Inflatia imobiliara umfla chiriile apartamentelor vechi cu 25%

03 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proprietarii de apartamente au marit chiriile dupa ce preturile locuintelor din blocurile vechi au crescut spectaculos.
 
Oferta redusa de locuinte spre inchiriere a determinat o crestere a preturilor practicate pe acest segment al pietei imobiliare. „Piata inchirierilor este foarte mica. Statisticile arata ca 92% dintre romani sint proprietarii locuintelor in care stau, astfel ca ramine un stoc de inchiriere de cel mult 8%“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Acest lucru se vede in preturi, mai ales ca cei care cumpara locuinte pentru a le inchiria doresc sa le amortizeze intr-un interval de timp egal cu cel valabil pentru perioada in care preturile apartamentelor era mai mic. Cea mai mare crestere, procentual vorbind, se inregistreaza in cazul garsonierelor, cel mai vinat produs pe aceasta piata.
 
250 de euro este in prezent chiria pentru o garsoniera situata intr-un cartier bucurestean. „O garsoniera mobilata sumar se poate inchiria cu 200-250 de euro lunar. Aceeasi garsoniera se inchiria acum un an cu un pret mediu de 150-200 de euro. Este o crestere de 20-25% pe acest segment“, spune Dan Titel, managerul agentiei Domus Imobiliare. Acesta spune ca in cazul in care este complet mobilata si utilata, chiria pentru o astfel de locuinta poate ajunge la 300 de euro. In cazul unui apartament cu doua camere procentul se mentine. In prezent, se practica un pret mediu de 300-350 de euro lunar pentru un apartament confort I, mobilat. In urma cu un an chiria era de 250-300 de euro. Cererea pentru apartamente cu trei si patru camere nu este mare, deoarece, spun agentii imobiliari, cresc cheltuielile de intretinere. In prezent, un apartament cu trei camere se inchiriaza cu 350-400 de euro.
 
Nivelul chiriilor se va modifica in luna septembrie. „In prezent, situatia este mai calma pe acest segment, deoarece studentii pleaca in vacanta, iar multora dintre ei nu le convine sa plateasca o chirie in aceasta perioada, in care nu locuiesc in apartamentul respectiv. Din toamna iarasi va creste cererea si vom vedea atunci cum evolueaza preturile“, mai spune Dan Titel.
Crestere pe termen lung
 
Specialistii considera ca preturile pe acest segment nu vor fi mai mici. „In prezent nu se pune problema unei scaderi a chiriilor. Totusi, acel indice de 92% al celor care stau intr-o locuinta proprietate personala tinde sa scada. In alte tari este 30-40%. Si in Romania se manifesta o concentrare a proprietatilor imobiliare in mai putine miini, iar acest fenomen va conduce la o crestere a pietei inchirierilor“, considera Ion Radu Zilisteanu.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

acvariul si prosperitatea acvariul si prosperitatea
Gaz de trei ori mai scump Gaz de trei ori mai scump
Preturile locuintelor din blocurile vechi vor scadea Preturile locuintelor din blocurile vechi vor scadea
Cele mai ieftine locuinte din ultimii doi ani Cele mai ieftine locuinte din ultimii doi ani
Lucrarile de constructii in luna iunie au scazut cu 8,5% 2009, dar au crescut cu 16,6% fata de mai - 06 august 2010 Lucrarile de constructii in luna iunie au scazut cu 8,5% 2009, dar au crescut cu 16,6% fata de mai - 06 august 2010
Stimulente pentru achizitia de locuinte noi prin Prima Casa - 23 Octombrie 2009 Stimulente pentru achizitia de locuinte noi prin Prima Casa - 23 Octombrie 2009

Vezi mai multe articole