Infrastructura calamitata primeste bani de la Sapard

01 iunie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Aproape 130 milioane de euro pentru inundatiile din 2005
 
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala (fosta Sapard) a primit pana in prezent 133 de cereri de finantare, in valoare de 128 milioane de euro, pentru reabilitarea infrastructurii rurale calamitate de inundatiile produse anul trecut.
Teoretic, bani ar fi pentru sustinerea tuturor acestor proiecte. Pentru sustinerea cu fonduri nerambursabile a localitatilor calamitate in cursul anului 2005, cu aprobarea Comisiei Europene, anul acesta este disponibila prin Programul Sapard suma de 139 milioane de euro. Banii pot fi accesati doar de acele consilii locale care au depus cereri de finantare in cadrul Programului Sapard pentru modernizarea infrastructurii rurale, dar din lipsa de fonduri, la acel moment, proiectele nu au putut fi contractate.
De asemenea, sunt eligibile si proiecte contractate si finalizate care au fost afectate de calamitati si care vor fi refinantate in vederea contracararii efectelor inundatiilor. Chiar daca in portofoliul Agentiei se afla un numar mai mare de proiecte calamitate care asteapta finantare (281 de proiecte in total), criteriul care a stat la baza selectarii celor 164 de proiecte a fost gradul de afectare, mai mare de 5%.
 
Bani pentru indiguiri
 
Tot prin Programul Sapard se aloca fonduri 100% nerambursabile si pentru indiguiri. Pentru acest tip de proiecte, fondurile totale alocate se ridica la 30 milioane de euro, beneficiarul finantarii fiind Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF).
In prezent, ANIF are in stadiu de finalizare 24 de proiecte pentru reabilitari ale complexurilor hidrologice, ale lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor la Dunare, amenajari ale terenurilor pentru prevenirea inundatiilor, dar si pentru lucrari de prevenire si combatere a alunecarilor de teren. Conducerea ANIF a inceput deja sa depuna spre aprobare aceste proiecte la centrele regionale ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Termenul-limita pentru depunerea cererilor de finantare, atat pentru proiectele de infrastructura, cat si pentru prevenire si protectie, este 30 iunie 2006. Data fiind situatia exceptionala, sprijinul financiar pentru proiectele consiliilor locale care au toate satele din componenta lor afectate de inundatii mai mult de 5% va fi suportat de catre Uniunea Europeana in proportie de 85%, restul sumei fiind alocat de Guvern.
 
Pasii de parcurs pentru acceptarea unui proiect
 
Pentru a putea accesa finantari Sapard, in primul rand se procedeaza la identificarea investitiei. Pentru a afla detalii despre investitiile acceptate spre finantare in cadrul Sapard, trebuie contactat cel mai apropiat InfoCentru. Alte variante constau in consultarea specialistilor Directiei Agricole, ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola sau, direct, a personalului Sapard.
Daca solocitantul indeplineste criteriile generale si specifice de eligibilitate pentru investitia aleasa, el va putea cere Ghidul solicitantului pentru masura in care se incadreaza investitia respectiva. Aici sunt prezentate toate cheltuielile eligibile, documentele necesare pentru obtinerea finantarilor, precum si criteriile tehnice specifice. Ghidul poate fi descarcat de pe site-ul agentiei, www.sapard.ro. Apoi potentialul beneficiar poate obtine gratuit, de la Biroul regional de implementare a programului Sapard, cererea de finantare. Urmatorul pas este intocmirea proiectului necesar solicitarii de fonduri nerambursabile. Este important de precizat ca, inca de la inceput, trebuie sa faceti dovada ca dispuneti de sumele necesare cofinantarii proiectului.
Proiectul va include cererea de finantare si toate anexele necesare: studiul de fezabilitate, avizele de mediu, sanitar-veterinare, certificat de urbanism, plan de afaceri, CV, ultimul bilant contabil s.a.m.d. Solicitantul isi va opri un exemplar complet al dosarului, inainte de depunerea acestuia. La Biroul regional de implementare a Sapard se va depune dosarul original, insotit de doua copii. In fine, daca proiectul respecta toate cerintele programului Sapard, el va fi declarat eligibil.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Praktiker lanseaza o noua campanie promotionala cu peste 100.000 premii in vouchere de combustibil Praktiker lanseaza o noua campanie promotionala cu peste 100.000 premii in vouchere de combustibil
Ghid de vanzare a locuintei pe timp de criza - 16 februarie 2010 Ghid de vanzare a locuintei pe timp de criza - 16 februarie 2010
Studioul inSIGN va propune noul concept de design pentru cladirea in care functioneaza Hotelul Radisson Blu Bucuresti Studioul inSIGN va propune noul concept de design pentru cladirea in care functioneaza Hotelul Radisson Blu Bucuresti
Fatada blocului poate fi reparata si pe banii statului Fatada blocului poate fi reparata si pe banii statului
La ROMEXPO începe #TotulPentruCasaTa2022 La ROMEXPO începe #TotulPentruCasaTa2022
Cumparatorii Blue Tower isi pot lua adio de la apartamente. Dezvoltatorul a intrat in faliment Cumparatorii Blue Tower isi pot lua adio de la apartamente. Dezvoltatorul a intrat in faliment

Vezi mai multe articole