Incalzirea prin pereti

12 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O modalitate eficienta si estetica de obtinere a confortului termic dorit pentru locuinta dumneavoastra este cea bazata pe incalzirea prin pereti. Este adevarat, acest tip de incalzire are si un mare dezavantaj: sistemul este ceva mai costisitor decat caloriferele sau sobele
conventionale.
 
Avantajul pricipal al acestei modalitati de incalzire consta in distributia uniforma a temperaturii in incapere, deci un profil omogen de temperatura intre pardoseala si tavan prin intermediul caldurii radiante confortabile din perete. Pentru o marire a suprafetei de incalzire, indicata mai ales in cazul incaperilor cu o suprafata foarte mare, este indicata imbinarea incalzirii prin perete cu cea prin pardoseala.
 
Pentru acest tip de climatizare pot fi folosite si surse alternative de energie, cum ar fi caldura solara, pompe de caldura, colectori la pamant etc.
 
Foarte utila este ajustabilitatea rapida prin faze scurte de incalzire pentru tencuiala peretelui, respectiv sistemul cu element climatic au o greutate mai redusa in comparatie cu cantitatea de sapa a pardoselii.
 
Sistemele de incalzire electrica prin pardoseala bazate pe cabluri electrice sau plase electrice pot fi aplicate si pe perete, realizandu-se astfel asa-zisii "pereti calzi".
 
Principiul este oarecum asemanator celui de montare in pardoseala, diferind grosimile si compozitia straturilor aplicate.
 
In cazul incalzirii in perete bazate pe conducte montajul se face in functie de tipul materialului din care este construita cladirea.
 
Daca se foloseste si placa de izolatie, se monteaza mai intai pe pertii exteriori o placa de fundare cu sina integrata de fixare a conductei si cu dispozitiv uscat de amorsare. In cazul peretilor masivi ea se prinde cu ajutorul diblurilor, iar la constructiile din lemn, cu saibe patrate. La sina de fixare se ataseaza o conducta care porneste de la repartitorul sistemului de incalzire si ajunge la canelurile prevazute în proiect. Pentru fixarea returului pe placa de fundare sunt prevazute bride de retinere. Suprafata corespunzatoare instalatiei montate in perete se tencuieste cu tencuiala ecologica pentru incalzire, aceasta avand rolul grundului (brut) la tencuiala. In stratul ultim de tencuiala (fin) - se recomanda tencuiala din var cu ciment.
 
In cazul in care peretii nu au placa de izolatie se procedeaza la fel, numai ca in locul placii de fundare se fixeaza doar sina de fixare pe peretele corespunzator.
Montarea cu placa de izolatie este recomandata mai ales in cazul cladirilor masive, facute de exeplu din caramizi inalte, cu goluri verticale si care nu au termoizolatrie exterioara. In acest caz, placa de fundare realizeaza o termoizolatie intre zidarie (masa de acumulare) si tencuiala ecologica (buna conducatoare de caldura). Prin placa de fundare caldura este condusa mai intai in camera, iar dupa incalzirea uniforma a tencuielii este folosita si masa de acumulare a caramidei. O termoizolatie interioara completa ar duce la pierderea masei de acumulare si la scaderea temperaturii in anumite zone ale cladirii.
 
In cazul cladirilor cu structura portanta din lemn si umpluta cu zidarie (casa din elemente prefabricate sau mansarde), placa de fundare reprezinta un suport ideal pentru tencuiala si constituie totodata placa de montaj pentru instalatie de incalzire prin pereti. Ea poate fi folosita atat in locul placilor de gips-carton sau al celor din fibra cu gips, cat si montata pe acestea. Folosind aceasta modalitate, instalatia de incalzire poate montata si in pantele acoperisului (la mansarde).
 
Sistemul de incalzire montat fara placa izolanta este indicat atunci cand peretele exterior are deja o valoare K foarte joasa sau cand a fost deja facuta in partea interioara a peretelui exterior o termoizolatie care poate fi tencuita (placi pentru constructii usoare din talas, pluta, ytong etc). La cest tip de instalare trebuie respectate cateva reguli. In cazul placilor izolante interne, cum este pluta,trebuie aplicata inaintea montajului sinei de fixare a conductei si inaintea montarii conductei, o punte de aderenta (un lipici) pentru tencuiala. In cazul termoizolatiilor interioare din placi pentru constructii usoare, talas, sau in cazul peretilor masivi, dupa montarea sinei de fixare si a conductei se adauga un strat de amorsa din ciment pentru aderenta tencuielii. Pentru fixarea eficienta a tencuielii, acest strat de amorsa trebuie sa fie perfect uscat.
 
O astfel de modalitate de incalzire, prin perete, este indicata atunci cand va ridicati o casa noua. Pentru o eficienta maxima este bine ca sistemul sa fie prevazut in proiectul initial al locuintei.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

George

02 ianuarie, 22:42

Va salut. Imi plac provocarile. am construit sa zic asa un sistem termic de incalzire prin pardoseala, la bloc, cu tuburi cu apa, racordate la o centrala electrica. izolatii, santuri, masuratori, etc, randament maxim. pentru sceptici recomand mai multa incredere. Costuri pentru 74 mp 6000 lei(regie proprie), consum variabil de curent intre 500 si 1200 kw/luna(inclusiv apa calda menajera, iluminat plus consumatori uzuali). Asta la apartament. La casa am optat pentru cabluri electrice(devi -40-120w /mp) prin pardoseala, costuri pentru 100mp 15000 lei (regie proprie). am facut dubla izolatie la pardoseala plus la pereti(caramida cu gauri - poroterm). consumul 600-1500kw /luna cu totul. recomand mai mult cablurile. Sunt mai simplu de montat si confera o mai buna gestionare a consumului. de retinut ca bransamentul la gaze ma costa 10000 de lei, pe cand la curent 1800 lei. credeti-ma, nu va mint e banii mei. Acum vreau sa incerc la un amic la o casa veche incalzirea prin pereti. Cam sarac net-ul in explicatii. M-am gandit sa-l aplic pe perete la adapostul regips-ului. Dar m-ar bucura sa mai aud si alte variante. Pe curand.

Alte articole

Secretele repartitorului de caldura Secretele repartitorului de caldura
Ajutoare pentru incalzire sezonul rece 2012-2013 (partea a II-a) Ajutoare pentru incalzire sezonul rece 2012-2013 (partea a II-a)
Mesterii raspund - cat ar trebui sa coste in realitate un semineu pe lemne calitativ? Mesterii raspund - cat ar trebui sa coste in realitate un semineu pe lemne calitativ?
Primele sfaturi din 2018 (II): “Care suporturi sunt cele mai avantajoase ca pret pentru incalzirea prin pardoseala?” Primele sfaturi din 2018 (II): “Care suporturi sunt cele mai avantajoase ca pret pentru incalzirea prin pardoseala?”
Pompa de caldura, ieftina si ecologica Pompa de caldura, ieftina si ecologica
Pompa de caldura - amortizarea investitiei Pompa de caldura - amortizarea investitiei

Vezi mai multe articole