Imobiliarele pierd in toata Europa: Bucuresti - 25%, Varsovia si Sofia - 20% - 26 Ianuarie 2009

26 ianuarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Imobiliarele pierd in toata Europa: Bucuresti – 25%, Varsovia si Sofia – 20%
26 Ianuarie 2009
 
Toate pietele imobiliare din Europa Centrala si de Est sunt marcate de scaderi ale preturilor
 
Investitorii incearca sa restranga pierderile prin inghetarea proiectelor noi
 
Investitorii din toata regiunea ingheata proiectele imobiliare
 
Scaderi de preturi la apartamente pe toata linia, nu numai in Bucuresti, unde locuintele vechi de bloc s-au ieftinit cu aproximativ 25%, ci in toata Europa Centrala si de Est. "Este o scadere globala a tuturor pietelor acestei regiuni, ca urmare a crizei creditelor ipotecare de peste Ocean.
 
De exemplu, piata imobiliara din Polonia a inregistrat scaderi de 15-20%. Nu as putea spune ca vreuna din tarile din Europa Centrala si de Est resimte in mod mai drastic turbulentele", a declarat pentru Gandul Liviu Ureche, specialist imobiliar atestat international - Certified International Property Specialist.
 
In aceste conditii, investitorii imobiliari din regiune incearca sa contracareze criza din acest sector prin amanarea unor proiecte care au finantarea asigurata. Cat despre o eventuala revenire a pietelor la cresterile de preturi din anii trecuti, dupa ce perioadele dificile vor fi depasite, situatia nu mai este posibila. “Nu cred ca vom mai avea asemenea cresteri, totul va fi mult mai asezat si mai cugetat”, este de parere specialistul.
 
Perioada de asteptare
 
Pana la o asezare a preturilor, situatia incerta va mai dura. In Bulgaria, bunaoara, patronii agentiilor imobiliare estimeaza ca apartamentele nu se vor mai scumpi, dar nici nu vor mai inregistra scaderi semnificative. Pana acum, piata imobiliara de la sud de Dunare a scazut cu aproximativ 20% fata de inceputul anului trecut.
 
“Deocamdata, doar piata inchirierilor este mai activa. Lumea asteapta sa vada in ce directie merg lucrurile”, a declarat recent Mihail Chobanov, directorul unei companii imobiliare, la televiziunea publica bulgara. El se asteapta ca 2009 sa fie anul cumparatorilor cu bani, de pe o piata cu preturi atractive. In prezent, putinele tranzactii imobiliare se incheie la Sofia la preturi de 700-750 euro/metru patrat, fata de 900 euro/mp, la inceputul anului trecut, potrivit anunturilor agentiilor. Brokerii spun ca interesul pentru apartamentele in faza de proiect a scazut. Oamenii prefera mai degraba sa dea banii pe un apartament deja construit. 
 
Scaderi ale cererii se simt si in Serbia, dupa ce specialistii au prognozat ieftinirea apartamentelor, potrivit site-ului croat de analize financiare limun.hr. “Preturile de pe piata imobiliara din Serbia erau mult mai mari decat in tarile vecine, in mare parte din cauza cererii ridicate. Multi se asteapta ca preturile sa scada in curand, ca in Statele Unite. Agentiile imobiliare locale contrazic aceasta opinie generala, dat fiind deficitul mare de locuinte de pe piata, estimat la 100.000-200.000 apartamente”, comenteaza analistii.
 
In Bucuresti, preturile locuintelor vechi din toate sectoarele au scazut in 2008 cu 25%, ajungand la nivelul de 1.400 de euro pe metru patrat, de la valoarea de 1.875 de euro pe metru patrat inregistrata in luna ianuarie a anului 2008, potrivit Colliers. In ceea ce priveste preturile apartamentelor noi, acestea s-au apreciat cu 4%, ajungand la un nivel mediu de 1.700 de euro pe metru patrat.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

impozitele impozitele
Energie verde la Oradea: Cartierul Nufărul I ar putea fi încălzit cu apă din izvoarele geotermale de sub oraş Energie verde la Oradea: Cartierul Nufărul I ar putea fi încălzit cu apă din izvoarele geotermale de sub oraş
Cheltuielile pentru interfon se recupereaza de la fiecare apartament Cheltuielile pentru interfon se recupereaza de la fiecare apartament
670 de apartamente construite la Bucuresti de o companie estoniana 670 de apartamente construite la Bucuresti de o companie estoniana
Cadastrul agricol costa intre 2 si 10% din valoarea terenului Cadastrul agricol costa intre 2 si 10% din valoarea terenului
Casa Radio Casa Radio

Vezi mai multe articole