Sapa semiumeda

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • cristurean
    Incepator
    • 03.ian.2007
    • 24

    Sapa semiumeda

    Salutari tuturor prietenilor Misiunea Casa!
    Am ajuns la sape. Mesterul; imi propune o sapa semiumeda si eu nu stiu mare lucru despre asta. Stiu doar ca lui i se usureaza munca. Nu stiu consecintele pentru mine pe termen lung.
    Va cer pareri.
    Multumiri anticipate
  • SpecialistulMC
    Moderator
    • 19.mai.2004
    • 34932

    #2
    Sapa de consistenta semiumeda se foloseste in locuri cu umiditate sau ca prim strat de rezistenta slaba (umplutura).
    Ca si compozitie este tot o sapa normala dar pentru amestecare nu se pune toata cantitatea de apa din reteta, urmand sa-si complecteze necesarul de apa din sol sau prin udare.
    Sapa cu consistenta semiumeda nu este o sapa de aderenta, deoarece nu adera bine la stratul suport.
    Pentru maturare are nevoie tot de 28 zile.

    Pentru plansee, ca strat de egalizare, se foloseste sapa cu consistenta umeda.

    Comentariu

    • iurie.maxim
      Incepator
      • 25.apr.2009
      • 3

      #3
      Sapa semiumeda

      Mesterii mi-au turnat sape semiumede pe terase si balcoane. Sapele au fost realizate din ciment si nisip amestecate uscat in betoniera si s-a adaugat putina apa pentru ca sapa sa fie tare si sa poata fi "turnata" fara a fi nevoie sa se faca cofraj. Pe una dintre terase a fost pus polistiren extrudat de 3 cm nelipit de planseul de beton al pivnitei. In acest caz sapa semiumeda a fost armata cu plasa de fi 4 si s-a turnat 6 cm grosime. La balcoane sapele semiumede au fost turnate in grosime de 3 cm. Dupa "turnare" nu a mai fost adaugata apa, adica sapa nu s-a mai stropit. Sape;le au fost turnate acum o saptamana. Inca nu se observa nici o problema doar ca evident arata altfel decat sapele normale umede care au fost turnate in interiorul casei. Peste sapele acestea semiumede intentionez sa pun gresie portelanata de exterior cu adeziv weber pentru gresii portelanate (non flexebil dar de exterior) balcoanele si terasele sunt acoperite dar la exterior, adica nu ploua pe ele decat ocazional daca e vijelie. La fel nici zapada nu prea ajunge decat tot la viscol, caci terasele sunt inaltate la 90 cm fata de nivelul terenului.

      Parerile constructorilor consultati sunt impartite. Unii mi-au spus ca sapele semiumede nu sunt rezistente si ca ce au facut muncitori e o mare problema si ca nu exista solutii de remediere, decat sa torn din nou sapa umeda peste, ceaa ce sincer nu prea m-as incumeta dpdv financiar, cu toate ca spatiu mai exista.

      Alti constructori mi-au spus ca nu este nici o problema si ca sapele semiumede sunt destul de rezistente turnate pe planseu de beton. Mi-au recomandat insa sa le umezesc inainte de a lipi gresia cu adeziv, pentru ca apa din adeziv sa nu fie absorbita de sapa semiumeda care asa cum e uscata acum e poroasa.

      Aveti vre-un sfat?

      Comentariu

      • Calin R
        Incepator
        • 22.iun.2008
        • 11

        #4
        Sapa semiumeda: avantaje si dezavantaje

        As dori un raspuns urgent legat de avantajele si dezavantajele pe care le prezinta sapele semiumede versus sapele clasice, umede. Am aceasta nedumerire deoarece trebuie sa torn urgent sapele, iar executantul incerca sa ma convinga ca sapele semiumede sunt la fel de bune ca si cele umede, dar sincer nu mi se par la fel de rezistente si poate chiar de evitat la terase, balcoane sau scari exterioare. Ma insel?

        Comentariu

        • Helerea Nicolae
          Membru Marcant
          • 02.mar.2008
          • 915

          #5
          sapele semiumede pot avea aceeasi rezistenta, daca meseriasul stapineste bine tehnica de executie [materialul trebuie bine tasat inainte de nivelare].
          la scari, terase, si oriunde trebuie turnat un strat subtire, poate e de preferat o sapa moale cu un amestec de nisip si sort marunt.
          lucrul, se mai face si cu capul

          Comentariu

          • SpecialistulMC
            Moderator
            • 19.mai.2004
            • 34932

            #6
            Peste polistirenul extrudat trebuia sa turnati o sapa de egalizare cu grosimea minima de 4,5 cm .

            Polistirenul extrudat se monteaza prin fixare cu adeziv specific.

            Postat în original de Calin R
            As dori un raspuns urgent legat de avantajele si dezavantajele pe care le prezinta sapele semiumede versus sapele clasice, umede. Am aceasta nedumerire deoarece trebuie sa torn urgent sapele, iar executantul incerca sa ma convinga ca sapele semiumede sunt la fel de bune ca si cele umede, dar sincer nu mi se par la fel de rezistente si poate chiar de evitat la terase, balcoane sau scari exterioare. Ma insel?
            Sapa semiumeda are o aderenta mai scazuta la stratul suport. Este de evitat turnarea unei sape semiumede la scari exterioare, terase ori balcoane descoperite.

            Comentariu

            • iurie.maxim
              Incepator
              • 25.apr.2009
              • 3

              #7
              sapa semiumeda

              cum se fac aceste sape semiumede? Mesterii mei au amestecat la lopata trei roabe de nisip cu 1 sac si jumatate de ciment (60 kg) fara pic de apa. au pus amestecul pe planseul de beton intre stalpisorii de nivel si apoi au nivelat amestecul uscat. Ulterior au turnat apa cu canciocul peste acest amestec si au mai nivelat. Asa au facut o sapa de 3 cm, dar la fel au facut si o sapa de 8 cm grosime. A doua zi au mai turnat apa peste sapa. De mentionat ca sapele sunt la exterior in curent si in soare. Eu nu am fost de fata dar m-am crucit sa aud de asemenea metoda. Dupa 7 zile am ciocanit sapa si in cateva locuri nu a aderat la stratul suport. I-am pus sa sparga si sa repare zonele respective. Totodata (dupa 7 zile de la turnare) am mai turnat apa pe sape si am observat ca a subt apa ca si cum as fi turnat pe un burete si ieseau boloborace de aer sau gaze din sapa prin pelicula de apa turnata pe sape. Am vazut ca cineva spunea ca trebuie batut bine inainte amestecul, asa ca am presupus ca e vorba de cam aceeasi metoda. La mine nu au batut, dar oricum din cata chimie stiu mi se pare aberant sa nu amesteci nispiul cu cimentul impreuna cu apa. Peste aceste sape intentionez sa pun gresie de exterior portelanata lipita cu adeziv weber pentru gresii portelanate. Balcoanele si terasa sunt acoperite dar ajunge ploaia si zapada pe acolo la vijelie.

              Orice sfat despre ce pot sa fac sa remediez si cum e cu metoda asta cu sapa semiumeda mi-ar prinde tare bine in acest moment.

              Multumesc pt raspuns insa nu asta era ceea ce asteptam. Peste polistiren s-a turnat o sapa de 6 cm armata cu plasa de fi 4, problema insa e ca toate sapele, inclusiv cea peste polistiren a fost realizata dupa metoda descrisa - sapa "semiumeda", cu materialul amestecat fara apa si udat cu canciociul. In fapt aceasta problema ma intereseaza sa o clarific, ce e cu sapele astea "semiumede", care este tehnologia corecta de realizare, de ce au ales mesterii sa faca asa (probabil ca e mai usor) si cum se poate repara problema faptului ca nu a aderat la placa de dedesubt peste tot. In fapt constat o prblema mai ales la imbinarea dintre sapa si stalpisori in sensul ca in lungul stalpisorilor nu a aderat la ei si acolo se creaza crapaturile.

              Deci clarific primul mesaj pentru ca intre timp am aflat cum au facut mesterii... au amestecat la lopata 3 roabe de nisip cu 1 sac si jumatate de ciment fara apa. Amestecul l-au pus intre stalpisorii pentru nivelat sapa si l-au udat cu canciocul. Eu sincer de asa metoda n-am mai auzit. Un adintre sape are cam 8 cm grosime (pe terasa neacoperita. O alta sapa peste polistiren are 6 cm grosime, la terasa acoperita (dedesubt este beci). O alta sapa are 2-3 cm grosime la balcoane acoperite. La balcoane pare ceva mai buna aderenta sapei la planseu si cred ca este din cauza ca inainte de a turna sapa au curatat balconul de petele de var cu apa. Prin urmare planseul s-a udat si sapa a mai tras apa si de dedesubt ca sa faca priza ceva mai bine, insa e clar ca nu e ca la sapele normale, se vede problema la imbinarea cu stalpisorii. In rest nu au turnat apa pe inainte de a face aceste minunate sape "semiumede". Cine o mai fi inventat metoda asta si de ce, imi e greu sa inteleg.

              Comentariu

              • SpecialistulMC
                Moderator
                • 19.mai.2004
                • 34932

                #8
                Sapa semiumede se prepara exact ca sapa normala numai ca se utilizeaza o cantitate redusa de apa.

                Nu este normal cum au procedat acei "meseriasi", o sa aveti probleme daca patrunde apa sub stratul de placare.

                Verificati cu foarte mare atentie aderenta si gradul de rezistenta a sapei.
                Va rog sa continuati discutia doar intr-un singur topic.

                Comentariu

                • expertparchet
                  Living Legend
                  • 16.iun.2006
                  • 1269

                  #9
                  La tine probabil ar trebui acoperita cu un primer PU sau epoxi si la primul strat diluat pt. a patrunde si a intarii sapa.
                  Eu iti recomand Primer EP

                  Sau cel mai bine o dai toata afara

                  Comentariu

                  • iurie.maxim
                    Incepator
                    • 25.apr.2009
                    • 3

                    #10
                    sapa semiumeda

                    acolo unde sapa are grosime de 6-8 cm nu se obsrva nici o problema legata de aderenta la stratul suport, probabil din cauza greutatii sapei. Probabil la terase exista problema ca apa sa ajunga intre sapa si stratul suport si sa desprinda si sa crape sapa, prin urmare si gresia de deasupra. Cre ar fi posibilitatile de a "impregna" sapa semiumeda" pentru ca sa nu se infiltreze apa. De exemplu CT17 de la ceresit sau GR100 de la Weber. Exista vreo recomandare referitoare la ce materiale pot fi folosite.

                    Comentariu

                    • SpecialistulMC
                      Moderator
                      • 19.mai.2004
                      • 34932

                      #11
                      Daca sapa are o aderenta foarte buna si un grad de porozidate foarte redus puteti aplica o pasta hidroizolanta Ceresit CL50 ori Ceresit CL51.

                      Comentariu

                      • radu matei
                        Membru Marcant
                        • 17.apr.2007
                        • 516

                        #12
                        Sapa uda vs sapa semiumeda

                        Imi cer scuze ca postez inca o data mesajul si ca deschid un subiect nou dar am constatat ca cealalta postare nu prea este citita din cauza faptului ca e o discutie mai veche.

                        Asadar reiau intrebarile mele cu rugamintea de a ma ajuta sa iau o decizie cat mai curand posibil.
                        Am niste discutii cu mesterii care imi fac acum tencuiala interioara si care urmeaza sa imi toarne si sapele.
                        Ei vor sa toarne sapa semiumeda (adica sa puna putina apa la amestecul de nisip-ciment, dupa care sa intinda acest amestec si sa mai toarne apa pe deasupra), dar eu nu sunt de acord si vreau sapa uda, obisnuita.
                        Ei insista ca e mai buna, mai tare si mai aderenta cea semiumeda.
                        Nu stiu de ce, dar cred ca ei insista pt. cea semiumeda pt. ca le-ar fi mai usor la monopera. Asa este? E mai usor sa torni semiumeda sau cea uda?
                        Cum sa procedez?
                        Daca e mai bine sa torn uda si ei nu vor voi schimba echipa, dar as dori sa stiu daca procedez bine.
                        Este vorba despre o casa la rosu care nu are sistem de incalzire prin pardoseala. Prin pardoseala trec insa tevile de apa si cele de alimentare pt. calorifere (pexgol).
                        Va multumesc!
                        Mai bine mai tarziu decat niciodata!

                        Comentariu

                        • ioan prodan
                          Membru Marcant
                          • 10.nov.2008
                          • 364

                          #13
                          Din cate stiu eu, sapa se face semiumeda nu ca mortarul si credeti-ma ca fac des acest lucru.Aceea care spuneti d-voastra cu multa apa ,eu cel putin nu o consider sapa, si in plus nu iese perfect dreapta ca cea semiumeda.Este adevarat ca cea semiumeda se trage mai usor, dar daca vreti drept trebuie sa folositi cea semiumeda.

                          Comentariu

                          • radu matei
                            Membru Marcant
                            • 17.apr.2007
                            • 516

                            #14
                            Ok. Multumesc! Dar nu m-ati convins.
                            Astept si alte pareri, va rog.
                            Mai bine mai tarziu decat niciodata!

                            Comentariu

                            • ioan prodan
                              Membru Marcant
                              • 10.nov.2008
                              • 364

                              #15
                              La sapa, dupa ce este trasa nu trebuie sa se vada acel luciu al apei de deasupra.Sapa cu multa apa este intradevar mai rezistenta decat cea semiumeda.

                              Comentariu

                              Procesare...