Incalzirea electrica prin pardoseala este... un moft?

25 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incalzirea electrica prin pardoseala este o alta alternativa la sistemele traditionale de incalzire. Ea poate fi folosita ca sistem principal de incalzire sau ca supliment al acestuia.
 
Cladirile care sunt echipate cu astfel de sisteme trebuie sa aiba pierderi mici de caldura, deci sa fie bine izolate termic. In cazul in care constructia nu este bine izolata si pardoseala nu poate acoperi necesarul de caldura atunci este recomandat sa se adopte un sistem mixt, completand, la nevoie, cu alte surse de caldura. Totusi, pentru o eficientizare a caldurii consumate este indicat ca termoizolarea locuintei sa fie primul aspect pe care sa-l aveti in vedere.
 
Acest sistem de incalzire in pardosela, poate fi compus din cabluri sau din plase electrice. Ultima varianta este indicata in cazul pardoselilor calde (parchet), in spatii nu foarte inalte (apartamente de bloc, vile sau case cu camerele de inaltime mica si medie: 2,5 m ~ 3,5 m).
 
Pentru situatiile in care inaltimea camerelor este mare, acest sistem devine ceva mai scump din punct de vedere al consumului energetic si in aceste cazuri se utilizeaza o sapa "cu acumulare", a carei grosime are intre 15 si 17 cm.
Sistemul de incalzire in pardoseala este compus din cablu incalzitor sau covoras incalzitor, banda de fixare, termostat cu senzor de ambient si senzor pentru pardoseala.
 
Realizarea unor instalatii electrice improvizate, fara un control tehnic profesionist, prezinta riscuri mari de aparitie a unor accidente, ca incendiile sau electrocutarile. Daca va hotararti sa montati acest sistem de cabluri pentru o incalzire in pardoseala adecvata, trebuie sa aveti in vedere izolarea termica si hidrofuga a acesteia.
 
Izolatia termica poate fi realizata cu placi din poliestiren expandat, care au rolul de a reduce cat mai mult pierderile de caldura prin sol. Inainte de montarea si fixarea in holtzsuruburi a placilor din polistiren, toata pardoseala se acopera cu o folie groasa din polietilena, care va impiedica difuzia vaporilor de apa. Deasupra placilor din polistiren expandat sau direct pe sapa din beton sau ciment se aplica o plasa din fibra de sticla pe care vor fi prinse cablurile electrice incalzitoare.

Tehnica de dispunere a cablurilor incalzitoare are la baza acoperirea eficienta a intregii suprafete a pardoselii, fara ca un cablu electric sa vina in contact direct sau sa se suprapuna cu un altul.
Dupa fixarea cablurilor, suprafata se acopera cu o sapa speciala – un amestec de nisip si ciment. Aceasta sapa trebuie sa aiba o grosime de circa 3-4 cm si sa preia toate denivelarile formate de cablurile electrice. Cablurile de incalzire in pardoseala se alimenteaza la tensiunea de 220V, dar exista posibilitatea de alimentare si la tensiunea de 380V.

Materialele de finisaj precum gresia, parchetul, mocheta, linoleumul etc. vor fi montate dupa ce sapa este complet uscata. Se poate utiliza aproape orice material de finisaj, avand in vedere faptul ca temperatura maxima a pardoselii nu depaseste 29° C. In functie de nevoile specifice ale fiecarei zone – baie, bucatarie, balcon, dormitor –, putem utiliza cabluri cu putere mai mica sau mai mare de incalzire.
In ceea ce priveste pardoseala, nu exista tipuri de gresie contraindicata, dar, in schimb nu orice parchet poate fi utilizat. De obicei este specificat de catre producator daca respectivul tip de podea se preteaza intr-un sistem electric de incalzire in pardoseala. Inainte de montarea parchetului, instalatia de incalzire in pardoseala va fi mentinuta in functiune timp de doua saptamani, fara intrerupere, la parametrii proiectati. Dupa montaj, instalatia va ramane oprita timp de 48 de ore, dupa care se poate trece la exploatarea normala. Daca pentru pardoseala folositi materiale dure, gresie sau marmura, instalatia de incalzire in pardoseala se va mentine oprita timp de 7 zile, dupa montaj.
Nu acoperiti o  pardoseala din gresie cu o mocheta : emisia de caldura din incapere se va injumatati).
 
Consumul de energie electrica pare a fi singurul dezavantaj al acestui tip de incalzire. Totusi, acesta este relativ redus – intre 20-30 W/mp –, ceea ce, in comparatie cu alte sisteme de incalzire (cele traditionale, spre exemplu), poate fi avantajos. In plus, pentru reducerea costurilor, in cazul utilizarii instalatiilor electrice de incalzire in pardoseala, se pot utiliza contoare electrice cu dublu tarif. Alimentarea cu energie electrica se poate face in timpul noptii, cand pretul enegiei este, in functie de planul tarifar ales, mult mai mic.
 
Pentru realizarea unui consum mic de energie electrica, se monteaza un termostat cu sonde de pardoseala, care porneste si opreste automat instalatia de incalzire in pardoseala, in functie de temperaturile prescrise.
 
Dupa deconectarea sistemului, cantitatea de caldura inmagazinata in timpul noptii – in cazul inglobarii cablurilor de incalzire intr-o sapa de 3-4 cm – este suficient de mare pentru a asigura o temperatura confortabila in casa, pentru o perioada de 8-10 ore.
Sistemul de incalzire electrica prin pardoseala este similar cu cel folosit la incalzirea prin pereti. Dar despre acesta o sa vorbim saptamana viitoare.
 
 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Reglarea presiunii apei intr-o centrala de apartament Reglarea presiunii apei intr-o centrala de apartament
Eficientizarea consumului de energie termica pe perioada iernii Eficientizarea consumului de energie termica pe perioada iernii
Sobele rusesti Sobele rusesti
Despre pompe de caldura Despre pompe de caldura
Top 5 cele mai indragite stiluri de seminee Top 5 cele mai indragite stiluri de seminee
Primele sfaturi din 2018 (II): “Care suporturi sunt cele mai avantajoase ca pret pentru incalzirea prin pardoseala?” Primele sfaturi din 2018 (II): “Care suporturi sunt cele mai avantajoase ca pret pentru incalzirea prin pardoseala?”

Vezi mai multe articole