Sageac maro

Inchiderea sageacului

15 martie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Odată cu finalizarea acoperişului casei,  odată cu alte lucrări necesare pe faţadă, trebuie să avem în vedere închiderea zonei dintre aceste două elemente importante  ale casei. Elementele ce se regăsesc între faţadă şi acoperiş sunt reprezentate de sistemul de colectare apă pluvială - jgheaburile şi terminaţia acoperişului reprezentată de ansamblul pazie – sageac.

Să vedem câteva elemente despre această zona a sageacului, despre montarea paziei şi jgheaburilor vom discuta într-un alt articol dedicat.
Importanta sageacului este zona de închidere a streaşinii oricărui acoperiş în panta, care iese din planul faţadei construcţiei şi are la extremitate sistemului de jgheaburi şi pazia.

Din punct de vedere al materialului utilizat la realizarea sageacului, se pot utiliza două tipuri de materiale: lemnul într-o proporţie covârşitoare şi mai nou profilele din PVC. Fiind un element cu impact major în aspectul casei, acesta trebuie realizat şi mai ales finisat astfel încât să se încadreze în arhitectura şi să se asorteze cu culorile utilizate pe faţadă, acoperiş şi sistemul pluvial. Aceste aspecte trebuie luate în calcul atunci când realizăm un acoperiş nou dar şi când îl renovam.

Putem spune ca sageacul are practic două funcţii:

  • estetică - strânsă legată de dorinţa şi personalitatea proprietarului sau arhitectului.
  • Tehnologică -  de închidere a planului şarpantei pentru a realiza protecţia  şarpantei şi construcţiei faţă de zăpadă, infiltraţii de apă de la ploi, vânt, pierderi de căldura din interior etc.

Sageacul face aşadar parte din acoperiş si se materializează prin acoperirea căpriorilor din capătul streaşinii cu pazie din lemn, prelucrata cu decoraţiuni, şi închiderea planului orizontal de sub streaşina între spatele paziei şi faţada clădirii, cu elemente din lemn.

Lambriul din lemn de brad este cel mai utilizat material pentru sageac, fiind utilizabile oricare din sortimentele ce se regăsesc pe piaţă: grosimile de 12.5mm, 14mm, 16mm sau 19mm. Indiferent de tipul lambriului utilizat, alegerea grosimii acestuia trebuie corelată cu modalitatea de prindere pe căpriori sau pe orice alt sistem de rigle de montaj. O prindere realizată la distante mari este de evitat şi mai ales pentru lambriul mai subţire. În caz contrar, poate exista pericolul de deformare a lambriului, aşa-zisa „burtă” sau lăsarea lambriului faţă de planul orizontal. Recomandarea noastră este sa utilizaţi lambriu de 16mm sau 19 mm cu o prindere realizată la maxim 600mm. la fel, daca se consideră necesar, lambriul poate fi înlocuit cu scândură trasă dar aceasta poate fi o soluţie neeconomică.

Din punct de vedere al poziţiei de montare, sageacul se poate aplica perpendicular pe  pazie sau longitudinal. O altă particularitate de montaj este reprezentată de montarea in planul căpriorilor, la aceeaşi inclinaţie sau montarea în plan orizontal, caz în care este necesară realizarea unei structuri de montaj din rigle de lemn 24x48mm, în formă de „L”, fixată pe peretele casei într-o parte şi pe capătul căpriorilor în zona paziei.
În mod obligatoriu, lemnul din care realizăm sageacul trebuie sa fie tratat şi vopsit corespunzător. Vopsirea sageacului poate fi facută cu e-mail sau cu lazură. Recomandăm o lazură de calitate pentru a pune în valoare fibra elmnului şi a da o notă superioară fatadei.

Pentru vopsirea sageacului cu lazură, sunt necesari câţiva paşi:

  • aplicarea grundului incolor, acesta pătrunde adânc in fibra lemnoasa şi protejează lemnul împotriva petelor albastre si ciupercilor; se aplică 2 straturi pe fata lambriului şi 1 strat pe spatele acestuia pentru o protecţie sporită;
  • după uscarea grundului, se aplică un lac pe bază de răşina sintetică în solvent organic, acesta va proteja eficient lemnul  împotriva radiaţiilor  UV,  intemperiilor  şi dăunătorilor lemnului. Aplicarea se face în 3 straturi, la un interval de uscare de circa 24 ore. Există posibilitatea de a alege o nuanţă a lazurii corespunzător nevoilor proiectului dvs. Aplicarea grundului şi lazurii se realizează la pensula.

Fixarea lambriului sageacului se realizează fie cu cleme ascunse pentru lambriu, pentru grosimi de până la 16mm sau cu şuruburi de lemn, de exemplu 4,5 x 40mm. Sageacul este montat înainte de aplicarea tencuielii pe faţadă.

Fiind un element cu impact major în aspectul casei dvs., realizat de regulă cu costuri relativ mici, vă recomandăm să nu faceţi rabat la alegerea materialelor şi mai ales a produselor de protecţie şi vopsire pentru a nu avea surpriza deteriorării rapide (în 2-3 ani) a întregului sageac, fier ca urmare a deformării, fie ca urmare a exfolierii vopselei aplicate.

Sursa poza: DiviziaDeAcoperisuri.ro

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Marian

28 mai, 13:25

Va rog sa ma ajutati prin a-mi spune cand se montează lambriul inainte de placarea peretilor exteriori cu polistiren sau dupa? Va mulțumesc anticipat!

Alte articole

Despre ventilatie si sindrila: sfaturi de montare si recomandari de utilizare Despre ventilatie si sindrila: sfaturi de montare si recomandari de utilizare
Cat de importanta este izolatia acoperisului? Cat de importanta este izolatia acoperisului?
Panouri de gard metalice: o investitie pe termen lung Panouri de gard metalice: o investitie pe termen lung
Acoperisul si caracteristicile sindrilei din lemn de cedru Acoperisul si caracteristicile sindrilei din lemn de cedru
WETTERBEST LANSEAZĂ UN NOU PRODUS: PANORAMA – ȚIGLĂ METALICĂ MODULARĂ WETTERBEST LANSEAZĂ UN NOU PRODUS: PANORAMA – ȚIGLĂ METALICĂ MODULARĂ
Cum sa construiesti un acoperis pas cu pas Cum sa construiesti un acoperis pas cu pas

Vezi mai multe articole