In afacerile imobiliare suntem mai tari ca bulgarii

18 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un plasament imobiliar in Romania, ca si in Bulgaria, in ultimele luni ale anului 2006, trebuie facut tinand cont de perspectiva integrarii in Uniunea Europeana. Sigur este ca Romania este deja "integrata" in privinta preturilor de pe piata imobiliara, comparabile cu cele din tari membre ale UE. Cum tara noastra respecta evolutiile pietelor imobiliare din tarile care au intrat in UE, specialistii estimeaza si la noi o revenire la normal, dupa o perioada de efervescenta continua a preturilor.
Comparatiile intre performantele economice ale Romaniei si Bulgariei sunt frecvente, data fiind aderarea la UE in acelasi timp a celor doua tari, dar si a pozitionarii geografice asemanatoare in comparatie cu Occidentul. Un studiu realizat de catre compania Eurisko mizeaza pe potentialul mult mai mare al Bucurestiului, comparativ cu Sofia.

Bucurestiul surclaseaza net Sofia
"Toate segmentele pietei imobiliare sunt mult mai dezvoltate la noi – incepand cu spatiile de birouri, unde stocul total al Sofiei este de patru ori mai mic decat cel al capitalei noastre si, surprinzator, rata de neocupare este cu 10% mai mare", potrivit specialistilor de la Eurisko. Stocul cladirilor pentru birouri din Bucuresti insumeaza anul acesta in jur de 750.000 mp, in timp ce la Sofia – 145.000 mp. O dinamica mai buna are Bucurestiul si in privinta spatiilor comerciale care, potrivit Eurisko, se ridica la nivelul de 250.000 mp, fata de 111.000 mp, in cazul Sofiei. "Doar spatiile industriale sunt comparabile, daca ne raportam la anul trecut, insa estimarile pentru anul acesta nu se anunta prea mari pentru Sofia", sunt de parere specialistii de la Eurisko. Astfel, daca anul trecut, stocul de hale si depozite din Bucuresti depasea cu 75.000 mp nivelul de la Sofia, diferenta a crescut pana la 180.000 mp, in 2006. In plus, Romania a beneficiat anul trecut de un nivel al investitiilor straine directe de trei ori mai mare decat vecina din sud. Pentru anul acesta, se asteapta ca diferenta sa creasca in favoarea Romaniei, estimarile pentru tara noastra situandu-se in jurul a peste 6,7 miliarde de euro.

Ce ne invata "lectia letoniana"
Chiar inainte de aderare, preturile de pe piata imobiliara din capitala Letoniei, Riga, sarisera in aer, cu accente in centrul vechi al orasului, unde locuintele ajunsesera sa coste dublu, in timp ce, in restul orasului, preturile avansasera cu 50%. Panica a fost principala cauza a acestei explozii de preturi, multi preferand sa cumpere de teama ca nu o vor mai putea face dupa integrare. "Dupa momentul aderarii, preturile s-au stabilizat sau au inregistrat mici scaderi, in toate tarile care au intrat in UE", ne-a declarat Liviu Ureche, Certified International Property Specialist. Un apartament intr-un complex rezidential modern din Bucuresti se vinde astazi cu 850–1.500 euro/mp intr-o zona semicentrala, pe cand in centru si zona de nord preturile urca pana la 2.500 euro/mp. In mod asemanator, cele mai mari preturi in Riga sunt pentru apartamentele noi din centrul istoric, cu un nivel mediu de 4.500 euro/mp, potrivit unui studiu realizat de catre agentia imobiliara letoniana Latio. Metrul patrat intr-un bloc "comunist" din Bucuresti costa in medie 1.100 euro, valoare comparabila cu cea inregistrata la Riga. Cert este ca locuintele din blocurile vechi au inregistrat cea mai mare scadere pe pietele imobiliare ale tarilor intrate in UE, explica analistii. "Cu cat se va exagera mai mult in perioada preaderare pe segmentul apartamentelor vechi, cu atat caderea va fi mai brusca intr-o perioada scurta de timp. Acesta este singurul segment al pietei imobiliare romanesti cu un nivel exagerat al preturilor", a conchis Liviu Ureche.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apa Nova Bucuresti, somata sa reduca tarifele la apa si canalizare Apa Nova Bucuresti, somata sa reduca tarifele la apa si canalizare
\ \"Case care plang\" la Anuala de Arhitectura
Se redescopera farmecul bucatariilor traditionale Se redescopera farmecul bucatariilor traditionale
Sapte banci, luate de guler in Prima Casa - 12 Februarie 2009 Sapte banci, luate de guler in Prima Casa - 12 Februarie 2009
Cine va plateste aparatele arse Cine va plateste aparatele arse
Romanii s-au inghesuit la imprumuturi ipotecare Romanii s-au inghesuit la imprumuturi ipotecare

Vezi mai multe articole