Robinete, reductii, fitinguri

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • cheluakame
    Living Legend
    • 27.oct.2012
    • 2394

    #31
    Răspuns la: Robinete, reductii, fitinguri

    Postat în original de RaduCA
    O temperatură mai mică se poate regla fie din robinetele de tur, fie din cele de retur (cele de tur avînd un acces mai facil).
    Pentru un confort mai mare, dar şi pentru economie de combustibil, eu vă recomand robinetele cu cap termostatat.
    Am o instalatie low-budget, robinetii sunt dedicati PPR. Iar robinetii cu cap termostat nu stiu cat de bine s-ar preta la mine, am casa batraneasca renovata 2/3 (izolatie ext, pardoseala, tavan, tamplarie). In cazul acestor robineti, cea mai multa caldura s-ar disipa in cealalta treime (adica un hol de trecere cu tamplarie din cornier si geamuri de 2-3 mm si 2 camere care nu prea sunt folosite) si nu ar fi in avantajul meu.
    iTermice --- Sursa ta de caldura

    Comentariu

    • Mircea_G
      Living Legend
      • 14.ian.2007
      • 12225

      #32
      Răspuns la: Robinete, reductii, fitinguri

      In instalatiile de incalzire cu centrala ( de putere ) mica , de perete / sau chiar pardoseala , robinetii termostatici sint total inutili .
      Este suficient un termostat de ambient .
      Economia se poate face " mergind " cu o temperatura mai mica dar constanta si cu mici diferente zi / noapte .
      Instalatii verificari-revizii gaze

      Comentariu

      • RaduCA
        Living Legend
        • 09.oct.2005
        • 6453

        #33
        Răspuns la: Robinete, reductii, fitinguri

        Postat în original de Mircea G
        In instalatiile de incalzire cu centrala (de putere) mica, de perete / sau chiar pardoseala, robinetii termostatici sint total inutili. Este suficient un termostat de ambient. [...]
        Poţi să-mi explici şi mie de ce robinetele termostatate sînt inutile, fiind suficient doar un termostat de ambient?


        Postat în original de Mircea G
        [...] Economia se poate face "mergind" cu o temperatura mai mica dar constanta si cu mici diferente zi/noapte.
        Cît de mică ar trebui să fie această temperatură pentru a se obţine o economie?
        De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
        În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

        Comentariu

        • Mircea_G
          Living Legend
          • 14.ian.2007
          • 12225

          #34
          Răspuns la: Robinete, reductii, fitinguri

          Nu foloseste la nimic deoarece el nu poate comanda direct si depinde numai de ambient , deci nu poate face temperatura mai mare decit ambientul . Avind in vedere ca ambientul se monteaza in camera cea mai defavorizata termic ...ce rost mai au robinetii termostatici ? Sa incalzeasca mai mult nu se poate , daca se vrea mai frig , deja nu are importanta precizia numarului de grade , deci se poate manevra din robineti .
          Se pot monta totusi robineti termostatici dar numai daca anumite camere au radiatoarele supradimensionate sau exista si alta sursa de caldura in camera respectiva , caz extrem de rar.
          ..........
          Exista un calcul, ca un grad in plus la incalzire inseamna o crestere la consum cu x la% ...dar nu retin cit . Important este ca din ce aud si vad , foarte multi mentin o temperatura de 24-25 gr , adica foarte mare .
          Diferenta mare intre temperatura de zi si de noapte , poate duce la cresterea consumului !
          Instalatii verificari-revizii gaze

          Comentariu

          • RaduCA
            Living Legend
            • 09.oct.2005
            • 6453

            #35
            Răspuns la: Robinete, reductii, fitinguri

            Probabil că atunci cînd spui "ambient", faci referire la "termostatul de ambient".


            Postat în original de Mircea G
            Nu foloseste la nimic deoarece el nu poate comanda direct si depinde numai de ambient, deci nu poate face temperatura mai mare decit ambientul. [...]
            Nimeni nu a afirmat aşa ceva, iar eu am spus că robinetele termostate sînt utile în creşterea confortului şi în scăderea consumului de combustibil. Dacă acestea ar putea ridica temperatura din camere peste cea setată pe termostatul de ambient, acest lucru ar duce la creşterea/scăderea confortului (în funcţie de percepţia personală a locuitorilor acelui imobil), dar şi la creşterea consumului de combustibil, deci nu la o economie a acestuia. Aşa că nu are rost să mai discutăm o astfel de variantă.


            Postat în original de Mircea G
            [...] Avind in vedere ca ambientul se monteaza in camera cea mai defavorizata termic... ce rost mai au robinetii termostatici? Sa incalzeasca mai mult nu se poate, daca se vrea mai frig, deja nu are importanta precizia numarului de grade, deci se poate manevra din robineti. [...]
            Ca să fie clar pentru toată lumea... rolul unui robinet termostatic este de a închide/deschide circuitul agentului termic prin calorifer în cazul în care temperatura în zona lui este peste/sub o anumită valoare, setată pe el. Prin acest comportament, într-o instalaţie realizată corect, robinetul termostatic va duce la creşterea confortului termic şi la economisirea de combustibil prin menţinerea unei temperaturi aproximativ constante în încăpere.

            Pentru exemplificare, să presupunem că termostatul de ambient este setat la 21oC. În cazul în care nu se folosesc robinetele termostatate, centrala va face căldură, dar cum termostatul de ambient este amplasat în cea mai defavorizată cameră, cînd temperatura în această încăpere ajunge la 21oC, este posibil ca în celelalte camere să fie o temperatură de 22-24oC, ceea ce înseamnă că s-a consumat mai mult combustibil. În cazul în care se folosesc robinetele termostatice, cînd temperatura în încăperea cu termostatul de ambient ajunge la 21oC, este posibil ca în celelalte camere să fie o temperatură de 21-22oC, ceea ce înseamnă că s-a consumat mai puţin combustibil.

            În acelaşi timp, pot spune că este adevărat că nu robinetele termostatice sînt culmea confortului. După părerea mea, cine doreşte cu adevărat un confort termic...
            a. ... şi mai ridicat, are nevoie de termostate în fiecare cameră, dar nu din cele obişnuite, ci din cele care să comunice atît cu centrala cît şi cu actuatoarele de pe calorifere şi să poată comanda individual pornirea centralei
            b. ... şi-mai-şi decît cel de mai sus, ar trebui să folosească încălzirea în pardoseală, dar nu una oricare, ci una care să aibă în componenţă atît un grup de amestec şi pompare performant, cît şi o automatizare complexă, pe măsură.


            Postat în original de Mircea G
            [...] Exista un calcul, ca un grad in plus la incalzire inseamna o crestere la consum cu x la%...dar nu retin cit. Important este ca din ce aud si vad, foarte multi mentin o temperatura de 24-25 gr, adica foarte mare. Diferenta mare intre temperatura de zi si de noapte, poate duce la cresterea consumului!
            Aaaa... eu credeam că atunci cînd ai spus de "o temperatură mai mică", te-ai referit la cea a agentului termic de pe tur. În rest, îţi dau dreptate. Dacă nu greşesc, cifrele vehiculate referitoare la economia de combustibil erau în intervalul 6-12% pentru fiecare oC de temperatură a mediului ambiant din imobil (recunosc că nu cunosc ce anume stă la baza acestor estimări: teorie, măsurători, ambele...).



            P.S.
            Postat în original de Mircea G
            In instalatiile de incalzire cu centrala (de putere) mica, de perete / sau chiar pardoseala [...]
            Centralele de pardoseală numai putere mică nu au...
            Ultima editare de RaduCA; 15.dec.2012, 22:21.
            De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
            În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

            Comentariu

            • spik1
              Living Legend
              • 20.apr.2012
              • 2342

              #36
              Răspuns la: Răspuns la: Robinete, reductii, fitinguri

              Buna seara ! Domnule, RaduCa, va supun spre analiza urmatorul plan si va rog sa-mi spuneti daca este bun ( si ce imbunatatiri considerati de cuviinta, a se aplica ), sau nu este bun : Am 9 calorifere racordate la o centrala pe gaze. In doua camere pun cate un termostat de ambient ce comunica cu centrala, iar in celelalte camere si holuri pun robineti termostatati la calorifere , inclusiv la caloriferele din camerele cu termostat de ambient ( banuiesc anumite probleme intre corelarea termostatului ambiental si cel de pe calorifer, pe care sper sa le rezolv dupa cateva teste ). Caloriferul din bucatarie, care este imediat langa centrala nu va avea decat robinetul obisnuit, mereu deschis. Centrala este dispusa undeva la mijloc, adica are in stanga 5 calorifere, iar in dreapta 4 calorifere. Toate sunt in "paralel". Camerele "termostatate" au nevoie de mai multa caldura din varii motive si astfel m-am gandit la acest plan si pentru economie si pentru temperatura optima in fiecare camera. Multumesc anticipat si numai bine !
              Ultima editare de spik1; 15.dec.2012, 22:46.

              Comentariu

              • Mircea_G
                Living Legend
                • 14.ian.2007
                • 12225

                #37
                Răspuns la: Robinete, reductii, fitinguri

                Usor de spus , greu de facutceva util cu robinetii termostatici . Priviti tabelul de temperaturi recomandate ...
                Asa cum arata acolo , baia si camerele ar fi cele mai calduroase .
                Baia : pt a avea in baie 23 gr , ar insemna ca TA ( termostat ambient ) sa stea in baie si sa avem montat un calorifer supradimensionat , nu banalul portprosop care de multe ori este sub-sub dimensionat + obturat de rufe . Motivul ? In baie se afla obligatori ventilatie . Asta inseamna pierdere uriasa de caldura prin ea , plus ventilatia fortatata dupa baie sau wc + pierderea prin tinerea unor rufe pe portprosop . In calculele simpliste care le facem noi pt calcularea necesarului termic ar insemna un calorifer cel putin dublu decit " normalul " .
                Bucataria : se face cald , foarte cald cind se gateste . Daca se monteaza termostate la calorifere , putem avea surpriza ca aburii sa condenseze pe pereti , deci nu este recomandat sa se opreasca caldura in timpul gatitului . Mai bine se deschide geamul . O pierdere asumata .
                Hol : daca se " vintura " cineva pe usi si se raceste ???? montam aici TA ????
                Teoretic pt a avea temperaturi diferite in camere , ar trebui sa se stea numai cu usile inchise la toate camerele iar diferenta cind ne plimbam prin casa s-ar simti deranjant ...dar se mai intimpla un fenomen , temperatura , cu toate usile inchise , tinde sa se egalizeze ....
                Daca dvs gasiti o rezolvare a problemei , logica si practica , va ascult .
                ..............
                Eu folosesc TA si robineti termostatici in camere , mai putin in camera cu TA , unde robinetul de tur este partial inchis , si in baie / bucatarie . Folosesc ca am apucat sa pun dar efectul se lasa simtit . La parter usile stau aproape toate deschise deci se face o temperatura uniforma . Singurul loc unde se simte ca ei " fac " ceva , este mansarda . Acolo spatiul este ferit ( de usa intrare in casa ) si de ventilatiile de jos , wc-ul serviciu nu are ventilatie naturala , deci este alt climat . In camera de la mansarda am doua calorifere supradimensionate . Deci in mansarda caldura se pastreaza mai bine si acolo intra in actiune robinetii termostatici cind functioneaza caldura . ...dar mansarda mea este un spatiu aparte ...
                .............
                Dvs cautati solutii !
                Fișiere Atașate
                Instalatii verificari-revizii gaze

                Comentariu

                • RaduCA
                  Living Legend
                  • 09.oct.2005
                  • 6453

                  #38
                  Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Robinete, reductii, fitinguri

                  Postat în original de spik1
                  Buna seara ! Domnule, RaduCa, va supun spre analiza urmatorul plan si va rog sa-mi spuneti daca este bun [...]
                  Principial, este bun planul Dvs. Este unul de viitor sau este pus în practică deja, eventual parţial? Pentru a-l putea analiza mai îndeaproape, v-aş ruga să postaţi o schiţă cît mai detaliată/relevantă a imobilului, inclusiv amplasarea caloriferelor şi a centralei. De exemplu, aş dori să ştiu dacă prin exprimarea "toate sînt în paralel" v-aţi referit la un sistem cu distribuţie radială (cu distribuitor şi colector). O altă întrebare ar fi: care este motivul pentru care doriţi robinete termostatice în încăperile cu temostate? din cauza suprafaţelor mai mari sau...?
                  De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
                  În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

                  Comentariu

                  Procesare...