+ Răspuns la subiect
Pagina 1 din 10 123 ... UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 96

Subiect: Afumatoare

  1. #1

    Afumatoare

    Cum majoritatii romanilor le plac lucrurile afumate, doresc sa imi construiesc propria afumatoare. As dori sa va intreb daca ma puteti ajuta cu sfaturi, schite sau orice alt detaliu pentru realizarea acestui proiect. In principal doresc sa o folosesc la afumarea cirnatilor, jambonului, slaninutei etc. Multumesc
    cavaleru

  2. #2
    ca o cusca fara partea de jos.
    o prevezi cu o usa, iar inauntru carlige si/sau lanteti pentru agatarea de carnatarii

    cel mai bine pentru fum este ca afumatoarea sa fie la un nivel ceva mai ridicat fata de locul unde faci focul, si neaparat lateral! deci, nu deasupra!
    ceva de genul: faci focul intr-un recipient prevazut cu capac si cu un burlan ascendent oblic spre partea de jos a afumatoarei. Burlanul trebuie sa treaca pe sub pamant, astfel incat fumul sa se raceasca oarecum!
    nu stiu daca sunt clar, dar modul asta de constructie al afumatoarei l-am citit intr-o carte de bucate din aia veche

  3. #3
    Guest
    Multumesc mult,am inteles.
    Asta e ptr fum rece,exact ceea ce caut
    Cavaleru

  4. #4
    Socrul meu este bucatar si el a facut o afumatoare rece pt nevoile unei familii astfel :
    a sapat in pamînt o groapa (vatra focului) de la care porneste un sant de 4-5 m lungime pe care l-a acoperit cu bucati de þigla si cu pamînt (cosul) iar la capãtul celãlalt a montat o lada mai mare prin care iese fumul rece si unde întîlneste cîrnatii,jambonul ,etc . Si el cînd afumã face focul o zi ,pauza o zi si repeta ciclul de 4 ori pt carnea mai groasa .



    Sînt economistã,nu specialistã!

  5. #5
    Citat Postat în original de veronica
    Sînt economistã,nu specialistã!
    Si eu, da-mi plac afumaturile

  6. #6
    Pe la noi prin Ardeal, nu se prea folosesc afumatorile cu fum rece, eu acasa am constriut una cu fum cald, dintr-un Fichet (dulap metalic) pe care am atasat la jumatatea inaltimii un panou din pasa de sarma, sa nu cada bucatile de carne pe foc, am pus dedesupt un lighean in care fac un pic de foc, dupa ce s-a facut jar, inabus focul cu rumegus, de regula de esente care nu au rasina, fag, stejar, salcie...., la partea superiora pe exteriorul fishetului am dar 5 gauri de 12mm, pentru iesire fumului, in interior la partea superioara, am facut niste agatatori de care atarn carnea. Va spun ca iese o afumatura beton.

  7. #7
    Mai sa fie. Mai am putin si lesin de foame.

    Pe bune, salivez de pofta.
    VYS Blog - 100 % D I Y
    Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

  8. #8
    Crezi ca eu nu salivez, afumaturile sunt gata de mult. Afumatoarea este in standby pana in decembrie asa ca numai vise de jambon...
    Toate cele bune.

  9. #9
    Salut,

    Desi topicul e destul de vechi poate mai sunt utilizatori care vor sa isi faca singuri o afumatoare.

    Am gasit o metoda mai simpla de a face o afumatoare cu fum cald http://spuf.com/cum-construiesti-o-afumatoare/

  10. #10
    am vazut la un sibian una extrem de sofisticata: avea un fiset metalic, bara de haine din partea superioara era pe post de suport unde avea agatata pastrama, iar la partea de jos un lighean metalic in care facea focul si apoi cu usile inchise se producea minunea
    mai bine intreaba daca nu cunosti

+ Răspuns la subiect

Etichete pentru acest subiect

Permisiuni postare

  • Nu poți posta subiecte noi
  • Nu poți răspunde la subiecte
  • Nu poți adăuga atașamente
  • Nu poți edita posturile proprii