Comparatie Porotherm vs Cemacon vs sarbeasca

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • cmanica
    Incepator
    • 08.mai.2012
    • 63

    Comparatie Porotherm vs Cemacon vs sarbeasca

    Salutare dragi forumisti,

    Voi incepe constructia casei la mijlocul lui Aprilie.
    De cateva saptamani, incerc sa ajung la o decizie despre brandul de bloc ceramic pe care sa-l folosesc la constructia zidurilor exterioare si interioare (portante). Proiectul este realizat cu ziduri de 30 cm la exterior (la care se adauga polistiren de 15 cm), ziduri de 25 cm la interior.
    Nu m-am putut decide, si atunci m-am gandit ca cel mai bine ar fi sa cumpar cate o caramida din fiecare tip vizat si sa le studiez. Zis si facut. Am cumparat urmatoarele:
    - Porotherm 25 cu locas de mortar (am sa fac referire si la Porotherm 30, bazandu-ma pe fisa tehnica doar - nu am acasa si acest tip de caramida)
    - Porobloc 29 AR (Cemacon, fara locas de mortar)
    - caramida sarbeasca Igma de 25 - nu stiu cum se cheama modelul, nu cred ca are un nume
    Aveti in poza toate cele 3 tipuri, nu cred ca are rost sa marchez pe poza care de ce tip e, ca sa stie. In continuare, voi folosi termenii: porotherm, porobloc si sarbeasca.
    In continuare, o sa mai folosesc notiunea de "caramida" in loc de corectul "bloc ceramic", dar sper ca nu deranjez prea tare "puristii" in domeniu (e lunga scrierea si scopul ei e mai important)

    Din capul locului, trebuie sa spun ca dupa cum probabil ar sustine majoritatea, caramida sarbeasca nu ar fi portanta. Si ca nici n-ar trebui sa o introduc in acest test. Insa se construieste cu ea (nu inseamna ca e si "cusher"), iar la un pret aparent cel mai mic (veti vedea ca nu e chiar asa), am decis sa-i dau o sansa.

    Nu sustin ca review-ul meu este exhaustiv, nici facut cu metodologii adecvate, insa cred totusi ca e mult mai mult decat nimic - acel "aproape nimic" pe care indraznesc sa spun ca probabil majoritatea il ia in calcul cand ia o decizie despre caramida pe care o va folosi la propria casa.

    Iata observatiile mele:
    1) Aspect general
    Culoarea porothermului este un maro deschis, al poroblocului maro-roscat mai inchis putin, sarbeasca are cam aceeasi culoare ca poroblocul.
    Culoarea caramizilor iti da o idee despre cat de arsa, ne-arsa sau corect-realizata e caramida. Nu pot evalua doar pe baza culorii, ci trebuie coroborat cu testul ciocanului de mai jos.
    De asemenea, am mai putut observa ca sarbeasca are multe puncte albe (poza a 2-a), ceea ce nu e bine deloc (varul este mai higroscopic decat argila si poate faramita caramida). Porothermul si poroblocul prezinta puncte mult mai mici, dar totusi sunt.
    Dezavantaj sarbeasca.

    In cazul porothermului si poroblocului, suprafata superioara (unde se vad golurile) nu este foarte finisata. Adica marginile mini-golurilor (cu sectiunea dreptunghiulara la porotherm, si trapezoidala la porobloc) sunt poroase, zimtate, nu sunt perfect prelucrate. Asta are 2 avantaje:
    - priza mortarului mai buna
    - nu lasa mortarul sa patrunda (prea mult) in interiorul golurilor caramizii, reducand consumul de mortar. O parte din mortar desigur ca trebuie sa patrunda in goluri.
    Dezavantaj sarbeasca.

    2) Dimensiuni reale vs fise tehnice
    Dimensiunile standard ale blocurilor, din fisele lor tehnice, sunt (latime x adancime x inaltime):
    - porotherm 25: 375 x 250 x 238 mm
    - porobloc de 29: 240 x 290 x 238 mm
    - sarbeasca: 190 x 290 x 190 mm
    Desi pt a trage o concluzie mai fondata si a se vorbi de o "statistica" adevarata, ar fi trebuit sa masor mai multe blocuri din fiecare brand, totusi nu am aceasta posibilitate. Ramane sa trag concluzii bazandu-ma pe alegerea aleatoare a unui bloc din fiecare brand.
    Sarbeasca are deviatii destul de mari, uneori chiar 10 mm. Suprafetele sunt relativ plane, dar nu perfecte.
    Poroblocul sta cel mai bine la masuratori, nu prea are abateri, iar acolo unde am descoperit, sunt de ordinul a 1 mm.
    Porothermul, desi a pornit "favorit" la sectiunea aceasta, nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor, ci este undeva intre sarbeasca si porobloc. Abaterile, acolo unde am gasit, sunt de aprox 2 mm. In plus, blocul ce il am prezinta o denivelare ("burta") pe fata utila a blocului de 4-5 mm.
    Avantaj porobloc.

    3) Testul cu ciocanul
    Am luat frumos la bocanit (usor) fiecare caramida, mai intai pe suprafetele pline. Am constatat ca sarbeasca suna ca un vas de lut spart (desi caramida nu prezenta fisuri mari), porothermul ca un vas de lut intreg (adica mai bine), iar poroblocul avea un sunet aproape metalic (de genul celui scos cand cfr-istul ciocane rotile trenului) - cred eu ca suna chiar bine, aproape metalic - asa cred eu.
    "Sunet de vas de lut" = la bataie, sunet cu frecventa de rezonanta joasa, denota legaturi moleculare slabe, mult "aer" inglobat in structura peretilor blocului (aici nu ma refer la aerul din golurile blocului, ci din peretii acestuia).
    S-ar putea spune asadar, ca poroblocul ar fi casant (desi pe internet, peste tot se spune ca porothermul este asa). Ca sa ma conving, am inceput sa le ciocanesc (nu cu lovituri tari) pe partea lor superioara, unde se vad golurile. Am constatat ca:
    - sarbeasca si porothermul se farama foarte usor => rezultat surprinzator pt porotherm!
    - poroblocul se farama mai greu
    Avantaj porobloc.

    Testul cu "scapatul caramizii pe beton" si vazut daca si cat de rau se sparge - nu mi se pare relevant, din simplul motiv ca blocurile de caramida nu sunt facute sa lovesti betonul cu ele, nu sunt supuse unor astfel de forte in regimul normal. De aceea, nici nu am sa-l fac.
    Si apoi, sunt convins ca porothermul si poroblocul rezista la compresiune la o forta/mmp (incarcare) mult mai mare decat specifica legea Romana. Rezistenta la compresiune este elementul important care da utilizarea blocului la ziduri portante sau "de umplutura" (structura in cadre). Insa nu sunt sigur deloc despre sarbasca, daca atinge standardele europene la compresiune.

    4) Observatii asupra suprafetelor pline (verticale)
    Am studiat putin cum este modelul acelor denivelari (canale) de pe suprafetele pline ale blocurilor.
    Porothermul de 25 are canale de 2 cm si adanci de vreo 2 mm fata de planul suprafatei blocului. De asemenea, partile iesite in afara au o textura mai rugoasa decat celelalte suprafete, crescand priza tencuielii.
    Porothermul de 30 nu are acelasi model, ci se prezinta ca poroblocul si sarbeasca.
    Acestea 2 din urma, au canale mai dese si mai adanci (3-4 mm). De asemenea, poroblocul are o suprafata (cea care ramane in afara pt ziduri de 24 cm) mai neteda putin (canale mai rare si adanci de aprox 1 mm), unde consumul de tencuiala este semnificativ mai mic.

    Deoarece am depasit cu mult nr maxim de caractere pt un post, il despart in doua parti.
    Continui in urmatoul post cu urmatoarele teste si concluziile.

    Cristi
    Fișiere Atașate
    Ultima editare de SpecialistulMC; 02.sep.2015, 13:00.
  • cmanica
    Incepator
    • 08.mai.2012
    • 63

    #2
    Comparatie Porotherm vs Cemacon vs caramida sarbeasca - partea 2/2 (si concluzii)

    Salutare (din nou),

    Continui cu partea a 2-a a postului meu despre o comparatie intre blocurile ceramice Wienerberger (porotherm), Cemacon (porobloc, fabricata la Zalau) si caramida sarbeasca (Igma).

    5) Flexibilitate
    Un avantaj destul de mare pt porobloc este faptul ca acelasi tip de caramida se poate folosi si la ziduri de 29 de cm si la ziduri de 24 de cm (se intoarce caramida). Acest fapt, reduce pierderile (sau sa spunem materialul ramas neconsumat pe santier) si ajuta la o planificare mult mai buna a cantitatilor. Flexibilitatea este maxima.
    Avantaj porobloc.

    6) Locas de mortar sau fara
    Poate inginerii constructori pot spune exact care sunt avantajele (daca sunt) acelui locas de mortar, dpdv al rezistentei zidului. Eu il evaluez din alt unghi.
    Locasul de mortar la porotherm este lung de 13 cm (lungimea medie, fiindca e trapezoidal) si adanc de 2 cm. Asta raportat la dimensiunea caramizii de 25 inseamna ca volumul de mortar care incape in acel locas este aprox egal cu volumul de mortar ce se consuma pe aceeasi suprafata la porobloc, considerand un rost vertical de 1-1.2 cm. Insa eu cred ca la priza mortarului conteaza suprafata de contact intre mortar si caramida, nu grosimea mortarului. Si considerand ca blocurile porotherm cu LM se monteaza lipite pe orizontala (mortar doar in locas), suprafata de contact este putin mai mica decat in cazul poroblocurilor.
    Dpdv al puntilor termice, daca in cazul poroblocurilor nu se pune mortar chiar pe toata suprafata (se lasa gol de aer in mijloc - nu stiu daca e bine sau rau, desi as zice ca ar trebui pe toata suprafata ca in standarde), poroblocul sta mai bine decat porothermul.
    Nu dau avantaj sau dezavantaj aici pt nici unul dintre blocuri.

    7) Testul diblului
    Unul din testele cele mai importante este "testul diblului". Ca sa vad cat de bine se poate fiza un diblu (pt termosistem).
    Am dat mai multe gauri cu bormasina in fiecare bloc, prin 3-4 straturi de pereti despartitori ai golurilor (cam la adancimea de patrundere a diblului). Le-am facut succesiv, cu percutie si fara.
    Gaurile au fost toate similare in interiorul aceleiasi grupe (cu percutie - o grupa, respectiv fara percutie - cealalta grupa). Desi recunosc ca am pornit cu prejudecata ca cea sarbeasca se va sparge. Dar nu.
    Fata de gaurile facute fara percutie, la cele "cu" s-a facut "floare" la iesirea burghiului din fiecare perete despartitor (in special la ultimul). Lucru normal de altfel, percutia sparge la iesire.
    Nu stiu cum se dau in realitate de catre mesteri acele gauri, insa RECOMAND sa le dea FARA percutie. Fara percutie nu e mult mai greu.

    Studiind mai indeaproape modelul "fagurelui" din interiorul blocurilor, am constatat ca pe o lungime de patrundere in interiorul blocului de 6.5 cm, in cazul caramizii sarbesti si al porothermului se strabat 3 pereti despartitori, pe cand in cazul poroblocului se strabat 4 pereti = fixare mai buna a diblului.
    Avantaj porobloc.

    Pretul
    Calculul l-am facut pe baza dimensiunilor casei mele, deci cantitatile sunt specifice. Insa se poate lesne extrapola. Preturile sunt cele negociate la depozitele din TImisoara. Bune sau rele, dar nu voi divulga care si de unde sunt.

    Sistem Porotherm:
    - Necesar porotherm de 30 (ziduri exterioare): 63 mc
    - Necesar porotherm de 25 (ziduri interioare portante): 26 mc
    - Necesar porotherm de 11.5 (compartimentare): 5.4 mc
    - Necesar mortar (calculat pe baza datelor de producator): 87 de saci
    - Necesar polistiren extrudat pt izolarea centurilor si stalpisorilor: 61 mp XPS de 5 cm
    Pret total: 22,700 RON

    Sistem Porobloc:
    - porobloc 29 AR: 59 mc
    - porobloc 29 AR dispus invers, pe latura de 24: 25 mc
    - porobloc 12 AR: 6 mc
    - mortar: < 87 de saci (am luat cu aproximatie tot cat la porotherm, desi se consuma mai putin, suprafetele fiind mai mici)
    - XPS de 4 cm: 61 mp (este de 4 cm fiindca zidul exterior e de 29). Parerea mea e ca se obtine exact acelasi nivel de izolare termica la varianta asta in comparatie cu porothermul. Este 1 cm mai putin XPS la centuri, buiandrugi si stalpisori (principalele punti termice), insa la EPS-ul de 15 cm ce va anvelopa casa, acel 1 cm nu mai oncteaza. Din acest motiv, imi permit sa compar cele 2 sisteme.
    Pret total: 18,800 RON

    Sistem pe caramida sarbeasca:
    - caramida de 29: 58 mc
    - caramida de 25: 24 mc
    - caramida de 12: 6 mc
    - mortar: 104 saci. Este mai multa cantitate consumata, deoarece nr de blocuri/mc este mai mare.
    - XPS de 4 cm: 61 mp
    Pret total: 18,500 RON

    Dezavantaj sarbeasca.
    ================================================== =======================

    Concluziile mele:
    - caramida sarbeasca (care oricum tare cred ca nu e avizata in Romania ca fiind portanta), pretul intregului sistem (caramida + mortar + polistiren extrudat) este la fel cu al Cemacon-ului. Fara sa mai consideram caracteristicile foarte indoielnice ale caramizii... Este un miraj. Probabil putina lume ia in considerare TOT sistemul, ci se gandeste strict la metrul cub de caramida.
    - blocul ceramic Wienerberger Porotherm nu isi (mai) merita faima. Gasesc ca are dezavantaje fata de poroblocul Cemacon-ului, fara sa consider pretul aici. Daca ne uitam si la criteriul pretului (4000 RON cam conteaza):
    iese clar in avantaj Cemacon-ul fata de Wienerberger.

    Daca aveti comentarii si pareri avizate si argumentate despre blocurile ceramice de mai sus, sau sugestii despre vreun test ce mai pot sa-l fac, va rog sa-mi raspundeti. Asta pana nu ma da afara sotia, cu ale mele caramizi cu tot
    Iar daca nu voi face vreo descoperire importanta care sa plaseze in dezavantaj poroblocul fata de porotherm, eu imi voi face casa cu Cemacon de Zalau.

    Imi cer scuze de mesajul foarte lung, insa cred ca e folositor. Eu nu am gasit tot internetul un pro si contra cat de cat argumentat.

    Cristi

    Comentariu

    • bolognesi
      Incepator
      • 28.sep.2012
      • 97

      #3
      Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs caramida sarbeasca

      Interesant,utile aceste mici teste mai ales in privinta testului cu diblu si a pretului per totalu necesarului, felicitari si multumiri.

      Comentariu

      • lores
        Incepator
        • 27.sep.2012
        • 5

        #4
        Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs caramida sarbeasca

        Si eu sunt in situatia de a incepe ridicarea unei case si am cercetat putin blocurile ceramice. Din ce se auzea repet din auzite poroblocul de la cemacom este mai deformat si cu mai multe dimensiuni in acelasi palet. am primit oferta foarte buna de la brikston dar am renuntat pentru ca zidarul meu a construit acum o anexa a cineva din acest brand de caramida si a fost foarte zezamagit ca se sparge si se farimiteaza foarte tare. In cele din urma cred ca o sa aleg porothermul.

        Comentariu

        • SpecialistulMC
          Moderator
          • 19.mai.2004
          • 34986

          #5
          Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs caramida sarbeasca

          Postat în original de cmanica
          .......incerc sa ajung la o decizie despre brandul de bloc ceramic pe care sa-l folosesc la constructia zidurilor exterioare si interioare portante. Proiectul este realizat cu ziduri de 30 cm la exterior
          Decizia finala o poate lua inginerul structurist care a intocmit proiectul de constructii. Inainte de a obtine proiectul de rezistenta ati stat de vorba cu inginerul structurist ?

          Comentariu

          • cmanica
            Incepator
            • 08.mai.2012
            • 63

            #6
            Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs caramida sarbeasca

            Am deja ridicat parterul si turnata placa peste parter.
            Pana la urma am decis sa merg pe poro. Dar este cea mai proasta decizie. Nu sunt multumit de porotherm. Dai o gaura in bloc si-i zboara peretele cu totul. E sfaramicioasa.
            La "testele" mele, n-a iesit chiar asa rau porothermul. Insa parca totusi imi suna mai bine Cemaconul, cand il ciocaneam. Asta din urma nu s-a calificat pt zona seismica din Timisoara (sigur nici pt Bucuresti), fiindca avea peretii prea subtiri. Asa am ajuns sa aleg poro.
            In teren, treaba sta altfel, mesterii dau gauri, nu se joaca, nu-s atenti cu ele etc.

            Dar daca ar mai fi sa aleg o data, as alege NOILE blocuri ceramice de la Cemacon (scoase pe piata in Aprilie anul asta). Din 2 motive:
            1) au un design destept: au o zona de taiere pe mijloc, le tai fain cu flexul si obtii jumatatea de caramida la jumatate de pret, nu la 80% din pretul uneia intregi ca la poro;
            2) pur si simplu nu se poate sa fie mai proasta ca poro
            Daca si Brikston e sfaramicioasa - brand despre care se tot scrie ca are rezistenta la compresiune cea mai mare - atunci dragilor, in Romania cred ca pur si simplu nu putem beneficia de niste blocuri la standardele pe care aceste branduri le afiseaza. Acele certificate de conformitate sunt obtinute probabil cu niste blocuri facute "la mama lor".
            Exact cum in Romania nu vom avea drumuri ca in Germania nici in urmatorii 200 de ani.

            Lores, zic sa incerci sa vezi blocurile Cemacon, cele noi. Eu nu le-am putut vedea inainte de a incepe, a fost prea din scurt.
            Daca ai structura in cadre, alege orice ca nu conteaza, poti pune si cofraje de oua. Dar cred ca ai portanta, si atunci atentie.

            Comentariu

            • iliea
              Incepator
              • 28.dec.2009
              • 8

              #7
              Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs caramida sarbeasca

              Foarte frumoasa, sper ca si utila expunerea testului. Multumesc. Noi vom incepe construirea casei la primavara. Structuristul nostru a mentionat favorabil Cemacon'ul.

              Comentariu

              • cmanica
                Incepator
                • 08.mai.2012
                • 63

                #8
                Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs caramida sarbeasca

                Postat în original de iliea
                Foarte frumoasa, sper ca si utila expunerea testului. Multumesc. Noi vom incepe construirea casei la primavara. Structuristul nostru a mentionat favorabil Cemacon'ul.
                De atunci, a aparut noul Cemacon. Care este si mai bun, dar in primul rand respecta normativul dpdv al capacitatii lui portante. Cemacon-ul vechi nu era portant.
                In plus, cel nou se si poate taia in jumatati mai usor decat orice alt bloc cu goluri.

                Citeste una-alta PANA sa incepi constructia. Apoi nu vei mai avea timp. Si e bine sa STII ce vrei, altfel te "fac" doreii.

                Bafta!

                P.S. Noi am terminat casa la rosu. Din primavara ma apuc cu finisajele. Daca te intrebi cumva ce caramida am folosit, ei bine am optat pana la urma pt Poro. Tocmai din cauza ca Cemacon-ul VECHI nu era portant, iar cel nou inca nu era aparut pe piata. Insa Poro nu e o grozavie, aia-i clar. E casant si sfaramicios. E loc de mult mai bine.

                Comentariu

                • iliea
                  Incepator
                  • 28.dec.2009
                  • 8

                  #9
                  Răspuns la: Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs caramida sarbeasca

                  Multumesc. Doamne ajuta!

                  Multumesc pt. informatii. Tu esti cel care m-a pus pe ganduri in privinta caramizii . Trebuie sa-mi cumpar si eu cate o bucata de Porotherm si una de Cemcon, sa dau cu ciocanul in ele si sa le fac gauri .

                  Cat de curand vrem sa cumparam caramida, fierul si lemnul. In privinta caramizii, arhitectul a mentionat caramida de 38. Acum, parca as inclina spre 30, caci oricum va fi nevoie de izolatie suplimentara. Casa va fi in Cluj-Napoca, deci destul de frig. In referatul verificatorului structurii scrie caramida portanta de 30-40cm (structura mixta: exteriorul si un perete interior). Deci trebuie sa intrebam daca sunt bune si modelele de Cemacon, cea de 29 si cea de 44 . Depinde de pret. Pe la comercianti am gasit mai degraba oferte de Porotherm...

                  Cand spui "noul Cemocon" te referi la EC 44 Super TH, la EC 29 LM si la EC 29?
                  Bafta la finisaje!
                  Ultima editare de iliea; 14.dec.2013, 21:56.

                  Comentariu

                  • cmanica
                    Incepator
                    • 08.mai.2012
                    • 63

                    #10
                    Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs caramida sarbeasca

                    Nu e rau sa te puna cineva pe ganduri. Cand esti prea sigur de ceva, creste riscul sa gresesti
                    Odata ce ti-ai facut o parere despre diversele tipuri de caramizi si ajungi sa le cunosti, pentru decizia finala cel mai bine e sa discuti cu structuristul. El are o parere avizata.
                    N-as vrea sa te influentez. Totusi iti spun cum am facut (si as face eu inca o data daca ar trebui). Caramizile de 44 sau 38 (de grosime e vorba) te baga la niste cheltuieli mari. Eu am facut cu 30 si la un moment dat m-am gandit chiar si la 25 (de Porotherm e vorba). Cea de 25 e tot portanta, are aceleasi caracteristici cu cea de 38 din punctul asta de vedere. Pana la urma e totusi mai bine cu 30.
                    Decat sa mai pui 8 cm de caramida (parerea mea degeaba), mai bine pune-i in plus la polistirenul pe exterior. Iata de ce:
                    - cei 8 cm de polistiren fac de 5 ori mai multa treaba la izolatia termica decat aceeasi grosime de caramida
                    - 1 mc de caramida costa aprox 200 si ceva de RON. 1 mc de polistiren este tot undeva nu cu mult peste 200 RON
                    Q.E.D

                    Ma refeream la modelul de la Cemacon EC 29 LM. Intreaba pe unii si altii daca au lucrat cu Cemacon (cu Poro sigur au lucrat). Vezi ce zic.
                    Eu unul parca as opta pt Cemacon. De ce:
                    - are nut si feder, si ajuta destul de mult la obtinerea unui zid drept
                    - are lungimea de 375 mm fata de 250 (Poro 30). Asta inseamna ca se lucreaza mai rapid, mai drept si ai un consum mai redus de mortar. N-ai idee cat mortar intra in acele lacasuri dintre caramizi...

                    Succese la negocieri!
                    Ultima editare de cmanica; 14.dec.2013, 22:58.

                    Comentariu

                    • iliea
                      Incepator
                      • 28.dec.2009
                      • 8

                      #11
                      Răspuns la: Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs caramida sarbeasca

                      Probabil ca ai dreptate in privinta grosimii caramizii; o caramida de 30 pare mai potrivita. O sa vorbesc cu structuristul.
                      Dar e putin discutabil. Multi spun ca polistirenului i-ar scadea proprietatile destul de repede in timp.
                      In ofertele stranse pana acum pretul la EC 29 LM e cu vreo 3 lei mare decat la PTH 38; dar poate vom primi si oferte mai bune.

                      Tocmai m-am intalnit la biserica cu un prieten economist, care lucreaza la Cemacon. Si mi-a recomandat caramizile Cemacon. E un om constit, nu le-a recomandat doar pt ca lucreaza la ei. A spus, ca si tine, si de avantajul lungimii mari, care inseamna un consum mai mis de mortar. Dar nu a zis ca nu ar fi casante la gauriri, scobiri. Din toamna anului viitor a zis ca vor scoate o noua caramida, cu strat interior de vata bazaltica. Suna f. interesant, dar nu mai conteaza pt. noi.

                      Multumesc, sa dea Domnul sa facem alegeri bune. Si voua la fel. Si cat mai putin stres, pana la urma poate maine murim .

                      Comentariu

                      • cmanica
                        Incepator
                        • 08.mai.2012
                        • 63

                        #12
                        Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs sarbeasca

                        Ar fi bine sa-ti faci un calcul in SUPRAFATA, de cata caramida ai nevoie.
                        Calculezi ce suprafata au zidurile tale. Iti da de ex 200 mp. Acesti 200 mp ii poti face cu o caramida de 30, si ai nevoie de aprox 60 mc de caramida. Pretul e ABC RON/mc. Pret total: 60 x ABC.
                        Aceiasi 200 mp ii poti face din caramida de 38, si o sa ai nevoie de 76 mc. Pretul ar trebui sa fie cam tot ABC RON/mc (care ar trebui sa fie cam tot cat pretul la caramida de 25). Dar iti da alta valoare totala: 76 x ABC.
                        Avantajele alea spuse de acel prieten, sunt si pe brosura Cemacon, deci nu mare lucru. Fiecare isi lauda cioara. Cauta prin ceea ce NU a spus

                        Referitor la scaderea proprietatilor polistirenului, o fi asa. Oare cine a masurat?? In fine, sa presupunem ca e asa.
                        Apoi se spune ca polistirenul nu are durata de viata asa mare - da, e adevarat. Ma astept la aprox 20 de ani, poate mai mult.
                        O alternativa ar fi vata bazaltica. Ca si coeficient de transfer termic sta cam la fel cu polistirenul. Dar e de X ori mai scumpa. Durata de viata - discutabila in fct de cat de bine o monteaza, fiindca e mai sensibila la umezeala, condens etc.
                        Dar sa nu-mi pun nicio izolatie termica pe ideea ca nu are durata de viata sau proprietati stabile in timp - NO WAY.
                        Mai e o alternativa - caramida de 44. Vezi mai sus calculul, iti trebuiesc 88 mc. Si tot n-o sa ai acelasi confort termic ca la o caramida de 30 + polistiren de 10 sau 15cm.

                        Nu te gandi ca daca pui de 38 fara nicio izolatie termica, o sa fie chiar asa bine. Fa un calcul de rezistenta termica (se gasesc calculatoare pe mai multe site-uri) si o comparatie intre caramida 30 + EPS de 10 cm, 38 fara nicio izolatie si 30 + EPS 15 cm (EPS e polistiren expandat). O sa-ti faci o idee. Cum se "transfera" acea rezistenta termica in bani la factura, asta e mai greu de spus. Insa e o legatura directa.

                        Comentariu

                        • iliea
                          Incepator
                          • 28.dec.2009
                          • 8

                          #13
                          Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs sarbeasca

                          Multumesc pentru sfat. E foarte bun. O sa fac calcule mai exacte. Nu avem de gand sa nu punem izolatie. Dar fiind f. probabil ca izolatia sa fie din polistiren, ne intrebam care caramida ar fi mai potrivita. Am inclina spre Pth de 38, dar fiind blamata, e varianta Ec 29 LM. Inca nu le-am testat . Dar ne-ar supara sa cumparam o caramida de care sa fie mai mult reclama si mai putin proprietatile reale.

                          Comentariu

                          • Lancer
                            Incepator
                            • 21.apr.2006
                            • 26

                            #14
                            Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs sarbeasca

                            Trebuie sa recunosc ca am fost impresionat de comparatia din startul acestui subiec, asadar felicitarile de rigoare autorului.

                            Ma intrebam daca a folosit cineva blocurile Cemacon EC [Evo Ceramic] 44 SUPER TH.
                            Sunt in faza de conceptie, recunosc ca nu sunt un mare fan al EPS si in conditiile in care blocul ceramic Cemacon cu insertie de vata bazaltica a ramas se pare la stadiul de poveste, am impresia ca EC 44 Super TH imi ramane singura varianta pentru ziduri exterioare fara sisteme de termoizolatie. Desigur, scriu aici pentru ca as vrea cateva pareri, pro si contra. Mai mult contra, daca se poate.
                            Intentionez sa construiec in zona Sebes AB, daca informatia este relevanta.

                            Multam fain, anticipat!

                            Comentariu

                            • SpecialistulMC
                              Moderator
                              • 19.mai.2004
                              • 34986

                              #15
                              Răspuns la: Comparatie Porotherm vs Cemacon vs sarbeasca

                              O sa fiti fan EPS deoarece chiar daca o sa folositi blocurile mentionate o sa termoizolati fatada. Politica de marketing nu inlocuieste un calcul termotehnic.

                              Comentariu

                              Procesare...