Fotografii si tablouri la discretie

30 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tablouri si fotografii in amenajarea interioara

Personalitatea unei incaperi poate fi data de un aranjament elegant de fotografii sau tablouri. Atunci cand panotarea se face corect, intreaga camera capata un aer nou. Cum se face o astfel de panotare? Nu este suficient ca tabloul sa fie asezat in locul cel mai vizibil, mai sunt o multime de reguli care trebuie respectate. Pictura trebuie in primul rand sa se potriveasca cu incaperea in care doriti sa le asezati. Alegeti pentru fiecare incapere o tema. De exemplu, pentru un birou se potriveste un potret de familie, pentru un salon o selectie de fotografii din excursii sau calatorii sau o selectie de tablouri cu teme abordabile. Secretul sta intr-un singur lucru: creati balans. Daca ati asezat pe un perete tablouri, si un altul a ramas gol, se creeeaza in camera o disproportie. Agatati si pe peretele gol o serie de tablouri.
 
Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont este felul in care este dispusa lumina in camera. Nu folositi surse de lumina puternice dirct pe tablouri: ar putea sa afecteze pictura, sau chiar sa o distruga. În plus, in cazul fotografiilor sau al tablourilor puse sub sticla, lumina poate sa se reflecte in sticla, iar ambianta este distrusa.
 
Teoretic tablourile trebuie agatate la nivelul ochiului sau deasupra a doua fotolii sau a unei canapele. "Nivelul ochiului" este cel mai adesea definit drept 58 de cm de la podea la centrul lucrarii de arta. In birouri sau in salile de asteptare, lucrarile pot fi panotate mai jos, pentru ca personele care stau jos, la birou sau pe scaune, sa poata sa se bucure de imaginile pe care acestea le ofera. O astfel de panotare se potriveste in birouri, in restaurante pentru micul dejun, in colturi amenajate pentru citit.
 
Cand asezati un tablou deasupra unui corp de mobila, fixati cu ochiul spatiul dintre mobila si cadrul tabloului (intre 10 si 30 de cm) in echilibru cu spatiul ramas intre cadul de sus si tavan. Apoi fixati tabloul pe perete in proportie de 2/3. 
 Mobila mare necesita alaturi tablouri masive si cu subiecte “grele” pentru a echilibra ambianta. Pentru a crea o greutate vizuala, faceti o selectie de 2-3 tablouri robuste, cu colori
puternice si cu combinatii abstracte.
 
Din ce in ce mai multi oameni au preluat moda occidentala a expunerii fotografiilor de familie pe peretii locuintei sau au tendinta de a face grupaje cu diverse tablouri pe holul apartamentului.
 
Ce sa faceti ca expozitia respectiva sa atraga atentia, dar in acelasi timp sa fie la locul potrivit si cu aranjamentul potrivit?
 
Cel mai simplu este daca va puteti permite niste tablouri care apartin unor pictori cunoscuti. In acest caz singura regula care trebuie respectata este ca tablourile sa aiba rame nu foarte masive si o distanta intre ele de aproximativ 10 centimetri.
 
Incercati sa grupati tablourile cu teme similare si cu rame similare. Obligatoriu ramele trebuie sa fie din lemn. Lasati un spatiu de 2 cm sau chiar mai putin intre tabouri.
 
Atunci cand intentionati sa folositi doar fotografii sau picturi cu peisaje ideal este ca ele sa aiba aceeasi dimensiune si sa fie perfect aliniate, pentru ca vor crea senzatia privitorului ca se uita la o singura pictura uriasa.
 
Daca aveti o gramada de fotografii adunate de-a lungul timpului, dar care nu au legatura intre ele, incercati sa le puneti pe peretele din hol, sau in coltul camerei de zi. Folosind acelasi tip de rame si culori potrivite intre ele, puteti pune la un loc fotografiile cu teme si peersoane diferite. Tineti cont atunci cand decideti ce fotografii veti afisa si de dimensiunea peretelui. Daca ele sunt de marime medie si sunt asezate una langa alta, incercati sa acoperiti tot coltul, pana aproape de tavan si pana la primul corp de mobilier sau pana la usa. Daca aveti putine fotografii si totusi doriti neaparat ca ele sa apara pe perete, intercalati-le cu alte obiecte decorative. De exemplu niste vase ceramice cat mai inalte puse direct pe podea, lampi de podea.
 
Pentru a crea un efect de muzeu intr-un spatiu pe care doriti sa il panotati, vizualizati (faceti un semn fin cu creionul pe perete) o linie la inaltimea de 58 de cm de la podea. Aceasta inie va constitui punctul central pentru fiecare tablou, indiferent de marimea pe care o are.
 
Pentru o decorare mai putin formala specialistii recomanda gruparea mai multor picturi si fotografii de diverse dimensiuni care vor fi atarnate fara a se respecta nici un fel de schema a dimensiunilor si marimilor. Pur si simplu la intamplare. Important este ca pe acel perete sa se regaseasca cel putin 5-6 marimi ale ramelor: de la cea mai mica la marime medie.
 
Oricum cel mai important este ca grupajul sa se potriveasca mai ales cu mobilierul casei, dar si cu stilul proprietarului. Oricum ar fi, el trebuie sa spuna o poveste. O poveste a proprietarului, a casei sau chiar a unei lumi.
Tablouri si fotografii in amenajarea interioara

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Draperia - pata de culoare care va si izoleaza locuinta Draperia - pata de culoare care va si izoleaza locuinta
Cum sa-ti faci singur decoratiunile de Craciun – idei si exemple Cum sa-ti faci singur decoratiunile de Craciun – idei si exemple
Decoratiuni de Craciun - Partea a III-a Decoratiuni de Craciun - Partea a III-a
O atmosfera de film SF O atmosfera de film SF
Antic si contemporan - mobilierul in decoratiuni interioare Antic si contemporan - mobilierul in decoratiuni interioare
Covor sau mocheta? Covor sau mocheta?

Vezi mai multe articole