George Doholici, constructor de blocuri: In sase luni, pretul terenului a crescut cu 70%

16 martie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 Managerul general al dezvoltatorului Jules Verne Imobiliare, care face un bloc de 10 milioane de euro in Bucuresti, spune ca cele mai profitabile investitii pe piata autohtona sunt in prezent cele in domeniul IT si imobiliar.
"In Franta, rata profitului din real estate a ajuns la 3-4%, ceea ce este posibil sa se intample si aici peste 10 ani. Pentru moment insa, imobiliarele reprezinta una dintre cele profitabile investitii din Romania", spune George Doholici, director general al dezvoltatorului Jules Verne Imobiliare.
Compania va investi 10 milioane de euro intr-un proiect rezidential situat aproape de Piata Unirii din Bucuresti, fondurile urmand sa provina pe de o parte de la asociatii francezi ai companiei, dar si din credite bancare.
"In sase luni de la cumpararea terenului, pretul acestuia a crescut cu 70%, conform evaluatorilor bancari. Pentru noi, ar fi fost o afacere rentabila sa vindem terenul acum, sa luam banii si sa plecam. Dar noi nu vrem sa speculam, ci sa investim", completeaza George Doholici.
Terenul pe care se va construi incepand cu luna aprilie a acestui an blocul de locuinte are aproximativ 1.500 de metri patrati si a fost achizitionat in luna iunie a anului trecut. Doholici nu a dorit sa precizeze care a fost pretul de achizitie.
Blocul de locuinte va avea o suprafata desfasurata de 8.000 mp si 11 niveluri, dintre care doua subterane. Vor fi construite in total 47 de apartamente si 64 de locuri de parcare subterana. Apartamentele au suprafete construite intre 60 de metri patrati si 270 de metri patrati si un pret de vanzare estimat la 1.300 de euro pe metru patrat construit fara TVA.
"Pentru acest proiect avem ca tinta trei tipuri de clienti: persoane cu venituri medii si peste medie, firme multinationale sau cu capital mixt care vor locuinte pentru angajatii lor expatriati si investitori in real estate care nu cumpara apartamente pentru a locui in ele, ci pentru a le tranzactiona pe piata", precizeaza Doholici.
El mai spune ca Jules Verne Imobiliare va dezvolta pe viitor si alte proiecte de blocuri, amplasate in zonele Piata Victoriei si Mosilor, precum si imobile cu destinatie comerciala.
"Preturile apartamentelor in cladirile vechi ale Capitalei sunt deja prea mari si vor inregistra o stagnare sau o scadere pe termen mediu si lung. In schimb, terenurile situate in zone cu potential de dezvoltare vor avea o crestere exponentiala a pretului. Chiar si cartierele mai putin apreciate ale Bucurestiului, precum Colentina si Pantelimon, vor fi populate de blocuri noi, care vor avea preturi accesibile si pentru segmentul mediu", mai apreciaza Doholici.
Pe de alta parte, crede Doholici, zona de nord a Capitalei, in special Pipera, a ajuns aproape de saturatie din punct de vedere al dezvoltarilor imobiliare.
"Sunt deja unii dintre locuitori care au cumparat apartamente sau vile noi care vor acum sa le vanda. Infrastructura nu a tinut pasul cu dezvoltarea zonei si au aparut probleme pentru locuitori", adauga Doholici.
"Stiu ca visul oricarui roman este de a avea o locuinta sigura, confortabila si usor de intretinut", crede Doholici. Daca primele doua caracteristici se pot intalni la majoritatea proiectelor rezidentiale aparute in ultimul timp pe piata autohtona, crede el, intretinerea apartamentelor dupa constructie ii preocupa pe foarte putini dintre dezvoltatori.
"Strategia noastra este sa pastram legatura cu locatarii blocului pe toata durata de viata a constructiei, pentru ca tot noi vom asigura administrarea cladirii prin personal calificat", explica Doholici.
De asemenea, spune el, in cladire va fi instalat un sistem pe ventilo-convertoare care substituie cunoscutele centrale termice. Acelasi sistem va asigura vara aer rece in apartamente.
"Ca investitie, instalatia de ventilo-convertoare este cu 10-15% mai ieftina decat in cazul unei centrale termice normale. Ca si exploatare, consumul de gaz si de curent, pe perioada verii, este cu pana la 30% mai redus la sistemul pe care il vom monta in cladire", precizeaza Doholici, inginer constructor de meserie, care a studiat si lucrat in Franta.
El a participat, ca si angajat al unor firme de constructii, la dezvoltarea unor proiecte imobiliare importante de pe piata autohtona. Jules Verne Imobiliare este detinut in proportie de 70% de catre holdingul francez CIFE, care are o cifra de afaceri globala de peste 250 de milioane de euro.
George Doholici detine 10% din companie, restul de 20% din participatie fiind detinut de o firma franco-romana.
 
Spre clasa medie
* Primele proiecte rezidentiale dezvoltate pe piata romaneasca s-au adresat segmentului de lux
* Pe masura ce s-a redus cererea pentru proiecte din segmentul de lux, dezvoltatorii se orienteaza tot mai mult catre segmentul mediu
* Terenurile de la marginea oraselor sunt cele mai cautate pentru proiecte rezidentiale, cele din interior fiind tot mai greu de gasit si avand un pret tot mai ridicat
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Recomandarile analistilor imobiliari: vindeti toamna si primavara, cumparati vara si iarna Recomandarile analistilor imobiliari: vindeti toamna si primavara, cumparati vara si iarna
Vacanta de neuitat pentru castigatorul campaniei "Chiturile si silicoanele Ceresit te trimit in vacanta!" Vacanta de neuitat pentru castigatorul campaniei "Chiturile si silicoanele Ceresit te trimit in vacanta!"
Sapte din zece agentii se vor inchide - 04 August 2009 Sapte din zece agentii se vor inchide - 04 August 2009
Preturile la energie si gaze raman «batute in cuie» pana in iarna Preturile la energie si gaze raman «batute in cuie» pana in iarna
Un sfert de miliard de euro in imobiliare Un sfert de miliard de euro in imobiliare
Mio Technology si MiVia™ sustin competitiile de alergare RUNFEST 2017 Mio Technology si MiVia™ sustin competitiile de alergare RUNFEST 2017

Vezi mai multe articole