Racire cu apa bazin de fermentatie vin

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Barbarosa
    Incepator
    • 24.aug.2018
    • 4

    Racire cu apa bazin de fermentatie vin

    Salutare,
    Am si eu un bazin din inox in care fermentez vin si as vrea sa-l racesc cu ajutorul unei serpentine de inox prin care sa circul apa de put.
    Temperatura maxima la care ajunge vinul in fermentatie este de 22-23°C si eu trebuie sa reduc la 14-16°C.
    Capacitatea rezervorului este de 800litri.

    Unde gasesc colac de teava de inox?
    Ce motor de recirculare a apei sa folosesc?
    Aveti idee de calcul caloric si cata teava imi trebuie?

    Multumesc mult.
  • spik1
    Living Legend
    • 20.apr.2012
    • 2271

    #2
    Răspuns la: Racire cu apa bazin de fermentatie vin

    Teava din inox la colac nu am vazut prin comert.
    La teava neagra de polietilena v-ati gandit?
    Ce diametru are bazinul, este cilindric sau conic?

    Comentariu

    • Barbarosa
      Incepator
      • 24.aug.2018
      • 4

      #3
      Răspuns la: Racire cu apa bazin de fermentatie vin

      Este un cilindru de 850l.

      Teava de plastic stiu ca nu transfera termic tocmai bine.

      Comentariu

      • spik1
        Living Legend
        • 20.apr.2012
        • 2271

        #4
        Răspuns la: Racire cu apa bazin de fermentatie vin

        Pai, nici inoxul nu sta bine la acest capitol.
        Aluminiul este cel mai bun si are avantajul unei bune lucrabilitati la ondulare.
        Daca butoiul are diametrul de peste 1 m atunci infasori teava direct pe el.

        Comentariu

        • lmacsen
          Membru
          • 26.sep.2015
          • 298

          #5
          Răspuns la: Racire cu apa bazin de fermentatie vin

          teava de cupru moale, la colac, nu merge?

          Comentariu

          • tymotyman
            Membru Marcant
            • 01.nov.2009
            • 572

            #6
            Răspuns la: Racire cu apa bazin de fermentatie vin

            Se găsește in comerț țeavă flexibila inox la colac diferite diametre. Cred ca cuprul oxidează.Dv vorbiti de recilcurare,apa din put are temperatura buna de racire dar din moment ce trece prin cazan se incalzeste ,astfel este necesar apa noua din put, dar o pompa de recilcurare nu face fata sa scoata apa din put. Ar trebui un hidrofor sau o submersibila. In ce priveste calculul este destul de dificil(pt mine) ,trebuie avut in vedere diametrul tevii ,lungimea,transferul diferenta de temperatura,viteza apei,etc Ma gandesc ca puteti sa cuplati pompa la un termostat cu sonda introdusa in rezervor sa pastreze temperatura constanta. https://www.teava-flexibila.ro/ Pe acest site gasiti teava siniste piulite cu seibi speciale pentru racordare
            Ultima editare de tymotyman; 26.aug.2018, 11:52.

            Comentariu

            • Barbarosa
              Incepator
              • 24.aug.2018
              • 4

              #7
              Răspuns la: Racire cu apa bazin de fermentatie vin

              Teava aceea la colac este pentru instalatii electrice.

              Teava de cupru aduce oxizi de cupru in vin si risc o casare.

              Am gasit la Rodax teava din inox dar ce lungime imi trebuie si ce diametru pentru a raci 850 litri de la +23°C la +16°C?

              Comentariu

              • tymotyman
                Membru Marcant
                • 01.nov.2009
                • 572

                #8
                Răspuns la: Racire cu apa bazin de fermentatie vin

                Gresiti, teava din linkul pe care vi l am trimis nu este pt instalatii electrice ,este izolata pentru a transporta lichide fara sa se piarda temperatura,deasemenea au si neizolata si la preturi destul de bune,zic eu. daca a ti vazut ca scria int o poza de acblu electric este pt ca in izolatie are incorporat un cablu pt a monta un senzor de temperatura.

                Comentariu

                • Barbarosa
                  Incepator
                  • 24.aug.2018
                  • 4

                  #9
                  Răspuns la: Racire cu apa bazin de fermentatie vin

                  Acum daca e sa radem, macar sa o facem impreuna. Prostia care mi-a trecut prin cap aseara, de trecerea vinului prin ceva am pus-o in practica
                  Asadar, am fost la Rodax am stat de vorba cu "nenea" si am facut calcule peste calcule si asa am dat la confectionat o serpentina din inox de 20mm cu 12m lungime (adica 2 bare). Va avea fi-ul de ~400mm, distanta dintre spire de 30mm si probabil o lungime totala de 600-700mm. Intrarea si iesirea vor fi una langa alta la unghi de 90°
                  Am facut rost de o lada de congelare care raceste la -30°C (poate fi reglata si mai jos) si o sa-mi iau un bac de plastic suficient de incapator pentru serpentina.
                  O sa umplu bacul cu apa, scufund serpentina si dau temperatura la -30°C. Apa probabil o salinizez sau pun antigel sa nu inghete.
                  Voi circula vinul de cateva ori pe zi cu o pompa care duce 2.000 litri/ora si pe care deja o folosesc de ceva timp la transvazare lichid.

                  Acum sa vad care va fi temperatura la intrare si care la iesire. Nu mai spun ca mi-e teama putin sa nu fie prea frig si sa se infunde teava, desi este un fluid la 20° care circula cu ceva viteza.

                  Practic, sper sa functioneze ca un schimbator de caldura. Oare o fi ok asa ca ieftin sigur nu a fost?

                  Ceva idei?

                  Si multumesc inca o data pentru toate sfaturile si ideile voastre utile.

                  Comentariu

                  • dmih
                    Membru Marcant
                    • 05.feb.2007
                    • 612

                    #10
                    Răspuns la: Racire cu apa bazin de fermentatie vin

                    Oare o fi bine sa plimbi toata pulpa prin tevile alea? Ma gandesc ca o sa se tot depuna pe teava de-a lungul timpului.

                    Si daca il plimbi de cateva ori pe zi (o automatizare ar fi f buna), nu ai variatii de temperatura la vin? Asta e de bine la vin? Nu stiu prea multe, dar toate vechile pivnite aveau aceasta caracteristica a temperaturii constante.

                    Comentariu

                    • spik1
                      Living Legend
                      • 20.apr.2012
                      • 2271

                      #11
                      Răspuns la: Racire cu apa bazin de fermentatie vin

                      La asta ma gandeam si eu!
                      Credeam ca prin serpentina va trece apa rece pentru a raci !

                      Comentariu

                      Procesare...