Instalatie electrica casa de lemn

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • eugen_andronic
    Incepator
    • 25.oct.2006
    • 22

    Instalatie electrica casa de lemn

    Buna ziua (seara),
    Construiesc o casa din lemn si am ajuns la instalatia electrica. In citeva zile voi obtine autorizatia de bransament (monofazic) si apoi in alte citeva saptamini sper sa am lucrarea de bransament executata.
    Instalatia as vrea s-o fac singur, ca sa mai economisesc ceva bani, dar imi dau seama ca nu-i un lucru foarte usor. De aceea apelez la ajutorul dvs. (evident o sa consult si un electrician, dar as vrea sa pot face singur cit mai multe lucruri).
    Asadar, casa e pe structura de lemn (stilpi de 15x15cm), plafoanele sint tot din lemn, pereti cu umplutura de vata de sticla cu rigips la interior.
    In proiectul electric figureaza 9 circuite, dupa cum urmeaza:
    1. 10A - lumini parter;
    2. 10A - lumini mansarda;
    3. 16A - prize bucatarie;
    4. 16A - prize living, hol, birou;
    5. 16A - prize dormitoare mansarda, (aer conditionat), baie sus;
    6. 16A - priza centrala termica, bucatarie;
    7. 16A - priza masina de spalat, baie jos;
    8. 16A - priza (poate AC2, poate masina de spalat2);
    9. 20A - priza garaj, pivnita.

    As vrea sa primesc citeva opinii despre urmatoarele probleme (imi cer scuze daca abuzez de timpul dvs, dar pentru mine e un lucru foarte important si am destule neclaritati). Asadar:

    1. Trasee: recomandati trasee separate pt. fiecare circuit sau pot merge prin tub comun cu 2 circuite de priza sau priza/lumina? Ca incepator as face circuite separate, e mai clar, dar si consumul de material e mai mare. Exista alte probleme, ca de ex. curentul maxim mai mic pt. mai multe fire in acelasi tub?
    2. Grosime conductori tip de tub pt casa de lemn ( 2.5mm prize, 1.5mm lumini, copex ignifugat). Trebuie tub de metal? Consumatori mari: la bucatarie foarte posibil cuptor electric, poate microunde si filtru cafea, pe circuitul de prize, centrala termica gaz si frigider pe circuitul de centrala. Va exista o masina de spalat pe circuit separat si poate aer conditionat pe circuitul de prize de la mansarda, unde sint 2 camere obisnuite, fara alti consumatori mari;
    3. Tipul de prindere pentru tuburi: in exteriorul stilpilor, adica intre stilpi si rigips sau prin gaurirea stilpilor? In ideea prinderii in exterior, as folosi tuburi de 16mm pt prize si mai subtiri pt lumina, ca sa incapa in spatiul oferit de montantul rigipsului, cam 20mm-25mm. Daca cineva a mai facut instalatii prin pereti cu stilpi de lemn si are fotografii, mi-ar prinde foarte bine citeva imagini;
    4. Reguli de topologia retelei: doza centrala in tavan cu plecare pe raze spre prize, becuri, intrerupatoare sau "roata", cu folosirea dozelor de ramificatie in numar mult mai mare?
    5. Folosirea dozelor etanse, lucru recomandat la casele de lemn pt. evitarea scurgerilor de vapori in interiorul peretelui. Exista doze etanse, dar numai pt. aplicat pe perete, am vazut in diverse magazine de profil. Stiti cumva daca exista si doze de ramificatie/doze de aparat (ingropate) etanse?
    6.Dispunerea traseelor TV, telefon, internet. La prima vedere pare imposibil sa nu intersectez un traseu de 220V, eventual sa le duc pe jos. Imi puteti da citeva sfaturi? Care e distanta minima a traseelor de TV/electrice fata de calorifere/sobe? S-ar putea duce traseele de curenti slabi prin sapa?
    7. Exista circuit separat pentru centrala termica. Se justifica? Mai pot baga pe aceeasi linie si alte prize de la bucatarie, de ex. frigider? Trebuie conductori de 4mm in acest caz (nu am idee de puterea electrica a unei centrale pe gaz pt o casa cam de 150mp)?
    8. Daca in loc de iluminare clasica: 2-3 becuri intr-o camera, in centru, s-ar merge cu lumini spot sau aplice de perete in mai multe puncte, atunci e de preferat o doza in tavan? Care e metoda optima de conectare in acest caz, pt. minimizarea consumului de material? Despre intrerupatoarele cap-scara am citit;
    9. Legaturi in doze - legaturi clasice, cu infasurarea conductorilor pe 3-4cm, apoi izolare cu banda. E vreo problema? Recomandati conectori americani, tip "degetar"?
    10. Normativul I7 exista pe net, se poate cumpara de undeva?
    11. Exista un manual despre cum sa-ti faci singur instalatia electrica? Ce precautii suplimentare ar trebui luate la o casa din lemn? Alte detalii de luat in considerare.

    Va multumesc pt. timpul acordat si ajutor,
    eugen andronic

    PS. In ideea in care cineva dintre dvs. locuieste in Brasov, v-as putea contacta si plati o consultatie.
  • dmugurel
    Membru marcant
    • 14.feb.2006
    • 306

    #2
    Cam multe probleme intrun singur topic
    Nici nu stiu de unde sa incep, daca vrei trimite pe privat adresa ta de mail si voi trimite I7 2002 in format electronic, fara imagini. Sa sti ca e ff greu dupa normativul romanesc sa executi instalatia electrica pt o casa de lemn fara sa incalci pe ici pe colo normativul. La centrala de incalzire pe gaz puterea absorbita e de aproximativ 150 -200 wati. Nu se justifica 4mm2, nici macar2,5. Pentru instalatia de curenti slabi vezi http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=6818
    Alte probleme sau mai discutat pe alte topicuri

    Un singur lucru nu iti recomand, luminile tip spot incastrate in tavan la o casa de lemn.
    Mesajul contine pareri personale, fara pretentii de adevaruri universale.

    Comentariu

    • Consultant electrice
      Moderator
      • 08.nov.2005
      • 3240

      #3
      Sunt intradevar multe probleme care se ridica la o astfel de instalatie.
      Centrala termica nu e un consumator mare; iarna cand merg si caloriferele functioneaza pompa de recirculare 100-150W si probabil mai are niste montaje care consuma inca cativa zeci de vati deci probabil 200W ar fi o putere aproximativa a centralei. Precis scrie pe undeva in cartea acesteia sau chiar pe ea. Nu aveti nevoie de circuit separat pentru ea.
      Recomand conectorii americani tip wirenuts atat ca fiabilitate cat si ca usurinta in montare. Acestia isi fac bine treaba cand sunt folositi corect, respectiv cablurile dezizolate si rasucite exact ca in specificatiile producatorului si eventual folosirea unei unsori consistente ca antioxidant.
      Repartizarea pe circuitele de alimentare a receptoarelor electrice trebuie sa se faca astfel incat sa se asigure o incarcare cat mai echilibrata a acestora.
      Curentul nu iarta!

      Comentariu

      • eugen_andronic
        Incepator
        • 25.oct.2006
        • 22

        #4
        Ma intereseaza foarte mult daca exista reguli specifice caselor din lemn: trecerea tuburilor prin stilpi sau prinse intre stilpi si rigips, cum prind dozele pina voi veni cu peretii (probabil vor atirna in aer) etc.

        Apoi despre intersectiile traseelor de curenti "tari" cu cele de curenti "slabi".

        Apoi daca exista in Ro doze/prize etanse la scurgerile de vapori.

        etc, etc

        Stiu ca sint multe probleme, dar orice raspuns e binevenit. Daca cineva a mai facut o instalatie la o casa pe structura de lemn chiar as vrea sa vorbesc cu el.

        multumesc,
        eugen

        Comentariu

        • Consultant electrice
          Moderator
          • 08.nov.2005
          • 3240

          #5
          Circuitele de curenti mai mari se pot intersecta cu cele de curenti mai "slabi", problematic este cand merg in paralel o lungime mai mare.
          Curentul nu iarta!

          Comentariu

          • dmugurel
            Membru marcant
            • 14.feb.2006
            • 306

            #6
            Pentru racordarea la retea, operatorul de retea (Electrica Transilvania Sud in cazul tau) cere dosarul pt. instalatia electrica interioara care trebuie intocmit de un electrician sau firma autorizata , care va intocmi dosarul si va depune o declaratie de conformitate. Trebuie obligatoriu sa iei legatura cu un electrician sau firma autorizata de ANRE care te va sfatui ce si cum sa faci (daca va accepta sa executi tu o parte din lucrari te va coordona, cine va intocmi dosarul va raspunde de calitatea executiei). Daca pui rigipsul pe schelet metalic este bine din punct de vedere al electricianului, daca-l pui pe lemn este mult mai dificil, si mai scump in a te incadra in normativ. Incearca sa iei legatura si cu proiectantul casei, pentru a recomanda tehnologia sau un electrician care a mai executat instalatii identice (de obicei casele din lemn se executa in serii mai mari). Dozele de aparataj si de derivatie se monteaza dupa placarea cu gipscarton. Nu sunt doze de aparataj etanse la scurgerile de vapori, nu e necesar, instalatia electrica trebuie montata in fata barierei de vapori, cu multa grija sa nu o perforezi. Eu am refuzat executia unei instalatii asemanatore pt ca beneficiarul a impus materiale si tehnologi (mai ieftine) dar cu care nu ma puteam incadra in normativ.
            Mesajul contine pareri personale, fara pretentii de adevaruri universale.

            Comentariu

            • eugen_andronic
              Incepator
              • 25.oct.2006
              • 22

              #7
              De ce e mai usor pentru electrician daca montantii de rigips sint de aluminiu? Care ar fi pericolul la montantii de lemn? Oricum totul e din lemn acolo.

              Trebuie folosite tuburi metalice sau sint suficiente tuburi de calitate, ignifugate? Care ar fi materialele care ar satisface normativul, de fapt e ceva special in normativ pentru case pe suport combustibil? Oricum totul va fi pe cupru de 2.5 si 1.5, tub ignifug etc. Sint si alte aspecte de care trebuie tinut cont la lemn?

              Problema cu aceasta instalatie e ca executantul bransamentului vrea ca la punerea sub tensiune sa verifice citeva circuite (asta ca un favor, ca sa nu-mi ceara sa am totul gata). Pentru asta eu trebuie sa realizez o parte a instalatiei, deci si legaturi in doze, citeva prize etc, pe care apoi va trebui probabil sa le desfac cind voi pune peretii. Nu stiu altfel cum sa fac, pentru ca va trebui semnat acel proces verbal ca totul e in regula, ori "in regula" nu poate fi decit dupa ce pun peretii, iar asta va fi mult mai incolo.

              Comentariu

              • nick
                Incepator
                • 01.feb.2005
                • 50

                #8
                Dupa parerea mea daca iti faci singur instalatia poti sa ceri sa iti puna la interior doar o singura priza, care nu necesita nici un fel de verificari. De la acea priza unica poti sa iti alimentezi cu un prelungitor suficient de lung toate aparatele de care ai nevoie. Ulterior poti sa iti realizezi instalatia pe portiuni, pe zone din casa, pe circuitele de priza sau pe cele de iluminat sau cum doresti pentru ca lucrand pe zone mici poti controla totul mult mai usor. Ulterior le poti conecta pe rand. Atentie! Va trebui sa folosesti conductor de aceeasi culoare pentru fiecare faza si pentru nul ( deci trei culori neaparat) pentru ca altfel dai de belea ! Le vei conecta apoi pe cele de aceeasi culoare la faza respectiva. Sa nu incurci cumva fazele cu nulul.
                Nick

                Comentariu

                • rs
                  Incepator
                  • 27.ian.2007
                  • 51

                  #9
                  Sa ne anunti cand a luat foc casa si sa intrebi pe forum oare de ce. Mai bine ai plati un electrician care stie ce face decat sa trebuiasca sa te muti la cort dupa ce ti se face casa scrum. Parerea mea.

                  Comentariu

                  • danivantu
                    Incepator
                    • 18.mar.2008
                    • 15

                    #10
                    INSTALATIE ELECTRICA CASA DE LEMN

                    AS DORI INFORMATII DESPRE CE FEL DE MATERIALE SA FOLOSESC PT. INSTALATIA ELECTRICA DACA CASA ESTE DIN LEMN.IN SPECIAL CE FEL DE TUB SA FOLOSESC CA SA REDUC RISCUL DE APRINDERE.LA FEL PRIZE,DOZE.......ASTEPT ORICE FEL DE AJUTOR.

                    Comentariu

                    • alex virtual
                      Living Legend
                      • 19.mai.2007
                      • 1441

                      #11
                      cel mai bun e copexul metalic pentru "tub".
                      dozele de legatura cat si cele de aparat pot fi din material ignifug , iar pentru a evita orice problema legata de incendiu foloseste materiale de firma !

                      Comentariu

                      • danivantu
                        Incepator
                        • 18.mar.2008
                        • 15

                        #12
                        O FIRMA BUNA FARA A DERANJA MODERATORII CA FACEM RECLAMA?

                        Comentariu

                        • alex virtual
                          Living Legend
                          • 19.mai.2007
                          • 1441

                          #13
                          pentru doze recomand gewiss.

                          Comentariu

                          • SibiuVip
                            Incepator
                            • 23.mar.2008
                            • 5

                            #14
                            da,

                            si eu recomand materialele inifugabile , exista in comertz cablu inifugabil, pentru dozele de aparat depinde cum vrei sa faci instalatia, aplicata sau sub un perete fals. ceea ce recomand totusi la instalatia cu perete fals incearca sa faci instalatia fara a folosi prea multe doze de legatura , adica incearca sa dimensionezi consumul pe mai multe circuite si sa mergi din aparat in aparat, asta la prize si la fel si la iluminat, poti face legatura direct in intrerupator exista niste cleme OBO sau alte marci ce iti faciliteaza asta, iar la aceasta instalatie ai o garantie mai mare impotriva potentialelor probleme. dac mai vrei detalii ma poti suna la 0747015030 si incerc sa te ajut cat pot . si ca aparatura foloseste produsele LEGRAND VALENA sunt intradevar scumpe dar merita fiecare banutz . scuze mod3eratori, dar nu poti explica cuiva un lucru fara a puncta pe anumite piese de baza ceeea ce aici sunt denumiri de firma, nu le fac publicitate ca nu castig nimik doar spun ce este mai bun dupa parerea mea proprie, cu ele lucrez si toata lumea e ultra multumita.
                            @round the world

                            Comentariu

                            • danivantu
                              Incepator
                              • 18.mar.2008
                              • 15

                              #15
                              INSTALATIA O SA O FAC SUB PERETE DE RIGIPS

                              Comentariu

                              Procesare...