Incalzirea la aragaz - metoda de a arunca "intretinerea" in carca vecinilor - 06 Februarie 2009

06 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incalzirea la aragaz – metoda de a arunca “intretinerea” in carca vecinilor

06 Februarie 2009

 

 

Factura la gaze este “la comun” si se imparte la numarul de locatari ai asociatiei

 

 

„Pun pe aragaz o caramida sau si-au facut arzatoare pe care le muta din camera in camera”, explica Mihai Mereuta, de la Liga “Habitat“

 

 

RADET anunta facturi mai mici in ianuarie, datorita economiilor facute de locatari

 

 

Desi facturile la caldura n-au crescut fata de anul trecut, 70 la suta dintre proprietarii de apartamente opresc repartitoarele si prefera sa se incalzeasca la aragaz. Potrivit presedintelui Ligii asociatiilor de proprietari Habitat, Mihai Mereuta, “foarte multe familii, speriate ca nu mai au bani sa-si mai plateasca facturile la intretinere, tin repartitoarele inchise si se incalzesc cu gaze. Pun pe aragaz o caramida sau si-au facut arzatoare pe care le muta din camera in camera. Acestea sunt extrem de periculoase pentru ca furtunul se uzeaza si exista oricand pericol de explozie. La cei care se incalzesc cu gaze, mirosul se simte de cand intri pe scara blocului. Ar trebui contoare individuale si pentru gaze, ca sa nu mai platesca vecinii pentru aia care se incalzesc cu gaze ca sa faca economii”.

 

 

Fenomen: creste factura la gaz – scade cea la termoficare

 

 

La solutia cu arzatorul mutat din camera in camera sau caramida pe aragaz recurg cei care n-au consumul de gaze contorizat iar factura se imparte la toti proprietarii dintr-un bloc.

 

 

Daca ar tine repartitoarele deschise, atunci numai pentru o singura gigacalorie consumata ar trebui sa plateasca 119 lei in timp ce pentru gaze factura este de maximum 6 lei, pe luna de persoana. Pentru incalzirea unui apartament cu patru camere se consuma cam 2,5 gigacalorii, ceea ce ar insemna o factura, numai pentru caldura, de 300 de lei. Daca acelasi apartamente este incalzit cu “arzatorul sau caramida pe aragaz”, atunci proprietarul plateste pentru gaze doar 30 de lei (in cazul in care la plata sunt trecute 5 persoane) si o suma putin mai mare pentru caldura inregistrata de repartitoare.

 

 

Potrivit administratorilor de bloc, facturile la gaze pentru o singura scara s-au dublat in trei luni de iarna. “Asta nu inseam2na ca oamenii fac mai multa mancare, ci se incalzesc cu gaze. In noiembrie, factura a fost de 500 de lei pentru o scara de bloc iar in ianuarie a venit 700 de lei. Pe masura ce a crescut factura la gaze, au scazut consumurile de caldura in apartamente. S-a ajuns ca la un apartament de patru camere caldura sa fie de 50 de lei, cam cat au de platit ceilalti proprietari pentru gaze”, ne-a povestit administratorul unui imobil de pe Soseaua Stefan cel Mare.

 

 

2.600 de asociatii cu datorii, in Bucuresti

 

 

Directorul general al Regiei Autonome de Distributie a Energiei termice (RADET), Virgil Ramba, spune ca teama de facturi este nejustificata. „Pe ianuarie, facturile la apa calda menajera si caldura vor fi chiar mai mici cu cateva procente fata de anul trecut. Acum inca se mai citesc consumurile si n-am o cifra exacta, dar din centralizarile facute pana acum reiese ca vor fi facturi mai mici. Scaderea facturilor provine si din economiile facute de populatie”.

 

 

Potrivit directorului Virgil Ramba, aproape jumatate dintre asociatiile de proprietari au datorii la RADET.

 

 

Acesta ne-a declarat ca din cele 2.600 de asociatii cu datorii, 800 au fost actionate in judecata pentru facturi neachitate de zeci de miliarde de lei vechi. “Acum, pentru neplata, a fost oprita total furnizarea apei calde menajere la alte 200 de asociatii de proprietari, la 30 a fost oprita si caldura si urmeaza alte 20 de asociatii. Restantele acumulate de acestea se ridica la peste 3 milioane de lei noi. Ca sa nu le oprim apa calda si caldura, trebuie sa vina la noi sa-si reesaloneze datoriile si sa respecte termenele pentru plati”, ne-a mai precizat Virgil Ramba.

 

 

INFO PLUS

 

 

Plafonare „generoasa”

 

 

La ultima sedinta de anul trecut, guvernul a plafonat indemnizatia pentru cresterea copilului la 4.000 de lei. Premierul Boc a afirmat ca legea "este una dintre cele mai generoase din Europa". El a explicat ca, in tarile UE, mamele primesc indemnizatie intre patru si opt luni, in timp ce in aceasta se acorda doi ani.

 

Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bucuresteni cu piscina in apartament Bucuresteni cu piscina in apartament
Subventia pentru case, maximum 20.000 de euro Subventia pentru case, maximum 20.000 de euro
Urbanism, urbanism, da Urbanism, urbanism, da"™ sa stim si noi!
Secretul scumpirii locuintelor Secretul scumpirii locuintelor
De cinci ori mai multe tranzactii imobiliare in 2007 De cinci ori mai multe tranzactii imobiliare in 2007
Programul Programul "Prima Casa" este blocat de la 1 ianuarie! Bancile returneaza dosarele

Vezi mai multe articole