+ Răspuns la subiect
Rezultate 1 la 5 din 5

Subiect: Imbunatatire izolatie termica tavan executat incorect

 1. #1

  Imbunatatire izolatie termica tavan executat incorect

  Buna ziua,

  Locuiesc intr-o casa P+M iar la camerele de la mansarda am pierderi relativ mari de caldura, cel mai probabil din executia incorecta a termoizolatiei planseului catre pod.
  In momentul de fata, planseul e format din (de jos in sus):
  -rigips
  -profile metalice rigips prinse pe grinzile planseului
  -vata minerala 10 cm intre grinzi
  -scandura 4 cm grosime peste grinzi (in pod)

  Nu exista niciun fel de bariera de vapori intre rigips si vata minerala.
  In mod uzual temperatura din camerele de la etaj este cu 1-2 grade mai mica decat la parter din toamna in primavara, si cu 3-4 grade mai maer decat la parter in lunile de vara.

  Inaltimea camerelor e in jur de 2,35 m atat la parter cat si la etaj, casa e izolata exterior cu termosistem de 5 cm.
  Podul este ne-circulabil, sau f putin circulabil, in ideea ca am urcat in el de 2 ori in 3 ani. Podul are 2 gauri relativ mari de aerisire (cam de dimensiunea unui geam de baie), care stau mereu deschise.
  Acoperisul este din tabla Lindab, dar nu am analizat in detaliu niciodata straturile prezente acolo.

  Caut, prin urmare, niste variante de imbunatatire a izolatiei termice a planseului dintre camerele de la etaj si podul casei. Am gasit mai multe variante, si am si fost sfatuit de cativa constructori, care sunt oarecum contradictorii:
  V1. peste scandura din pod intind si etansez o folie de izolatie termica, de preferat cu ambele fete de aluminiu, suprapusa min 5 cm si etansata cu banda adeziva;
  V2. peste scandura din pod asez o folie anticondens, peste care intind vata minerala bazaltica;
  V3. peste scandura din pod asez vata minerala bazaltica caserata cu aluminiu, cu folia de aluminiu in sus, inspre pod, placile etansate cu banda adeziva;
  V4. peste scandura din pod asez vata minerala bazaltica simpla, fara niciun fel de folie.

  Am citit de asemenea si despre rolul foliei anti-condens si daunele pe care le produce daca e montata incorect. Prin urmare:
  -Variantele 1 sau 2 imi par incorecte, pt ca ambele includ solutii pt ca eventualii vapori veniti din casa (prin rigips, vata si scandura de acum) vor condensa pe acea bariera si se vor scurge inapoi printre scanduri in casa => anulare efecte vata minerala, eventual umezeala pe rigips.
  -Varianta 3 pare OK, protejand vata minerala de eventualul condens din pod, dar, la fel, nu stiu ce se intampla cu vaporii din casa care ating partea de aluminiu dinspre vata minerala.
  -Varianta 4 pare o carpeala care aduce putina izolare in plus, dar nu incearca sa rezolve sub nicio forma transferul de umiditate (nici nu stiu daca ala ma preocupa)

  Prin urmare, va rog sa-mi dati un sfat prin care pot sa-mi rezolv problema principala (pierderea de caldura iarna), si poate si pe cea secundara (exces de caldura vara).
  Multumesc!

 2. #2

  Răspuns la: Imbunatatire izolatie termica tavan executat incorect

  Solutii de principiu sunt doua, una care sa includa o bariera de vapori si alt afara. Este greu de apreciat daca este necesara o bariera de vapori pentru ca aceasta depinde de umiditate si cum acsta se poate controla mai greu, de aici si optiunea de a le elimina prim ampalsarea varierei de vapori.
  Daca se amplaseaza o bariera de vapori, ar fi bine sa se faca sub scandura din pod daca se poate desface, incaz contrar se va aseza peste aceasta. Adaugarea izolatiei de vata minerala (sortimentul nu este foarte relavant dar ar trebui sa tina la auto-tasare, praf si eventual ceva umezeala) se poate face intr0unstrat de minim 20cm pentru a nu avea alte riscuri de condens in zona barierei de vapori care se va monta.
  Nu va juta in niciun fel un sortiment caserat si in sus nu va trebui utilizata nicio folie atat timp cat acoperisul este in regula. Chiar daca apar probleme legate de infiltratii prin acoperis, se vor putea remedia usor si nu va afecta decat vata de deasupra.

 3. #3

  Răspuns la: Imbunatatire izolatie termica tavan executat incorect

  Ok, va multumesc pentru sfat. Voi inspecta podul intr-o perioada mai ploioasa, sa vad daca sunt infiltratii pe undeva, dar nu cred ca e cazul.

  Ca sa fiu sigur ca ati inteles configuratia actuala: imediat sub scandura din pod este un strat de vata de 10 cm. Nu e nicio problema daca amplasez folia imediat peste scandura de deasupra? Sau ar dispare efectul de condens pe folie datorita celor 20 cm aditionali de vata minerala pe care o voi amplasa peste folie?

  Legat de cele doua mari guri de ventilatie (una cam 30x30 si una cam 50x70): le las asa cum sunt, deschise complet, sau le reduc/inchid complet?

  Multumesc pt raspuns!
  Ultima modificare făcută de iulian_moldovan; 06.12.2017 la 18:17.

 4. #4

  Răspuns la: Imbunatatire izolatie termica tavan executat incorect

  Doar 10 cm de vata ? Este ca si cum n-ar fi ! Neaparat mai asterneti cel putin 2 straturi de 10 de vata minerala dispuse perpendicular ( dpmdv 40 cm ar fi minim ) .

  Geamurile se lasa deschise vara si iarna se inchid
  Si din nimicuri poti face ceva bun .

 5. #5

  Răspuns la: Imbunatatire izolatie termica tavan executat incorect

  Daca se adauga izolatie in strat suficient de gros, minim specificat anterior, acea bariera de vapori o sa isi indeplineasca rolul. Daca va fi mai putin, bariera va fi expusa riscului de a condensa eventuala umiditate datorita faptului ca va fi intr-o zona mai rece din structura.
  Ferestrele vor fi lasate pentru aerisire atunci cand este cazul. Iarna vor fi inchise mare perioada din timp, vara pot filasate deschise.

+ Răspuns la subiect

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii