Copex PVC vs Copex metalic

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • RveMO
    Incepator
    • 28.feb.2015
    • 5

    Copex PVC vs Copex metalic

    Sunt in proces de a cumpara un apartament de 3 camere si va trebui sa ii fac o renovare totala, iar prima mea grija este instalatia electrica si vreau sa o fac inainte de orice.
    Blocul este unul vechi, si nu sunt sigur ca voi reusi sa trag pe tubulatura lui cablurile. Am mai incercat chestia asta la apartamentul parintilor fara succes si acolo am facut sant pe placa si am bagat tub PVC(mai bine imi bag un bat in fund decat sa mai fac o data treaba asta). Deci vreau sa o aplic pe perete cu copex, iar pe deasupra sa ii pun izolatie de polistiren de 3 pe laterale si de 5 pe tavan(pentru ca e la ultimul etaj).

    Intrebarea e daca pot sa pun copex de PVC. Intreb asta pentru ca am vazut ca temperatura maxima de lucru este de 60 de grade. Pot ajunge cablurile electrice la o temperatura atat de mare incat sa imi topeasca copexul si eventual izolatia mai departe?

    Cel metalic cred ca e o solutie mai sigura, dar costul e de aproape 4 ori mai mare din cate am vazut la prima vedere si daca tin cont de numarul de trasee o sa imi cam rupa portofelul. Nu imi e frica de degradarea lui in timp sau de scurt circuit pentru ca nu cred ca se poate intampla asta si nu il atinge nimeni.

    Din cate am vazut, se recomanda sa se puna cabluri de 2,5 pe prize si 1,5 pe iluminat. In conditiile astea ce dimensiune de copex recomandati sa se foloseasca pentru respectivele trasee?

    Tinand cont de faptul ca in viitor voi instala 3 sau 4 aparate de aer conditionat(cu invertor) in casa plus electrocasnicele de la bucatarie(cuptor electric, masina de spalat, frigider, cuptor cu microunde, si alte chestii mai marunte) ce amperaj ar trebui sa aiba sigurantele? In principiu ma gandeam sa fac doua trasee impartind apartamentul pe jumatate. Problema e ca in mod categoric pe partea cu bucataria va fi consumul mult mai mare. Credeti ca e mai ok sa pun bucataria separat de camere? Va intreb de sigurante si in ideea ca daca pun copex de PVC sa nu pun unele foarte mari pentru a se incalzi prea tare traseul dar nici sa pun unele prea mici si sa nu duca consumul.

    Pentru iluminat cred ca pot sa pun copex de PVC fara probleme.
  • Ranettius
    Membru Marcant
    • 18.oct.2005
    • 589

    #2
    Răspuns la: Copex PVC vs Copex metalic

    In primul rand nu cred ca bransamentul pentru un apartament e conceput pt a monta "3-4 invertoare + cuptor electric". Nici puterea aprobata nu acopera nici pe departe un asemenea consum.
    In al doilea rand, ce sa cautati cu polistiren pe interior? pentru a crea premisele aparitiei mucegaiului pe partea interioara a peretelui (sub polistiren)? Si pe deasupra polistirenului ce montati? rigips sau stati cu grija sa nu va sprijiniti de perete ca faceti gaura? O astfel de lucrare pe interior se face cu vata, folie, rigips.
    In al treilea rand, sigurantele se pun doar in functie de puterea suportata de cablu (cablu care se pune in functie de ce puterea estimata a aparatelor ce se vor alimenta ulterior prin acel cablu - cu atentie si la specificatiile prizelor).
    Desi probabil ca un electrozugrav va recomanda o siguranta de 32 in tablou si doamne-ajuta.

    Comentariu

    • fanero
      Living Legend
      • 02.aug.2008
      • 2467

      #3
      Răspuns la: Copex PVC vs Copex metalic

      Postat în original de RveMO
      sa ii pun izolatie de polistiren de 3 pe laterale si de 5 pe tavan(pentru ca e la ultimul etaj).
      Postat în original de Ranettius
      O astfel de lucrare pe interior se face cu vata, folie, rigips.
      Recomand aceeasi solutie ca Ranettius. Izolarea cu polistiren se face la exterior.

      Am mai incercat chestia asta la apartamentul parintilor fara succes si acolo am facut sant pe placa si am bagat tub PVC(mai bine imi bag un bat in fund decat sa mai fac o data treaba asta).
      Faceti lucrarea personal sau angajati pe cineva pentru executie.
      Nu ar trebui sa va deranjeze ca "isi baga ei ceva in fund" daca fac lucrarea.
      Aceasta varianta este mai buna decat cea cu aplicare copex si "invelirea lui in polistiren".

      voi instala 3 sau 4 aparate de aer conditionat(cu invertor) in casa plus electrocasnicele de la bucatarie(cuptor electric, masina de spalat, frigider, cuptor cu microunde, si alte chestii mai marunte)
      O sa va tebuiasca cam multe circuite separate, direct din tabloul general.
      Luati legatura cu un electrician autorizat ANRE si, eventual, angajati executia lucrarii tot cu el.
      Are cineva pe Forum o vorba "curentul nu iarta". Sunt de acord cu el.

      Comentariu

      • RveMO
        Incepator
        • 28.feb.2015
        • 5

        #4
        Răspuns la: Copex PVC vs Copex metalic

        Daca izolarea cu polistiren se face doar pe exterior de ce exista si pentru interior? Consider ca e mult mai eficienta cea pe interior si asta o spun din proprie experienta nu din povesti.
        Daca se lipeste placa de polistiren cum trebuie cu adeziv nu cred ca exista posibilitatea de a se forma mucegai. Daca te zgarcesti la material si exista goluri mari de aer, da, cred ca se poate sa apara sub.

        Din pacate nu imi permit sa platesc pe cineva pentru lucrarea asta. Ca sa iti faca sant in placa te usuca de bani si e perfect normal, pentru ca stiu cum se face si pe langa munca, ce uzura capata sculele. Eu stiu ca e mai buna, dar nu vreau sa fac asta din motivele amintite.
        Lucrarea o sa se faca in regie proprie.

        Posibilitatea de a functiona 3 aparate de aer conditionat si cuptorul electric toate in acelasi timp va fi foarte mica. Si in conditiile astea ar veni undeva spre 4 kWh. Pe mine nu ma ingrijoreaza ca as depasi puterea instalata, ci imi e teama ca pe un circuit cu cablu de 2,5 e mult sa pun electrocasnicele plus 1 sau 2 aere conditionate mai ales pe copex de PVC.
        Momentan nici nu stiu cate circuite vin din tabloul general, dar cred ca sunt doua. Nu stiu cum sa fac impartirea, dar pana la urma cred ca cea mai buna solutie e sa pun bucataria+baia+holul pe un circuit si cele doua dormitoare plus sufrageria pe altul.
        Sa pun pe cablu de 4 sau de 6 ca sa fiu sigur ca nu se incalzeste?

        Daca era sa ajung la firma care sa mi-o faca sau la un electrician, nu mai postam aici, nu credeti?

        Daca poate sa ofere un electrician o parere din experienta personala, as aprecia.

        Comentariu

        • bogdanfnf`
          Membru Marcant
          • 26.dec.2007
          • 630

          #5
          Răspuns la: Copex PVC vs Copex metalic

          Daca optati pentru acoperirea traseelor cu polistiren , efectuati tubulatura cu tub rigid , nu copex !

          Comentariu

          • mbostangiu
            Membru Marcant
            • 31.dec.2011
            • 594

            #6
            Răspuns la: Copex PVC vs Copex metalic

            Pe vremuri instalația electrica la un apartament de bloc avea în general maxim 3 circuite. Unul pentru lumina, unul pentru prizele cu contact de protecție și unul pentru prizele fără contact de protecție. Circuitul cu contact de protecție deservea prizele din bucătărie și undeva pe hol lângă baie (pentru mașină de spalat). Va sfătuiesc sa încercați înlocuirea conductoarele în tuburile existente și unde nu merge spargeți betonul (în general la coturi). Acoperirea cu polistiren pentru izolație eu as încerca la tavane unde este benefică și nu e indicat sa spargeți în rest, părerea mea e ca e mai simplu de spart.
            Pentru cuptor și aer condiționat trebuie circuite separate. Folosiți tub ignifug dimensionat în funcție de circuitele pozate în el (atât pentru posibilitatea tragerii mecanic cât și pentru răcirea conductoarelor).
            În final părerea de electrician:
            Chemați un electrician cel puțin la început sa va spună ce sa faceți și la final sa va verifice opera. Fără mișto, electricienii nu s-au "inventat" degeaba.
            “Quality means doing it right when no one is looking.”

            Comentariu

            • RveMO
              Incepator
              • 28.feb.2015
              • 5

              #7
              Răspuns la: Copex PVC vs Copex metalic

              Multumesc frumos pentru raspuns. In sfarsit cineva care vine cu argumente la ceea ce spunem nu numai pareri.
              Nu prea as vrea sa merg pe vechiul traseu pentru ca nu imi convine pozitionarea prizelor. Cel putin la iluminat o sa vreau in anumite zone unde pe instlatia veche nu exista.
              Am electricianul de la munca pe care pot sa il chem, dar nu poate sa ma ajute decat la facut legaturi. Nu e inginer ca sa faca calcule sau chestii de genul asta, dar nici nu vreau o instalatie facuta dupa manual. Mai bine o supradimensionez pentru consumul pe care il am(si aici ma refer la numarul de trasee, nu la sigurante) decat sa imi faca cineva proiect si sa mai am si vreo surpriza ca am nu stiu ce probleme, care evident ar fi tot din cauza mea ca nu am exploatat bine. Electricianul de la munca mi-a spus ca pot sa bag si pe copex de PVC ca nu se intampla nimic, dar el imi recomanda sa bag pe tevi de PVC ca se pot schimba mai usor cablurile daca se intampla ceva.
              Ma gandesc sa fac circuite separate pe prize care sa fie 5 la numar. Unul pentru fiecare camera si bucataria sa o impart in doua. In felul asta pot sa gestionez si mai usor o eventuala problema pe o siguranta sau alta.

              Comentariu

              • Cherubino
                Living Legend
                • 10.iul.2006
                • 1687

                #8
                Răspuns la: Copex PVC vs Copex metalic

                @RveMO
                Ideea unui circuit de prize distinct pentru fiecare camera este foarte buna.
                In urma cu vreo 3 ani am facut si eu pentru un client o astfel de instalatie, aparenta in prima faza si care ulterior a fost acoperita cu polistiren. Eu am folosit atunci copex FK din plastic, de la Gewiss, care este ignifugat. In legatura cu schimbarea facila a conductoarelor, sa respectati cu strictete regulile de executie pentru instalatii ingropate (maxim 3 curbe la 90 grade intre doua doze).
                LARGO AL FACTOTUM

                Comentariu

                • RveMO
                  Incepator
                  • 28.feb.2015
                  • 5

                  #9
                  Răspuns la: Copex PVC vs Copex metalic

                  Merci @Cherubino pentru detalii.

                  Cam asa arata schita apartamentului...ma rog cu unele modificari la bucatarie. Tabloul este deasupra usii de intrare ca in marea majoritatea cazurilor. Sunt foarte curios cate cabluri imi vin din tabloul de pe scara si cat de groase sunt.
                  Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	apartament-de-vanzare-3-camere-bucuresti-titan-51355954.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	43,8 KB 
ID:	620890

                  E destul de usor de tras pe o asemenea configuratie si distantele nu sunt mari. Nu o sa ma zgarcesc la doze pentru ca nu costa o avere si sunt utile pentru ca oricand daca vrei mai poti sa tragi un traseu daca mai ai nevoie.

                  Daca mai aveti vreo sugestie sunt deschis, dar nu fiti categorici in afirmatii daca nu argumentati.

                  Comentariu

                  Procesare...