Ventilatie cu recuperare de caldura home made

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • anti77
    Incepator
    • 12.apr.2012
    • 49

    Ventilatie cu recuperare de caldura home made

    In primavara am facut un schimbator de caldura conform planurilor de pe http://www.builditsolar.com/Experime...HRV/DIYHRV.htm.

    Cutia cu schimbatorul am izolat-o cu polistiren XPS 5cm, si l-am montat in podul casei (neizolat). La schimbator am montat doua ventilatoare cu debit de aproximativ 500mc/h(teoretic ar trebui sa schimbe tot aerul din casa de 2 ori pe ora), d150mm, apoi prin T-uri am trecut la conducte flexibile d125 izolate cu 5cm, lungi aproximativ 7-8 metri, apoi iar impartit in T-uri la d100 trasee lungi de 4-5 metri care si intra prin planseul de beton in incaperi prin tuburi de polipropilena d100. In total am 4 intrari d100 in 4 camere, si 4 iesiri d100 din bai/bucatarii/camera tehnica, distributia fiind aproximativ simetrica. Pe fiecare usa am montat in partea de jos grile pentru circulatia aerului. Costurile totale au fost undeva pe la 2500 lei.

    Problema care o intampin acuma este faptul ca unde se face extractia aerului viciat picura apa inapoi din gaurile de ventilatie. O fi izolatia de 5cm insuficienta? Mentionez ca cutia cu schimbatorul e si hidroizolata in interior cu un furtun atasat ca in planul original prin care ar trebui sa iasa condesul format, insa acolo nu curge niciodata apa.

    Sistemul am montat-o deoarece tot timpul am umiditate relativa in casa de 75-80%, si speram sa o mai reduc prin ventilatie pe timpul zilelor din sezonul rece (vara era mai simplu sa deschidem ferestrele). Nici dupa 4 ore de mers in continuu nu scade umiditatea mai mult cu 5%, insa temperatura scade cu 1-1.5 grade si afara nu este foarte rece inca. Cum as putea sa echilibrez sistemul?
  • Consultant climatizare
    Moderator
    • 17.oct.2007
    • 3606

    #2
    Răspuns la: Ventilatie cu recuperare de caldura home made

    In acea schita o sa vedeti o zona de drenaj (drain hole). Este absolut necesara oricat izolati incinta, se produce condens pe piesele interioare. Aerul viciat ar este incarcat cu umezeala si condenseaza usor. Ar trebui sa aveti configuratia realizata astfelincat inclinatiile zonelor ce pot genera condens sa il directioneze catre acel drenaj pe care ziceti ca il aveti.

    Comentariu

    • anti77
      Incepator
      • 12.apr.2012
      • 49

      #3
      Răspuns la: Ventilatie cu recuperare de caldura home made

      Corect, era astupat acea gaura de drenaj cu ceva mizerie, acum adun aproximativ 5 litri de apa pe saptamana prin acea gaura. Cu numai 4 ore de functionare pe zi acuma imi tine umiditatea la 58-60%, scade temperatura in camerei 1-2 grade. Eu zic ca e bine, ca o aerisire cu toate ferestrele deschise 3 minute imi scade la fel umiditatea insa temperatura scade cu 7-8 grade! Aerisirea porneste pe la 11 si se opreste pe la 15:00, interva in care umiditatea relativa afara e cea mai mica si temperatura e cea mai mare (20 grade in camere -2 afara). Insa se poate si mai bine: dezumidificatorul imi funtioneaza si ea noaptea scoatand aproximativ 1.5 litri apa peste noapte.

      Am rezolvat si problema picuratului prin gaurile de ventilatie prin infasurarea unei fasii de vata de sticla cu Al de 5m in zona fiecarei evacuari pe o portiune de 1m in zona gaurilor.

      Costurile totale pt. intreg sistemul a fost de 3500 lei, deci nu foarte mare. Desi e mult mai frig afara fata de anii precedenti, deja vad o economie la incalzire fata de aerisirea clasica cu fereastra deschisa de aproximativ 20%. Totusi investitia se va amortiza numai in 10-12 ani avand in vedere ca incalzirea e pe lemne, deci nu foarte constisitoare.

      Tind sa cred ca aerul proaspat introdus este mai mult cantitativ fata de aerul scos. Fiindca nu exista doua motoare de ventilator identince, tevi identice, oare as putea echilibra sistemul?

      Comentariu

      • anti77
        Incepator
        • 12.apr.2012
        • 49

        #4
        Răspuns la: Ventilatie cu recuperare de caldura home made

        Cum o inceput sezonul ploios, am dar drumul la sistemul de ventilatie, dupa ce o stat toata vara nefolosita.

        Mare surpriza, o functionat vreo 3 ore, iar un perete intr-o camera pe care am revopsit-o vara aceasta (o mucegait iarna trecuta pe alocuri), o prins mii de pete mici de mugecai in aceste 3 ore, exact acolo, unde o ajuns aerul "proaspat" din sistemul de ventilatie. Clar ca vopseaua este de vina, acuma imi dau seama ca si anul trecut tot cand am pornit ventilatia o inceput cu mucegaitul. Copii au tusit in aceste 3 ore.

        Parca toata ideea cu ventilatia recuperare caldura era sa scapam de mucegai. Sunt disperat.

        Maine desfac recuperatorul si tubulatura, sa vad ce au inauntru. Filtrele au fost verificate, sunt curate. Insa aceste fitre sunt ca la hota, filtreaza maxim frunze uscate si ceva praf, nu e filtru HEPA.

        Daca e mucegai in conductele flexibile, cum le dezinfectez? E posibil sa supravietuiasca mucegaiul in ele avand in vedere ca in pod unde sunt asezate sunt si 50 de grade vara?

        Comentariu

        • CristiTM
          Incepator
          • 07.nov.2017
          • 3

          #5
          Răspuns la: Ventilatie cu recuperare de caldura home made

          Salut,

          Crezi ca este dezechilibrat sistemul sau chiar este o problema cu solutia aceasta de ventilatie? Ai verificat tubulatura sa vezi cat este de curata? Pe timpul verii de ce nu functioneaza ventilatia ? Nu stiu cat este de ok sa functioneze doar cate 4ore , din ce am citit se recomanda functionarea continua , la turatii mici ale ventilatorului. Poate merge putin fortat in acele ore de functionare si formeaza condens si mucegai pe pereti. Eu am casa la rosu momentan si vreau sa instalez tubulatura in primavara, pana atunci ma documentez putin ... dar ma sperie unele informatii primite referitor la ventilatia centralizata si depunerile ce pot aparea pe traseul aerului ce pot face in viitor mai mult rau decat bine. As mai avea solutia descentralizata care este mai simpla , dar mult mai costisitoare.

          Comentariu

          Procesare...