+ Răspuns la subiect
Rezultate 1 la 6 din 6

Subiect: Sistem de ventilatie cu control al umiditatii

 1. #1

  Sistem de ventilatie cu control al umiditatii

  Sistemul este cunoscut si sub denumirile de higroreglabil sau cu higrocontrol.
  Destinatia acestuia - spatii rezidentiale, birouri, sali de clasa sau spatii asemanatoare, in care se doreste cotrolul nivelului de umiditate si totodata aportul de aer proaspat, in corelatie directa cu nivelul de ocupare al acestor spatii.
  Realizeaza mentinerea umiditatii intre valorile necesare unui ambient sanatos si lipsit de excese - nu permite scaderea umiditatatii relative a aerului sub 30%, nu permite cresterea umiditatii relative a aerului peste 60%.
  Asigura aportul de oxigen necesar ocupantilor imobilului prin aportul de aer proaspat.
  Functionarea sistemului are la baza fenomentul de dilatare a anumitor materiale la nivele de umiditate crescuta si de contractrare a acestora la nivele de umiditate scazuta. Un astfel de material este utilizat la higrometrele clasice (firul de par de cal sau de femeie blonda). Componentele principale ale unui astfel de sistem de ventilatie au incorporate cate un senzor, construit dintr-un material a carui functionare este identica celui folosit la higrometrele clasice. Acest senzor, transforma dilatarile si contractiile influentate de umiditate, in actiune mecanica de deschidere sau de inchidere graduala a unei clapete. Deschiderea clapetei, in functie de destinatia componentei sistemului, permite aportul de aer proaspat (pentru grilele higroreglabile pentru aport de aer proaspat), sau evacuarea de aer viciat (pentru grilele higroreglabile pentru evacuarea aerului viciat).
  Conceput sa fie o solutie completa atat in eliminarea riscurilor aparitiilor condensului (sursa de mucegai si igrasie) datorat umiditatii excesive din aerul imobilului, cat si in improspatarea aerului cu aer proaspat (necesarul de oxigen al ocupantilor), realizeaza o ventilare controlata a tuturor incaperilor. Controlul ventilarii este nivelul de umiditate produs de factorul uman si de activitatile sale din interiorul imobilului.
  Functionare.
  Sumar, se poate spune ca este permis aportul de aer proaspat si evacuat aerul viciat (umed), sub influenta crearii unei depresiuni realizate in imobil, fie natural (ghene de ventilatie sau de aerisire), fie mecanic (ventilatoare).
  Detaliat, prin ghenele de ventilatie (efect termodinamic), sau prin ventilatoare (efect mecanic) se creaza o depresiune in imobil. Incaperile urmarite aplicarii acestui efect sunt baile si bucatariile, datorita concentratiilor (emanatiilor) mai mari de umiditate in aerul acestora, dar si datorita intentiei de a evacua mirosurile neplacute inca de la principalele surse ale acestora. Pentru ca evacuarea umiditatii si a mirosurilor sa fie eficienta, trebuie compensata depresiunea realizata printr-un aport de aer pe masura. Aportul de aer este realizat prin grilele higroreglabile amplasate fie in tamplaria termoizolanta a camerelor principale, fie in peretii acelorasi camere, in functie de adaptabilitatea la arhitectura acestor incaperi. Acest aer patrunde in imobil numai prin diferenta de presiune descrisa mai sus, numai daca nivelul de umiditate relativa din aerul interior depaseste valoarea de 30%, si poate fii obturat manual daca se doreste acest lucru (nerecomandabil). Pentru ca valoarea minima de umiditate sa se pastreze, la evacuarea aerului sunt prevazute ghile de evacuare cu higrocontrol, care se inchid prin acelasi sistem (senzorul higroreglabil cuplat la o clapeta), mentinand toturi un nivel minim de condrol (debit de aer).
  Alte detalii.
  Grilele din sistemul de ventilatie cu higrocontrol, nu utilizeaza energie electrica (functioneaza mecanic); nu realizeaza singure depresiunea de evacuare necesara aportului si/sau a evacuarii aerului; nu sunt influentate in functionare de umiditatea aerului exterior si nici de temperatura acestuia (senzorii de umiditate electronici sunt influentabili de temperaturile in care lucreaza); nu se decalibreaza niciodata, dar pot fi reglate (nerecomandabil); nu contine parti consumabile.
  Amanunte privitoare la proiectarea (conceperea) sistemului intr-un imobil, sau la instalarea diferitelor componente ale sistemului, cred ca ar mari exagerat continutul acestei postari.
  Pentru detalii care nu au fost bine explicate, sau pentru aspecte tehnice insuficient intelese, va propun o dezbatere.
  misiunea casa - o misiune de succes

 2. #2

 3. #3
  Citat Postat în original de evisceratum
  cit costa?
  Este un sistem complex, format din mai multe elemente adaptate fiecarei situatii in parte. Nu exista un model standard, nu exista un singur tip de echipament cu diferite capacitati, ci mai multe echipamente combinate spre a se adapta tehnico-estetic in functie de mai multi parametrii specifici imobilului respectiv. Sistemul a fost deja implementat (in Romania) in garsoniere, apartamente, vile si chiar in blocuri de locuinte. Pentru implementarea intr-un apartament de trei camere, cu ghenele de ventilatie functionale la baie si la bucatarie si camerele principale de pana in 25 de metrii patrati, pretul echipamentelor poate fi de 197 Euro fara TVA, iar manopera de 55 Euro fara TVA. Elementele care pot modifica pretul sunt insa foarte multe, specifice apartamentului respectiv.
  misiunea casa - o misiune de succes

 4. #4
  Citat Postat în original de point
  [...] nu permite scaderea umiditatatii relative a aerului sub 30%, nu permite cresterea umiditatii relative a aerului peste 60%. [...]
  Situatia ipotetica 1: in casa am umiditate 61%. Afara este o umiditate de 62-80%. Cum regleaza acest sistem umiditatea din casa la valori sub 60%?
  Situatia ipotetica 2: in casa am umiditate 29%. Afara este o umiditate de 20-28%. Cum regleaza acest sistem umiditatea din casa la valori peste 30%?
  De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
  În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

 5. #5
  Citat Postat în original de raduca
  Citat Postat în original de point
  [...] nu permite scaderea umiditatatii relative a aerului sub 30%, nu permite cresterea umiditatii relative a aerului peste 60%. [...]
  Situatia ipotetica 1: in casa am umiditate 61%. Afara este o umiditate de 62-80%. Cum regleaza acest sistem umiditatea din casa la valori sub 60%?
  Situatia ipotetica 2: in casa am umiditate 29%. Afara este o umiditate de 20-28%. Cum regleaza acest sistem umiditatea din casa la valori peste 30%?
  Scuzele mele, sistemul poate scadea umiditatea din spatiul (imobilul) in care este implementat pana la nivelul de umiditate al aerului proaspat.
  Va multumesc domnule raduca pentru situatiile ipotetice prin care imi dati posibilitatea sa-mi recunosc si sa corectez greseala.

  In situatia 1: Doar prin acest sistem nu se va putea scadea nivelul de umiditate din imobil (sau din spatiul echipat cu acest sistem) sub nivelul umiditatii exterioare. In situatia data, nu va scadea sub 62-80%. Trebuie sa mentionam totusi ca la acest nivel de umiditate a aerului exterior, este vara, sunt temperaturi pozitive. La aceste temperaturi, in imobile nu apar probleme de condens (decat poate in subsoluri, beciuri, unde nu este recomandat sistemul).
  In situatia 2: Clapetele grilelor higroreglabile se inchid la nivelul de umiditate de 30%. Pentru ca umiditatea din imobil sa scada sub aceasta valoare (astfel incat se se ajunga la parametrii de umiditate ipotetici propusi - 29%) ar trebui fie sa existe o sursa de scadere a umiditatii, cum ar fi o fereastra deschisa, fie sa nu existe surse de umiditate, adica nelocuit. Daca imobilul este locuit, umiditatea degajata de catre ocupanti si de activitatile umane din imobil, vor ridica nivelul de umiditate la 30%.
  misiunea casa - o misiune de succes

 6. #6
  Citat Postat în original de point
  [...] sa-mi recunosc si sa corectez greseala. [...]
  O astfel de fraza spune foarte multe despre cel care o rosteste...
  De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
  În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

+ Răspuns la subiect

Subiecte similare

 1. Sistem de ventilatie (DIY)
  De franciscf1 în forumul Instalatii de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului
  Răspunsuri: 5
  Ultimul post: 24.02.2014, 19:56
 2. Sistem ventilatie camara subsol casa
  De Ranettius în forumul Instalatii de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului
  Răspunsuri: 11
  Ultimul post: 21.09.2013, 09:16
 3. Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura
  De ivan_turbinca în forumul Instalatii de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului
  Răspunsuri: 36
  Ultimul post: 14.09.2013, 22:43
 4. Sistem ventilatie artizanal
  De miu tudorel în forumul Instalatii de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului
  Răspunsuri: 1
  Ultimul post: 13.03.2010, 13:16
 5. Sistem de ventilatie pt termopan
  De teodormircea în forumul Termoizolatii
  Răspunsuri: 5
  Ultimul post: 08.02.2006, 10:01

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii