Jepcarii de case fura cu acte falsificate la Politie

30 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Escrocherie imobiliara la care si-au dat mana falsificatori de documente, un notar si autoritatile locale sibiene
 
O escrocherie imobiliara petrecuta anul trecut la Sibiu pune sub semnul iintrebarii garantarea proprietatii iin Romania
 
Un pensionar si-a pierdut locuinta pe care a cumparat-o cu acte iin regula pe motiv ca aceasta ar fi fost ulterior vanduta de o persoana care s-a legitimat cu o carte de identitate purtand acelasi nume cu el
 
Actul a fost eliberat de o autoritate publica inexistenta pe teritoriul Romaniei
 
Cercetarile treneaza de mai bine de o jumatate de an
 
Anchetatorii nu au demarat o investigatie la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei care a eliberat asa-zisul document pentru a stabili daca exista sau nu o complicitate a lucratorilor MAI cu respectivul infractor
 
Lista «bucuresteana» a politistilor imobiliari
 
La mijlocul acestei luni, ministrul de interne Vasile Blaga a declarat ca a dispus o mega-ancheta pentru stabilirea modului in care 1.603 angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor si-au achizitionat locuintele de serviciu.
 
Dintre acestia, 408 persoane sunt incadrate in Aparatul Central sau in structuri din Capitala. Puteti citi lista „bucuresteana“ a politistilor imobiliari pe site-ul www.gardianul.ro.
 
O escrocherie imobiliara petrecuta anul trecut la Sibiu pune sub semnul intrebarii garantarea proprietatii in Romania, pe de o parte, si modul in care organele de urmarire penala inteleg sa-si faca datoria, pe de alta parte. Mai mult, in cazul pe care il vom prezenta astazi, putem avea
 
de-a face cu o retea de falsificatori de documente oficiale, inclusiv carti de identitate sau extrase de carte funciara, care are legaturi cu insasi autoritatea care elibereaza unele din aceste documente, in speta Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei. «Gardianul» a intrat in posesia unor documente prin care un pensionar si-a pierdut locuinta din Sibiu, pe care a cumparat-o cu acte in regula, pe motiv ca aceasta locuinta ar fi fost ulterior vanduta de o persoana care s-a legitimat cu o carte de identitate purtand acelasi nume cu proprietarul, eliberata de o autoritate publica inexistenta pe teritoriul Romaniei. Dosarul se afla in lucru la IPJ Sibiu, insa cercetarile treneaza de mai bine de o jumatate de an. Anchetatorii sustin ca, pana la aceasta ora, nu au reusit sa il identifice pe escroc si nici nu au demarat o investigatie la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei care a eliberat asa-zisul document, pentru a stabili daca exista sau nu o complicitate a lucratorilor MAI cu respectivul infractor.
 
Anton Tirca, nascut pe data de 1 februarie 1943, a cumparat, pe 15 februarie 2006, un apartament cu trei camere situat pe strada Taberei, din Sibiu. Contractul de vanzare-cumparare semnat intre Anton Tirca si vanzatorii Ilie, Tiberiu si Mircea Teposu a fost autentificat la Biroul Notarului Public Cismasu Elena din Sibiu, iar vanzatorii sustin sub semnatura ca apartamentul ce formeaza obiectul contractului este liber de orice sarcini.
 
Dupa ce a achitat pretul de 28.900 euro, echivalentul a 101.728 RON, proaspatul cumparator, Anton Tirca, a devenit proprietar de drept al apartamentului, fapt atestat si de Certificatul de Atestare Fiscala cu nr. 159369/ 27.10.2006, eliberat de Directia Fiscala Locala din cadrul Consliliului Local Sibiu.
 
 
 
Apare un alt Anton Tirca
Pana acum nimic nu pare nelalocul lui. Numai ca, in luna septembrie a anului trecut, la usa apartamentului respectiv bate un anume Dorel Ionita, care ii comunica pensionarului Anton Tirca faptul ca a cumparat respectiva locuinta de la un cetatean pe nume... Anton Tirca, nascut in 1973. Dorel Ionita era insotit de un agent imobiliar si i-a prezentat pensionarului un contract de vanzare-cumparare, incheiat la data de 25 august 2006, la Biroul Notarului Public Delia Cornelia Piloiu, din Sibiu. Potrivit acestui contract, la data respectiva, o persoana pe nume Tirca Anton, nascuta la data de 1 februarie 1973, i-a vandut lui Dorel Ionita apartamentul cumparat cu sase luni inainte de Tirca Anton, nascut la data de 1 februarie 1943, de la familia Teposu. Acest al doilea contract, evident, incheiat in baza unor documente falsificate, nu este semnat nici de cumparator, nici de vanzator, insa este autentificat de notarul public Delia Piloiu.
 
Din extrasul de carte funciara prezentat notarului cu acest prilej rezulta ca apartamentului cu pricina ar fi fost ipotecat de falsul Anton Tirca, in baza unei datorii de 26.000 de euro pe care acesta ar fi avut-o catre Dorel Ionita.
 
Fals cu acordul autoritatilor
Anton Tirca, cel nascut in anul 1943, si care este adevaratul proprietar al apatamentului cu pricina, a facut plangere penala pe care a inaintat-o la Biroul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Sibiu.
 
In calitate de parte vatamata, pensionarul a adus la dosarul cauzei o serie de inscrisuri care dovedesc fara putere de tagada ca la mijloc a fost pusa la cale o escrocherie imobiliara in care este foarte posibil sa fie implicate si autoritatile statului. Astfel, potrivit documentelor care se afla si in posesia ziarului „Gardianul“, la momentul in care a cumparat apartamentul de la familia Teposu, pensionarul s-a legitimat in fata notarului cu o Carte de Identitate (facsimil 1) din care rezulta ca are CNP 143021170016, documentul fiind eliberat la data de 17.06.1998 de Politia Orasului Sinaia.
 
Interesant este ca, la dosarul cauzei, a fost depusa si o copie dupa cartea de identitate cu care s-a legitimat falsul Anton Tirca (facsimil 2), cel nascut in 1973, document cu care acesta i-ar fi vandut acelasi apartament lui Dorel Ionita, in luna august a anului trecut. Potrivit acestei copii, acest al doilea Anton Tirca are CNP 1730201170016 (adica identic cu al adevaratului Anton Tirca, singura diferenta fiind inlocuirea cifrei 4 cu 7) iar documentul a fost eliberat, la 19.08.1998 de Politia... Municipiului Sinaia.
 
Aceasta autoritate eminenta nu exista pe teritoriul Romaniei, cunoscut fiind faptul ca Sinaia este oras, si nu municipiu.
Mai mult, adresa de domiciliu este aceeasi in ambele carti de identitate, doar prenumele parintilor fiind diferite. Ceea ce este flagrant este faptul ca ambele carti de identitate au seria PH si numarul 038085.
 
Transparenta zero
Desi documentele aflate la dosarul penal nr. 2776/P/2006 vorbesc de la sine, si au fost depuse de partea vatamata inca din luna octombrie a anului trecut, ancheta treneaza. Pe 19 februarie 2007, ofiterul care instrumenteaza acest caz, subinspector Mihai Ilea, a comunicat partii vatamate, prin seful IPJ Sibiu, subcomisar Ioan Lucian Muntean, ca „dosarul se afla in lucru la Politia Municipiului Sibiu – Biroul de Investigatii Criminale, dar pana in prezent nu s-a reusit identificarea autorului infractiunii de inselaciune“.
 
Tot aici, politia aduce la cunostinta partii vatamate ca cercetarile sunt continuate sub supravegherea directa a procurorului Andreea Roman, din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu. Incercand sa luam legatura cu ofiterul Mihai Ilea, acesta ne-a inchis telefonul, nu inainte de a ne trimite pentru informatii privind stadiul cercetarilor la Biroul de Presa. Mai mult, adevaratul Anton Tirca ne-a declarat ca „dupa cinci luni de zile, dosarul meu nu a ajuns la procuratura. Am intrebat cum se numeste procurorul care supravegheaza cercetarile si nici pana acum nu mi s-a raspuns“.
 
Culme absurdului intervine in momentul in care la dosarul cauzei regasim un alt document falsificat, numit Certificat Fiscal privind impozitele si taxele locale in cazul persoanelor fizice, eliberat de Directia Fiscala Locala Sibiu, document pe care falsul Anton Tirca l-a prezentat notarului Delia Piloiu in momentul instrainarii apartamentului. Potrivit acestui document(facsimil 3), „Tirca Anton“ a fost „identificat prin actul de identitate BI (cu toate ca documentul de identitate fals este tip CI - n.red), seria (lipsa - n.red) nr. (lipsa - n.red) si codul numeric personal 1(indescifrabil)30201170016“.
 
Ancheta de mantuiala
Adevaratul Anton Tirca a facut plangere penala atat impotriva falsului Anton Tirca, precum si impotriva asa-zisului cumparator Dorel Ionita si a notarului Delia Piloiu. Exista unele indicii potrivit carora Dorel Ionita este prieten apropiat al lui Mircea Teposu, unul dintre cei de la care adevaratul Anton Tirca a cumparat apartamentul in februarie 2006. Potrivit documentelor aflate in posesia noastra, anchetatorii si-au indreptat atentia exclusiv asupra persoanei neidentificate pana in acest moment, care a pretins in fata notarului ca se numeste Anton Tirca, nascut in 1973, asa cum rezulta si din Minuta cu numarul A/9 din 19.02 2007 a IPJ Sibiu. Nu se face vorbire nicidecum despre eventuale investigatii asupra notarului Delia Piloiu, care a autentificat falsa tranzactie dintre pretinsul Tirca Anton si Dorel Ionita, pe baza unei Carti de Identitate si a Certificatului fiscal vadit false. Nici macar la Directia Fiscala Locala Sibiu nu s-au facut verificari sa se stabileasca in ce mod si de catre cine a fost eliberat acest certificat. Mai mult, anchetatorii nu au dispus, cel putin din datele pe care le detinem, verificari la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei Prahova - Biroul Sinaia, care apare ca emitent cartii false de identitate pe numele asa-zisului Anton Tirca.
 
Scandal imobiliar cu politisti, la Iasi
Scandalul imobiliar in care au fost implicati politisti romani a facut un „pui“ la Iasi. Sase politisti din IPJ Iasi au primit aprobari pentru cumpararea apartamentelor de serviciu si au platit preturi la jumatate fata de pretul pietei. Conform Legii nr. 562/2004, politia poate vinde personalului propriu locuintele de serviciu si tot in aceasta lege se precizeaza ca „pretul de vanzare a locuintelor se stabileste pe baza procedurilor de evaluare prevazute in anexele nr. 1 si 2 la Decretul-lege nr. 61/1990 privind vanzarea de locuinte construite din fondurile statului catre populatie, cu modificarile si completarile ulterioare, si prin indexarea valorii astfel determinate in functie de indicele de crestere a preturilor de consum, valabil in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a acestui act normativ si data incheierii contractului de vanzare-cumparare. Daca valoarea determinata este mai mare decat valoarea de piata a locuintei, stabilita prin raport de expertiza elaborat de evaluatori atestati, pretul de vanzare a locuintei va fi cel stabilit prin raportul de expertiza“. Legea permite ca acest pret sa poata fi modificat la cererea cumparatorilor si pe langa favoruri prevazute de lege, cum ar fi plata chiriei si alte drepturi pentru hrana sau tinuta, politistii, care au salarii de cateva ori mai mari decat alti bugetari cum ar fi profesorii sau cei din sistemul sanitar, au putut cumpara apartamente in zone rezidentiale la preturi modice.
 
Doar sase cumparatori din 30
In cadrul I.J.P. Iasi, de aceste vanzari se ocupa Serviciul de Logistica. Desi a fost vorba la Iasi de preturi foarte mici la aceste apartamente, dintre cei 30 de solicitanti, doar sase au fost de acord cu aceste conditii, restul fiind de parere ca… preturile sunt prea mari!
 
„Sunt nemultumiti si nu au vrut acest pret deoarece au spus ca au facut imbunatatiri, dar asta e treaba lor“, a spus seful I.J.P. Iasi, Liviu Zanfirescu.
 
Printre cei care nu au mai vrut sa incheie contracte se numara Mihai Cocoveica, seful Serviciului de Cercetari Penale, Daniel Radu, din cadrul BCCO, Constantin Arvinte, lucrator la ISU, Gheorghe Prisaca, maistru militar la Jandarmerie, iar cei sase care au cumparat apartamente la preturi cu mult sub pretul pietii sunt comisar Constantin Beldiman, agent sef Constantin Birsan, agent Iulian Botoc, agentul sef Gheorghita Grecu Cretu, cpt. Vasile Tucaliuc si plutonier adjutant Viorel Straton, pensionar MAI.
 
Preturile rezultate in urma expertizei au aratat anumite sume, contravaloarea locuintelor a fost achitata de cel care vroia sa cumpere apartamentul si astfel au aparut preturi de 270 milioane lei vechi la apartamente care se vand si cu 1 miliard de lei pe piata imobiliara.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Despagubiri de 20 mil. euro pentru fostii proprietari Despagubiri de 20 mil. euro pentru fostii proprietari
Bosch deschide noul an scolar in sistemul de invatamant dual Bosch deschide noul an scolar in sistemul de invatamant dual
Color Smart - 5 tipuri de finisaje pentru pereti din topul tendintelor anului 2021 Color Smart - 5 tipuri de finisaje pentru pereti din topul tendintelor anului 2021
Lapp Group investeste in Romania! Grupul Lapp cumpara CEAM si Fender Lapp Group investeste in Romania! Grupul Lapp cumpara CEAM si Fender
Noi vrem copii care sa bata mingea in curtea scolii Noi vrem copii care sa bata mingea in curtea scolii
Datorii Datorii

Vezi mai multe articole