Pierdere presiune centrala termica prin interiorul centralei

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • daseth
    Incepator
    • 25.ian.2016
    • 5

    Pierdere presiune centrala termica prin interiorul centralei

    Salutare! AM si eu o problema si poate ma ajuta cineva mai experimentat decat mine.
    Datele problemei: Centrala Ariston Genus 24FF cu schimbator secundar de caldura, varsta 6 ani, instalatie PPR, traseul vizibil total (exceptie facand zonele de traversare a peretilor), presiunea maxima in reteaua de apa rece a orasului asa cum o masor lasand centrala sa se incarce la maximum: 1.7BAR

    M-am mutat recent in apartamentul acesta care avea deja instalata aceasta centrala. Dupa cateva zile de locuit aici am descoperit urmatoarele: magnetul de incarcare a instalatie era in permanenta in pozitia de incarcare. (La aceasta centrala incarcarea se face prin pozitionarea unui magnet pe o piesa anume -valva de incarcare- si indepartarea acestuia dupa ce incarcarea este gata). Am indepartat magnetul de acolo si in urmatoarele zile am inceput sa observ ca presiunea din centrala scade iar eu zilnic am nevoie sa o reincarc. De exemplu pornesc cu 1.5bar la rece, si a doua zi am 0.7 bar la rece. Am banuiala ca proprietarul precedent stia de problema si a lasat magnetul acolo ca sa nu fie nevoiet sa incarce zilnic.

    Initial am banuit scurgeri prin instalatie si am inceput sa le caut pe la toate imbinarile. Am gasit si reparat vreo 3 scurgeri minore pe care le-am putut gasi doar la rece la numite imbinari intre calorifere si robineti. Daca centrala era pe modul incalzire apa se evapora inainte sa pot gasi eu scurgerea. Niciuna dintre aceste scurgeri nu parea sa fie suficient de mare incat sa justifice pierderea de presiune. Am verificat interiorul centralei, camera de ardere si nu am gasit nicio urma care sa sugereze ca apa s-ar pierde printr-un loc vizibil
    Pentru ca nu am mai gasit absolut nicio scurgere in afara centralei si pentru ca in interiorul centralei totul este uscat, am inceput sa ma gandesc ca pierderea de apa se face in interiorul centralei. Am mai observat urmatoarele: foarte des presiunea apei care vine de la reteaua de apa publica scade FOARTE mult. Cand zic foarte mult ma refer ca am gasit-o si la 0.3 bar, abia curgea. Stiu ca era la 0.3 bar pentru ca in centrala aveam 0.3 bar si nu reuseam sa incarc mai mult. Asta a fost o exceptie singulara, dar in mod constant la mine scade presiunea apei in reteaua publica in timpul noptii. Si astfel am inceput sa vad corelatia: scade presiunea apei de la reteaua publica, imi scade si mie presiunea in centrala. Sunt 100% de aceasta legatura pentru ca de fiecare data cand am constatat presiune scazuta la apa rece, am observat ca nici nu pot creste presiunea in centrala mai mult de valoarea existenta. Trebuie sa astept sa revina presiunea la apa rece din reteaua publica pentru a putea creste presiunea in centrala.

    Am facut un singur test care nu m-a dus la nicio concluzie: am lasat centrala peste noapte cu robinetul de alimentare cu apa rece inchis. Dar tot am pierdut presiune. Eu ma pot gandi doar la 2 locuri pe unde pot pierde: sau imi da inapoi apa pe la valva de alimentare sau mi-o da prin schimbatorul secundar (poate e fisurat si cumva comunica traseul de apa calda menajera cu traseul de incalzire). As avea nevoie de un sfat: cum fac sa identific unde este defectul fara sa desfac centrala si sa dau jos schimbatorul secundar? Poate n-am eu suficienta imaginatie, dar cred ca trebuie sa existe niste teste simple care sa izoleze problema. Ma gandesc la ceva de genul sa o las sa mearga cu anumiti robineti inchisi si sa fac observatii pe baza rezultatelor.

    Repet: sunt 100% ca pierderea e in centrala si nu prin isntalatie. E atat de mare scaderea zilnica de presiunea incat as fi umplut casa cu apa daca se ducea pe undeva prin instalatie. La fel, nu cred ca se pierde in schimbatorul principal. As fi observat urme de coroziune la cat de multa apa ar fi trebuit sa pierd. Pentru ca am aceasta corelatie: presiune mica in reteua public <> pierdere presiune centrala, sunt convins ca aici trebuie sa caut problema.
    Ultima editare de daseth; 25.ian.2016, 08:43.
  • coby
    Living Legend
    • 21.feb.2012
    • 6866

    #2
    Răspuns la: pierdere presiune centrala termica prin interiorul centralei

    Defect : vana cu 3 cai .
    Si din nimicuri poti face ceva bun .

    Comentariu

    • daseth
      Incepator
      • 25.ian.2016
      • 5

      #3
      Răspuns la: pierdere presiune centrala termica prin interiorul centralei

      Poate vana cu 3 cai sa determine scurgerea agentului termic in circuitul de apa calda menajera?
      Mentionez ca nu sunt specialist, iar intelgerea mea legata de subiectul vana cu 3 cai este ca aceasta piesa determina circularea agentului termic prin schimbatorul secundar, dar ea nu e implicata in separarea circuitelor de incalzire si de apa calda menajera.
      Ultima editare de daseth; 25.ian.2016, 09:11.

      Comentariu

      • daseth
        Incepator
        • 25.ian.2016
        • 5

        #4
        Răspuns la: pierdere presiune centrala termica prin interiorul centralei

        Am facut urmatorul test:
        Am inchis robinetul de la intrare apa rece in centrala.
        Am deschis o baterie pe apa calda (s-a golit toata apa ce mai era pe circuit)
        Am dat centrala la maxim.

        Apa calda a inceput sa picure constant, semn ca intr-adevar da inapoi pe undeva, asa cum banuiam. Deci fara urma de indoiala pe undeva imi intoarce apa din circuitul de incalzire in circuitul de apa menajera. Daca are cineva idee cum pot face sa fiu sigur pe unde (valva de incarcare/schimbatorul secundar/vana cu 3 cai (daca e posibil pe aici)) astept sfaturi. Altfel cred ca singura solutie e sa astept primavara sa si incerc sa pun un robinet sau o valva unidirectionala pe traseul de incarcare.

        Comentariu

        • coby
          Living Legend
          • 21.feb.2012
          • 6866

          #5
          Răspuns la: Pierdere presiune centrala termica prin interiorul centralei

          Daca centrala avea schimbator bitermic intelegeam un motiv sa suspectati ca problema ar fi de acolo , altfel ..... Raspunsul la problema l-ati primit , dar degeaba .
          Puteti monta supape unisens si robinete cate 20 si tot nu se va rezolva problema ...
          Si din nimicuri poti face ceva bun .

          Comentariu

          • daseth
            Incepator
            • 25.ian.2016
            • 5

            #6
            Răspuns la: Pierdere presiune centrala termica prin interiorul centralei

            coby, multumesc pentru raspuns. Vreau cu adevarat sa inteleg problema. De ce este vana cu 3 cai si nu poate fi valva de alimentare sau schimbatorul secundar?

            Insist pentru simplul motiv ca vreau sa fiu convins fara urma de indoiala de acest defect inainte sa cer service-ului inlocuirea. Asa cum inteleg eu schema centralei, cand aceasta functioneaza pe incalzire, vana cu 3 cai blocheaza circulatia agentului termic prin schimbatorul secundar. Dar totusi ea nu izoleaza schimbatorul secundar de circuitul de incalzire. Astfel schimbatorul secundar continua sa comunice cu circuitul de incalzire chiar si cand vana cu 3 cai e pe pozitia "incalzire calorifere" Comunicarea asta se face pe traseul R (albastru) si nu stiu de nicio piesa care sa impiedice aceasta varianta.
            Asta e schema la care ma uit pentru a intelege circuitul

            Ultima editare de daseth; 26.ian.2016, 07:03.

            Comentariu

            • coby
              Living Legend
              • 21.feb.2012
              • 6866

              #7
              Răspuns la: Pierdere presiune centrala termica prin interiorul centralei

              Io vad asa : circuitul de incalzire calorifere nu are o legatura directa cu circuitul acm decat prin vana cu 3 cai care ghideaza incalzirea in calorifere sau acm in functie de cerere . Supapa de admisie este doar pentru circuitul in calorifere . Pentru circuitul de apa calda menajera nu exista supapa sau robinet .Deci nu inteleg ce defect al supapei admisie ar putea cauza problema de care spuneti ?! Odata inchisa , admisia de apa in circuitul caloriferelor ar trebui sa fie constanta ( la temperatura constanta ) . Odata pornita incalzirea e normal sa creasca putin presiunea in circuitul de calorifere ( apa calda isi mareste volumul ) , insa la racire , valoarea presiunii trebuie sa revina la cum era inainte sa se incalzeasca apa in calorifere .
              Bine , nu va luati dupa ce spun eu sau altu , pe nevazute , pe forum , chemati un specialist in centralele ca a dvs si cu siguranta va va spune ce defect este , apoi luati o decizie .
              Si din nimicuri poti face ceva bun .

              Comentariu

              • daseth
                Incepator
                • 25.ian.2016
                • 5

                #8
                Răspuns la: Pierdere presiune centrala termica prin interiorul centralei

                Scriu aici finalul ca sa ramana pentru cine o mai intalni problema:
                A venit serviceul Ariston, au constatat ce gasisem eu: cu robinetul de apa rece inchis (cel ce alimenteaza centrala) si cu o baterie descisa pe apa calda, centrala pierdea cumva apa din circuitul de incalzire. Omul de la service a zis ca sunt 2 locuri pe unde se poate pierde: schimbatorul secundar si electrovalva de incarcare.
                A schimbat intai schimbatorul secundar. Problema se metinea.
                A schimbat electro valva de incarcare. Problema se mentinea.
                Apoi omul a desfacut o valva de sens care avea nu stiu ce filtru si a vazut ca asta e mancata complet. Nu prea intelegea el cum valva de sens poate influenta problema noastra dar a zis ca e ultima care mai poate fi buba. A schimbat-o si s-a rezolvat. Deci nu a fost nici schimbatorul secundar, nici robinetul de incarcare, ci o mizerie de valva de sens.

                Comentariu

                • coby
                  Living Legend
                  • 21.feb.2012
                  • 6866

                  #9
                  Răspuns la: Pierdere presiune centrala termica prin interiorul centralei

                  Si ai platit si celelalte piese ?
                  Si din nimicuri poti face ceva bun .

                  Comentariu

                  • Consultant climatizare
                    Moderator
                    • 17.oct.2007
                    • 3606

                    #10
                    Răspuns la: Răspuns la: Pierdere presiune centrala termica prin interiorul centralei

                    Postat în original de coby
                    Si ai platit si celelalte piese ?
                    Evident ca nu, probabil are piese de lucru pentru verificari.

                    Comentariu

                    Procesare...