Adresez si eu o intrebare/rugaminte lui Maestrul Max sau orice alta persoana care ma poate ajuta!
Am incercat sa imi fac ordine in "cap" vizavi de izolarea unei mansarde (proiect aprobat de urbanism, urmeaza faza de constructie). Problema este ca vin idei si propuneri din enspe directii si deseori acestea se bat cap in cap. Ideal ar fi (si nu m-as uita neaparat la costuri) sa-mi fac izolarea in asa fel incat in timpul verii sa se poata "respira" iar iarna sa nu fie pierderi mari de energie in mansarda. In principiu m-am dus pe ideea de a face izolarea cu vata bazaltica, am inteles ca e superior calitativ fata de ce ofera polistirenul sau vata minerala.

VA MULTUMESC!

ics
29.07.2011, 13:40
nu stiu daca substantele care impregneaza vata bazaltica o fac improprie uzului casnic...

Gemini
31.07.2011, 16:23
Szilard Cs.,

Care ar fi nelamurirea efectiva pe care o aveti?
Cred ca mai importanta este dimensionarea si punerea corecta in opera decat alegerea unui tip de izolatie. Sunt dezvoltate solutii pentru fiecare din tipurile de materiale izolatoare si nu aici ar fi problema arzatoare.

Vata bazaltica se poate utiliza si nu exista un risc care sa o faca inutilizabila pentru izolarea locuintelor, fie in sistemul exterior fie pentru mansarda sau alte suprafete interioare.

Szilard Cs.
01.08.2011, 08:05
Attn. Gemini

Problema este faptul ca in proiectul de mansardare, proiectantul a descris modul de izolare f. sumar (generalitati), ori mesterii cu care discutasem au propus chestii in contradictoriu, adica
-unul a propus o stratificare de genul tigle>sipci lemn>contrasipci>folie anticondens>vata de 10cm intre capriori>folie aluminiu>gips carton
-altul a propus chiar pe invers cu foliile cu 2 straturi de izolare: tigle>sipci lemn>contrasipci>folie aluminiu>vata de 10cm intre capriori>folie aluminiu>vata de 5cm sub capriori>folie anticondens>gips carton.

Sunt confuz dupa discutii de acest gen si nu m-as apuca de treaba inainte de a clarifica aceste chestiuni.

Gemini
02.08.2011, 15:20
O structura normala este de genul:
-tigla
-sipci transversale si longitudinale
-membrana sub invelitoare
-astreala
-strat izolatie intre capriori, de marimea acestora sau se poat emajora prin dublarea capriorilor la o grosime necesara
-strat secundar izolatie cu bariera de vapori
-structura metalica sau din lemn pentru gipscarton
-gipscarton

O grosime de minim 20 cm impartita in doua straturi ar fi un minim pentru izolarea sub invelitoare. Pentru o izolatie buna se poate merge catre 25-30cm de izolatie.

Szilard Cs.
02.08.2011, 16:19
In atentia lui Gemini:

Multumesc pentru detalii. ALte cateva intrebari:

- membrana de care se recomanda? Ar fi aceeasi cu folia anticondens rezistenta la infiltratii si difuzia la vapori?
- bariera de vapori = folie aluminiu? Acesta se monteaza indreptat inspre gips carton sau inspre tigle?

Recomanda asceasta metoda de izloare si la pereti? (ele fiind facute tot pe structura de lemn, cu o inaltime de 1,5m)

Multumesc,

PowerMC
02.08.2011, 17:31
Despre bariera de vapori http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=20578

Mircea G
02.08.2011, 18:07
@ Szilard Cs. Ar mai fi ceva de adaugat . Indiferent de invelitoare , daca aveti mansarda sub acoperis , aveti grija ca meseriasii sa va faca un ACOPERIS VENTILAT . Daca nu scrie in proiect si aveti impresia ca nu stapinesc ideea , cautati informatii .

Szilard Cs.
03.08.2011, 14:37
Multumesc.
Bazat pe mesajele dvs. am pregatit o schema care sper ca o sa ajute si pe altii dpdv. al "vizualizarii" straturilor de izolare a mansardei.

Mircea G
03.08.2011, 17:23
Am si eu un fix ! Nu idee fixa !
Aveti in desen un " gol de aer pt ventilatie " ... Cum s-a gindit sa se faca ventilatia ? Pe unde intra aerul si pe unde iese , sau cum s-a calculat supratafata ventilatiilor si amplasarea lor pe invelitoare ?
De ce insist ? Deoarece am mansarda si stiu ce inseamna o proasta sau inexista ventilatie a acoperisului .

Szilard Cs.
03.08.2011, 21:15
Producatorul de tigle pe care eu am decis sa o folosesc are o recomandare vizavi de ventilatie; practic se vor folosi tigle de ventilatie, 3 bucati la 110 cm2. Intentionez sa le urmez sfatul.
Pentru mai multe detalii se poate verifica linkul de mai jos:
creaton.de/en/productrange/roof/plaine-tiles/profil-20-pcsm2/extruded-interlocking-pantile-plain-arc-cut/

Pe langa asta - din cate am inteles - va exista o deschidere de-a lungul jgheabului intre tigle si folia anticondens, pe ambele parti a acoperisului, ce va permite iarasi ventilatia.

Rainmaker
06.09.2011, 10:31
Buna!
As avea cateva intrebari referitor la schita atasata.
-Unde si ce fel de membrana vine instalata la izolarea acoperisului mansardei, la izolarea peretelui mansardei si la izolarea podelei dintre camera de jos si mansarda (ambele fiind incalzite)?
-Daca este necesar ca intre Onduline si astereala sa se monteze membrana
-In cele 3 zone, luand in considerare pozitionarea sipcilor, pot folosi rigips de 9mm?
Mentionez ca peste astereala nu as mai bate sipci si contrasipci, considerand ca ventilatia este asigurata prin distanta lasata intre scandurile asterealei.Ori aceasta metoda este gresiata?

Gemini
06.09.2011, 12:33
Peretele exterior necesita doua membrane:prima, montata intre gipscarton si vata minerala pe post de bariera de vapori, a doua intre 'scandura' exterioara - lambriu si izolatie - membrana de difuzie.
Acoperisul necesita pe de o parte bariera de vapori la interior, similar peretelui exterior iar sub invelitoare va trebui instalata o membrana anticondens pentru protectia straturilor inferioare.
Spatiul de ventilatie trebuie sa fie intre invelitoare si astereala si se obtine prin utilizarea sipcilo transversale iar montajul placilor onduline se realizeaza pe sipcile longitudinale.

Gipscartonul de 9,5 mm poate fi utilizat cu o singura conditie, sa aveti distante interax reduse, un maxim de 40mm, acest lucru inseamna o crestere a volumului de munca si de materiale la structura. Varianta recomandata este cea cu placi de gipscarton de 12,5mm.

Parchetul laminat asezat peste scandura va necesita o finisare foarte buna a scandurei pentru a avea o planeitate perfecta.

Rainmaker
07.09.2011, 08:23
multumesc pentru raspuns.
as mai avea nevoie de cateva specificari:
- la podeaua dintre camera si mansarda nu am nevoie de nici un fel de membrana?

Mircea G
07.09.2011, 14:14
Aveti o schita in care vedeti cum trebuie sa arate peretele .
Precizarea este ca : membrana exterioara nu se monteaza cum " ne vine " ci trebuie mare atentie si respectarea unor reguli . Ar fi bine sa cereti si schitele de montaj .

Rainmaker
07.09.2011, 14:55
Is un pic confuz, nu imi dau seama daca cele doua propuneri (gemini vs mircea) sunt identice, referitor la peretele exterior.
spre exterior:
membrana difuzie vs. membrana anti-umiditate, permeabil la vaporii de apa
spre interior:
bariera de vapori vs. membrana anti-difuzie fata de vaporii de apa

poate doar denumirile difera, membranele avand aceeasi rol?

Gemini
08.09.2011, 08:30
Solutiile sunt identice, exprimarile difera.

In imaginea postata de Mircea, spre exterior, dupa inchiderea cu placile fibrolemnoase este aplicata o membrana. Aceasta "membrana anti-umiditate permeabila la vaporii de apa" este efectiv o membrana de difuzie. Asa cum este scris pe desen, are rolul de a permite eliberarea vaporilor catre exterior dar si protectia impotriva eventualei cantitati de apa ajunsa din exterior (precipitatii, infiltratii etc.)
La interior, avem denumirea "membrana antidifuzie fata de vaporii de apa" ceea ce se traduce intr-o bariera de vapori. Asa trebuie sa intelegeti cele doua membrane.
Membrana exterioara se aplica intre placile fibrolemnoase sau direct pe profilele din lemn ale structurii de rezistenta a casei, apoi se fixeaza cu rigle din lemn.
La planseului intermediar nu este necesara aplicarea unor membrane cu aceste functii. Optional, poate fi utilizata o folie cu rol de separatie sau protectie daca este absolut necesar.

lralx
15.09.2011, 14:35
Va rog sa-mi spuneti cum sa realizez corect termoizolarea mansardei si a podului rezultat.

ics
15.09.2011, 14:45
grinzile astea de pe tavan par albastrui, sunt tratate cu ceva?
daca nu, ar fi bine sa o faceti inainte de a izola

lralx
15.09.2011, 14:52
Nu sunt tratate cu nimic. E slaba calitatea fotografiei (telefon) :D Am cumparat o solutie pentru mucegai, ciuperci si altele. Urmeaza sa fie data inainte de a monta tabla pe casa.

ics
15.09.2011, 15:08
da-o cat mai repede dupa ce pui tabla, ca sa te asiguri ca nu ai surprize neplacute in timp...
la izolatie as pune 10 cm de vata intre capriori si 10 cm pe tavan, cu posibilitatea de a mai suplimenta prin pod, daca e nevoie

Gemini
15.09.2011, 15:54
Va rog sa-mi spuneti cum sa realizez corect termoizolarea mansardei si a podului rezultat.

Termoizolarea podului nu este obligatorie. Solutia recomandata presupune izolarea planseului din lemn peste mansarda, pe zona orizontala, pe cea oblica si pe zona verticala a peretelui corelat cu termoizolarea exterioara a fatadei.
Planseul din lemn ofera posibilitatea unei izolatii suficiente avand in vedere dimensiunile constructive existente.
In final se va realiza inchiderea planseului, in partea inferioara, cu un tavan fals.
In pod se va aplica scandura groasa sau optam pentru placi fibrolemnoase.

lralx
16.09.2011, 12:16
Domnule Gemini, as avea rugamintea sa explicati un pic mai detaliat, eventual o schita. Vreau sa fac in regie proprie si nu as vrea sa gresesc.

Gemini
16.09.2011, 15:08
Postati o foto in care sa vedem si partea de perete vertical?
Spatiu lmansardei este delimitat de linia franta conform schemei de mai jos si avem 3 zone:
1. partea orizontala, planseul din lemn
2. partile oblice realizate de acoperis
3. partile verticale, realizate de zidarie

Intreaga suprafata marcata cu rosu va fi zona de separare a mansardei fata de exterior, zona cr va trebui izolata pentru a completa izolarea zonelor verzi ce sunt izolate prin exterior.

La nivelul planseului puteti avea urmatoare structura, de sus in jos:
-scandura groasa pentru podire
-strat 1 izolatie termica la grosimea grinzilor de lemn
-strat 2 izolatie termica cu bariera de vapori
-structura metalica gipscarton din profile CD ce se prinde pe grinzile din lemn
-placi de gipscarton de 12,5mm

Pe partea oblica se continua izolatia orizontala de la planseu astfel:
-strat 1 izolatie intre capriorii acoperisului
-strat 2 izolatie termica cu bariera de vapori
-structura metalica gipscarton din profile CD ce se prinde pe grinzile din lemn
-placi de gipscarton de 12,5mm

Se poate continua cu o izolatie de 5cm pe partea verticala cu structura metalica si gipscarton, fara izolatie sau fara nici una din cele doua variante, in acest caz oprindu-ne cu gipscartonul la nivelul centurii.
Izolatia oblica va ajunge sa se imbine cu cea exterioara, a fatadei, pentru a avea o continuitate si a inchide perfect conturul constructiei.

lralx
21.09.2011, 11:42
Multumim mult pentru specificatii, dar mai avem 2 intrebari:
1. are vreo importanta daca facem izolatia la pod si partea oblica cu vata si placata cu rigips iar la peretele vertical il tencuim in interior si in exterior placam cu polistiren de 10 mm?(ma refer daca este eficace acest tip de izolare).
2. restul podului pana sus la coama mai trebuie izolat cu vata? podul este prevazut cu 2 geamuri. ne gandeam ca sub capriori sa punem placi fibrolemnoase.

Gemini
21.09.2011, 12:36
1. are vreo importanta daca facem izolatia la pod si partea oblica cu vata si placata cu rigips iar la peretele vertical il tencuim in interior si in exterior placam cu polistiren de 10 mm?(ma refer daca este eficace acest tip de izolare).
2. restul podului pana sus la coama mai trebuie izolat cu vata? podul este prevazut cu 2 geamuri. ne gandeam ca sub capriori sa punem placi fibrolemnoase.

1. Este o varianta perfect posibila, pe care am specificat-o in mesajul anterior.
2.Daca se izoleaza dupa cum am mentionat anterior, pe conturul rosu, restul podului nu necesita o izolatie neaparat. Daca se va utiliza in vreun fel podul, pentru a proteja cat de cat spatiul respectiv se poate opta pentru o termoizolare. Aceasta se poate realiza intre capriori apoi inchideti cu placi fibrolemnoase, lambriu etc. In acest fel spatiul poate arata ceva mai prietenos si poate fi utilizat pentru diverse activitati sau depozitare. Ca izolatie pe aceasta zona se poate opta pentru un polistiren expadat, de exemplu sortimentele EPS A 50 sau EPS A 70 de la Austrotherm.

lralx
21.09.2011, 13:34
Multumesc mult pentru informatii. :) Vom proceda intocmai cum ati spus dumneavoastra.

Gemini
21.09.2011, 13:51
Daca mai aveti alte nelamuriri sau probleme pe parcursul lucrarilor, asteptam noi mesaje de la dvs.
Poate in urma lucrarilor, puteti impartasii informatii celorlalti utilizatori ai forumului, eventual postati poze de la executia lucrarii.

Spor la lucru!

lralx
21.09.2011, 14:37
Sigur ca da. Multumesc pentru tot.

titi2009
28.09.2011, 20:34
Am de izolat cu vata o mansarda la care grinzile sunt 14x14cm.As dori sa pun 20cm vata,folie,rigips,etc.Cum ma sfatuiti sa aleg vata.Eu m-am gandit sa pun un strat de 10 cm,peste el sa pun un strat de 5cm care sa acopere grinzile.Ce sistem sa folosesc pentru vata dintre grinzi?

mipos
29.09.2011, 10:33
Va rog sa ma ajutati la urmatoarea lucrare cind aveti timp.
Am modificat o casa veche acum vreo 5 ani si am lasat un pod destul de mare gol pentru o eventuala mansardare. Nu a venit inca timpul mansardarii dar am impresia ca din cauza lui casa se incalzeste destul de mult pe perioada verii(si probabil am pierderi de caldura iarna) si as vrea sa incep izolarea podului tinind cont de compartimentarea care va fi facuta la un moment dat. Nu am de gind sa intervin asupra actualului planseu de aceea trec direct la izolarea acoperisului dar va descriu situatia: majoritatea planseului e facut din rigips, grinzi de lemn si intre ele vata minerala. Cita vata e pusa si cum, nu mai stiu ca la vremea aia i-am lasat pe cei in domeniu sa-si faca meseria.;) Am si o camera care are planseu de beton(face parte din casa veche) si aia pare a fi cea care se incalzeste cel mai mult (e adevarat ca e si orientata spre sud). Am si facut o statistica la un moment dat cu temperatura din camera si cea din pod de pe respectivul planseu. Acoperisul e din tigla metalica, lateti, folie, astereala si probabil are spatiu de ventilatie. Va rog sa-mi confirmati daca ceea ce vreau sa fac e corect si sa-mi raspundeti unde am nelamuriri.
1) Din moment ce 3-4 ani va mai fi pe post de pod credeti ca va aduce o imbunatatire a situatiei izolarea acoperisului sau nu? Mai exista si varianta in care sa izolez doar partea care va fi destinata mansardei(cam jumatate din podul actual) dar atunci trebuie deja sa fac si delimitarea intre viitoarea mansarda si restul de pod si cu banii din zidul de delimitare numa bine ca izolez tot acoperisul.(poza 1)
Am de gind sa pun vata minerala intre capriori si apoi perpendicular inca un strat. Avind in vedere ca latimea/adincimea capriorilor e de 14cm intre ei voi pune 15 cm de vata.
2) Conteaza daca pun 1 strat de 15cm sau (unul de 10 cm + unul de 5cm)? Daca folosesc a 2 varianta ar fi util ca stratul de 5 cm sa fie doar de izolare fono(am vazut intr-un magazin vata pe care scria doar fono)?
3) Stratul al-2lea, perpendicular pe primul va fi tot de 10cm, sau credeti ca sint suficienti 5cm? Nu ma deranjeaza sa dau mai multi bani, dar nu vreau sa-i dau degeaba.
4) Daca stratul al 2-lea il iau cu folie de aluminiu mai trebuie sa iau alta folie izolatoare sau anticondens? Se pune un fel de banda peste imbinarea fisiilor? Sau mai bine iau vata fara AL si peste pun folie anticondens ca sa
fie suprafata acoperita uniform? Acest al 2-lea strat e sustinut de profile rigips prinse cu bride de capriori.Inca nu stiu ce fel de profil ca nu sint lamurit cum e cu CW, CD,UW.
5) De acest profil va fi prins direct rigipsul care formeaza viitorul tavan inclinat al camerei din mansarda, nu? Ce fel de profil trebuie sa cumpar pentru asta?
6) Distanta de la capriori la profil(lungimea bridelor) e exact grosimea vatei minerale din al 2-lea strat sau mai mica cu 1-2 cm?
7) Ce distanta las intre profile, mai ales unde va fi tavan de rigips pe partea inclinata? Pot lasa distanta mai mare intre profilele folosite in partea care nu e tavan? (partea dinspre cosoroaba si partea dinspre coama)
8) Trebuie sa pun rigipsul de acum sau pot sa ramin doar cu izolatia si folia vreo 3-4 ani.
9)Distanta intre capriori e de 70-80 cm iar la o rola de 120 ramin cu 40 cm din fiecare. E o problema daca un gol il umplu cu 2 sau daca e cazul chiar cu mai multe astfel de resturi?
10) Trebuie tratat lemnul cu o solutie ignifuga inainte de montajul izolatorului? Eventual ceva recomandari?
11) Sa izolez pina la coama sau pina la viitorul tavan? As face pina in varf pentru ca vreo 3-4 ani nu va fi camera si pierd/cistig caldura pe acolo. Daca fac asa mai trebuie izolat si deasupra rigipsului care va forma
tavanul pe viitor?(vor fi 2 camere una linga alta, vor fi probleme de fonoizolare) Daca nu merg pina la coama cum izolez tavanul? Ce grosime trebuie sa aibe stratul de vata de deasupra rigipsului care formeaza tavanul? (poza 2)
12) Are rost sa trec cu izolatia de cosoroaba? Trebuie sa inchid acolo ca sa nu vina umezeala spre vata? (poza 3)
13) Podeaua mansardei e din lemn. Peste grinzi sint scinduri(dulapi) de 2.5cm?, apoi folie si o sapa de 5 cm. Ce ar trebui sa pun peste sapa pina la parchet pe post de fonoizolare intre parter si mansarda? E suparator praful ala de pe sapa si daca trebuie sa pun si OSB l-as pune de pe acum in anumite zone.

Imi pare rau ca sint asa multe intrebari, dar sper ca macar sa fie clare.
Daca nu incerc sa reformulez sau macar sa le pun pe rind. ;)

Multumesc!

Gemini
30.09.2011, 11:19
Am de izolat cu vata o mansarda la care grinzile sunt 14x14cm.As dori sa pun 20cm vata,folie,rigips,etc.Cum ma sfatuiti sa aleg vata.Eu m-am gandit sa pun un strat de 10 cm,peste el sa pun un strat de 5cm care sa acopere grinzile.Ce sistem sa folosesc pentru vata dintre grinzi?

Gasiti sortimente de vata minerala la grosimea de 14 cm atat cat spatiu aveti dvs. intre capriori, de exemplu sortimentul Domo 140 de la Isover.
Pentru stratul secundar de izolatie se poate merge cu 10 cm de vata minerala, grosime universala.

Gemini
30.09.2011, 11:57
mipos ...
1) Da, izolarea mansardei va imbunatatii izolarea spatiului neamenajat inca (mansarda) ceea se va rasfrange in mod pozitiv si asupra spatiului de la etajul inferior. Nu avem o compartimentare prea clara in ceea ce ati postat, atiputea realiza o schita in planulorizontal. teoretic, ar trebui sa izolati pe tot periemtrul ce va desparti spatiullocuibil de cel nelocuibil. Daca nu aveti compartimentarea facuta inca si nu este diferenta mare de suprafata intre cele doua, se poate izola complet sub acoperis.
Daca nu achitiionati sortiment de 14 cm grosime, se poate merge si cu varianta 10+5cm din sortimentele uzuale, pentruprimul strat de izolatie.

2) Este mai putin relevant numai ca este ceva mai mult de munca si trebuie asezata cu atentie vata minerala respectiva.

3) Al doilea strat sa fie de 10cm cu bariera de vapori.

4) Folia de pe sortimentele de vata minerala, se cheama vata minerala caserata, este chiar bariera de vapori. Este suficient sa imbinati fasiile si sa le etansati cu banda de aluminiu autoadeziva. Alta bariera de vapori nu mai este necesara. Este posibila si varianta cu folie separata si vata simpla, depinde ce gasiti inzona si cum iesiti mai ieftin, va orientati in functie de oferta.
Startul 2 de izoaltie va fiintrodus in structura metalica pentru gipscarton care va fi realizata dinprofile CD si UD. profilele CW si UW sunt pentru pereti de compartimentare sau dublari de pereti (sisteme de izolatie si finisare structuri verticale)

5) Gipscartonul se va fixa pe structura metalica, profilele tip CD si perimetral UD.

6) Distanta va fi de minim grosimea stratului de izoaltie, se utilizeaza bride ce permit reglarea distantei fata de baza de fixare. Se monteaza brida si apoi se realizeaza prinderea acesteia pe profilul CD cu suruburi dedicate.
7) Distanta intre profilele pe planul inclinat si tavan este de maxim 50 cm. Puteti aplica gipscartonul acum sau mai tarziu (nu 3-4 ani) insa trebuie sa aveti bariera de vapori montata. A mentine 3-4 ani izolatia neacoperita poate duce la probleme de stabilitate a stratului secundar de vata si mentinere pe pozitie a barierei de vapori.

9)Taiati fasiile de vata pe latimea rolei, la dimensiunile necesare, cu 1-2 cm mai late decat distanta intre capriori.

10) Teoretic ar trebui tratat lemnul daca este uscat. partea proasta este ca tratamentul nu este pe viata si o alt aplicare ulterioara, peste cativa ani, nu se mai poate realiza. De aici poate fi discutabil daca aplicati acum sau nu un tratament pe lemn.

11) Spatiul ramas peste tavanul viitor al mansardei este mic, izolati pana la coama.

12) Este recomandat sa trecetipeste cosoroaba cu izolatia iar exteriorul trebuie sa ajunga pana la izolatia exterioara sau sa fie inchisa zona sageacului si paziei, depinde cum aveti in exterior.

13) Daca aveti sapa nu mai este nevoie de alt strat de OSB. Pentru montarea laminatului se vor utiliza placile de de izolatie dedicate, de 5-6mm. praful nu va mai fi o problema cand se va acoperi suprafata.
pentru suplimentarea izolatiei fonice se pot aplica solutii cu straturi suplimentare de vata minerala dedicata insa presupune ridicarea nivelului pardoselii si greutate inplus pe planseul din lemn. Nu stiu daca este acceptabil pentru cazul dvs.

mipos
30.09.2011, 16:13
Multumesc.
Nu e asa important cum compartimentez dar pentru clarificare am incercat sa fac un plan, vedeti in noua poza(nu e facut la scara). Ce e cu rosu sigur va fi amenajat.

Legat de punctul 9), voiam sa spun ca intre capriori daca iau o rola cu latimea de 1.2m(asa am vazut majoritatea rolelor) cind tai din ea 80cm ramin cu un rest de 40cm pe care nu l-as arunca ci l-as pune alaturi de alt rest de 40cm de la alta rola intre alti 2 capriori. Asta ar fi o problema? In cel mai rau caz folosesc resturile in zona care va fi neamenajata, dar nu pot sa arunc un sfert din rola.

Legat de 12). Pe capriori in exteriorul casei sint prinse lambriuri si in capat pazie. Deci locul in care s-ar termina izolatia e format din pazie, lambriuri, astereala si polistirenul de la izolatia exterioara. Practic vata s-ar opri in pazie si voiam sa stiu daca trebuie sa pun si acolo o folie sau altceva ca sa nu vina umezeala din exterior.

Din citeva pliante de la Isover am vazut ca profilele se pot prinde de bride prin clipsare(http://www.isover.ro/images/pdf/Izolatie%20termica%20si%20fonica%20mansarda.pdf) . Au o denumire speciala aceste bride? Eu n-am vazut in magazine si poate n-am cautat unde trebuie.

In zona baii trebuie facut ceva special pe partea de izolatie in afara de a pune rigips verde?

Gemini
30.09.2011, 18:20
Exact la problema taierii am raspuns anterior, se va taia o bucata din rola de vata de sticla in concordanta cu necesitatile. Aveti poza de catalog in atasament, taierea se face transversal si nu longitudinal. In acest mod pierderile sunt minimizate si nu va raman acele resturi de 40cm.


Legat de 12)., este putin probabil sa poata ajunge umezeala deasupra cosoroabei, nu introduceti vata in tot spatiul pana la pazie, ci doar cat sa acopere cosoroaba daca nu mai aveti acces din exterior. Ideal ar fi fost sa urce polistirenul pe fatada pana la intersectia cu izolatia de sub acoperis si apoi sa inchideti sageacul.

Nu sunt piese cu clipsare ci piese de ancorare utilizabile pentru prinderea pe laterala suportului, capriorului, a profilelor tip CD. Le aveti in foto, se pot folosi aceste piese sau bridele clasice.
Exista in magazine atat bridele clasice cat si piesele de ancorare, cu colturi rotunjite sau nu.

La baie trebuie luate masuri de hidroizolare pe zonele unde poate ajunge apa, pardoseala si peretii de la cada/cadita dus. Se poate aplica o solutie de hidroizolare chiar si pe gipscarton si apoi se aplica ceramica.

Din schema postata se vede ca marea parte din pod va fi amenajat deci izolatia acoeprisului va trebui sa fie integrala.

mipos
01.10.2011, 07:26
Am inteles. Initial credeam ca se taie mai usor cind e impachetata. Multumesc!