Garduri (II)

Garduri (II)

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ce este si la ce ne foloseste gardul?

Sa continuam cu descrierea rolului gardurilor, a conditiilor de executie si a accesoriilor acestora!

Daca ati fost ademenit vreodata sa cumparati un tip de imprejmuire antiefractie, ar fi mai realist daca ati porni de la ideea ca practic nu exista gard care sa nu poata fi depasit prin escaladare, demontare sau decupare. Chiar si cele proiectate pentru maxima securitate, cum sunt gardurile de inchisori, s-au dovedit ineficiente in fata unui om tenace. In cazul protejarii unei locuinte, exista destule solutii pe care orice specialist vi le poate detalia. Un gard suplu, usor, este simplu de construit, de intretinut si ii puteti da un aspect placut.

 

Principii de baza

 

Vom mentiona cateva conditii de executie, necesare pentru a-i asigura rezistenta si eficienta:

a. Fundatia sa fie din beton armat, turnat in cofraj. Aceasta trebuie realizata pana sub nivelul solului, indiferent daca e vorba de sustinerea stalpilor sau a zidariei. O latime a ei de 30 cm este suficienta.

b. Stalpii trebuie sa fie robusti pentru a sustine gardul atunci cand e supus la diverse solicitari cum e vantul sau greutatea zapezii. Este recomandat ca distantele intre stalpi sa fie de 1,5 m la garduri scurte si joase si pana la 2,5 m pentru cele lungi si inalte. Fara a detalia, stalpii pot fi din beton sau metal cu diverse sectiuni.

c. Daca structura de deasupra solului este din beton, aceasta trebuie usor armata si ingrijit turnata, de preferinta in cofraje metalice, si la final sclivisit, tencuit sau placat.

Aceasta este una dintre variantele cele mai scumpe, alaturi de cea care presupune fier forjat. Daca gardul este realizat din caramida, blocurile ceramice trebuie bine aliniate pentru ca la finisaj sa rezulte o tencuiala subtire. In afara de consumul mare de material, de regula tencuiala groasa crapa in timp. O latime a caramizii de 12,5 cm este o varianta comparabila ca pret cu cea din profile metalice. Daca folositi lemnul sau profilele metalice, problemele sunt mai putine. Prin prefabricare se pot realiza panouri de diferite dimensiuni, rezultand un gard suplu, usor si rapid de montat, intr-un cuvant ieftin. Atunci cand terenul are o panta, este la fel de bine daca gardul cobora in trepte sau urmareste panta terenului. Stalpii trebie insa sa fie verticali.

d. Elementele ornamentale pot avea cele mai diverse forme si dimensiuni, putand particulariza gardul in mod fericit. Este vorba despre cercuri, flori si tepuse, din metal sau lemn. Prezenta lor in diverse proportii poate face dintr-un gard opera de arta sau, din contra, il arunca in zona kitch-ului. Totul este ca ansamblul sa placa ochiului.

In perspectiva alegerii altor tipuri de finisaje, culorile aplicate pe suprafetele vizibile de mortar, lemn, metal sau zidarie trebuie sa fie in armonie cu elementele de feronerie: broaste, clante, ivare, zavoare, etc. Referitor la materialele utilizate pentru finisaje, trebuie precizat ca de calitatea lor depinde pastrarea aspectului placut de-a lungul timpului si rarirea interventiilor de intretinere. Prin urmare, trebuie utilizate  asa zisele vopsele de exterior care sa reziste la intemperii: ploi, vanturi, zapezi.

 

Accesorii

 

Elementele functionale sunt si ele relativ multe si importante. De cele mai multe ori, incuietorile sunt alese de client, care e bine sa cunoasca unele probleme de detaliu ce pot aparea in timp. Sa ne gandim ca acestea suporta conditii vitrege, pot rugini sau ingheta, deci este preferabil sa fie din alama si unse cu uleiuri rezistente la ger.

 

Celelalte elemente (ivare, zavoare, balamale) trebuie sa fie alese avand drept criteriu functionalitatea lor. In general sunt metalice si este bine sa fie protejate printr-un tratament de suprafata. Cutia postala a devenit in ultima vreme mult mai impozanta datorita volumului de corespondenta in crestere (presa si pliantele furnizate gratuit). Ea trebuie pozitionata intr-un loc unde sa fie usor accesibila, discreta, iar, daca poate fi incuiata, este si mai bine. Soneria o gasim intr-o multitudine de variante. Mai nou a aparut varianta “fara fir”, care poate fi actionata de la 50 m sau chiar mai mult. Interfonul cu deschiderea usii de la distanta, telecomanda actionarii portilor, videofonul si iluminatul intrarii sunt alte facilitati care va pot economisi timpul si energia. Ele sunt deja accesibile ca pret, ba mai mult, au aparut firme specializate care monteaza operativ astfel de echipamente. E bine de precizat inca o data ca toate aceste accesorii functionale trebuiesc gandite odata cu proiectul gardului. Nu poti monta o clanta electrica sau o sonerie fara un racord, iar pentru un videofon trebuiesc chiar mai multe astfel de cabluri.

Dar despre aceste aspecte si multe altele veti putea citi in episodul urmator.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Transforma-ti Gradina cu Lemn Compozit: Durabilitate si Estetica Moderna Transforma-ti Gradina cu Lemn Compozit: Durabilitate si Estetica Moderna
Garduri (I) Garduri (I)
Gardul din piatra naturala: patru idei spectaculoase Gardul din piatra naturala: patru idei spectaculoase
Panou Gard Bordurat, Gard tip Jaluzea sau Gard Rancho direct de la Producator - HitPlas Panou Gard Bordurat, Gard tip Jaluzea sau Gard Rancho direct de la Producator - HitPlas
Despre gardurile vii Despre gardurile vii
Utilitatea gardului Utilitatea gardului

Vezi mai multe articole