+ Răspuns la subiect
Pagina 1 din 3 123 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 23

Subiect: Probleme calorifer fonta

 1. #1

  Probleme calorifer fonta

  Salut,
  Am o problema cu un calorifer din fonta cu repartitor si robinet pentru aerisire. Caloriferul functioneaza bine numai dupa aerisire. Dupa cateva zile raman incalziti doar primii elementi de langa repartitor, ceilalti(mai mult de jumatate) raman reci. Daca aerisesc, se incalzeste tot caloriferul, iar dureaza cateva zile, iar aerisire... La fel se intampla si daca dau caloriferul mai incet (de pe 5 pe 3). Daca-l pun din nou pe 5, nu se mai incalzeste. Are cineva idee ce se intampla?

 2. #2
  Da e foarte mult aer in instalatie daca tot o sa-l aerisiti o sa iasa tot. Atunci cand lasati repartitorul pe 3 radiatorul ramane mai mult timp cald deoarece aregentul termic circula in radiator cu o viteza si un debit inferioare fata de cele din cazul in care repartitorul ar fi dat la maxim.

 3. #3
  Deci trebuie sa aerisesc in continuare cand e nevoie? Altceva pot sa fac?

 4. #4

 5. #5
  Multumesc pentru raspuns.

 6. #6
  @ Consultant climatizare: In cazul de mai sus ar ajuta un aerisitor automat?
  De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
  În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

 7. #7
  Evitati aerisitoarele automate. Nu am incredere in ele.
  Cea mai buna pozitie pentru un aerisitor, mai ales pentru un calorifer de fonta, este la capatul unei tevi montata vertical, care sa depaseasca cu aproximativ 20cm. marginea superioara a caloriferului.
  D-le. gcaramaliu, ne puteti spune care este lungimea caloriferului, daca turul si returul sunt conectate in diagonala si daca aveti robinet de trecere montat pe retur, la iesirea din calorifer?

 8. #8
  Citat Postat în original de Traian Dajma
  Evitati aerisitoarele automate. Nu am incredere in ele.
  Cea mai buna pozitie pentru un aerisitor, mai ales pentru un calorifer de fonta, este la capatul unei tevi montata vertical, care sa depaseasca cu aproximativ 20cm. marginea superioara a caloriferului.
  D-le. gcaramaliu, ne puteti spune care este lungimea caloriferului, daca turul si returul sunt conectate in diagonala si daca aveti robinet de trecere montat pe retur, la iesirea din calorifer?
  Nu stiu care e lungimea, o sa masor diseara, dar caloriferul este mare, cam pe toata lungimea a doua ferestre de sufragerie si lat cam de 25 cm. Nu stiu cum e cu turul si returul, in stanga caloriferului am montat repartitorul, care este conectat la instalatia termica a blocului, iar in dreapta, la celalalt capat al caloriferului, in loc de dop este montat un robinet de apa.

 9. #9
  Eu unul nu sunt atat de categoric impotriva acestor aerisitoare automate - de preferat sa fie din cele de alama. Am asa ceva si experienta imi arata ca sunt bune.
  Sunt de acord ca trebuie montate (asta pentruca discutam de incalzirea centralizata) pe acel tronson vertical al turului care se reprezinta capul de coloana si poate fi de ~20 cm din ratiuni estetice dar nu este o valoare fixa care sa influenteze functionarea acestuia.
  Acum nu presupun ci vorbesc din experienta proprie: aceste aerisitoare isi fac treaba foarte bine iar acest lucru se poate vedea in momentul in care se umple instalatia cu apa. In afara de acest aerisitor automat este indicat sa mai exista si un aerisitor manual (sunt mai multe variante - actionare cu surubelnita, direct cu mana prin desfiletarea unei piulite de plastic etc.) ce ajuta l aeliminarea aerului care mai ramana in calorifer. Personal, la umplerea instalatiei s-a intamplat ca dupa oprirea functionarii aerisitorului automat teava de tur sa fie calda insa nu tot caloriferul sa se incalzeasca avand robinetul termostatat deschis la maxim. In acest moment actionarea aerisitoului manual pozitionat in capatul opus turului a permis eliminarea unei cantitati de aer care nu permitea umplerea intregului calorifer. Dupa acest pas totul a intrat in normal si instalatia fucntioneaza fara probleme existant o circulatie buna a agentului termic iar incalzirea caloriferului se face asa cum trebuie.
  Daca aceste lucruri sunt facute si instalatia tot nu merge putem presupune ca problemele se pot datora traseului de conducte intre corpul caloriferului si subsol. PLa instaaltiile vechi, exista serioase probleme datorita depunerilor pe fitingurile din instalatie (coturi, teuri, zone curbe etc.)
  Aceste depuneri fac ca sectiunea prin care circula agentul termic sa fie mult redusa iar in fucntie de configuratia instalatiei pot ramane suficiente zone de aer care sa nu permita circulatia apei pe retur.
  Este greu de pus la punct instalatia si mai greu este sa se depisteze unde este zona cupricina. O astfel de situatie are uncunoscut ce dupa o aerisire la subsol incepe sa bolboroseasca instalatia (semn ca are aer) dar dupa oprirea aerisirii nu se rezolva nimic si caloriferul tot amortit sta.

  Este si cazul acelor tipuri de instalatii care au acel traseu prin locuinta care dupa mine este prost gandit.. nu vad cum aerul va iesi din instaaltie daca de la ele duci o teava tocmai la subsol... aerul nu va cobora niciodata la subsol.

  Consider ca dupa ani buni de utilziare a instalatiilor originale se impune schimbarea coloanelor cu unele dintr-un material care sa nu faca atatea probleme (cupru sau polipropilena).

 10. #10
  Citat Postat în original de VYS
  Eu unul nu sunt atat de categoric impotriva acestor aerisitoare automate - de preferat sa fie din cele de alama. Am asa ceva si experienta imi arata ca sunt bune.
  ...
  In afara de acest aerisitor automat este indicat sa mai exista si un aerisitor manual... ce ajuta l aeliminarea aerului care mai ramana in calorifer. Personal, la umplerea instalatiei s-a intamplat ca dupa oprirea functionarii aerisitorului automat teava de tur sa fie calda insa nu tot caloriferul sa se incalzeasca avand robinetul termostatat deschis la maxim. In acest moment actionarea aerisitoului manual pozitionat in capatul opus turului a permis eliminarea unei cantitati de aer care nu permitea umplerea intregului calorifer.
  Nu am zis ca sunt categoric impotriva acestor aerisitoare automate, de ce incerci sa imi atribui afirmatii pe care nu le-am facut?
  Am zis ca... nu am incredere in ele si este mai bine sa le evitam.
  Explicatia ai dat-o chiar tu foarte bine. Chiar daca sunt montate, nu asigura corecta aerisire, ca in cazul unui aerisitor manual. Ori atunci, de ce sa punem doua aerisitoare, daca unul dintre ele nu este suficient de bun? Sau sa lasam doar unul automat stiind ca rezultatele obtinute nu sunt optime?
  Al doilea motiv pentru care nu recomand aceste aerisitoare automate - atrag atentia ca este doar o recomandare, nu o INTERZICERE - este acela ca... inundatie din cauza lor am mai vazut, dar din cauza celor manuale, nu.
  Cine a desfacut un aerisitor manual, i-a vazut punctele slabe:
  - arcul ventilului poate rugini in timp ceea ce duce la blocarea lui.
  - plutitorul se ridica prea usor la cresterea presiunii, inca inainte de a fi ridicat de apa, ceea ce inseamna ca nu evacueaza tot aerul din calorifer.
  De ce oare aceste aerisitoare automate au peste ventil un capac de obturare, care il inchide?
  Pentru o mai buna aerisire, este necesar si un debit consistent. Personal prefer aerisirea cu ajutorul unui robinet.

+ Răspuns la subiect

Subiecte similare

 1. VAND calorifer fonta
  De VYS în forumul Bursa
  Răspunsuri: 0
  Ultimul post: 11.04.2011, 20:36
 2. Donez calorifer fonta
  De xxl_cm în forumul Bursa
  Răspunsuri: 4
  Ultimul post: 22.02.2010, 06:04
 3. Calorifer fonta - identificare
  De siven01 în forumul Instalatii de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului
  Răspunsuri: 13
  Ultimul post: 28.05.2008, 12:39
 4. Picura calorifer de fonta
  De johnox în forumul Instalatii de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului
  Răspunsuri: 6
  Ultimul post: 27.11.2007, 18:43
 5. re-vopsire calorifer fonta
  De joe în forumul Instalatii de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului
  Răspunsuri: 5
  Ultimul post: 01.10.2007, 10:01

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii