• Balamale Slide-on

  Ai usi si ferestre, ai nevoie de acele accesorii indispensabile pentru deschiderea lor: clante si balamale. In articolul de fata vom vorbi despre balamale pentru usile de sifonier si dulap, mai precis despre balamalele slide-on.

  Prin definitie, o balama este formata din doua parti (brate) din metal care se misca intr-o articulatie. Un brat al balamalei se fixeaza cu suruburi de dulap, celalalt brat al balamalei se fixeaza de usa dulapului. Ei bine, balamaua slide-on are o adancitura pe jumatatea care se fixeaza de usa. Aceasta adancitura se incastreaza in usa si este numita generic “oala balamalei”. In aceasta adancitura intra articulatia balamalei atunci cand usa este in pozitia “inchis”.
  Balama

  In functie de tipul ei, o balama slide-on permite deschiderea usilor de la clasicul unghi de 90 de grade pana la 110, 135 si chiar 165 grade. Exista si balamale speciale care permit usilor deschideri extrem de largi, pana la 270 grade. Pentru a putea oferi asemenea deschideri, balamalele slide-on pot fi reglate pe cele trei directii: reglajul lateral se face prin actionarea asupra partii interioare a bratului de balama, astfel incat usa se misca in plan paralel, fara a se modifica distanta dintre usa si corp; la reglajul pe adancime pozitia usii se poate modifica de la -0,5 mm pana la +2,8 mm prin rotirea camei de pe placuta de baza; reglajul pe inaltime face posibila ridicarea / coborarea usii cu 2 mm.

  Doua balamale slide-on pot sprijini o usa care nu depaseste 91 cm. Pentru a sustine o usa cu inaltimea de 91 – 119 cm este nevoie de 3 balamale, pentru o usa inalta de 150 cm este nevoie 4 balamale, iar o usa cu inaltimea de 180 cm are nevoie sa fie sustinuta de 5 balamale slide-on.

  Balamalele se pot gasi la vanzare la seturi care includ in general doua balamale, doua placute de montaj, distantiere pentru placa de montaj, precum si toate suruburile aferente (de prindere si de reglaj). In functie de tipul lor, balamalele pot fi dotate cu sistem automat de inchidere si amortizor.