+ Răspuns la subiect
Rezultate 1 la 3 din 3

Subiect: Refacere - consolidare gard Bucuresti zona Sud

 1. #1

  Refacere - consolidare gard Bucuresti zona Sud

  Intentionez sa refac/consolidez gardul vechi aflat la strada. Structura actuala (de 20-30 de ani): fundatie de beton (nu stiu daca este armat) la nivelul trotoarului (la strada) si al pamantului (in curte), in care sunt fixati stalpi de metal (grosime cca 50 mm) de cca 1,5 m, si scanduri cu latimi variabile (10-17 cm) si inaltime cca 1,7 m - multe putrede, rupte, crapate etc. Terenul este in panta (cca 0,5- 0,7 m pe toata lungimea - cca 28 m) iar printre uluca si fundatie se "scurge" odata cu ploaia si pamantul din curte. Gardul actual are poarta pietonala si auto (cca 2 m inaltime) din fier forjat, fixate pe stalpi noi de teava, inalti de 2 m. Gardul de lemn are cca 25 m liniari.

  Vreau ca peste aceasta fundatie sa ridic un soclu de cca 30-40-50 cm de beton pe care sa il rigidizez cu fundatia veche. Peste stalpii existenti (cam ruginiti) vreau sa introduc o teava mai larga (fi 60, groasime 3 mm), de 1,6-1,8 m, pe care sa
  o prind in beton, in acest soclu. Stalpii noi ii voi suda cu fier beton la baza (care va fi in ciment), iar intre ei vor veni (ca si acum) 2 randuri de lati de 6x4 cm care vor inchide structura de rezistenta. Soclul il voi rigidiza de fundatia veche bagand in gauri, date cu bormasina, fier beton (sau altceva?). Daca e necesar, pot pune o plasa care va lega transversalele cu verticalele si va "arma" betonul. (Plasa de Buzau e buna???) De lati se vor fixa scanduri de lemn (alternativ fata-spate - american). Soclul va fi finisat cu decorativa (cum e casa) iar lemnul va fi dat cu "ceva" pentru protectie. Voi intreba la timpul potrivit care sunt solutiile optime.

  Probleme:
  1. Pentru o astfel de operatiune este necesara autorizatie de constructie?
  Practic rigidizez gardul existent, nu isi schimba radical forma si materialele, iar fundatia este cea veche (pe care eu o inalt pentru rigidizare). Este adevarat ca inaltimea gardului va "creste" cu cca 20 cm (40 cm soclu + 150 cm lemn = 190 cm fata de 160-170 cat e acum; ar insemna pierderi si munca multa sa tai fiecare scandura - din 1,5 m cate 20 cm).
  2. In cazul in care fundatia existenta are mai putin de 30-40 cm adancime (in pamant) este necesara consolidarea ei printr-o "plombare" in curte (unde e pamant)? Chiar daca voi nivela (terenul e in panta) curtea astfel incat sa fie cat de cat in plan orizontal? Mentionez ca gardul este la strada (secundara) unde sunt trotuare de ciment. Stalpii vechi sunt ruginiti dar nu au semne de inclinare sau desprindere din fundatie (crapaturi, spargeri etc) si par destul de rigizi.
  3. Care ar fi costurile (aproximative) pentru toata operatiunea (cofrag, structura armare soclu - materiale si manopera)?
  Intentionez ca betonul (B200 - cca 4 mc) sa il aduc cu cifa. Restul de materiale (stalpi, lati, lemn, suruburi, protectie lemn) le gasesc.

  Multumesc.
  Dă click pe imagine pentru versiunea extinsă.

Nume:	schita gard sectiune.jpg 
Afișări:	30 
Mărime:	79,6 KB
ID:		97749Dă click pe imagine pentru versiunea extinsă.

Nume:	schita gard.jpg 
Afișări:	24 
Mărime:	64,8 KB
ID:		97750
  Ultima modificare făcută de scris; 19.06.2017 la 13:41.

 2. #2

  Răspuns la: Refacere - consolidare gard Bucuresti zona Sud

  Arata urit un gard in panta, cel mai bine ar fi sa incercati sa faceti gardul in 3 trepte egale, de cate 20 cm fiecare. Referitor la intrebarile dumneavoastra:
  1. Legal aveti nevoie sa obtineti autorizatia de construire insa puteti gasi intelegere la primaria din localitate.
  2. Cel mai bine ar fi sa turnati totul din nou luand in considerare prima fraza din mesaj.
  3. 1500-2000 E. Reduceti costurile preparand betonul local.

 3. #3

  Răspuns la: Refacere - consolidare gard Bucuresti zona Sud

  Multumesc foarte mult pentru raspuns.

  Avand in vedere ca intre cele 3 parti ale gardului exista poarta pietonala si cea auto, probabil ca aici voi avea diferentele de nivel cel mai usor de "pierdut". Sigur, daca e cazul, voi mai face o scadere de nivel.

  1. Gardurile din vecinatate au forme, materiale si inaltimi diverse: de la gard de beton plin de 2-2,2 m inaltime, de lemn de toate formele, culorile si marimile, de tabla, plastic si alte multe combinatii. Desi multe sunt construite in ultimii 3-5 ani, nu cred ca vreunul a avut ceva legal, pentru ca s-ar fi impus o oarecare inaltime, materiale, transparenta etc. Nu e cazul. Pe 200 m gasesti 10-15 tipuri de garduri!
  Eu pastrez materialele, forma, gradul de transparenta. Cu o toleranta de 20 cm nu pot pastra inaltimea... si tot ce apare in plus e un soclu de 50 cm. Il fac doar pentru ca trebuie sa adun (eu sau oamenii care matura trotoarul) pamantul de la poarta dupa fiece ploaie.

  2. Ca sa torn totul de la 0, presupune: sa scot portile, sa sparg fundatia existenta, sa fac sapatura pentru noua fundatie etc. Cred ca e f scump si dureaza enorm (pikamere, excavator, evacuare moloz si stalpi vechi, manopera uriasa etc)! In plus, sunt cu o margine pe trotuar, care, inevitabil se va sparge. E grav. Sigur ma voi certa cu primaria. Nu intentionez asa ceva.
  Vreau sa ma folosesc de fundatia existenta (costurile mai mici) avand in vedere ca gardul existent nu prezinta sparturi in fundatie, crapaturi sau inclinare de vreun fel. Stalpii nu arata grozav, insa ii "imbrac" cu cei noi, dupa ce ii curat bine cu perie de sarma si ii dau cu grund (eventual si vopsea). Pe cei noi ii fixez intre ei (prin legatura cu armatura din beton) si in beton cca 50 cm. Peste soclu vine lemn, ca si pana acum (cca 1,5 m inaltime). Practic, pe fundatia existenta va apasa acest soclu. Credeti ca sunt sanse sa se aplece noul soclu sau sa se sparga vechea fundatie? Dpdv al rezistentei, daca stalpii si uluca au rezistat 20-30 de ani - fara nici un tratament (uluca nu e nici macar vopsita), banuiesc ca, cu grund, vopsea la 2-3 ani, va tine macar tot atat.

  3. Nelamurire!
  Poate nu am intrebat corect. Ma intereseaza costul DOAR pentru manopera si materiale: cofrag, structura de rezistenta (fierul beton, etrieri, sarma, cuie etc), turnat (manopera) betonul si decofrat. Betonul nu intra in calcul (il aduc cu cifa: cca 800 lei/4 mc - adus la poarta). Restul, partea de lemn - o pot face singur. Nu stiu sa fac cofrag, armare etc si nu am nici priceperea, timpul si sculele necesare.

  Sau costul pentru cofrag (scandura), armare (fier beton) cu manopera (cofrare-decofrare si facut structura de rezistenta - fara beton!) - este de 1.700- 2.000 euro?

  Va rog mult sa ma corectati unde gresesc:
  - 2-3 oameni, 3-4 zile de lucru (maxim - cu decofrare cu tot). 1 zi - armatura fier - beton intre stalpi. 2 zi - executie cofrag. 3 - 1/2 zi turnare beton, 1/2 zi decofrare. Asta ar fi timpul de lucru.
  Materiale:
  - Cofrag - 1 mc scandura - 150 eu sau 600 lei. O fi suficient???
  - Din ce stiu, la 1 mc beton intra cam 10-15 kg fier beton (inclusiv etrierii). 1 kg fier beton (o parte o am - cca 10 bari de 3-4 m) costa la depozit 2,5 lei. Imi trebuie cca 4 mc beton (25x0,5x0,3). Rezulta un cost de cca 15 kg x 4 mc x 2,5 lei = 150 lei. Cu etrieri, sarma, cuie etc sa zicem 300.
  Deci materialele (va rog sa ma corectati!!!) costa: 6-700 lei scandura + 300 lei fierul -10 mil adica 300 - 350 euro (cu transport cu tot).
  Manopera este de 1.700 euro pentru 4 zile? Rezulta cca 100 euro/zi/om???
  Ultima modificare făcută de scris; 21.06.2017 la 11:48.

+ Răspuns la subiect

Etichete pentru acest subiect

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii