Importurile de mobila vor creste in acest an cu 20%

23 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Importurile de mobila vor creste in acest an cu circa 20%, cauzele principale fiind scumpirile care se prefigureaza la utilitati, materii prime si materiale, ne-a declarat Aurel Rizea, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). El a adaugat ca in ceea ce priveste productia si exportul produselor de mobilier, in acest an se estimeaza o evolutie asemanatoare cu cea din 2005.
 
Exportul romanesc de mobila se situeaza intre 70-75% din productia de mobila realizata, fenomen ce arata ca aprecierea „brutala” a monedei nationale comparativ cu valuta influenteaza negativ rezultatele acestora, asa cum s-a intamplat in cursul anului 2005. Reorientarea exportatorilor de mobila spre alte piete de desfacere cu posibilitati reale de absorbtie (Federatia Rusa, Ucraina) este ingreunata de taxele vamale de import ale acestor tari, care nu s-au reglementat. O alta problema majora a industriei mobilei este migrarea fortei de munca spre alte sectoare de activitate mai atractive sau in strainatate. „Producatorii de mobila cu activitate de export intre 60-100% au fost afectati de scaderea brusca a monedei europene cu 12-14% in anul 2005 si resimt in continuare o diminuare corespunzatoare a incasarilor in lei si o presiune asupra costurilor de productie greu de suportat. O parte dintre acestia si-au restrans activitatea, iar altii au renuntat la comenzi”, a spus Aurel Rizea.
 
Cum a decazut industria romaneasca a mobilei
Din a treia tara mare producatoare si exportatoare de mobila din lume, Romania a ajuns pe un rusinos loc 35. Alaturi de alte ramuri ale economiei romanesti, industria de prelucrare a lemnului detinea, pana in 1989, o pondere importanta atat in ceea ce priveste produsele destinate pietei interne, cat si pentru export. Dupa decembrie ’89 industria mobilei a cunoscut o grava recesiune - exporturile au scazut considerabil, iar piata interna a fost invadata de produse straine.
„Tarile invecinate, foste socialiste, care au aderat la UE in 2004 au fost sprijinite sa evolueze mai rapid, in special Polonia si Cehia, care ocupa locuri mai bune in clasament”, a explicat Rizea. El a adaugat ca lipsa fondurilor necesare dezvoltarii industriei lemnului - investitiile in domeniul fabricarii mobilierului facandu-se prin achizitionari succesive de echipamente si utilaje – au condus la o stare ingrijoratoare: “sunt putini fabricanti de mobila care investesc sume mari in extinderea sferei de activitate, pentru dezvoltarea de noi capacitati sau pentru cumpararea unor intreprinderi existente, din cauza marjei de profit reduse”.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Preturile apartamentelor vechi au crescut cu aproape 50% Preturile apartamentelor vechi au crescut cu aproape 50%
Masuri de protectie pentru folosirea drujbei Masuri de protectie pentru folosirea drujbei
Contoarele de gaz, o bomba cu ceas Contoarele de gaz, o bomba cu ceas
ARACO: Programul ARACO: Programul "Prima Casa" trebuie dedicat constructiei de locuinte noi - 08 Iulie 2009
Agentii imobiliari cer incurajarea creditelor Agentii imobiliari cer incurajarea creditelor
Ce acte trebuie schimbate cand te muti in alt oras Ce acte trebuie schimbate cand te muti in alt oras

Vezi mai multe articole