Izolarea acoperisului - o adevarata bataie de cap

14 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O reabilitare eficienta nu se poate face daca nu tineti cont si de acoperisul cladirii, mai ales daca locuiti la ultimul etaj dintr-un bloc.

 
Cum se procedeaza in cazul teraselor. La stabilirea solutiilor de reabilitare termica se tine
seama de gradul de deteriorare a straturilor hidroizolante si termoizolante existente. Exista situatii cand atat starea hidroizolatiei, cat si cea a stratului termoizolant nu sunt corespunzatoare. Reabilitarea termica presupune: indepartarea tuturor straturilor existente pana la suprafata superioara a betonului de panta si refacerea acestora in conditiile inlocuirii startului termoizolant existent cu un nou strat termoizolant, de calitate si grosime corespunzatoare noilor cerinte. O alta posibilitate este ca starea termoizolatiei existente sa fie inca buna si doar hidroizolatia sa fie deteriorata. Atunci se indeparteaza straturile existente pana la hidroizolatie, in conditiile mentinerii ei cu functie de bariera contra vaporilor si se mentine stratul termoizolant existent. Se monteaza un strat termoizolant suplimentar, de calitate si grosime corespunzatoare noilor cerinte si apoi se monteaza noile straturi hidroizolante. Un alt treilea caz, mai simplu, este cel in care starea hidroizolatiei este buna si se mentin toate straturile existente, mai putin stratul de protectie al hidroizolatiei, realizandu-se o buna protectie mecanica si termica, inclusiv la actiunea directa a razelor de soare, a straturilor hidroizolante. Reabilitarea se face prin indepartarea stratului de protectie a hidroizolatiei, repararea, daca este cazul, a hidroizolatiei existente si montarea unui strat suplimentar termoizolant. Refacerea completa a terasei se face doar cand, atat straturile izolante cat si betonul de panta sunt necorespunzatoare.
 
Mai complicat este atunci cand trebuie reabilitata termic o sarpanta, sau sistemul care sustine acoperisul si acoperisul propriu-zis. In primul rand este necesara o expertiza tehnica de specialitate care se face in functie de destinatia spatiului de sub sarpanta (pod sau
mansarda) si de nivelul necesar de izolare termica.
 
Pentru poduri care nu necesita climatizare, reabilitarea termica se realizeaza prin termoizolarea pardoselii podului, astfel: se curata si se niveleaza suprafata suport, se aplica bariera contra vaporilor, se aplica termoizolatia, se aplica un strat gros de separare (folie polimerica sau material geotextil) si abia apoi se monteaza pardoseala.
 
La mansarde sau poduri care necesita climatizare se desface structura de inchidere interioara a spatiilor, se monteaza intre capriori sau acestia termoizolatia, se plica spre interior bariera contra vaporilor si, in final, se monteaza plafonul.
 
Transformarea teraselor in sarpante, in cazul in care locuiti la bloc, se face cu acordul asociatiei de proprietari, pe baza unei expertize tehnice de specialitate care tine cont de rezistenta si stabilitatea terasei si de starea izolatiei termice, a izolatiei hidrofuga si de
principiile economiei de energie.
 
Solutiile se stabilesc in functie de: inaltimea constructiei, sistemul constructiv al cladirii care sustine structura sarpantei (cosoroaba, popi, grinzi, capriori) care poate necesita modificari. Se mai tine cont de conceperea structurii sarpantei si a modului de fixare in structura constructiei, astfel incat sa corespunda cerintelor de rezistenta si stabilitate sub actiunea factorilor de mediu precum si de geomtria acoperisului care trebuie conceputa astfel incat sa asigure evacuarea exterioara sau interioara a apei provenite de la ploi, luandu-se in calcul viteza de scurgere a apei, posibilitatile de deversare peste elemente de preluare, dirijare si colectare.
 
Probabil ca nu o sa va izolati niciodata acoperisul fara sa angajati o achipa de specialitate, dar acum macar stiti la ce sa va asteptati si ce sa le cereti meseriasilor …
 
Izolarea acoperisului

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Ion Ion

20 septembrie, 10:08

Acoperisul este intradevar important sa fie bine izolat meseriasi cum le spun ei sunt doar alti hoti sa va ia bani , este cel mai simplu de izolat nu ai nevoie de nimeni , iei materialul de izolare pasezi intre capriori si gata izolatia principala peste aceasta izolatie mai vi cu o izolatie care sa acopere capriori de lemn pentru a evita transeful termik si ai terminat treaba

Alte articole

Polistiren expandat vs polistiren extrudat Polistiren expandat vs polistiren extrudat
Izolarea fonica Izolarea fonica
Izolarea peretilor cu spuma poliuretanica Izolarea peretilor cu spuma poliuretanica
Austrotherm si grija pentru mediu Austrotherm si grija pentru mediu
Alege corect polistirenul Alege corect polistirenul
Izolatia termica a cabanelor din lemn Izolatia termica a cabanelor din lemn

Vezi mai multe articole