Industria mobilei ramane in strada

24 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Industria mobilei ramane in strada
 
Sectorul constructiilor trage in jos piata de mobila
Blocajul creditelor reduce masiv cererea de mobilier
APMR: Multi producatori vor face o serie de disponibilizari de Sarbatori
 
Piata autohtona de mobila a inceput sa resimta efectele crizei internationale, insa cele mai multe consecinte vor aparea incepand de anul viitor, in conditiile in care in ultimii ani au fost inregistrate cresteri tot mai mari in acest sector de activitate, sustin reprezentantii din domeniu. Mai mult decat atat, producatorii din industria mobilei resimt si ei efectele limitarii creditelor, confruntandu-se in acelasi timp si cu o reducere a cererii de mobila atat interna, cat si la export. In aceste conditii, cumparatorii vor fi in general mai atenti inainte de a face o achizitie, ceea ce va duce la reducerea cifrei de afaceri la multi dintre producatori. Totodata, vor avea de suferit si o parte dintre muncitori, care vor ramane fara locuri de munca in urma actiunii producatorilor de a reduce cat mai mult costurile. ''A inceput sa se resimta criza si in acest sector de activitate, insa anul viitor va fi o perioada cu adevarat caracterizata de criza si in Romania se vor simti foarte bine efectele pe acest segment. Astfel ca nu vedem un trend pozitiv inainte de urmatorii doi ani pentru industria mobilei'', a declarat pentru Curierul National Mauro Frola, directorul general al producatorulului de mobila IMAR din Arad.
 
Industria de profil duce lipsa de muncitori calificati
In ultima vreme, criza financiara internationala si-a pus puternic amprenta pe sectorul constructiilor. In aceste conditii, consecintele se rasfrang si asupra industriei mobilei, care se confrunta cu o reducere a cererii. ''In urmatoarea perioada industria mobilei va fi si mai mult afectata, mai ales ca ea este conditionata destul de mult de constructia de locuinte. Dupa cum s-a constatat in ultima vreme, constructiile au inregistrat scaderi continue, ceea ce inseamna ca nici cererea de mobilier nu va mai creste. Aceasta este situatia, la prima vedere, pe plan intern'', a declarat, pentru Curierul National, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurel Rizea. Mai mult decat atat, acesta a atras atentia ca desi industria mobilei duce lipsa de muncitori calificati, in urmatoarea perioada vor avea loc probabil o serie de disponibilizari, ceea ce va afecta si mai mult industria. ''De ani de zile industria mobilei se confrunta cu un deficit de forta de munca. In conditii de criza, multi producatori vor fi nevoiti sa reduca o serie de costuri si probabil vor face o serie de disponibilizari, incepand inca de anul acesta, ceea ce va afecta si mai mult productia de mobila'', a adaugat Rizea. Potrivit reprezentantului APMR, in industria mobilei lucreaza in prezent circa 86.000 de salariati.
 
IMAR: In urmatorii ani, piata mobilei va stagna puternic
Totodata, Mauro Frola a atras atentia si asupra restrictiilor din sistemul financiar-bancar, care nu mai sustin industria mobilei. ''Faptul ca nu mai pot fi accesate cu usurinta creditele ne afecteaza in mod direct si acest lucru se poate observa prin reducerea cererii de mobilier. Consider ca, in urmatorii ani, piata mobilei va fi caracterizata de o stagnare'', a precizat Frola. De asemenea, ca o consecinta a crizei ce a inceput sa isi faca simtita prezenta, acesta ne-a declarat ca estimeaza o reducere a cifrei de afaceri pentru sfarsitul acestui an cu 10% comparativ cu anul trecut.
In plus, pe piata romaneasca de mobila sunt prezente atat companii autohtone, cat si retaileri internationali, toti acestia indreptandu-si productia atat catre piata interna, cat si pentru export. In consecinta, efectele crizei se resimt la ambele categorii. Reprezentantul IMAR ne-a declarat ca in ultimul semestru al acestui an au inceput sa se resimta efectele crizei si prin reducerea cererii de mobilier la export. ''Ceea ce se poate constata in ultimul semestru din 2008 este faptul ca am avut parte de o reducere foarte mare a cererii de mobila la export, astfel ca putem vorbi de o micsorare chiar cu 60% a exporturilor in conditiile in care in primul semestru industria mobilei a fost pe un trend ascendent'', a adaugat Frola.
 
Tendintele mondiale se reflecta in pretul final al produselor de mobilier
Pe langa toate acestea, industria mobilei a trebuit sa faca fata cresterii pretului la utilitati si la materii prime. Mai mult decat atat, producatorii sunt tinuti pe loc de metodologia anevoioasa in accesare a fondurilor structurale pentru realizarea investitiilor necesare industriei. ''Industria mobilei trebuie sa faca fata si cresterii aberante a preturilor la materiile prime, materiale si utilitati.
La toate acestea se adauga migratia fortei de munca spre alte sectoare mai atractive din tara sau din strainatate, precum si presiunile salariale din ce in ce mai mari. Nu in ultimul rand atrag atentia asupra consecintelor intarzierilor de accesare a fondurilor structurale pentru realizarea investitiilor necesare, precum si metodologia anevoioasa si prea elaborata de abordare a acestor fonduri. Toate acestea amprenteaza puternic industria mobilei'', considera Rizea.
Si presedintele grupului Mobexpert, Dan Sucu, ne-a declarat ca situatia din ultimii ani se reflecta in pretul final al produselor de mobilier. ''In ultimii ani, au avut loc cresteri constante de costuri ale utilitatilor, cresteri de costuri cu materiile prime, cresteri de costuri cu forta de munca. Toate acestea se vor reflecta obligatoriu si in pretul final al mobilei", a mentionat Sucu. De asemenea, si reprezentantul oficial al BoConcept in Romania, Diana Staicu, ne-a precizat ca tendintele mondiale se reflecta in pretul final al produselor de mobilier. ''Conform tendintelor mondiale, preturile s-au modificat in crestere cu 5-8% fata de anul trecut, datorita scumpirii materiilor prime'', a precizat aceasta.
 
“Pretul mobilei din Romania este unul inca mic comparativ cu alte piete”
Cu toate ca principalii jucatori de pe piata mobilei din Romania contactati de Curierul National au declarat ca pretul mobilei este unul inca mic in comparatie cu alte piete, cumparatorii sunt mult mai atenti in aceste momente, cand achizitioneaza piese de mobilier. ''Comparativ cu pietele Europei de Vest si chiar cu unele piete mai apropiate, cum ar fi cea din Cehia sau Ungaria, pretul mobilei din Romania este inca mic. Un studiu Eurostat, publicat in 2007, arata ca pretul mobilei din Romania este la mai putin de jumatate comparat cu pretul mobilei din Italia sau Franta, de pilda'', a declarat presedintele grupului Mobexpert.
''Industria mobilei resimte efectele crizei financiare internationale si prin reducerea cererii de mobilier la export. Avem deja semnale de anulare a unor comenzi, ceea ce nu este deloc bine, situatia devenind una ingrijoratoare pentru Romania'' (Aurel Rizea, presedinte APMR)
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum incearca dezvoltatorii imobiliari sa-si atraga clienti Cum incearca dezvoltatorii imobiliari sa-si atraga clienti
Factura la caldura - gaura la buget si la buzunar Factura la caldura - gaura la buget si la buzunar
O replica a uneia dintre cele mai faimoase cladiri din lume va fi construita in Dubai cu 1 miliard de dolari O replica a uneia dintre cele mai faimoase cladiri din lume va fi construita in Dubai cu 1 miliard de dolari
Apartamente supraevaluate Apartamente supraevaluate
Criza forteaza investitorii sa-si scoata la vanzare apartamentele - 20 Februarie 2009 Criza forteaza investitorii sa-si scoata la vanzare apartamentele - 20 Februarie 2009
Duplex imobiliar Duplex imobiliar

Vezi mai multe articole