Pentru "maniaci": montarea gresiei rectificate

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • EnigmaPsi
    Incepator
    • 07.aug.2007
    • 15

    Pentru "maniaci": montarea gresiei rectificate

    In ultimii ani am asistat la introducerea pe piata constructiilor a doua materiale interesante: gresia portelanata (inclusiv a celei integral din portelan) si a sapei autonivelante. Din pacate, în Romania cel putin, nu am asistat si la cresterea semnificativa a calitatii muncii în domeniul amenajarilor interioare. Exceptiile există insa si intaresc regula.

    Prezentul topic prezinta o metodă proprie, testata, de a monta gresia portelanată, rectificata, fara rosturi, perfect plan si perfect aliniat pe o suprafata orizontala. Aceasta metoda NU este recomandata (dar nici descurajata) de mesteri sau producatori. De fapt nu am intalnit-o nicaieri.

    Cazul meu: am cumărat un apartament în Cluj (construcţie nouă), si am decis sa nu achizitionez si amenajarile interioare de la "dezvoltator" deoarece aveau preturi exorbitante (10.000 EUR pentru 70 MP) si, in plus, calitatea pe care am vazut-o in alte apartamente din acel bloc (la amenajari) nu m-a convins ca isi chiar merita banii. Initial am chemat ceva mesteri, sa-mi faca baia (si rau am facut). Acum, cand intru in baie simt ca mor cate putin, in fiecare zi . Am chemat si alte doua firme de constructii, dintre care una mi-a cerut 3000 EUR ca sa-mi amenajeze holul iar alta nu s-a prezentat sa faca ceva nici dupa trei luni de la semnarea contractului. Am renuntat la mesteri, si am decis sa ma ocup personal de amenajari, cu ideea ca daca unu' cu 4 clase poate face o treaba din asta, pot face si eu asta, chiar mai bine, desi sunt inginer IT

    Am inceput cu holul cu suprafata de vreo 16 mp, pe care am decis sa pun gresie portelanata, fara rosturi (asta ca sa fie un pic diferit de 90% din casele pe care le-am vazut). La prima vedere pare usor: torni sapa autonivelanta si dupa aceea lipitul gresiei e floare la ureche. Treaba nu sta chiar asa.

    Gresia fara rosturi trebuie montata foarte precis. Daca la cea cu rosturi mai poti finisa eventualele ne-alinieri din chit, in acest caz chitul nu e bun la nimic: orice denivelare, fie ea si de 0,5 mm se remarca (si nu prea frumos).

    Sapa autonivelanta

    Conform spuselor producatorilor, este solutia ideala pentru a da planeitate perfecta podelei. Deoarece este foarte fluida (daca o preparam conform indcatiilor) - cam ca mierea de albine, sapa autonivelanta se niveleaza de la sine, sub influenta gravitatiei.

    Toate bune si frumoase, insa producatorii uita sa spuna ceva (aviz amatorilor): daca o turnam in strat relativ subtire (de ex. 5 mm), sapa se va nivela foarte frumos, nu vom gasi "munti si vai" pe nici o portiune a suprafetei, insa va aparea o problema pe care nu am vazut-o consemnata nicaieri: in cazul in care podeaua pe care turnam are o anumita panta, aceasta va fi imprumutata si de sapa autonivelanta. In plus, exact langa perete si pe la colturi, oricat am nivela cu mistria/fierul de glet, sapa autonivelanta are tendinta de a forma zone mai ridicate. Responsabile pentru acest fenomen sunt cateva forte de la interfata solid-lichid (de natura electrostatica), asupra carora nu voi insista.

    Sapa autonivelanta se usca, tipic, in 72 de ore si are, in general, o duritate si o tencitate excelente.

    Imaginea 1 ilustreaza cele spuse mai sus.


    Gresia portelanata rectificata

    Gresia rectificata este prelucrata suplimentar dupa ardere, prin finisarea precisa a marginilor. Lipirea canturilor a doua placi de gresie rectificata nu lasa loc liber in nici un punct (adica se imbina perfect - cel mult puteti introduce un fir de par in anumite locuri). De asemenea, marginile nu sunt curbate in jos ci taiate drept.

    Acest tip de gresie se preteaza pentru montarea fara rosturi (fara distantiere), insa alinierea trebuie efectuata deosebit de precis daca doriti sa obtineti o lucrare de calitate "nemteasca". Alinierea marginilor este deosebit de dificila "din ciocan". Deoarece sunt pe jumatate neamt si maniac al preciziei (), am dorit sa am o aliniere impecabila. Iata cum se realizeaza.

    Alinierea precisa a gresiei portelanate rectificate

    Nota: a se efectua numai de catre cei care chiar se dedica acestui tip de munca

    Pentru a alinia exact gresia, aplicam urmatoarea tehnica:

    1. Dispunem gresia pe podea, asa cum vrem sa arate in final;
    2. Observam care bucata se sprijina pe cel mai inalt punct (daca avem sapa autonivelanta, asta se va intampla la un colt al incaperii);
    3. Sub fiecare placa de gresie, la 1 cm de fiecare colt (pe diagonala), montam in sapa cate un surub autoforant (sau autofiletant).
    4. Cu ajutorul nivelei (polobocului) si al unei surubelnite, reglam suruburile in asa fel incat placa sa fie perfect orizontala, in orice directie.

    Reglam suruburile pentru fiecare placa in parte, si verificam daca este perfect plana si perfect aliniata cu celelalte placi. Ulterior, numerotam cu un marker placa (de ex. in coltul dreapta-jos). Asta pentru ca la un reglaj atat de fin, este posibil ca o alta placa sa nu se potriveasca perfect.

    Imaginea 2 ilustreaza acest proces.



    Lipirea placilor

    Aici vine partea interesanta .

    Dupa ce am aliniat toate placile pe care vrem sa le lipim la un moment dat, aplicam pe podea un grund (preferabil de profunzime). Cu atentie, sa nu dereglam suruburile gata reglate. Desigur, inaintea acestui proces, indepartam placile.

    Dupa ce grundul s-a uscat (cca 4 ore), preparam sapa autonivelanta, asa cum scrie in recomandari. Sapa trebuie sa aiba aproximativ consistenta mierii. Calculam aproximativ de cata sapa vem nevoie pentru a umple spatiul dintre podeaua existenta si gresia reglata in prealabil.

    Turnam sapa pana foarte aproape de limita de sus a suruburilor, o uniformizam si o dezaeram asa cum scrie la carte, insa cu atentie sa nu lovim suruburile.

    Nota: Pentru a nu curge sapa autonivelanta afara de sub gresie, dupa turnare (in cazul in care nu placam dintr-o bucata toata incaperea), trebuie montate bariere temporare (ex. fasii de lemn lipite pe podea cu silicon) pe marginea gresiei. Acestea se vor indeparta dupa ce sapa face priza (12 ore).

    Luam placa de gresie cu numarul 1 si o "ungem" pe spate cu sapa fluida (ori cu o pensula mai rigida, ori cu un spaclu). ATENTIE: A nu se murdari canturile si, preferabil, a nu "unge" si locul unde se va sprijini placa pe surub.

    Punem placa astfel pregatita pe suruburile unde-i este locul. Spatele placii, "uns" in prealabi, ar trebui sa faca o jonctiune perfecta cu sapa fluida turnata mai inainte.

    Repetam operatia cu toate celelalte placi, le lipim canturile (daca sunt murdare cu sapa le stergem in prealabil) si o lasam sa stea, minim 72 de ore pana sa calcam pe placi. Datorita evaporarii mult mai reduse (sapa fiind acoperita cu placi), din testele proprii rezulta ca sapa este complet uscata dupa aproximativ 5 zile (in loc de 3 cat scria pe prospect).

    Dupa uscare, nu aplicam chit la imbinarile dintre placi ci ori o rasina acrilica, ori silicon sanitar, in aceeasi nuanta cu gresia sau incolor.

    In cazul meu am utilizat sapa autonivelanta Thomsit DA. Podeaua este perfect dreapta, fara diferente intre placi, iar productivitatea muncii a depasit-o pe cea a unui profesionist.

    va mulumesc daca ati avut rabdare sa cititi pana aici. Pentru sugestii, recomandari, idei suplimentare sau reclamatii, va rog sa lasati un reply.
  • sriw
    Membru Marcant
    • 05.dec.2007
    • 538

    #2
    Nu cred ca ati facut asa o treaba buna lipind gresia rectificata cu sapa autonivelanta,fie ea si Thomsit DA.Pentru montarea gresiei rectificate fara rosturi exista produse dedicate care au fost testate in prealabil.Astept si alte pareri dar pana atunci raman la parerea ca ati gresit.Totusi,sunt curios cum arata lipitura de sapa sub o placa.Tare ma gandesc ca gresia dumneavoastra se sprijina mai mult pe suruburi.
    If you can't pay cash for something, you probably don't need it.

    Comentariu

    • EnigmaPsi
      Incepator
      • 07.aug.2007
      • 15

      #3
      Oho, daca s-ar sprijini pe suruburi ar fi fost deplasate/sparte de mult. Suruburile saracele nu pot tine un om deasupra.

      Ca sa fiu sigur ca s-au lipit, am ridicat aproape fiecare placa dupa pozitionare si am vazut ca nu au bule de aer, plus ca jonctiunea s-a facut pe toata suprafata placii. Pozitionarea fiecarei placi s-a facut astfel: sprijin pe doua suruburi si lasare progresiva a celeilalte parti, pentru a scoate aerul si excesul de sapa.

      In plus, fiecare placa suna infundat la lovire. Aranjamentul tine de 6 luni iar pe margine , sapa a devenit foarte rigida.

      Dupa cum am spus, acest tip de montaj nu este recomandat de cineva, este o metoda/experiment propriu, dar care a reusit mai bine decat asteptam. Oricum, calitatile sapei autonivelante sunt infinit mai bune, inclusiv ca adeziv, fata de anumite produse dedicate, in speta Ceresit CMXX de exemplu.

      Comentariu

      • Seni
        Living Legend
        • 05.mar.2006
        • 3524

        #4
        cat a durat montarea unui mp de gresie?

        Comentariu

        • alexis
          Living Legend
          • 05.nov.2006
          • 1318

          #5
          Postat în original de Seni
          cat a durat montarea uni mp de gresie?
          Patru forante la fiecare placa de gresie???? Echilibrare? Nu este prea mult? Oare merita sa dai cateva sute, poate mi de gauri? Un mester bunicel poate scoate o suprafata plana si din adezivul cu care se lipeste gresia.
          La parchet mai inteleg sa te stradui sa obtii o suprafata buna. Acolo cum faci?
          faci o casa si pentru urmasii tai

          Comentariu

          • EnigmaPsi
            Incepator
            • 07.aug.2007
            • 15

            #6
            Ma rog, nu-s chiar atatea gauri. Placile au latura de 40 cm, iar metoda, as zice, se preteaza pentru placi mari (sincer, nici n-am vazut placi mai mici de 40x40 rectificate, dar poate or fi). La 16 mp am insurubat sub 300 de suruburi. Cu reglaj cu tot, am consumat undeva la 4-5 ore maxim pentru aceasta suprafata.

            de ex. pentru placi cu latura de 80 sau de 1m, cu 800 RON/mp (sunt la Ambient) m-as gandi de doua ori pana s-o aliniez din ciocan.

            Suruburile, fiind autoforante (sunt okay si autofiletante), iar sapa de egalizare fiind relativ moale, nu este nevoie de gauri prealabile. Primele vreo 40 de suruburi le-am introdus manual, cu surubelnita, restul - mult mai usor: cu o masina de gaurit cu cap filetant. Reglajul ulterior cere numai rabdare, forta nu conteaza.

            Turnarea sapei autonivelante plus pozitionarea gresiei, pentru aceasta suprafata, nu are voie sa ia mai mult de o ora, asadar trebuie "dat gaz" (Thomsit DA are 40 minute timp de priza). Toate acestea se fac fara o singura lovitura de ciocan.

            Daca luam si timpii paraziti (tzigari, etc ) sa zicem ca am consumat 8 ore in total (desi asta e cam mult). So, 30 de minute metrul patrat. E mult sau putin?

            Cu luatul din ciocan... am incercat sa inchei un contract detaliat pentru astfel de lucrare, cu parametri stricti cu o firma ce are muncitori buni, si tarife pe masura. N-au vrut sa semneze.

            Dupa cum am spus si din titlul topicului, este o metoda pentru maniaci care ar face orice sa aiba ceva perfect I-adevarat, iti trebuie un pic de rabdare de chinez la reglaje. Mie nu mi s-a parut prea mult, pentru o lucrare impecabila, si pentru casa mea. Desigur, nu stiu daca as face asta la casa altcuiva

            P.S. La parchet inca nu m-am gandit. Insa la cel stratificat nu prea conteaza inclinarea podelei, cu cateva grade, atata numai - sa nu aiba valuri. Sapa autonivelanta si chestiile alea de plastic sunt suficiente. La parchet din lemn natural... suprafata buna o faci prin slefuire (la asta aduc profesionisti sa inghita praful ).

            Comentariu

            • EnigmaPsi
              Incepator
              • 07.aug.2007
              • 15

              #7
              Revin... puteti experimenta aceasta metoda pe un spatiu restrans, daca doriti sa o verificati (de ex, la o baie de serviciu, ori pe o suprafata de test, cu cateva placi, acolo - pot fi si cu rosturi, fara nici o problema). Am vrut s-o postez aici pentru ca poate intereseaza pe cineva, n-am nici un beneficiu din asta .

              Comentariu

              • Seni
                Living Legend
                • 05.mar.2006
                • 3524

                #8
                Postat în original de EnigmaPsi
                nu stiu daca as face asta la casa altcuiva
                daca te razgandesti.....

                Comentariu

                • EnigmaPsi
                  Incepator
                  • 07.aug.2007
                  • 15

                  #9
                  Hmm...mai stii? Daca ma reprofilez de pe IT pe constructii te anunt primul

                  Ma intreb daca e mult sau putin 30 de min pe mp...

                  Comentariu

                  • Seni
                    Living Legend
                    • 05.mar.2006
                    • 3524

                    #10
                    este bine....
                    te astept, in primavara incep la .... amenajari!!

                    Comentariu

                    • Mircea_G
                      Living Legend
                      • 14.ian.2007
                      • 12227

                      #11
                      Ca pe Discovery ! Experimente si experimente . Daca eu am lipit travertin cu Montage Kit , acum vorbim de gresie lipita cu autonivelanta ....ma intreb ce urmeaza ???
                      Instalatii verificari-revizii gaze

                      Comentariu

                      • alexis
                        Living Legend
                        • 05.nov.2006
                        • 1318

                        #12
                        Postat în original de EnigmaPsi
                        Hmm...mai stii? Daca ma reprofilez de pe IT pe constructii te anunt primul

                        Ma intreb daca e mult sau putin 30 de min pe mp...
                        Sapa autonivelata, cat ar spune oricine, are un coeficient de contractie la uscare-intarire, deci automat intre sapa initiala, sapa autonivelanta si placile de gresie apare o stare de tensiuni, mai ales ca gresia nu poate fi trasa, in jos, de sapa autonivelanta, gresia fiind sprijinita pe suruburi. Acest fapt poate duce la aparitia unei separatii intre straturi dupa un timp determinat de factorii climatici (vai ce exprimari am ) din camera respectiva. Poate ne mai spui dupa un timp cum se comporta lucrarea facuta de tine. Eu nu spun ca sigur se va intampla asa dar e bine sa ne ti la curet, daca o sa ai puterea sa fi sincer.
                        faci o casa si pentru urmasii tai

                        Comentariu

                        • EnigmaPsi
                          Incepator
                          • 07.aug.2007
                          • 15

                          #13
                          De ce n-as fi sincer? Nu urmaresc nici un beneficiu din informarea asta, asadar n-am nici un motiv sa va "fraieresc" cum se zice. Cel mult as putea sa am nivel crescut de vanitate, insa nu-i cazul. Pana la urma, errare humanum est.

                          Aranjamentul tine de 6 luni, fara nici o problema.

                          Am turnat si sapa autonivelanta simpla (adica exact cum scrie la carte - asa mi-am dat seama ca are panta) si n-am separat-o de perete. Cam trei luni a stat asa, am umblat direct pe ea si n-am observat nici un fel de crapatura langa perete. Si am examinat-o atent de crapaturi, poti sa ma crezi. Ori, contractia pe orizontala este, dupa estimarile mele, mult mai pronuntata decat cea pe verticala (pe orizontala am minim 1 metru, pe inaltime ai 0,5-1 cm maxim). In plus, suruburile alea sunt fixe in sapa initiala, tin o placa de gresie, insa daca le apesi un pic mai tare cu piciorul se afunda in ea. O forta care ar tinde sa separe cele doua straturi estimez ca ar tinde si sa scufunde suruburile in sapa originala.

                          Daca merge dupa doi ani, ma duc si breetez inventia . Om trai si om vedea. Va tin la curent (220 )

                          Comentariu

                          • SpecialistulMC
                            Moderator
                            • 19.mai.2004
                            • 34932

                            #14
                            Este o lucrare "curioasa".

                            Ati depus un efort considerabil pe cand totul se putea rezolva foarte simplu.

                            Dupa turnarea sapei autonivelante ati fi asteptat timpul de maturare necesar de 28 zile si ati fi montat gresia rectificata cu adezivul recomandat adica adeziv flexibil Ceresit CM16 ori Ceresit CM17.

                            Sa vedem cat o sa reziste in timp lucrarea.

                            Comentariu

                            • EnigmaPsi
                              Incepator
                              • 07.aug.2007
                              • 15

                              #15
                              Din fericire, singurul efort considerabil a fost reglarea suruburilor. In rest, simpla asezare a placilor (comparativ cu asezarea si baterea lor de n ori) este floare la ureche.

                              Comentariu

                              Procesare...