on

Imprejmuirea cu panouri bordurate - Variante de construire

08 octombrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre lucrarile cu o importanta majora pe care o realizam dupa momentul achizitionarii unui teren, indiferent daca pe acesta va fi construita o casa sau va fi utilizat in alt scop, este delimitarea proprietatii. Lucrarea este importanta deoarece individualizeaza terenul, poate costa destul de mult si necesita o autorizatie de construire. Din aceste motive, este necesara o minima planificare a timpului pentru realizarea documentatiei de autorizare, obtinerea avizelor si a autorizaţiei, plus angajarea echipei care va ajuta la executarea lucrarii. Pentru solutiile mai complexe, care impun ridicarea unui gard masiv, operatiunea va fi mai dificil de realizat fara o echipa foarte bine inchegata. Daca discutam despre solutii de imprejmuire „usoare”, lucrurile pot fi realizate mult mai rapid si cu un efort minim.

 

Cu aceste ultime solutii in vedere, vom discuta in articol despre imprejmuirea realizata cu panouri de gard, panouri bordurate din otel.

Aceste tipuri de panouri sunt livrate intr-o gama larga de dimensiuni, cu o inaltime cuprinsa intre 1 metru si 2,5 metri, la o latime de 2500 mm. Ochiul plasei de sarma este de 200x50 mm, in zona proptelei 100x50 mm, iar diametrul sarmei este de 4,5 sau 5 mm, in functie de tipul constructiv al panoului.


In afara imprejmuirilor importante, pot fi realizate inclusiv diverse compartimentari interioare ale curtilor, cum ar fi delimitarea zonei de rezervate pentru cresterea pasarilor sau a altor zone functionale ale curtilor. Din punct de vedere al finisajului plasei, poate fi executie zincata, vopsita in culoarea verde RAL6005 sau acoperite cu PVC verde. La cerere, variantele finisate cu vopsea pot fi livrate intr-o alta culoare decat cea standard, conform paletarelor.

Montarea acestui tip de panouri pentru realizarea imprejmuirii este destul de simpla si consta in doua operatiuni principale: fixarea stalpilor si montajul panourilor pe acesti stalpi.

Stalpii utilizati au o inaltime mai mare decat panourile de gard din simplul motiv ca acestia trebuie introdusi in sol la o adancime de 400-600 mm si asigurata betonarea lor pentru a putea sustine întregul gard. Pentru cazul panourilor cu inaltimea de 2 metri (mai exact 2,03 metri) este nevoie de un stalp cu inaltimea de 2,6 m. Prin urmare, diferenta dintre cele doua cote, de 570 mm, va fi utilizata pentru fixare in sol si eventual o mica bordura intre sol si panoul bordurat.

Din punct de vedere al modului de fixare al panoului pe stalp, exista mai multe variante constructive:

  • Stalpi dreptunghiulari cu cleme de prindere metalice
  • Stalpi rotunzi cu cleme de fixare metalice
  • Stalpi sudati prevazuti cu cleme de tip click
  • Stalpi sudati cu cleme speciale fixare cu clesti dedicati
  • Stalpi cu sistem de prindere cu carlige

Asadar, primele operatiuni dupa achizitionarea materialelor necesare conform tipului de structura aleasa sunt: trasarea terenului pentru imprejmuire, saparea unor gropi de 20x20x50 cm si pozitionarea stalpilor. Distanta dintre stalpi poate varia, in functie de tipul de stalp ales, intre 230 si 260 cm. Aici, o conditie este tipul sistemului de imbinare si cel de fixare pe stalp.

Odata fixati stalpii, se poate trece la pasul următor, respectiv fixarea pe acestia a panourilor de gard bordurate. Operatiunea va fi efectuata conform tipului de stâlp, cu clemele specifice, cu sau fara o imbinare a panourilor de gard alaturate. In general secventa de lucru este urmatoarea: fixare stalpi, fixare panou, betonare pentru variantele de stalpi care implica fixarea pe sistemul special al stalpului si mai putin la variantele cu cleme metalice dreptunghiulare sau rotunde la care se pot fixa definitiv stalpii, iar apoi panourile de gard.

O alta optiune este incastrarea panourilor in strat de beton, o bordura in partea inferioara a acestora, pentru a proteja perimetrul de eventuale sapaturi create de animalele din interiorul sau din exteriorul curtii.

Sistemul de imprejmuire cu panouri bordurate se preteaza atat pentru terenuri drepte, cat si pentru terenuri in panta. Este usor de montat si asamblat la fata locului de catre o echipa formata din minimum doua persoane. Fiind vorba despre un gard din sarma de otel, acesta nu poate asigura si intimitatea spatiului interior al curtii, dar permite adaugarea unor plase sau panouri mai putin transparente (policarbonat). Imprejmuirea este ideala pentru institutii si delimitari de spatii industriale, pentru santiere sau alte obiective publice sau private. Rezista foarte bine in timp si nu necesita lucrari de intretinere semnificative. Dupa ani buni de utilizare, poate avea nevoie de o revopsire, in cazul in care finisajul initial va fi afectat de trecerea timpului si de actiunea mediului exterior.

 

Schimbarea gardului e o decizie importantă iar Forumul Misiunea Casa reprezintă locul ideal unde puteți afla răspunsurile dorite! Discuția integrală, o puteți citi aici!

​​​​​​

Întrebarea Forumistului M. ”Ne-am hotărât să schimbăm gardul la stradă și am optat pentru cel din placi de beton. Gardul va avea 2mh. Este necesară o fundatie? Daca da, ce dimensiune? Fiind destul de înalt gardul, hotărâsem să renunțăm la acea bordură, mai ales ca cel care ne monteaza gardul zicea ca o sa vină puțin in pământ și că o sa prinda in ea 2cm din prima placa. Cat de mult ajută acea bordura la susținerea gardului? Am citit pe internet că, sustinerea gardului se poate face si doar pe stalpi,nefiind necesara o fundatie. Cel care pune gardul zice ca merge în pământ cu acea bordură 20cm. La 2 mh gard cât trebuie să intre in pământ stâlpii de susținere?Se poate face bordura si dupa montarea gardului?

Mulțumesc frumos,aștept sfaturile dumneavoastră!”

 

Răspunsul Specialistului Decebal_S. ”La orice tip de gard, fundatia stalpilor este foarte importanta. Cu atat mai mult la gardul cu panouri din beton prefabricat, care este un gard greu. Sunt doua aspecte ce trebuie luate in considerare: adancimea fundatiei stalpilor de gard si forma fundatiei.

Adancimea fundatiei ar trebui sa fie minim adancimea de inghet din zona climatica respectiva (sa zicem, minimul 0,7 m - exista tabele cu adancimea de inghet, functie de zona geografica).
Forma fundatiei (a sapaturii pt. fundatia stalpului) este, de obicei, in viata reala, de forma conica sau tronconica, cu varful in jos. Ideal ar fi sa fie cilindrica sau paralelipipedica, daca se poate chiar evazata putin la partea de jos. La inghet-dezghet repetat, chiar daca se respecta adancimea minima de fundare, o fundatie conica (cu varful in jos) poate fie expulzata, incet-incet, din pamant.
De cele mai multe ori, din nestiinta si/sau pentru economie de beton, fundatiile stalpilor de gard NU sunt realizate corect.
Daca fundatiile stalpilor gardului sunt incorect executate, in timp, apar inclinari aleatoare ale stalpilor si, la limita, la inclinari mari, unele panouri de gard pot iesi din profilul "H" al stalpilor. O fundatie corect executata costa ceva mai mult, dar contribuie la durabilitatea gardului si la comportarea corecta in timp.”

 

 

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Serban G

28 septembrie, 09:06


Servus!

Doresc sa imprejmuiesc un teren intravilan in Ciorogarla,Ilfov(langa capital,in vestul sau)Dimensiuni laterale cca 70 m ,respective 45 ml,iar la strada cca 20 ml.

Gardul lateral sa fie din panouri bordurate de 1700x2500mm,fir de cca 3,5 mm grosime.,Lateralele gardului fara soclu de ciment,dar cu stalpii din tevi rectangulare 60x40mm/2,5 mm grosime,incimentati in pahar ciment.

La strada soclu de ciment inalt de cca 39 cm,si doua porti,una pietonala de 1m latime si alta auto de 3m.Cei 16 m gard fata asi face cu panouri bordurate de 1,5 m inaltime ,dar astept si alte sugestii nu prea scumpe.

Deci avand in vedere cele de mai sus rog recomandati -mi un constructor de gard serios,cu preturi rezonabile.

-cat costa numai manopera pe ml gard,la gardurile laterale si separate la gard fata?

Rog raspuns detaliat prin email!

Va multumesc!

Cu stima,


Alte articole

Tabla decupata - noul trend in materie de garduri si porti Tabla decupata - noul trend in materie de garduri si porti
RENOVAREA ZIDURILOR EXTERIOARE - Rezistent, frumos si usor de realizat RENOVAREA ZIDURILOR EXTERIOARE - Rezistent, frumos si usor de realizat
Coama Gard - Ce este si cum se monteaza Coama Gard - Ce este si cum se monteaza
Construirea gardului: 4 motive pentru care sa alegi un gard din sipci metalice Construirea gardului: 4 motive pentru care sa alegi un gard din sipci metalice
Tipuri de gard pentru intimitatea familiei tale Tipuri de gard pentru intimitatea familiei tale
Gard din panouri de lemn Gard din panouri de lemn

Vezi mai multe articole