Gazele se scumpesc de dragul inflatiei pe 2007

01 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Premierul nu vede legatura dintre majorarea tarifelor si integrarea in UE.
 
Tarifele practicate la gazele naturale vor fi majorate in acest an pentru a nu pune in pericol inflatia de anul viitor, potrivit explicatiilor oferite ieri de premierul Calin Popescu-Tariceanu.
 
"Pentru a nu avea un rezultat foarte bun in 2006, si in 2007 inflatia sa fie mai mare, am discutat cu autoritatea de reglementare. Banca Nationala a Romaniei a atras atentia", a spus primul-ministru.
 
Tariceanu l-a contrazis insa pe seful statului, Traian Basescu, in privinta legaturii dintre scumpirea gazelor si integrarea in UE. "Majorarea pretului la gaze nu are nimic in comun cu integrarea europeana", a declarat Tariceanu.
 
Scumpirea gazelor naturale are loc insa la cerintele UE privind alinierea graduala a pretului intern la cel de import. Pentru a atinge acest nivel, Romania va majora anual pretul gazelor naturale cu 25 de dolari pe mia de metri cubi.
 
Nici in privinta cresterii economice inregistrate de Romania pana in prezent, seful executivului si presedintele nu au aceleasi opinii. Daca luni seful statului afirma ca Romania a atins deja o crestere economica de 7a din PIB, Tariceanu a declarat ca acest procent ar putea fi atins in perioada urmatoare.
 
Reactia BNR
 
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, l-a contrazis pe Tariceanu, afirmand ca inflatia se va mentine in jurul punctului tintit de Banca Centrala. Popa a afirmat ca este posibil ca inflatia sa ajunga chiar sub acest nivel, desi tarifele la gaze urmeaza sa fie majorate in luna noiembrie.
 
Pentru 2007, Popa apreciaza ca se vor mentine conditiile care ar afecta procesul dezinflationist, desi analizele BNR indica unele modificari in structura cresterii economice.
 
STRATEGIE
 
Pierderi mai mici la buget
 
Premierul Tariceanu a amintit ieri si de rectificarea bugetara planuita pentru luna viitoare si care va avea ca efect reducerea deficitului. "Vom discuta executia bugetara a autoritatilor publice, sa vedem care dintre ele nu au reusit sa cheltuiasca fondurile alocate si vom face o realocare. In conditiile in care avem o proiectie a deficitului bugetar de 2,5% din PIB si un excedent de 1% din PIB (la sfarsitul lunii octombrie - n.r.), nu putem sa cheltuim 3,5% din PIB in urmatoarele doua luni", a apreciat primul-ministru.
 
Acesta a mai anuntat ca in planul guvernului se afla si infiintarea Fondului National de Dezvoltare, organism care va prinde contur saptamana aceasta sau cel tarziu saptamana viitoare, prin promovarea unui act normativ in acest sens. Fondul va cuprinde venituri din privatizari si va finanta proiectele mari de infrastructura.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Chiriile locuintelor de lux din Bucuresti au scazut cu 24% fata de anul 2008 - 16 Noiembrie 2009 Chiriile locuintelor de lux din Bucuresti au scazut cu 24% fata de anul 2008 - 16 Noiembrie 2009
Ion Radu Zilisteanu: Bancile se folosesc de Ion Radu Zilisteanu: Bancile se folosesc de "Prima casa" pentru a atrage clienti pentru alte produse - 24 Iulie 2009
In octombrie, preturile apartamentelor vechi din Capitala au scazut cu pana la 13% - 10 DECEMBRIE 2008 In octombrie, preturile apartamentelor vechi din Capitala au scazut cu pana la 13% - 10 DECEMBRIE 2008
"Prima casa", primele efecte... perverse - 15 Iulie 2009
Birouri in Nordul Capitalei - 2004-12-02 Birouri in Nordul Capitalei - 2004-12-02
Bucatarii liliputane Bucatarii liliputane

Vezi mai multe articole