on

Importanta montarii corecte a parazapezilor pe acoperis

21 aprilie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Realizarea acoperisului unei case este cea mai importanta etapa a unei operatiuni de construire, dupa ridicarea zidariei si inchiderea structurilor din beton. Dupa finalizarea acestei faze, urmeaza inchiderea golurilor pentru ferestre, realizarea lucrarilor de hidroizolare si termoizolare, lucrarile la instalatii si amenajari interioare, care sa intregeasca casa pe care ti-ai imaginat-o. Insa, este esential ca, pentru a te bucura cat mai mult timp de viitoarea locuinta, sa tii cont de accesoriile pe care le montezi, pentru a avea un acoperis care sa reziste la intemperii si in fata precipitatiilor.

 

Necesitatea parazapezilor

 

Una dintre piesele necesare pentru orice invelitoare este accesoriul denumit parazapada. Acest tip de sistem are, in general, rolul de a preintampina dislocarea brusca (cu potential distructiv) a masei de zapada acumulata la nivelul acoperisului. Desi ai fi tentat sa crezi ca acest accesoriu mentine zapada pe acoperis, de fapt, parazapezile ajuta la controlarea acestui fenomen de cadere busca a zapezii, cauzat de supraincarcarea structurii acoperisului.

 

Elementele sistemelor de parazapezi

 

Elementele din cadrul sistemelor de parazapezi sunt diferite in functie de materialul din care sunt realizate acoperisurile. In cazul invelitorilor de tip tigla se recomanda utilizarea urmatoarelor elemente:


• parazapda ranforsata, un element confectionat din otel similar cu cel folosit la acoperis, este utilizat in zonele cu caderi mici de zapada, pe versanti de acoperisuri cu pante relativ mici (pana in 20 grade), cu dispunere la doua randuri si cu fixare in suportul lemnos de sub invelitoare cu suruburi de cel putin 70 mm lungime. Gofra de ranforsare, element unic pe piata, are rolul de a rigidiza elementul in plan logitudinal, imbunatatind comportamentul acestuia la incarcarea din zapada;


• opritorul de zapada, un element utilizat in sfartecarea masei de zapada depusa la nivelul acoperisului, are rolul de a impiedica distrugerea elementelor constructiv/arhitecturale;


• grilajul parazapada face parte din gama profesionala a sistemelor de parazapezi. Acesta ofera siguranta, datorita fixarilor mai ferme in planul acoperisului, cu posibilitatea de a mentine cantitati insemnate de zapada, cu scopul topirii si desfacerii controlate a acesteia.

 

Pentru sistemele de invelitori plane se utilizeaza sisteme de parazapada cu bare rotunde, o solutie optima pentru zonele cu caderi masive de precipitatii sub forma de ninsoare. Fixarea in planul invelitorii se realizeaza prin intermediul consolelor de falt cu prindere pe falt fara gaurirea sistemului de invelitoare. Barele cu sectiune circulara au o capacitate sporita la incercarile mecanice si la incarcarea din zapada.

Sistem parazapezi consola + grilaj pentru tigla metalica - modul 350 mm
    
     

 


Montarea parazapezilor

 

Cazul cel mai des intalnit este fixarea gresita pe structura acoperisului in cazul tiglei din tabla de otel. Este recomandat ca alegerea sistemului de parazapada, numarul elementelor si dispunerea lor se faca in urma unui calcul de incarcari pliat pe structura casei. Mai mult decat atat, toate acestea, dar si elementele de rezistenta si zona de cadere zapada trebuie analizate de catre un specialist in proiectare si rezistenta. In linii mari, toate sistemele de parazapada se monteaza deasupra liniei de sprijin a structurii de acoperis pe amprenta casei (pe sau deasupra liniei cosoroabei), pentru a proteja iesirea in consola a portiunii de streasina. De preferat, se va monta parazapada deasupra unei ferestre de mansarda, cos fum, lucarne, in general deasupra oricarei structuri aflate la nivelul acoperisului.

 

Mai exact, consolele suport se vor fixa la o distanta de maxim 800 mm intre ele, pe zona de concavitate a panoului profilat. Fixarea se va realiza cu holzsurub care sa permita ancorarea ferma in suportul lemnos, iar capetele tronsoanelor de grilaj se vor conecta inte ele cu piesa de conectare. Acestea trebuie dispuse liniar, unul in prelungirea celuilalt.

 

Alegerea unei parazapezi pentru sezonul rece te poate scuti de cheltuieli ulterioare, cauzate de deformarea unor elemente si inlocuirea acestora. De aceea, Wetterbest a venit in intampinarea celor care isi construiesc case, cu doua tipuri de sisteme de parazapezi profesionale: tip grilaj cu fixare pe invelitoare din tigla metalica si tip tubular cu fixare pe invelitori plane (Wetterbest Click & Wetterbest Faltz). Mai multe detalii despre oferta Wetterbest si montarea produselor vei gasi aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

INVELITORI: Sindrile din lemn INVELITORI: Sindrile din lemn
Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla
Mansarda - un loc doar al tau Mansarda - un loc doar al tau
Acoperisul - sistemele parazapada Acoperisul - sistemele parazapada
Importanta burlanelor pentru acoperis Importanta burlanelor pentru acoperis
Panouri de gard metalice: o investitie pe termen lung Panouri de gard metalice: o investitie pe termen lung

Vezi mai multe articole