Instalatii electrice

Afla cele mai eficiente solutii pentru ca instalatia electrica a casei tale sa fie corect si eficient realizata, dar si despre sursele alternative de electricitate care ar putea reprezenta un adevarat cadou pentru bugetul tau.

on

Facturi mai mici la energie – Strategii de economisire a energiei electrice

28 ianuarie, 2019

Energia electrica, atat de necesara si indispensabila in lumea moderna, este produsa in continuare preponderent din arderea carbunilor si hidrocarburilor. O pondere importanta o ocupa si energia nucleara sau hidro si in procente mici, in special in Romania, energia eoliana, energia solara etc. La nivelul Uniunii Europene exista mai multe organisme care supravegheaza piata energiei si analizeaza tendintele de consum, reglementand consumul prin standarde de performanta impuse in special pentru producatorii de echipamente electrice si electrocasnice corelate, insa si cu nevoile populatiei. Consumul responsabil de energie electrica este o necesitate atat pentru reducerea poluarii si facturilor, cat si pentru un echilibru necesar evitarii supraincarcarii retelelor si penelor de curent. In aglomerarile…

mai mult >
on

Priza baie - Reguli de montare si protectie

11 ianuarie, 2019

Exista numeroase reguli in domeniul instalatiilor electrice casnice ce trebuie respectatepentru fiabilitatea functionarii, dar si mai important, pentru protectia persoanelor contra electrocutarii sau pentru a evita izbucnirea unui incendiu. Din dorinta de a rezolva rapid unele probleme sau de a beneficia de o lucrare cu costuri mai mici, multe persoane sunt tentate sa treaca cu vederea astfel de reguli sau sa apeleze la asa zisi electricieni care sa insire instalatia electrica dupa bunul plac, fara a respecta reglementarile in domeniu sau dupa cerintele beneficiarului care nu cunoaste aceste reglementari. Cele mai “sensibile” zone cu risc de electrocutare sunt reprezentate de incaperile cu cada de baie sau dus, asa cum sunt denumite in normativul I7. Este necesar sa ne familiarizam cu…

mai mult >
on

Luminite de sarbatori - Ghid de instalare

21 decembrie, 2018

Se pare ca anul acesta o sa avem parte de un Craciun cu zapada. Si ce este cel mai frumos decat o curte iluminata cu sute de luminite multicolore? Exista firme specializate care contra unor sume deloc modeste va pot amenaja iluminarea speciala, insa este parca mai placut daca ne realizezi chair tu propria instalatie pe care o gandesti si o instalezi. Pentru cei pasionati de mesterit va fi o adevarata placere sa realizeze circuitele electrice si sa automatizeze aprinderea si stingerea luminilor. In continuare iti vom oferi cateva sfaturi si idei referitoare la realizarea unei astfel de instalatii in conditii de siguranta. In primul rand trebuie sa iti procuri materialele necesare si instalatiile propriu zise de iluminat. Pe piata vei gasi instalatii de interior care nu sunt potrivite pentru…

mai mult >
on

Aparataj Modular vs Aparataj Clasic

06 decembrie, 2018

Atunci cand incepem lucrarile de renovare a unei locuinte sau cand am ajuns la realizarea instalatiei electrice in casa noua, electricienii ne pun la dispozitie doua variante: aparataj modular sau aparataj clasic. In general, alegerea se face in functie de recomandarile primite, uneori motivul pentru care un `meserias` recomanda o varianta sau alta este pentru ca el o stapaneste mai bine sau i se pare mai facila de montat. Insa, alegerea aparatajului trebuie studiata din timp, iar documentarea vis-a-vis de solutiile care se pot utiliza trebuie sa tina cont si de: costuri, aspect, functionalitate si calitate. Este important sa avem in vedere si faptul ca aparatajul mai calitativ, care ofera si finisaje speciale, precum: lemn, metal, sticla, si care se integreaza perfect in decorul deja creat,…

mai mult >
on

Impamantarea - Sfaturi utile

01 octombrie, 2018

Protectia impotriva socului electric este esentiala atunci cand avem de-a face cu instalatiile electrice. In acest sens exista reguli fundamentale ale protectiei impotriva socului electric stabilite in standardul CEI 61140, reguli care acopera atat instalatiile, cat si echipamentele electrice. Regula este ca partile active (sub tensiune) sa nu fie accesibile, iar partile accesibile sa nu fie periculoase. Protectia in conditii normale corespunde protectiei impotriva contactului direct, iar protectia in conditiile unui singur defect corespunde protectiei impotriva contactului indirect (protectia la defect). Contactul direct se refera la cazul unei persoane care vine in contact direct cu un conductor activ in conditii normale. Contactul indirect se refera la cazul in care o persoana vine in contact…

mai mult >